BLOG DUKE AMIENE REV

Sabtu, Disember 12, 2009

Resepi Ayam Goreng Tepung


 Hari Sabtu. Hari ini ramai orang keluar bersiar-siar. Ada juga yang menghabiskan masa untuk berehat-rehat di rumah. Ada pula yang mencuba resepi baru. Apa kata kali ini, kita belajar memasak? Resepi ini mungkin akan melariskan jualan ayam goreng tepung di gerai-gerai di tepi jalan atau di pasar malam. Percaya atau tidak, cubalah dahulu.
2 sudu makan paprik
1 sendok makan onion salt
1 sudu teh celery salt
1 sudu teh rubbed sage
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 teaspoon ground allspice
1 sudu teh oregano
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh daun basil, dilumatkan
1 sudu teh daun marjoram, ditumbuk halus
Cara-cara penyediaan bahan:
  1. Campur semua bahan di atas  ke dalam bekas kecil yang boleh ditutup dengan kedap seperti tupperware.
  2. Goncangkan tupperware yang berisi bahan-bahan masakan tersebut supaya bahan-bahan dapat bersebati. Bahan-bahan masakan ini akan dapat disimpan lama selagi tidak terkena sinaran cahaya matahari, panas atau lembab.
  3.  Campurkan 4 sudu teh sebatian di atas dengan 1 cawan bunga dan 1 sudu teh garam.
  4.  Letakkan bahan-bahan di atas semuanya dalam bekas plastik. Campurkan ayam dan gaulkan ayam tersebut.
  5. Goreng, tiriskan di atas kertas tuala, dan hidangkan.