BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Disember 21, 2010

Suami Curiga Hukum Isteri Curang Membuat Hubungan Dengan Lelaki Lain - Surat Pembaca

Surat kiriman daripada Suami Curiga

Salam, Saya ada masalah di dalam rumah tangga baru-baru ini. Hubungan saya antara isteri saya menjadi lebih complicated apabila saya terbaca SMS di telefon bimbit isteri saya, yang dia telah membuat janji untuk bertemu dengan lelaki rakan seperjuangannya tanpa memberi tahu saya terlebih dahulu. Perkataan dan ayat yang terdapat itu sungguh mencurigakan saya kerana terdapat perkataan "dating".

Hukum Isteri Curang - Suami mesti bertindak segera!

Si isteri; "abang tingkap (nama samaran), saya nak ke kuantan esok, saya nak jumpe abang tingkap, jam 11.30 mlm sok...kita sahul sama2."

balas abang tingkap; "ok..kita dating sok mlm... abang buat 8 rakaat je trawkh, jumpe sok mlm jam 11;30 mlm."
Skandal isteri curang - Isteri adalah milik suami sepenuhnya.

Dipendekkan cerita, dia pergi tanpa meminta izin dari saya. Sedangkan yang saya sudah tahu yang dia bukan sahaja ke Kuantan untuk urusan kerja, tetapi mengambil kesempatan untuk membuat dating.

Suami harus ambil tahu setiap kegiatan isteri

Ibarat sambil menyelam sambil minum air, keesokannya isteri pulang dengan wajah penuh keletihan, kepenatan konon, sedangkan saya tahu apa yang dilakukannya di kuantan, tanpa meminta maaf daripada saya. Sedangkan dia tahu bahawa dia telah mengecewakan hati saya.

  1. Di sini saya merasa keliru dan ingin tahu, apakah hukum dan hukuman dengan peristiwa yang telah dia lakukan di dalam cerita di atas??
  2. Apakah hukumnya seorang isteri yang selalu merendahkan dan mengecewakan hati suami??
  3. Apakah yang perlu saya lakukan..??
Lelaki yang takut bertindak terhadap isteri curang adalah
lelaki dayus dan pengecut.


Maklum balas daripada Amiene Rev
Kepada Suami Curiga, memandangkan anda sudah pun mengetahui mengenai skandal isteri anda dengan lelaki lain, maka anda sebagai suami dan ketua keluarga hendaklah bertindak segera. Jangan diamkan diri apabila anda telah pun membaca mesej isteri anda. Segera soal-siasat isteri anda dan tanyalah dia kenapa dia keluar makan dengan lelaki lain tanpa meminta izin atau meninggalkan apa-apa pesanan kepada anda sebagai suaminya.

Jadilah seorang suami yang prihatin dan bertanggungjawab.

Isteri anda seharusnya memberitahu anda ke mana dia hendak keluar. Isteri anda juga harus meminta izin daripada anda sebagai suami jika dia hendak pergi ke mana-mana.

Suami harus tegas terhadap isteri. Isteri adalah kepunyaan suami.

HADIS-HADIS NABI BERKENAAN HUKUM DAN HUKUMAN ISTERI CURANG
Rasulullah S.A.W dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah R.A: "Aku pernah bertanya kepada Baginda: "Siapakah orang yang paling berhak ke atas isteri?" Baginda menjawab:”Orang yang paling berhak kepada isteri ialah suaminya”. Kemudian aku bertanya lagi :”Dan siapakah orang yang paling berhak ke atas suami?” Baginda menjawab:” Orang yang paling berhak ke atas seorang suami ialah ibu kandungnya.” (Riwayat Bazar dan al-Hakim)

Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud: “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasullullah S.A.W ditanya: “Mengapa demikian ya Rasulullah?” Baginda menjawab: “Wanita mengkufurkan suaminya dan mangkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum merasa berpuas hati dan merasa cukup.” (Riwayat al-Bukhari)

“Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: “Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir ?” Baginda menjawab : “Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya.” (Riwayat Muslim)

Berikut saya sertakan beberapa hadis berkenaan isteri berlaku biadab dan suka menyakiti hati suami. Semoga hadis-hadis ini dapat menjadi panduan buat Suami Curiga.

Isteri yang suka menyakiti hati suami akan menerima balasan buruk
Sabda Rasulullah S.A.W: ” Seorang wanita menyakiti suaminya, maka isterinya yang bidadari itu berkata: Janganlah kamu menyakitinya semoga Allah mengutukmu, kerana dia (suami) itu disampingmu hanyalah sebagai orang asing yang akan berpisah denganmu menuju kami.” (Riwayat Ibnu Majah)

Puasa sunat tanpa keizinan suami
Sabda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam: “Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat, jika suaminya ada dirumah, serta tidak dengan izinnya dan tidak boleh memasukkan seorang lelaki ke rumahnya dengan tidak izin suaminya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Keluar rumah tanpa izin suami
“Apabila perempuan keluar rumah, sedangkan suaminya membencinya, dia dilaknat oleh semua malaikat di langit, dan semua apa yang dilaluinya selain daripada jin dan manusia sehingga dia kembali.” (Diriwayatkan oleh Thabarani di dalam al-Awsat)

Meminta cerai daripada suami
Sabda Rasulallah S.A.W: “Mana-mana isteri yang meminta suaminya menceraikannya dengan tiada sebab yang dibenarkan oleh syarak, haram baginya bau syurga.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Isteri yang tidak menunaikan hajat suami
Sabda Rasulullah S.A.W: “Apabila memanggil suami akan isterinya ke tempat tidur, tetapi ditolaknya sehingga marahlah suaminya, maka akan tidurlah wanita itu di dalam laknat malaikat sehingga ke pagi.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kepada Suami Curiga, hendaklah anda bersegera mengajar isteri anda tentang hadis-hadis di atas supaya isteri anda tidak mengulanginya lagi.