BLOG DUKE AMIENE REV

Rabu, Januari 02, 2013

Remaja Generasi Google Mati Otak - Hilang Kreativiti dan Kemahiran Praktikal

Remaja Generasi Google Mati Otak - Hilang Kreativiti dan Kemahiran Praktikal
Persepsi Amiene Rev

Berita yang dibaca pagi ini menunjukkan bahawa risiko teknologi seperti yang ditakuti oleh Albert Einstein, sememangya akan berlaku. Mungkin ramai di kalangan orang dewasa di Malaysia turut telah lama menyedari, betapa bahayanya teknologi apabila teknologi mula mempengaruhi gaya hidup manusia.

Teknologi maklumat dan komputer telah mempengaruhi kehidupan anak-anak remaja dan kanak-kanak pada hari ini, dan rata-rata mereka tidak memiliki kebolehan dan kemahiran untuk menggunakan tangan mereka untuk mencipta sesuatu yang baru.

Obesiti, merupakan satu masalah yang semakin meningkat. Kebanyakan remaja menghabiskan masa melayan gajet. Banyak masa diluangkan untuk 'menguruskan' gajet mereka. Tidak kira di rumah, atau pun di luar rumah. Dunia teknologi maklumat dan komputer menghasilkan ramai remaja yang pasif dan tidak pandai bergaul dengan masyarakat sekitar.

Luahan hati dalaman mereka lebih kuat. Mereka takut untuk menyuarakan sesuatu, tetapi mereka tidak takut dan malah tidak menapis dahulu dengan otak mereka, apa yang mereka mahu luahkan di internet. Jika dahulu, seorang dewasa, remaja atau kanak-kanak akan mengeluh seorang diri, mencarut atau memaki-hamun seorang diri, namun sekarang mereka telah terbiasa menaip semua itu di laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

Sikap seperti di atas, lama-lama menyebabkan terhakisnya nilai-nilai akhlak, rasa malu dan segan untuk berbuat perkara tidak sopan atau biadab. Golongan wanita pula cenderung melampiaskan nafsu seks mereka menerusi internet dengan memaparkan gambar-gambar yang memaparkan bentuk tubuh badan atau bahagian-bahagian sulit di badan mereka seperti buah dada, punggung, pusat, rambut dan lain-lain kepada umum. Satu bentuk kepuasan naluri seks muncul apabila mereka berjaya berbuat demikian.

Ketika orang Barat mengatakan golongan muda obses internet bakal mati otak, kita di sini sebenarnya telah lama melihat obses internet itu bakal melahirkan golongan yang mati hati. Mereka hilang panduan agama biarpun semua itu boleh dicari menerusi Google atau lain-lain enjin carian sumber di internet. Panduan sudah di depan mata, maklumat sudah di hujung jari tetapi mereka tetap tidak dapat mencari kebenaran. Itulah yang dipanggil buta otak dan buta hati.

Berikut adalah laporan daripada Agensi menerusi Berita Harian, mengenai bahaya obses internet terhadap pemikiran dan masa depan tamadun manusia:

Golongan muda obses internet bakal 'mati otak'
Disediakan oleh Berita Harian


London: Seorang pereka cipta terkenal United Kingdom memberi amaran bahawa 'generasi Google' yang bergantung dengan internet untuk semua perkara berkemungkinan 'mati otak.'

Trevor Baylis yang memperkenalkan radio permainan berkata, kanak-kanak kehilangan kreativiti dan kemahiran praktikal akibat menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan skrin.

Pencipta berusia 75 tahun dari barat daya London di Twickenham berkata, beliau bimbang generasi pencipta akan datang bakal hilang kerana golongan muda sering gagal membuat apa saja dengan tangan mereka, lapor akhbar Daily Mail.

Mereka seharusnya menggunakan komputer ketika perlu, namun terlalu ramai orang bermain dengan komputer pada hari ini yang menghabiskan masa duduk di sana. Mereka terlalu bergantung dengan pencarian Google. Ramai kanak-kanak secara tidak langsung akan mati otak," Trevor Baylis, Pereka cipta

Katanya, kanak-kanak bakal menemui semula kemahiran penting jika sekolah menggunakan mainan praktikal seperti ‘Meccano’ iaitu sistem pembinaan model.

Perlu belajar kemahiran
“Kanak-kanak perlu diajar kemahiran dan bukan terlalu bergantung dengan telefon bimbit atau komputer.

“Mereka seharusnya menggunakan komputer ketika perlu, namun terlalu ramai orang bermain dengan komputer pada hari ini yang menghabiskan masa duduk di sana.

“Mereka terlalu bergantung dengan pencarian Google. Ramai kanak-kanak secara tidak langsung akan mati otak jika mereka terlalu bergantung dengan internet kerana mereka tidak berupaya melakukan sesuatu dengan cara lama,” kata Baylis. - Agensi