BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Ogos 15, 2011

JPJ: TIDAK ADA Sekatan Jalan - PULANG BERHARI RAYA!

SELAMA INI aku sering mendengar aduan daripada para pemandu jalan raya. Apabila mahu pulang berhari raya, pasti tempoh perjalanan akan menjadi lebih lama, berikutan kerana adanya sekatan jalan raya oleh pihak penguasa jalan raya.

"Jalan raya jem sebab polis trafik buat roadblock," komen seorang rakan.

Namun kini, satu berita baik mungkin menyenangkan hati ramai pemandu. Pihak JPJ kini tidak lagi melakukan sekatan trafik, sebaliknya akan menyaman mana-mana pengguna jalan raya yang melanggar peraturan menerusi rakaman gambar. Rujuk berita terdahulu:
Besar harapan aku pada hari raya ini, tidak ada pengguna jalan raya yang melampau batas semasa memandu sehingga menyusahkan orang lain pula.
Balik Raya : JPJ Tak Akan Adakan Sekatan Jalan
MSTAR ONLINE

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak akan mengadakan sebarang sekatan jalan raya sepanjang musim raya ini bagi memastikan kelancaran trafik.

Bagaimanapun ini tidak bermakna, penguatkuasaan tidak akan diadakan kerana para pegawai JPJ akan tetap merakamkan gambar kenderaan yang memandu melebihi had kelajuan yang dibenarkan.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, pemandu yang melanggari peraturan dan had laju akan tetap disaman oleh JPJ menerusi rakaman gambar yang dibuat.

Menurut beliau, kaedah ini telah pun dikuatkuasakan tahun lalu dan ramai pemandu yang terkejut apabila ditunjukkan gambar-gambar tersebut.

"Sebenarnya, ini adalah salah satu bentuk pencegahan kerana orang akan mendapati turun naik ke pejabat JPJ untuk disoal siasat dan disaman adalah satu kerja yang menyusahkan," ujarnya.

Beliau juga menyeru orang ramai agar turut memainkan peranan dengan merakamkan gambar pemandu yang tidak mematuhi peraturan dan mengirimkan gambar tersebut kepada JPJ.