BLOG DUKE AMIENE REV

Khamis, Januari 03, 2008

Tips Menghadapi Penulis Sombong - Antara Racun Pembunuh Dan Penawar Mustajab

Dalam dunia ini, manusia yang popular selalu akan dimangsai media dan orang awam. Sudah terbukti, manusia secara kebiasaannya akan cuba untuk mendekati manusia-manusia yang popular. Pembawaannya, perwatakannya dan kata-katanya pasti menjadi tumpuan.

Saya belum popular dalam dunia penulisan. Pernah juga suatu ketika dahulu apabila karya-karya saya disiarkan di dalam majalah, datang kawan-kawan saya yang mahu menumpang populariti tersebut. Kenapa tak letak nama kursus kita sekali? Kenapa tak letak nama saya sekali? Perbuatan jelik ini saya 'terima' dengan senyuman pahit. Nampaknya mereka berkawan dengan saya, cuma kerana populariti saya. Mereka menumpang, tetapi tidak mahu berusaha.

Bagi saya, sekiranya saya mendekati seseorang yang popular atau berjaya, adalah kerana saya ingin menuntut ilmu daripadanya. Hubungan ini antara seorang yang ingin belajar dengan seorang yang telah berjaya atau berpengalaman. Saya tidak suka berkawan dengan seseorang itu kerana dia popular. Saya berkawan dengan seseorang itu kerana ada ilmu yang boleh dipelajari.

Begitu juga, saya lebih suka apabila manusia mendekati saya sebagai manusia yang serba kekurangan, seorang manusia biasa, dan bukan seorang penulis. Saya benci apabila orang berkata, "Amiene tu seorang penyajak, dia kawan saya." Sedangkan dia tidak pernah menyokong atau meminati apa-apa perkara berkaitan dengan bidang penulisan. Orang luar yang cuma menumpang populariti seseorang. Tidak cukup dengan itu, dia lontarkan pula puji-pujian, padahal kalau minta dia sebutkan apa-apa karya yang pernah saya tulis, dia tidak pernah ambil tahu. Sikap seperti ini sungguh menjijikkan.

Saya cukup benci dengan puji-pujian. Dahulu saya cukup marah apabila orang memuji saya dan kebiasaannya saya akan memarahi orang yang memuji saya. Kemudian, saya perlahan-lahan berfikir secara rasional, kenapa perlu marah apabila ada orang memuji saya. Barangkali mereka benar-benar terhibur dengan sajak-sajak saya. Barangkali dia betul-betul suka dengan cerpen-cerpen saya. Barangkali dia benar-benar kagum dengan hasil lukisan tangan dan seni digital saya. Barangkali dia benar-benar tidak dapat untuk menyaingi kepantasan dan kehebatan saya dalam arena sukan.

Dalam kamus hidup saya tidak pernah ada perkataan sempurna. Setiap masa saya mengejar kesempurnaan yang tidak pernah wujud bagi manusia seperti saya. Oleh itu yang paling saya suka ialah pendapat orang ramai, pendapat yang boleh membantu untuk meningkatkan lagi kebolehan saya.

Bagi saya kritikan tanpa tunjuk ajar adalah sampah. Jika tahu mengkritik, maka mesti tahu mencari sebabnya. Kritikan mesti disertakan dengan sebab-sebab dan cara-cara penyelesaian atau sekurang-kurangnya cadangan yang relevan. Saya menghindari perbuatan borak di internet sebab saya rasakan itu tidak berguna. Namun apabila berborak saya lebih suka bercakap mengenai perkara-perkara yang bermakna. Ada masalah dan penyelesaian. Kaunseling. Selain dari itu, jika ada orang mengajak saya bercakap sesuatu yang tidak bermakna, saya lebih suka menggunakan Bahasa Inggeris. Tujuan saya, adalah untuk meningkatkan kemahiran dalam Bahasa Inggeris. Berkomunikasi untuk kaunseling, berkomunkasi untuk penyelesaian masalah, berkomunikasi untuk mengambil berat, berkomunikasi untuk meningkatkan kemahiran, berkomunikasi untuk belajar dan sebagainya.

Jika ada sesiapa yang pernah berkenalan dengan saya di ruang internet, pasti akan melalui salah satu jenis komunikasi di atas. Selalunya dengan golongan yang lebih muda, saya akan menggunakan pendekatan berkomunikasi untuk mengambil berat. Sesuatu yang merisaukan saya mengenai mereka, seperti masalah pembelajaran, masalah cita-cita, masalah peribadi dan sebagainya. Pernah satu ketika saya terlibat dalam sesi diskusi masalah peribadi untuk tiga orang remaja, pada masa yang hampir serentak. Dua daripada mereka menghubungi saya secara peribadi dan seorang lagi pula melontarkan pertanyaan secara umum dan mahukan jawapan daripada sesiapa yang boleh membantu. Kerana tertarik dengan masalah yang diutarakannya, maka saya menghubunginya. Hasilnya, ketiga-tiga orang itu berjaya melalui perbincangan yang menarik. Inilah cara saya berkomunikasi. Saya tidak suka perkara bercakap perkara yang sia-sia. Jika ada masalah, luahan perasaan dan sebagainya, selalunya saya akan mendengar dan berbincang dengan mereka. Saya tidak memberikan penyelesaian, saya biar orang yang bermasalah itu memutuskan keputusannya.

Pendirian saya, setiap keputusan hanya boleh dibuat apabila ada fakta, pengalaman dan pengetahuan yang relevan. Saya cuma memberikan panduan yang saya ketahui, saya pelajari sepanjang hidup saya yang lalu, dan merekalah yang memutuskan, jalan mana yang mereka hendak ikuti. Terlalu banyak rahsia yang telah saya simpan setakat ini. Saya bersyukur kerana Tuhan memberi peluang kepada saya untuk menghadapi masalah seperti ini.

Dengan tujuan yang sama, saya menghubungi penulis-penulis dan pengkarya di alam maya. Matlamat saya untuk menimba ilmu. Saya jenis mudah mesra walaupun secara penglihatan kasarnya, orang akan menganggap saya sebagai seorang yang pendiam atau dingin. Saya jenis yang sukar menunjukkan kemesraan tetapi tidak ramai yang dapat menjangka dalam keadaan seperti itu saya sering mengambil berat hal-hal persekitaran saya, kawan-kawan saya. Mereka juga barangkali tidak tahu saya melakukan sesuatu untuk mereka dalam diam-diam. Ini tabiat saya. Mungkin kerana sikap ini jugalah saya dapati ramai orang mudah terpikat dengan saya. Mereka selalu berkata saya ini bagaikan adik, bagaikan abang, bagaikan anak mereka. Dan tanpa disedari wujud hubungan kekeluargaan yang tidak sah. Apabila saya terpaksa meninggalkan mereka, mereka akan berlinangan air mata. Saya sukar untuk menunjukkan perasaan sebenar saya. Saya selalu rasa saya berlaku zalim kerana tidak menunjukkan rasa sayang saya kepada mereka, namun saya bagai tidak percaya apabila mendapati perasaan itu sampai kepada mereka. Benarlah, persahabatan atau kasih sayang itu tidak boleh dilihat dengan mata kasar tetapi boleh dirasai. Saya memanggilnya sebagai
inner friendship.

Inilah yang selalu kawan-kawan saya katakan pada diri saya. Seorang yang tidak suka dikenali, tetapi cuma mahu namanya sahaja dikenali. Seseorang yang tidak suka menonjolkan diri, tetapi cuma mahu suaranya, pendapatnya sahaja didengari. Inilah saya, Amiene Rev.

Pun begitu, apabila mereka mahu bersahabat dengan saya, maka bersahabatlah dengan ikhlas. Bersahabat kerana saya adalah diri saya. Bukan kerana populariti saya. Saya tidak pernah suka memegang apa-apa jawatan penting yang menunjukkan kuasa dan kemegahan. Namun kadangkala saya terpaksa kerana tidak ada jalan lain untuk menjayakan sesuatu perkara. Apabila orang mahu mencalonkan saya sebagai Yang Berhormat di kampus, saya menolak biarpun ramai yang berpandangan bahawa saya mudah mendapat sokongan daripada pelajar berbangsa Cina dan India di kampus. Pun begitu, saya tetap tidak suka berpolitik. Saya melibatkan diri dalam organisasi kerana ada matlamat yang saya perlu capai. Matlamat yang akan memudahkan orang ramai, menjaga kebajikan orang awam dan orang susah. Itu sahaja. Saya tidak senang melihat kesusahan orang lain. Hati saya sentiasa bertanya, kenapa orang susah dibiarkan susah, dan orang senang dan popular kebanyakannya menyombongkan diri?

Ramai yang tersalah anggap saya ini seorang wakil pelajar apabila membuat sesuatu perkara yang sangat besar. Tidak, saya bukan wakil pelajar. Saya cuma menyumbang kebolehan terpendam saya supaya dapat membantu orang ramai kerana saya lihat tidak ada seorang pun wakil pelajar yang berbuat demikian. Saya juga tidak sangka populariti saya mengatasi wakil-wakil pelajar yang rasmi. Saya bukannya mahu bersaing dengan mereka, saya cuma Amiene Rev yang melakukan perkara yang saya rasakan benar dan patut dilakukan. Alhamdulillah, segala-galanya berhasil. Ada sesuatu yang dapat saya pelajari.

Kadangkala saya kecewa dengan sikap sesetengah penulis yang dahulunya berbudi bahasa, kini sudah pandai menggunakan kata-kata kesat. Kalau dulu dia selalu menjenguk-jenguk ke blog untuk bertegur sapa, kini dia sudah mula menyombongkan diri. Bak kata, sudah popular, sudah kaya dengan royalti, maka segala masalah orang lain dianggap remeh-temeh. Leceh. Dahulu, bukan main dengan sokongan moralnya, dengan kata-kata semangatnya, dengan merendah dirinya. Sekarang ada yang berani dengan lontaran menghina, kata-kata keras dan sindiran.

Dunia begitu mudah berubah bukan? Atau, manusiakah yang berubah? Atau ketika itu dia sedang datang bulan? Jika wanita, itu boleh mendatangkan rasa logik, tetapi jika lelaki apa pula ceritanya?

Adakah saya juga begitu apabila sudah benar-benar popular nanti? Dalam hati saya ketika ini cuma ada beberapa orang yang saya sanjung. Kak Aina Emir, Puan Ainon, Bibi AminBakish, En. Martias dan lain-lain yang dikenali menerusi internet, juga beberapa orang lagi yang sahabat yang pernah saya temui di dunia nyata. Pelbagai bangsa dan agama. Apabila saya menyatakan hasrat untuk meningkatkan kemahiran Berbahasa Inggeris, dia dengan sukarela datang menawarkan diri untuk membantu saya. Ada juga kawan yang setiap tahun tidak lupa bertanya khabar dan memberi semangat terhadap diri saya. Alhamdulillah, dunia ini memang tidak sunyi dengan kata-kata mereka.

Kata-kata semangat, dan kritikan membina (tunjur ajar). Dua perkara inilah yang saya perlukan dalam hidup saya. Bukan puji-pujian yang memabukkan, seperti racun yang berbisa. Bukan juga kritikan atau kutukan yang tidak berguna seperti sampah.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang setia membantu. Kadang-kadang kita lemah dan tidak ada sesiapa tahu masalah kita. Kalau kita berdiam diri, maka kita akan sentiasa rasa kita akan dalam kesunyian, maka kita perlu mencari teman-teman yang dapat memberi tunjuk ajar dan panduan supaya kita tahu dalam dunia ini akan sentiasa ada orang yang menyayangi kita, memberi perhatian kepada diri kita dan dapat membimbing kita.

Jangan mudah berkata, dalam dunia ini tidak ada sesiapa pun yang mahu mengambil tahu hal aku. Jika kita tidak luahkan kesunyian kita, masalah kita kepada sesiapa, maka bagaimana kita begitu mudah mengesahkan bahawa di dunia ini, kita cuma bertemankan kesunyian?

Orang tidak akan tahu kita ada masalah jika kita tidak memberitahu mereka. Kebanyakan orang menunggu sehingga masalah itu meletup (memberontak dan sebagainya), baru hendak mencari penawar. Ini tindakan silap. Jika kita bermasalah, maka carilah orang yang boleh dipercayai untuk membantu.

Begitu juga dengan tekanan. Menulis blog dianggap sebagai suatu terapi. Kita menulis blog, dan melihat orang ramai mengunjungi blog kita, memberi kata-kata semangat kepada kita. Pun begitu, bagaimana pula dengan blog yang penuh dengan luahan emosi tetapi tidak ada satu pun komen kata-kata semangat yang tersangkut? Aduhai, saudara-saudaraku, berusaha itu satu perbuatan yang mulia. Ada usaha yang mudah, ada pula yang perlu mengharungi pelbagai rintangan. Ada orang yang rezekinya mudah, ada pula orang yang rezekinya susah.

Ada orang yang jalan hidupnya mudah. Dia bebas mengatur hidupnya sendiri tanpa ada paksaan atau terikat dengan orang lain. Ada orang yang ibu bapanya bertimbang rasa, ada pula yang ibu bapanya mengongkong, dan lebih teruk, mendera. Ada orang yang dapat apa yang mudah dia mahukan, ada pula yang susah benar hendak memperolehi apa yang dia suka. Faktor-faktor inilah yang menyebabkan hidup manusia sentiasa unik. Apabila seseorang yang popular atau telah berjaya itu melupakan faktor-faktor ini, maka lahirlah perkataan sombong yang mencacatkan personaliti dirinya. Jangan ingat orang yang yang kaya itu sentiasa bahagia, dan jangan pula ingat orang yang tidak ada kelulusan universiti itu bernasib malang. Kadangkala yang sedang belajar di universiti itu lebih menderita. Kadangkala yang lebih miskin itu pula yang lebih bahagia. Dunia ini aneh?

Semoga rakan-rakan yang bermasalah, apabila membaca teks ini, ketahuilah, anda tidak kesunyian.

Saya Amiene Rev,
juga bergelar Savage Wind (Badai Liar),
akan sentiasa membisikkan kata-kata semangat kepada anda.
Ketika anda kesunyian,
ketika anda di dalam kesedihan,
maka dengarlah suara angin,
rasailah sentuhan badai...
saya sentiasa mendengar suara kesunyianmu.
Dan anda tidak sunyi.
Teruskan perjuanganmu...
dan lihatlah di langit,
maka anda akan merasai,
ada Sesuatu Yang Sangat Berkuasa,
sedang memerhatikan diri anda dengan penuh kasih sayang,
penuh pengampunan...

Itulah Dia...
Tuhan anda, dan Tuhan saya...