BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Mac 31, 2009

Air Terjun Di Kelantan - Kelantan Waterfalls

Lokasi Air Terjun di Kelantan Hutan Lipur Kelantan
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Anda bercuti. Anda berada di Kelantan. Kota Bharu, Kelantan. Anda inginkan ketenangan fikiran. Apa kata kita tinjau air terjun di beberapa tempat di Kelantan. Terdapat beberapa air terjun dan sungai yang popular di Kelantan, antaranya Jeram Linang atau juga disebut orang Jeram Lenang, Jeram Pasu, Air Terjun Stong atau Air Terjun Jelawang yang merupakan yang tertinggi di Asia Tenggara, Lata Berangin, Lata Rek dan juga Air Terjun Bukit Bakar. Namun begitu, di sini, saya cuma ingin mengulas hanya dua lokasi air terjun yang popular dan terdekat dengan Kota Bharu, iaitu Jeram Linang dan Jeram Pasu.

Air Terjun Jeram Linang - Linang Waterfall

Hutan Lipur Jeram Linang terletak sekitar beberapa kilometer dari Machang. Terdapat kemudahan seperti chalet, tapak perkhemahan dan rekreasi. Pelajar-pelajar sekolah sering berkunjung ke mari untuk berkhemah. Perjalanan ke Jeram Linang dari Kota Bharu dengan menaiki kereta, adalah sekitar 1-2 jam sahaja.

Air Terjun Jeram Linang
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Di sekitar air terjun Jeram Linang, jika kita meletakkan kaki ke dalam air, akan ada ikan-ikan kecil datang menggigit kaki kita seperti di spa ikan. Kali terakhir saya pergi ke Jeram Linang ialah sekitar tahun 2000, maka saya sekarang kurang arif dengan keadaan di Jeram Linang. Apa yang saya ceritakan ini adalah berdasarkan pengalaman saya sekitar tahun 2000 dan sebelumnya.

Tempat-tempat Mandi Yang Tersusun di Jeram Linang
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Kawasan untuk bermandi-manda di Jeram Linang sudah dibahagi-bahagikan kepada beberapa bahagian dengan kedalaman yang berbeza. Oleh itu, tidak kira kanak-kanak atau orang dewasa akan sama-sama dapat berenang dan menikmati kesejukan air yang berasal dari puncak Jeram Linang ini. Terdapat juga gelungsur air untuk anda bermain. Kemudahan sewa pelampung dan deretan kedai makan di sekitar air terjun juga akan membantu memenuhi keperluan anda.

Pintu Masuk ke Jeram Linang:
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Jika anda ingin berjalan-jalan di sekitar kawasan hutan, terdapat kemudahan tangga bukit yang akan membawa anda menjelajah ke dalam hutan lipur Jeram Linang.


Air Terjun Jeram Pasu - Jeram Pasu Waterfall

Air Terjun Jeram Pasu yang terletak di antara Kota Bharu dan Pasir Putih, merupakan kawasan perkelahan yang terawal dibangunkan di Kelantan. Terdapat kolam mandi yang telah dibuat lebih awal untuk menampung air terjun. Terdapat juga sungai-sungai yang kadangkala terdapat banyak ikan emas. Seperti Jeram Linang, Jeram Pasu akan penuh sesak dengan ramai pengunjung pada waktu cuti. Pengunjung dari Kota Bharu akan dapat sampai ke Jeram Pasu sekitar 1-2 jam sahaja.

Pintu Masuk Ke Jeram Pasu
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Sistem Pengaliran Air Terjun Yang Diubahsuai
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Air Terjun Jeram Pasu yang asli
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com

Salah satu tempat mandi kegemaran ramai di Jeram Pasu
Kredit gambar: http://waterfallsofmalaysia.com