BLOG DUKE AMIENE REV

Rabu, November 28, 2012

Cara Memasak Sardin Di Dalam Tin

Cara memasak ikan sardin di dalam tin sememangnya senang. Masih ramai yang tak dapat bezakan antara ikan sardin dengan ikan mackerel yang masing-masing sama-sama dijual di dalam tin yang berkuahkan tomato. Namun, buat masa ini, pedulikan semua itu. Sardin telah berjaya membayangi semua ikan di dalam tin, kecuali ikan tuna yang berjaya membayangi ikan salmon di dalam tin. Sama juga seperti Maggi yang berjaya membayangi hampir semua mi segera di Malaysia walaupun masih ada jenama lain seperti Indomie, Maggi, Mi Segera Cintan dan lain-lain, Maggi masih muncul sebagai nama lazim bagi mi segera. Ya, nama lazim. Ikan Sardin atau sardin lebih merupakan nama lazim bagi kebanyakan jenama ikan berkuah tomato di dalam tin. Berikut adalah cara memasak ikan sardin di dalam tin untuk rujukan para pembaca:

Resepi Sardin 1: Sardin Tin Masak Kari
Bahan-bahan Masakan Sardin Masak Kari

*Santan
*Ikan sardin dalam tin = 2 tin bersaiz besar
*Bawang merah = 2 biji
*Bawang putih = 3 ulas
*Sedikit halia
*Serbuk ikan kari = 2 pek bersaiz kecil
*Sejemput herba campur
*2 keping asam jawa atau asam gelugur atau asam keping
*tomato = jika perlu
*kentang = 6 biji dan potong beberapa bahagian kecil
*minyak sebagai bahan tumis

Cara-cara memasak kari ikan sardin
1)Kisar bawang putih, bawang merah dan halia secara berasingan.
2)Masukkan serbuk kari dan daun kari ke dalam mangkuk lain. Tambahkan air dan gaul rata.
3)Kemudian, minyak dimasukkan ke dalam periuk dan tumiskan herba campur sehingga naik bau sedikit
4)Bawang merah dan halia dimasukkan. Tumis sehingga naik bau dan masukkan bawang putih. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air tadi.
5)Kentang dimasukkan dan biarkan sehingga kentang betul-betul empuk.
6)Setelah empuk, masukkan asam keping dan sardin bersama kuahnya. Masukkan santan dan biarkan merenih.
7)Tambahkan garam jika perlu dan boleh masukkan tomato jika suka.

Resepi ini dipetik dari http://zawaniamirah.blogspot.com

Seterusnya kita tengok pula resepi kedua.

RESEPI 2: Resepi Masak Lemak Ikan Sardin
Masak Lemak Ikan Sardin


BAHAN-BAHAN :
1 tin ikan sardin mackerel
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4 biji ubi kentang
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK :
1) Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
2) Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit . Guna kan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak . Biar kan ubi kentang masak sampai empuk .
3) Masukkan semua ikan sardin mackerel dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata. Akhir sekali rasa garam jika kurang masin tambah la garam.

Sebenarnya ikan sardin adalah ikan sardin dan ikan mackerel adalah ikan mackerel, namun inilah yang seperti saya katakan tadi, nama ikan sardin sudah popular hingga menenggelamkan nama ikan mackerel. Resepi di atas ini pula adalah dari blog http://resepinannie.blogspot.com

Sekarang mari kita rujuk resepi Ikan Sardin yang ketiga

RESEPI 3: SARDIN MASAK KICAP PEDAS
SARDIN MASAK KICAP PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan:
  • 1 tin kecil sardin ~ k.nor guna brand Pertima - guna tin besar
  • 2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
  • 3 ulas bawang merah ~ dimayang
  • 1 sudu besar cili mesin
  • 5 - 7 sudu besar kicap manis
  • 5 biji cili api ~ diketuk
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
  • 1 biji limau kasturi
  • sedikit garam
  • minyak

Cara memasak ikan sardin di dalam tin seperti ini:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  • Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
  • Masukkan pula kicap dan sos dalam tin sardin.
  • Masak sekejap dan masukkan air dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
  • Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih.
  • Masukkan hirisan bawang besar, kacau seketika dan padamkan api.
  • Perahkan limau kasturi ke dalam masakan dan kacau rata.
  • Angkat dan hidangkan.

Seperti biasa, bawang putih dan bawang merah merupakab bahan rasmi dalam masakan ikan sardin. Benar, kedua-dua bahan ini adalah bahan yang dapat meningkatkan rasa masakan ikan sardin, tidak kira dalam bentuk dimasak atau pun mentah.

RESEPI 4: Ikan Sardin Tin Yang Lebih Sedap!
Resepi yang ringkas dan mudah disediakan. Petua: Elakkan mengunakan bawang besar biasa, gunakan Bawang Merah Besar lebih sedap dan menyelerakan.

Bahan-bahan ( 1-2 orang )
  •     1 Tin kecil Ikan Sardin (brand apa-apa pun boleh)
  •     2 Cili Besar (Belah panjang)
  •     1 Bawang Merah Besar (Belah halus)
  •     3 Ulas Bawang Putih (Cincang)
  •     2 Sudu Sos tiram dan kicap manis atau kicap masin
  •     2 Sudu teh asam jawa tanpa biji
  •     Air putih ikut sukatan tin sardin penuh
  •     3 sudu besar Minyak Masak

Cara-cara memasak ikan sardin di dalam tin
  • Panaskan minyak panas,masukan bawang putih hingga naik wangi (jangan biarkan bawang putih menjadi kuning). Masukan sardin ikan dan pastikan api dapur dikecilkan
  • Agak2 sardin ikan mendidih, masukkan asam jawa dan air mengikut sukatan 1 tin penuh sardin.
  • Setelah kuah ikan sardin mulai pekat, masukan sos tiram dan kicap 2 sudu besar kicap manis (masin pun boleh).
  • Akhir sekali, masukan bawang merah dan cili besar. Biarkan 2 minit dan angkat sebelum bawang merah menjadi lembik (nanti kurang sedap pula) Selamat Mencuba.
Sebenarnya banyak lagi resepi sardin yang mungkin boleh dicipta sendiri mengikut selera sendiri. Pendek kata, begitulah sedikit-sebanyak resepi cara memasak sardin di dalam tin yang dapat saya kongsikan pada hari ini.