BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Mei 27, 2019

Apabila Usia Semakin Meningkat

Apabila usia semakin meningkat, cita-cita kita semakin berkurangan. Tanggungjawab kita semakin bertambah. Pemikiran kita semakin realistik. Kita mula memilih sesuatu berdasarkan keperluan.

Setiap hari kita melihat dunia tidak lagi seperti usia muda kita. Tidak lagi seperti semasa usia remaja kita. Sudah pasti tidak lagi seperti semasa usia kanak-kanak kita. Kita tidak lagi melihat esok sebagai cita-cita, tetapi kita melihat esok sebagai harapan dan amanah.

Kita melihat masa lalu dengan pelbagai maksud dan emosi. Ada rasa puas hati, mungkin. Bercampur dengan rasa kesal, mungkin. Tidak kurang kecewa, sayu dan rindu. Tidak mustahil terselit kebanggaan, legasi yang mahu diwariskan.

Semakin nipis garis usia kita, semakin kita pasrah dan redha. Tidak ada lagi rasa ghairah mengejar cita-cita dunia. Segala kemajuan dan pencapaian yang mengatasi generasi terdahulu, tidak pula mengagumkan kita kerana adanya rasa sedar tentang kebenaran pada penghujung usia.

Apabila usia semakin meningkat, kita semakin sedar apa yang perlu dan apa yang tidak perlu. Kita mula sedar, mencari teras berbanding hias. Tidak banyak perkara lagi yang mampu menarik perhatian kita.

Selasa, Disember 11, 2018

Seorang Hero atau Seorang Legenda?

Adakalanya kita tidak sedar ada semacam seruan memanggil kita. Seruan yang meminta kita untuk membela sesuatu. Kita tidak pernah sedar kerana fokus dan matlamat kita diatur untuk melihat apa yang orang lain lihat.


Seruan itu semakin kuat, memanggil-manggil kita, agar sedar. Kita adalah orang yang dipilih untuk melakukan sesuatu. Ada perkara yang orang tidak mampu lakukan tetapi kita memiliki pakej untuk melaksanakannya. Kita tidak sedar akan itu.

Hentikan beranggapan bahawa semua orang adalah tukang tilik nasib yang boleh menilik masa depan kita lalu menganggap mereka tahu apa yang terbaik untuk kita. Sesetengahnya tidak mahu kita melangkau sempadan menjadi lebih baik dan lebih bagus daripada mereka. Kenaifan, adalah sifat tercela yang mengkhianati diri sendiri.

Bersangka baik kepada orang tidak bermaksud menghalalkan segala cara mereka untuk merampas apa yang menjadi hak dalam kehidupan kita. Sesuatu hak boleh dirampas dengan tiga cara, pertama dengan cara yang kasar, kedua dengan cara yang sopan, dan yang ketiga tanpa disedari atau senyap-senyap.

Cara yang kasar adalah penaklukan, penjajahan secara terang-terangan. Ugutan, serangan, peperangan dan sebagainya. Cara yang sopan adalah dengan cara yang halal, membeli, mengambil alih dan seangkatan dengannya. Cara yang ketiga, kita pun tidak tahu bagaimana ia dilakukan sehinggalah kita sedar ia bukan lagi hak kita, bukan lagi milik kita dan kita sudah hilang kuasa ekslusif, sudah hilang hak istimewa, sudah hilang pemilikan tunggal, sudah tidak bergelar tuan punya hak tersebut.

Terdapat dua jenis manusia sahaja dalam menyatakan tentang hak. Pertama sama ada mereka menentang orang yang mengambil hak kita. Kedua mereka yang tidak menentang orang yang mengambil hak kita. Mereka yang tidak menentang, terdiri daripada orang yang menyokong perbuatan orang yang merampas hak kita dan mereka yang tidak berbuat apa-apa; tidak ambil peduli, tidak masuk campur, tentang hal-hal melibatkan perampasan hak kita kepada orang lain.

Menentang dan tidak menentang. Dua ini sahaja untuk menentukan status seseorang. Cukup!

Jika kamu berfikir ada pilihan lain selain dua di atas, kamu sedang memperbodohkan diri kamu, membenarkan individu lain mencipta peluang untuk memanipulasikan pemikiran kamu, menjajah hak kamu dan membuka ruang dan peluang untuk mempermain-mainkan kamu, tidak menghormati kamu, dan menganggap kamu lemah dan rapuh kerana boleh dipermain-mainkan.

Apabila sesuatu itu melibatkan hak milik kita, kehidupan kita, kamu hanya ada dua status yang boleh dijadikan panduan sebelum kamu dipergunakan atau dipermain-mainkan.

Pertama: Mereka menentang pihak yang cuba merampas atau menjajah hak kamu.

Kedua: Mereka tidak menentang pihak yang cuba merampas atau menjajah hak kamu.

Cukup!

Isnin, Disember 10, 2018

Manuskrip Melayu Lama - Perpustakaan Digital

Manuskrip-manuskrip Melayu lama yang terdapat di luar negara.

http://www.bl.uk/manuscripts/

Konsep Rezeki

Konsep Rezeki. - Amiene Rev

1. Kunci mendapatkan rezeki adalah usaha.

2. Tidak ada makhluk yang mampu menghalang rezeki seseorang jika seseorang itu berusaha.

3. Jika seseorang sangka mereka boleh menyekat rezeki seseorang dia silap sama sekali, kerana Tuhan akan menyalurkan rezeki itu melalui usaha yang lain.

4. Orang yang menyekat rezeki orang lain cuma mendapat dosa dan kerugian besar kerana rezeki orang lain sama sekali tidak dapat disekat.

5. Teruskan berusaha untuk mendapat rezekimu kerana tidak ada sesiapa pun mampu menghalang rezeki yang telah dijanjikan Tuhan kepadamu. Cuma cepat atau lambat, bergantung kepada cara kamu berusaha.

6. Janji Tuhan adalah janji yang paling berkuasa di alam semesta, tidak ada satu kuasa pun mampu memusnahkan janji Tuhan kepadamu.

Dari Anas bin Malik r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya apabila orang-orang kafir mengerjakan kebajikan di dunia dia diberi upah dengan amalnya itu berupa rezki di dunia. Sedangkan orang-orang mukmin, pahala kebajikan disimpan Allah Ta'ala untuknya di akhirat kelak serta diberinya rezki di dunia berhubung dengan taatnya".

(Riwayat Muslim)

Galakan mencari rezeki yang halal

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

 “ Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah S.W.T. kepadanya. Maka takutlah kepada Allah S.W.T. dan berusahalah dengan baik; dan lambatnya datang sesuatu rezeki itu janganlah menjadi pendorong kepada kamu untuk melakukan usaha mencari rezeki berbentuk maksiat kerana sesungguhnya rezeki Allah S.W.T. tidak akan dapat diperolehi melainkan dengan cara ketaatan.”

(Riwayat Ibn Majah dan al- Tabrani)

Daripada Abu Zar r.a , Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Allah s.w.t mengasihi hambaNya Mukmin yang berusaha (mempunyai pekerjaaan)".

(Hadith Riwayat Imam Ahmad)

Daripada Abu Zar r.a Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Allah s.w.t suka melihat hambaNya berusaha dengan berpenat lelah mencari rezeki yang halal".

(Hadith Riwayat al-Dailami)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:"Sesiapa yang sentiasa beristigfar Allah akan memberikan pelepasan daripada setiap kesusahannya, memberikannya jalan penyelesaian kepada setiap kesempitannya dan Dia akan memberikannya rezeki dari punca-punca yang dia tidak pernah menyangkannya."

(Riwayat Abu Dawud, al-Nasa'i, Ibn Majah dan lain-lain)

Sabtu, September 08, 2018

Formula Filem Menguntungkan VS Formula Filem Berisiko Tidak Untung


Salah satu cabaran bagi penerbit filem tempatan ialah bagaimana menarik penonton ke panggung. Filem yang berjaya menerima anugerah atau memenangi hadiah filem terbaik tidak semestinya akan berjaya menarik penonton di panggung wayang. Ada cara untuk penerbit filem kekal bertahan dalam industri perfileman. Banyak filem yang tidak menang anugerah, tetapi kutipan tiketnya jauh mengatasi filem-filem yang menang anugerah.

Kebanyakan filem tempatan mengalami masalah kurang promosi. Promosi adakalanya cuba berlegar-legar di komuniti artis, penerbit dan pengkarya sahaja. Ini menyebabkan banyak karya tempatan tidak disedari kewujudannya. Golongan ini sebenarnya golongan minoriti, dan jika mereka menonton, jumlah mereka cuma sedikit berbanding bilangan sebenar rakyat Malaysia yang sudah mampu menonton. filem. Sebagai contoh, katakan jumlah artis di Malaysia ialah sekitar 9,000 orang sahaja, maka sudah pasti kutipan filem ialah sekitar 180,000 ringgit sahaja. Dibandingkan dengan modal yang berjuta-juta, sudah pasti tidak ada keuntungan.
Filem yang ditayangkan di panggung biasanya memiliki durasi sekitar 120 minit. Bukan kerja mudah untuk mengimbangi antara pengisian mesej berkualiti dengan pengisian yang menghiburkan. Jika dilihat di sekolah-sekolah pun, apabila pengajaran dan pembelajaran cuba memberatkan unsur hiburan, didapati masa untuk pengisian ilmu semakin hilang. Lebih banyak masa untuk aktiviti hiburan berbanding masa untuk menyampaikan ilmu. Belum dicampur dengan penat lelah seorang guru untuk menghasilkan rancangan pengajaran.
Kebanyakan orang Malaysia sendiri bukan jenis yang sanggup mengeluarkan duit ke panggung jika sesuatu itu tidak diyakini dapat menghiburkan mereka. Cuma golongan karyawan yang merupakan golongan minoriti berbanding seluruh rakyat Malaysia yang berpotensi menjadi penonton filem itu di panggung. Pada ketika ini ternyata kehendak majoriti orang Malaysia terhadap hiburan mengatasi keperluan mereka terhadap pengisian ilmu dan kesedaran tentang isu semasa.
Filem Munafik 2 bijak menyelitkan unsur-unsur tentang hadis dan Al-Quran sebagai pengajaran di samping aksi dan drama yang dicetuskan. Filem francais Zombi Kampung Pisang juga menyuntik persoalan tentang isu-isu semasa dalam beberapa babak filemnya, tetapi lebih ringan untuk mudah dihadam oleh para penonton. Berapa banyak unsur ilmiah atau persoalan isu semasa yang dapat mereka selitkan di dalam filem tersebut?
Dukun meletup di panggung selepas beberapa tahun menanam benih tanda tanya. Ternyata genre seram merupakan elemen hiburan yang paling disukai penonton. Kesedaran ini juga merupakan faktor kenapa sesetengah panggung mula menggunakan teknologi seperti 4D, 5D dan sebagainya. Pemilik panggung wayang sedar penonton akan lebih terhibur apabila mereka berjaya ditakut-takutkan. Penggunaan kerusi yang boleh bergegar, memberi kejutan seiring dengan jalan cerita dianggap sebagai satu unsur hiburan setanding dengan rollercoaster di taman tema.
Hiburan yang berkesan dianggap sebagai jaminan kejayaan untuk menarik pelanggan atau penonton. Didapati filem dan taman tema memegang prinsip yang sama untuk terus hidup, hiburan berasaskan unsur yang dapat menimbulkan rasa panik dan seram.
Kesedihan mendatangkan kemurungan. Rakyat Malaysia sudah berada dalam keadaan stres jadi mereka tidak suka filem sedih. Mereka tidak suka berlama-lama di suatu tempat berkongsi kesedihan yang menyebabkan mereka murung. Oleh itu dalam situasi sekarang, filem drama, filem serius dan filem yang boleh menimbulkan rasa murung bukanlah filem terbaik untuk memenuhi kehendak rakyat Malaysia. Kita mungkin pernah dengar penonton yang keluar panggung berkata, "Aku sudah stres, tengok filem ni serius, sedih semacam lagi stres aku dibuatnya. Rugi duit aku!"
Baca sahaja status rakyat Malaysia di laman-laman sosial, kebanyakannya adalah luahan perasaan stres, sedih, kecewa, bimbang dan murung. Secara logiknya, orang yang sedang stres takkan mahu memberi tekanan dan menambah kemurungan ke dalam diri mereka. Mereka mahu buang tekanan itu. Mereka mahu sesuatu yang melapangkan dada mereka daripada perasaan sedih, murung, tertekan dan sebagainya.
Panik, seram dan mendebarkan akan mencetuskan perasaan terhibur. Mereka tidak stres kerana mereka tahu itu semua lakonan dan fiksyen semata-mata. Mereka tahu semua itu dibuat-buat, oleh itu mereka akan rasa selamat. Rakyat Malaysia tidak ada masalah dengan hantu, malah jika mereka melihat hantu, mereka suka untuk merakamnya dan diviralkan di status mereka. Suatu keseronokan jika dapat melihat hantu yang sebenar sehingga hantu pun sudah menyerah diri dengan manusia. Jika zaman dahulu manusia lari apabila nampak hantu, sekarang manusia akan merakam hantu tersebut dan mengejar untuk merakamnya jika ia lari. Dunia sudah berubah. Barangkali dunia sudah gila.
Filem hiburan yang dapat memainkan perasaan panik, takut, terkejut, melapangkan dada dan membuatkan penonton lupa tentang stres mereka, akan berjaya di panggung.
Mungkin sesebuah penerbitan boleh menggunakan formula 9 filem hiburan berkesan : 1 filem serius supaya dapat bertahan dalam industri perfileman dengan bahagia. Selepas berjaya menghasilkan 9 filem menguntungkan, mereka boleh korbankan sedikit untuk mengambil risiko menerbit 1 filem serius yang padat dengan isi dan ilmu yang biasanya akan gagal menarik ramai penonton di Malaysia.

Sabtu, Ogos 25, 2018

Enchroma Glasses - Cermin Mata Buta Warna


Enchroma Glasses adalah cermin mata khusus untuk warga buta warna. Kebanyakan mereka yang buta warna apabila pertama kali memakai cermin mata ini, mereka akan menangis terharu. Tidak disangka mereka masih mampu melihat keindahan dunia yang serba berwarna-warni.


Laman web enchroma.com bukan sahaja sekadar memperkenal dan menjual cermin mata khusus untuk membantu meningkatkan kepekaan mata terhadap warna tetapi juga memberi ujian penilaian tahap buta warna yang percuma untuk para pengunjungnya.

Anda boleh mendapatkan maklumat tentang cermin mata Enchroma ini di laman web https://enchroma.com.

Jumaat, Ogos 24, 2018

Ulasan Filem Crazy Rich Asians (2018)


Filem ini berdasarkan sebuah novel yang berjudul Crazy Rich Asians. Sebuah filem yang sangat baik bagi saya dan saya gembira dapat menonton filem ini di panggung premier dengan layanan kelas V.I.P. Ia tentang seorang gadis termuda yang menjadi pensyarah di sebuah universiti di New York yang tidak tahu bahawa teman lelakinya adalah anak kepada seorang hartawan yang sangat kaya di rantau Asia. Konflik cinta bermula apabila ibu kepada teman lelakinya mula masuk campur dalam hal-hal percintaan mereka atas dasar perbezaan latar Timur dan Barat. Orang Asia dan orang Barat dianggap mempunyai matlamat hidup yang berbeza dan ibu teman lelakinya bimbang faktor ini akan menjadi memusnah keluarga Young.

Filem komedi romantik yang sama genre dengan Coming To America yang pernah meletup pada tahun 1988 sehingga mempengaruhi beberapa penerbit filem di rantau Asia untuk menerbitkan filem yang lebih kurang sama ini memberi impaks yang sangat menyentuh hati para penonton.

Adakah watak-watak utamanya akan mempunyai penamat yang bahagia pada penghujung cerita atau tidak? Plotnya mungkin sama seperti kebanyakan filem cinta, tetapi seperti lagu cinta yang sanggup dimainkan berulang-ulang kali oleh pendengarnya, kekuatan filem ini terletak pada bagaimana watak-watak utamanya mampu menyentuh emosi penonton dengan lakonan mereka.

Mungkin di Malaysia, filem-filem cinta seperti Crazy Rich Asians ini terlalu biasa, tetapi di Barat, ia mungkin satu sentuhan yang sudah lama tidak diangkat. Siapa sangka, sesuatu yang begitu klise dengan karya penulis-penulis tempatan boleh mendapat tempat di peringkat antarabangsa. Keyakinan diri penerbit untuk menerbitkan filem sebegini membuahkan hasil.

Ulasan Filem Down A Dark Hall (2018)


Down A Dark Hall bermula dengan kisah seorang gadis remaja yang panas baran dan menimbulkan banyak masalah di sekolahnya. Kemudian, datang seorang profesor menjemput pelajar tersebut berpindah ke sebuah sekolah swasta di Blackwood, dengan jaminan untuk mampu meningkatkan potensi para pelajarnya untuk menjadi seorang genius. Tanpa disedari, mereka semua adalah mangsa, tubuh badan mereka menjadi tumpangan bagi roh-roh tokoh-tokoh dalam pelbagai bidang yang berbeza untuk menyempurnakan karya dan hasil kerja mereka yang belum siap kerana semua tokoh tersebut meninggal dunia dalam usia yang masih muda.

Tidak seperti kebanyakan filem seram, filem ini bermula dengan drama dan kisah yang sangat biasa, tanpa unsur-unsur untuk membayangkan keseramannya. Boleh dikatakan ia satu genre baru dan boleh dikatakan tahun ini kita menyaksikan karyawan-karyawan Barat banyak bereksperimen untuk menayangkan filem genre baru. Filem genre baru yang diangkat dari novel-novel klasik.

Permulaan cerita boleh membuatkan seseorang itu tertidur dan tertanya-tanya adakah ini filem seram atau pun bukan, sehinggalah sedikit demi sedikit, watak-watak mula menemui sesuatu yang pelik dan kecurigaan mereka meningkat. Sampai ke satu tahap, bermula dari sekadar usikan atau ketakutan, ia bertukar menjadi pelik, jelik, tidak siuman dan akhirnya keganasan pun bermula.

Ia bukan tentang keseraman yang biasa penonton lihat, ia adalah keseraman tentang perubahan tingkah laku watak-watak, peningkatan bakat secara mendadak dan cara pengisahannya sekali-sekala ia mengingatkan saya tentang manga Junji Ito (doktor gigi yang bertukar profesion menjadi pelukis manga).

Filem ini menyampaikan mesej tentang anak-anak yang terbiar, tanpa didikan sempurna daripada ibu bapa, kemudian mereka membesar menjadi remaja memberontak dan hal ini disentuh dalam babak-babak akhir filem ini. Sentuhan akhir yang dramatik adalah penamat bagi kisah watak utama dalam filem ini yang saya jangka akan mengundang percampuran antara maklum balas positif dengan maklum balas negatif daripada para penonton.

Rabu, Ogos 22, 2018

Ulasan Filem Mile 22 (2018)


Mile 22 adalah filem pertempuran dan aksi melibatkan beberapa buah negara. Mark Wahlberg dibantu oleh Lauren Cohann dan John Malkovich mengharungi satu misi yang sangat berbahaya untuk memindahkan Iko Uwais dari negaranya ke Amerika.

Filem ini penuh dengan aksi tembak-menembak, babak pertempuran tangan dan perkataan kesat. Sedikit dialog dalam Bahasa Indonesia diselitkan untuk menggambarkan situasi yang sedang berlangsung di Indonesia ini.

Ia adalah filem aksi dengan jalan cerita yang boleh dianggap mudah untuk dijangka kesudahannya sebelum penutupnya diputar untuk menimbulkan satu kejutan buat watak-watak utama. Sebenarnya sudah ada beberapa pembayang sudah diberikan untuk menggambarkan apa yang bakal berlaku pada akhir cerita, dan ini bergantung kepada penonton itu sendiri untuk menjangka kesudahannya.

Filem Mile 22 adalah tentang aksi, kesetiaan kepada negara, sanggup mengorbankan masa depan diri sendiri demi bangsa dan negara. Ia tidak mengandungi banyak konflik yang mencabar minda, ia sebuah filem dengan jalan cerita yang sangat ringkas dengan dentam-dentum tembakan, bom, pembunuhan berdarah, pelanggaran kereta, curi dan bertukar kereta, kata-kata kesat dan kemudian satu kejutan tentang identiti sebenar salah seorang wataknya.


Selasa, Ogos 21, 2018

London Musical Circus - MCM Studio, Capital City Mall, Johor Bahru (Ogos 2018)

Saya sempat menonton London Musical Circus sekitar 2 jam di MCM Studio, Tingkat 7, Capital City Mall, Tampoi, Johor Bahru. Capital 21 merupakan taman tema di dalam bangunan (indoor theme park) terbesar di Asia Tenggara. Dengan tiket RM40, beli 1 percuma 1, harganya lebih kurang sama dengan harga tiket menonton wayang. London Musical Circus akan berlangsung dari 18 Ogos 2018 hingga 28 September 2018.

Antara persembahan yang menarik adalah persembahan menukar baju dalam sekelip mata selepas ditabur kepingan bercahaya dan juga selepas melalui tirai atau bekas, persembahan akrobatik, persembahan aksi motosikal di dalam sangkar, lagu-lagu dari filem The Greatest Showman dan lain-lain lagi.

Berikut adalah beberapa gambar yang sempat saya rakam sepanjang berada di London Musical Circus yang pertama di Malaysia.
Di bawah ini adalah gambar dalaman bangunan Capital City Mall yang masih belum dibuka sepenuhnya. Bangunannya kelihatan sangat menarik dari segi rekabentuk. Dikatakan akan menggabungkan sekitar 21 suasana bandaraya dari serata dunia.