BLOG DUKE AMIENE REV

Ahad, Jun 17, 2012

Sejukkan Badan - Hilangkan Panas Badan

Air Barli Segar Penyejuk Badan dan Banyak Khasiat
Air barli segar dikatakan mampu menyejukkan badan. Khasiat barli dipercayai dapat menyejukkan badan, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang.Selain itu, barli juga dikesan boleh membantu merendahkan kolesterol, meredakan sembelit dan mencegah penyakit kanser.

Bijirin Barli kaya dengan khasiat pemakanan seperti fiber, vitamin dan mineral penting (Vitamin B3), thiamine ( Vitamin B1), selenium, iron, magnesium, zinc, phosphorus, copper dan niacin) serta sedikit lemak dan tidak mengandungi kolesterol seperti lain-lain bijirin.

Jika meminum air barli selalu diamalkan, ianya dapat mengurangkan risiko kencing manis, menyejukkan badan, memelihara buah pinggang, melawaskan kencing dan membantu untuk sistem penghadaman.

Air Gula Batu dan Buah Selayar
Gula Batu sebagai penyejuk badan. Berbeza dengan gula biasa, gula batu dikatakan mampu menyejukkan badan. Buah Kembang Semangkuk atau Buah Selayar juga boleh mengubati panas badan. Kombinasi gula batu dan buah selayar, apabila dibuat air minuman dikatakan juga dapat menyejukkan badan.