BLOG DUKE AMIENE REV

Rabu, November 25, 2015

Daging Lembu Sebagai Salah Satu Bekalan Protein Negara

25 NOVEMBER 2015: Saya melihat krisis bekalan daging sebagai satu masalah yang sepatutnya boleh diatasi. Perancangannya mungkin memakan jangka panjang, tetapi apabila fasa tertentu sudah berjaya dicapai. Masalah peningkatan perbelanjaan atau harga bekalan protein dalam negara boleh diatasi.

SUMBER ASAS MANUSIA: Makanan > Bekalan Protein > Daging

1. Adalah satu usaha pelik apabila kerajaan perlu mengimport daging dari luar apabila kerajaan boleh menggunakan kuasa yang ada untuk mewajibkan penternakan lembu supaya nisbah sekurang-kurangnya 1 ekor lembu untuk 7 keluarga bagi setiap 3-5 hari. Agama Islam, Hari Raya Korban secara tidak langsung telah mengajar kita tentang pengurusan asas sumber bekalan daging ini.

1 lembu : 7 keluarga : 3 hari ; pertimbangkan untuk eskport / perindustrian
1 lembu : 7 keluarga : 4 hari ; pertimbangkan untuk eksport / perindustrian
1 lembu : 7 keluarga : 5 hari ; keperluan asas dipenuhi

Keperluan yang paling optimum ialah 4 hari, 1 ekor lembu untuk 7 keluarga.

2. Penternakan lembu boleh meningkatkan kadar karbon dioksida dalam udara. Kajian ini pernah dilakukan oleh saintis dari luar negara. Pokok-pokok yang mempunyai kadar resapan karbon dioksida paling tinggi perlu diutamakan, dipilih dan ditanam di sekitar ladang-ladang penternakan lembu. Terdapat satu lagi kajian yang menunjukkan peningkatan karbon dioksida dalam atmosfera menpercepatkan lagi perkembangan hutan-hutan hujan tropika.

3. Diplomasi kalah-menang tidak sepatutnya wujud. Kerajaan yang kuat adalah kerajaan yang boleh berdikari. Mereka tidak perlu bergantung dengan negara lain untuk mencukupkan bekalan makanan. Jika disebabkan sudah ada usaha untuk import daging dari luar negara, maka negara perlu kurangkan bilangan penternak daging, maka pandangan ini tidak menguntungkan negara. Kerajaan perlu wujudkan sumber makanan yang lebih daripada cukup. Walaupun wujud perjanjian melibatkan import-eksport daging dengan negara luar, kerajaan perlu menyediakan bekalan daging yang cukup. Sekiranya diplomasi terputus, negara tidak terjejas. Sekiranya negara pakatan mengalami kekacauan atau apa-apa keadaan yang menghalang import-eksport sumber daging, sumber bekalan daging di negara juga tidak akan terjejas.

4. Sumber protein negara bukan sahaja terhad kepada lembu tetapi juga haiwan-haiwan ternak yang lain seperti kambing, biri-biri, rusa, unta, ayam, burung ostrich, itik dan sebagainya. Sumber asas makanan yang tinggi akan menjamin kehidupan yang menyenangkan rakyat. Rakyat perlu makanan untuk terus hidup. Apabila perut kenyang, rakyat senang.

5. Sumber makanan, sumber air, tempat tinggal, pakaian, sumber tenaga elektrik, pengangkutan, kemudahan komunikasi, pendidikan, kesihatan dan keselamatan adalah antara perkara terpenting dalam sesebuah negara. Apabila sesebuah negara berdaya kuat untuk menjana kesemua sumber ini dengan sendiri, negara itu akan bebas daripada masalah ekonomi.