BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Disember 10, 2013

Nur Hamidah Najib - Sekarang Sudah Dewasa

Nur Hamidah Najib adalah nama bayi berusia 18 bulan yang terselamat dalam kejadian keruntuhan kondominium Highland Tower pada Disember 1993. Peristiwa keruntuhan bangunan kondominium merupakan salah satu tragedi besar yang sehingga kini masih menghantui ramai rakyat Malaysia. Populariti Highland Tower masih belum padam sehingga kini, bahkan sebuah filem berjudu Highland Tower juga telah dihasilkan dan mendapat sambutan hangat di kalangan peminat filem di Malaysia. Terdapat pelbagai isu dan kontroversi telah dilaporkan seperti histeria, rasukan dan sebagainya semasa penayangan filem Highland Tower tersebut di Malaysia.

Adakah Nur Hamidah Najib, bayi berusia 18 bulan akan terjejas apabila dikaitkan dengan kisah Highland Tower ini? Saya tidak pasti. Adakah Nur Hamidah Najib masih ingat apa yang berlaku pada ketika usianya sekitar 1 tahun 6 bulan? Saya juga tidak pasti. Apakah perasaan warga Highland Tower yang masih hidup dengan penayangan filem Highland Tower? Mungkin boleh menimbulkan nostalgia buat mereka. Tragedi Highland Tower, boleh diibaratkan seperti tragedi kapal Titanic yang menarik perhatian ramai orang untuk menontonnya. Kisah tragedi seperti ini yang melibatkan ramai orang, sememangnya tidak pernah tidak berjaya menarik perhatian orang ramai.

PELUKIS pelan tiada kelayakan. Pendedahan bekas presiden PAM kejutkan rakyat Malaysia.

Sebelum 1964: Pemaju mengemukakan permohonan untuk membina kondominium.

1964: Jabatan Perancang Bandar dan Kampung (JPBK) Negeri Selangor mula membuat penilaian. Pejabat Daerah Kuala Lumpur meluluskan permohonan cadangan projek tersebut.

1974: Pembinaan bangunan dimulakan oleh Konsortium Jurubina Perunding (KJP) untuk syarikat High Land Properties Sdn Bhd.

1978: Blok 1 Kondominium telah disiapkan dan diberi Certifi cate of Fitness (CF) oleh Majlis Daerah Gombak (MDG) dan mula diduduki penghuni.

1981: Bangunan Blok 2 telah disiapkan dan diberi CF oleh Majlis Daerah Gombak dan telah mula diduduki penghuni.

1986: Bangunan Blok 3 telah disiapkan dan diberi CF oleh MDG. Ia telah mula diduduki penghuni.

1 Julai 1992: Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) telah ditubuhkan dan bertanggungjawab secara langsung terhadap projek tersebut.

1993: MPAJ telah memberikan CF kepada pembinaan tempat letak kereta di tingkat bawah kondominium.

November 1993: Keretakan serius atas jalan raya sekitar kondominium telah dikesan oleh penghuni.

11 Disember 1993: Pangsapuri Blok 1 Highland Towers di Taman Hillview, Hulu Klang runtuh pada 1.35 petang. 124 anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan kira-kira 30 anggota tentera dan jurutera dari Kem Batu Cantonment dan Kem Wardieburn membantu mencari.

Ratusan anggota polis, bomba dan pasukan penyelamat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), sukarelawan PBSMM datang lebih awal. Pasukan penyelamat ternampak sebatang kayu terjuih keluar dan bergoyang.

Pembantu rumah seorang penghuni kondominium di Tingkat 7, Umi Rashidah Khoruman, 22, dan anaknya, Nur Hamidah Najib, 18 bulan, diselamatkan.

Nakajima Shizue, 50, wanita rakyat Jepun turut diselamatkan daripada runtuhan itu tetapi meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) jam 12
tengah malam. Dr Shahrum Abdul Wahid dari HKL menyatakan Nakajima mengalami pendarahan dalam yang teruk.

Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ramai menteri Kabinet datang melawat.

12 Disember 1993: Penghuni Blok 2 dan 3 Highland Towers di Taman Hillview, Hulu Klang diarah mengosongkan rumah mereka kerana tidak selamat. Pasukan mencari dan menyelamat dari Britain dan Amerika Syarikat tiba untuk membantu. Helikopter Nuri dan Alouette milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) membuat tinjauan udara.

13 Disember 1993: Sekumpulan anggota penyelamat Perancis bersama dua anjing pengesan turut menyertai operasi. Mereka dipercayai dua rakyat Korea dan dua rakyat tempatan.

Pasukan penyelamat memutuskan untuk menggunakan mesin pemecah konkrit dan keluli serta jentolak untuk mengangkut runtuhan konkrit bagi membuka laluan.

15 Disember 1993: Pasukan penyelamat menjumpai enam mayat termasuk dua yang hancur menjadi cebisan daging dan tengkorak dalam runtuhan itu. Antara yang dijumpai lengan kanan yang mempunyai gelang, satu tengkorak dan cebisan daging serta serpihan tulang.

Empat mayat reput itu dipercayai dua rakyat Korea dan dua rakyat tempatan. Pasukan penyelamat memutuskan untuk menggunakan mesin pemecah konkrit dan keluli serta jentolak untuk mengangkut runtuhan konkrit bagi membuka laluan.

16 Disember 1993: Umi Rashidah dan Nur Hamidah dibenarkan keluar daripada HKL.

17 Disember 1993: Jawatankuasa Khas Kabinet bersetuju dengan cadangan penyelamat supaya operasi menyelamat mangsa hidup dihentikan.

18 Disember 1993: Pasukan penyelamat menemui enam lagi mayat termasuk mayat seorang kanak-kanak.

19 Disember 1993: Pasukan penyelamat menemui tiga mayat iaitu satu mayat wanita reput terbenam kira-kira lapan meter di tempat letak kereta jam 7 malam. Mayat kedua, juga wanita ditemui jam 8.30 malam berdekatan mayat pertama manakala mayat ketiga, lelaki jam 10.15 malam.

20 Disember 1993: Setakat ini, 25 mayat termasuk seorang yang memeluk al-Quran ditemui di tingkat 12. Turut ditemui mayat seorang wanita memakai sari dan memeluk seorang kanak-kanak dipercayai anaknya.

21 Disember 1993: Operasi mencari dan menyelamat diteruskan dan polis mengesahkan 48 mayat ditemui daripada runtuhan pangsapuri Highland Towers. Daripada jumlah itu, 37 mayat ditemui sempurna, sembilan bahagian badan dan 10 cebisan anggota iaitu tangan, kaki, kepala serta paha.

22 Disember 1993: Operasi mencari dan menyelamat dihentikan. Dr Nik Ramlan Nik Hassan dilantik menjadi pengerusi Jawatankuasa Teknikal Menyiasat Tragedi Highland Towers.

Kondominium itu dimiliki dan dimajukan oleh Highland Properties Sdn Bhd. menggunakan teknologi pengesan degup jantung dan menebuk lubang 4.5 meter dalam. Jawatankuasa Kabinet ditubuhkan khusus untuk menangani semua masalah berhubung tragedi Pangsapuri Highland Towers.

14 Oktober 1997: Bekas presiden Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), Henry Lee Inn Seong, memberitahu Mahkamah Koroner Kuala Lumpur bahawa pelukis pelan pangsapuri Highland Towers yang runtuh tidak mempunyai kelayakan bagi bangunan setinggi 12 tingkat. Beliau menyatakan pelukis pelan itu, Wong Tin Sang, hanya mempunyai kelayakan untuk mendirikan bangunan tidak melebihi 300 meter persegi atau 3,000 kaki persegi atau tidak lebih dua tingkat.

14 November 1997: Koroner Mohd Radhi Abas dari Mahkamah Koroner Kuala Lumpur memutuskan tragedi Highland Towers bukan disebabkan sebarang unsur
jenayah dan bencana alam, tetapi adalah satu kejadian nahas dan kecederaan berganda yang menimpa mereka selepas pangsapuri terbabit runtuh.

Saman dikemukakan oleh 73 pemilik blok dua dan tiga pangsapuri Highland Towers dan perbicaraan diadakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk James Foong.

Saman terhadap pemaju dan sembilan lain bagi kerugian yang dialami antara RM31 juta hingga RM35 juta. Kumpulan itu menyaman Highland Properties Sdn Bhd, pelukis pelan Wong Tin Sang, jurutera Wong Yuen Kean, Majlis Perbandaran Ampang (MPAJ), Arab-Malaysian Finance Berhad, Developments Sdn Bhd dan Metroplux Sdn Bhd..

Selasa, November 26, 2013

Akta Perlindungan Data Peribadi kuat kuasa 15 November 2013

PUTRAJAYA - Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) hari ini mengumumkan 15 November lalu sebagai tarikh penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709), diperkenalkan khusus bagi mencegah penyalahgunaan data peribadi orang awam untuk tujuan komersial.

Selaras dengan penguatkuasaan akta itu, semua pihak yang dikategorikan sebagai pengguna data di bawah Perintah Golongan Pengguna Data kini diberi tempoh sehingga 15 Feb tahun depan untuk mendaftar dengan Jabatan Perlindungan Data Peribadi Malaysia (JPDPM), dan menjadi kesalahan bagi mereka mendedahkan data peribadi kepada pihak ketiga tanpa persetujuan pemilik.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang membuat pengumuman itu berkata akta diluluskan pada April 2010 itu merupakan sebahagian matlamat dasar ke-10 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, iaitu bagi menjamin keselamatan maklumat serta kebolehpercayaan dan keutuhan rangkaian dalam perlindungan data di Malaysia.

Beliau berkata Malaysia merupakan negara pertama di kalangan negara anggota Asean yang menguatkuasakan akta seumpama itu, sekali gus menjadikan objektif transformasi Malaysia ke arah menjadi sebuah negara maju dalam dunia Hab Dunia ICT, bakal menjadi kenyataan.

"Melindungi maklumat data peribadi adalah suatu tanggungjawab sosial yang besar kerana Industri Besar Data (Big Data) di Malaysia sedang berkembang pesat, dan ia turut merangkumi soal data-data peribadi serta maklumat penting sesebuah organisasi,"  katanya dalam sidang media di KKMM di sini.

Ahmad Shabery menganggarkan ketika ini terdapat kira-kira 25,000 institusi dalam negara yang dikategorikan sebagai pengguna data yang perlu mendaftar dengan JPDPM dan mematuhi akta itu.
Menjawab satu soalan mengenai keseriusan masalah berkaitan pembocoran maklumat data peribadi, katanya beliau difahamkan setiap bulan pihak 'Cyber Security' menerima antara 800 hingga 1,000 aduan berhubung maklumat peribadi individu yang disalurkan kepada pihak tidak sepatutnya.
Ahmad Shabery seterusnya mengumumkan pelantikan Ketua Pengarah JPDPM, Abu Hassan Ismail sebagai Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi yang pertama, yang akan bertindak memastikan kelancaran pelaksanaan akta itu.

Sementara itu, JPDPM dalam siaran medianya mentakrifkan pengguna data sebagai pihak yang memproses apa-apa data peribadi atau mempunyai kawalan terhadap data berkenaan, atau membenarkan pemprosesan apa-apa data peribadi.

Ia turut menyenaraikan 11 sektor sebagai klasifikasi Golongan Pengguna Data, yang merangkumi sektor komunikasi, perbankan serta institusi kewangan, insurans, kesihatan, pelancongan serta hospitaliti, pengangkutan, pendidikan, jualan langsung, perkhidmatan, hartanah dan utiliti.

Ia turut menyenaraikan pelbagai kesalahan serta penalti di bawah akta berkenaan, termasuk hukuman denda tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun bagi kesalahan memproses data peribadi tanpa perakuan pendaftaran atau selepas pendaftaran dibatalkan, serta denda tidak lebih RM200,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan tidak mematuhi notis penguatkuasaan atau kehendak Pesuruhjaya. - Bernama

Jumaat, November 22, 2013

Jadual Gaji dan Bonus Tahun 2014 Kakitangan Kerajaan.

Jadual Pembayaran Gaji Tahun 2014 Kakitangan Kerajaan

 • Januari -  23 Januari 2014 (Khamis)
 • Februari - 25 Februari 2014 (Selasa)
 • Mac - 25 Mac 2014 (Selasa)
 • April -  24 April 2014 (Khamis)
 • Mei - 22 Mei 2014 (Khamis)
 • Jun - 25 Jun 2014 (Rabu)
 • Julai - 22 Julai 2014 (Selasa)
 • Ogos - 25 Ogos 2014 (Isnin)
 • September - 25 September 2014 (Khamis)
 • Oktober - 16 Oktober 2014 (Khamis)
 • November - 25 November 2014 (Selasa)
 • Disember - 18 Disember 2014 (Khamis)

What are 15 foods that kill belly fat or any other fat fast?

There are certain foods that KILL belly fat and others that CAUSE belly fat (and belly bulge). Here are 15 that will flatten that bulge:

1. Avocados: These little suckers are loaded with two nutrients that are KEY to killing belly fat: hunger-crushing fiber (11 to 17 grams per avocado!), and monounsaturated fats, which studies have shown to actually “spot reduce” belly fat. Zowie!

2. Peanut Butter: Okay, not just peanut butter, but mostly any seeds and nuts (these are the best): pistachios, walnuts, almonds (or almond butter), pumpkin seeds, sunflower seeds, and flax seeds. Why? They keep you full and satisfied for long periods of time, and they’re stuffed with healthy, belly-burning fats and minerals.

3. Crisco: KIDDING! Just seeing if you were paying attention. That stuff is deadly. Healthy oils like olive oil, coconut oil and brand names like Udo’s Oil and Barlean’s Oil (I like the swirl flavors) actually help you burn fat by supplying healthy oils your body needs to burn body blubber.

4. These Veggies: I’ve got to thank my buddy Mike Geary for this one. Turns out certain vegetables such as broccoli, cauliflower, brussel sprouts, kale, and cabbage contain special phytonutrients, such as indole-3-carbinol (I3C), which help to fight against environmental estrogens that can add belly fat. Mom was right…eat your veggies!

5. Omelets: Eggs aren’t bad, they’re nutrient-dense and loaded with belly-burning protein, vitamins B6, B12, A, D, E, and K, folate, choline, lutein, calcium, iron, phosphorus, zinc, and omega-3 fatty acids. Plus, they keep you full for long periods of time. Choose eggs that come from free-range chickens. You’ll get more healthy nutrients.

6. Dark Chocolate: That is not a typo. Dark chocolate is loaded with antioxidants (nearly eight times the number found in strawberries) and it contains stimulants that can have a positive effect on fat burning, including theobromine and caffeine. It also contains a nice dose of oleic acid, which is a monounsaturated fat. Make sure to choose the 78% or higher cocoa levels for best results.

7. Oatmeal: Packed with fiber and whole-grain goodness, you can’t go wrong. Just be sure to avoid the processed, high-sugar junk out there and stick to slow-cook oats. Add a dash of cinnamon, some walnuts, berries, and a natural sweetener to taste. BAM! Good stuff.

8. Green Tea: Not only does it contain a potent antioxidant, many scientific studies have linked green tea to increased fat burning, including a report in the American Journal of Clinical Nutrition that found green tea extract boosted the daytime metabolism of test subjects by 35- 43%.

9. Beans: Black beans, navy beans, refried beans, and lima beans all have 6 or more grams of fiber per ½ cup. Fiber can clean your system of pounds of “toxic waste” and reduce your belly bulge in a big way. (See “Sneaky Trick #5” for details.)

10. Berries: Strawberries, raspberries and blackberries are loaded with fiber (which slows sugar absorption), and they’re packed with vitamins that can fight cravings (cravings can come from vitamin deficiencies).

11. Cinnamon: Researchers have found that cinnamon contains a type of antioxidant that increases insulin sensitivity and effectively helps to stabilize blood sugar. Bottom line…you’ll store less belly fat.

12. Chili Peppers: Studies have shown that the active ingredient in chili peppers and powder, something called capsaicin, increases calorie-burning, stabilizes blood sugar levels (which decreases fat storage), and is a potent antioxidant. Add some of this “spice” to your life.

13. Yogurt: Most regular yogurt is bad for your belly. It’s loaded with belly-bulging sugar (real or artificial) that you want to avoid it. However, Greek yogurts like Stoneyfield Farms Oikos Greek Yogurt (plain) are loaded with probiotics that fight belly bulge. (See “Sneaky Trick #6.”)

14. Wild Salmon: Hands-down one of the best belly-blasting foods because of its protein and high omega-3 fatty acid content. This is like a “double shotgun approach” to killing belly fat. Many people are deficient in omega-3s and when they add them to their diet the fat can really start coming off.

15. Giant Turkey Legs: You got me. I’m pulling your leg. (Get it?) I’m not just talking about turkey meat (white preferred), but any lean protein source is a good belly-blasting food. This includes wild salmon, free-range chicken, whey protein powders, and most especially grass-fed beef because it contains natural CLA—a fat that studies have actually shown to burn fat. The interesting thing about protein is your body will burn off as much as 30% of its calories after you eat it.

5 Vegetables That Kill Belly Fat

Certain types of vegetables contain specific phytonutrients (I3C) that helps STOP these estrogenic belly fat stimulating compounds.

They’re called cruciferous veggies. Cruciferous vegetables that help fight belly fat include:

A few examples include:

    bok choy
    brocooli
    brussel sprouts
    cabbage
    kale

Add these belly fat killing veggies to your shopping list if you want to help kill your belly fat.

Jumaat, Oktober 25, 2013

Ringkasan Bajet 2014 Malaysia 25 Oktober 2013

ISI KANDUNGAN BELANJAWAN 2014 - MALAYSIA - 25 OKTOBER 2013

KUALA LUMPUR: Berikut ialah intipati Bajet 2014 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat hari ini.

Bajet 2014 bertemakan "Memperteguh Ketahanan Ekonomi, Memperkasa Transformasi dan Melaksana Janji".

Lima teras utama bajet ini ialah merancak aktiviti ekonomi, mengukuh pengurusan fiskal, menggungul modal insan, mempergiat pembangunan bandar dan luar bandar dan mensejahtera kehidupan rakyat.

* Peruntukan RM264.2 bilion bagi melaksanakan langkah-langkah, program dan projek kesejahteraan rakyat dan pembangunan negara.

* Belanja mengurus RM217.7 dan RM46.5 bilion belanja pembangunan.

* RM63.6 bilion diperuntukkan bagi emolumen dan RM36.6 bilion disediakan bagi perkhidmatan dan bekalan.

* Sejumlah RM29 bilion diperuntukkan untuk sektor ekonomi.

* RM10.5 bilion bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.

* RM3.9 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM1.1 bilion (pentadbiran am) dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.

* Kutipan hasil diunjurkan RM224.1 bilion, naik RM4 bilion

* Defisit fiskal Kerajaan Persekutuan berkurangan kepada 3.5 %, berbanding 4 % pada 2013.

* Kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi tahun 2013 dan 2014 untuk perbelanjaan mengurus dan pembangunan, meliputi program promosi dan pengiklanan Tahun Melawat Malaysia 2014, dengan sasaran 28 juta pelancong.

* Tahun 2015 diisytiharkan sebgai ‘Year of Festival’.

* Kerajaan mencadangkan tempoh permohonan galakan Taraf Perintis dan Elaun Cukai Pelaburan dilanjutkan selama 3 tahun sehingga 31 Dis 2016.

* Menyediakan Tabung Khas Infrastruktur Pelancongan berjumlah RM2 bilion bagi membiayai projek infrstruktur pelancongan.

* Fasa kedua projek ‘High Speed Broad Band’ (HSBB) dengan kos pelaburan RM1.8 bilion dan kelajuan Internet mencapai 10 megabits sesaat untuk dimanfaat 2.8 juta isirumah di seluruh negara.

* 1,000 menara pemancar komunikasi dibina dalam tempoh 3 tahun dengan pelaburan RM1.5 bilion untuk meningkatkan liputan Internet di kawasan luar bandar.

* Kabel dasar laut yang baharu dipasang dalam tempoh 3 tahun dengan kos RM850 juta untuk tingkat capaian Internet di Sabah dan Sarawak.

* Kerajaan bercadang tingkatkan sumbangan dalam Skim Persaraan 1Malaysia daripada 5% kepada 10 peratus, iaitu daripada jumlah minimum RM60 kepada RM120 setahun, berkuatkuasa 1 Jan 2014 sehingga akhir 2017.

* Insentif RM500 sekali bayar kepada pencarum Skim Persaraan Swasta yang mempunyai pelaburan minimum terkumpul RM1,000 dalam tempoh setahun, berkuatkuasa 1 Jan 2014 bagi tempoh 5 tahun.

* RM6 bilion diperuntukkan bagi pelaksanaan program pertanian mempunyai nilai tambah tinggi dan berdaya komersil.

* RM2.4 bilion bantuan subsidi dan insentif merangkumi subsidi baja, benih, pengeluaran padi, harga beras serta insentif hasil tangkapan nelayan.

* Peruntukan RM243 juta bagi pelaksanaan program tanaman semula getah, kelapa sawit dan koko serta program ladang hutan.

* RM634 juta diperuntukkan di bawah Bidang Ekonomi Utama Negara bagi meningkat produktiviti serta menghasilkan produk pertanian yang mempunyai permintaan tinggi.

* Kerajaan akan melaksanakan projek ternakan udang kara di Semporna, Sabah yang dapat mewujudkan 20,000 peluang pekerjaan dan membantu lebih 6,000 pengusaha tempatan.

* Pelaburan awam dianggar mencecah RM106 bilion.

* Projek-projek yang akan dilaksanakan termasuk Lebuh Raya Pantai Barat dari Banting ke Taiping sepanjang 316-kilometer.

* Projek pembinaan landasan kereta api berkembar dari Ipoh ke Padang Besar, Gemas ke Johor Bahru.

* Projek-projek yang dilaksanakan oleh Petronas termasuk Projek Ammonia Urea Sabah di Sipitang; projek pembangunan bersepadu pengeluaran gas dan minyak di Kebabangan; projek loji regasifikasi di Lahad Datu; dan RAPID, Pengerang.

* Kerajaan akan memperuntukkan RM1.6 bilion bagi pembangunan di lima wilayah koridor ekonomi.

* Projek Agropolitan dan industri berasaskan kelapa sawit akan dilaksanakan di Koridor Pembangunan Sabah, Taman Perindustrian Samalaju dan hab Halal di Koridor Wilayah Sarawak.

* Pelan Induk Sektor Perkhidmatan akan dilancarkan tahun depan.

* Pelan Induk Sektor Logistik dan Dasar Penerbangan Nasional akan digubalkan.

* Memperuntukkan pinjaman mudah RM3 bilion di bawah Dana Pembangunan Maritim menerusi Bank Pembangunan Malaysia.

* Menggantikan sistem pengurusan trafik udara sedia ada di Subang, pusat pengurusan trafik udara baharu dengan kos RM700 juta akan dibina di KLIA.

* Menaik taraf lapangan terbang di Kota Kinabalu, Sandakan, Miri, Sibu dan Mukah dengan peruntukan RM312 juta.

* Terminal penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dan Lapangan Terbang Kuantan akan dinaik taraf.

* Melaksanakan fasa kedua projek HSBB dengan kerjasama sektor swasta melibatkan pelaburan RM1.8 bilion.

* Kelajuan Internet akan dinaikkan kepada 10 Mbps.

* Meningkatkan liputan Internet di kawasan luar bandar, 1,000 menara pemancar telekomunikasi akan dibina dalam tempoh 3 tahun dengan pelaburan RM1.5 bilion.

* Bagi meningkatkan akses Internet di Sabah dan Sarawak, kabel dasar laut akan dipasang dalam tempoh tiga tahun, melibatkan kos RM850 juta.

* Bank Negara Malaysia akan mengetuai usaha merangka Akta Penyelesaian bagi melindungi hak penguat kuasa 'close-out netting' menerusi kontrak kewangan.

* Memperkenalkan Indeks Alam Sekitar, Indeks Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

* Suruhanjaya Sekuriti akan memperkenalkan Rangka Kerja Tanggungjawab Sosial Instrumen Sukuk.

* Mewujudkan Dana SRI yang dilabur dalam syarikat senaraian.

* Valuecap akan memperuntukkan RM1 bilion untuk melabur dalam syarikat yang menunjukkan prestasi tinggi dalam indeks Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus.

* Pejabat Pembangunan Usahawan Nasional akan ditubuhkan untuk merancang serta menyelaras semua aktiviti berkaitan keusahawanan.

* Menyediakan peruntukan RM50 juta kepada Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC).

* Usahawan 1Malaysia (1MeT) yang komited akan diberi bimbingan lanjut di MaGIC.

* Kerajaan menyasar 5,000 usahawan muda di latih setiap tahun.

* Malaysia akan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Perniagaan Sosial Global Ke-5 dari 7-9 Nov, 2013.

* Bagi mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan siswazah, kerajaan akan memperuntukkan RM50 juta di bawah Tabung Usahawan Siswazah yang akan diuruskan oleh SME Bank.

* Dana itu akan menyediakan pinjaman mudah sehingga RM500,000 pada kadar faedah empat peratus.

* Peruntukan RM120 juta bagi pakej bersepadu untuk meningkatkan inovasi dan produktiviti PKS.

* Melanjutkan beberapa insentif di bawah program Green Lane Policy sehingga 31 Dis, 2017.

* Perbezaan gaji minimum yang ditanggung oleh majikan bagi tempoh 1 Jan, 2014 hingga 31 Dis, 2014, akan diberikan potongan cukai tambahan.

* Mewujudkan Skim Usahawan Pasar Malam dengan peruntukan sebanyak RM100 juta di bawah Bank Simpanan Nasional.

* Kementerian Kesihatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, dan Kementerian Kewangan akan menjalani proses penilaian prestasi berdasarkan Outcome-Based Budgeting (OBB).

* Membuat pengauditan ke atas projek bernilai melebihi RM100 juta.

* Potongan Cukai Bulanan sebagai Cukai Muktamad, akan berkuat kuasa mulai tahun taksiran 2014.

* Kadar cukai pendapatan korporat akan dikurangkan sebanyak satu mata peratusan daripada 25 peratus kepada 24 peratus.

* Kadar cukai pendapatan bagi PKS akan dikurangkan sebanyak 1 mata peratusan daripada 20 peratus kepada 19 peratus daripada tahun taksiran 2016.

* Kadar cukai pendapatan koperasi dikurangkan sebanyak 1 hingga 2 mata peratusan daripada tahun taksiran 2015.

* Yuran kesetiausahaan dan yuran pemfailan cukai dibenarkan sebagai potongan cukai daripada tahun taksiran 2015.

* Kos pembelian peralatan dan perisian ICT diberikan Elaun Modal Dipercepat sehingga tahun taksiran 2016.

* Mewujudkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan, JPM akan menerajui inisiatif ini untuk mengelakkan pertindihan dan keciciran dalam pemberian bantuan kepada golongan sasar.

* Cukai jualan dan perkhidmatan akan dimansuhkan dan digantikan dengan dengan satu cukai sahaja yang dikenali sebagai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

* Kadar GST ditetapkan pada 6 peratus dan akan berkuat kuasa mulai 1 April, 2015.

* GST tidak akan dikenakan bagi bagi bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik sebulan bagi pengguna domestik.

* Perkhidmatan pengangkutan seperti bas, kereta api, LRT, teksi, feri, bot, tol lebuh raya serta perkhidmatan pendidikan dan kesihatan dikecualikan daripada GST.

* Mewujudkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan, JPM akan menerajui inisiatif ini untuk mengelakkan pertindihan dan keciciran dalam pemberian bantuan kepada golongan sasar.

* Cukai jualan dan perkhidmatan akan dimansuhkan dan digantikan dengan dengan satu cukai sahaja yang dikenali sebagai Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

*Kadar cukai maksimum semasa pada 26 peratus akan dikurangkan kepada 24 peratus, 24.5 peratus dan 25 peratus.

*Langkah-langkah ini akan berkuat kuasa mulai tahun 2015.

- Bernama

Isnin, September 23, 2013

Berminat untuk mendapatkan Buku Travelog Nisah Haron

Sejak kebelakangan ini, aku sangat berminat untuk mendapat bahan bacaan berbentuk travelog. Hakikatnya aku suka menulis travelog, berjalan ke tempat orang dan mencatat pandanganku. Namun, sekali-sekala aku juga ingin baca travelog yang ditulis oleh penulis lain.

Aku berangkat ke sebuah buku. Aku temui Travelog Haji, aku beli. Kemudian aku terbaca tentang buku travelog yang ditulis oleh Nisah Haron, aku berminat. Aku mencari. Aku tidak menemuinya. Buku itu sudah habis dijual di kedai buku yang aku kunjungi.

Walau bagaimana pun, aku akan tetap berusaha mencarinya. Apakah yang menyebabkan Amiene Rev bersungguh-sungguh untuk mendapatkan buku travelog Nisah Haron itu? Sudah semestinya ada sesuatu yang menarik.

Rabu, September 11, 2013

Petua Untuk Menjimatkan Petrol

Petua Untuk Menjimatkan Petrol

1. Cuba elakkan daripada menekan brek jika tidak diperlukan kerana penggunaan petrol akan meningkat dengan untuk meningkatkan kelajuan pada tahap yang biasa. Bukan itu sahaja, tayar juga akan cepat haus.

2. Selalulah memeriksa tayar kereta anda, adakah cukup angin ke tidak kerana kekurangan angin akan menyebabkan peningkatan penggunaan petrol sehingga 5% dan tayar juga cepat rosak.

3. Selalu melakukan servis ke atas kereta yang mana akan membantu enjin kereta anda sentiasa berada dalam keadaan baik terutaman untuk perjalanan yang jauh.

4. Pastikan kereta anda di'tune' oleh pakar kerana kesilapan dalam melakukan 'tuning' akan menyumbang kepada peningkatan penggunaan petrol sehingga 50%.

5. Praktikkan selalu menukar spark plug sewaktu servis, kerana ia akan membantu menjimatkan petrol dengan banyak.

6. Elakkan menggunakan klac terlalu kerap dan jangan tekan klac jika situasi tidak memerlukan.

7. Gunakan gear neutral sewaktu berada di situasi lampu isyarat merah. Anda juga boleh mematikan kenderaan sekiranya pertukaran lampu isyarat terlalu lama.

8. Gunakan gear yang betul dan sesuai mengikut kelajuan kenderaan.

9. Harus diingatkan bahawa bumbung yang berisi barang (dalam roof rack) akan menyebabkan peningkatan penggunaan petrol sehingga 5% melalui pemanduan di lebuh raya.

10. Jika roof rack kereta anda tidak berisi, lebih tanggalkannya kerana, jika menanggalkannya, anda dapat menjimatkan minyak anda sehingga 1%.

11. Cuba elakkan memusingkan stereng kereta anda dengan tanpa keperluan kerana setiap kali anda lakukannya, akan menyebabkan penggunaan petrol.

12. Pastikan anda selaraskan kelajuan kereta anda sewaktu pemanduan.

13. Kalau boleh jangan dihidupkan penyaman udara semasa kereta pada kelajuan rendah.

14. Jangan hidupkan enjin kereta anda sebaik sahaja anda mematikannya kerana ia akan meningkatkan penggunaan minyak dan malah boleh merosakkan enjin.

15. Dengan pemanduan pada kelajuan 90 km/j berbanding 100 km/j, anda akan dapat menjimatkan petrol sehingga 10%.

Selasa, September 10, 2013

Dewa Dewi dan Mergastua Mesir

Pada zaman Mesir purba, terdapat kepercayaan bahawa wujudnya dewa-dewi dan mergastua misteri. Misalnya Sphinx adalah mergastua penjaga harta karun. Shu pula adalah dewa langit. Isis adalah dewi yang menetapkan hukum dan peraturan. Osiris adalah dewa yang menguasai dunia bawah tanah. Amun adalah dewa yang membangunkan dunia. Hathur adalah dewa langit dan bumi. Pheonix adalah unggas kehidupan dan kebangkitan. Anubis adalah penjaga dunia bawah tanah. Thoth adalah dewa ilmu dan penulisan. Horus adalah dewa matahari. Wadjet adalah dewi ular tedung. Sekhmet adalah dewi peperangan.

Masyarakat manusia, tidak kira di mana-mana pun, percaya akan kewujudan dewa-dewi. Ini adalah salah satu naluri asas manusia, mahu tunduk pada yang maha berkuasa. Mereka mencipta dewa-dewi untuk dpertanggungjawabkan segala doa, perlindungan dan ketaatan. Dewa-dewi menjadi medium untuk mereka menetapkan peraturan dalam kehidupan.

Jumaat, September 06, 2013

Kisah Manusia Yang Menjadi Buaya

Di Bunohan, ada banyak kisah berkenaan manusia menjadi buaya. Buaya menjadi manusia, jarang-jarang. Ada pun, kisah manusia yang bertukar menjadi buaya ini, adalah kerana amalan ilmu hitam. Ilmu yang tidak diterima langit, dan setiap pengamalnya akan menerima azab dan seksa di akhirat kelak.

Salah satu kisah cinta unik mengenai manusia yang menjadi buaya, salah satunya adalah kerana mahu mengekalkan cinta terhadap pasangannya. Si pengamal ilmu hitam enggan berpisah dengan pasangannya, boleh jadi kekasihnya, suaminya atau isterinya. Buaya jadian ini juga akan melindungi anak cucunya daripada sebarang ancaman. Adalah tidak dapat dipastikan sama ada buaya jadian ini mampu menyelamatkan umat manusia daripada ancaman bom nuklear atau fitnah Dajjal.

Kisah buaya, sering berkait rapat dengan sungai atau paya. Jarang ada kisah buaya di tasik atau di padang golf. Namun ada kisah buaya yang menarik pernah berlaku di Malaysia seperti di Tasik Puchong dan Padang Golf A Famosa di Melaka.

Kisah buaya yang paling terkenal selalunya berasal dari Sarawak. Nama gelaran yang sering dilekatkan dengan nama buaya biasanya 'Bujang'.  Sesetengahnya berkait rapat dengan kepahlawanan. Pahlawan mati menjelma menjadi buaya. Ada juga satu kisah di mana dua beradik kembar, satunya manusia dan satunya buaya juga datang dari satu etnik yang ada di Sabah.

Aku pernah membaca satu kisah buaya, tentang dua beradik yang menjadi pemimpin. Si abang seorang pemimpin yang terbilang dan adil, manakala adiknya sering berlaku zalim kepada pengikut-pengkutnya. Satu hari si abang memerangkap si adik lalu mengurungnya di dalam satu keranda yang cantik. Si adik akhirnya menjelma menjadi buaya. Kedua-dua beradik ini masih ada seorang adik perempuan. Si adik yang telah menjelma menjadi buaya menetapkan satu hari khusus untuk menemui adik perempuannya yang dirinduinya. Namun salah seorang pengikut si abang telah tersalah kira bilangan hari lalu mengatur satu upacara sehari lebih awal dan mendatangkan marah kepada si adik yang telah menjelma menjadi buaya. Selepas itu, si adik berdendam dengan manusia yang memungkiri janji, lalu berjanji akan memakan mana-mana manusia yang mengganggu hidupnya.

Kisah manusia menjadi buaya selalunya berakhir dengan tragis. Kehidupan buaya itu sendiri kita lihat seolah-olah penuh dengan kesunyian dan keseraman. Hidup sebagai buaya sudah pasti membosankan, bagi setiap manusia yang ada cita-cita dan matlamat. Hidup tanpa matlamat, umpama hidup seperti buaya. Lebih tepat lagi, seorang manusia yang degil, panas baran dan pendiam jika ia hidup tanpa matlamat, maka kehidupannya adalah sama sahaja seperti seekor buaya.

Khamis, Ogos 22, 2013

Sakit Sendi Faset Boleh Melarat Ke Bahu

Sakit sendi faset boleh melarat ke bahu
Dr Nizar Abd Jalil
21 Mac 2012


Assalamualaikum Dr Nizar.

Saya sering mengalami kesakitan pada bahu, urat belikat dan tengkuk di bahagian kiri. Keadaan ini berlaku setiap kali bangun daripada tidur dan kesakitan yang teruk akan berterusan sehingga tiga ke lima jam.

Begitulah keadaan saya pada setiap hari sejak lapan bulan yang lalu. Kesakitan pernah hilang kira-kira dua bulan lalu, tetapi muncul semula sejak dua minggu lepas.

Kesakitan biasanya datang semasa saya tertidur di atas lantai di bahagian ruang tamu. Saya pernah mendapatkan suntikan tahan sakit namun tidak berkesan.

Saya juga pernah menjalani rawatan di hospital dan beberapa klinik swasta, namun doktor mengatakan terdapat tisu koyak dan kecederaan pada otot.

Antara rawatan yg telah saya lalui ialah bekam darah, bekam angin, akupunktur, urut dan pengambilan pil Neurobion namun tiada yang dapat melegakan kesakitan saya alami. Kini saya dalam keadaan yang sangat tertekan.

Apakah sebenarnya penyakit saya ini dan apakah rawatan yang boleh doktor syorkan?

Terima kasih.


Shamsul, Klang, Selangor.


JAWAPAN: Sakit tengkuk, bahu dan belikat merupakan gejala klasik bagi sakit sendi faset tengkuk (cervical facet syndrome). Penyakit ini sejenis keradangan sendi (artritis) yang boleh berlaku di sepanjang tulang belakang kita. Bahagian paling biasa terlibat adalah pinggang dan leher kerana kedua-dua bahagian inilah yang paling banyak melakukan pergerakan pada tulang belakang kita. Sakit pada tengkuk akan lebih ketara pada waktu pagi selain daripada rasa kejang. Pening atau rasa hanyut juga boleh menyusul.

Selain itu, otot-otot pada bahu dan leher juga menjadi sakit apabila dipicit. Pesakit juga berasa seperti kebas pada tangan atau jari. Jika sendi bahu sudah mula sakit dan susah digerakkan, ini menandakan anda mendapat penyakit susulan kesan daripada sakit sendi faset ini, iaitu kekakuan sendi bahu (frozen shoulder). Ini biasa berlaku pada pesakit yang mengidap sakit sendi faset tengkuk jika dibiarkan tanpa rawatan.

Rawatan perubatan alternatif banyak yang tidak terbukti keberkesanannya. Rawatan yang mujarab ialah suntikan radiofrekuensi pada saraf sendi faset tersebut. Suntikan ini akan melemahkan saraf yang membawa signal sakit pada sendi terlibat. Apabila saraf sudah ‘kebas’, maka tiada lagi rasa sakit atau pening.

Jika kita sudah tidak rasa sakit, leher boleh bergerak bebas dan lebih produktif. Kita tidak perlu risau proses artritis kerana penuaan jika ia tidak memberi rasa sakit. Ramai orang yang mengalami artritis pada sendi tapi penyakit ini tidak mengganggu mereka.

Majoriti daripada pesakit (80 peratus) telah sembuh sehari selepas rawatan radiofrekuensi. Pengambilan suplemen antioksidan dan vitamin sendi seperti chondrotin-glucosamine amat digalakkan untuk proses penyembuhan sendi dan memperlahankan proses penuaan.
Rawatan radiofrekuensi tidak terdapat di hospital kerajaan kecuali HUSM.

Tetapi rawatan ini boleh didapati di hospital swasta tertentu. Perlu diingatkan, hasil yang cemerlang daripada rawatan suntikan ini bukan disebabkan oleh teknologi atau suntikan semata-mata, tetapi ia banyak bergantung pada kepakaran doktor (yang terlatih) melakukan suntikan, diagnosis yang tepat dan masa yang betul (tidak terlalu serius). Sendi bahu yang sakit dan kaku boleh dirawat dengan suntikan ubat ke dalam sendi dan juga rawatan suntikan radiofrekuensi.

Sumber: Sinar Harian

Isnin, Julai 29, 2013

50 Jenis Ikan Paling Sedap Dimakan

Berikut adalah 50 jenis ikan yang paling sedap dimakan di dunia. Ikan bonito ternyata menguasai carta ikan paling sedap dimakan di dunia. Carta ini dicapai oleh Amiene Rev semasa pelayarannya mencari ikan paling sedap di dunia mengikut pilihan penduduk dunia.


Ahad, Julai 28, 2013

Penawar Demam Selsema dan Batuk

UBAT DEMAM SELSEMA DAN BATUK
Amal langkah pencegahan untuk melegakan, elak tambah serius

Selsema penyakit biasa dialami oleh sesiapa saja tanpa mengira usia dan jika ia kemudian disertai dengan demam pula kehadirannya mampu melumpuhkan aktiviti seharian individu.

Dengan keadaan cuaca yang tidak menentu, iaitu panas dan sejuk, selain jangkitan virus pada hidung dan tekak menyumbang kepada penyakit itu.

Individu juga terpaksa menanggung keperitan tekak, hidung berair, badan lesu atau menggigil, bersin dengan batuk menjadi gejala utama demam selsema.

Jangan ambil remeh bagi individu yang memiliki sistem pertahanan tubuh lemah, warga emas kekurangan zat makanan, risiko mengalami demam selsema lebih tinggi.

Demam selsema adalah jangkitan virus dalam tekak, sinus dan saluran atas pernafasan. Antibiotik tidak dapat membunuh virus tetapi sistem pertahanan tubuh adalah senjata terbaik untuk melawan serangan virus ini.

Gejala demam selsema biasanya bermula satu hingga tiga hari selepas jangkitan dan purata jangka masa selsema adalah tujuh hari. Bagi mereka yang merokok gejala batuk dialami akan lebih berpanjangan.

Lazimnya, bila anda selsema atau demam penyelesaian mudah diambil adalah dengan menelan panadol atau ubat dari doktor. Namun bagi mereka yang kurang menggemari perubatan, berikut adalah langkah pencegahan untuk mengatasi dan melegakan demam selsema.

Sup ayam
Pengambilan makanan panas dan berkuah dapat membantu melegakan pernafasan lebih lagi ketika anda demam dan selsema.

Kulit kayu manis
Masukkan sedikit serpihan kulit kayu manis dalam teh sudah disediakan. Selain dapat menyedapkan teh, kulit kayu manis bagus untuk memanaskan badan.

Buah-buahan sitrus
Makan lebih banyak buah-buahan kaya dengan vitamin C termasuk limau dan lemon untuk menghindari selsema.

Air asam jawa
Bancuh asam jawa dengan air lalu campurkan gula melaka atau gula pasir sebagai penambah rasa. Amalkan minuman itu untuk menyejukkan badan dan menghilangkan rasa perit tekak.

Kembang semangkuk
Rendam kembang semangkuk dan minum airnya bagi menyejukkan badan sekali gus mengelak daripada terkena demam.

Bawang putih
Boleh tambahkan bawang putih dalam masakan kerana ia mempunyai fungsi sebagai antibiotik.

Tiram
Hidupan laut ini adalah sumber terbaik untuk zink selain nutrien seperti Omega-3, selenium dan zat besi. Zink penting dalam pembentukan sel darah putih dan paras zink yang rendah boleh memberikan implikasi negatif terhadap sistem imun. Selain itu, zink boleh didapati dari daging lembu dan ayam.

Halia
Air rebusan halia diminum bukan saja bagus untuk melegakan selsema tapi juga menghindarkan angin dalam tubuh.

Sumber vitamin C
Buah-buahan sitrus, pengambilan tambahan seperti kentang, strawberi dan nanas amat membantu dalam mencegah selsema dan demam.

INFO:

Gejala lain demam selsema
- Mata terasa sedikit panas.
- Hilang deria rasa.
- Demam
- Hidung terasa seperti sinus atau telinga penuh tekanan.
- Suara menjadi kasar
- Sakit badan

Selsema boleh berkurangan jika anda memberikan langkah berikut:
- Rehat yang sempurna
- Tidur selama 12 jam atau lebih untuk mengembalikan tenaga.
- Minum banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas.
- Mengambil makanan yang berzat
- Duduk di persekitaran yang lembap panas dan bukannya terlampau panas atau sejuk.
- Berkumur mulut dengan air garam.

Pencegahan
- Selalu tutup tangan ketika bersin atau batuk.
- Basuh tangan anda selepas dan sebelum melakukan aktiviti.
- Gunakan tisu pakai buang ketika anda selsema.
- Jangan gosok mata dengan tangan yang kotor.
- Hindari tempat sesak.
- Elakkan berhadapan dengan individu yang sudah berjangkit.
- Makan makanan berzat dan amalkan gaya hidup sihat.
- Kekalkan tahap hidrasi optimum.
- Jangan merokok atau mengambil alkohol. 

SUMBER: BERITA HARIAN

Sabtu, Julai 27, 2013

Filem-filem Pilihan Spike Lee

Berikut adalah senarai filem yang bagus untuk dijadikan rujukan bagi penerbitan filem-filem unik dan bermutu tinggi.

"Bad Lieutenant," Abel Ferara (1992)

"Rashomon," Akira Kurosawa (1950)

"Yojimbo," "Akira Kurosawa (1961)

"Ran," Akira Kurosawa (1985)

"Rear Window," Alfred Hitchcock (1954)

"Vertigo," Alfred Hitchcock (1958)

"North by Northwest," Alfred Hitchcock (1959)

"Bonnie and Clyde," Arthur Penn (1967)

"The Conformist," Bernardo Bertolucci (1970)

"Last Tango in Paris," Bernardo Bertolucci (1972)

"Ace in the Hole," Billy Wilder (1951)

"Some Like It Hot," Billy Wilder (1959)

"Killer of Sheep," Charles Burnett (1977)

"Night of the Hunter," Charles Laughton (1955)

"Raising Arizona," The Coen Brothers (1987)

"The Bridge on the River Kwai," David Lean (1954)

"Lawrence of Arabia," David Lean (1962)

"On the Waterfront," Elia Kazan (1954)

"A Face in the Crowd," Elia Kazan (1957)

"La Strada," Federico Fellini (1954)

"La Dolce Vita," Federico Fellini (1960)

"8 1/2," Federico Fellini (1963)

"City of God," Ferando Meirelles, Katia Lund (2002)

"The Godfather," Francis Ford Coppola (1972)

"The Godfather: Part II," Francis Ford Coppola (1974)

"400 Blows," Francois Truffaut (1959)

"Day for Night," Francois Truffaut (1973)

"Patton," Franklin J. Schnaffner (1970)

"Mad Max," George Miller (1979)

"The Road Warrior," George Miller (1981)

"Battle of Algiers," Gillo Pontecorvo (1966)

"The Last Detail," Hal Ashby (1973)

"Breathless," Jean-Luc Godard (1960)

"West Side Story," Jerome Robbins & Robert Wise (1961)

"Stranger than Paradise," Jim Jarmusch (1984)

"The Train," John Frankenheimer (1964)

"The Maltese Falcon," John Huston (1941)

"The Treasure of the Sierra Madre," John Huston (1948)

"Fat City," John Huston (1972)

"Midnight Cowboy," John Schlesinger (1969)

"Marathon Man," John Schlesinger (1969)

"Boyz n the Hood," John Singleton (1991)

"Los Olivdados," Luis Bunuel (1950)

"Black Orpheus," Marcel Camus (1959)

"Home of the Brave," Mark Robson (1949)

"Mean Streets," Martin Scorsese (1973)

"Raging Bull," Martin Scorsese (1980)

"Apocalypto," Mel Gibson (2006)

"Casablanca," Michael Curtiz (1942)

"Thief," Michael Mann (1981)

"The Red Shoes," Michael Powell & Emeric Pressburger (1948)

"Coolie High," Michael Schultz (1975)

"I Am Cuba," Mikhail Kalatozov (1964)

"One Flew Over the Cuckoo's Nest," Milos Forman (1975)

"District 9," Neill Blomkamp (2009)

"In the Heat of the Night," Norman Jewison (1967)

"Touch of Evil," Orson Welles (1958)

"Blue Collar," Paul Schrader (1978)

"White Heat," Raoul Walsh (1949)

"Is Paris Burning?," Rene Clement (1966)

"M*A*S*H," Robert Altman (1970)

"To Kill a Mockingbird," Robert Mulligan (1962)

"Rome Open City," Roberto Rossellini (1945)

"Paisan," Roberto Rossellini (1946)

"Chinatown," Roman Polanski (1974)

"Black Rain," Shohei Imamura (1989)

"Dog Day Afternoon," Sidney Lumet (1975)

"Singin' in the Rain," Stanley Donen & Gene Kelly (1952)

"Paths of Glory," Stanley Kubrick (1957)

"Spartacus," Stanley Kubrick (1960)

"Dr. Strangelove," Stanley Kubrick (1964)

"Kung Fu Hustle," Stephen Chow (2004)

"Dirty Pretty Things," Stephen Frears (2002)

"Hoop Dreams," Steve James (1984)

"Close Encounters of the Third Kind," Steven Spielberg (1977)

"Empire of the Sun," Steven Spielberg (1987)

"Cool Hand Luke," Stuart Rosenberg (1967)

"Badlands," Terrence Malick (1973)

"Days of Heaven," Terrence Malick (1978)

"The Wizard of Oz," Victor Fleming (1939)

"An American in Paris," Vincente Minnelli (1951)

"Lust for Life," Vincente Minnelli (1956)

"The Bicycle Thief," Vittorio De Sica (1948)

"Miracle in Milan," Vittorio De Sica (1951)

"Dead End," William Wyler (1937)

"Zelig," Woody Allen (1983)

Isnin, Julai 22, 2013

Mengumpat dan Kesan Terhadap Pahala Yang Dimiliki

Di AKHIRAT kelak, seseorang itu TERKEJUT apabila melihat CATATAN amalan KEBAIKAN yang tidak pernah di lakukannya di DUNIA

Maka, dia bertanya, “Wahai TUHANku, dari manakah datangnya KEBAIKAN yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah MELAKUKANNYA.”

Maka ALLAH menjawab, “Semua itu adalah KEBAIKAN (PAHALA) orang yang MENGUMPAT engkau tanpa engkau KETAHUI.”

(Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili)

Mengumpat, buat maksiat hilang pahala puasa
Sumber: Berita Harian

Daripada Abu Hurairah, katanya Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan bohong dan berkelakuan buruk sedangkan ia berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah selain daripada lapar dan dahaga saja didapatinya.” (Riwayat al-Bukhari) 

Orang berpuasa sedangkan mereka tidak memelihara lidah (percakapan yang tidak baik) dan masih melakukan maksiat, tidak akan diberi pahala puasa oleh Allah selain mendapat lapar serta dahaga saja. Puasa yang paling bernilai di sisi Allah SWT ialah puasa orang yang dapat menahan lapar dan dahaga serta menjaga pancaindera mereka daripada melakukan maksiat serta dosa di samping menambahkan amal ibadat sepanjang berpuasa. Maka amat malang dan rugi bagi orang berpuasa, tetapi masih mengeluarkan perkataan kotor memaki hamun. Ia tidak mendapat apa-apa kelebihan atau pahala di sisi Allah SWT bahkan mendapat dosa pula. 

Larangan bertengkar, maki hamun 
Daripada Abu Hurairah, katanya Rasulullah SAW bersabda: “Apabila seseorang kamu berpuasa, janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun. Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau pun diajak bermusuhan maka hendaklah ia berkata: Sesungguhnya aku berpuasa hari ini.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) 

Orang berpuasa hendaklah banyak bersabar dalam menerima dugaan dan ujian daripada Allah SWT. Jika mereka dimaki hamun dan diajak berkelahi oleh seseorang, maka hendaklah ia berkata aku berpuasa? Untuk mengelak daripada melakukan perkara yang akan merosakkan pahala puasa, maka kita digalakkan banyak beristighfar kepada Allah, berzikir, membaca al-Quran dan berselawat kepada Nabi. 

Rasulullah SAW bersabda: “Berapa banyak orang yang berpuasa, tetapi dia tidak mendapat apa-apa daripada puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga.” (Riwayat Ibnu Majah) 

Setiap Muslim harus memahami konsep sebenar puasa supaya ibadah itu tidak menjadi perbuatan sia-sia. Kemanisan nikmat puasa Mereka yang berpuasa sekadar untuk menunaikan kewajipan tanpa memahami apa sebenarnya dituntut agama, mereka tidak akan dapat merasai kemanisan nikmat puasa, malah puasa itu dirasakan sebagai satu bebanan yang terpaksa ditanggung. Ramadan adalah bulan awalnya dijanjikan keampunan (maghfirah), pertengahannya rahmah dan akhirnya dijauhkan dari azab api neraka. Oleh itu, kita haruslah berusaha untuk meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT dengan melakukan amalan baik dan menjauhi sifat keji serta mungkar.

Sabtu, Julai 20, 2013

Jackie Chan Addresses Death Hoax, Proves He's Alive With Facebook Post (PHOTO)

Jackie Chan is very much alive.

Squashing a rumor about his death that began circulating around the Internet earlier this month, Chan took to Facebook last week to provide proof of his continued vitality.

"... Everybody called me to see if I was alive," Chan wrote on his Facebook wall on June 21. "If I died, I would probably tell the world! I took a photo with today's date, just in case you don't believe me! However, thank you all for your concern."

This isn't the first time that a Jackie Chan death hoax has made its way around the Internet. In 2011, a Facebook page called "Jackie Chan R.I.P 08/17/2011" went viral as flocks of fans memorialized the action star, who was said to have died from a heart attack.

Khamis, Julai 18, 2013

Perpaduan dan Persaudaraan Islam: Dari Quran dan Hadis

Ayat-ayat Al-Quran Berkenaan Perpaduan dan Persaudaraan Dalam Islam

“Dan berpegang teguhlah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah dan jangan bercerai-berai, dan ingatlah nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (sebelum Islam) bermusuh-musuhan, lalu Dia menyatukan hati kamu. Maka menjadilah kamu kerana nikmat-Nya bersaudara, padahal dahulu kamu sudah berada di tepi jurang neraka, tetapi Dia menyelamatkan kamu daripadanya.” (Quran; Ali-Imran, 3: 103)

Dan tolong-menolonglah kalian dalam melaksanakan kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam dosa dan permusuhan. (Quran, Al-Maidah, 5:2)


“Bertakwalah kamu kepada Allah dan perbaikilah keadaan perhubungan di antara kamu, serta taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya, jika betul kamu orang-orang yang beriman.” (Quran; Al-Anfal, 8:1)

Tegakkanlah agama dan janganlah kamu berpecah-belah tentangnya. (Quran; Asy syura, 26:13)


Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (Quran, al-Hujurat, 49:10)

Hadis Perpaduan dan Persaudaraan Islam

Rasulullah saw bersabda : "Hak seorang muslim terhadap muslim yang lain ada enam : jika bertemu maka berilah salam, jika tidak kelihatan maka bertanyalah, jika sakit maka jenguklah, jika mengundang maka penuhilah, jika bersin dan mengucapkan hamdalah maka jawablah (dengan mengucapkan 'yarhamukallah' , dan jika meninggal dunia maka hantarkanlah (ke kubur)." (HR Muslim)


Sabda Rasulullah s.a.w: “Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” [Riwayat Al-Tabrani]

“Wahai sekalian manusia, sebarkanlah salam, jalinlah hubungan silaturrahim, solatlah di waktu malam tatkala orang-orang masih tidur, pasti kamu semua masuk syurga dengan selamat dan sejahtera.” [Hadis Riwayat Tirmidzi 2409]

Wahai sekalian manusia, sebarluaskanlah salam dan berikanlah makanan serta solat malamlah di waktu manusia sedang tidur, supaya kamu masuk Syurga dengan selamat.” (HR Tirmidzi) 

Dari ‘Aisyah r.a, bahawa Nabi s.a.w bersabda:"Orang yang paling dibenci Allah adalah orang yang paling suka bermusuhan.” [HR Bukhari]

Siapa ingin doanya terkabul/dibebaskan dari kesulitan, hendaknya ia membantu/mengatasi kesulitan orang lain. [HR Ahmad]

Dari Abu Hurairah r.a, katanya: Saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: "Siapa yang ingin rezekinya dibanyakkan dan umurnya dipanjangkan hendaklah ia menghubungkan tali silaturrahim." [HR Bukhari; No.1695, Jilid 4]

Apabila engkau bertiga maka janganlah dua orang berbisik tanpa menghiraukan yang lain. (HR Muslim)

Daripada Anas r.a bahawa “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.” (al-Bukhari)

Abu Burdah r.a berkata :"Rasulullah mengutus ayah ku iaitu Abu Musa dan Muaz ke Yaman, Nabi berkata:”Mudahkanlah dan janganlah kamu menyukarkan, Gembirakanlah dan jangan kamu menyusahkan dan berseia sekatalah kamu.” (Bukhari dan Muslim)

"Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain." (HR. Bukhari, Muslim)

"Seorang mukmin adalah cermin bagi mukmin lainnya. Apabila melihat aib padanya dia segera memperbaikinya." (HRBukhari)

Tiada masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan. (HRMuslim) 

Orang Muslim itu adalah saudara, janganlah kamu menganiayanya, janganlah kamu menghinanya, dan janganlah kamu merosakkannya. (HRMuslim) 

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.” (Al-Bukhari)


"Barangsiapa rendah hati kepada saudaranya semuslim maka Allah akan mengangkat darjatnya." (HR. Ath-Thabrani)


Sabda Rasulullah s.a.w.: "Siapa saja yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka berkatalah yang baik atau diamlah.” (HR Bukhari dan Muslim) 


"Sesiapa memberi kelonggaran org yang susah, nescaya Allah akan memberi kelonggaran baginya di dunia dan akhirat." (HR Muslim) 


"Tidak ada dua orang Muslim yang bertemu kemudian bersalaman, melainkan diampuni dosa untuk keduanya sebelum berpisah." (HR. Abu Daud) 


Sabda Rasulullah s.a.w: "Seorang Muslim (yang baik) adalah yang tangan dan lisannya tidak menyakiti orang lain." (HR. Bukhari) 


Sabda Rasulullah s.a.w : Hindarilah dengki kerana dengki itu memakan (menghancurkan) kebaikan sebagaimana api memakan (menghancurkan) kayu bakar." (HR Abu Daud) 


Sabda Rasulullah s.a.w: "Allah akan sentiasa menolong hamba selama sang hamba tersebut menolong saudaranya." (HR. Muslim : 2699) 


Sabda Rasulullah s.a.w: "Hendaklah kamu bersopan santun dan janganlah kamu kasar atau berkata keji." (HRBukhari)

"Sebaik-baik manusia di antaramu adalah yang paling banyak manfaatnya bagi orang lain." (HR Bukhari) 


"Tidak ada orang yg memberi maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambah kemuliaannya." (HR. Muslim) 


"Janganlah berlumba dalam kebanggaan, janganlah saling mendengki, janganlah saling membenci, serta jangan kamu saling menjauhi." (HR. Muslim)


Sabda Rasulullah s.a.w: "Mencela muslim adalah suatu kefasikan sedangkan memerangi sesama muslim adalah kekufuran." (HR. Tirmidzi)

Sabda Nabi s.a.w :"Dan barang siapa beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hendaknya menyambung tali silaturrahim." (HR. Bukhari-Muslim)

Sabda Rasulullah s.a.w: "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir, hendaklah dia mengucapkan sesuatu yang baik atau diam." (HR. Bukhari: 6475)

Sabda Rasulullah s.a.w: "Bergaullah sesama manusia dengan akhlak yang baik." (Hadith Riwayat Tirmidzi)

Sabda Rasulullah s.a.w: “Bukanlah (golongan ini) daripada orang beriman yang sempurna imannya : orang yang suka mengecam, suka melaknat yang suka bercakap kufur dan yang suka mencarut” (Riwayat Ahmad) 

Sabda Rasulullah s.a.w: "Jangan kalian saling membenci, saling menghasut, saling membelakangi, jadilah kalian hamba Allah yang bersaudara." (Hadith Riwayat Bukhari)

Sabda Nabi s.a.w: "Seorang muslim adalah saudara bagi muslim lainnya, tidak menzaliminya, tidak mengecewakannya dan tidak merosak (nama baiknya)." (HR. Muslim)

Isnin, Julai 15, 2013

Amiene Rev - Mohon

Judul: Mohon
Penulis: Amiene Rev

Apabila rindu kasih meniti hari
Cinta yang terbilang sukar dikira ganti
Awan yang terang disinari mentari
juga purnama hilang seri dan cahayanya

Oh, Kasih
dengarkan lagu ini
kuberbicara denganMu
yang mencipta alam ini

Oh, Tuhan
kepada Kau kubermunajat
memohon hajat
memohon taubat nasuha

Langit tempat tanganku menghadap
Doa kujunjung setinggi-tingginya
Kepadamu Tuhan aku berserah
Moga diterima taubatnya ini

Ahad, Julai 14, 2013

Amiene Rev di Alam Misteri 01 - Melihat Jin Pendamping

Godaan Jin Pendamping
Cerita oleh Amiene Rev (C) 2013

Pada malam itu, aku didatangi oleh seekor makhluk hitam. Katanya, dialah makhluk pendamping sekalian umat manusia. Dia mengatakan, dia sentiasa wujud di kalangan kita, manusia. Dia juga mengatakan, dia ada bersama-sama dengan kita.

Aku bertanya, "Apakah benar kata-katamu itu? Buktikan kebenaran kata-katamu atau aku akan anggap kau penipu buat selama-lamanya."

Makhluk hitam itu pun berkata, "Andai benar kewujudanku ini, mahukah kau mengikutiku?"

Aku berkata, "Tidak akan, walau sesekali aku mengikutimu, tetapi jika kau gagal membuktikan kewujudanmu maka kau langsung takkan kupandang lagi."

Makhluk hitam itu berasa tercabar, lalu dia pun mengatakan sesuatu kepadaku, "Jika aku ajarkan kamu sesuatu, inginkah kamu mempelajarinya?"

Aku berkata, "Tidak, wahai penipu. Namun jika ia berguna maka aku pun ingin mengetahuinya."

Makhluk hitam itu langsung menceritakan kepadaku,  "Ambil 7 urat rambut dari kepalamu. Kemudian ambil lagi 7 keratan kuku dari mana-mana bahagian jarimu dan gulunglah ke di dalam sehelai kain kafan. Perahkan sebiji limau hijau sekuat-kuat hatimu ke atas kain kafan itu tadi. Letakkan di sekitar halaman kediamanmu. Selepas tujuh hari maka akan muncullah diriku. Kau akan sentiasa terasa kewujudanku."

Makhluk hitam itu ketawa tanpa sebab yang kelakar.

Aku kemudiannya berkata, "Kalau begitu, jika sudah habis percakapanmu, maka pergilah kamu dari sini."

Makhluk hitam itu pun menghilangkan diri. Begitulah berakhirnya mimpiku pada malam itu

Bila Suami Pukul Isteri

Bila Suami Pukul Isteri
Lirik lagu: Amiene Rev (C) 2013
Melodi: Tanya Saja Sama Ako - Tasako

Bila suami pukul isteri tak kejut sahur
Di manakah cinta yang satu

Bila suami pukul isteri kerana marah
Di manakah cinta yang satu

Apa ertinya cinta jika tiada marah
Di manakah cinta yang satu

Cinta ini, hanya wujud di dalam hati
Cinta kita ini, biar jujur bukan kerana nafsu

Oh, Cinta... aaaaaaaaaa
Oh, Cinta... aaaaaaaaaa

Cinta ini biar bersatu
Di dalam tubuh jauh ke hati
Cinta ini biar bergelora, 
dengan rasa simpati dan sayang

Simpati kerana bertanggungjawab, 
sayang kerana kita manusia.

Bila suami pukul isteri
mungkin dia sayang isteri
yang telah menderhaka
atau melakukan dosa

Bila suami pukul isteri
biar kerana sayang
dengan penuh tanggungjawab
bukan kerana lepaskan geram

Oooo
Oooo

Kenapa pula aku berlirik lagu pada pagi ini? Entah apa yang mencuit hati, menarik perhatianku. Cuma satu kisah yang berlalu di surat khabar. Cuma satu kisah yang mengharukan hati. Kisah seorang manusia dengan satu manusia yang lain. Aku cuma kata, ini cuma berita. Bila aku kata, aku tidak suka, maka sudah pasti berita ini, aku tidak suka. Cuma aku rasa, ini kisah yang mengharukan hati. Itu apa yang aku rasa. Belum pasti, apa yang kalian rasa.

Cara Menghilangkan Mengantuk Dalam Apa Jua Keadaan

Ketika bulan puasa, ada sesetengah orang mengadu dan bertanya bagaimana caranya untuk menghilangkan mengantuk ketika di dalam kelas atau pun ketika memandu kenderaan di jalan raya atau ketika bekerja dalam apa jua keadaan. Oleh itu, di sini dikongsikan beberapa ayat-ayat Al-Quran yang boleh dijadikan doa menghilangkan rasa mengantuk dalam apa jua keadaan.

” LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM…”

Maksud ayat: “ (DIA - ALLAH) TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR”)
(Sepotong ayat daripada ayat Qursi)

Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah dengan membaca Ayat Kursi 3 kali sebelum memasukkan gear pertama mahu memulakan perjalanan anda ditambah dengan ayat berikut :

“BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA’ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA’ WAHUWASSAMIUN ‘ALIIMM” 
Dibaca 3 kali.
 
Ayat-ayat ini apabila dibacakan boleh membantu kita untuk menjadi lebih segar tidak mengantuk lagi untuk melakukan sebarang pekerjaan.


Berikut adalah saranan daripada Dr. Tengku Ismadi yang dipetik dari Harian Metro:

Faktor-faktor menyebabkan mengantuk ketika belajar dan bagaimana cara mengatasinya

1. Tidak cukup tidur. Ini memang punca utama ramai pelajar mengantuk ketika guru mengajar di sekolah. Ada sesetengah pelajar yang tidur lewat malam sehingga pukul 1 pagi sedangkan esok hari persekolahan dan terpaksa bangun awal.

Ada yang tidur lewat kerana menelaah pelajaran. Ada pula pelajar yang tidur lewat kerana membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah seperti mendengar radio dan melayari Internet sehingga pagi.

Jika ini masalahnya, nyatalah yang anda belum menetapkan matlamat dalam hidup. Pelajar yang bermatlamat tidak buang masa dengan urusan yang sia-sia.

Jika anda tidur lewat kerana mengulang kaji pelajaran, anda perlu mengubah tabiat buruk itu. Ingat pelajar yang cemerlang ialah mereka yang ‘study smart’ bukan semata-mata ‘study hard’.

2. Tidur yang berlebih-lebihan. Tidur yang terlalu lama dan kerap menjadikan anda mengantuk. Tidur yang mencukupi ialah di antara enam hingga lapan jam sehari. Pastikan anda tidak tidur lebih dari tempoh waktu ini.

3. Makan terlalu banyak. Ini satu tabiat buruk. Apabila anda kuat makan, perut anda terpaksa bekerja kuat memproses makanan itu. Proses ini memerlukan ba­nyak oksigen dan mengerah banyak tenaga. Ini membuat­kan anda mudah mengantuk waktu dalam kelas dan ketika mengulang kaji.

4. Badan terlalu letih. Ada ketikanya anda mengantuk disebabkan badan terlalu letih dengan aktiviti sepanjang hari. Jika ada masalah mengantuk cuba senaraikan semua aktiviti luar anda.

Ada ketikanya anda bersukan atau beriadah secara keterlaluan. Bermain bola di waktu petang secara berlebih-lebihan, berbasikal keliling kampung berjam-jam. Semua aktiviti ini memerah keringat dan membuatkan anda keletihan.

Beriadah dan senaman memang baik untuk kesihatan, tetapi tujuannya kena betul. Perbaiki matlamat anda beriadah.

Anda beriadah untuk segar pada waktu malam bagi menelaah pelajaran.

Ada pelajar keletihan disebabkan aktiviti kokurikulum yang berlebih-lebihan. Anda tidak perlu terlalu aktif dalam kegiatan kokurikulum hinggakan tiada masa untuk mengulang kaji dan sehingga memenatkan badan.

Oleh itu, pastikan kegiatan harian anda seimbang antara pencapaian akademik dan pembabitan kokurikulum. Pastikan anda tidak kesuntukan masa supaya anda tetap segar dan tidak mengantuk di waktu malam.

5. Tiada minat belajar. Masalah ini sering dijadikan alasan ramai pelajar. Sebelum saya pergi lebih jauh, cuba fikirkan sejenak antara minat dengan belajar, manakah yang wujud dulu?

Minat tidak tercetus dengan sendirinya dalam diri anda. Ia sesuatu yang wujud disebabkan pengaruh tertentu seperti guru yang baik, penguasaan pelajaran yang sempurna dan markah yang tinggi.

Pernahkah anda dengar adanya pelajar yang dapat markah 90% dalam sejarah berkata yang dia tidak minat sejarah?

Minat timbul apabila anda lihat dalam diri ada potensi untuk pergi lebih jauh. Minat mula timbul apabila anda dapat rasakan yang anda mula menguasai sesuatu mata pelajaran.

Oleh itu, yang perlu anda perbaiki ialah cara belajar anda dan kegigihan anda sendiri. Anda perlu mempunyai kemahiran belajar yang tinggi agar mudah menguasai setiap perkara baru yang dipelajari.


Berikut adalah beberapa saranan apabila anda membaca buku-buku pelajaran:

Lihat seimbas semua muka surat yang anda baca. Dapatkan rangka kasar tentang teks yang bakal anda baca. Dapatkan satu gambaran menyeluruh.

Khamis, Julai 04, 2013

Istighfar Dalam Rumi

Istighfar Dalam Rumi

'Astaghfirullahal Adzim aladzi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaihi'

Sahabat yang dirahmati Allah,

Istighfar sering diertikan dengan permohonan ampun kepada Allah s.w.t. atas dosa atau kesalahan yang dilakukan. Lazimnya jika seseorang melakukan kesalahan dan kemudian menyesal akan perbuatannya itu, maka istighfar yang disertai dengan niat taubat yang ikhlas akan dilafazkan dengan harapan agar dosa atau kesalahan yang dilakukan akan diampunkan oleh Allah s.w.t.

Jika dilihat pada pengertian istighfar, maka tiada perbezaan antara istighfar dan taubat. Dari satu sudut, istighfar dan taubat mempunyai maksud yang sama iaitu kembali kepada Allah s.w.t. Keduanya mempunyai persamaan dalam permohonan untuk menghapuskan segala noda dan dosa yang telah dilakukan.

Hakikat istighfar dalam Islam adalah menundukkan jiwa, hati dan fikiran kepada Allah s.w.t. sambil memohon ampun dari segala dosa.

Allah s.a.w. memerintahkan hamba-hambaNya supaya beristighfar sebagaimana firmanNya yang bermaksud :"Dan hendaklah engkau memohon ampun kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah adalah amat Pengampun, lagi amat Mengasihi"(Surah an-Nisaa ayat 106)

Firman Allah s.w.t maksudnya :"Dan mintalah ampun kepadaNya bagi salah silap yang engkau lakukan, dan bagi dosa orang-orang yang beriman (lelaki dan perempuan)."(Surah Muhammad ayat 19)

Walaupun istighfar adalah sunat, namun perintah Allah s.w.t. pada ayat-ayat di atas menunjukkan adanya penegasan bahawa istighfar merupakan satu tuntutan agama yang tidak boleh dilupakan. Oleh itu adalah menjadi kewajipan sebagai orang Mukmin untuk sentiasa beristighfar bukan saja sebagai tuntutan yang perlu dipenuhi malahan untuk merebut fadhilat istighfar sebagaimana yang disebut dalam al-Qur'an dan hadis-hadis Nabi s.a.w.

Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud : "Wahai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah dan memohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya aku bertaubat dalam sehari sebanyak 100 kali"(Hadis Riwayat Muslim).

Sahabat yang dimuliakan,

Terdapat banyak kebaikan dan fadhilat beristighfar.  Perkara-perkata tersebut adalah seperti berikut :

Pertama : Di hapuskan dosa-dosanya dan terselamat daripada azab Allah s.w.t.


Firman Allah s.w.t. yang bermaksud :“Dan tidaklah Allah akan mengazab mereka, sedang mereka meminta ampun (istighfar)”(Surah Al-Anfal ayat 33)

Nabi s.a.w bersabda maksudnya : "Barangsiapa mengucapkan 'Astaghfirullahal Adzim aladzi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaihi' akan diampuni dosa-dosanya, meskipun pernah lari dari medan peperangan"

(Hadis Riwayat Al Hakim)

Kedua : Mendapat balasan Syurga.

Firman Allah s.w.t. maksudnya :  “Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya). Orang yang demikian sifatnya, balasannya ialah keampunan dari Tuhan mereka, dan Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka pula kekal di dalamnya, dan demikian itulah sebaik-baik balasan bagi orang yang beramal.” (Surah al-Imran ayat 135-136)

Menurut Qatadah rahimahullah: “Al-Qur’an menunjukkan kepada kamu tentang penyakit bagi kamu dan penyembuh (ubat) bagi kamu. Adapun penyakit bagi kamu adalah dosa dan penyembuh (ubat) bagi kamu adalah istighfar”.

Berkata Sayyidina Ali k.w.: “Satu keajaiban pada siapa yang binasa (kerana dosa), namun bersamanya penyelamat”. Ditanyakan kepadanya: “Apa dia (penyelamat itu)?” Beliau menjawab: “Istighfar”.

Ketiga :  Terselamat daripada melakukan perbuatan keji .

"Tidaklah (dianggap) melanjutkan (perbuatan keji) orang yang memohon ampun, meskipun dalam sehari ia ulangi sebanyak 70 kali"(Hadis Riwayat Abu Ya’la Al-Maushuli, Abu Daud, At-Tirmidzi dan Al-Bazzaar dalam Musnadnya, Ibnu Katsiir mengatakan, ia hadis hasan; Tafsiy Ibnu Katsir, 1/408).

Keempat : Di jauhi daripada sifat gelisah (ham) dan berdukacita (hazan).

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud : “Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita”

Kelima : Tidak akan mendapat penyakit lupa (nyanyuk).


Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya : “Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 kali sehari, dia tidak akan  ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk).”

Keenam : Di bebaskan daripada kedukaan, menghilangkan kesempitan hidup dan mendapat rezeki dijalan yang tidak diduga-duga.


Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud : "Barang siapa memperbanyak Istighfar maka Allah akan membebaskannya dari kedukaan, dan memberinya jalan keluar bagi kesempitannya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak diduga-duga"(Hadis Riwayat Abu Dawud).

Sahabat yang dikasihi,

Basahkanlah lidah kita dengan istighfar setiap hari lebih daripada 100 kali kerana Nabi s.a.w yang bersifat maksum dan tidak berdosa pun beristighfar 100 kali sehari, maka kita yang penuh dengan noda dan dosa perlu beristighfar lebih banyak lagi oleh itu lakukanlah sebanyak-banyak yang boleh.

Lidah yang sentiasa beristighfar akan di benci oleh syaitan dan syaitan tidak akan hadir bersama kita.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :"Wahai Iblis, apakah senjata yang dapat menghancurkan engkau?"Berkata Iblis, "Ya Nabi Allah. Orang-orang yang banyak berzikir dan banyak bersedekah dengan bersembunyi (ikhlas hati) serta berbanyak-banyak taubat (beristighfar) dan banyak membaca al-Qur'an Kalam Allah, dan banyak sembahyang di tengah malam. Itu semua akan menghancurkan aku".

Kalimah istighfar yang perlu kita baca adalah :

 أَسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمِ اَلَّذِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُوْمُ وَ أَتُوْبُ إِلَيْه 
'Astaghfirullahal Adzim aladzi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaihi'

Semoga kita sentiasa berada di dalam rahmat dan keampunan Allah s.w.t. dan mendapat balasan Syurga yang disediakan-Nya untuk orang-orang Mukmin.

Oleh: Abu Basyer

Selasa, Julai 02, 2013

Dunia Internet Yang Ramai Orang Tidak Tahu - Deep Web,Deepnet,Invisible Web,Darknet,Undernet,Hidden Web

Dunia Internet Yang Sebenar
 Penulis: Amiene Rev (C) 2013
Deep Web, Deepnet, Invisible Web, Darknet, Undernet, Hidden Web

Ramai orang ingat, enjin pencari maklumat internet seperti Google, Yahoo, Bing dan lain-lain sudah cukup hebat untuk mencari segala-gala maklumat yang mereka inginkan. Mereka silap. Sepanjang saya berada di dunia internet, saya sudah beberapa kali berjaya menemui bahagian tersembunyi dunia internet. Di dunia ini, segala maklumat tentang perkhidmatan pembunuh upahan, pergerakan kumpulan bawah tanah, penjualan senjata haram, video-video luar biasa, resepi-resepi yang luar biasa, formula mencipta bahan-bahan yang luar biasa, panduan membina senjata, maklumat perubatan melawan kuasa Tuhan seperti percubaan menghidupkan manusia yang telah mati dan mencipta zombi dan lain-lain kegiatan gelap yang tidak dapat dicapai oleh pengguna internet yang biasa.

Ingat kembali bagaimana kapal Titanic tenggelam akibat melanggar bongkah ais gergasi? Bahagian maklumat yang boleh dicapai oleh pengguna biasa ini merupakan bahagian ais yang dapat dilihat. Ini dipanggil SurfaceNet. Manakala maklumat-maklumat yang tersembunyi di dunia internet yang sukar dicapai oleh pengguna internet biasa pula adalah umpama bahagian ais yang terbenam. Bahagian yang terbenam ini jauh lebih besar. Ini bermaksud terdapat berbilion-bilion maklumat rahsia dan luar biasa yang tidak dapat dicapai oleh pengguna biasa.

Kenapa manusia biasa tidak dapat mencapai maklumat-maklumat yang tersembunyi ini? Maklumat dan pengetahuan yang tersembunyi ini amat berbahaya jika didedahkan kepada umum. Cuma mereka yang sudah tahu sahaja dapat mencarinya. Laman-laman ini tidak didaftarkan pada mana-mana enjin pencari internet, oleh itu sebarang kata kunci tidak akan dapat mengesannya. Walaupun setiap enjin pencari memiliki Spiderbot atau lelabah yang akan meneroka alam internet untuk mencari laman-laman web berdasarkan kata kunci yang tertentu, tetapi laman-laman web ini langsung tidak membenarkan Spider atau lelabah internet untuk mengesan mereka.

Khamis, Jun 20, 2013

Mengembara ke Sydney 360

Jika aku ingin ke Sydney, kini aku boleh pergi secara dalam talian sahaja. Cukup dengan kemudahan internet yang serba laju. Pada bila-bila masa dari Malaysia, aku akan dapat pergi ke Australia, ke Sydney menerusi Sydney 360.

http://my.sydney.com

Selasa, Jun 11, 2013

25 Pesan Luqman Al-Hakim

 1. Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama taqwa, isi dari taqwa itu adalah iman dan layarnya adalah tawakal kepada Allah SWT.

2. Orang – orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari Allah SWT. Orang yang insaf dan sadar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari Allah SWT.

3. Hai anakku: orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada Allah SWT, maka dia akan tawadhu kepada Allah SWT, dia akan lebih dekat kepada Allah SWT dan selalu berusaha menghindarkan maksiat.

4. Hai anakku: seandainya ibu bapa mu marah kepadamu kerana kesilapan yang engkau lakukan, maka marahnya ibu bapa mu adalah bagaikan baja bagi tanaman.

5. Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu menjadikan diri kita hina di siang hari dan gelisah di waktu malam.

6. Dan senantiasa berharap kepada Allah SWT dijauhkan tentang hal-hal yang menyebabkan kita ingkar atas perinta Allah SWT. Takutlah kepada Allah SWT dengan sebenar-benar rasa takut (takwa), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat Allah SWT.

7. Hai anakku: seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya karena tidak dipercayai orang lain dan seorang yang telah rusak akhlaknya akan senantiasa banyak melamunkan hal-hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

8. Hai anakku: engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga/jiran yang jahat.

9. Hai anakku: janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan.Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

10. Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

11. Hai anakku: bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab hal itu akan mengingatkanmu kepada akhirat sedang kan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

12. Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing saja.

13. Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan saja karena manisnya sesuatu dan janganlah langsung memuntahkan pahitnya sesuatu, karena manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

14. Makanlah makananmu bersama sama dengan orang-orang yang takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulama dengan cara meminta nasihat dari mereka.

15. Hai anakku: bukanlah satu kebaikan namanya apabila engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau
tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah terkumpul banyak engkau tidak mampu memikulnya, padahal engkau masih mau menambahkannya.

16. Hai anakku: bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati hatilah.

17. Senantiasa bertutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18. Hai anakku: bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah temanmu yang mengharapkan sesuatu darimu.

19. Jadikan dirimu dalam tingkah laku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau
mengharap sanjungan orang lain karena itu adalah sifat riya yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

20. Hai anakku: janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan urusan dunianya.

21. Hai anakku; usahakan agar mulutmu terjaga dari kata-kata yang busuk dan kotor serta
kasar, karena engkau akan selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu
mendatangkan manfaat bagi orang lain.

22. Hai anakku: janganlah engkau mudah tertawa kalau bukan karena sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak bermanfaat bagimu, janganlah menyia-nyiakan hartamu

23. Barang sesiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan siapa-siapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

24. Hai anakku: bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya karena sesungguhnya hati ini akan tentram mendengarkan nasihatnya, berilah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata-katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

25. Hai anakku: ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekal akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke dalam keranjang sampah karena nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak hal itu akan membinasakan dirimu.

(Luqman berkata): “Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya Allah Maha Halus {1182} lagi Maha Mengetahui.[31:16]
Hai anakku, dirikanlah shalat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).[31:17]

Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.[31:18]

Dan sederhanalah kamu dalam berjalan {1183} dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keledai.[31:19]