BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Februari 06, 2012

Pelajar Ponteng Diarah Baca Al-Quran - Langkah Bijak!

Al-Quran merupakan pengubat jiwa. Orang ramai tidak penat beratur membeli tiket wayang, berdiri di konsert kemaksiatan dan menganjur perhimpunan haram. Namun, apabila disuruh membaca Al-Quran, pasti mereka akan cepat-cepat menolak. Begitulah kuatnya syaitan merasuki hati nurani manusia seperti ini. Saya memuji tindakan mengarahkan pelajar ponteng diarah membaca Al-Quran. Semoga tindakan ini dapat menyucikan semula hati nurani para pelajar yang kian sesat dengan pengaruh dan budaya dari luar negara.

28 pelajar ponteng sekolah di Kota Bharu diarah baca Al-Quran
KOTA BHARU: Seramai 28 pelajar lelaki beberapa sekolah menengah sekitar daerah Kota Bharu, yang ditahan kerana ponteng sekolah hari ini, diarah membaca al-Quran. Pengarah Jabatan Pelajaran (JPN) Kelantan, Hussin Awang berkata kesemua pelajar yang ditahan itu dibawa ke Masjid Mukim Telipot di sini, untuk diberi kaunseling dan diarah membaca al-Quran di bawah bimbingan imam masjid itu, Ahmad Yunus. Pelajar terbabit yang berumur antara 15 dan 18 tahun, ditahan antaranya di pusat beli-belah, taman perumahan dan surau.

"Ada kalangan pelajar yang ditahan itu sedang merokok," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Hussin berkata pelajar terbabit kemudiannya dibebaskan selepas diambil kenyataan dan latar belakang mereka oleh guru disiplin atau kaunselor untuk tindakan lanjut. Operasi bersepadu melibatkan lapan agensi kerajaan berkaitan, selama dua jam bermula 9.30 pagi itu, adalah lebih kepada usaha untuk mendidik pelajar agar tidak ponteng sekolah, katanya.

Katanya terserah kepada pihak sekolah untuk memanggil ibu bapa atau penjaga pelajar terbabit untuk dimaklumkan mengenai kesalahan yang dilakukan anak mereka itu. Beliau berkata operasi bersepadu itu akan dijalankan dari semasa ke semasa bagi membanteras penglibatan pelajar dengan kegiatan tidak sihat.

Operasi bersepadu itu melibatkan Pejabat Pelajaran Daerah Kota Baharu, polis, Ikatan Relawan Rakyat, Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Majlis Perbandaran Kota Baharu, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan. -- BERNAMA