BLOG DUKE AMIENE REV

Sabtu, April 14, 2007

Kereta Waktu Malam: Kisah Seram Berdasarkan Pengalaman Sebenar

Sudahkah anda menonton, filem Jangan Pandang Belakang di panggung wayang? Jika belum, anda patut membaca ulasan filem ini. Mungkin perkataan yang lebih tepat ialah film review dalam Bahasa Inggeris? Atau perlukah saya menggunakan perkataan Bahasa Inggeris iaitu Don't Look Back untuk menjelaskan tajuk filem ini?

Klik di sini untuk ulasan filem Jangan Pandang Belakang.

Filem Jangan Pandang Belakang meletak status flem seram Melayu ke tahap yang sungguh membanggakan. Kita sudah boleh nampak, wujudnya identiti filem seram Melayu.

Ini pula adalah kisah benar. Mengenai mimpi memandu kereta pada waktu malam. Anda yang telah menonton filem Jangan Pandang Belakang pasti sedar wujudnya banyak babak saka atau hantu penuntut janji yang sentiasa mengekori botol atau kendi kecil daripada tembikar itu. Namun apa yang ingin diceritakan dalam entri ini ialah kisah lain.

Ini adalah kisah seorang kawan yang mahu ke Kuala Lumpur. Dia memandu kereta tersebut ke Kuala Lumpur bersama seorang temannya. Kereta itu kepunyaan temannya. Kawan mahu ke Kuala Lumpur, tetapi tidak sampai-sampai.

Peristiwa ini berlaku ketika tiba di suatu kawasan hutan. Jalan raya yang lengang dan sepi. Ketika itu kabus agak tebal. Malam sentiasa kebiruan dan kehijauan. Gelap.

Ketika sampai di suatu tempat. Enjin kereta mati. Kawan membuka tingkap separuh. Mahu biarkan angin malam yang segar masuk ke dalam. Temannya menyuruh kawan tutup tingkap itu.

"Nanti dia masuk! Tutup!"

"Apa yang masuk?"

"Benda tu!"

"Apa benda tu?!"

"Itu!!!" Teman menunjukkan jari ke tingkap sebelah kanan. Kawan dan teman menoleh ke sebelah tingkap. Nampak ada beberapa orang budak kecil bergigi tajam seperti duri. Dahi dan tulang hidungnya bercantum, melengkuk ke luar. Sambil menganga mulut, budak-budak kecil itu memandang garang ke dalam kereta dengan matanya yang bulat dan terjegil keluar. Mereka kelihatan sungguh berselera, memandang kawan dan teman seperti sedang memandang makanan.

"Tutup!!! Tutup!!!" Jerit temannya.

Kunci kereta dipulas. Enjin tak hidup-hidup. Budak-budak kecil itu menepuk cermin tingkap beberapa kali. Ada yang lebih ganas, memanjat badan kereta dan menjenguk di cermin hadapan.

"Haaahhh!!!" Sergah budak-budak kecil itu. "Haaahhh!!!"

"Haaahhh!!!"

Brrrr....! Brrooo.....! Broooo...! Burp...! Burpp! Brooooo! Brooooom....!!!

"Haaaaaahhh!!!" Sergah budak-budak kecil berhantu itu lagi.

Tiba-tiba enjin kereta hidup. Selamat! Dah... selamat.

"Haaaahaaaaaahhh!!!" Bertalu-talu mereka menyergah kawan dan temannya dari luar kereta.

"Haaahhh?!!" Kereta bergerak perlahan-lahan. Budak-budak kecil melompat turun seolah-olah tahu bahaya yang akan dihadapi jika terus berada di atas kereta itu.

Kawan dan temannya meneruskan perjalanan pada malam itu. Mereka pasti tidak akan melalui jalan itu lagi pada waktu malam.

"Kau tak tahukah? Kawasan yang kita lalui tadi, adalah...."

TAMAT