BLOG DUKE AMIENE REV

Ahad, Oktober 13, 2019

Ulasan Filem GERAN - Padat dengan aksi dan hikmahFilem Geran sebuah filem aksi yang hebat. Jalan ceritanya mudah difahami, aksi-aksinya logik dan boleh diterima akal kerana semuanya adalah aksi silat sebenar dan dilakonkan oleh ahli-ahli silat Gayong yang sebenar.

Sehingga ulasan ini ditulis, Geran sudah pun menduduki carta TOP 5 filem paling banyak ditonton di Panggung Wayang GSC, membuktikan kehebatan aksi silat Melayu mampu menarik penonton untuk ke panggung wayang.

Filem ini juga menguji kerjasama antara ahli-ahli silat apabila kebanyakan mereka berlakon tanpa bayaran, demi membantu menyiapkan filem yang bermodal kecil ini. Jelas sekali, kata-kata sebuah karya kerdil Areel Abu Bakar ini mempunyai maksud yang tepat.

Berbekalkan model yang kecil, pelakon sukarelawan dan kepercayaan antara ahli-ahli silat, filem Geran tetap muncul sebagai sebuah filem yang berkualiti, mempunyai visual yang menarik dan mampu memukau pandangan.

Pemandangan Gurun Kedah, mempunyai makna tertentu kepada ahli-ahli Pusaka Gayong, di mana di sini, ramai tenaga pengajar PSSPGM dilahirkan.

Filem Geran dimulakan dengan pesan yang bermakna, dihiasi dengan aksi. Aksi dalam filem ini semakin lama semakin meningkat kehebatannya, semakin tangkas, semakin berat pukulannya, semakin menarik perhatian penonton. Masa sekitar 110 minit berlalu pantas dek terpesona dengan aksi silat sebenar dalam filem ini. Filem ini tidak menggunakan khidmat pelagak ngeri, kerana pesilat-pesilat sendiri pakar dalam melakukan lagak ngeri dan aksi.

Hero filem ini, seorang yang merendah diri, bertindak jika perlu, dengan kebijaksanaan akal, mengamalkan adab seorang pesilat. Koharullah diamanahkan untuk memikul tanggungjawab memegang watak utama, sebagai Ali, dalam filem ini. Apabila tindakan seorang hamba Allah itu menepati syariah, maka walaupun dizalimi dan ditindas, tetap masih mampu menegakkan keadilan. Hero patuh kepada orang tuanya, bertindak dalam batas dan keredhaan.

Fad Anuar, memegang watak Mat Arip, adik bongsu dalam keluarga Pak Nayan. Anak yang sering dimanjakan akan memberi masalah kepada keluarga. Walaupun tahu bersilat, tetapi jika jalan kehidupan yang diamalkan bercanggah dengan peradaban Melayu, peradaban silat yang sebenarnya patuh syariah, maka berlakulah pelbagai hal yang tidak baik.

Bayangkan bagaimana seorang kakak, seorang gadis ayu (Feiyna Taj) mampu berubah menjadi srikandi yang bergerak pantas dan tangkas, mempertahankan diri dan menjatuhkan musuh-musuhnya apabila diserang. Ketiga-tiga beradik mahir bersilat, memantapkan lagi jalan cerita silat ini.

Filem Geran menyedarkan masyarakat tentang bagaimana lintah darat memperdayakan masyarakat kita supaya tidak mampu membayar hutang, lalu dijerat supaya menjualkan tanah pusaka. 

Laungan "Pusaka Kita, Maruah Kita" memiliki mesej yang tepat. Jika tanah  seseorang itu tergadai kerana tidak mampu membayar hutang, itu menunjukkan betapa seseorang itu tidak pandai mengurus kewangan. Biar apa sekali pun cabaran, jangan dijual tanah pusaka kita.

Selain hal-hal keduniaan, filem Geran tidak lupa menyentuh jiwa penonton dengan dakwah. Tidak semua perkara di dunia ini mampu kita selesaikan dengan kudrat dan pemikiran manusia, maka kita hendaklah sentiasa berdoa kepada Tuhan agar diberikan kemenangan.

Konsep silat Melayu, menjunjung agama, ilmunya patuh syariah agama. Filem Geran adalah filem warisan budaya bangsa kita. Apabila sesebuah filem itu dibikin oleh orang-orang silat yang sememang jiwanya jiwa seorang pesilat, maka terhasillah sebuah filem yang penuh bermaruah.

Tahaniah Geran!

Sudah 25 tahun saya menjadi anggota Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia, dan saya bersyukur melihat perkembangan silat di negara ini. Perjuangan orang-orang silat mesti diteruskan, supaya silat akan dapat terus memberi manfaatnya kepada agama, bangsa dan negara.

Khamis, Ogos 01, 2019

Date Palms

I grow a few date palms in inorganic bottles.
A few years later and still little children.
The smaller world creates children.
The bigger realm grows the adults.

Selasa, Julai 23, 2019

Involve

Only involve in something you need to involve.
The price of time effort all matters.
To grow in one place, beyond another.

Isnin, Julai 22, 2019

The Rubick

My story is my legend, which is one of it are out of the counterpart of Eisen. We have seen to much blood, tear and sweat in order to get the true muscle of Haze.

Nor the place went too far for the elder to take off. We decide to live in deceive.

I bring honour to who speak to the Terror. We sacrifice the only one thing belong to no one.

It is justice they said, and it is discord in another way. Full of blood, full of tear and the rubble awaken to Rubick.
Ahad, Julai 21, 2019

Write In English

What do you think when I wrote in English. It is a response to our Prime Minister, to recontinue to teach Mathematics and Sciences in English. Do you accept the idea?

It is said that to continue to survive in this world, one must master one of the strongest languages belong to one of the strongest nations. Advance civilization.

There are things that make Malaysia as unadvanced civilization. Mindset and action.

Isnin, Mei 27, 2019

Apabila Usia Semakin Meningkat

Apabila usia semakin meningkat, cita-cita kita semakin berkurangan. Tanggungjawab kita semakin bertambah. Pemikiran kita semakin realistik. Kita mula memilih sesuatu berdasarkan keperluan.

Setiap hari kita melihat dunia tidak lagi seperti usia muda kita. Tidak lagi seperti semasa usia remaja kita. Sudah pasti tidak lagi seperti semasa usia kanak-kanak kita. Kita tidak lagi melihat esok sebagai cita-cita, tetapi kita melihat esok sebagai harapan dan amanah.

Kita melihat masa lalu dengan pelbagai maksud dan emosi. Ada rasa puas hati, mungkin. Bercampur dengan rasa kesal, mungkin. Tidak kurang kecewa, sayu dan rindu. Tidak mustahil terselit kebanggaan, legasi yang mahu diwariskan.

Semakin nipis garis usia kita, semakin kita pasrah dan redha. Tidak ada lagi rasa ghairah mengejar cita-cita dunia. Segala kemajuan dan pencapaian yang mengatasi generasi terdahulu, tidak pula mengagumkan kita kerana adanya rasa sedar tentang kebenaran pada penghujung usia.

Apabila usia semakin meningkat, kita semakin sedar apa yang perlu dan apa yang tidak perlu. Kita mula sedar, mencari teras berbanding hias. Tidak banyak perkara lagi yang mampu menarik perhatian kita.

Selasa, Disember 11, 2018

Seorang Hero atau Seorang Legenda?

Adakalanya kita tidak sedar ada semacam seruan memanggil kita. Seruan yang meminta kita untuk membela sesuatu. Kita tidak pernah sedar kerana fokus dan matlamat kita diatur untuk melihat apa yang orang lain lihat.


Seruan itu semakin kuat, memanggil-manggil kita, agar sedar. Kita adalah orang yang dipilih untuk melakukan sesuatu. Ada perkara yang orang tidak mampu lakukan tetapi kita memiliki pakej untuk melaksanakannya. Kita tidak sedar akan itu.

Hentikan beranggapan bahawa semua orang adalah tukang tilik nasib yang boleh menilik masa depan kita lalu menganggap mereka tahu apa yang terbaik untuk kita. Sesetengahnya tidak mahu kita melangkau sempadan menjadi lebih baik dan lebih bagus daripada mereka. Kenaifan, adalah sifat tercela yang mengkhianati diri sendiri.

Bersangka baik kepada orang tidak bermaksud menghalalkan segala cara mereka untuk merampas apa yang menjadi hak dalam kehidupan kita. Sesuatu hak boleh dirampas dengan tiga cara, pertama dengan cara yang kasar, kedua dengan cara yang sopan, dan yang ketiga tanpa disedari atau senyap-senyap.

Cara yang kasar adalah penaklukan, penjajahan secara terang-terangan. Ugutan, serangan, peperangan dan sebagainya. Cara yang sopan adalah dengan cara yang halal, membeli, mengambil alih dan seangkatan dengannya. Cara yang ketiga, kita pun tidak tahu bagaimana ia dilakukan sehinggalah kita sedar ia bukan lagi hak kita, bukan lagi milik kita dan kita sudah hilang kuasa ekslusif, sudah hilang hak istimewa, sudah hilang pemilikan tunggal, sudah tidak bergelar tuan punya hak tersebut.

Terdapat dua jenis manusia sahaja dalam menyatakan tentang hak. Pertama sama ada mereka menentang orang yang mengambil hak kita. Kedua mereka yang tidak menentang orang yang mengambil hak kita. Mereka yang tidak menentang, terdiri daripada orang yang menyokong perbuatan orang yang merampas hak kita dan mereka yang tidak berbuat apa-apa; tidak ambil peduli, tidak masuk campur, tentang hal-hal melibatkan perampasan hak kita kepada orang lain.

Menentang dan tidak menentang. Dua ini sahaja untuk menentukan status seseorang. Cukup!

Jika kamu berfikir ada pilihan lain selain dua di atas, kamu sedang memperbodohkan diri kamu, membenarkan individu lain mencipta peluang untuk memanipulasikan pemikiran kamu, menjajah hak kamu dan membuka ruang dan peluang untuk mempermain-mainkan kamu, tidak menghormati kamu, dan menganggap kamu lemah dan rapuh kerana boleh dipermain-mainkan.

Apabila sesuatu itu melibatkan hak milik kita, kehidupan kita, kamu hanya ada dua status yang boleh dijadikan panduan sebelum kamu dipergunakan atau dipermain-mainkan.

Pertama: Mereka menentang pihak yang cuba merampas atau menjajah hak kamu.

Kedua: Mereka tidak menentang pihak yang cuba merampas atau menjajah hak kamu.

Cukup!

Isnin, Disember 10, 2018

Manuskrip Melayu Lama - Perpustakaan Digital

Manuskrip-manuskrip Melayu lama yang terdapat di luar negara.

http://www.bl.uk/manuscripts/

Konsep Rezeki

Konsep Rezeki. - Amiene Rev

1. Kunci mendapatkan rezeki adalah usaha.

2. Tidak ada makhluk yang mampu menghalang rezeki seseorang jika seseorang itu berusaha.

3. Jika seseorang sangka mereka boleh menyekat rezeki seseorang dia silap sama sekali, kerana Tuhan akan menyalurkan rezeki itu melalui usaha yang lain.

4. Orang yang menyekat rezeki orang lain cuma mendapat dosa dan kerugian besar kerana rezeki orang lain sama sekali tidak dapat disekat.

5. Teruskan berusaha untuk mendapat rezekimu kerana tidak ada sesiapa pun mampu menghalang rezeki yang telah dijanjikan Tuhan kepadamu. Cuma cepat atau lambat, bergantung kepada cara kamu berusaha.

6. Janji Tuhan adalah janji yang paling berkuasa di alam semesta, tidak ada satu kuasa pun mampu memusnahkan janji Tuhan kepadamu.

Dari Anas bin Malik r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya apabila orang-orang kafir mengerjakan kebajikan di dunia dia diberi upah dengan amalnya itu berupa rezki di dunia. Sedangkan orang-orang mukmin, pahala kebajikan disimpan Allah Ta'ala untuknya di akhirat kelak serta diberinya rezki di dunia berhubung dengan taatnya".

(Riwayat Muslim)

Galakan mencari rezeki yang halal

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

 “ Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah S.W.T. kepadanya. Maka takutlah kepada Allah S.W.T. dan berusahalah dengan baik; dan lambatnya datang sesuatu rezeki itu janganlah menjadi pendorong kepada kamu untuk melakukan usaha mencari rezeki berbentuk maksiat kerana sesungguhnya rezeki Allah S.W.T. tidak akan dapat diperolehi melainkan dengan cara ketaatan.”

(Riwayat Ibn Majah dan al- Tabrani)

Daripada Abu Zar r.a , Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Allah s.w.t mengasihi hambaNya Mukmin yang berusaha (mempunyai pekerjaaan)".

(Hadith Riwayat Imam Ahmad)

Daripada Abu Zar r.a Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Allah s.w.t suka melihat hambaNya berusaha dengan berpenat lelah mencari rezeki yang halal".

(Hadith Riwayat al-Dailami)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:"Sesiapa yang sentiasa beristigfar Allah akan memberikan pelepasan daripada setiap kesusahannya, memberikannya jalan penyelesaian kepada setiap kesempitannya dan Dia akan memberikannya rezeki dari punca-punca yang dia tidak pernah menyangkannya."

(Riwayat Abu Dawud, al-Nasa'i, Ibn Majah dan lain-lain)

Sabtu, September 08, 2018

Formula Filem Menguntungkan VS Formula Filem Berisiko Tidak Untung


Salah satu cabaran bagi penerbit filem tempatan ialah bagaimana menarik penonton ke panggung. Filem yang berjaya menerima anugerah atau memenangi hadiah filem terbaik tidak semestinya akan berjaya menarik penonton di panggung wayang. Ada cara untuk penerbit filem kekal bertahan dalam industri perfileman. Banyak filem yang tidak menang anugerah, tetapi kutipan tiketnya jauh mengatasi filem-filem yang menang anugerah.

Kebanyakan filem tempatan mengalami masalah kurang promosi. Promosi adakalanya cuba berlegar-legar di komuniti artis, penerbit dan pengkarya sahaja. Ini menyebabkan banyak karya tempatan tidak disedari kewujudannya. Golongan ini sebenarnya golongan minoriti, dan jika mereka menonton, jumlah mereka cuma sedikit berbanding bilangan sebenar rakyat Malaysia yang sudah mampu menonton. filem. Sebagai contoh, katakan jumlah artis di Malaysia ialah sekitar 9,000 orang sahaja, maka sudah pasti kutipan filem ialah sekitar 180,000 ringgit sahaja. Dibandingkan dengan modal yang berjuta-juta, sudah pasti tidak ada keuntungan.
Filem yang ditayangkan di panggung biasanya memiliki durasi sekitar 120 minit. Bukan kerja mudah untuk mengimbangi antara pengisian mesej berkualiti dengan pengisian yang menghiburkan. Jika dilihat di sekolah-sekolah pun, apabila pengajaran dan pembelajaran cuba memberatkan unsur hiburan, didapati masa untuk pengisian ilmu semakin hilang. Lebih banyak masa untuk aktiviti hiburan berbanding masa untuk menyampaikan ilmu. Belum dicampur dengan penat lelah seorang guru untuk menghasilkan rancangan pengajaran.
Kebanyakan orang Malaysia sendiri bukan jenis yang sanggup mengeluarkan duit ke panggung jika sesuatu itu tidak diyakini dapat menghiburkan mereka. Cuma golongan karyawan yang merupakan golongan minoriti berbanding seluruh rakyat Malaysia yang berpotensi menjadi penonton filem itu di panggung. Pada ketika ini ternyata kehendak majoriti orang Malaysia terhadap hiburan mengatasi keperluan mereka terhadap pengisian ilmu dan kesedaran tentang isu semasa.
Filem Munafik 2 bijak menyelitkan unsur-unsur tentang hadis dan Al-Quran sebagai pengajaran di samping aksi dan drama yang dicetuskan. Filem francais Zombi Kampung Pisang juga menyuntik persoalan tentang isu-isu semasa dalam beberapa babak filemnya, tetapi lebih ringan untuk mudah dihadam oleh para penonton. Berapa banyak unsur ilmiah atau persoalan isu semasa yang dapat mereka selitkan di dalam filem tersebut?
Dukun meletup di panggung selepas beberapa tahun menanam benih tanda tanya. Ternyata genre seram merupakan elemen hiburan yang paling disukai penonton. Kesedaran ini juga merupakan faktor kenapa sesetengah panggung mula menggunakan teknologi seperti 4D, 5D dan sebagainya. Pemilik panggung wayang sedar penonton akan lebih terhibur apabila mereka berjaya ditakut-takutkan. Penggunaan kerusi yang boleh bergegar, memberi kejutan seiring dengan jalan cerita dianggap sebagai satu unsur hiburan setanding dengan rollercoaster di taman tema.
Hiburan yang berkesan dianggap sebagai jaminan kejayaan untuk menarik pelanggan atau penonton. Didapati filem dan taman tema memegang prinsip yang sama untuk terus hidup, hiburan berasaskan unsur yang dapat menimbulkan rasa panik dan seram.
Kesedihan mendatangkan kemurungan. Rakyat Malaysia sudah berada dalam keadaan stres jadi mereka tidak suka filem sedih. Mereka tidak suka berlama-lama di suatu tempat berkongsi kesedihan yang menyebabkan mereka murung. Oleh itu dalam situasi sekarang, filem drama, filem serius dan filem yang boleh menimbulkan rasa murung bukanlah filem terbaik untuk memenuhi kehendak rakyat Malaysia. Kita mungkin pernah dengar penonton yang keluar panggung berkata, "Aku sudah stres, tengok filem ni serius, sedih semacam lagi stres aku dibuatnya. Rugi duit aku!"
Baca sahaja status rakyat Malaysia di laman-laman sosial, kebanyakannya adalah luahan perasaan stres, sedih, kecewa, bimbang dan murung. Secara logiknya, orang yang sedang stres takkan mahu memberi tekanan dan menambah kemurungan ke dalam diri mereka. Mereka mahu buang tekanan itu. Mereka mahu sesuatu yang melapangkan dada mereka daripada perasaan sedih, murung, tertekan dan sebagainya.
Panik, seram dan mendebarkan akan mencetuskan perasaan terhibur. Mereka tidak stres kerana mereka tahu itu semua lakonan dan fiksyen semata-mata. Mereka tahu semua itu dibuat-buat, oleh itu mereka akan rasa selamat. Rakyat Malaysia tidak ada masalah dengan hantu, malah jika mereka melihat hantu, mereka suka untuk merakamnya dan diviralkan di status mereka. Suatu keseronokan jika dapat melihat hantu yang sebenar sehingga hantu pun sudah menyerah diri dengan manusia. Jika zaman dahulu manusia lari apabila nampak hantu, sekarang manusia akan merakam hantu tersebut dan mengejar untuk merakamnya jika ia lari. Dunia sudah berubah. Barangkali dunia sudah gila.
Filem hiburan yang dapat memainkan perasaan panik, takut, terkejut, melapangkan dada dan membuatkan penonton lupa tentang stres mereka, akan berjaya di panggung.
Mungkin sesebuah penerbitan boleh menggunakan formula 9 filem hiburan berkesan : 1 filem serius supaya dapat bertahan dalam industri perfileman dengan bahagia. Selepas berjaya menghasilkan 9 filem menguntungkan, mereka boleh korbankan sedikit untuk mengambil risiko menerbit 1 filem serius yang padat dengan isi dan ilmu yang biasanya akan gagal menarik ramai penonton di Malaysia.