BLOG DUKE AMIENE REV

Khamis, Ogos 02, 2012

Thierry Henry Masuk Islam: Islam Adalah Agama Pilihan Terbaik

Kenapa Thierry Henry Masuk Islam?

Kita lihat sejak dulu sehingga sekarang, ramai bakat dan bintang sukan, selebriti dan tokoh popular dan cemerlang dalam bidangnya memilih Islam sebagai agama terakhir mereka. Ada juga yang melihat Islam sebagai agama yang benar. Adolf Hitler, Napoleon Bonaparte, Michael Jackson, Cat Steven, Muhammad Ali, Mike Tyson, Zinedine Zidane dan yang terbaru Thierry Henry adalah antara tokoh-tokoh dalam bidang masing-masing yang telah menerima sinar Islam.

Apakah yang telah mendorong Thierry Henry untuk masuk Islam. Berikut adalah satu tulisan hasil temuramah wartawan dengan Thierry Henry, kenapa beliau memeluk Islam:


Thierry Henry: Islam Adalah Agama Pilihan Terbaik

Islam adalah sebuah pilihan, demikian kata pemain bola sepak Thierry Henry. Kerana itu ketika memutuskan keyakinan dan menjadi mualaf, dia merasa bahawa berasa sangat dekat dengan Islam.

"Saya menganggap Islam sebagai pilihan terbaik untuk saya jika saya ingin percaya kepada sebuah agama," kata penyerang New York Red Bulls.

Menurut Henry, menjadi seorang Muslim itu tidak boleh setengah-setengah. "Aku mengikuti semua apa yang diajarkan oleh Al Quran. Ini sebabnya saya anggap Islam yang paling dekat dengan hati saya."

Legenda Arsenal ini menyatakan, Islam mengajar umatnya bahawa seseorang harus percaya dulu terhadap Al Quran. Ini sebabnya dia belum menyatakan Islam sebagai agamanya, tapi Henry mengerti agama ini lebih daripada agama lain.

"Dan itu benar-benar menyedihkan bahawa banyak orang tidak meluangkan masa untuk cuba memahami Islam."

Penyerang Les Bleus Perancis yang berjaya meraih Piala Dunia 1998 dan Piala Eropah 2000 ini menekankan, jika seseorang benar-benar percaya kepada Allah, maka sudah seharusnya setiap Muslim harus menjadi orang yang taat. "Kalau percaya ajaran Islam, seseorang harus percaya pada Al Quran dan Rasul terakhir," kata Henry.