BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Januari 19, 2010

Biasiswa Tajaan Guru Tingkatan Untuk Pelajar Miskin

Petang ini hujan turun dengan lebatnya, diselangi dengan angin ribut yang kuat dan kilat putih yang memancar dari serata arah. Arus kilat kali ini jauh berbeza dengan arus kilat ungu yang pernah suatu ketika itu memancar dengan dentuman dan bunyi letupan yang menggemparkan. Hujan yang turun seakan-akan air batu, mengetuk cermin tingkap dan bumbung kereta. Saya dapati dahan-dahan dan pokok-pokok tumbang menyembah bumi, dan seketika selepas hujan berhenti, para penduduk bergegas keluar untuk menyaksikan kerosakan yang berlaku pada bangunan-bangunan kediaman mereka, dan beberapa warga yang prihatin membersihkan dahan-dahan kayu yang menghalang lalu lintas di jalan-jalan raya.

Saya mengambil kesempatan ini untuk meninjau rumah-rumah jiran dan rumah-rumah kampung yang berdekatan. Tiba-tiba terlintas di kotak pemikiran saya, bagaimana agaknya jika kerosakan yang sebegini melanda rumah-rumah kediaman penduduk miskin yang bertaburan di beberapa sudut di kota metropolitan ini. Saya teringat semasa saya masih belajar di universiti dahulu, saya pernah menganjurkan program tuisyen percuma untuk anak-anak desa yang datang dari keluarga yang berpendapatan rendah. Ketika itu saya berjaya menghimpun sekitar 300 orang anak-anak sekolah yang terdiri daripada pelajar sekolah rendah dan menengah, untuk diajar secara percuma.

Kini saya sudah bekerja, dan tidak lagi mempunyai masa untuk melakukan semua itu. Kesibukan melaksanakan kerja-kerja melibatkan pengurusan dan hal-hal profesionalisme menyebabkan saya semakin rindu untuk melakukan tugas-tugas kebajikan seperti itu. Saya rindu untuk mengunjungi rumah-rumah anak-anak yatim untuk mengajar di sana. Wajah-wajah anak-anak yatim yang tersenyum melihat harapan baru melembutkan hati saya. Itu adalah kisah beberapa tahun lepas, di mana saya menggunakan wang saku saya untuk mengajar anak-anak yatim secara percuma di rumah anak-anak yatim. Saya mengajar mereka matematik, dan berbincang dengan kaunselor universiti, tentang masa depan dan hala tuju anak-anak yatim tersebut. Anak-anak yatim, adalah anak-anak emas saya.

Maka hari ini, novel blog saya akan mengisahkan tentang sesuatu yang sudah lama ingin saya cuba, iaitu mewujudkan Biasiswa Tajaan Amien untuk anak-anak miskin. Saya jadikan hasrat ini sebagai unsur dalam episod novel blog saya untuk kali ini.


Guru Terampil, Guru Tingkatan
Kisah Seorang Guru Yang Mencari Keredhaan Tuhan
Aku Mahu Hidup Sebagai Pendidik, Syahid Sebagai Murabbi
Penulis: Amiene Rev (C) 2010
Hari ini pelajar yang selalu tidak menghadirkan diri itu datang ke sekolah. Aku cepat-cepat mengambil peluang ini untuk berbincang dengan pelajar tersebut tentang masalah yang dihadapinya, selaku guru tingkatan.

Pelajar ini sudah kematian ibu, dan terpaksa membantu bapanya untuk menyediakan bahan-bahan untuk menjaja di tepi jalan. Pelajar ini adalah seorang kakak, dan dia masih mempunyai adik kecil yang masih bersekolah. Demi adiknya, pelajar ini harus bekerja dan menolong bapanya supaya dapat membantu adiknya meneruskan persekolahan.

Semalam aku menelefon pihak Kementerian Pelajaran berkenaan soal biasiswa. Pihak Kementerian Pelajaran ingin menghubungi aku semula berkenaan hal pelajar ini sekiranya aku tidak mempunyai jalan untuk membantu pelajar ini. Keprihatinan pihak biasiswa amat aku hargai.

Aku akan cuba sedaya untuk berbincang dengan pihak kaunselor berkenaan hal pelajar ini. Aku tidak mahu dia terlalu bersusah payah menolong ayahnya sehingga terpaksa mengorbankan masa depannya. Ironinya, pelajar ini adalah anak kepada warga Indonesia. Sudah tentu, akan ada pihak yang mempertikaikan aku kerana membantu anak warga Indonesia. Namun pelajar ini lahir di Malaysia. Maka, berkemungkinan besar dia boleh dibantu untuk mendapatkan biasiswa.

Kemudian aku mengingati pula apa yang telah aku lakukan pada tahun-tahun sebelumnya. Tahun lepas aku menghabiskan wang beratus-ratus ringgit, malah mungkin melebihi empat digit untuk membantu, memberi bimbingan dan tuisyen percuma kepada pelajar-pelajar di sekolahku. Ada pelajar yang sebelum ini sering gagal, berjaya mendapat keputusan yang lebih baik. Pelajar-pelajar ini terdiri daripada pelajar tingkatan tiga, empat dan lima.

Jika tahun lepas aku sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit untuk menolong anak-anak orang lain, kenapa tidak pula aku mencuba, untuk membantu pelajar perempuan tersebut yang kematian ibu, dan terpaksa membantu bapanya yang telah tua untuk menyediakan bahan-bahan makanan untuk dijaja di tepi jejantas?

Aku masih ingat pada minggu lalu, aku mencari bapa pelajar tersebut di tepi jejantas. Dan aku masih dapat merasai sesuatu, simpati yang akan mencetuskan Biasiswa Guru Tingkatan untuk Pelajar Miskin. Aku akan menggunakan sedikit wang gaji bulananku untuk dijadikan biasiswa untuk pelajar-pelajar miskin yang terpilih. Aku akan menetapkan syaratnya kemudian.

Isnin, Januari 18, 2010

Seorang Guru Yang Sunyi

Kisah anak buang bapa tiba-tiba menjadi isu di media massa. Saya percaya isu ini timbul sebagai satu akibat daripada pemikiran manusia yang lebih mengutamakan akademik berbanding kemanusiaan. Saya berharap, novel blog yang saya tulis ini sedikit-sebanyak dapat membuka pemikiran para pembaca mengenai sifat-sifat kemanusiaan yang semakin terhakis dalam diri manusia. Saya dapati sesetengah manusia hari ini lebih suka mengutamakan diri atau menyelamatkan diri sendiri berbanding kebajikan. Novel blog saya hari ini mengisahkan hal ini.

Guru Terampil, Guru Tingkatan
Kisah Seorang Guru Yang Mencari Keredhaan Tuhan
Aku Mahu Hidup Sebagai Pendidik, Syahid Sebagai Murabbi
Penulis: Amiene Rev (C) 2010
Sebagai seorang guru, aku sangat sensitif dengan isu-isu melibatkan kebajikan pelajar miskin. Baru-baru ini ada seorang bapa pelajar menyalahkan seorang guru kerana menggunakan buku teks sebagai bahan bantu mengajar. Bapa itu meminta guru tersebut menggunakan buku-buku rujukan yang lebih baik di pasaran untuk digunakan di dalam kelas.

Aku menganggap bapa pelajar tersebut sebagai seorang yang mementingkan diri sendiri dan keluarga sendiri. Adakah dia lupa, ramai lagi pelajar miskin yang tidak mampu membeli buku-buku rujukan sendiri? Apa gunanya kerajaan menyediakan skim pinjaman buku teks percuma untuk semua pelajar warganegara Malaysia jika buku teks yang dipinjamkan secara percuma itu tidak digunakan langsung. Alangkah bagusnya kalau bapa pelajar itu, yang kaya, datang ke sekolah sambil membeli secukupnya buku-buku rujukan lalu meminta guru tersebut mengagihkan buku-buku tersebut untuk kegunaan pembelajaran dan pengajaran di dalam kelas.

Bercakap soal pelajar miskin, selagi lagi isu biasiswa terlintas di kepalaku. Ada pelajar di sekolah aku yang keluarganya menyewa di rumah besar, ibu bapanya bekerja sebagai tauke kafeteria, dan pelajar ini sendiri mampu memiliki telefon bimbit, permainan video playstation, kereta dan motosikal. Namun, pelajar ini tetap diberikan biasiswa kerana dianggap cemerlang di sekolah.

Dahulu, aku tidak tahu pelajar ini anak kepada tauke restoran. Aku cuma mengetahui daripada dirinya bahawa dia ialah pelajar miskin. Kerana dia bersungguh-sungguh mahu belajar denganku, maka aku telah mengambilnya sebagai anak murid. Kemudian, setelah aku mengenalinya dengan lebih dalam, barulah aku tahu, pelajar ini bukan anak orang miskin. Dia memiliki telefon bimbit, dan beberapa kemudahan yang mewah.

Pada mulanya aku gembira apabila pelajar ini menerima biasiswa kecil persekutuan. Namun setelah aku menyemak syarat-syarat penerimaan biasiswa, barulah aku tahu, rupa-rupanya biasiswa ini mengutamakan pelajar miskin. Lantas aku mengemukakan pendapatku kepada pelajar ini. Aku meminta dia mempertimbangkan keputusannya untuk menerima biasiswa ini kerana bimbang jika dia mengambil sesuatu yang bukan haknya.

Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) menganugerahkan penghadiahan Biasiswa Kecil Persekutuan (BKP) dan Biasiswa Kelas Persediaan Universiti (BKPU) kepada pelajar sekolah menengah yang menunjukkan prestasi akademik, kokurikulum dan sukan yang cemerlang tetapi terdiri daripada pelajar-pelajar yang berlatarbelakangkan pendapatan isi rumah kurang dari RM1,000.00 sebulan.

Inilah kenyataan yang menyebabkan aku bertindak mengeluarkan pendapat tersebut. Kepada pelajar tersebut, aku tidak pernah memaksa dia supaya menolak biasiswa tersebut, tetapi aku cuma meminta dia mempertimbangkan tentang hal biasiswa tersebut.

Niat aku pada ketika itu, adalah untuk melatih pelajar tersebut supaya belajar untuk berfikir tentang orang lain yang kurang bernasib baik. Ini kerana ada ramai lagi pelajar yang lebih layak untuk menerima bantuan tersebut. Sayang sekali, kebanyakan pelajar miskin mempunyai sifat rasa rendah diri dan diabaikan. Mereka seolah-olah berpendapat, oleh kerana mereka miskin, maka mereka tidak diberi perhatian sewajarnya dan diabaikan.

Soal kebajikan adalah perkara yang sangat penting. Jurang miskin dan kaya akan semakin berterusan jika soal kebajikan diabaikan. Semasa di universiti aku pernah menganjurkan banyak program-program khusus untuk keluarga berpendapatan rendah. Ini kerana aku percaya, anak-anak orang miskin juga mampu cemerlang jika diberi perhatian. Hasil kejayaan program itu memang membanggakan, apabila ada pelajar miskin yang berjaya mendapat banyak A dalam peperiksaan seperti UPSR dan PMR. Contohnya 5A, 4A 1B dan sebagainya.

Oleh kerana itu, aku meminta pelajar tersebut mempertimbangkan hal ini. Apa yang aku bimbangkan ialah sekiranya penerimaan biasiswa oleh pelajar tersebut menutup peluang pelajar lain yang lebih layak.

Hari ini, seorang pelajar di kelasku tidak hadir lagi. Sebelum ini aku dimaklumkan bahawa pelajar ini sering tidak hadir ke sekolah kerana membantu bapanya menjaja untuk menyara hidup. Masalah kehadiran pelajar ini sangat serius.

Hari ini, aku menghubungi pihak KPM untuk bertanyakan tentang kes pelajar seperti ini. Pelajar miskin yang kematian ibu, terpaksa membantu bapanya menjaja untuk menyara hidup, dan memiliki masalah kehadiran yang serius. Adakah pelajar ini mempunyai peluang untuk meneruskan persekolahan? Nama pelajar ini sering berputar-putar di pemikiranku. Aku hampir-hampir menemui jalan mati untuk membantu pelajar ini.

Nampaknya, aku harus meneruskan tuisyen percuma dengan lebih giat lagi selepas ini, untuk membantu pelajar-pelajar miskin ini cemerlang dalam akademik dan seterusnya mendapat peluang untuk membantu mengurangkan beban ibu bapa mereka menerusi penerimaan biasiswa.

BKP adalah untuk pelajar yang berpendapatan di bawah satu ribu ringgit, dan ramai pelajar di kelasku berpendapatan di bawah seribu. Program Booster Matematik yang aku cipta adalah bertujuan untuk ini. Maka tidak hairanlah jika aku mengajar menggunakan strategi pantas untuk membolehkan pelajar memahami konsep dengan mudah dan pantas.

Pelajar di kelasku belajar dengan kadar yang lebih pantas berbanding kelas lain, kerana aku mahu mengutamakan latihan konsep tidak lama lagi. Peringkat janaan akan dilalui oleh para pelajarku tidak lama lagi, dan ini menuntut usaha dan kerajinan mereka sendiri.

Aku bertegas kepada murid-muridku supaya aktif dalam aktiviti sekolah selain akademik. Aku juga meminta para pelajarku supaya menjaga kelakuan dan disiplin mereka di sekolah dengan harapan mereka yang merupakan golongan pelajar berpendapatan rendah ini mampu mendapatkan biasiswa dan seterusnya mengurangkan beban ibu bapa mereka.

Namun itu semua tidak cukup. Aku harus mengajar pelajar-pelajar ini supaya berfikir tentang perkara-perkara melibatkan kemanusiaan seperti membalas jasa, mengenang budi, melakukan kebajikan dan lain-lain perkara yang diredhai Allah.

Ini supaya mereka tidak besar kepala, lupa daratan, biadab dan sesat pada kemudian hari. Semua ini menjadikan aku, umpama lilin yang cair, yang semakin haus sumbunya.

Aku memohon kepada-Mu Tuhan, supaya berikan aku kekuatan, kebolehan, pengetahuan, kebijaksanaan dan hati yang suci untuk meneruskan perjuangan ini. Setiap kali aku melihat adanya penindasan, kemiskinan dan kesusahan yang melanda umat manusia, tidak kira apa bangsa sekali pun, hatiku terusik, sayu.

Kadangkala ada pelajar yang menyakiti hatiku berkali-kali, biadab dan engkar, tetapi ketahuilah, aku amat menyayangi mereka dan ingin melihat mereka berubah. Bagiku, kecemerlangan dalam akademik adalah sia-sia sekiranya mereka, para pelajar ini tidak pandai menghormati guru, mengenang budi dan membalas jasa.

Sebagai guru, aku menyedari, pentingnya ada pelapis pada masa akan datang untuk terus mengekalkan kebajikan, keamanan dan kemajuan tamadun bangsa. Tugas guru tidak berakhir di sekolah semata-mata. Guru adalah ibu bapa kedua bagi para pelajar. Inloco parentus.

Aku menyayangi anak-anak muridku, lebih daripada mereka mengetahuinya. Dan aku menyayangi, mengasihi dan bersimpati terhadap ibu bapa anak-anak muridku, lebih daripada mereka mengetahuinya. Hubungan rapat yang wujud antara aku dengan ibu bapa pelajar, memudahkan aku untuk mengenali dan seterusnya membimbing anak-anak muridku ini.

Jika pelajar-pelajar aku mengetahui aku menulis catatan ini, maka ketahuilah... aku amat menyayangi anak-anak muridku. Sayang sekali, mustahil aku mendedahkan identitiku di sini. Jadi tulisan aku di sini, cuma aku sahaja yang tahu.
"Kaum guru dan pensyarah ialah orang yang mendidik saya sehingga saya mampu membalas jasa ibu bapa saya, tetapi bila dan bagaimana pula saya mahu membalas jasa guru-guru dan pensyarah-pensyarah saya?" - Amiene Rev.

Ahad, Januari 17, 2010

Permulaan Untuk Kebahagiaan Hidup

Hari ini ikan Betta saya sudah mula membiak. Anak-anak ikan Betta yang halus berenang-renang di dalam bekas khas. Saya menggunakan Liquifry yang dibeli dari United Kingdom untuk kegunaan bayi-bayi ikan Betta ini. Ibu ikan Betta telah pun diasingkan, kerana saya dapati ibu ikan Betta suka berpura-pura tidak dapat membezakan antara anak ikan Betta dengan makanan yang terapung-apung. Ikan-ikan Betta yang sebelum ini telah pun besar. Menjaga anak-anak ikan Betta dari kecil sehingga besar, memang mencabar. Antara ratusan ekor, cuma beberapa ekor sahaja yang berjaya membesar dengan baik.

Guru Terampil, Guru Tingkatan
Kisah Seorang Guru Yang Mencari Keredhaan Tuhan
Aku Mahu Hidup Sebagai Pendidik, Syahid Sebagai Murabbi
Penulis: Amiene Rev (C) 2010
Setiap hari, kehidupan aku sebagai seorang guru tingkatan semakin bahagia. Ada di antara anak-anak muridku sudah mula mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di sekolah lain. Nampaknya dalam tempoh sebulan dua ini, bilangan anak-anak murid di dalam kelasku mungkin akan berkurangan satu demi satu.

Kerja sebagai guru tingkatan tidak kalah dengan kerja sebagai seorang kerani. Perlu menguruskan kewangan, kehadiran, keceriaan kelas,sistem maklumat murid, keputusan ujian bulanan dan sebagainya. Ditambah lagi dengan beban tugas lain seperti menanda buku, menyedia rekod pengajaran harian, merancang pengajaran, menyediakan bahan pengajaran, menangani masalah disiplin pelajar di dalam kelas, melakukan pemulihan dan lain-lain lagi tugas menyebabkan seorang guru tingkatan banyak kehabisan tenaga.

Walaupun kebahagiaan ini tampak mula berputik, namun, kesakitan yang aku alami tidak pernah menunjukkan tanda-tanda untuk pulih. Adakah orang lain mampu menanggung apa yang aku alami?

Kemudian Tuhan mengurniakan sesuatu kepadaku supaya aku lebih menghargai ketabahanku menghadapi penderitaan ini. Tuhan telah tunjukkan aku situasi yang menimpa seorang individu lain, mengalami kesakitan dan melalui keadaan yang seakan-akan apa yang aku alami. Didapati individu itu tidak tertahan melaluinya.

Ketika itu aku sedar, betapa Tuhan telah mengurniakan aku, kekuatan dalaman yang jauh mengatasi manusia lain. Rupa-rupanya penderitaan yang aku alami, bukan mampu ditanggung oleh manusia biasa. Aku menanggung beban yang lebih selama ini, yang menyebabkan aku terpaksa melalui kehidupan ini dengan agak berlainan dengan orang lain. Tidak sekadar kesakitan, tetapi juga ubat-ubatan yang diambil. Aku memberikan individu tersebut salah satu makanan yang membantu mengurangkan penderitaan hidupku, dan ternyata dia tidak mampu untuk menelannya. Tersangat pahit. Dia mengambil masa yang agak lama untuk menghabiskannya. Ketika itu aku semakin sedar, kasih sayang Tuhan kepadaku. Tuhan menjadikan aku mampu melalui sesuatu yang tidak mampu dilalui oleh orang lain. Aku tidak mengkritik atau mengeluarkan komen terhadap individu tersebut. Kerana aku tahu, tidak ada perkara yang perlu diperbesar-besarkan. Aku masih mampu ketawa, berlari, bermain pelbagai permainan sukan biarpun dalam keadaan kesakitan yang terus-menerus menyerangku.

Kesakitan ini menyebabkan suaraku sering tersangkut di kerongkong. Aku bercakap dalam keadaan aku menahan kesakitan. Jika orang lain mungkin sudah gila, meraung atau menjerit, atau merintih tidak tahan menanggung penderitaan seperti ini. Kadangkala aku berpeluh-peluh menahan kesakitan dan orang akan mengatakan aku berpeluh kerana aku sihat. Bukan mudah untuk bercakap dengan suara yang kuat di dalam kelas, pada masa yang sama aku harus mengendalikan kesakitan sepanjang masa. Aku tidak mengambil apa-apa pil atau ubat penahan sakit kerana aku mahu melindungi ingatanku supaya aku boleh terus mengingati banyak ilmu pengetahuan dan konsep untuk diajar kepada anak-anak muridku. Oleh itu aku mesti terus menahan sakit yang tidak pernah reda ini, biarpun semasa sedang tidur.

Semua ini menjadi rahsia hidupku. Rahsia yang tidak ada sesiapa pun tahu. Aku bijak mengalihkan fakta tentang kesakitan yang aku alami. Aku meletakkan banyak peraturan untuk diri aku sendiri selama ini, kerana dengan peraturan-peraturan inilah aku akan dapat meneruskan hidup. Sekali-sekala keadaan ini membuatkan aku kelihatan agak 'lone ranger'. Namun, ini adalah perkara yang terbaik daripada memohon belas kasihan orang lain supaya bersimpati denganku. Tidak ada sesiapa pun sedar bahawa aku sentiasa menahan kesakitan. Aku kelihatan kuat, dan mungkin tegap di mata orang lain. Aku kelihatan ceria dan mungkin aktif di mata orang lain. Aku boleh tersenyum dan ketawa, berjenaka dan mengambil berat tentang orang lain dalam masa yang sama aku menahan kesakitan. Dan aku boleh menaip kisah aku di sini dalam keadaan kesakitan yang sedang menyerang, seolah-olah aku tidak sakit. Betapa hebatnya kurniaan Tuhan. Semoga suatu hari nanti, kesakitan ini akan hilang juga, sama ada dengan kematianku, atau dengan penyembuhan.

Aku tidak suka meminta-minta. Aku tidak suka bergantung kepada orang lain. Apa yang mahu, aku akan usahakan sendiri. Jika aku tidak tahu, aku akan belajar, bertanya atau mencari maklumat mengenainya. Ini adalah prinsip hidup aku.

Namun Tuhan sentiasa tahu keperluanku, setiap hari Tuhan permudahkan segala keperluan harianku. Tuhan memberikan aku kemudahan untuk mendapatkan tempat tinggal, dan sebagainya. Betapa sayangnya Tuhan kepadaku.

Sayang sekali, aku pun bukan benar-benar mampu untuk membalas kebaikan Tuhan kepadaku. Sekali lagi aku terdengar bisikan ke jiwaku:

"Dan Tuhan telah berikan kau ilmu, kepada siapa ilmu itu akan kau sebarkan? Dan Tuhan meminta kamu bersembahyang lima waktu, maka setiap kali kau menunaikannya, maka setiap kali itu juga engkau mendapat keredhaan Tuhan."

Mengingati kebaikan Tuhan kepadaku, menyebabkan aku cuba menyempurnakan kekuranganku sebagai seorang guru dengan lebih baik. Tuhan tidak suka melihat manusia menjadi lupa daratan, tidak tahu mengenang budi dan jasa. Maka aku harus mendidik manusia supaya ingat asal-usul mereka, dan belajar mengenang budi dan jasa.

Setiap hari Tuhan menabur budi kepada manusia, menyayangi manusia. Aku pula sekadar manusia. Bukan seorang nabi, bukan seorang rasul. Aku yakin Tuhan akan sentiasa membantu aku untuk mendidik manusia. Aku tahu Tuhan akan membantu aku membentuk diri aku daripada seorang yang tidak matang kepada lebih matang.

Dengan ini, aku harus meneruskan perjuanganku untuk mengubah kehidupan. Mengajar manusia erti kebaikan. Mengajar manusia untuk melakukan sesuatu kerana Tuhan dan bukan semata-mata kerana kepentingan diri. Mengajar manusia untuk tidak memperalatkan manusia lain untuk kepentingan diri. Mengajar manusia untuk sentiasa mengutamakan kebajikan.

Adalah silap untuk kita melakukan kebajikan, tetapi pada masa yang sama kita tidak menyedarkan orang yang kita bantu, tentang kepentingan menghargai bantuan dan melakukan kebajikan. Jika kita sekadar melakukan kebajikan tanpa mengajar manusia tentang erti mengenang budi dan membalas jasa. Kita sekadar menyuap manusia itu seperti seekor binatang.

Jika anjing akan menurut dan mengekori orang yang suka memberinya makanan, manusia pula suka mendampingi seseorang atas nama persaudaraan dan keikhlasan. Bukan kerana harta atau kelebihan yang lebih bersifat duniawi.

Hati aku semakin tenang kini. Aku pernah dianiayai anak murid sendiri, aku pernah dilaga-lagakan oleh anak murid sendiri dengan guru-guru yang lain. Namun Tuhan melindungi aku, dengan kasih sayang-Nya. Kesemua usaha murid yang derhaka itu, murid yang pernah aku didik dengan kasih sayang itu, digagalkan. Kerana Tuhan tahu, setiap teguran dan tindakan yang aku buat ke atas anak-anak murid aku, adalah kerana aku mengasihi mereka, dan aku tidak mahu mereka mengambil sesuatu yang bukan hak mereka, dan kerana aku tidak mahu mereka mementingkan diri mereka ketika mereka sudah memiliki kemewahan sedangkan masih ada pelajar-pelajar lain yang sangat-sangat memerlukan wang dan bantuan.

Dan aku sedar, ketegasan aku terhadap murid aku dalam hal-hal berkenaan kebajikan manusia, mungkin akan mengurangkan populariti aku sebagai seorang guru. Ada pelajar mendakwa mereka layak mendapat biasiswa, sedangkan mereka tinggal di rumah besar, memiliki playstation, kereta, syarikat perniagaan, mampu naik kapal terbang dan lain-lain.

Ada pula pelajar yang tinggal di rumah tanpa bekalan elektrik sendiri. Rumah yang sesak, tidak ada kemudahan belajar. Persekitaran yang panas. Malah sanggup menolong ibu bapa di tengah panas menjaja minuman. Pelajar yang seperti ini sepatutnya lebih layak menerima bantuan.

Aku tersenyum, kerana aku sedar, sebagai seorang guru, yang aku cari bukan populariti tetapi keredhaan Tuhan. Aku tersenyum, kerana aku telah melakukan sesuatu yang betul. Tidak ada gunanya seorang guru itu disukai pelajar kerana guru itu tidak tegas, tidak menegur pelajar atas kesilapannya, tidak mengambil tindakan atau memberi muka kepada pelajar. Seorang guru mestilah tegas, berani mengambil tindakan disiplin, berani menegur pelajar kerana kesilapannya dan sudah semestinya tindakan-tindakan wajar seorang guru seperti itu tidak akan disenangi pelajar. Aku tidak peduli lagi semua itu. Aku cuma mahu melakukan apa seorang guru yang patut lakukan. Tegas. Aku tidak lagi bersimpati melihat pelajar disebat atau dirotan kerana kesalahan mereka. Sebaliknya aku terus berdoa kepada Tuhan, agar mengampuni aku sekiranya aku ada melakukan kesalahan atau kecuaian, dan aku memohon kepada Tuhan agar pelajar-pelajar yang dihukum itu sedar akan salah dan silapnya.

Aku akan terus membetulkan apa-apa yang silap selagi aku mampu, kerana inilah perjuanganku. Soal-soal melibatkan biasiswa, bantuan kerajaan sangat sensitif. Kerana aku tidak mahu bantuan diberikan kepada orang yang salah. Tidak malukah seseorang itu menerima bantuan kerajaan, sedangkan ada lagi orang yang satu hari hendak makan pun susah. Umpama orang celik dipimpin tangannya melintas jalan, sedangkan orang buta dibiarkan terkial-kial melintas jalan seorang diri.

Gunakan logik akal dan perikemanusiaan. Ada pelajar yang tidak cemerlang kerana masalah pembelajaran yang serius. Terpaksa menolong ibu bapa untuk mencari nafkah hidup. Kerana mereka miskin, tidak dibesarkan dalam lingkungan intelektual, otak mereka tidak terdedah dengan pengetahuan-pengetahuan tentang peluang kewangan dan kejayaan, maka mereka terus berada dalam kerugian.

Sebagai seorang guru, aku akan cuba memberi pendedahan seperti ini kepada para pelajar. Supaya mereka tidak menyalahkan status keluarga mereka, lalu berputus asa dan menganggap tidak ada orang akan mempedulikan keluarga mereka. Guru juga mampu memberi pendedahan kepada pelajar mereka tentang peluang-peluang untuk meringankan beban keluarga. Setiap hari aku mencuba membuka peluang ini. Aku tidak mahu melihat anak-anak yang mahu belajar, menjadi mangsa kebodohan ibu bapa. Benar, ibu bapa sesetengah pelajar memang betul-betul bodoh. Jika mereka bijak, sudah tentu anak-anak mereka mempunyai kemudahan yang baik untuk belajar. Jika mereka bijak, sudah tentu anak-anak mereka berpeluang merebut bantuan-bantuan kerajaan.

Namun aku tertarik dengan seorang ibu. Ibu ini gajinya tak sampai satu ribu sebulan. Namun dia mampu menguruskan kewangan keluarganya dengan cukup baik. Semasa meneliti jumlah pendapatan seisi keluarganya, aku bertanya dan berbincang dengan ibu tersebut tentang bantuan kerajaan.

Ibu berkenaan berkata, kalau boleh biarlah diberikan kepada anak orang yang lebih layak. Ibu berkenaan berkata, dia takut jika wang yang diterimanya nanti tidak mendatangkan keberkatan kepada anaknya, kerana mungkin ada orang lain yang lebih layak, tetapi tidak berpeluang mendapatkannya kerana bantuan tersebut direbut olehnya. Aku juga mendapat tahu, anak-anak ibu miskin tersebut kini semuanya berjaya memasuki universiti. Ternyata ibu tersebut bukan sebarang ibu, beliau adalah ibu yang bijak menguruskan kewangan keluarga selain prihatin dengan soal-soal kebajikan orang yang lebih miskin. Semoga hidupnya dirahmati Tuhan.

Ibu itu juga mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang pernah mendidik anak-anaknya. Jasa seorang guru, sampai mati pun tidak akan dapat dibalas. Guru adalah ibu bapa kedua bagi para pelajar. Guru adalah orang yang mengajar anak-anak orang lain sehingga bijak pandai, hingga anak itu mampu membalas jasa ibu bapa mereka, tetapi... tidak guru.

Adakah ada anak murid yang mahu menjaga guru-guru mereka yang telah tua? Anak-anak murid itu cuma akan kembali kepada ibu bapa mereka. Betapa besar, pengorbanan seorang guru.

Aku menjadi guru untuk mencari keredhaan Tuhan. Tugas guru bukan sekadar mengajar Matematik semata-mata, tetapi juga mengajar pelajar supaya tahu mengenang budi dan membalas jasa.

Khamis, Januari 14, 2010

Guru Terampil Guru Tingkatan

Kali ini saya mahu mengubah tajuk novel novel saya kepada GTGT yang bermaksud Guru Terampil Guru Tingkatan. Saya tidak pasti bagaimana saya mendapat idea ini, tetapi saya yakin pengaruh manga Great Teacher Onizuka banyak mempengaruhi judul novel blog kali ini. Namun ternyata, jalan ceritanya jauh berbeza. Watak guru dalam novel blog ini bukan seorang ketua samseng lumba haram yang mengetuai 2000 orang pelumba haram yang lain. Watak guru di dalam novel ini adalah seorang guru yang mencari keredhaan Allah.

Guru Terampil, Guru Tingkatan
Kisah Seorang Guru Yang Mencari Keredhaan Tuhan
Aku Mahu Hidup Sebagai Pendidik, Syahid Sebagai Murabbi
Penulis: Amiene Rev (C) 2010
Tahun ini aku bukan sahaja mengajar Matematik, tetapi aku juga mengajar seni lukis. Masih ingat dalam kisah yang lalu, aku ada menceritakan tentang aku membeli peralatan melukis sekitar dua ke tiga bulan lebih awal sebelum aku mendapat tugasan sebagai seorang guru seni lukis? Ya, barangkali itu satu bentuk naluri. Barangkali itu juga satu bentuk doa. Apa pun yang berlaku, aku dapati, setiap kali aku terlintaskan sesuatu atau memohon sesuatu, pasti pada masa akan datang ia akan menjadi kenyataan. Betapa kasih dan sayang Allah kepada hamba-Nya, dia terlebih dahulu menjadi kekasih setiap manusia, sebelum manusia mengasihi-Nya.

Sejak sehari dua ini, aku diserang penyakit batuk yang agak berterusan. Aku yakin, ini berpunca daripada 'musuh' lamaku, iaitu kapur. Debu-debu kapur yang berterbangan ditiup angin sangat tidak menyenangku. Percikan darah mulai terasa membasahi rongga setiap kali aku batuk. Hari ini, suara aku sudah mulai serak.

Lupakan soal darah, lupakan soal batuk. Aku dimaklumkan mengenai pertukaran jadual waktu. Ada guru mengatakan, perubahan jadual waktu pengajaran secara besar-besaran ini mungkin akan menuntut perubahan kelas yang diajar. Barangkali ada guru yang akan berdepan dengan murid-murid yang baru. Aku tidak pasti. Apa pun yang berlaku, aku agak bimbang jika perubahan jadual ini akan mengganggu perancangan pengajaran yang kubuat sejak tahun lalu. Namun, aku berharap perubahan yang wujud tidak ketara.

Baru-baru ini seorang guru seni lukis yang berbangsa cina, menawarkan diri untuk mengambil alih subjek seni lukis yang aku ajar. Aku mengagumi semangat guru cina itu. Beliau guru senior dan berpengalaman dalam mengajar seni, dan baru bertukar ke sekolah ini. Oleh sebab itu, beliau belum mendapat jadual mengajar yang rasmi. Aku pula sekadar mendapat A dalam subjek seni lukis semasa di sekolah, menjuarai pertandingan melukis poster, kad raya dan selain menghasilkan grafik berkomputer, animasi tiga dimensi dan persembahan multimedia untuk peringkat negeri yang membantu aku untuk mengajar subjek seni lukis. Selain itu, aku cuma mengubah dan menyelaras pedagogi untuk subjek Matematik dan Komputer untuk mengajar seni. Pasti, ada perbezaan dari segi kesan dan hasil yang diajar oleh seorang guru yang berpengalaman dalam bidang seni lukis, yang turut memiliki kemahiran dan pedagogi dalam mengajar ilmu seni lukis.

Di sekolah, setiap kali aku mengajar tentang seni lukis dan seni visual, aku memanfaatkan tema berunsur kemanusiaan sebagai elemen utama. Pada siang tadi, aku mencatat sesuatu di papan putih. Memandangkan ramai pelajar yang belum mengaku usia mereka 15 tahun kerana belum mencecah usia 15 tahun, aku pun mencatatkan kata-kata berikut:

"Seorang anak yang hidup selama 14 tahun, takkanlah tidak ada walau satu pun jasa ibu/bapa yang masih segar dan jelas dalam ingatannya?"

Dan kemudian aku menambah, "Ibu atau bapa itu tidak semestinya ibu atau ayah kandung kamu. Mungkin mereka ialah ibu atau bapa angkat kamu. Orang yang menjadi penjaga kamu. Orang yang mendidik kamu. Orang yang mengasuh kamu. Jika kamu tidak ada ibu bapa dan kamu dijaga oleh kakak kamu, maka kakak kamu itulah ibu bapa kamu."

Pelajar-pelajar terdiam. Seorang pelajar mengatakan, "Cikgu, jangan buat saya menangis cikgu. Benda-benda macam ni akan buat saya menangis, Cikgu."

Aku tersenyum seketika. Sesungguhnya, aku tidak mahu melihat ada antara anak-anak muridku lupa akan jasa ibu bapa mereka. Aku tidak mahu melihat anak-anak murid aku lupa daratan, besar kepala dan tidak menghormati ibu bapa mereka, lantas mereka lupa apa tujuan mereka ke sekolah. Semua itu, aku tidak mahu ada di dalam jiwa, setiap penghuni sekolah ini.

Sementara itu, hari ini aku rasa bersyukur kerana setiap kelas tingkatan empat yang aku ajar Matematik, berjaya memahami apa yang aku ajar dengan mudah, tidak kira kelas corot atau kelas agak ke hadapan. Malah boleh dikatakan dua daripada tiga kelas yang aku ajar, ada sebilangan pelajarnya bertepuk tangan di dalam kelas kerana berasa puas hati dan gembira dapat memahami apa yang aku ajar. Aku juga bersyukur kerana ini bukan pertama kali tepukan-tepukan kejayaan menghiasi aktiviti di dalam kelas. Sebenarnya aku seorang yang sangat bimbang jika anak-anak muridku tidak memahami apa yang aku ajar. Oleh sebab itu setiap komen yang aku terima akan menjadi begitu sensitif buatku. Ia akan membuatkan aku memburu kesempurnaan dalam teknik mengajarku. Dan dendam, dendam kerana aku tidak suka melihat kecacatan dalam hasil pengajaranku. Aku mementingkan kefahaman konsep dalam apa yang aku ajar.

Keseronokan mengajar di dalam kelas, membuatkan aku lupa seketika tentang pertukaran jadual waktu mengajar yang dikatakan akan berlaku secara besar-besaran. Hinggalah ada beberapa orang pelajar kelas Matematikku yang bertanya kepadaku:

"Cikgu, selepas dapat jadual baru nanti, Cikgu akan mengajar kelas kami lagikah?"

Aku tidak pasti.

"Cikgu, kalau boleh, kami mahu cikgu mengajar kelas kami lagi. Seronok belajar dengan cikgu. Cikgu ajar memang best."

Aku tidak memberi sebarang komentar. Walau bagaimana pun, kepercayaan seperti ini membuatkan aku hilang letih untuk seketika. Debu-debu kapur sebenarnya telah melemahkan badan aku. Debu-debu kapur pernah menjadi 'musuh' aku dahulu yang menyebabkan aku diserang batuk tanpa henti, sistem imunisasi badan menjadi lemah dan badanku juga menjadi cepat letih sekitar satu dekad yang lalu.

Kini aku mengalaminya lagi. Adakah kerana aku kepenatan menjalankan tugas sebagai guru tingkatan, atau kerana sebab tekanan dan trauma yang masih menghantui aku sehingga kini? Tekanan dan trauma, kerana sejak minggu lalu, sudah ada beberapa orang pelajar yang meminta aku untuk mengadakan tuisyen Matematik untuk mereka.

Aku terbatuk. Dada aku terasa sakit. Bau hanyir darah mula menguasai kerongkong. 'Musuh' lama menyerang terlalu awal. Aku menanti saat yang sesuai untuk menjalani pembedahan. Tetapi bukan sekarang. Oleh itu, aku harus menanggung kesakitan ini untuk beberapa bulan lagi.

Mungkin aku akan terlupa tentang pembedahan itu, dan lalu, adakah aku akan syahid sebagai murabbi? Tuhanku, aku rasa aku masih terlalu jauh daripada mendapat keredhaan-Mu. Masih banyak perkara yang aku harus perbaiki, sebelum aku menemui-Mu. Andai ditakdirkan aku tidak dapat memiliki apa yang aku hajati semasa di dunia ini, maka janganlah di akhirat nanti, aku dijauhi daripada rahmat-Mu. Allah, Tuhanku, dekatkanlah hatiku kepada-Mu, dan aku mohon kepada-Mu, bagi hembusan nafasku yang terakhir nanti, adalah kunci untuk aku berada dekat dengan-Mu di syurga-Mu.

Sesungguhnya Engkaulah, Tuhanku, yang Maha Mengetahui, lagi Maha Mengasihi.

Rabu, Januari 13, 2010

Sajak Semua Ini Milik Allah

Semua Ini Milik Allah
Karya: Amiene Rev (C) 2010

Lepaskan tanganmu
dari misai yang kau tarik
kerana misai itu milik Allah

Lepaskan tanganmu
dari rambut yang kau tarik
kerana rambut itu milik Allah

Dan kita semua ini milik Allah
maka setiap anggota
di badan ini juga
adalah milik Allah

Jumaat, Januari 08, 2010

Aku Mahu Hidup Sebagai Pendidik, Syahid Sebagai Murabbi

Kali ini saya akan melakukan sedikit perubahan dalam jalan cerita Catatan Seorang Guru Matematik, Guru ICTL, Guru Pendidikan Seni Visual dan Guru Tingkatan. sebenarnya judulnya yang panjang ini sangat menimbulkan rasa kurang senang di hati saya.

Tujuan saya menulis novel ini tidak lain dan tidak bukan untuk memberi peringatan dan pengajaran kepada diri saya sendiri dan kepada para pembaca mengenai peranan seorang guru. Percaya atau tidak, hubungan saya dengan guru-guru saya sangat rapat, walaupun ketika saya di sekolah tadika. Tidak kira semasa di tadika, di sekolah rendah, di sekolah menengah atau pun di universiti, hubungan saya dengan orang yang pernah mendidik saya, sangat rapat. Malah sehingga kini, nama saya masih diingati oleh para pensyarah dan guru-guru yang pernah mengajar saya. Kerana gurulah, orang yang mendidik saya sehingga menjadi saya pada hari ini yang mampu membalas jasa ibu bapa saya. Tetapi bilakah pula saya mahu membalas jasa guru-guru saya?
"Kaum guru dan pensyarah ialah orang yang mendidik saya sehingga mampu membalas jasa ibu bapa saya, tetapi bila dan bagaimana pula saya mahu membalas jasa guru-guru dan pensyarah-pensyarah saya?" - Amiene Rev.
Maka novel ini pada asalnya ditulis dengan harapan untuk menceritakan kepada para pembaca mengenai betapa besarnya jasa guru, dan betapa tersirat derita seorang guru dalam mendidik anak muridnya. Ini adalah cerita rekaan semata-mata, dan bagi semua e-mel yang bertanya kenapa cerita ini seperti cerita betul, maka ketahuilah, saya menulis cerita ini daripada isi hati saya sendiri. Terima kasih di atas maklum balas yang hebat! Maaf kerana saya tidak mampu membalas semua kiriman e-mel. Dan terima kasih atas sokongan moral yang diberikan. Jika watak di dalam cerita ini betul-betul wujud, watak tersebut sudah tentu berterima kasih kepada anda juga. Kali ini, judulnya telah diubah menjadi seperti berikut:

Kisah Seorang Guru Yang Mencari Keredhaan Tuhan
Penulis: Amiene Rev (C) 2010
Cuaca pada waktu tengah hari cukup panas. Aku menghantar pulang seorang pelajar yang kebetulan merupakan anak muridku ke rumah. Kami tinggal sekampung dan rumah kami berjiran. Oleh itu saya rasa tidak ada masalah jika saya menghantarnya pulang kerana kami sememangnya berjiran.

Sebenarnya, setiap kali aku menghantar anak muridku pulang, aku akan mengambil peluang ini untuk menyatakan sesuatu yang baik-baik. Tentang menghormati guru, tentang ibu bapa, tentang masa depan, tentang persaudaraan, tentang memberi sumbangan bermakna kepada bangsa dan sebagainya.

Aku juga memberitahu anak muridku ini mengenai Projek Mahir Matematik yang aku cipta khusus untuk pelajar yang mendapat keputusan yang kurang memuaskan dalam matematik. Aku mencadangkan pelajar ini mengambil bahagian.

Sebenarnya, terdapat perubahan dalam Projek Mahir Matematik yang telah aku lakukan kali ini. Aku ingin menyuntik unsur-unsur kemanusiaan. Ini kerana aku tidak mahu tragedi lama berulang lagi. Sakit dada aku setiap kali aku mengenangkan kekesalan silam. Sebak dan kecewa menguasai diri. Aku tidak mahu ada lagi kisah sedih seperti kisah aku mendidik pelajar yang pernah membalas budi dengan tuba pada tahun lalu.

Perasaan dimalukan di depan ibu bapa, diherdik di depan kawan-kawannya masih terasa hingga kini. Sesungguhnya aku betul-betul perlukan tempat untuk mengadu, kerana setiap kali aku mengenangkan kisah sedih tersebut, badanku akan menjadi lemah dan aku semakin mudah jatuh sakit. Apabila aku jatuh sakit, aku pasti tidak akan dapat menjalankan tugas dengan baik, maka sebab itu aku mesti memulakan hidup baru. Bayangkan betapa deritanya menanggung kesakitan fizikal di bahagian dada. Seolah-olah bengkak, sesak nafas, kebas, sejuk yang tajam menikam dan bagai dihimpit dan ditukul dengan sesuatu yang berat. Tulang belakang terasa lenguh dan hati, paru-paru serta jantung bagai dihiris-hiris kerana perasaan sedih, sebak dan kecewa yang masih berterusan sehingga kini. Juga ketakutan, trauma, kebimbangan dan kemurungan yang sering mengundang air mata. Inilah kecederaan emosi yang telah aku alami sejak berbulan-bulan lalu angkara disakiti oleh pelajar yang pernah aku tolong dengan sepenuh daya kira-kira setengah tahun lalu. Bagaikan seorang ibu atau bapa yang membesarkan anaknya, kemudian ditendang dan disepak terajang oleh anaknya sendiri selepas anak itu besar dan kuat. Begitulah perit kesakitan yang aku alami. Kini, aku masih cuba untuk mengubati kecederaan emosi ini. Sesungguhnya aku masih menyayangi pelajar tersebut sebagaimana aku menyayangi pelajar lain, kerana akulah antara guru yang pernah mendidiknya. Dan aku pernah mendidiknya seolah-olah aku mendidik anak kandung sendiri. Aku tidak pasti bila aku akan sembuh daripada kecederaan emosi seperti ini. Barangkali selepas pelajar tersebut benar-benar berubah. Atau mungkin selepas aku mati.

Aku sendiri tidak tahu kenapa aku suka mengambil berat tentang pelajar-pelajar aku. Barangkali, kerana guru-guru dan pensyarah-pensyarah pun dahulu pernah begitu mengambil berat tentang diri aku. Aku pernah dilabelkan sebagai anak emas guru, dan anak emas pensyarah. Aku tidak tahu kenapa, tetapi aku tidak pernah berpura-pura atau hipokrit. Aku menjadi diriku sendiri. Aku tidak tahu bagaimana menjadi orang lain, aku tidak tahu berlakon, aku tidak tahu menyamar, aku tidak tahu berilusi. Aku adalah aku, aku sentiasa cuba berubah, aku sentiasa bimbang dan risau, jika aku tidak dapat melakukan lebih baik daripada sebelumnya. Aku sayang guru-guru dan para pensyarahku. Aku cuma tahu menjadi diri aku sendiri.

Mungkin benar, aku lebih sesuai menjadi pensyarah berbanding guru. Ini kerana sebagai guru yang berdepan dengan budak-budak, aku sentiasa dirundung perasaan bimbang dan mahu mengambil berat. Jika aku menjadi pensyarah, aku tidak perlu lagi menjaga mahasiswa universiti seperti anak-anak, kerana mahasiswa universiti terdiri daripada golongan yang sudah dianggap dewasa dan boleh berdikari serta pandai menguruskan diri sendiri. Mungkin aku patut mempertimbangkan pilihan kerjaya yang baru suatu hari nanti.

Apabila mengingati diri aku yang mula bergelar seorang guru pada usia 17 tahun, aku terasa sayang untuk meninggalkan status seorang guru. Pertama kali aku menjadi guru, adalah pada usia 17 tahun, dan niat aku ketika itu adalah untuk mengembangkan saham pahala guru-guru yang pernah mengajarku sehingga menjadi Pelajar Terbaik SPM pada suatu ketika dahulu.

Walaupun aku memegang banyak jawatan penting di sekolah, dan sering digelar Pelajar Mithali, tetapi aku tetap tidak mahu berlagak di depan guru. Sehingga kini, setiap kali aku pulang ke kampung, aku akan pergi ke sekolah atau jika aku tidak pulang ke kampung, aku akan ke universiti, menjenguk para pendidik di sana. Sehingga kini aku masih menghubungi guru-guru di sekolah dan para pensyarah di universiti.

Niat aku cuma satu, aku mahu membalas jasa guru-guru dan para pensyarah di universiti dengan memberikan mereka pelaburan akhirat. Aku mahu guru-guru dan para pensyarah yang pernah mengajar aku memiliki status yang tinggi di akhirat kelak.

Aku juga mahu membalas jasa ibu bapaku. Setiap kali aku berdoa, aku akan meminta agar usia ibu bapaku dipanjangkan sehingga melebihi usiaku, dan aku meminta agar mereka berdua sentiasa diberikan kesihatan seperti orang muda. Aku juga meminta agar mereka jangan mati sebelum aku mati, kerana aku mahu ibu bapaku merasai hasil yang pernah mereka jaga sejak kecil. Aku mahu ibu dan bapaku dapat merasai nikmat kejayaanku.

Sebenarnya... aku sendiri pun tidak pasti, sama ada apa yang aku lakukan setakat ini sudah cukup untuk membalas jasa ibu bapa, guru-guru dan para pensyarah yang pernah mengajarku. Aku rasa budi yang aku tabur untuk membalas jasa mereka semua, tidak pernah cukup. Oleh itu, aku akan berbudi sebagai pendidik sepanjang hayatku.

Aku mahu hidup sebagai pendidik, dan syahid sebagai murabbi. Ini, adalah perjuanganku. Dan aku tahu, aku masih jauh daripada matlamat perjuanganku. Masih banyak perkara yang perlu aku pelajari.

Rabu, Januari 06, 2010

Sajak Sesaat Di Dunia Seribu Tahun Di Akhirat

Sesaat Di Dunia Seribu Tahun Di Akhirat
Karya: Amiene Rev (C) 2010

Sesaat di dunia
lebih berharga dari seribu tahun di akhirat
kerana setiap saat
akan ada dosa
dan pahala
jadi penentu
kesudahan di akhirat

Sudah pasti
bagiku
hidup itu
paling berharga
di dunia ini
kerana
sesaat di dunia
lebih berharga
dari seribu tahun di akhirat

Selasa, Januari 05, 2010

Sajak Minda Manusia Yang Kebingungan

Minda Manusia Yang Kebingungan
Karya: Amiene Rev (C) 2009

Kejayaan itu bermula
dari cita-cita yang luhur

Di dunia ini
ada manusia kata
kejayaan itu adalah
masuk universiti
dan dapat ijazah
dapat pekerjaan
pangkat dan darjat
kekayaan
kemewahan
kuasa
berjasa

Jika semua itu disebut
kejayaan
maka itu jawapan
bagi minda manusia yang kebingungan

Maka di mana letaknya
hamba
di sudut mata
Tuhannya?

Isnin, Januari 04, 2010

Sajak Melihat Gunung

Melihat Gunung
Karya: Amiene Rev (C) 2009

Engkau beruntung
kerana telah melangkah sebuah gunung

Engkau beruntung
kerana telah melihat gunung

Aku pula
tidak pernah melihat gunung
biarpun sebutir debu

Ahad, Januari 03, 2010

Sajak Syurga Syaitan

Syurga Syaitan
Karya: Amiene Rev (C) 2009


Jika kamu menyangka
dirimu sudah sempurna
sudah boleh masuk ke syurga
pada malamnya

dan kamu melihat kenderaan
mengusungmu pergi ke syurga
kamu melihat pelayan syurga
rupa parasnya baik-baik
madu dan makanan yang enak-enak

lalu kamu asyik dalam kenikmatan
dan sehingga subuh
kamu lalai
kamu menyangka syurga sudah memilih kamu
menjadi penghuninya

lalu cuba sekali ini kamu ucapkan
tiga kali:
Tidak ada daya dan kekuatan kecuali Allah yang Maha Mulia lagi Maha Perkasa

dan kamu lihat semua pelayan
yang baik paras rupanya
robek wajahnya
kusut masai rambutnya
berlari lintang pukang
kerana takutkan kalimat Allah
yang baru kamu sebut

lalu percayakah kamu
selama ini
katil syurga yang menjadi
tempat kamu bertelentang
menjamu nafsumu
adalah tulang-belulang
dan kotoran
yang memperbodohkan kamu
yang menyangka diri kamu
sudah sempurna?

Sabtu, Januari 02, 2010

Perpustakaan Dalam Pusat Beli Belah

Sebelum ini, pusat membeli belah pernah dilabelkan sebagai tempat anak-anak muda membuang masa dengan melepak dan berjalan-jalan tanpa tujuan yang wajar. Kemunculan kedai-kedai buku walau bagaimana pun telah sedikit sebanyak mengubah nilai sesebuah pusat membeli belah daripada sekadar tempat melepak kepada tempat untuk mendapatkan bahan-bahan berilmu.

Wujudnya perpustakaan di pusat membeli belah pasti memberi sesuatu yang baru kepada lot-lot pusat membeli belah di sekitarnya. Golongan pelajar khususnya pelajar sekolah, kolej dan IPT berpeluang mencuba suasana pembelajaran yang baru. Mereka mungkin boleh menjadikan perpustakaan di pasar raya terbabit sebagai lokasi belajar secara berkumpulan yang baru. Dijangkakan kemudahan seperti ini akan meningkatkan lagi peluang pendapatan bagi para peniaga di dalam pusat membeli-belah tersebut.
Menyedari penyediaan perkhidmatan itu mampu memberi nilai tambah kepada pengunjung, pihak pengurusan Pusat Membeli-belah AEON Jusco Seberang Perai City di Bandar Perda, Bukit Mertajam tampil bekerjasama dengan Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang (PPAPP).

Pusat beli-belah adalah sebuah lokasi yang paling ramai dikunjungi masyarakat pelbagai peringkat usia dan latar belakang tanpa mengira waktu. Kerjasama kedua-dua pihak terbabit dimeterai pada 22 Ogos 2008 apabila sebuah perpustakaan mini beroperasi di AEON Jusco.

Dikenali sebagai Perpustakaan Siber Ilmu AEON Jusco, ia disediakan secara percuma oleh pengurusan AEON Jusco Seberang Perai City - PPAPP dengan koleksi hampir 4,000 naskhah bahan bacaan, lebih 300 bahan media termasuk CD-Rom, kaset dan video serta hampir 350 majalah di setiap rak kawasan berkeluasan 398 meter persegi.

Setelah lebih setahun dibuka, jumlah pengunjungnya melebihi 150 orang pada cuti hujung minggu dan cuti sekolah termasuklah ketika menjelang musim peperiksaan. - Sumber: kosmo.com.my
Walau bagaimana pun, adalah diharapkan agar pihak perpustakaan di pasar raya merekodkan senarai log penggunaan perpustakaan oleh pelajar, pas masuk dan juga penggunaan CCTV bagi tujuan keselamatan, khususnya bagi pelajar-pelajar sekolah. Dengan adanya sistem rekod pelajar dan CCTV, sekurang-kurangnya ibu bapa boleh mengesahkan kehadiran pelajar-pelajar mereka di perpustakaan. Ini dikhuatiri kemudahan perpustakaan seperti ini akan disalahgunakan sebagai perisai atau medium untuk tujuan lain oleh para pelajar.

Sajak Anak Yang Hilang

Anak Yang Hilang
Karya: Amiene Rev (C) 2009

Anakku hilang
doakan agar ia kembali

Sabarlah

Anakku hilang
doakan lagi agar ia kembali

Sabarlah

Anakku masih hilang
doakanlah agar ia segera kembali

Sabarlah

Anakku masih hilang
tak ditemui
doakanlah kepada Allah agar ia kembali

kalau begitu kehendakmu
kalau sudah kepada Dia yang engkau pinta
maka lihatlah
anakmu yang hilang
sudah kembali

Jumaat, Januari 01, 2010

Sajak Fitnah Pengemis

Fitnah Pengemis
Karya: Amiene Rev

Beban
Mencari saudara untuk menggalas beban
itu sukar

Beban
dicari orang untuk menggalas beban
itu mudah

didatangi pengemis
itu mudah

pengemis yang sihat tubuh badan
mendatangkan fitnah
hati bersangka buruk
tidak tahan ujian Tuhan

lalu
sanggupkah
kau makan
hidangan tertutup
di dalamnya ada
pengemis yang telah
mati?