BLOG DUKE AMIENE REV

Khamis, Jun 30, 2011

1 Julai 2011 - Peraturan Pelabelan Sayur dan Buah-buahan Berkuatkuasa

Peraturan Pelabelan Sayuran Dan Buah-Buahan Berkuatkuasa 1 Julai Ini

PADANG BESAR, 28 Jun. Peraturan pelabelan sayur dan buah- buahan di bawah peraturan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) 2008 untuk pasaran dalam negeri, pengimportan dan pengeksportan akan berkuat kuasa pada 1 Julai ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani Negeri Perlis, Sabry Ahmad berkata, peraturan pelabelan yang dikuatkuasa pada 1 Julai itu adalah berdasarkan peraturan 3P iaitu Penggredan, Pembungkusan, dan Pelabelan di bawah Akta 141 FAMA 2008 tetapi hanya peraturan pelabelan sahaja akan dikuat kuasa pada tarikh berkenaan.

Beliau berkata, terdapat 66 jenis keluaran pertanian perlu mematuhi peraturan 3P itu yang antara lain akan memudahkan masyarakat mengenal pasti tempat asal produk barangan itu dikeluarkan selain dapat meningkatkan kualiti barangan serta menjamin keselamatan pengguna.

“FAMA turut menyediakan buku panduan peraturan- peraturan FAMA sebagai rujukan bagi memudahkan pengimport dan pengeskport mengenal pasti jenis sayuran dan buah-buahan yang dibenarkan untuk dipasarkan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis taklimat 3P kepada pengimport dan pengeksport sayuran dan buah-buahan di sini pada Selasa.

Menurutnya, para pengimport dan pengeksport di beri tempoh percubaan selama tiga bulan bagi melabel barangan mereka dan jika mereka gagal berbuat demikian surat amaran akan dikeluarkan diikuti tindakan penalti.

“Penali RM1,000 akan dikenakan kepada individu dan RM15, 000 untuk syarikat berstatus Sendirian Berhad bagi pengimport dan pengeskport yang gagal mematuhi peraturan,” jelasnya.

Sabry berkata, label pada barangan perlu mengandungi butir-butir seperti nama atau kod penanam, alamat keluaran, nombor kad pengenalan atau nombor pendaftaran, komoditi, gred, berat bersih, bilangan dan mengandungi perkataan “Produce of Malaysia” jika keluaran pertanian itu hendak dieksport.

Manakala bagi peruncit juga, mereka perlu melabelkan barangan mereka dengan komoditi, negara asal, gred, saiz dan harga.

Hal ini bagi meningkatkan kecekapan dan keberkesanan keluaran pertanian tempatan supaya terus berdaya saing dan berupaya mengekalkan pasaran sedia ada atau meluaskan kemasukan pasaran di dalam dan di luar negara sejajar dengan perubahan perdagangan dunia.

“Selepas peraturan pelabelan dilaksanakan, kita akan teruskan dengan pembungkusan dan seterusnya penggredan,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengarah Kanan Bahagian Regulatori FAMA, Ishak Abbas.

Sumber: BERNAMA

Cukai Telefon Mudah Alih Prabayar - Prepaid Tax

Cukai untuk telefon mudah prabayar atau prepaid tax mungkin merupakan antara satu berita yang kurang menyenangkan untuk para pengguna telefon bimbit. Namun cadangan untuk memindahkan cukai telefon bimbit prabayar sebanyak enam peratus ini kepada pengguna telefon bimbit prabayar kini sedang dalam proses pembincangan. Persaingan sengit antara syarikat-syarikat telekomunikasi memungkinkan bahawa idea cukai telefon mudah alih prabayar ini ini akan dimanfaatkan oleh syarikat-syarikat telekomunikasi untuk memperhebatkan pengaruh dalam memenangi persaingan pelanggan. Mungkin ada syarikat telekomunikasi yang akan menyerap terus cukai enam peratus ini bagi menurunkan harga bil, dan seterusnya akan menarik perhatian pelanggan-pelanggan baru untuk beralih ke syarikat telekomunikasi yang menawarkan kos penggunaan prabayar pada kadar yang lebih rendah.

Cukai Untuk Telefon Mudah Alih Prabayar Masih Dibincang

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) — Perbincangan antara pengendali telefon mudah alih tempatan dan kerajaan untuk memindahkan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus kepada pengguna masih berlangsung, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum.

Keputusan untuk mengenakan cukai perkhidmatan prabayar akan diputuskan oleh Kementerian Kewangan kemudiannya, kata beliau kepada pemberita selepas menyaksikan pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) antara Packet One Networks (Malaysia) Sdn Bhd (P1) dan China Mobile, pengendali mudah alih terbesar dunia di sini.

Dilaporkan syarikat-syarikat telekomunikasi sedia bertemu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi membincangkan mengenai cukai perkhidmatan prabayar yang dirancang di Malaysia.

Sekiranya cukai perkhidmatan disalurkan kepada pelanggan prabayar di Malaysia, sebagai contoh tambah nilai RM10 akan hanya mengandungi RM9.40 nilai panggilan dengan 60 sen dikenakan sebagai sukai perkhidmatan.

Bagaimanapun, Joseph Salang berharap syarikat telekomunikasi akan terus menyerap cukai sebanyak enam peratus memandangkan ini akan sedikit sebanyak mengurangkan beban pengguna.

Sumber: BERNAMA

Rabu, Jun 29, 2011

Celcom Instanet - Perkhidmatan Jalur Lebar Termurah

Rakyat negara ini kini boleh melayari internet pada kadar serendah RM1 sehari, menerusi pelancaran jalur lebar terbaik dari Celcom Axiata Bhd. (Celcom), Instanet yang disifatkan caj jalur lebar termurah yang berada di pasaran tempatan buat masa ini.

Instanet didatangkan menerusi pakej pra-bayar dengan langganan pertama hanya sebanyak RM30, lebih murah berbanding RM50 pada kebiasaannya dan internet boleh digunakan tanpa gangguan selama 30 hari.

Cheapest Broadband - Celcom Instanet
Celcom telah melancarkan Instanet Celcom yang disifatkan sebagai braodband prepaid paling murah dengan mengenakan caj jalur lebar pada kadar serendah RM 1 sehari.

Instanet ini didatangkan menerusi pakej pra-bayar dengan langganan pertama hanya sebanyak RM30, lebih murah berbanding RM50 pada kebiasaannya dan internet boleh digunakan tanpa gangguan selama 30 hari.

Ciri-ciri Broadband Celcom Instanet

Pek permulaan serendah RM12.50 tanpa modem kepada caj langganan yang paling rendah untuk tempoh harian, mingguan dan bulanan.

Tambah nilai adalah sama seperti menambah nilai pra-bayar atau membayar pasca bayar Celcom.

Bagi pelanggan yang tidak mempunyai modem USB, mereka boleh mendapatkan pakej bundle pra-bayar Instanet yang didatangkan dengan model USB spesifikasi tinggi (muat turun 7.2 Mbps dan muat naik 5.76 Mbps).

Pelanggan akan dapat kad sim dengan nilai tersedia sebanyak RM10 yang ditawarkan dengan harga RM108 dan kelajuan sehingga 512Kbps.

PETIKAN HARIAN METRO - CELCOM INSTANET
CELCOM Axiata Berhad (Celcom) memperkenalkan Instanet, perkhidmatan jalur lebar prabayar paling murah di pasaran yang membolehkan pelanggan melayari Internet dengan pek permulaan cuma kira-kira RM1 sehari.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Shazalli Ramly berkata, perkhidmatan itu didatangkan dengan pakej prabayar membabitkan langganan pertama hanya RM30 bagi Instanet bulanan.

“Kadar ini lebih murah berbanding RM50 kebiasaannya dan Internet boleh digunakan selama 30 hari tanpa sebarang gangguan. Untuk Instanet Harian, pelanggan boleh menikmati kadar langganan pada RM5 dan Instanet Mingguan pula RM18.

“Tambah nilai boleh dilakukan di lebih 11,000 peruncit Celcom sedia ada di seluruh negara,” katanya ketika melancarkan perkhidmatan jalur lebar prabayar Instanet di Kuala Lumpur, semalam.

Beliau berkata, bagi pelanggan yang tidak mempunyai modem USB, Celcom menawarkan pakej prabayar Instanet terkumpul yang didatangkan dengan model USB spesifikasi tinggi membabitkan muat turun 7.2 Mbps dan muat naik 5.76 Mbps.

“Pada masa sama, pelanggan diberikan kad sim dengan nilai tersedia sebanyak RM10 yang ditawarkan pada harga RM108 membabitkan tahap kelajuan sehingga 512Kbps,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, Celcom yakin menarik 200,000 pelanggan untuk menggunakan perkhidmatan terbabit.

Celcom Aims For 200,000 Subscribers For Instanet Prepaid Broadband

KUALA LUMPUR, June 27 (Bernama) -- Celcom Axiata Bhd expects an estimated 200,000 subscribers for the just-launched Instanet Prepaid Broadband by year-end, says Chief Executive Officer Datuk Seri Shazali Ramly.

He said Celcom was now leading in the mobile broadband sector with a market share of 51 per cent in the last quarter.

"With the new prepaid broadband, we expect our leadership to be strengthened further this year.

"Currently, we have 10.5 million customers and pre-paid subscribers account for more than more than 85 per cent our total subscriber base," he said when unveiling the Instanet Prepaid mobile broadband here today.

The Instanet Prepaid Broadband offers Internet access to customers who do not have a USB modem while customers with existing modem can enjoy immediate Internet access with the Instanet Prepaid Pack, both costing RM30 per month.

Meanwhile, the prepaid mobile broadband is also available for a daily subscription of RM5 and a weekly subscription of RM18.

-- BERNAMA

Harga Ayam Naik RM1 Sekilo - Harga Ikan Turut Naik

Harga Ikan dikatakan naik sehingga sekali ganda berpunca daripada perubahan cuaca yang tidak menentu sejak akhir-akhir ini. Memandangkan keadaan cuaca yang tidak menentu ini berterusan, harga ikan dijangka tidak akan turun dalam masa dua minggu yang terdekat ini, begitulah komen para peniaga ikan ketika dihubungi baru-baru ini.

Apakah pula faktor kenaikan harga ayam di pasaran? Adakah berpunca daripada musim perayaan yang semakin hampir?

Harga Ayam Naik RM1 Sekilo, Harga Ikan Turut Naik

KUALA LUMPUR: Sejak dua minggu lalu, kebanyakan peniaga bahan keperluan di beberapa pasar mendakwa berlaku kenaikan harga terutama barangan mentah di pasar khususnya ikan dan ayam.

Tinjauan ke Pasar Chow Kit mendapati, harga ayam meningkat 50 sen hingga RM1 sekilogram yang dijual pada harga RM8 atau RM8.50 sekilogram berbanding RM7.50 sekilogram sebelum ini.

Malah, lebih mengejutkan harga ikan kembung yang dijual pada harga RM6 sekilogram meningkat sehingga 100 peratus iaitu pada harga RM12 sekilogram sejak tiga hari lalu.

Peniaga, Ali Mahmud, 28, berkata, kenaikan harga berlaku sejak dua minggu lalu dengan kenaikan 20 sen hingga RM6 menyebabkan peniaga menerima pelbagai rungutan daripada pembeli.

“Kami menerima barangan daripada pemborong. Jika mereka menaikkan harga kami terpaksa menjual pada harga tinggi walaupun kadang-kadang keuntungan sedikit.

“Peniaga dalam dilema kerana setiap hari terpaksa menerima rungutan daripada pembeli jika berlaku keadaan sedemikian,” katanya.

Menurutnya, dia tidak pernah menaikkan harga ayam sesuka hati kerana sedia maklum bahan mentah berkenaan barangan kawalan.

Peniaga ikan yang mahu dikenali Hairi, 29, berkata minggu ini menyaksikan kenaikan beberapa jenis ikan seperti kembung, kerisi dan selar sehingga dua kali ganda daripada harga sebelum ini.

“Kekurangan bekalan ikan terutama kembung akibat keadaan cuaca tidak menentu menyebabkan harganya naik mendadak dan ini kali kedua harga ikan naik.

“Kami tidak dapat menjangka harganya akan turun dalam masa terdekat kerana tidak menunjukkan ia akan kembali normal dan bergantung keadaan semasa,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Punca Kemalangan Jalan Raya

Cara-cara untuk mengelakkan kemalangan jalan raya ialah dengan menenangkan diri semasa memandu kenderaan. Memberi lampu isyarat kiri atau kanan sebelum hendak membelok. Tunggu satu saat atau tinjau kiri dan kanan sebelum menekan pedal minyak ketika lampu sudah hijau bagi memastikan tidak ada kenderaan terlajak lampu merah melintas dari kiri atau kanan jalan. Apa kata kita baca petikan artikel di bawah ini.

Apakah Punca Kemalangan Jalan Raya?
Fikiran Kusut Antara Punca Kemalangan Ke Tempat Kerja

SEPANG, 28 Jun (Bernama) — Fikiran kusut, mengejar kad perakam waktu atau tergesa-gesa ke tempat kerja dikatakan antara punca kemalangan semasa pekerja dalam perjalanan ke tempat kerja.

“Kebanyakan kemalangan berlaku pada waktu pagi antaranya kerana fikiran kusut memikirkan pelbagai tanggungjawab untuk dilaksanakan hari itu, mengejar kad perakam waktu atau lambat bertolak dari rumah,” kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan kepada pemberita di sini Selasa.

Beliau melancarkan Kempen Perjalanan Selamat ke Tempat Kerja Kebangsaan 2011.

Beliau berkata jumlah kes kemalangan pergi dan pulang dari tempat kerja meningkat 38 peratus dengan 22,036 kes dilaporkan tahun lepas berbanding 20,810 kes pada tahun sebelumnya.

Daripada jumlah itu, 63 pekerja meninggal setiap bulan kerana kemalangan semasa berulang-alik ke tempat kerja, katanya.

Maznah turut berkata kajian Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menunjukkan 80 peratus mangsa kemalangan adalah pekerja lelaki yang melibatkan pekerja sektor perkilangan dan perkhidmatan.

Beliau berkata Perkeso mengeluarkan RM1.8 bilion pampasan kepada pekerja yang mengalami kemalangan sewaktu di tempat kerja atau pun sewaktu berulang-alik ke tempat kerja berbanding RM1.3 bilion pada tahun 2009.

Sasaran pengurangan sebanyak 30 peratus kes kemalangan pergi dan pulang dari tempat kerja diharap dapat dicapai tahun ini sempena kempen yang dilancarkan yang bermula hari ini, katanya.

“Saya harap kempen ini akan dapat mencapai matlamat untuk meningkatkan kesedaran betapa tingginya risiko berulang-alik ke tempat kerja. Ia tertumpu kepada 100 majikan yang pekerjanya paling tinggi terlibat kemalangan ke tempat kerja,” katanya.

Maznah berkata kempen juga akan tertumpu kepada kawasan kemalangan berisiko tinggi di sekitar Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Pulau Pinang, Johor Baharu dan Ipoh.

Sumber: BERNAMA

Isnin, Jun 27, 2011

Senarai Harga Barangan Jatuh Laman Web KDPNKK

KUANTAN – Bilangan barangan di pasaran yang mengalami penurunan harga adalah lebih banyak berbanding yang mengalami kenaikan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihaknya mendapati sebanyak 165 jenis barang mengalami penurunan harga manakala 135 lagi mengalami kenaikan.

“Banyak pihak mempersoalkan harga barang naik, namun keadaan sebenarnya adalah lebih banyak barang mengalami penurunan harga.

“Contohnya yang turun harga ialah bawang merah dan beberapa lagi barang. Para pengguna boleh memeriksa harga barang-barang tersebut di portal kementerian (http://www.kpdnkk.gov.my),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan penutup Ekspo Beli Barangan Malaysia di East Coast Mall di sini semalam yang disertai 97 syarikat pengeluar barangan buatan tempatan.

Ismail Sabri berkata, para pengguna juga perlu bijak memilih kedai serta pasar raya yang menjual barangan pada harga murah

SUMBER: KOSMO!

Ahad, Jun 26, 2011

SEPAH Juara Maharajalawak Naib Juara JOZAN

JUARA MAHARAJA LAWAK yang menerima hadiah wang tunai berjumlah RM350,000 beserta trofi sumbangan Astro ialah SEPAH

Komen: Persembahan SEPAH dengan identiti yang konsisten sepanjang Maharajalawak memungkinkan sokongan penuh para peminat Sepah, apa lagi apabila Sepah sentiasa berjaya mencuit hati para peminat.

NAIB JUARA MAHARAJA LAWAK yang menerima hadiah wang tunaiberjumlah RM250,000 beserta trofi sumbangan Astro ialah JOZAN.

Komen: JOZAN dan SEPAH sama-sama berentap. Namun adakah kerana 3 (Sepah) VS 2 (Jozan) merupakan punca kekalahan Jozan di tangan Sepah. Debat antara para penyokong kedua-dua kumpulan Maharaja Lawak ini jelas menunjukkan Jozan dan Sepah sama-sama berpotensi jadi juara. Namun tidak dinafikan, persembahan Sepah lebih konsisten berbanding Jozan.

Pemenang tempat ketiga yang menerima hadiah wang tunai berjumlah RM150,000 beserta trofi sumbangan Astro ialah NABIL

Komen: Sekurang-kurangnya Nabil masih lagi merupakan Peserta Lawak Solo yang terunggul kerana berjaya bertahan ke final Maharaja Lawak. Sebelum ini, sikap kurang ajar Nabil terhadap beberapa peserta Maharaja Lawak yang lain telah mengundang kemunculan anti-Nabil atau 'hater' yang merugikan Nabil dari segi undian.

Pemenang tempat keempat yang menerima hadiah wang tunai berjumlah RM50,000 beserta trofi sumbangan Astro ialah JAMBU.

Komen: Persembahan JAMBU yang dilihat tidak serius sepanjang road tour ke beberapa negeri tempoh hari telah mengundang 'hater' atau anti-Jambu. Anti-Jambu mungkin terdiri daripada bekas peminat atau penyokong Jambu yang beralih arah selepas menyaksikan prestasi persembahan JAMBU yang dilihat seolah-olah tidak bersedia atau bersungguh-sungguh.


Kejayaan Sepah rezeki anak
SUMBER: HMETRO

KUALA LUMPUR: “Macam-macam kami ingin buat dengan wang kemenangan ini. Selepas wang itu dibahagikan, kami akan memenuhi niat masing-masing,” kata ahli kumpulan Sepah selepas diumumkan sebagai Maharaja Lawak musim pertama, kelmarin.

Sepah yang dianggotai Mohd Noor Murad, Shahmira Muhammad dan Mohd Nadri Zainal Abidin membawa pulang hadiah wang tunai RM350,000 berserta trofi.


Bagi Shahmira atau Shuib, kemenangan kumpulan Sepah adalah ketentuan illahi.

Malah, Shuib menjelaskan semua itu ada rezeki anak yang dikandung isterinya, Siti Sarah.


“Alhamdulillah, semua ini pemberian tuhan. Terus terang, saya tidak menjangkakan kemenangan ini. Begitupun, saya cukup bersyukur.


“Mungkin, ini rezeki anak kami. Sebab itu, duit kemenangan ini akan saya gunakan untuk membeli rumah yang lebih selesa dan memulakan perniagaan.

“Bagaimanapun, buat masa ini saya dan isteri masih belum sempat berbincang perniagaan apakah yang akan kami lakukan. Insya-Allah, bila sudah ditetapkan saya akan memberitahu peminat,” katanya.


Niat itu turut dikongsi oleh Mamat atau Mohd Noor Murad. Walaupun belum berkahwin, Mamat bercita-cita mahu memiliki sebuah rumah di Kuala Lumpur.

“Itu adalah impian saya sejak dulu. Ketika kecil, saya lihat abang dan kakak masing-masing mempunyai hidup mereka sendiri. Jadi, saya bertekad untuk berhijrah.

Khamis, Jun 16, 2011

Petrol RON 97 turun 10 sen - Kini RM2.80 seliter

Petrol RON 97 turun 10 sen

KUALA LUMPUR: Harga petrol RON 97 turun 10 sen, daripada RM2.90 seliter kepada RM2.80 seliter berkuat kuasa tengah malam tadi. Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Hashim Othman, berkata penurunan itu seiring harga semasa pasaran minyak mentah dunia. Bagaimanapun, harga petrol RON 95 dan diesel masing-masing kekal RM1.90 dan RM1.80 seliter. Kali terakhir harga petrol RON 97 disemak adalah pada bulan lalu, yang menyaksikan ia meningkat 20 sen kepada RM2.90 seliter.

Taktik Penggodaman Dalam Jangkaan - Strategi Memancing Anonymous Mengugut Serang Malaysia.Gov.My Telah Dijangka

MALAYSIA.GOV.MY BUKAN SASARAN SEBENAR PADA 3.30AM
Jangkaan Amiene Rev menepati Sasaran

Seperti yang dijangka, Anonymous tidak akan menyerang portal malaysia.gov.my, kerana sudah diketahuinya hero-hero anti-hacker Malaysia sudah pasti memasang jerat untuk menangkap hacker yang cuba menceroboh portal malaysia.gov.my pada ketika itu. Justeru, langkah bijak Anonymous memang dipuji, kerana strateginya untuk mengaburi mata pihak berkuasa siber dalam memancing perhatian para pelindung kepada malaysia.gov.my.

Pada masa yang sama, mereka menyerang berpuluh-puluh laman web lain. Ini adalah strategi yang memang telah dijangkakan daripada pihak Anonymous.


Tiada kesan diceroboh
SUMBER: HARIAN METRO ONLINE

KUALA LUMPUR: Portal malaysia.gov.my tidak menunjukkan sebarang kesan pencerobohan seperti yang didakwa oleh kumpulan penggodam antarabangsa menggelarkan diri sebagai `Anonymous’ kononnya akan bertindak menggodam laman berkenaan pada jam 3.30 pagi tadi.

Sehingga jam 4.30 pagi tadi, laman berkenaan dilihat tidak mempunyai sebarang perubahan hingga menimbulkan tanda tanya sama ada Anonymous gagal atau berjaya tetapi dapat diatasi pengendali portal malaysia.gov.my.

Sebaliknya, kira-kira 30 laman web tempatan didakwa digodam oleh pihak tertentu disyaki penggodam tempatan yang terikut-ikut dengan ancaman Anonymous.

Antara web yang dikatakan digodam dengan menggantikan laman dengan nota amaran dan gangguan atau DDoS atau penafian perkhidmatan terhadap laman termasuk penang.uitm.edu.my dan tourmalaysia.com.my, manakala beberapa laman web seperti krustudios.com dan sabahtourism.com yang didakwa digodam Anonymous dan mengalami kebocoran menyebabkan ditutup oleh pengendali web masing-masing.

Pemantauan myMetro terhadap kebanyakan portal menggunakan domain .gov.my tidak dapat diakses, tetapi tidak diketahui sama ada berpunca daripada serangan DDoS atau pengendalinya bertindak menutup sementara laman berkenaan.

Ancaman godaman laman web malaysia.gov.my adalah cetusan tindak balas pengguna internet berikutan tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) meminta para penyedia internet tempatan untuk menghalang akses kepada lebih 10 halaman perkongsian fail yang popular dengan alasan perkongsian fail berhak cipta dan melanggar akta hak cipta. tempatan.

10 halaman yang terlibat adalah Warez-BB.org, ThePirateBay, Movie2k, MegaVideo, PutLocker, DepositFiles, DuckLoad, FileServe, FilesTube dan MegaUpload.

“Tindakan menyekat laman web seperti The Pirate Bay dan WikiLeaks tidak boleh dimaafkan...ia sama seperti menafikan hak asasi manusia,” dakwa rakaman suara yang tersebar di laman Youtube sejak beberapa hari lalu.

Kumpulan sama dikatakan turut bertanggungjawab menggodam laman web Play Station Network, Mastercard dan Visa malah pernah menceroboh masuk laman web kerajaan seperti Amerika Syarikat, Britain dan Australia.

Minggu lalu Anonymous melancarkan serangan DDoS terhadap laman kerajaan Turki sehingga membawa kepada penahanan 32 suspek yang dipercayai anggota kumpulan itu.

Sementara itu, menurut kenyataan yang dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), pihaknya sedang bekerjasama dengan beberapa agensi kerajaan untuk merangka langkah keselamatan bagi menghadapi sebarang kemungkinan serangan berkenaan.

“Sebelum ini laman sesawang kerajaan pernah digodam namun proses pemulihan berjaya dilaksanakan dengan kadar segera berikutan terdapat prosedur tertentu yang sudah dikenal pasti,” kata kenyataan itu.

Laman Web Malaysia Digodam Diserang Hackers

Portal kerajaan digodam penjahat Dragon Force
SUMBER: KOSMO!

SEBUAH kumpulan penggodam yang menggelarkan diri mereka sebagai Anonymous turut memberi amaran untuk menggodam laman web kerajaan.

KUALA LUMPUR - Portal rasmi Jabatan Pengajian Politeknik dan sebuah portal pelancongan swasta menjadi mangsa pertama sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Dragon Force Malaysia di sini awal pagi semalam.

Dalam kedua-dua portal itu, penggodam terbabit menyatakan tindakan tersebut dibuat sebagai protes terhadap kerajaan Malaysia supaya tidak menghalang kebebasan menggunakan Internet.

"Tiada yang selamat, terima kasih ahli Dragon Force. Kepada pentadbir, Dragon Force sudah datang. Terkejut huh? Jangan bimbang banyak yang akan datang lagi.

"Hormati kami, kami masukkan kod, kami ubah sistem anda, kami buka kata kunci anda, kami salah guna jaringan anda bukan kerana kami benci tetapi kami suka. Enjoy!," kata penggodam yang menggelarkan dirinya sebagai Kambeng Merah melalui mesej yang ditinggalkan dalam portal yang digodam.

Bagaimanapun, kedua-dua portal yang digodam selama 13 jam bermula tengah malam kelmarin sehingga kira-kira pukul 1 petang itu boleh diakses semula setelah dibaik pulih oleh pentadbir portal berkenaan.

Dalam pada itu, sumber daripada Jabatan Pengajian Politeknik mengesahkan kejadian tersebut dan sedang menunggu laporan penuh pembekal perkhidmatan laman webnya.

"Kami mempunyai dua portal iaitu www.politeknik.edu.my dan politeknik.gov.my. Yang telah diserang ialah politeknik.gov.my sementara portal yang satu lagi tidak digodam.

"Buat masa sekarang, memang tiada sebarang kerosakan serius dan semua kerosakan itu sudah dibaiki. Selepas pihak kami mendapat laporan penuh daripada pembekal, kami akan buat laporan terus kepada pihak atasan mengenainya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selain itu, sebuah lagi portal milik syarikat Impressions Holidays & Resort Sdn. Bhd. iaitu www.tourmalaysia.com.my turut menjadi mangsa kumpulan sama.

Beberapa laman web Malaysia mula digodam
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR 15 Jun - Agensi CyberSecurity Malaysia mengesahkan beberapa laman web di negara ini mula digodam selepas satu kumpulan bergelar anonymous yang mendakwa berpangkalan di luar negara mengancam mengganggu portal rasmi kerajaan di alamat www.malaysia.gov.my.

Aktiviti itu didapati bermula hari ini walaupun kumpulan tersebut mengancam akan memulakannya pada pukul 3.30 pagi Khamis waktu Malaysia atau 7.30 malam waktu Greenwich Mean Time (GMT).

Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity, Leftenan Kolonel Datuk Husin Jazri bagaimanapun tidak menyatakan jumlah laman web tempatan yang telah digodam.

"Buat masa ini, kami tidak dapat mengulas lanjut, tetapi percaya proses pembaikan sedang dijalankan oleh pihak berkuasa yang berkenaan bagi menyelesaikan isu itu," katanya dalam kenyataan kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Kelmarin, Ketua Pegawai Penyelidik F-Secure Corporation, Mikko Hypponen melalui akaun Twitternya menyebarkan mengenai rancangan kumpulan penggodam itu.

F-Secure merupakan syarikat keselamatan perisian komputer yang berpangkalan di Helsinki, Finland.

Beberapa jam kemudian, kumpulan anonymous itu melalui satu video di laman Youtube mendakwa tindakan mereka adalah kerana tidak bersetuju dengan langkah kerajaan Malaysia menapis pelbagai laman web dalam dan luar negara.

"Kami bimbang jika kerajaan Malaysia terus menafikan kebebasan manusia, kami terpaksa bertindak pantas tanpa belas kasihan," kata kumpulan itu melalui satu rakaman suara di Youtube.
Anonymous turut menggunakan wajah Guy Fawkes, salah seorang anggota kumpulan Kristian Katolik, The Gunpowder Plot 1605 yang cuba membunuh Raja England, James I bagi menentang pemerintahan Kristian Katolik, sebagai figura mewakili kumpulan itu.


Kerajaan sedia hadapi serangan siber
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR 15 Jun - Malaysia bersedia menghadapi apa jua kemungkinan serangan siber terhadap mana-mana laman web rasmi kerajaan termasuk ancaman daripada kumpulan yang bergelar Anonymous.

Meskipun mengakui ancaman itu merupakan sesuatu di luar jangkaan, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, langkah sewajarnya telah diambil bagi memastikan laman web kerajaan selamat daripada digodam.

"Kami mengambil perkara itu secara serius. Walaupun ia bukan sesuatu yang dijangka, kami sebenarnya telah berdepan dengan cubaan untuk menggodam laman web kerajaan beberapa kali sebelum ini.

"Maklumat mengenainya telah dipanjangkan kepada pihak berkuasa dan agensi berkaitan. Kami bersedia berdepan menerusi pakar daripada Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta CyberSecurity Malaysia dan beberapa agensi lain," katanya selepas menyampaikan ucaptama pada Sidang Kemuncak Penulis Blog dan Media Sosial Sedunia 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Baru-baru ini, sebuah kumpulan menggelarkan diri mereka sebagai anonymous menyatakan hasrat untuk menggodam laman web kerajaan kerana mendakwa Malaysia sebagai salah satu negara paling tegas mengenakan sekatan, bukan saja Internet malah tayangan filem dan siaran televisyen.

Mereka merancang melakukan serangan yang dipanggil 'Operasi Malaysia' itu pada pukul 7.30 petang, Rabu waktu GMT (3.30 pagi Khamis waktu Malaysia). Ancaman mereka dimuat naik ke web i.imgur.com/ PTFWh.png Selasa lalu.

Kumpulan sama sebelum ini pernah menyerang laman web kerajaan Zimbabwe, Turki, polis Sepanyol serta memuat naik banyak video lucah ke Youtube sempena satu hari yang digelarkan mereka sebagai Youtube porn day.

Mengulas dakwaan kumpulan itu kononnya Malaysia menyekat hak asasi dengan membuat sekatan tersebut, Rais menganggap kumpulan tersebut mungkin telah tersalah faham akan niat baik kerajaan.

"Kerajaan tidak pernah mengamalkan sekatan, sebaliknya tindakan diambil terhadap laman web tertentu kerana mereka terlibat dengan jenayah," katanya.


Laman web KRU Studios diserang
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR 15 Jun - Laman web KRU Studios di www.krustudios.com akan ditutup bermula 12 malam ini bagi mengelak ia digodam pihak tidak bertanggungjawab sama ada dari dalam atau luar negara.

Presiden Eksekutif KRU Studios, Norman Abdul Halim berkata, ia sebagai langkah berjaga-jaga kerana laman tersebut telah diserang penggodam sejak pukul 10 pagi ini dan ia berterusan hingga malam ini.

Katanya, serangan itu dipercayai ada kaitan dengan rancangan sekumpulan penggodam luar bergelar anonymous yang merancang melakukan serangan ke atas beberapa laman web berpangkalan di negara ini bermula 3.30 pagi esok.

"Bagaimanapun, mereka tidak dapat menggodam laman web kami kerana sistem firewall kami yang stabil. Bagaimanapun, untuk menghilangkan semua serangan, kita akan tutup laman sementara waktu bermula 12 malam ini sehingga serangan reda.

"Ini menunjukkan ada pihak luar sama ada anonymous ataupun pihak tempatan sendiri yang menyokong aktiviti cetak rompak mahu memerangi kami," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini malam ini.

Kelmarin, satu entiti yang menamakan diri mereka Anonymous mendakwa berpangkalan di luar negara mengancam akan menyerang laman-laman web di Malaysia termasuk www.malaysia.gov.my kerana tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan menapis beberapa laman web.

Dalam satu rakaman yang disiarkan di laman Youtube, kumpulan itu mengancam akan memulakan serangan tersebut pada pukul 3.30 pagi esok.

Norman menambah, masyarakat kini perlu sedar bahawa penggiat cetak rompak tempatan dan antarabangsa akan terus melakukan serangan ke atas pihak berkuasa serta penggiat seni bagi melaksanakan agenda mereka.


Kerajaan pandang serius isu penggodam - Muhyiddin
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR 16 Jun – Serangan penggodam ke atas beberapa laman web rasmi kerajaan akan memberi kesan besar kepada sistem maklumat, komunikasi dan teknologi (ICT) untuk rakyat, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya, kerajaan memandang serius serangan penggodam tersebut dan sedang menunggu laporan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengenai perkara itu.

"Kita akan tunggu laporan bagaimana perkara ini hendak ditangani dan berharap agar tindakan sebegini tidak akan dilakukan secara berterusan, kita perlu beri perhatian dan pihak bertanggungjawab iaitu SKMM kini memantau perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Denggi ASEAN 2011 dan pelancaran semula Komunikasi untuk Perubahan Tingkah Laku (COMBI) peringkat kebangsaan di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai beberapa laman web di negara ini mula digodam selepas satu kumpulan yang bergelar “Anonymous” yang mendakwa berpangkalan di luar negara mengancam mengganggu portal rasmi kerajaan di alamat www.malaysia.gov.my.

Muhyiddin berkata, kerajaan memberikan jaminan bahawa dasar kerajaan untuk tidak menyaring Internet akan terus dilaksanakan.

"Tetapi kalau ada mana-mana pihak yang menyalahgunakan ataupun melanggar beberapa peruntukan dalam undang-undang negara maka SKMM ada hak dan kuasa untuk ambil tindakan,” katanya. – Bernama

WWW SCAMMER ALERT INFO Laman Web Khusus Senarai Scammer

Laman web http://www.scammeralert.info akan memberi maklumat kepada warganegara Malaysia khususnya, mengenai penipuan-penipuan yang bakal melibatkan kerugian dari aspek kewangan yang telah atau sedang dilakukan oleh individu-individu tertentu di internet.

Penipuan di Mudah.com.my

Terdapat ramai penipu yang kini berleluasa di Mudah.com.my dan juga laman web penipu yang kelihatan seakan-akan Mudah.com.my.

Beberapa hari sudah pihak Mudah.mу sudah menghantar email amaran berkenaan Phishing website Mudah.mу.

Phishing ialah website tipu yang seakan-akan website sebenar Mudah.mу yang mana jika anda login akaun Mudah.mу ke dalam website tu, tuan punya website phishing tu akan dapat butir login anda.

Jadi jangan sekali-kali anda klik apa-apa link dan login dari email tersebut. Pihak Mudah.mу tidak pernah menghantar email dengan link untuk login ke dalam websitenya.

Berikut adalah antara kandungan email amaran yang dikeluarkan oleh pihak Mudah.mу :

Perhatian,

Anda mungkin telah diminta untuk melawat laman internet tiruan yang akan mengambil kesempatan untuk akses ke dalam akaun Mudah anda.

Anda mungkin atau sudah menerima email seperti berikut:

Dеаr Mudah user Recently ουr servers suffered irreparable data loss. Tο continue using Mudah.mу уου аrе required tο confirm уουr personal details

Yου hаνе 24 hours tο click οn thе link below аnԁ confirm уουr details. Failure tο provide thе nесеѕѕаrу data wіƖƖ result іn account suspension аnԁ уου wіƖƖ nοt bе allowed tο υѕе Mudah іn аnу way

Continue

Thank уου.
Mudah Team

Ini ialah laman internet tiruan yang cuba untuk mendapatkan akses butiran anda apabila anda klik Continue.

Sila ambil perhatian kepada alamat internet http://www.mudah.mу.mudahmy.net kerana ia TIDAK BERKAITAN dengan http://www.mudah.mу.

Kami tidak sesekali akan meminta laluan masuk dan kata laluan anda melalui email.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kemusykilan, sila hubungi kami di abuse@mudah.mу.

Sekian terima kasih,
ScammerAlert.info wіƖƖ bе giving a review аnԁ report аbουt аnу scammer activities. Wе hope tο ɡеt уου reader tο participate аnԁ submit аnу spam аnԁ scammer potential threat.

Regards.

Scammer Alert!

http://www.scammeralert.info

Rabu, Jun 15, 2011

Temubual dengan Anonymous Hacker, Malaysia Sasaran Seterusnya

Sumber: www.theepochtimes.com


The "hacktivist" kumpulan, Anonymous, posted kenyataan misi untuk pastebin pada tarikh 12 Jun menjelaskan alasan di balik serangan mereka dirancang dan yang akan datang di website rasmi kerajaan Malaysia. Anonymous amaran, "Kami takut jika anda membuat keputusan lebih lanjut untuk merebut kebebasan manusia, kita [akan] wajib bertindak cepat dan mempunyai belas kasihan."

Anonymous mendakwa bahawa Malaysia adalah mencegah pengedaran tidak maklumat oleh sensor internet, menyebutnya "salah satu daripada kerajaan-kerajaan dunia ketat," serupa dengan alasan di balik serangan terakhir mereka pada laman web kerajaan Turki, selepas 32 orang-yang kerajaan Turki dituntut adalah ahli Anonymous-ditangkap.

Sumber Anonymous terungkap dalam beberapa butiran dalam sebuah wawancara eksklusif dengan Epoch Times pada tindakan Seterusnya, organisasi, dan proses seleksi target kumpulan.

Anonymous mendedahkan bahawa negara-negara target yang dipilih berdasarkan masukan dari pengguna di negara-negara, namun ketika ditanya apakah tidak ada Anonymous di Malaysia, mereka hanya menjawab bahawa "[Kita] tidak boleh memberikan anda bahawa info."

Mereka lebih banyak mendedahkan bahawa negara-negara tertentu, namun terkenal sensor internet, seperti China, adalah sangat sukar untuk menyerang kerana mereka tidak mempunyai ramai pengguna yang berpusat di negara itu dan kerananya tidak sudah berkesan dalam sumber-sumber untuk menyampaikan maklumat. Kumpulan itu mengatakan serangan terhadap China mungkin datang suatu hari nanti, tapi tidak dalam waktu dekat.

Sumber dalam Anonymous meneruskan dengan mengatakan mereka memahami bahawa kerajaan Malaysia akan "tidak bahagia" dan menjangka reaksi negatif. Agar tetap rahsia dan mempersiapkan untuk operasi, Anonymous telah menasihati semua peserta mereka untuk menggunakan Virtual Private Networks (VPN) untuk menyulitkan Sambungan rangkaian mereka dan memindahkan data dari lokasi terpencil yang tidak dapat dicapai tanpa pengesahan.

Sumber-sumber mengatakan bahawa pengguna yang telah ditangkap sebelum gagal untuk menggunakan VPN atau langkah-langkah keselamatan lain untuk melindungi identiti mereka. Anonymous tidak merespon ketika ahli mereka ditahan namun.

Kumpulan membalas melawan Sepanyol pada hari Jumaat untuk menangkap tiga anggota dengan mengambil menuruni laman rasmi polis Sepanyol-usaha yang sedang dikenali sebagai OpPolicia-untuk "total gabungan lebih banyak dari satu jam", bertentangan dengan apa yang beberapa sumber berita melaporkan .

Sumber mengatakan bahawa bahkan sekarang, "OpTurkey", kelanjutan dari usaha melawan kerajaan Turki dalam menanggapi penangkapan dilakukan di Turki, sedang berlangsung. Salah satu ahli mengatakan, "Saya tidak boleh bercakap untuk masa depan operasi, namun saat ini [laman web yang disasarkan] telah turun selama 1 jam sudah dan tampaknya lebih popular daripada OpPolicia, dan tampaknya server target adalah omong kosong, jadi mungkin tinggal down untuk beberapa waktu. "

Mereka mendedahkan bahawa mereka takut "menjadi mundur" dan jangan takut tertangkap, namun mereka merasa aman mengetahui bahawa "ada iman yang membebaskan" dalam sifat Anonymous. Salah satu ahli menyatakan "Itu yang membuatnya menyenangkan sekalipun."

Sifat Anonymous yang paling tepat dinyatakan dalam nama mereka. Mereka melihat diri mereka sebagai kurang dari kumpulan nyata dan lebih dari kolektif suara yang berbicara dan protes terhadap sensor dan apa yang mereka percaya adalah usaha untuk menekan kebebasan bercakap dan maklumat. Komposisi keahlian mereka boleh berubah-ubah dari hari ke hari dan siapa saja boleh menjadi sebahagian daripada tanpa nama pada setiap masa tanpa saham nyata atau kekal.

Ketika ditanya sama ada mereka mempunyai pangkalan pengguna yang besar di Timur Tengah, mereka menjawab, "kumpulan [kita] tidak kumpulan, mereka tersebar di mana-mana. Kami bahkan tidak tahu. "

Sumber juga menyatakan bahawa mereka mempunyai interaksi dengan kumpulan lain hacker yang telah menjadi berita utama, LulzSec. Namun, mereka menyatakan bahawa mereka tidak terlibat dengan kegiatan LulzSec juga tidak mempunyai LulzSec terlibat dengan operasi Anonymous.

Kejatuhan Facebook Semakin Disedari

KEJATUHAN FACEBOOK? SELEPAS 7 T AHUN (2004-2011)
BILANGAN PENGGUNA FACEBOOK MULA MEROSOT PADA MEI 2011
Friendster Bangkit Dalam Diam
Penulis: Amiene Rev (C) 2011

Sekali pandang, Facebook kini merupakan laman web sosial yang paling berjaya selepas kejatuhan MySpace dan Friendster. Tidak ada lagi kedengaran orang ramai menyebut tentang Friendster, dan sangat sedikit sekali terdengar orang menyebut tentang MySpace. Friendster bagaikan sudah hilang dalam ingatan orang ramai. MySpace pula bagaikan cuma disebut sekali setahun sejak setahun dua yang lalu. Facebook kini disebut setiap hari. Begitulah hebatnya perumpamaan yang boleh dibuat untuk menggambarkan kredibiliti Facebook pada masa ini. Namun begitu, dalam usaha Facebook untuk menembusi pasaran China, Friendster perlahan-lahan bangkit untuk kembali menggegarkan persada jaringan sosial, sementara MySpace pula melakukan kesilapan yang agak besar kerana cuba mengubah imejnya kepada portal berasaskan hiburan muzik.

Namun begitu, mimpi ngeri untuk Facebook dikatakan baru bermula sejak Mei lalu, di mana jumlah pengguna Facebook yang tinggal di Amerika Syarikat dilaporkan telah merosot dari 155.2 juta kepada 149.4 juta orang pada Mei 2011.

Terdapat beberapa negara di mana lebih daripada 100,000 orang penggunanya telah berhenti menggunakan Facebook, dan negara-negara tersebut termasuklah United Kingdom, Norway dan Russia.

Friendster bermula pada tahun 2002, dan zaman kejatuhannya dikatakan bermula sekitar tahun 2009. Menyedari hakikat ini, Friendster mula mengubah strateginya daripada laman jaringan sosial kepada laman jaringan permainan sekitar Mei 2011. Ini membantu melonjakkan semula Friendster ke status yang lebih baik. Zaman kegemilangan Friendster boleh dikatakan agak lama berbanding MySpace iaitu sekitar 7 tahun.

MySpace bermula pada tahun 2003 dan zaman kejatuhannya bermula sekitar tahun 2008. Ini bermaksud zaman kegemilangan MySpace adalah sekitar 5 tahun sahaja. Salah satu punca kejatuhan MySpace dikaitkan dengan faktor perubahan MySpace ke arah elemen hiburan dunia muzik, dan pada masa yang sama, kebanyakan pengguna laman web sosial lebih suka menggunakan laman web sosial yang ringan, bersih, mudah dan cepat untuk digunakan seperti Facebook. Strategi MySpace yang dikatakan silap ini memberi peluang kepada Friendster untuk kembali popular. Asia merupakan ladang jajahan Friendster untuk terus hidup dalam dunia siber.

Facebook bermula pada Februari 2004, dan kemunculannya kini mengatasi populariti Friendster dan MySpace. Setelah kemunculan Facebook, Friendster dan MySpace mula kehilangan pengaruh. Menyedari hakikat ini, Friendster mengambil langkah untuk mengubah strateginya, dan mengambil langkah untuk tidak bersaing dengan Facebook. Ini memberi ruang untuk Friendster bangkit semula.

Facebook kini dalam usaha untuk menembusi semula dunia siber di China. Ini bermaksud Facebook terlebih dahulu harus memecahkan pengaruh tiga laman web sosial paling berkuasa di China pada masa ini seperti Sina Weibo, yang merupakan Twitter versi China, Tencent, yang merupakan raja dalam dunia jaringan sosial, dan juga Renren yang dikatakan mempunyai fungsi mirip Facebook. Renren yang juga memulakan operasinya dengan menarik pengguna-pengguna dari kalangan pelajar kolej, telah ditubuhkan pada tahun 2005, sekitar satu tahun selepas pelancaran Facebook. Sekiranya Facebook hendak menguasai dunia jaringan sosial di China, Facebook harus dulu mengukuhkan fungsi dan kualiti penterjemahan Bahasa Cina. Begitulah pandangan peribadi saya terhadap Facebook. - Amiene Rev

Facebook traffic plummets in the US
Source: Yahoo! News

As its user ranks approach 700 million worldwide, Facebook traffic in the United States has dropped significantly, a sign that the social network behemoth may be on the way down, reports Inside Facebook. Ini bermaksud sekitar 6 juta orang telah berhenti menggunakan Facebook pada bulan Mei 2011. Ini merupakan kali pertama Facebook kehilangan begitu ramai pengguna.

According to statistics from Inside Facebook Gold analytics service — which gets its information from Facebook’s advertising tool — new Facebook users totaled 11.8 million people in May — an impressive number by any stretch of the imagination. But that compares to the 13.9 million who joined in April, and an average of about 20 million in the 12 months prior.

This drop is primarily due to a plunge in registered users in the US. The number of US Facebook users fell from 155.2 million to 149.4 million during the month of May alone. That's nearly 6 million people who decided they no longer need to stay connected through the service, and is the first time Facebook has lost users in the last year.

Facebook-Traffic-May-2011

It’s not looking good in the rest of North America, either. About 1.5 million Canadians also ditched their Facebook profiles, bringing that country’s total users down to 16.6 million. This may or may not mean anything, however, as Canada’s userbase has fluctuated in this area over the past year. Other countries where Facebook had losses of 100,000 or more include: the UK, Norway and Russia.

Facebook made its biggest gains in Latin America, specifically Mexico and Brazil, as well as Asian nations, like India, Indonesia and the Philippines. And worldwide numbers show that Facebook’s traffic is still rising rapidly.

But for Facebook to continue the meteoric climb its enjoyed in recent years, Inside Facebook says the company must break into the populous Chinese market, which would give access to hundreds of millions of users who have yet to join the site. And you know what? It just might do exactly that. Though it’s far from clear how it would compete in this highly competitive — and censored — market.

Selasa, Jun 14, 2011

Hacker Ancam Serang 10 Laman Web Kerajaan 3.30 pagi 15 JUN 2011

ISI KANDUNGAN VIDEO HACKER DI YOUTUBE - OPERASI MALAYSIA
Greetings, Malaysia, We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world’s strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right. The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear. Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own. In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country. We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.
SUMBER THE STAR ONLINE - thestar.com.my
PETALING JAYA: A hacker group has threatened to attack the www.malaysia.gov.my website.

The group, which calls itself Anonymous, said it will launch the attack at 7.30pm GMT on Wednesday (3.30am Thursday Malaysian time) and has named it “Operation Malaysia.”

It posted the threat in a graphic on this website, http://i.imgur.com/PTFWh.png

Mikko Hypponen, chief research officer at the F-Secure Corporation – a computer security software company based in Helsinki, Finland – tweeted about the threat at 4.42am Malaysian time.

No other details were available at this time. It is also not known why Anonymous has targeted the Malaysian website.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Menyekat Khidmat Muat Turun Video Percuma

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah memaklumkan sekatan ini dibuat kerana website tersebut telah melanggar Akta Hakcipta 1987 dan tidak boleh disalah ertikan dengan penapisan/censor maklumat di internet bagi menjawab protes yang dibuat melalui Facebook dan Twitter.

Antara laman muat turun yang telah disekat adalah:
 1. Http://www.warez-bb.org
 2. Http://www.thepiratedbay.org
 3. Http://www.movie2k.to
 4. Http://www.megavideo.com
 5. Http://www.putlocker.com
 6. Http://www.depositfiles.com
 7. Http://www.duckload.com
 8. Http://www.fileserve.com
 9. Http://www.filestube.com
 10. Http://www.megaupload.com

PEKIDA - Datuk Yusof Haslam - Filem KL Gangster - Filem Kongsi - David Teo

Kisah antara PEKIDA dengan Dato Yusof Haslam Penerbit Filem KL Gangster,
dan David Teo Penerbit Filem Kongsi 2011.


Watak-watak dalam KL Gangster

Datuk Yusof Haslam - Pekida Tak Perlu Ugut SUMBER: Harian Metro Online

KUALA LUMPUR: “Kenapa saya perlu minta maaf sedangkan saya tidak melakukan apa-apa kesalahan,” kata pengarah dan produser terkenal, Datuk Yusof Haslam berhubung tuntutan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) yang memberi masa tujuh hari kepadanya untuk memohon maaf selepas mendakwa filem KL Gangster seolah-olah menggambarkan Pekida sebagai sebuah kumpulan samseng.

Pengarah Urusan Skop Production Sdn Bhd itu berkata, sebagai orang lama dalam dunia perfileman, beliau tahu apa yang boleh dan tidak dalam sesebuah filem, malah KL Gangster sudah dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN), Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM) dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) sebelum ditayangkan di pawagam.

“Saya berusia 57 tahun dan sangat lama dalam bidang ini. Sudah puluhan drama dan filem berbentuk kepolisan serta jenayah kami terbitkan, kami sentiasa berhati-hati memantau semua sudut produksi supaya tidak menyentuh sensitiviti atau menyinggung mana-mana pihak.

“Saya tidak tahu apa motif mereka (Pekida) sehingga boleh memberi tempoh kepada saya memohon maaf. Bagaimana kita mahu memartabatkan industri perfileman kalau perkara begini berlaku,” katanya.

Jumaat lalu, Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Wilayah Persekutuan/Putrajaya/Labuan, Datuk Roslan Dahaman mendesak penerbit filem KL Gangster dan Kongsi memohon maaf kerana mendakwa filem berkenaan menggunakan empat perkataan sinonim dengan pertubuhan itu iaitu ayahanda, abang long, kak long dan abang kawasan, seolah-olah mengaitkan Pekida sebagai kumpulan gengster.

Salah satu babak di dalam Filem Kongsi

Pekida Minta David Teo, Yusof Haslam Mohon Maaf

Sumber: mStar Online

PUTRAJAYA: Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) Wilayah Persekutuan, Datuk Paduka Roslan Dahaman memberi tempoh seminggu kepada kedua-dua penerbit filem Kongsidan KL Gangster untuk meminta maaf secara terbuka.

Kedua-dua penerbit itu ialah Datuk Yusof Haslam dari Skop Production yang menerbitkan KL Gangster dan David Teo dari Metrowelth Movie Productions (Kongsi).

Katanya, jika kedua-dua penerbit filem tersebut enggan berbuat demikian mereka akan membawa perkara berkenaan kepada pihak atasan termasuk ke Parlimen.

"Isu kedua-dua filem ini telah menyentuh sensitiviti pertubuhan Pekida. Kami memberi masa selama tujuh hari untuk kedua-dua penerbit itu meminta maaf secara terbuka.

Ahli Pekida berkunjung ke pejabat Lembaga Penapisan Filem Malaysia bagi membantah filem Kongsi dan KL Gengster.

"Mereka yang menimbulkan perkara ini dan sepatutnya bertanggungjawab. Kami hanya meminta mereka meminta maaf secara terbuka atas kesilapan tersebut," ujarnya pada sidang di pejabat Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM), di sini, Jumaat.

Majlis sidang media tersebut diadakan berikutan isu penggunaan dialog dan pekara-pekara lain dalam filem tersebut telah menyentuh perjuangan Pekida.

Tambah Roslan, pihaknya tidak mahu perkara berkenaan berulang kembali sehingga menjadi ikutan kepada penerbit filem tempatan dalam menghasilkan karya masing-masing.

"Saya tidak mahu apa yang dihasilkan dalam dua filem itu menjadi trend penerbit lain apabila mereka mmenghasilkan filem seumpama itu," tuturnya.

Dalam pada itu, Pengerusi LPFM, Datuk Mohd Hussain Shafie berkata penapisan terhadap filem berkenaan dibuat mengikut garis agensi itu.

"Pihak kami membuat tapisan mengikut empat garis panduan utama iaitu mengambil kira soal keselamatan, kententeraman awam, sensitiviti agama dan tatasusila masyarakat.

"Kedua-dua filem tersebut melepasi keempat-empat tapisan tersebut dan selepas dinilai seramai 70 ahli panel LPFM," katanya.

Bagaimanapun Hussain berkata pihaknya meminta maaf dan mengaku kesilapan mereka melepaskan kedua-dua filem tersebut.

"Saya dan ahli panel yang menilai filem ini tidak arif tentang sensitiviti yang berkaitan dengan apa-apa juga pertubuhan seperti yang dipaparkan dalam filem ini.

"Kami berjanji selepas ini pemantauan lebih ketat akan dilakukan terutamanya melibatkan sensitiviti segelintir pihak," jelasnya.

Katanya, dia akan membuka peluang kepada ahli Pekida untuk menjadi ahli panel bagi filem-filem akan datang sekiranya ia menjurus kepada pertubuhan tersebut.

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules Movie Synopsis and Poster

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules Movie Synopsis and Poster

DIARY OF A WIMPY KID: RODRICK RULES MOVIE SYNOPSIS 1
The film opens with Greg (Zachary Gordon) and his family attending a skating rink for the year's new Seventh Graders. Here he reunites with his best friend Rowley (Robert Capron) and classmates Fregley (Grayson Russell) and Chirag (Karan Brar). Greg then meets Holly Hills (Peyton R. List), who immediately becomes his love interest. Chirag then tells Greg of Holly Hills and says that he (Chirag) googled her. While attempting to skate with Holly, Greg's older brother Rodrick (Devon Bostick) intervenes, ending with their mother (Rachael Harris) speaking to him on the loudspeaker and further humiliating him by getting Greg's father (Steve Zahn) carrying him off the rink. As weeks go by, Greg's mom notices that the boys do not get along, and calls for a family meeting. She gives them a new incentive to get on together by rewarding them with "Mom Bucks", which they can trade in for real money. The boys eagerly accept and compete with each other to earn the Mom Bucks.

After a talent show is advertised on TV, the brothers see this as a big opportunity, Rowley suggesting he and Greg perform magic tricks, whilst Rodrick sees this as his band's big break. Greg and Rowley film Rowley lip-synching "Tik Tok" by Ke$ha and upload it to YouTube, which becomes an online hit, although only for two days.

On Sunday, the Heffley family goes to church. Greg is extremely reluctant to go inside, as a melted 3 Musketeers bar, intentionally placed on his seat by Rodrick, has stained his trousers. Greg's mom uses her blouse to cover up the stain, but the cover-up backfires when the family go to take communion and Rodrick exposes Greg's pants and the boys ultimately end up in a scuffle on the floor.

As punishment the brothers are to spend a weekend together to bond, whilst their parents and youngest brother Manny leave on a pre-planned holiday for the entire family. Against his parents' orders, Rodrick hosts a party at the house and locks Greg up in the basement. Rowley comes to 'save' Greg, but Rodrick locks him up in the basement as well, until a call from their mother ends in Rodrick letting the two out in return for their silence on the matter.

The next day the two get a call from their mom informing them Manny is sick and they're returning early from their vacation. The house is trashed, and the boys only have an hour to clean it up and erase all evidence of the party before their parents arrive home. A door marked with 'Rodrick Rules' in permanent marker leads the brothers to replace it, before realizing it has no lock. Their mother notices it after a while, causing Greg to confess. However, in order to prevent Rodrick from getting angry at him (Rodrick previously had told him to "deny everything"), he says the party was only a band rehearsal, and the two escape punishment. Rodrick, thinking Greg did deny everything, tells Greg he's 'not as half as lame as he thought', and the two brothers become friends. Greg asks Rodrick for advice on Holly Hills, but his attempts fail and embarrass him instead.

The boys, as friends, go out for a night of fun, with their mother's warning to be home at 9. They go for smoothies then prank people by putting fake vomit on their cars. After surprising various people returning to their cars, the two put the fake vomit on one last car only to discover the owner to be Coach Malone (Andrew McNee), Greg's soccer coach. They run off with the coach chasing them. Rodrick willingfully helps Greg by pulling him out of the dumpster. The two run off to the mall with the coach still chasing them, and put their jackets on manaquinns, which he tackles. The two brothers go home, laughing. Greg and Rodrick return home,at 8:55,only to find that their father has inadvertently come across photos of the party. The boys are punished, Greg is grounded for two weeks with no video games, and Rodrick is grounded for a month and is not allowed to participate in the talent show.

The brothers instantly go back to their former relationship and spend the weekend with their grandfather in his retirement home. Whilst there, Greg runs into Holly, who was visiting her grandmother, and it is revealed they have identical families. Holly gives him some advice and the two part, Greg feeling more positive.

Greg then proceeds to write his positive feelings about Holly on his Diary which Rodrick gets ahold of and reads. Rodrick then threatens to tell Holly and runs towards the lobby to do so. Greg, despite being in his underwear, chases after Rodrick and manages to snatch away the diary and runs towards the bathroom and starts ripping out the pages of the diary and flushes them down the toilet. However, he discovers he is in the ladies' room, but manages to evade the angry women who think he is a Peeping Tom. He arrives back in only to find that Rodrick caught everything on tape via security camera and threatens to show it to everyone.

At the talent show a few nights later, Rowley's performance is unable to take place, as his eight-year-old assistant Scotty gets stage fright. Greg's mom says he will do the show with Rowley, but Greg refuses, saying he doesn't want to be embarrassed in front of Holly. Greg notices Rodrick is about to cry because he can't play. Rodrick notices his band members are motioning him to come. Greg follows and witnesses how Rodrick's band members kick him out of the band he created. Greg then bargains with his mom to allow Rodrick to perform, if he will perform with Rowley. Mom accepts the bargain.Greg sees Rodrick thanking his mom, then he sees Gregs and nods at him for letting him play. The Magic show is a hit with the audience and Holly Hills meets Greg backstage whilst other girls are getting Rowley's autograph and tells him she loved their show. Rodrick and his band perform, and sing their song Explöded Diper. The crowd isn't impressed, until they see Greg's mom dancing and dance along. Rodrick gets to perform, Greg's mom is happy and overall, Greg is happy having fixed his problems with his family.

The film ends with Rodrick driving Greg to school. Rodrick tells Greg that it was cool of him to let him play last night. The boys forgive each other, then Rodrick gives Greg the tape back, telling him not to talk about it or he'll put it on YouTube. As Greg arrives at school, Rodrick playfully then calls Greg "doofus" and they both smile at each other. Then Greg says "Later buttbrain" and the two boys create a new friendship by realizing it's fun to have a brother. At the end Rodrick informs Greg that he spilt Juice on the sofa and blamed on him. Greg gets him back by putting the video of him in the talent contest on Youtube and calls it "Lame Band with Crazy Dancing Mom", then Rodrick shouts that he will kill Greg.

DIARY OF A WIMPY KID: RODRICK RULES MOVIE SYNOPSIS 2
Greg Heffley is entering seventh grade. Greg and his friend Rowley are "undersized weaklings" in their school, hoping simply to just survive, but Greg starts having trouble at home, especially since his mom, Susan initiates a "swear jar" that complicates matters when she gives all the money in the jar to Manny, Greg's younger brother. Susan also initiates the "Mom Bucks" program. Mom Bucks is a system in which they earn play money by doing extra chores and they can cash it in for real money, each worth one cent (to Greg's dismay), or getting out of doing chores. The program runs into problems when Rodrick takes all of Greg's Mom Bucks to get his poorly written history paper to turn in after the power went out and Greg doesn't know anything about one-hundred years ago. Susan also causes more problems when she bans junk food in the house. Greg tries every attempt to impress his crush on Holly Hills, but sees no change in Holly. Rodrick and Greg have problems throughout the book, including Rodrick and his band, "Löded Diper" throwing a wild party while their parents are away. Greg is forced to use whatever means he can to cover this up to avoid getting in trouble, and fails as one of Rodrick's friends take several photos of the party. Greg has a big secret he refuses to tell until the last moment of the book. The story goes that Greg is at Leisure Towers, his grandpa's senior citizen apartment complex. He's writing in the previous journal and Rodrick grabs it. As Rodrick is running from Greg, he trips on Gutbusters, a board game his grandpa enjoys. Greg flees from the apartment to the bathrooms in the lobby. Grandpa watches the lobby security monitor, he can see everything. Greg enters the ladies room and believes that the ladies made a mistake but he soon realizes he has made a mistake and has a janitor take him out. Rodrick gets angry at Greg and spills his secret. But details are mixed up and people believe he snuck into the girls high school locker room and took photos. So there's your title, "Rodrick Rules"

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules Movie Facts, Synopsis and Poster

Directed by David Bowers
Produced by Nina Jacobson
Brad Simpson
Ethan Smith
Screenplay by Jeff Filgo
Jeff Judah
Gabe Sachs
Based on Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules by
Jeff Kinney
Starring Zachary Gordon
Devon Bostick
Robert Capron
Rachael Harris
Steve Zahn
Connor and Owen Fielding
Peyton R. List
Karan Brar
Grayson Russell
Laine MacNeil
Terence Kelly
Fran Kranz
Music by Edward Shearmur
Cinematography Jack N. Green
Editing by Troy Takaki
Studio Color Force
Fox 2000 Pictures
Distributed by 20th Century Fox
Release date(s) March 25, 2011
Running time 99 minutes
Country United States
Language English
Budget $21 million

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules Movie Facts, Synopsis and Poster

Author(s) Jeff Kinney
Illustrator Jeff Kinney
Cover artist Jeff Kinney
Country United States
Language English
Series Diary of a Wimpy Kid
Genre(s) Comedy
Publisher Amulet Books
Publication date February 1, 2008
Media type Print (paperback, hardcover)
Pages 217
ISBN 978-0-8109-9473-7
Preceded by Diary of a Wimpy Kid
Followed by Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw

Sumber rujukan:
wikipedia.com

Isnin, Jun 13, 2011

X-MEN First Class Synopsis Poster

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

At a German concentration camp in occupied Poland during 1944, young Erik Lensherr is separated from his parents by Nazi guards. The child's desperate mind remarkably bends a metal gate until a guard knocks Lensherr unconscious (the same footage that's in the first X-Men movie). Scientist Sebastian Shaw, who has observed this through a window, calls Lensherr up to see him. Placing a metal coin on a desk, he orders Lensherr to use his magnetism power to move it. When Lensherr cannot, despite his best efforts, Shaw shoots and kills Lensher's mother in front of him. In his rage, Lensherr's out-of-control magnetic power kills the two guards and destroys two rooms, to Shaw's delight.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

Around this same time, in Westchester County, New York, mansion, a young Charles Xavier meets a young, shape-shifting girl named Raven, disguised as his mother, who is looking through the fridge for food. Xavier accuses his "mother" of being an imposter, and asks what it has done with his real mother, as she would not make him a sandwich or hot chocolate, at which point, Mystique shifts back to her normal, blue-skinned form. Overjoyed to meet someone else "different" like him, he says she can come live with his family.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

In Switzerland in the movie's present-day of 1962, Lensherr forces a banker (by ripping out one of the metal fillings in his mouth) to trace a bar of Nazi gold to Shaw's address in Argentina. In a tavern there patronized by former German soldiers, Lensherr kills three men as he learns that Shaw has a yacht in Florida. Meanwhile, in England, Oxford University graduate Xavier is publishing his thesis on mutation; his foster sister Raven, a waitress, lives with him. Simultaneously in Las Vegas, Nevada, CIA agent Moira MacTaggart follows U.S. Army Colonel Hendry into the Hellfire Club, where she sees Shaw, Emma Frost, and Azazel. After Shaw threatens Henry, Azazel disappears with the officer; moments later he is in the War Room, advocating that U.S. install nuclear missiles in Turkey.

Shaw meets with Colonel Hendry on his yacht, and refuses to give Hendry his money, at which point Hendry pulls out a grenade and threatens to pull the pin, but Shaw takes the grenade and pulls the pin himself, and absorbs the blast (at which point we now learn that Shaw is a mutant, and absorbs energy, which also keeps him young), then taps Hendry, expelling the grenade's energy into the Colonel, blowing him up.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

MacTaggart seeks Xaviers advice on mutation, and takes Xavier and Raven to the CIA to convince the chief that Shaw is a threat. After convincing them that mutants exist they are to be taken to a covert facility, but first Xavier tracks down Shaw. Lensherr attacks Shaw, and when Shaw escapes in his submarine Lensherr tries to stop him, but Xavier stops him so that he does not drown. Lensherr joins Xavier and Raven at the CIA facility, where they meet Hank McCoy, another mutant that Xavier accidentally outs. McCoy and Xavier use a prototype Cerebro to locate mutants and recruit several of them to train to stop Shaw. Upon the recruiting process, we also see Xavier and Lensherr walk up to Hugh Jackman in a bar and introduce themselves. Jackman tells them to go to hell, and they walk off.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

Shaw plans to meet with a Russian general, but sends Frost instead, who is then captured by Xavier and Lensherr. The facility is attacked by Azazel, Riptide and Shaw, with all the guards being killed. Shaw recruits Angel and kills Darwin by forcing him to ingest a massive amount of energy. When Lensherr and Xavier return they begin to train the mutants, though Raven is conflicted about hiding her natural form.

President Kennedy institutes a blockade. Shaw travels with the Russian fleet to ensure that the missiles get to Cuba. Xavier, MacTaggart and Lensherr fly to the blockade to stop the fleets from engaging. Shaw uses a nuclear core to charge himself up and a helmet to block Xaviers telepathy. While Azazel kills the crew of the Russian missile ship, Xavier uses his powers to make a Russian ship destroy the missile ship before it crosses the line.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

Lensherr pulls Shaws submarine from the water, but an attack forces the jet and submarine to crash. Lensherr finds Shaw and removes his helmet and Xavier takes control of Shaw. Lensherr puts on the helmet, then kills him by slowly forcing the coin that Shaw taunted him with through his brain.

The two fleets fire their missiles at the mutants, but Lensherr, now fully in control of his abilities, holds the missiles in the air, then turns them on the fleet. In the ensuing fight Xavier manages to distract Lensherr, but when MacTaggart fires at Lensherr he deflects the bullets, with one paralyzing Xavier.

Lensherr takes Raven, Angel Salvadore, Riptide and Azazel and leaves. Xavier, now confined to a wheelchair for the rest of his life, and the mutants return to the mansion, where he will open a school. He wipes MacTaggart's memory, and Lensherr breaks Frost out of the CIA headquarters, and in his new uniform he tells Frost to call him Magneto.

X-MEN FIRST CLASS SYNOPSIS AND MOVIE POSTER

Before Charles Xavier and Erik Lensherr took the names Professor X and Magneto, they were two young men discovering their powers for the first time. Before they were archenemies, they were closest of friends, working together, with other Mutants (some familiar, some new), to stop the greatest threat the world has ever known. In the process, a rift between them opened, which began the eternal war between Magneto's Brotherhood and Professor X's X-MEN.

X-MEN FIRST CLASS CHARACTERS - PROFESSOR X / Professor Charles Xavier
James McAvoy as Professor Charles Xavier / Professor X : The telepathic leader and founder of the X-Men and one of Magneto's best friends until conflicts of opinion create a rivalry between them and their teams. McAvoy admitted that he did not read comics when he was a kid, but added that he was a fan of the cartoons from the age of 10. While he describes the older Charles Xavier as "a monk... a selfless, egoless almost sexless force for the betterment of humanity and mortality," he says that the younger Xavier is a very different person, "It's quite fun because the complete opposite of that is an ego-fueled, sexed up self-serving dude. And not going too far with it, but he's definitely got an ego and he's definitely got a sex drive as well." McAvoy admitted he felt that there was a comparison between Professor X/Magneto and Martin Luther King Jr./Malcom X stating, "A lot of the time... in the comic books, Erik comes and goes; he goes back and forward really in what he believes and how he is going to achieve it. And in this film it's sort of like meeting them at a point where they are still finding out who they are and you are still seeing some of the events that shaped them, not through their early life, but some of the key events in the sort of equal rights or civil rights struggle that helped shape them." Laurence Belcher as Charles Xavier (12 Years Old)

X-MEN FIRST CLASS CHARACTERS - MAGNETO / Erik Lehnsherr
Michael Fassbender as Erik Lehnsherr / Magneto: The leader and founder of the Brotherhood of Mutants and one of Professor X's best friends until conflicts of opinion create a rivalry between them and their teams. Fassbender said that Matthew Vaughn saw him in an audition for one of his other films and just thought that he would be right for this film. After Fassbender read the script, he said he liked it and then he tried to convince the producers that he was right for the part. When reading Magneto's history (he admitted that he did not know that much about the X-Men) he said to himself that he thought the story was going to be really interesting work. When asked if he was a good guy or bad guy at this point he said that he doesn't really think in those terms. He saw Erik as a Machiavellian character. Fassbender also admitted to watching Ian McKellen's performances to get a flavor of what Magneto was like (while also stating that he liked it) but decided to "paint a new canvas" of the character, stating, "So I did my homework and preparation and you want to respect what someone else has done, especially because the fan base really liked what Ian McKellen has done with it. But while I could have gone and studied him as a young man and brought that to the performance, I don't think Matthew is very interested in that. So I'm just going my own way and working with whatever is in the comic books and the script." Bill Milner as Young Erik Lehnsherr

X-MEN FIRST CLASS CHARACTER - CIA AGENT
Rose Byrne as Dr. Moira MacTaggert: A CIA agent and love interest of Charles Xavier.

X-MEN FIRST CLASS CHARACTERS - BEAST MEET MYSTIQUE
Nicholas Hoult as Dr. Henry "Hank" McCoy / Beast: A former scientist and political activist who transformed into a frightening looking mutant in an attempt to cure himself, but is kind at heart. Broadway actor Benjamin Walker was previously cast as Beast. He turned down the role to star in the Broadway musical Bloody Bloody Andrew Jackson.

Jennifer Lawrence as Raven / Mystique: A shape-shifting mutant and Charles Xavier's childhood friend. Morgan Lily as Young Raven (10 years old).

X-MEN FIRST CLASS CHARACTERS - MAIN VILLAINS
Kevin Bacon as Sebastian Shaw: A scientist and the leader of the Hellfire Club, a secret society bent on taking over the world. Shaw is a mutant who can absorb kinetic and radiated energy and redirect it.

January Jones as Emma Frost / White Queen: A telepath who can also change her body into diamond form; also a member of the Hellfire Club. Alice Eve was originally announced to play Emma Frost.

Directed by Matthew Vaughn
Produced by Gregory Goodman, Simon Kinberg, Lauren Shuler Donner, Bryan Singer
Screenplay by Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Jane Goldman, Matthew Vaughn
Story by Sheldon Turner, Bryan Singer
Based on Characters by Stan Lee, Jack Kirby, Chris Claremont
Starring James McAvoy, Michael Fassbender, Rose Byrne, January Jones, Jennifer Lawrence, Oliver Platt, Kevin Bacon
Music by Henry Jackman
Cinematography John Mathieson
Editing by Eddie Hamilton, Lee Smith
Studio Marvel Entertainment, Dune Entertainment, Bad Hat Harry Productions, Donners' Company
Distributed by 20th Century Fox (United States/Worldwide)
Release date(s) June 1, 2011 (United Kingdom)
June 3, 2011 (Canada/United States)
Running time 132 minutes
Country United States
United Kingdom
Language English
Budget $140–$160 million

Sumber rujukan:
en.wikipedia.org
www.imdb.com

Ahad, Jun 12, 2011

Kisah Hantu Budak Sesat Cari Emak di Lebuh Raya Karak

Aksi Penonton Momok The Movie - Jangan Panggil Aku

Kisah seram di lebuh raya Karak kini semakin hangat dibicarakan selepas munculnya Filem Karak. Filem Karak membicarakan tentang 'urban legend' atau kisah-kisah seram yang meremangkan bulu roma dan dikatakan benar-benar berlaku dan menjadi topik perbualan orang ramai sehingga kini. Entri ini mengandungi dua bahagian judul iaitu:
 • Hantu Budak Sekolah Sesat Cari Ibu Di Lebuh Raya Karak
 • Kisah Asal Usul Hantu Budak Sesat Cari Emak di Lebuh Raya Karak

Hantu Budak Sekolah Sesat Cari Ibu Di Lebuh Raya Karak
Penulis: Amiene Rev

Sesiapa yang pernah menonton Momok The Movie - Jangan Panggil Aku, dan Karak - Jalan Puaka mungkin akan mengetahui serba sedikit mengenai apa yang ingin saya bicarakan dalam tulisan saya kali ini

Dalam Filem Momok The Movie, terdapat enam peristiwa aneh melibatkan makhluk halus atau gangguan hantu puaka di sepanjang perjalanan mereka. Pertama, hantu budak yang mampu berlari laju mengejar kereta mereka. Kedua, kereta Volkswagen kuning tanpa pemandu. Ketiga, Gerai Bunian di tepi jalan. Keempat, puntianak penghaus darah yang menyamar sebagai gadis cantik. Kelima, misteri panggilan daripada arwah kawan mereka. Keenam, misteri kewujudan lelaki pelik yang dikenali sebagai Abang Long yang menumpang kenderaan mereka sepanjang malam, yang turut mengenali makhluk-makhluk halus dan pontianak yang ditemui mereka.

Dalam Filem Karak pula, terdapat beberapa jenis hantu yang dipamerkan. Antaranya ialah hantu misteri yang memakan suami orang, perempuan tua yang boleh terbang, hantu budak sekolah yang buta matanya dicucuk paku dan perempuan cantik yang kepalanya boleh tercabut serta Volkswagen kuning yang tidak putus-putus muncul dan memintas kereta watak-watak utama filem Karak.

Hantu Budak Sesat Cari Emak dan Hantu Budak Sekolah Buta Mata yang menghalang jalan ada persamaan dari fungsi gangguannya. Kedua-dua hantu ini mengganggu pengguna jalan raya. Dalam filem Momok The Movie, hantu ini membiarkan dirinya dilanggar pemandu kenderaan dan kemudian pemandu yang prihatin akan menyiasat apa yang dilanggar. Budak ini kemudiannya memunculkan dirinya dan kelihatan amat misteri dan seram.

Dalam filem Karak pula, budak sekolah yang buta matanya dicucuk paku berdiri di tengah jalan secara tiba-tiba dan menyebabkan pemandu kenderaan terbabas semata-mata terkejut dan mahu mengelakkan diri dari melanggar budak tersebut. Kawasan tempat budak sekolah bermata buta dicucuk paku itu diwartakan sebagai kawasan angin lintang. Nampaknya selepas ini, mungkin ada pemandu kenderaan yang menggunakan lebuh raya Karak atau mana-mana lebuh raya akan berasa takut dengan kawasan yang ada ditandakan sebagai kawasan angin lintang. Ini adalah satu lagi versi hantu budak sesat cari emak di Lebuh Raya Karak.


Kisah Asal Usul Hantu Budak Sesat Cari Emak di Lebuh Raya Karak
Diceritakan Semula Oleh: Amiene Rev (C) 2011

Pada suatu malam, ada seorang lelaki yang berasal dari Kuala Lumpur mahu pulang ke rumah pada waktu malam. Selalunya ramai orang memilih untuk mengguna lebuh raya Karak pada waktu malam kerana mahu mengelakkan kesesakan jalan raya dan juga bahang panas matahari.

Namun, lelaki ini yang begitu suci pemikirannya daripada kisah-kisah hantu di lebuh raya Karak terlalu penat pada malam itu, lalu memilih untuk berhenti memandu dan tidur di dalam kereta di tepi jalan. Silap besar! Itulah yang berlaku. Mungkin Uncle Seeker boleh menggunakan idea ini untuk mengesan kewujudan entiti dan bukti kewujudan hantu di Lebuh Raya Karak.

Baru sahaja beberapa minit dia terlelap, dia kembali dikejutkan dengan bunyi ketukan tingkap dari luar. Rupa-rupanya ada seorang budak lelaki yang merenungnya tanpa berkelip-kelip dan bertanya kepadanya di mana ibunya.

Pemandu itu masih mempunyai naluri yang kuat. Nalurinya kuat mengatakan dia harus menghidupkan enjin kereta dan memecut laju dan jangan mempedulikan budak misteri itu. Pemandu itu pun terus meninggalkan tempat tersebut dengan kereta yang dipecut laju. Dari cermin belakang keretanya, dia melihat budak itu masih mengejar dengan laju walaupun pada ketika itu kereta pemandu itu sedang bergerak pada kelajuan melebihi had laju nasional. Budak itu masih lagi mampu mengekori keretanya dan sempat lagi bersaing sebelah menyebelah dengan pemandu kereta itu. Budak itu terus bertanya dan bertanya jika pemandu itu tahu di mana ibunya.

Kemudian sebuah kereta polis peronda pun muncul lalu mengekori kereta lelaki itu. Ketika itulah hantu budak sesat cari ibu itu menghilangkan diri. Lelaki ketakutan dari Kuala Lumpur itu pun menceritakan segala-galanya kepada pegawai polis. Pegawai polis memberitahu lelaki tersebut:

Pada suatu ketika dahulu, ada kemalangan berlaku di sini. Kemalangan itu berlaku dipercayai kerana penumpang di dalam kereta tersebut tidak memaki tali pinggang keledar keselamatan semasa memandu. Dalam kemalangan itu, ibu kepada budak tersebut telah tercampak keluar dari keretanya. Manakala budak tersebut kekal di dalam kereta. Disebabkan hal itu, budak itu pun merayau-rayau mencari ibunya sehingga kini.

Lelaki ketakutan dari Kuala Lumpur itu pun bertanya bila peristiwa itu berlaku. Pegawai polis itu memberitahu, lama sudah.

Lelaki itu berasa pelik kenapa budak itu tidak membesar. Polis itu pun memberitahu, kalau dah namanya hantu, seratus tahun lagi pun macam itulah rupanya.

Begitulah kisah hantu budak sesat cari emak di lebuh raya Kuala Lumpur. Ada orang kata semasa kemalangan itu berlaku, budak itu yang duduk di bahagian depan, manakala ibunya sebagai pemandu. Dalam kemalangan itu, cermin pecah dan kaca menusuk ke mata budak itu. Benar atau tidak kisah ini, wallahualam.

Lampiran arkib sumber artikel dan kajian terdahulu berkenaan Lebuh Raya Karak: