BLOG DUKE AMIENE REV

Khamis, Ogos 02, 2012

Sebab-Sebab Jin Merasuk Manusia

Artikel di bawah ini menerangkan tentang sebab-sebab jin merasuk manusia dan tanda-tanda gangguan jin atau makhluk halus.

SEBAB-SEBAB JIN MERASUK MANUSIA
Sejak akhir-akhir ini, pada zaman yang serba moden ini, kerap kali pula kita terdengar kisah jin merasuk manusia, jin mengganggu manusia, jin menyukai manusia dan sebagainya. Apakah sebab-sebab jin merasuk manusia? Kenapa jin merasuk manusia? Mesti ada sebab dan faktor kenapa jin itu merasuk manusia. Kita tidak boleh melihat jin dengan mata kasar, tetapi jin boleh melihat kita apabila jin mengamalkan ilmu-ilmu tertentu seperti juga manusia yang mengamalkan ilmu-ilmu tertentu untuk melihat jin. Apa yang menarik sangat dalam diri manusia ini sampaikan jin hendak merasuk manusia? Mungkin seseorang itu memelihara jin, tetapi bagi yang tidak memelihara jin? Macam mana pula dengan muka sebenar hantu? Ada juga yang sempat merakamkan video hantu. Sebab-sebab gangguan jin kepada manusia adalah seperti berikut:

18 SEBAB JIN MERASUK MANUSIA
Sekiranya anda adalah seorang perempuan, dan anda suka bersolek. Berhati-hatilah kerana anda mudah menjadi mangsa rasukan jin. Ini kerana wanita yang suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat. Sebaik-baik jin adalah sejahat-jahat manusia.

Pernahkah kita mengalami keadaan di mana kita berniat baik, tetapi ada suara hati yang menghasut atau berfikiran sebaliknya. Maka sedarlah, bahawa itulah suara Qarin atau jin yang mahu kita mengikut kemahuan nafsu mereka untuk melakukan kejahatan. Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka.

Kita barangkali berasa sentiasa dalam keadaan privasi apabila duduk di dalam rumah atau bilik secara sendirian. Namun, sebenarnya kita tidak bersendirian. Anda berasa seram? Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian jin.

Jin sebenarnya suka memikat manusia, terutama wanita yang suka bersolek dan gemar berpakaian mendedah aurat,” kata Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani, ketika membentangkan kertas kerja berkaitan peranan jin di Masjid Kota Damansara, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Menurut Ustaz Dasuki lagi, jin tidak akan datang mengacau seseorang itu melainkan ia sudah terpikat.

“Bila sudah berkenan, jin akan berusaha memasuki tubuh orang yang dia suka dan terus bersarang di dalamnya," tambahnya.

Lazimnya, kata beliau, jin memilih manusia yang lemah semangat dan tidak mempunyai pendinding diri untuk dipikat.

“Manusia yang sudah lupa Allah dan menjauhi Al Quran tidak lagi mempunyai pendinding diri dan sebab itu mudah dipengaruhi jin,” tambahnya.
Manurut Ustaz Dasuki lagi, jin menyusup masuk ke dalam tubuh manusia dengan berbagai cara, antaranya diminta manusia sendiri sama ada sedar atau tidak. Lebih malang lagi, katanya, manusia sendiri menggunakan khidmat jin sebagai khadamnya untuk melakukan pengkhianatan kepada orang lain.

Ustaz Dasuki menyatakan 18 sebab jin merasuk manusia, iaitu:
1. Apabila manusia meringankan solat dan tidak mentaati perintah Allah.
2. Terdapat alat muzik atau alat melalaikan didalam rumah
3. Meninggikan suara dalam bilik air
4. Menangis dan merintih sebelum tidur
5. Membuang air panas ke dalam bilik air
6. Melompat tinggi tanpa membaca Bismillah
7. Memasuki tempat gelap yang ditinggalkan
8. Perasaan terlalu takut dan terlampau gembira, seperti ketawa berlebihan
9. Selalu bertengkar suami isteri
10. Terlampau marah
11. Mengikut hawa nafsu
12. Terdapat gambar lukisan manusia dan anjing di dalam rumah
13. Terdapat lambang salib pada lantai, sejadah atau langsir
14. Menghadiri majlis yang melekakan tanpa menyebut kalimah Allah
15. Perempuan suka bersolek
16. Berlaku sihir perjanjian di antara jin dan tukang sihir
17. Jin jatuh cinta pada manusia
18. Suka membaca buku cerita hantu dan buku berunsur sihir.
Tanda-tanda Manusia Dirasuk Jin
Beliau juga memberikan beberapa tanda manusia dirasuk jin, antaranya sukar tidur malam, hati berdebar-debar terutama pada waktu senja atau perasaan resah tidak menentu.

Tanda-tanda Gangguan Jin
Mimpi berulang mengenai perkara yang menakutkan seperti melihat anjing hitam, kucing, ular, manusia pelik, dibawa ke kubur atau diusung ke tempat mengerikan juga dikaitkan dengan gangguan jin.

Tanda-tanda Gangguan Makhluk Halus
Selesema berpanjangan juga dikaitkan dengan gangguan makhluk halus selain malas berzikir dan solat,?katanya.

Selain itu, manusia dirasuk jin merasa sakit pada sesetengah anggotanya tapi sukar dikesan oleh doktor.

Lain lain tanda ialah pening berpanjangan terutama pada waktu senja, otak lemah, tidak sedar diri serta telinga berdesing atau mendengar kata-kata suruhan tertentu.