BLOG DUKE AMIENE REV

Khamis, November 30, 2017

Buat Rumah 600 kaki persegi dengan harga RM20000 - Siap Dalam Masa Sebulan

Ramai orang risau bagaimana mahu hidup dengan gaji yang rendah. Sebenarnya dalam dunia ini, teknik menyimpan duit adalah satu teknik yang dapat membantu kita memenuhi keperluan kita dengan lebih cepat. Keperluan, bukan kehendak.


Projek membina rumah untuk orang kurang berkemampuan ini mungkin perkara baru didengar. Sebuah rumah tiga bilik, berharga RM20,000 dibangunkan di atas tapak seluar 600 kaki persegi.

Fakta pertama, rumah pertama dibina di Kampung Padang Landak Jerteh dalam masa 22 hari dengan kos RM19,900 melalui kaedah Sistem Pembangunan Industri (IBS).

Projek ini juga ternyata jauh lebih murah berbanding Projek Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT)  sedia ada.


Khamis, Jun 22, 2017

Kata-kata Positif Boleh Jadi Racun Terhadap Jiwa Anda

Kita semua dibesarkan dalam pelbagai budaya, cara, adat dan didikan yang berbeza. Namun ada satu persamaan yang kebanyakan daripada kita percaya adalah benar. Kata-kata boleh jadi satu bentuk doa yang mustajab. Istilah mulut masin, sumpahan dan sebagainya menghantui sesetengah daripada kita.
Kamu jadikan kata-kata positif sebagai motivasi untuk diri kamu. Kamu kata diri kamu rajin. Kamu bayangkan diri kamu hebat. Ada orang yang ingin jadi gagah perkasa, lalu dia kata kepada dirinya bertubuh tegap, berotot sasa, berketul-ketul dan mampu menumbangkan tiang letrik di depan rumahnya dengan sekali tolak. Namun dia tidak pernah pergi ke gimnasium, melakukan tekan tubi dan sebarang senaman yang dapat menjadikan otot-ototnya pejal dan sasa. Situasi ini menarik perhatian emosi negatifnya, lalu menafikan bahawa dia seorang yang perkasa.

Ada dua kesan buruk yang akan berlaku terhadap kamu, apabila kamu mengulang-ulang kata-kata positif terhadap diri kamu tetapi kamu tidak bertindak untuk melakukannya. Pertama, dalam kisah orang yang selalu mengatakan dirinya seorang yang gagah perkasa, dia hanya mengatakan sahaja tetapi dia tidak bertindak. Kata-kata itu umpama bisa yang telah ditawarkan, tidak lagi membawa kesan kepada dirinya. Dia tidak lagi terdorong dengan kata-kata tersebut. Tidak ada tindakan yang membawa kesan kata-kata tersebut ke atas dirinya.

Kedua, dia mungkin akan hidup dalam fantasinya sendiri. Termakan oleh kata-kata positif yang tidak kesampaian yang kerap diulang-ulang berbanding kekerapan melakukan usaha untuk merealisasikannya, minda orang itu akhirnya mencipta satu dunia yang unik dan sebenarnya menyeramkan untuk dirinya sendiri. Dia hidup dalam dunianya sendiri.

Kata-kata positif, kini menjadi racun buat dirinya. Kita mungkin sudah terbiasa dengan istilah Yin dan Yang, iaitu sesuatu yang berkenaan kuasa positif dan kuasa negatif. Dalam Islam kita diperkenalkan dengan istilah wasatiah atau kesederhanaan. Semua ini berkait rapat dengan konsep keseimbangan. Bukan alam sekitar sahaja yang memerlukan ekosistem yang seimbang. Bukan pemakanan sahaja yang perlu seimbang. Kita, manusia juga perlu makanan minda yang seimbang. Setiap harapan tersembunyi kebimbangan. Setiap keyakinan tersembunyi kewaspadaan.  Apa akan jadi jika kita terlebih yakin?

Setiap kata-kata positif perlu disusuli dengan perancangan yang realistik, dan usaha yang konsisten atau berterusan. Kuasa minda, minda positif dan sebagainya akan kekal sebagai sebuah bateri dalam sebuah kereta yang tidak ditekan pedal minyaknya jika tidak ada usaha yang berterusan untuk menggerakkannya sampai ke hala tuju yang diingini.

Sekian sahaja teguran daripada Amiene Rev untuk hari ini. Semoga pandangan ini membawa manfaat untuk anda semua.

Isnin, Jun 19, 2017

Ada Cara Hidup Yang Mudah, Kamu Pilih Cara Susah?

Kamu rasa hidup kamu tidak bahagia. Kamu murung. Kamu bersedih. Kamu susah hati. Ada banyak sebab yang kamu rasa kamu patut rasa susah hati. Kamu rasa orang asyik mengumpat kamu, bercakap benda-benda yang buruk tentang kamu, menghasut kawan-kawan kamu membenci kamu. Hakikatnya, kamu syok sendiri. Mereka tak pedulikan sangat tentang kamu. Cuma, kamu terlalu banyak berfikir; kamu rasa mereka semua sedang bercakap tentang kamu. Wow! Mudahnya kamu jadi perhatian ramai. Kadangkala, rasa susah hati kamu datang daripada fantasi kamu sendiri. Hentikan! Balik ke dunia nyata.

Kamu kena ingat, kamu takkan selamanya muda. Dulu kamu budak-budak. Kemudian kamu jadi remaja. Esok lusa, kamu sudah jadi orang dewasa. Minat kamu mungkin berubah. Pemikiran kamu akan jadi lebih matang. Kalau kamu rasa kamu akan kekal begini seumur hidup kamu, kamu silap. Dulu orang tak hormat kamu sebab kamu muda, kamu budak-budak, sekarang orang tak pandang kamu macam dulu. Kawan kamu, masa kamu budak-budak dulu bukan main bermusuh dengan kamu, tapi bila dah dewasa dia dah matang dan sudah berfikiran terbuka. Kematangan akan mengubah persepsi orang terhadap kamu. Kamu sendiri tu, bila nak berubah? Dah makin tua, patutnya tahu nak berubah.

Kamu selalu rasa orang lain lebih baik, lebih beruntung, lebih bagus daripada kamu. Betulkah? Mungkin sebab kamu tu yang penakut sangat nak rebut peluang, maka kamu sering tak ada peluang, kemudian kamu katalah yang kamu tu tak ada tuah. Apa nak jadi dengan kamu ni. Orang tu nak, dia buat, dia usaha, dia dapatlah. Kamu tu, yang dari dulu masih tak nak bergerak-gerak. Pemalas namanya tu. Tak ada motivasi langsung. Cuba bergerak, pergi ke tempat kamu nak pergi. Kamu diam-diam sahaja tak buat apa-apa, pasif, macam mana nak maju? Maju maksudnya ada pergerakan. Buang sikap kaku kamu tu. Jangan asyik nak banding-bandingkan diri kamu dengan orang. Kamu buat macam itu, kamu biadab dengan Tuhan. Orang biadab, tak bersyukur, kamu nak kekal jadi macam itu?

Kamu ada kawan, kamu ada orang yang kamu sayang. Dia buat masalah, kamu masuk campur. Kamu beri nasihat dia tak mahu dengar. Kamu susah hati orang tu tak mahu dengar nasihat kamu. Hidayah tu di tangan Tuhan. Apa kamu ni dah jadi penjajah pemikiran orang, nak kongkong orang supaya dengar nasihat kamu sahaja? Lepas itu kamu termenung, susah hati. Sejak bila kamu dah jadi Tuhan ni? Orang tu dah tak nak dengar cakap kamu, buat apa kamu susah-susah? Doakan saja agar dia berubah. Kamu teruskan dengan hidup kamu. Rezeki setiap orang di dunia ini tak sama, ada yang cepat, ada yang lambat dapat. Kamu asyik sibuk dengan hal orang lain, hal kamu tu bila nak selesaikan? Tenung hal kamu sendiri dulu, banyak lagi benda kamu perlu perbaiki tentang diri kamu.

Kamu sering menyalahkan orang lain, menyalahkan keadaan bila kamu ditimpa masalah. Sempurna benarkah kamu ni? Setiap tindak balas yang kamu berikan terhadap masalah yang datang kepada kamu, adalah tanggungjawab kamu sendiri. Selesaikan masalah kamu. Tak perlu cari salah orang. Orang nak tikam kamu, kamu biarkan. Cuba kamu elak dan tepis. Hidup ini, tak semuanya bergantung kepada orang lain. Kamu sendiri yang tentukan hidup kamu, keputusan kamu.

Minda kena kuat, jangan asyik fikirkan tentang masalah. Fikirkan tentang penyelesaian dan keuntungan atau peluang yang boleh kamu cipta daripada masalah tersebut. Kamu nak contoh situasi? Pada hari yang panas terik, kamu boleh pilih sama ada nak sama-sama merungut dengan orang lain bahawa cuaca pada hari ini panas dan kamu haus teruk atau kamu buka gerai air minuman yang sejuk dan menyegarkan. Setiap masalah boleh beri keuntungan kepada kamu jika kamu tahu membuat keputusan yang bijak, dan merancang penyelesaian yang tepat.

Sekian dahulu, kata-kata teguran daripada Amiene Rev.

Sabtu, Jun 17, 2017

KOLEKSI CERPEN JIN GALAH - KARYA TERBAHARU AMIENE REV

 KLIK UNTUK BACA

5 JUN 2015: Cerpen Jin Galah


 KLIK UNTUK BACAhttp://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=4718&idc=25139

18 JUN 2015: Cerpen Jin Galah 0.2: SUAMI
28 JUN 2015: Cerpen Anak Kecil Di Tengah Malam


3 JULAI 2015: Cerpen Jin Galah 0.6: REKRUT

http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=4999&idc=26527

15 OGOS 2015: Novel IBRIM &TOWA - Cinta Gadis Ular


12 SEPTEMBER 2016: Cabaran Kisah Seram dan Mistik
12 SEPTEMBER 2016: BAB 1 - Jaga Pekan Baru
13 OKTOBER 2016: BAB 2 - Saka Tok Long
16 OKTOBER 2016: BAB 3 - Diburu Saka Tok Long
18 OKTOBER 2016: BAB 4 - Murid Jadi Mangsa Jin Hutan
20 OKTOBER 2016: BAB 5 - Terculik Anak Jin
22 OKTOBER 2016: BAB 6 - Percintaan Dewi dengan Iblis
29 OKTOBER 2016: BAB 7 - Raja Syaitan dan 20 Perajurit Berkuda
31 OKTOBER 2016: BAB 8 - Bersimbah Darah Di Rimba Kem Motivasi
1 NOVEMBER 2016: BAB 9 - Anak Gadis Separuh Bunian


3 DISEMBER 2017: Majlis Bulan Mengambang


Isnin, Mei 15, 2017

ULASAN BUKU: Cikgu Kelas Sebelah - Fadli Salleh

Buku Cikgu Kelas Sebelah karya Cikgu Salleh saya beli beberapa hari lepas. Sekali imbas, buku ini semacam satu diari atau jurnal yang sarat dengan kisah-kisah kelakar dan menyentuh hati dan kesabaran seorang guru. Kalau ada anak, anda sudah boleh mula merancang senarai nasihat yang patut anda berikan kepada anak-anak anda. 


Kisah-kisah seorang guru yang berdepan dengan pelbagai budak yang tidak matang memang boleh mendatangkan pelbagai kesan sampingan kepada pemikiran pembaca. 

Anda akan mula rasa, "Beginikah aku pada zaman kanak-kanak aku dulu?  
Mungkin juga, anda akan menafikan dengan setegas-tegasnya, "Aku dulu tak pernah pun berani macam ini dengan cikgu aku!"

Atau, anda juga boleh setenang-tenangnya melafazkan kata-kata, "Biasalah, budak-budak zaman sekarang. Sabar..."

Namun ketika anda menyelak satu demi satu halaman buku Cikgu Kelas Sebelah, anda mula dapat rasakan sesuatu. Adakalanya tanpa disangka-sangka, murid itu sendiri boleh menjadi guru kepada kita.

Hidup ini sinis.

Isnin, April 17, 2017

Kebaikan Bersarapan - Keburukan Tidak Bersarapan

Sarapan Itu Ada Baiknya

Karya: Amiene Rev

Suatu ketika aku dengar orang berkata
aku tidak suka sarapan kerana aku takut
takut jadi gemuk

Lantas kujerit, "Itu bohong."
Bersarapan tidak menjadikan engkau gemuk
Malah kau akan jadi kelaparan
lalu makan lebih banyak
dan mudah gemuk

Sedangkan dengan bersarapan itu
mampu meningkatkan kadar metabolisma badanmu
menjadi pembakar lemak
menenangkan emosi
menghindari rasa cemas atau mudah panik

Engkau sudah biasa tidak bersarapan
sekarang mindamu lemah
pemikiranmu tumpul
kerana tidak bersarapan
menyebabkan kamu hilang nutrisi penting
kalsium, potassium dan serat

Risiko mendapat penyakit jadi lebih rendah
kamu akan dapat menghindar penyakit jantung,
kencing manis, darah rendah dan juga hipoglisemia

Dengan bersarapan kau akan rasa lebih gembira
lebih bahagia kerana otakmu berjalan lancar
hidup ini kelihatan manis

Malah sarapan juga merupakan satu cara terbaik
untuk kamu berhubung dengan orang lain
memulakan perbualan dan menghindari kemurungan

Ayuh, sarapan!

AMIENE REV
17 APRIL 2017


Selasa, September 06, 2016

Ulasan Filem PEKAK - PEKAK Movie Review

Ulasan Filem Pekak (Minor Spoiler Alert)
Pengulas: Amiene Rev (C) 2016

Pekak adalah nama sebuah filem, yang baru muncul sekitar beberapa hari pada bulan September 2016. Filem ini menampilkan bakat-bakat muda yang berpengalaman. Pelakon utama filem Pekak, Zahiril Adzim, memegang watak Uda, seorang pemuda cacat pendengaran yang terjebak dalam dosa pengedaran dadah. Cintanya bermula selepas berkenalan dengan Dara (lakonan Sharifah Amani) di mana Uda mula terjebak dalam konflik peribadi. Adakah usahanya mengedar dadah untuk mengumpul wang bagi pembedahan koklea akan berjaya?

Sinematografi bagi filem Pekak tampak indah, biarpun latar belakangnya cuma sekitar kawasan flat berkos rendah, kawasan semak dan landasan keretapi. Seni abstrak dan grafitti meningkatkan lagi keindahan filem.

Watak-watak dalam filem Pekak digarap dengan elemen sinis dan kejutan. Seorang pekak yang kelihatan tidak berdosa, rupa-rupanya pengedar dadah. Seorang anak dara yang pandai mengajar membaca Al-Quran, rupanya syaitan penghasut dan perosak anak gadis. Gejala sosial yang dipaparkan memang mengejutkan jantung, apatah lagi seorang pengedar dadah dijadikan hero dalam filem ini.

Pekak ada pengajaran. Setelah babak-babak yang menggegarkan jantung dipaparkan, Pekak memukul rentak kemanusiaan dengan memaparkan penamatan hukum karma. Setiap perbuatan jahat, setiap dosa biarpun atas niat untuk kebaikan diri, akan berakhir dengan pembalasan yang sewajarnya.

Pengajaran dalam filem Pekak, biarpun dimesejkan secara kesan-akibat, tetap mampu mengacau jiwa penonton betapa ruginya manusia yang berkawan dengan manusia yang negatif. Berkawan dengan orang-orang yang biadab akan memakan diri. Sekali terjebak bergaul dengan orang-orang yang sukakan dunia terlaknat, maka sukar untuk keluar atau melarikan diri. Bayang-bayang kejahatan akan sentiasa memburu sesiapa sahaja yang pernah masuk ke dunia gelap itu. Tidak ada belas ihsan, biarpun untuk seorang pekak.

Sejak akhir-akhir ini jarang-jarang saya melihat karya tempatan yang bermutu di skrin perak, justeru pada hari ini saya berniat mengarkibkan ulasan saya mengenai filem berjudul Pekak ini di sini. Tahniah kepada semua kru penerbitan filem dan para pelakonnya. Mantapkan lagi karya filem tempatan.

Khamis, September 01, 2016

Merdeka Itu Sudah Berlalu

Kata orang, negara kita sudah merdeka. Maka, setiap tahun pun kita sambut, kita rayakan Hari Kemerdekaan. Secara luarannya kita semua kelihatan sudah merdeka. Dalaman kita, barangkali antara satu ratus orang, cuma sepuluh orang yang benar-benar merdeka.

Kita menyambut hari kemerdekaan, kita meriahkan dengan pelbagai aktiviti dan persembahan. Tidak kelihatan hipokritnya di situ kerana kita semua menyambut kemerdekaan negara, bukan kemerdekaan peribadi.

Adakah diri kita merdeka, dengan hanya menjadi rakyat di sebuah negara yang telah merdeka?

Perjuangan untuk memerdekakan negara barangkali sudah selesai, namun perjuangan untuk memerdekakan kehidupan kita, barangkali belum benar-benar selesai.

Jumaat, Ogos 26, 2016

Alam Ini Bersabar Dengan Kita

Kita tidak pernah melihat, malam meninggalkan kita biarpun satu waktu. Kita juga tidak pernah melihat siang melupai kita, biarpun satu hari. Bulan tidak penat mengeliling kita, biarpun tanpa gaji. Matahari tidak pernah memarahi kita biarpun sekali sekala kita tidak menghargainya. Bumi juga tidak pernah membuang kita biarpun kita banyak kali menyakitinya. Alam ini cukup bersabar dengan tindak-tanduk kita, manusia.

Rabu, Ogos 24, 2016

Tidak Ada Pantai Yang Seindah Ini

Tidak ada pantai yang setenang pantai yang jernih airnya. Kristal biru cair, dengan warna hijau yang merebak. Retak-retak cahaya tidak tetap, berubah disapa ombak.

Kadangkala kita memikirkan setiap pokok kelapa yang condong akan tumbang dek pasir lembut yang menggenggamnya. Tanggapan kita selalunya tidak benar. Setiap derapan tapak kaki kita di atas butir-butir pasir ini, menenggelamkan kita lebih kurang setengah inci mendekati pusat bumi. Tidak pernah kita mengeluh biarpun seperti magnet, langkah-langkah kita diperlahankan oleh pasir pantai yang tidak pernah berdosa.

Bunyi ombak bergeser dengan tepian pantai, biarpun sekali-sekala tetap mampu menenangkan jiwa kita. Keindahan pantai itu sendiri adalah gabungan rupa, rasa dan bunyi.