BLOG DUKE AMIENE REV

Rabu, Ogos 01, 2012

Lost World Of Tambun

Lost World of Tambun
Jadi banyak dunia yang penuh menjadi satu, Lost World of Tambun, yang penuh aksi, pengembaraan yang menarik dengan tunggangan dan tarikan yang paling mendebarkan di Ipoh, Malaysia. 60 juta ringgit, taman tema ini terletak di bandar bersejarah Ipoh, di tengah-tengah koridor Utara-Selatan di Perak; dan ditetapkan dalam landskap semulajadi Ipoh, dikelilingi oleh indah nafas mengambil ciri-ciri batu kapur. Sama ada ia "hujung minggu satu daripada aniaya meleleh dengan keseronokan keluarga atau pecah eko-pengembaraan yang anda" semula mencari, mengambil semua sebagai perjalanan anda melalui tarikan Dunia Lost of Tambun. Lima elemen utama ini dunia pengembaraan - Water Park, Amusement Park, Lost World Hot Springs, Tiger Valley dan Lost World Petting Zoo.

Di Taman Sungai & Pantai, anda boleh mencari pantai yang sempurna landskap, dikelilingi oleh 20 kaki air terjun berkembar dengan dua sungai yang mengalir ke dalam kolam. Kristal pantai berpasir putih, dilengkapi dengan taman tropika dan pembentukan batu megah yang sempurna mood-penetap untuk memulakan perjalanan anda dalam Dunia Lost of Tambun. Walaupun anda "semula di Garden Beach Waterfall, pastikan anda memukul ombak di kolam gelombang terbesar Malaysia" s, di mana ombak boleh membengkak sehingga 3 kaki tinggi, di Jungle Wave Bay. Refresh dengan pancuran muzik pada Basuh Badan Muzik sebelum menuju ke Teluk Sandy untuk satu permainan sengit bola tampar dengan kawan-kawan dan keluarga atau mungkin, untuk yang santai berjemur di bawah matahari.

Direka untuk lebih keseronokan mencari orang dewasa dan remaja, Cliff Racer menyuntik rangsangan adrenalin apabila lalat cart anda lombong, Indiana Jones gaya - lurus ke bawah coaster kelajuan pada kelajuan maksimum! Hanya apabila anda berfikir anda akan berhenti dan terbang melalui kanopi hutan, hari itu disimpan dan batu-batu tiub anda perlahan-lahan turun ke bumi dengan air yang mengalir dan strategik meningkat pada akhir slaid.

Walaupun anda "semula di taman basah, don" t miss berlaku menaiki tiub kembung terpanjang di Malaysia! Dengan empat slaid yang berbeza untuk mencuba, Raiders Tube keluarga kegemaran anda melilitkan cara anda turun dari bahagian atas slaid gergasi. Jika anda "semula mencari perjalanan air yang lebih santai, cuba yang melambung tinggi di Sungai Adventure. Duduk dan berehat seperti anda perlahan-lahan terapung-apung di 600 sungai meter panjang, lulus gua semula jadi yang indah dan out-of-the-dunia air ciri-ciri. Menjangkakan kejutan kecil di sepanjang jalan walaupun, seperti yang anda akan disambut dengan ombak di sepanjang jalan, jadi pastikan anda memegang kepada tiub yang!


Amusement Park
Mengambil "penerbangan", menikmati pemandangan sambil anda mengeringkannya menaiki Penerbangan Dragon, seperti yang anda dapat berayun di udara menaiki buaian-kerusi yang mendebarkan ini, sebelum anda belayar ke Stormrider, bot lanun yang akan berayun anda 180 darjah untuk beberapa ketukan lutut, tulang belakang keseronokan-sesemut.

Dapatkan yang sedikit anda untuk sejuk selepas bermain explorer di taman air, Perak Parade karusel dan pergi pada Galleon pening untuk menaiki keluarga yang sempurna dari air. Pastikan anda pergi Express Pengembaraan di mana anda boleh berehat dan biarkan lokomotif purba ini membawa anda dan keluarga anda pada perjalanan melepasi runtuhan megah, melonjak air dan harimau liar; memberikan anda lawatan cepat Dunia Hilang Tambun " tarikan lain. 

HOT SPRINGS
Selepas hari yang panjang keseronokan, tenggelamkan diri anda punca kelonggaran tulen dalam Springs Dunia yang Hilang Hot kita. Mineral 100% semulajadi air panas adalah bersih dan segar kerana air mengalir melalui kolam berterusan dari sumber utama dan kemudiannya disalurkan ke Sungai Kopisan berdekatan. Mengandungi mineral yang sihat seperti Kalsium Karbonat, Natrium, Kalsium, Kalium, Magnesium, Sulfat klorida, dan besi, Mata Air Panas syurga bagi mereka yang mencari untuk berundur yang sihat.

TIGER VALLEY
Bertemu dengan Sultan, Raima, Putra, Jazz dan Azian; Dunia Lost of Tambun "s harimau Siberia sendiri. Menangkap mereka dan pengendali mereka pada permainan di Lembah Tiger, dan memerhati ketangkasan dan kekuatan mereka kerana mereka melompat ke atas batu dan kayu balak untuk mendapatkan daging mereka semasa pertunjukan memberi makan harimau. Belajar sedikit tentang bagaimana harimau dijaga melalui program lembah "pendidikan di mana anda akan dapat untuk mendapatkan rapat dan peribadi dengan salah satu daripada harimau indah ini.

LOST WORLD PETTING ZOO
Jika bahawa "tidak mencukupi, mengambil berjalan kaki di sebelah liar di Zoo hastakarya kita, di mana anda" akan dapat untuk mendapatkan peribadi dengan hanya beberapa kegemaran zoo - Ruby rakon, Nia Python dan Wira Macaw Hijau. Mengambil masa untuk berjalan melalui kawasan yang berbeza, di mana anda akan dapat untuk memberi makan, sentuh dan pengalaman haiwan di Zoo habitats.The mereka semulajadi hastakarya membolehkan orang ramai untuk menyentuh, merasa, makan dan bermain dengan haiwan; memberi mereka yang mencari pertemuan yang lebih peribadi, perspektif yang lebih dekat. Zoo hastakarya mempunyai pelbagai jenis haiwan eksotik dalam persekitaran yang diwujudkan dekat dengan sifat yang mungkin dan selain daripada menjadi satu aktiviti yang menyeronokkan keluarga boleh lakukan bersama, ia juga berfungsi sebagai satu platform pendidikan alam bagi sekolah-sekolah dan pelancong. Kawasan hastakarya ini terletak di dalam kawasan yang besar 100,000 kaki persegi yang dirangka oleh latar belakang hutan hujan yang subur di Lembah Monyet. RM6 juta tarikan rumah baru gabungan haiwan ternakan dan haiwan liar yang cukup jinak yang akan dikendalikan oleh kanak-kanak. Kanak-kanak boleh melihat ke hadapan untuk mempunyai masa yang menyeronokkan hastakarya dan bermain dengan arnab, guinea pigs, kura-kura, Kambing kerdil Afrika dan Rusa dan primat comel seperti yang marmosets putih sepenuhnya, marmosets hitam-eared dan monyet. Lau rumah besar lebih 500 burung dari 18 spesies kegemaran dengan semua masa seperti cockatoos, itik dan burung merak mandarin. Serpentarium ini mempunyai pelbagai slithering reptilia seperti Ular Sawa, ular bakau dan Giant Monitor Lizard.To menyimpan memori untuk jangka masa yang panjang, anak-anak dan orang dewasa boleh menimbulkan untuk gambar dengan pita sutera, walabi, Sugar Glider, dan Blue -Gold Macaw dan Iguana Giant di Zoo Rock baru Canopy.The hastakarya satu sebab tambah untuk membuat bahawa perjalanan ke Lost World of Tambun hari ini!

PENGEMBARAAN UNTUK PENCINTA ALAM SEKITAR
Membuat jalan anda, merentas hutan melalui bukit dalam hutan batu kapur Dunia Lost of Tambun. Menyaksikan dan meneroka flora dan fauna yang unik, bangun rapat dan peribadi dengan haiwan liar dan mengalami keindahan air terjun dan gua misteri. Mendalami ke dalam gua untuk penerokaan 1 tiga Datok Gua, gua sejak 400 juta tahun; dengan panduan naturist kami kerana mereka mendedahkan sejarah megah dan pembentukan stalagmit dan stalaktit. Bagi pencari kesenangan yang lebih muda yang ingin merasai sesuatu tindakan itu terdapat gua yang lebih kecil yang dipanggil Gua Anak Datok, yang terletak di berhampiran kaki Gua Datok. Gua ini tidak adalah seperti mencabar tetapi membuktikan untuk menjadi hit dengan peminat muda kerana sejarah dan keindahan alam semula jadi gua. Memerlukan lebih banyak tergesa-gesa 1 adrenalin? Memilih gua penerokaan pengalaman tiga jam di Terowong Batu Enam. Eko-peminat yang dipandu oleh pemandu yang berpengalaman melalui terowong 700 meter gua panjang; berjalan melalui lumpur setinggi lutut, berenang merentasi kolam cetek, sebelum terus berjalan melalui air sedalam dada di dalam terowong. Sepanjang perjalanan, anda akan mendapat mengalami pertarungan sejarah di mana anda "akan dapat belajar tentang artifak perlombongan serta stalaktit dalam membuat. Seperti yang di luar? Tinggal dekat kepada sifat dan kem semalaman. Pengembaraan berkongsi dengan rakan-rakan dan keluarga ke atas unggun api di mana-mana satu dua tapak perkhemahan di Dunia Lost of Tambun - Kampung Needle, Kampung Riverside, di mana anda menikmati aktiviti mengeratkan seperti kayak tasik, berakit, pembinaan semangat berpasukan sesi, serta sebagai makan malam bertema.


SESUATU YANG MENARIK UNTUK MAKAN ATAU MINUM?
Berasal di sini di Ipoh, Malaysia, kopi Ipoh White adalah cinta pada sehirup pertama! Dibuat hanya dari pemilihan terbaik Liberica, Robusta dan Arabica kualiti kacang, kopi mahir dipanggang dengan sempurna oleh Ipoh "nakhoda, tua dan legenda. Rasa dan penuh bertubuh, tuan-tuan lama Ipoh bangga dalam menyediakan hanya memuaskan yang paling kopi! Jadi pastikan sila citarasa anda dengan mengambil sehirup Lost World Ipoh Kopi Putih. Kami "semula pasti bahawa anda akan akan menaikkan tangan anda selama lebih! Jika kopi bukan cawan teh, cuba Lost World Teh Beras Panggang Tambun ". Secangkir teh tradisional unik, Teh Beras Panggang mencerminkan rasa sahih resipi yang telah diturunkan melalui generasi nenek moyang yang banyak. Dengan bahan-bahan seperti beras panggang, yang memberi aroma dan perisa berbeza dan pandan, yang melengkapi aroma nasi panggang; teh Beras Panggang adalah salah satu yang tidak boleh dilepaskan! Gula perang dan madu digunakan untuk mencampurkan kedua-dua ini bersama-sama; menyebabkan tahap kemanisan bahawa "s" hanya-nice ". Bagi mereka yang ingin mendapatkan apa-apa sebab lain untuk mencuba Lost World of Tambun "Beras Teh Panggang, teh itu, akan layak senarai faedah kesihatan yang termasuk melegakan sakit tekak, menyejukkan suhu badan dan mengurangkan demam.
Taman Kemudahan:
Kawasan teduh (10 unit)
Mandi dan Bilik Persalinan
Bilik sembahyang
Tandas (juga untuk Kurang Upaya)
Bantuan Bilik pertama

Waktu Operasi baru:
Isnin - Jumaat 11:00-06:00
Sabtu & Ahad 10:00-06:00
Sekolah & Cuti Umum 10 pagi - 6 petang
Taman DITUTUP setiap hari Selasa kecuali pada cuti Sekolah Malaysia & Awam

Harga tiket:
Dewasa RM 30.00 setiap orang
Kanak-kanak RM 24,00 setiap orang
Anak bawah 90cm tinggi PERCUMA
Pakej kumpulan didapati dengan bilangan minimum 30 orang - Tempahan awal diperlukan.

LOST WORLD OF TAMBUN
So many worlds packed into one, the Lost World of Tambun, is an action-packed, exciting adventure with the most thrilling rides and attractions in Ipoh, Malaysia. The 60 million Ringgit theme park is located in the historic town of Ipoh, in the middle of the North-South corridor in Perak; and is set in the natural landscapes of Ipoh, surrounded by exquisitely breath-taking limestone features. Whether it‟s a weekend of mayhem oozing with family fun or a burst of eco-adventure that you‟re seeking, take it all in as you journey through the attractions of the Lost World of Tambun. Five main elements make up this world of adventure – the Water Park, the Amusement Park, Lost World Hot Springs, the Tiger Valley and the Lost World Petting Zoo.

At the River & Beach garden, you can find a perfectly landscaped beach, surrounded by 20 feet twin waterfalls with two rivers flowing into the pool. A crystal-white sandy beach, complemented with lush tropical gardens and majestic rock formations is a perfect mood-setter to start off your journey in the Lost World of Tambun. While you‟re at the Waterfall Beach Garden, make sure you hit the waves at Malaysia‟s biggest wave pool, where waves can swell up to 3 feet high, at the Jungle Wave Bay. Refresh with a musical shower at the Musical Body Wash before heading to the Sandy Bay for an intense game of volleyball with friends and family or perhaps, for a relaxing soak in the sun.

Designed for more-thrill seeking adults and teenagers, the Cliff Racer injects a boost of adrenaline when your mine cart flies, Indiana Jones style – straight down the speed-coaster at maximum speed! Just when you think you will stop and fly through the jungle canopy, the day is saved and your tube rocks gently down to earth with the flowing water and strategically rises at the end of the slide.

While you‟re at the wet park, don‟t miss going on the longest inflatable tube ride in Malaysia! With four different slides to try, the Tube Raiders is a family-favorite as you wind your way down from the top of the giant slides. If you‟re looking for a more relaxing water ride, try soaring on the Adventure River. Sit back and relax as you gently float around in the 600- meter length river, passing the naturally-beautiful caves and out-of-the-world water features. Anticipate a little surprise along the way though, as you get greeted with waves along the way, so make sure you hold on to that tube!


AMUSEMENT PARK
Take a “flight‟, enjoy the scenery while you dry off on the Dragon Flights ride, as you get swung in the air in this thrilling swing-chair ride; before you sail on over to the Stormrider, a pirate boat which will swing you 180 degrees for some knee-knocking, spine-tingling excitement.

Get your little ones to cool down after playing explorer at the water park, on the Perak Parade carousel; and go on the Giddy Galleon for a perfect family ride away from the water. Make sure you go on the Adventure Express; where you can sit back and let this ancient locomotive take you and your family on a journey past majestic ruins, surging waters and wild tigers; giving you a quick tour of the Lost World of Tambun‟s other attractions.

LOST WORLD HOT SPRINGS
After a long day of excitement, immerse yourself in the source of pure relaxation in our Lost World Hot Springs. The 100% natural mineral hot springs is clean and fresh as the water flows through the pool continuously from the main source and is then channeled to the nearby Kopisan River. Containing healthy minerals such as Calcium Carbonate, Sodium, Calcium, Potassium, Magnesium, Sulphate, Chloride and Iron, the Hot Springs are heavenly for those looking for a healthy retreat.

TIGER VALLEY
Meet Sultan, Raima, Putra, Jazz and Azian; Lost World of Tambun‟s very own Siberian tigers. Catch them and their handlers at play in the Tiger Valley, and observe their agility and strength as they jump over rocks and logs to get to their meats during the tiger feeding shows. Learn a little bit about how the tigers are cared for through the valley‟s educational program where you will be able to get close and personal with one of these exquisite tigers.

LOST WORLD PETTING ZOO
If that‟s not enough, take a walk on the wild side at our Petting Zoo, where you‟ll be able to get personal with just some of the zoo favorites – Ruby the raccoon, Nia the Python and Wira the Green Macaw. Take some time to walk through the different areas, where you would be able to feed, touch and experience animals in their natural habitats.The Petting Zoo allows the public to touch, feel, feed and play with the animals; giving those looking for a more personal encounter, a closer perspective. The Petting Zoo features a large variety of exotic animals in an environment created as close to nature as possible and apart from being a fun activity that families can do together, it also serves as a nature education platform for schools and tourists. The Petting area is set within a large area of 100,000 square feet framed by the lush rainforest backdrop of the Monkey Valley. The RM6 million new attraction houses a combination of domestic animals and wild animals that are docile enough to be handled by children. Kids can look forward to having an enjoyable time petting and playing with rabbits, guinea pigs, tortoises, African Dwarf Goats and Deer and adorable primates such as the white-eared marmosets, black-eared marmosets and macaques. The large aviary houses over 500 birds from 18 species with all-time favourites such as cockatoos, mandarin ducks and peacocks. The Serpentarium features a host of slithering reptiles such as the reticulated pythons, mangrove snake and the Giant Monitor Lizard.To keep the memory for a long time, kids and adults alike can pose for pictures with the ferret, wallaby, Sugar Glider, and Blue-Gold Macaw and the Giant Iguana at the Rock Canopy.The new Petting Zoo is certainly an added reason to make that trip to Lost World of Tambun today!

ADVENTURES FOR THE ECO-ENTHUSIAST
Make your way, jungle trekking through the deep limestone hill forests of the Lost World of Tambun. Witness and explore the unique flora and fauna, get up close and personal with wild animals and experience the beauty of its waterfalls and mysterious caves. Delve deeper into the caves for a one three exploration of the Gua Datok, a cave dating back to 400 million years; with our naturist guides as they expose magnificent history and the formations of the stalagmites and stalactites. For the younger thrill seekers who wants a taste of the action there is a smaller cave called Gua Anak Datok, located at near the feet of Gua Datok. This cave is not as challenging but proves to be a hit with the younger enthusiast due to the history and natural beauty of the cave. Need more of an adrenaline rush? Opt for the three-hour cave exploration experience at the Six Mile Tunnel. Eco-enthusiasts are guided by experienced guides through the 700 meter long cave tunnel; walking through knee-deep mud, swimming across a shallow pool, before continuing to walk through chest-deep water inside the tunnel. Along the way, you‟ll get to experience a bout of history where you‟ll get to learn about mining artifacts as well as stalactites in the making. Like being outdoors? Stay close to nature and camp overnight. Share adventures with friends and family over a bonfire at any one of the two camping sites at the Lost World of Tambun – the Needle Village, the Riverside Village; where you indulge in bonding activities such as lake kayaking, rafting, teambuilding sessions, as well as themed dinners.


FANCY SOMETHING TO EAT OR DRINK?
Originating right here in Ipoh, Malaysia, the Ipoh White coffee is love at first sip! Made only from the finest selections of Liberica, Robusta and Arabica quality beans, the coffee is skillfully roasted to perfection by Ipoh‟s old, legendary masters. Flavorful and full bodied, the old masters of Ipoh takes pride in providing only the most satisfying of coffees! So be sure to please your taste buds by taking a sip of the Lost World Ipoh White Coffee. We‟re sure that you‟ll be raising your hand for more! If coffee is not your cup of tea, try Lost World of Tambun‟s Roasted Rice Tea. A traditionally unique cuppa, the Roasted Rice Tea reflects the authentic flavors of a recipe that has been handed down through many ancestral generations. With ingredients such as roasted rice, which gives it its distinct aroma and flavor; and pandan, which complements the aroma of roasted rice; the Roasted Rice tea is one that is not to be missed! Brown sugar and honey are used to blend these two together; resulting in a sweetness level that‟s „just-nice‟. For those seeking any other reason to sample the Lost World of Tambun‟s Roasted Rice Tea, the tea touts a list of health benefits which include soothing sore throats, cooling down body temperatures and alleviating fevers.
Park Facilities:
Shade Area (10 units)
Shower and Changing Room
Prayer Room
Toilets (also for the Disabled)
First Aid Room

New Operating Hours:
Monday – Friday 11 am – 6 pm
Saturday & Sunday 10 am – 6 pm
School & Public Holidays 10 am – 6 pm
Park CLOSED every Tuesday except during Malaysian School & Public holidays

Ticket Price:
Adult RM 30.00 per person
Children RM 24.00 per person
Child below 90cm in height Free of Charge
Group package is available with minimum number of 30 persons – advance booking is required.