Resepi Nasi Beriani Siam - Nasi Komok
Tiga Versi Resepi Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Resepi Nasi Komok 1
Nasi
1 ekor ayam (1.5 kg)- dipotong 10
ambil sedikit bahagian isi untuk dimasuk kedalm nasi
selebihya untuk goreng
500 gm beras basmati ( direndam dahulu 1jam) - toskan
500 ml air
100 ml susu cair
2 sudu besar rempah komok
2 sudu besar marjerin untuk tumis
1 labu bawang besar- dimayang
2 ulas bawang putih- dimayang
1 cm halia- dimayang
1inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Cara
Panaskan periuk dan marjerin.
tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang, bawang besar, bawang putih dan halia. Apabila sudah kekuningan, masukan rempah, kacau jangan biar hangit.
Masukkan ayam. Biar sehingga ayam masak.
Tambahkan susu, beras.
Bila mendidih, masukkan garam dan sedikit gula.
Biar air kering. Tutup periuk.. Biarkan masak secukupnya
Ayam
Ayam diperap selama 3 jam dengan kunyit, garam dan serbuk cili. Selepas 3 jam, ayam digoreng seperti biasa.
Sos Cabai
20 biji cabai merah
segenggam cabai kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Semua bahan diatas dikisar dan dimasak di atas api!
Perasakan secukupnya dengan garam , gula dan cuka.
Untuk bau yang menarik lagi, potong daun ketumbar ke dalam cabai tadi. Masak sehingga pekat
Untuk Ulam/Salad
Daun ketumbar dipotong panjang/ potong 2 pun cukup
Salad
Tomato
Timun
Resepi Nasi Komok 2
Bahan-bahannya :
1kg beras basmathi
1 ekor ayam - dipotong 8 bahagian
Bahan yang perlu dimesin :
3 sudu besar rempah komok
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3 biji cili hijau
2 tangkai akar daun ketumbar
Bahan-bahan lain :
2 biji buah tomato dibelah 2,dipotong mmelintang
1 biji timun
Daun salad
Bahan untuk menumis :
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
8 biji pelaga
1 inci halia di mayang
4 ulas bwg merah di mayang
3 ulas bwg putih di mayang
½ tin susu cair
2 sudu minyak
2 sudu planta
2 sudu minyak sapi
Gula, garam
Bahan untuk sos ayam:
6 biji cili api
3 sudu gula
½ sudu garam
1 keping nenas di potong melintang
(semuanya di mesin)
Cara memasak :
1. Panaskan minyak, minyak sapi dan planta.
2. Masukkan bahan yang di mayang bersama rempah kasar dan tumis sampai naik bau.
3. Masukkan bahan yang dimesin dan tumis hingga kekuningan.
4. Masukkan ayam dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan susu cair, gula,garam .
6. Masak sampai kuah pekat dan asingkan ayam dan kuah.
7. Basuh beras dan toskan.
8. Ambil kuah dan masukkan dalam beras dan gaulkan rata.
9. Masukkan air secukupnya dan masak nasi sampai masak.
Nasi Komok 3 aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Rempah Komok
2 sk serbuk kari ayam/daging
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sk garam
1sk gula
Bahan-bahan Nasi
5 cawan beras basmathi
Resepi Nasi Komok 1
Nasi
1 ekor ayam (1.5 kg)- dipotong 10
ambil sedikit bahagian isi untuk dimasuk kedalm nasi
selebihya untuk goreng
500 gm beras basmati ( direndam dahulu 1jam) - toskan
500 ml air
100 ml susu cair
2 sudu besar rempah komok
2 sudu besar marjerin untuk tumis
1 labu bawang besar- dimayang
2 ulas bawang putih- dimayang
1 cm halia- dimayang
1inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Cara
Panaskan periuk dan marjerin.
tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang, bawang besar, bawang putih dan halia. Apabila sudah kekuningan, masukan rempah, kacau jangan biar hangit.
Masukkan ayam. Biar sehingga ayam masak.
Tambahkan susu, beras.
Bila mendidih, masukkan garam dan sedikit gula.
Biar air kering. Tutup periuk.. Biarkan masak secukupnya
Ayam
Ayam diperap selama 3 jam dengan kunyit, garam dan serbuk cili. Selepas 3 jam, ayam digoreng seperti biasa.
Sos Cabai
20 biji cabai merah
segenggam cabai kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Semua bahan diatas dikisar dan dimasak di atas api!
Perasakan secukupnya dengan garam , gula dan cuka.
Untuk bau yang menarik lagi, potong daun ketumbar ke dalam cabai tadi. Masak sehingga pekat
Untuk Ulam/Salad
Daun ketumbar dipotong panjang/ potong 2 pun cukup
Salad
Tomato
Timun
Resepi Nasi Komok 2
Bahan-bahannya :
1kg beras basmathi
1 ekor ayam - dipotong 8 bahagian
Bahan yang perlu dimesin :
3 sudu besar rempah komok
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3 biji cili hijau
2 tangkai akar daun ketumbar
Bahan-bahan lain :
2 biji buah tomato dibelah 2,dipotong mmelintang
1 biji timun
Daun salad
Bahan untuk menumis :
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
8 biji pelaga
1 inci halia di mayang
4 ulas bwg merah di mayang
3 ulas bwg putih di mayang
½ tin susu cair
2 sudu minyak
2 sudu planta
2 sudu minyak sapi
Gula, garam
Bahan untuk sos ayam:
6 biji cili api
3 sudu gula
½ sudu garam
1 keping nenas di potong melintang
(semuanya di mesin)
Cara memasak :
1. Panaskan minyak, minyak sapi dan planta.
2. Masukkan bahan yang di mayang bersama rempah kasar dan tumis sampai naik bau.
3. Masukkan bahan yang dimesin dan tumis hingga kekuningan.
4. Masukkan ayam dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan susu cair, gula,garam .
6. Masak sampai kuah pekat dan asingkan ayam dan kuah.
7. Basuh beras dan toskan.
8. Ambil kuah dan masukkan dalam beras dan gaulkan rata.
9. Masukkan air secukupnya dan masak nasi sampai masak.
Nasi Komok 3 aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Rempah Komok
2 sk serbuk kari ayam/daging
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sk garam
1sk gula
Bahan-bahan Nasi
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam -
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
(*Hiris benda bertanda*)
Cara2
1. Cuci ayam ( seeloknya dipotong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.
Bahan Sos Cili
1 Cawan air kuah nasi komok*
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam -
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
(*Hiris benda bertanda*)
Cara2
1. Cuci ayam ( seeloknya dipotong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.
Bahan Sos Cili
1 Cawan air kuah nasi komok*
6 biji cili merah*
segenggam cili padi*
4 ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam, cuka - secukup rasa
Cara2:
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
segenggam cili padi*
4 ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam, cuka - secukup rasa
Cara2:
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
|