BLOG DUKE AMIENE REV

Ahad, November 07, 2010

Doa Pengubat Duka dan Stres - Tekanan

اللهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ ، وَ ابْنُ عَبْدِكَ ، وَ وَ ابْنُ أَمَتِكَ ، نَاصِيَتِي بِيَدِكَ ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ ، سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ ، أَوْ أنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ ، أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَداً مِنْ خَلْقِكَ ، أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ اْلغَيْبِ عِنْدَكَ ، أنْ تَجْعَلَ القُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي،وَ نُوْرَ صَدْرِي ، وَجَلاءَ حُزْنِي ، وَذَهَابَ هَمِّي

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak hambaMu (lelaki) dan anak hambaMu (perempuan). Ubun-ubunku dalam genggamanMu, hukumanMu berlalu kepadaku, Qada’ (keputusan) Mu kepadaku adalah adil, aku mohon kepadamu dengan setiap nama yang telah engkau berikan untuk diriMu, atau yang Engkau turunkan dalam kitabMu, atau yang Engkau ajarkan kepada seseorang dari makhlukMu atau yang engkau simpankan dalam perbendaharan ghaib dari ilmuMu, agar Engkau jadikan al-Quran sebagai penyejuk hatiku, cahaya dadaku, pelenyap dukaku dan penghilang kesedihanku”.

Petua Beramal Doa Penawar Perasaan Duka dan Sedih serta Tekanan Perasaan atau Stress
Sesiapa ditimpa perasaan sedih dan duka, maka hendaklah dia berdoa dengan apa yang dianjurkan oleh Nabi S.A.W ini. Tatkala Nabi S.A.W selesai mengajar doa ini, seorang sahabat bertanya kepada Baginda S.A.W : Wahai RasululLah, orang yang lemah adalah orang yang meninggalkan doa ini?

Jawab Baginda S.A.W, "Ya! sebab itu bacalah olehmu doa ini dan ajarkanlah ia. Sesiapa yang yang membacanya menurut apa yang tersebut itu nescaya Allah S.W.T akan menghilangkan dukacitanya dan memanjangkan perasaan senangnya.