BLOG DUKE AMIENE REV

Sabtu, Oktober 20, 2007

Kau Atau Aku Sedang Main Tarik Tali - Tarik Tali

Semua orang tahu, kau dan aku, masing-masing punya rasa, rasa ego. Masing-masing main tarik tali. Kau dan aku, sama saja, masih menunggu siapa mulakan dulu. Kemudian aku berasa bosan, lalu aku menarik tali dalam pertandingan tarik tali, ada faedahnya. Aku memenangi pertandingan tarik tali tersebut. Kau datang bertepuk tangan. Aku senyum, senyuman aku pahit dan kelat.

"Biar saja aku terus terang kepadamu," kata Elyanak. Dia nampaknya sudah semput, selepas berlari beratus-ratus tapak sulaiman, kerana mahu mengejar aku

"Jadi siapa yang mahu mulakan dulu?" Soal Faisal Mahir. "Kasih diciptakan untuk kita, manusia."

"Apabila bersamamu, debaran jantungku, mengalirkan darah cinta. Berilah kucupan sayang kepadaku, biar kasih itu tercipta." Tutur Elyanak.

"Maaf, kita bukan muhrim." Balas Faisal Mahir. Ternyata, kata-kata itu telah mematikan impian Elyanak.

Wisel ditiup. Air yang dijerang sudah masak. Pak Hassan mengambil cerek yang dijerangnya tadi lalu mencurahkan ke dalam dua cawan plastik mi segera.

"Anak-anak berdua di sana, kembalilah, kembalilah ke warung pak cik ini! Sejuk hati pak cik apabila perut kalian berdua kekenyangan dengan mi segera masakan pak cik ni." Kedua-dua belah tangan Pak Hassan masing-masing memegang secawan plastik mi segera.

"Aduh!" Tangan Pak Hassan melecur.

"Pak Hassan!!!" Faisal Mahir dan Elyanak segera berlari mendapatkan Pak Hassan. Elyanak tiba-tiba tersungkur ke tanah, tapi dia bingkas bangun dengan wajah yang comot. Kedua-dua orang muda itu berasa cemas melihat kecederaan Pak Hassan.

"Pak Hassan tak apa-apa. Makanlah. Makanlah mi segera ini." Elyanak berlinangan air mata. Dia berasa terharu dengan kasih sayang Pak Hassan. Faisal Mahir segera mendapatkan cawan-cawan mi segera lalu meletakkan di atas meja.

"Itadakimasu!" Ketika Pak Hassan, Faisal Mahir dan Elyanak menjamu selera, aku pula sedang berfikir, berfikir mahu makan apa pada malam ini. Kampus masih lagi agak sunyi. Masih ramai lagi yang belum pulang.

"Aku... aku terkenangkan Ramen." Tiba-tiba aku berbisik sendirian.