BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Mac 06, 2007

KITAB: Sentuhan Terakhir...

DETIK-DETIK terakhir sebelum kelas pertama berlangsung. Dua taklimat telah diadakan sebelum ini, pertama dengan ibu bapa di Desa Bakti. Sekitar 40-50 orang hadirin. Kedua, taklimat dengan para mahasiswa, Isnin lalu. Jumlah tutee sekarang sudah mencecah 55 orang, dijangka akan bertambah menjadi 70 orang. Jumlah tutor berdaftar setakat ini adalah sekitar 66 orang. Bilik-bilik baru ditambah lagi untuk menampung semua peserta.

Antara beberapa unit yang dijangka akan dilanda kesibukan ialah Unit Penyelaras Tutor dan Unit Keselamatan. Unit-unit ini harus cekap bertindak semasa fakulti mula dibanjiri para peserta pada malam itu nanti.

Setakat ini segala-galanya berjalan lancar. Namun, awas! Kelas pertama ini akan berlaku kekalutan sekiranya ahli-ahli jawatankuasa yang mengawasi program tidak mempunyai perancangan yang teratur.

Ada beberapa faktor yang perlu diperhatikan sebelum dan semasa program ini berlangsung. Apa yang ada dalam fikiran aku sekarang ialah, adakah ketua-ketua unit ini mampu menghadapi suasana dan cabaran pada malam itu. Kebanjiran ibu bapa, kebanjiran para peserta dan kebanjiran tutor. Penyelarasan harus dilaksanakan dalam masa yang singkat.

Sebelum ini segala objektif yang aku tetapkan untuk Ketua-ketua Unit sudah tercapai. Cuma... pada malam itu semuanya berjalan serentak, dan ketua-ketua unit harus berdikari dalam membuat persiapan pada malam itu.

Jadi, malam ini aku mahu mendengar laporan daripada semua ketua unit, dan kemudian melancarkan beberapa objektif baru untuk diberi perhatian oleh ketua-ketua unit sebagai sentuhan terakhir sebelum program KITAB dilancarkan.

Timbalan-timbalan pengarah perlu mengawasi ketua-ketua unit di bawah bidang kuasa masing-masing pada malam itu. Aku mesti memastikan kedua-dua timbalan pengarah ini dapat melaksanakan arahan-arahan yang telah diberikan sebelum ini untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang telah dijangka dan mungkin... tidak terjangka.

BERGERAK!!!