BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Februari 27, 2012

Pelajar Sering Dibuli Di Sekolah Ingin Berhenti Sekolah - Surat Pembaca

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul. Nama yang disiarkan juga adalah nama samaran, berdasarkan kehendak pengirim surat.

Surat Pembaca - Berhenti Sekolah
Saya selalu dibuli di sekolah. Cikgu, emak, ayah semua tidak faham apa yang saya lalui. Sekarang hati saya rasa berat sangat hendak pergi ke sekolah. Saya tidak mahu pergi ke sekolah tetapi saya hendak ambil peperiksaan SPM secara persendirian tetapi emak saya kata tidak boleh sebab saya calon sekolah. Hati saya betul-betul tertutup untuk ke sekolah tetapi saya ingin menduduki SPM dengan cara belajar sendiri. Emak saya asyik suruh saya ke sekolah sebab dia tidak mahu saya dibuang sekolah kerana kerap ponteng. Saya hendak amnbil SPM tetapi saya tidak mahu pergi sekolah. Tolonglah saya.

Nurul

Maklum balas - Pelajar Kerap Dibuli Perlu Bimbingan Daripada Kaunselor
Tindakan Nurul untuk belajar di rumah adalah tidak digalakkan kecuali keluarga Nurul sanggup menghabiskan ribuan duit sebulan untuk mengupah guru-guru tuisyen peribadi untuk datang mengajar di rumah. Dalam kes ini, Nurul harus memikirkan beban kewangan yang bakal ditanggung oleh keluarga Nurul. Subjek-subjek peringkat SPM rata-rata memerlukan guru bagi membolehkan Nurul memahami konsep bagi satu-satu topik dan sub-topik yang dipelajari. Melainkan Nurul adalah seorang genius yang mendapat 100% bagi semua mata pelajaran di peringkat PMR, maka mungkin Nurul boleh mencuba risiko untuk belajar tanpa guru. Dalam Islam, seorang pelajar digalakkan menuntut ilmu secara berguru. Doa seorang guru ke atas anak muridnya mudah makbul.

Adakah Nurul sudah bertemu dengan kaunselor di sekolah? Saya mencadangkan agar Nurul merujuk kepada kaunselor sekolah Nurul untuk tindakan lanjut. Sebenarnya semua sekolah mempunyai cara untuk menangani masalah buli yang dihadapi oleh pelajar di sekolah. Jika Nurul ada masalah kehadiran, sudah pasti guru tingkatan Nurul akan memaklumkan kepada kaunselor sekolah agar sesi pertemuan kaunseling akan diatur untuk Nurul. Kebiasaannya kes buli sekolah pasti akan dapat diselesaikan selepas pelajar memaklumkan kepada pihak sekolah, oleh itu saya berpendapat kes buli bagi Nurul ini masih belum dilaporkan kepada kaunselor.

Terdapat pelbagai bentuk buli yang wujud di sekolah, iaitu sama ada secara verbal atau pun secara fizikal. Buli secara verbal membawa maksud buli yang dilakukan dengan mulut atau tulisan, manakala buli secara fizikal pula boleh mendatangkan kesakitan atau kecederaan fizikal. Pelajar yang membuli pelajar lain akan dikenakan hukuman yang berat. Saya menggesa Nurul agar segera memaklumkan kes buli ini kepada kaunselor sekolah untuk tindakan selanjutnya bagi memastikan pembelajaran Nurul tidak terganggu. Semoga Nurul akan berjaya mengatasi masalah bui di sekolah dan dapat belajar dengan aman selepas ini.

Yang benar,
AMIENE REV

Pelajar SMK Teknik Ingin kembali ke Sekolah Harian - Surat Pembaca

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul. Nama yang disiarkan juga adalah nama samaran, berdasarkan kehendak pengirim surat.

Surat Pembaca - Pelajar SMK Teknik Ingin Kembali Ke Sekolah Harian Biasa
Selamat sejahtera. Saya telah memasuki ke sebuah Sekolah Menengah Teknik di Perak dan saya ingin berpatah balik ke Sekolah Harian kerana saya tidak dapat belajar dalam suasana yang tidak menyenangkan. Saya ada membawa ayah dan kami berbincang bersama-sama Pengetua. Malangnya, Pengetua menyuruh saya untuk menunggu sehingga bulan 4. Saya ingin tahu, adakah Kementerian Pelajaran Malaysia telah tetapkan bahawa adanya prosedur keluar pada bulan 4? Saya seperti ragu-ragu dengan tidakan pihak sekolah di situ. Dan saya ingin tahu, jika saya pergi ke JPN, adakah proses itu akan dipercepatkan?

Herry Ash

Maklum Balas Amiene Rev - Ramai Ingin Ke SMK Teknik
Salam sejahtera kembali. Saya agak terkejut apabila mendengar keputusan Herry Ash untuk kembali ke Sekolah Harian Biasa sedangkan ramai yang ingin masuk ke sekolah teknik kerana peluang untuk masuk ke universiti dalam bidang kejuruteraan atau teknologi yang cerah serta peluang pekerjaan yang cerah. Apa yang dimaklumkan oleh Pengetua sekolah Herry Ash itu adalah benar. Proses pertukaran itu biasanya akan memakan masa sekitar dua atau tiga bulan. Jadi anggaran masa menunggu yang dicadangkan oleh Pengetua Herry Ash itu adalah benar. Kemungkinan benar pada ketika ini, permohonan pertukaran Herry Ash sudah dibuat, apa yang perlu Herry Ash lakukan ialah sentiasa mengemaskini berita atau informasi berkenaan proses tersebut jika Herry Ash betul-betul bimbang tentang status permohonan pertukaran dari SMK Teknik ke SMK Harian biasa itu. Mengenai proses itu akan dipercepatkan atau pun tidak, itu bergantung kepada status di pihak di JPN. Setakat ini sahaja maklum balas yang dapat saya berikan, semoga Herry Ash berpuas hati.

Yang benar,
AMIENE REV

Isnin, Februari 20, 2012

Rahsia Mencari Kebahagiaan Hakiki Dunia dan Akhirat - Surat Pembaca

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul. Nama yang disiarkan juga adalah nama samaran, berdasarkan kehendak pengirim surat.

Surat Pembaca - Mencari Kebahagian Hakiki
Salam. Menceritakan masalah kepada sahabat takut dibocorkan segala rahsia. Berkongsi masalah dengan keluarga seolah-olah menjatuhkan maruah diri. Lalu masalah sudah tidak menjadi masalah lagi. Ianya kini sudah sebati dalam diri. Membuang masalah mungkin mudah namun hakikatnya masalah tidak selesai dan menjadi karat yang sukar dibersihkan. Akhirnya jadilah saya seorang pengenang masalah yang entah bila akan berakhir. Adakah saya kini menjadi perajuk panjang?

Tuan, berkongsi kehidupan dengan insan bernama lelaki bukan mudah yang disangka apa lagi dengan situasi hidup yang berbeza. Awal perkahwinan lagi segala kelemahan mula terpancar. Lalu saya cuba menjadi manusia yang cuba memahami maksud sebuah perkahwinan, memahami karenah pasangan dan amat bersedia menjadi isteri dan teman kepada suami. Semua kehidupan zaman bujang telah saya ubah agar pasangan juga menghargai apa yang telah saya lakukan.

Namun, tidak seindah harapan, dari mula diijabkabul sepuluh tahun lalu hingga kini, semuanya saya lakukan sendiri. Termasuk mencari duit untuk hidup kerana sehingga kini suami tidak mampu untuk memberi nafkah kepada saya dan anak-anak. Namun saya  tetap memberi nafkah batin yang tiada tolok bandingnya. Adakah saya perlu meneruskan hidup begini?

Namun suami bukanlah seorang kaki pukul dan kaki perempuan, cuma sikap suka merajuk dan menyangka buruk setiap pergerakan saya membuatkan saya marah kepada suami. Oleh kerana saya kuat berpegang kepada ajaran Islam berbanding suami yang hanya tahu dia seorang Islam sahaja maka setiap tuduhan akan saya jawab kerana tidak mahu ianya menjadi fitnah. Namun apabila keadaan berlarutan, maka pintu, kipas, pinggan, makanan  dan gelas menjadi mangsa. Oleh kerana saya bukan kaki gaduh selepas itu rumah kami menjadi muzium, dan suami akan mengunci bilik berhari-hari, tanpa peduli walaupun mertuanya datang.

Saya amat maklum, suami anak tunggal. Komunikasi menjadi terhad berbanding saya yang ramah tamah. Apa yang terjadi dalam komunikasi kami? Semuanya bahasa badan menjadi petanda, atau adakalanya geleng dan angguk atau ya atau tidak. Bayangkan bagaimana saya hidup, menjadi orang asing  di matanya. Cuma sementara bahagia bila diranjang.

Tuan, kini hampir 3 tahun kami tidak tinggal sebumbung kerana tugas dan tanggungjawab kepada ibunya. Saya akui kini saya tidak perlu memikirkan tentang suami dan nafkah hidup saya dan anak-anak saya cari sendiri. Sekali-sekala saya akan bawa anak-anak berjumpa bapanya dan kami juga akan melepaskan rindu. Suami pula asyik mengirimkan SMS. Ramai menyangka saya ibu tunggal.

Jauh di sudut hati saya, saya sepatutnya berada di sisi suami. Namun setiap pagi selesai urusan anak-anak semua kenangan buruk bersama suami akan menjelma dalam fikiran saya dan tiba-tiba sahaja semua rasa rindu kepada suami hilang, timbul benci dan dendam yang tidak berkesudahan.

Apa sebenarnya yang saya cari dalam kehidupan saya?

Ning

Maklum Balas Amiene Rev: Ujian Demi Kebahagiaan Di Akhirat.

Salam kembali. Menerusi cerita Puan di atas, dapat saya rasai apa yang Puan alami. Apabila pasangan hidup pun tidak dapat sehaluan, maka apa lagi yang boleh dikatakan selain derita? Ini adalah ujian Tuhan untuk, Puan. Tuhan telah mengetahui bahawa Puan berupaya untuk melalui kehidupan ini. Pada akhirnya nanti akan ada kegembiraan untuk Puan.

Tajuk e-mel Puan ialah "Mencari Kebahagiaan Hakiki" jelas menunjukkan apa yang Puan inginkan dalam kehidupan Puan kini adalah kebahagiaan hidup.  Di bawah ini ingin saya kongsikan bahan yang saya dapat lama dulu, tetapi masih tidak diketahui sumber asal yang sebenarnya.

Rahsia Mencari Kebahagiaan Hakiki Di Dunia Dan Di Akhirat
Bahagia adalah rasa redha yang mendalam dan sikap qana'ah. Ia bukan barang dagangan yang boleh dibeli di pasar oleh orang sekaya apa pun, tetapi merupakan dagangan Allah SWT. yang dikurniakan kepada jiwa-jiwa yang terpilih.

Kebahagiaan itu kelapangan jiwa, bahagia itu tatkala anda mampu membuat senang hati orang lain, mengukir senyuman di wajah, dan anda merasa lega tatkala dapat berbuat baik kepada sesama, merasa nikmat ketika anda bersikap baik kepada mereka.

Kebahagiaan adalah membuang jauh segala fikiran negatif dan mengisinya dengan fikiran yang positif. Ia merupakan sebuah kekuatan yang mampu menghadapi berbagai tekanan dan sekaligus mencari jalan penyelesaian bukan berdasarkan emosi. Kebahagian itu ada pada ilmu yang bermanfaat dan amal yang salih, ada dalam meninggalkan kebencian, kedengkian dan sikap tamak terhadap kepemilikan orang lain.

Bahagia itu terdapat dalam zikir kepada Allah S.W.T., syukur kepada-Nya dan memperbagus ibadah kepada-Nya. Dan kebahagiaan hakiki adalah meraih surga dan terbebas dari api neraka.

Ungkapan tentang Kebahagiaan:
 • Orang yang berbahagia adalah orang yang mengambil pelajaran dari orang lain dan orang yang celaka adalah orang yang dijadikan pelajaran oleh orang lain.
 • Bahagia adalah jika anda senang untuk berbuat kebaikan, bukan dengan berbuat apa saja yang anda senang.
 • Orang bahagia adalah orang yang mengambil pelajaran dari masa lalu dan berhati-hati terhadap dirinya. Orang celaka adalah orang yang mengumpulkan harta untuk orang lain dan bakhil untuk memberikan kebaikan kepada dirinya sendiri.
 • Orang bahagia iaitu yang mahu mengambil faedah dari pengalaman masa lalu, bersemangat pada hari ini dan optimis menyambut masa depan.
 • Kebahagiaan itu diraih dengan menjaga lisan.
 • Seseorang tidak akan meraih kebahagiaan kecuali jika dia hidup merdeka, terbebas dari cengkaman syahwatnya serta mampu menahan hawa nafsunya.
 • Kesungguhan anda dalam mencintai ketaatan, hati yang selalu anda hadapkan ke hadirat Allah swt., dan kehadiran hati ketika sedang beribadah merupakan indikasi cepatnya kebahagiaan.
 • Kebahagiaan itu tidak mampu dibeli dengan harta tetapi ia sering dijual.

Tanda-tanda Kebahagiaan
Kebahagiaan memiliki tanda-tanda, sebagaimana disebutkan oleh Imam Ibnul Qayyim rahimahullah. Beliau menyebutkan tiga perkara iaitu:
 1. Jika mendapatkan nikmat, dia bersyukur.
 2. Jika mendapatkan ujian, dia bersabar.
 3. Jika berbuat dosa, dia beristighfar.

Langkah Menggapai Bahagia
Di antara langkah-langkah yang yang akan membawa kepada kebahagiaan dan kejayaan adalah sebagai berikut:

1. Beriman Kepada Allah swt.
Tidak ada kebahagiaan tanpa iman kepada Allah swt., bahkan kebahagiaan itu akan bertambah seiring dengan bertambahnya iman seseorang kepada Allah swt. dan akan melemah bersamaan dengan lemahnya iman kepada-Nya. Apabila iman semakin kuat, maka makin besar pula kabahagiaan. Sebaliknya jika ia melemah, maka kegoncangan dan fikiran negatif akan bertambah yang dapat membawa kepada pahitnya kehidupan dan kebinasaan.

2. Beriman kepada Kekuasaan Allah swt.
Orang yang beriman bahawa Allah swt. itu Maha Kuasa tanpa batas, maka dia tidak akan dirundung duka, tidak dibuat sedih oleh berbagai masalah kerana dia mempunyai tempat bersandar yang kuat, ketika sedang ditimpa suatu ujian dan kesulitan.

3. Beriman dengan Ketetapan Allah swt.
Iman dengan qadha' dan qadar akan menyuburkan sikap redha dalam hati, kelapangan jiwa dan ketenangan. Oleh karena itu Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, "Sungguh menakjubkan urusan seorang mukmin, sesungguhnya seluruh urusannya adalah baik. Jika ditimpa kelapangan, maka dia bersyukur dan itu adalah baik baginya. Dan jika ditimpa kesempitan, maka dia bersabar dan itu pun baik baginya." (HR Muslim)

4. Berteladan kepada Orang yang Berjaya
Yang dimaksudkan di sini adalah orang yang telah memberikan sumbangan yang besar dan luar biasa bagi umat manusia dan dia adalah orang yang beriman kepada Allah swt. Yang pertama dan utama adalah ikutan kita Rasulullah Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam. Dengan mengikuti jalannya, maka seseorang akan bahagia dan dengan meninggalkan petunjuk dan sunnahnya, maka seseorang akan celaka.

5. Mengenali Kehidupan 
Hidup pasti akan menghadapi masalah, mendapati kesusahan dan pasti ada rintangan dan ujian. Semua ini merupakan ketetapan dari Allah swt. terhadap manusia, supaya diketahui mana orang yang lebih baik amalnya. Maka wajib bagi kita untuk mengenal karakteristik hidup ini dan menerima sebagaimana wajarnya dan tidak menutup diri untuk menghadapi ketentuan Allah dengan ketentuan lainnya, menghadapi yang tidak kita senangi dengan sesuatu yang dapat menghilangkannya. Mengetahui permasalahan ini bukan bererti pasrah dan putus asa, tetapi bersikap sebaliknya.

6. Mengubah Kebiasaan Negatif Menjadi Positif
Doktor Ahmad Al-Bara' Al-Amiri mengatakan bahawa memulai kebiasaan baru yang bersifat aqliyah (yang mampu difikirkan) itu tidak sukar, diperlukan kira-kira 21 hari. Dalam hari-hari tersebut kita berfikir, berbincang-bincang, lalu mengusahakan segala yang boleh mendukung untuk terwujudnya kebiasaan baru itu, dan terakhir kita menggambarkan dengan jelas dan sempurna bahawa diri kita telah menjadi yang kita inginkan.

Jika kita telah berfikir bahawa kita telah menjadi yang baru sebagaimana kita kehendaki, maka gambaran ini secara bertahap akan menjadi sebuah realiti. Hal ini seperti diungkapkan bahawa "al hilm bittahallum wal ilm bitta'allum" sikap lembut dicapai dengan selalu berusaha lembut dan ilmu itu diraih dengan belajar. (Durus nafsiyah linnajah wattafawwuq).

7. Tujuan Yang Mulia
Banyak orang yang celaka kerana dia tidak memiliki sasaran dan tujuan yang dia usahakan agar memperoleh apa yang diinginkan. Atau dia punya tujuan tetapi bukan sesuatu yang mulia dan tinggi sehingga dia tidak merasa bahagia tatkala berusaha menggapainya. Sedangkan tujuan yang mulia, maka akan menjadikan seseorang merasa bahagia ketika sedang berusaha untuk mencapainya.

8. Ringankan Derita
Orang hidup pasti mengalami musibah dan derita, namun tak selayaknya musibah itu disikapi sebagai akhir dari segalanya, dan jangan beranggapan bahawa hanya dirinyalah yang menda-patkan ujian hidup. Bahkan selayaknya dia memperingan musibah dan tidak terlalu membesar-besarkannya.

9. Hal Remeh Jangan Dibuat Resah
Ada sebahagian orang yang merasa resah dan kalut dengan kejadian-kejadian biasa dan lumrah dalam kehidupan sehari-hari. Di antara mereka ada yang begitu sedih dengan pecahnya piring atau gelas, saluran air atau kabel yang putus, baju yang robek dan lain-lain yang sebenarnya remehan saja.
 
10. Kebahagiaan Ada Pada Diri Anda
Jika kebahagiaan itu ada pada diri kita, maka mengapa harus jauh-jauh mencarinya, kerana setiap manusia punya kekuatan dan potensi bahagia, tetapi kebanyakan mereka tidak mahu melihatnya. Sebabnya adalah kerana dia tidak pernah memperhatikan diri sendiri, tetapi sibuk melihat orang lain. Kebahagiaan terkadang ada di depan mata, tetapi kita tidak mengetahuinya, sehingga kita mencarinya lagi kepada yang lebih jauh dan semakin jauh.

Sabtu, Februari 11, 2012

Bahasa Inggeris Antara Punca Pelajar Tidak Minat Subjek Sains dan Matematik

Bahasa Kebangsaan Penyatu Bangsa: Satu Bahasa Satu Malaysia
Penulis: Amiene Rev
  
"Sejak penggunaan Bahasa Kebangsaan dan buku teks berbahasa Melayu digunakan untuk subjek Sains dan Matematik, didapati minat, semangat dan keghairahan pelajar untuk menguasai konsep-konsep di dalam subjek Sains dan Matematik mula meningkat. Ini kerana wujudnya perasaan mesra dan rapat antara diri pelajar dengan kedua-dua subjek tersebut apabila mereka dibolehkan untuk mempelajari kedua-dua subjek tersebut dalam bahasa yang mereka paling fahami dan sering gunakan dalam kehidupan seharian mereka sebagai warganegara Malaysia, negara yang berdaulat." - Amiene Rev

Antara faktor minat pelajar terhadap subjek Matematik dan Sains merosot, adalah sejak Bahasa Inggeris digunakan sebagai bahasa pengantar untuk kedua-dua subjek tersebut. Ini merupakan kerugian yang besar buat negara, di mana kita mungkin akan kekurangan ramai pelapis pakar dalam bidang Sains dan Matematik untuk beberapa tahun akan datang. Tindakan segera bagi menyeragam penggunaan Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa tunggal untuk subjek ini mampu menyelamatkan Malaysia daripada ketandusan generasi celik Matematik dan Sains.

Artikel di bawah ini ditulis sekitar tahun 2009. Kajian daripada 53 pakar bahasa mendapati bahawa minat, semangat dan keghairahan murid-murid untuk mempelajari Sains dan Matematik telah dibunuh oleh PPSMI. Malah saya juga mendapati bagaimana kelonggaran yang diberikan untuk memilih sama ada penggunaan Bahasa Inggeris atau Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar untuk subjek Sains dan Matematik sedikit-sebanyak telah menjejaskan usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia.

Penggunaan Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa tunggal dalam pendidikan Malaysia mesti ditegaskan. Malah, rakyat Malaysia sepatutnya diwajibkan untuk menguasai Bahasa Kebangsaaan sebagai tanda kesetiaan kepada negara. Pengorbanan rakyat Malaysia untuk mempelajari dan menguasai Bahasa Kebangsaan adalah satu tanda aras yang benar untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia benar-bena cintakan negara, dan setia kepada negara.

Sikap acuh tidak acuh sesetengah rakyat Malaysia terhadap kepentingan Bahasa Kebangsaan merupakan bukti bahawa semangat kebangsaan di kalangan golongan ini rendah. Kesetiaan mereka kepada negara diragui, dan status kelangsungan kedaulatan Bahasa Kebangsaan di Malaysia berada di paras yang boleh dibimbangkan. Ada golongan yang sengaja tidak mahu mendaulatkan Bahasa Kebangsaan, dan ini dikhuatiri akan menjadi salah satu punca rakyat berpecah-belah.

Demi memastikan hasrat kerajaan untuk mengukuhkan semangat Satu Malaysia, penguasaan Bahasa Kebangsaan mesti diwajibkan seberapa segera. Setiap hari saya melihat masa depan kesatuan rakyat Malaysia berada pada paras yang semakin membimbangkan. Mungkin, kedamaian negara kita sekarang ini menyebabkan kita leka, atau tidak dapat merasai wujudnya benih-benih perpecahan dan tumbuhnya kulat-kulat beracun yang bakal menjejaskan perpaduan negara, apabila wujudnya golongan yang lebih mengutamakan kepentingan diri sendiri dan keluarga sendiri berbanding pengorbanan terhadap kedaulatan negara. Apa yang dimaksudkan sebagai mengutamakan kepentingan diri sendiri di sini ialah, apabila satu-satu keluarga tidak sanggup mengorbankan masa untuk menguasai Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar untuk mempelajari Matematik dan Sains.

Logiknya, seorang yang memahami konsep Matematik dan Sains tidak kisah untuk berfikir mengenai konsep Matematik dan Sains dalam Bahasa Kebangsaannya. Jika ada pelajar mendakwa bahawa dia tidak dapat memahami Matematik dan Sains apabila bahasa pengantar telah ditukar dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu, maka ini bermaksud pelajar itu sebenarnya menghafal konsep, dan bukannya betul-betul memahami satu-satu konsep bagi tajuk Matematik atau Sains yang dipelajarinya. Pelajar yang mampu memahami konsep bagi satu-satu topik Matematik dan Sains yang telah dipelajarinya seharusnya boleh menghuraikan konsep tersebut dalam pelbagai bahasa yang telah dikuasainya.

Adalah amat pelik bagi seorang warganegara Malaysia yang sepatutnya paling menguasai Bahasa Malaysia, tidak dapat menghuraikan tentang kefahamannya mengenai satu-satu konsep, atau tidak dapat berfikir tentang satu konsep dengan menggunakan Bahasa Malaysia, sebaliknya lebih mampu berfikir dalam bahasa asing (Bahasa Inggeris). Ini tidak masuk akal, melainkan jika seseorang itu membesar di luar negara. Setiap rakyat Malaysia yang menetap di Malaysia, mesti diwajibkan menguasai Bahasa Malaysia, dan menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa paling utama.

Sejak pengunaan Bahasa Melayu dikuatkuasakan kembali, didapati pelajar-pelajar yang menduduki kelas corot kini semakin berupaya untuk menyelesaikan soalan-soalan Matematik berbentuk penyelesaian masalah. Ini merupakan satu berita gembira untuk masa depan negara. Pelajar juga kini sudah mula mampu berfikir tentang konsep-konsep Matematik dan Sains, tidak lagi begitu fanatik menghafal, sebaliknya mereka mula menghayati konsep Sains dan Matematik. Ini kerana, sejak mereka didekatkan dengan konsep Matematik dan Sains dalam bahasa yang mereka sedia fahami, mereka mula merasakan adanya kemesraan atau hubungan antara diri mereka, masa depan mereka, pemikiran mereka dengan subjek Matematik dan Sains. Tidak lama lagi, kita akan dapat lihat, wujudnya minat, semangat dan keghairahan untuk menguasai konsep Sains dan Matematik di kalangan pelajar-pelajar kita.

Di sini, saya berdoa, agar semua rakyat Malaysia akan menjadi semakin cinta kepada negara, dan akan sentiasa bersatu-padu dalam usaha menjulang Malaysia sebagai sebuah negara berdaulat. Malaysia adalah negara berdaulat, dan Bahasa Malaysia adalah Bahasa Kebangsaan di Malaysia.


Kajian: Hanya 4% kuasai BI melalui PPSMI
Penulis: Jimadie Shah Othman, 18 Mac 2009
Sumber: MalaysiaKini.com

Kajian mendapati dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa asing itu, dan sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari dua subjek tersebut.

"PPSMI hanya mampu menyumbang pada tahap paling minimum, iaitu kurang empat peratus kepada peningkatan pencapaian Bahasa Inggeris secara keseluruhannya," laporan bertajuk 'Tahap Kompetensi Guru dalam PPSMI serta Implikasinya terhadap Pembangunan Modal Insan Murid' dipetik.

Menurut kajian 53 pakar bahasa itu, dasar kontroversi tersebut juga "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

"PPSMI telah dan akan membunuh minat, semangat dan keghairahan murid-murid untuk belajar Sains dan Matematik sejak di peringkat sekolah rendah lagi."

Kajian yang melibatkan tujuh universiti awam itu dijalankan antara Jun hingga Disember tahun lalu oleh Permuafakatan Badan Ilmiah Nasional (Pembina).

Universiti terlibat termasuklah Universiti Putra Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Perguruan Sultan Idris, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Mara.

Kajian merumuskan PPSMI harus ditamatkan dan mengembalikan sistem pengajaran sebelum dasar itu diperkenalkan pada 2003.

"Dari segi perkiraan analisis kos-faedah dalam konteks pelaburan jangka panjang, amalan PPSMI tidak menguntungkan, sebaliknya membantut tahap kecerdasan murid serta merugikan generasi akan datang.

"Dengan ini, disarankan supaya dasar PPSMI diberhentikan," laporan eksekutif setebal sepuluh halaman itu dipetik.

Menurut kajian, analisis keputusan peperiksaan terhadap 5,595 sampel pelajar tahun lima daripada 56 sekolah kebangsaan mendapati pencapaian pelajar makin merosot dan merudum mendadak apabila berpindah ke tahun enam.

Kajian menjelaskan, kemerosotan berlaku akibat kegagalan pelajar memahami konsep sains dan matematik kerana tidak mampu berinteraksi dengan guru atau murid lain menggunakan bahasa Inggeris.

Pola yang sama didakwa turut ditemui daripada kajian Kementerian Pelajaran dan Jabatan Pelajaran Daerah dan sekolah tertentu.

Pengerusi eksekutif Pembina, Datuk Abdul Raof Hussin yang menaungi kajian itu mengesahkan kajian tersebut kepada Malaysiakini hari ini.

Laporan eksekutif kajian itu diedarkan buat pertama kali kepada umum semalam di hujung Kongres Kebudayaan Melayu Kedua anjuran Gabungan Persatuan Penulis Nasianal Malaysia (Gapena), Persatuan Sejarah Malaysia, Jabatan Kebudayaan dan Keseniaan Negara dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di ibu negara.

Kongres itu turut meluluskan resolusi yang membawa akibat pemansuhan PPSMI apabila mendesak hanya satu bahasa kebangsaan tunggal dilaksanakan dalam seluruh sistem pendidikan dari tahap rendah hingga universiti.

Hasil kajian yang sama pernah dibentangkan dalam mesyuarat meja bulat membahaskan dasar tersebut anjuran Kementerian Pelajaran tahun lepas.

Menjelaskan latar belakang kajian, Abdul Raof berkata, walapun pakar bahasa yang terlibat hanya diberikan saguhati minimum, namun kajian tujuh bulan itu tetap melibatkan kos besar kira-kira RM470,000.

Beliau berharap kajian itu mampu memberikan gambaran sebenar pelaksanaan PPSMI kerana, sampelnya besar dan luas, melibatkan 15,089 orang daripada pelbagai jenis dan aliran sekolah dari pelbagai kawasan perbandaran seluruh negara.

Seramai 553 guru – termasuk pengetua, guru besar dan penolong kanan sekolah – turut dipilih sebagai sampel.

Abdul Rauf menegaskan, kajian itu dilakukan secara bebas dan tidak dibuat berdasarkan kepentingan tertentu.

"Kami hanya mengemukakan hasil kajian. Kalau positif, positiflah, kalau negatif, negatiflah," katanya.

Jumaat, Februari 10, 2012

War Horse - Ulasan Filem

Ulasan Filem: War Horse
"Filem Drama Terbaik" - Amiene Rev
Pengulas: Amiene Rev (C) 2012

Jika anda pernah menonton filem Water For Elephants (2011), We Bought A Zoo (2011), Running Free - One Paw (1994), anda mungkin akan suka dengan filem War Horse. Filem Running Free pula mengisahkan seekor wolverine yang mempunyai satu tapak kaki berwarna putih yang diselamatkan oleh Garrett semasa kecil, dan kemudiannya terlepas dan tersesat ke dunia haiwan liar dan terpaksa berhempas-pulas untuk hidup sebelum berjaya menyesuaikan diri dengan keadaan dunia haiwan liar. Jika filem Running Free dibantu oleh suara latar yang membantu penonton untuk memahami jalan ceritanya, filem War Horse pula mampu berdiri dengan sendirinya, menerusi tingkah laku kuda yang bernama Joey sendiri. Tidak ada naratif, tetapi sinematografi yang indah serta runut bunyi yang menyentuh hati.

Setelah menonton filem War Horse yang menyentuh hati ini, apa yang terlintas di fikiran saya ialah filem Artificial Intelligent. Kedua-dua filem arahan Steven Spielberg ini, iaitu War Horse dan A.I: Artificial Intelligent, di mana ia mengisahkan pertemuan, perpisahan dan pertemuan kembali. Filem War Horse adalah berdasarkan novel kanak-kanak yang berjudul War Horse, hasil garapan Michael Morpurgo dan pertama kali diterbitkan pada tahun 1982 di United Kingdom. Kualiti filem ini amat baik. Ini adalah sebuah filem yang bakal merangkul anugerah untuk tahun ini.

Filem yang menjadikan Zaman Perang Dunia Pertama sebagai latar ini mengisahkan watak haiwan, khususnya kuda sebagai watak utama, selalunya akan disertakan dengan pemandangan yang cantik. Filem War Horse walau bagaimana pun, bukan sahaja memanfaatkan pemandangan yang cantik, tetapi turut disertakan dengan sinematografi yang menarik. Penggunaan Hukum Ketiga (Rule Of The Third) digunakan secara meluas dalam filem ini, sesuai dengan objek tunggal dan latar belakang senada.

Filem War Horse banyak bermain dengan suasana senja. Warna jingga sememangnya mempunyai kuasa yang kuat dalam menyentuh hati manusia. Warna jingga mampu menimbulkan rasa tenang, sayu, sepi dan damai. Warna jingga, coklat dan rumput yang menghijau, serta pakaian watak-watak yang kebanyakannya harmoni dengan warna-warna di dalam filem menjadikan visual di dalam filem ini tampak menarik dan menenangkan.

Kebanyakan babak dalam filem War Horse bergerak perlahan, tetapi disaratkan dengan dialog-dialog yang menarik. Muzik di dalam filem War Horse juga memainkan peranan penting dalam membantu penonton untuk menitiskan air mata. Gabungan jalan cerita yang penuh dengan semangat perjuangan untuk hidup, persahabatan, kesetiaan, kasih sayang, belas kasihan dan keikhlasan dengan runut bunyi John William menghasilkan suasana yang cukup dramatik.

Joey melalui satu peristiwa ke satu peristiwa, dari satu pihak ke satu pihak, hinggalah pada akhirnya Joey belajar melompat dan melepaskan diri dari cengkaman perang.

Joey digambarkan sebagai seekor kuda perwira, yang sanggup mengorbankan dirinya demi keselamatan kuda-kuda lain, dan akhirnya Joey menjadi faktor perdamaian antara dua buah negara yang sedang berperang, iaitu England dan Jerman.

Lakonan kuda yang bernama Joey ini memang menarik, kerana kuda ini seolah-olah berjaya menghayati situasi yang ada. Tahniah buat pelatih Joey kerana berjaya membantu Joey mewujudkan tingkah laku yang tepat dengan situasi di dalam satu-satu babak filem War Horse. Joey, si kuda kecil, seolah-olah mampu menghayati lakonannya, seolah-olah berupaya membaca skrip filem ini.

Sinopsis Filem War Horse
Sebelum para pembaca membaca sinopsis ini, perlu saya jelaskan bahawa saya bukan jenis menonton filem kerana berhibur, tetapi sebaliknya mengkaji jalan cerita, moral dan budaya dalam satu-satu karya. Saya tidak begitu peduli tentang hiburan dalam filem. Saya utamakan kualiti dan resepi dalam sesuatu filem. Saya tidak kisah jika saya terlebih dahulu sudah tahu tentang jalan cerita satu-satu filem, tetapi mungkin ada orang yang tidak suka mengetahui jalan cerita lebih awal kerana mahukan kejutan dan rasa terhibur dengan kejutan semasa menonton filem. Oleh itu, jika anda dari jenis yang sukakan kejutan tentang filem, anda tidak digalakkan membaca sinopsis ini. Sinopsis di bawah ini adalah berguna untuk diri saya dan mungkin juga kepada sesiapa yang berminat untuk melihat pandangan saya mengenai filem War Horse ini.

Filem War Horse mengisahkan Joey, seekor kuda kecil yang dibeli oleh Ted Narracott (lakonan Peter Mullan), yang bagaikan kerasukan, tertarik dengan kuda tersebut. Kuda tersebut akhirnya menjadi teman baik anaknya, Albert Narracott (lakonan Jeremy Irvine).

Demi membantu ayahnya menyelesaikan hutang sewa tanah yang mereka duduki, Albert dan Joey berusaha gigih untuk membangunkan ladang mereka. Namun, hujan lebat telah membinasakan tanaman mereka.

Tidak lama kemudian, peperangan antara England dan Jerman tercetus. Ted Narracott menjual Joey kepada seorang pegawai tentera, Kapten Nicholls (lakonan Tom Hiddleston). Albert berasa sangat sedih, namun Kapten Nicholls berjanji akan memulangkan semula kuda Albert, Joey selepas tamat peperangan.

Di kem tentera, Joey berkenalan dengan seekor kuda padi berwarna hitam yang angkuh, bernama Topthorn. Kedua-dua kuda ini saling bersaing, seperti kedua-dua tuan mereka. Joey berjaya mengalahkan Topthorn walaupun saiz badannya lebih kecil berbanding Topthorn. Ini kerana pengalaman Joey sebagai kuda pembajak menjadikannya lebih kuat berbanding kuda-kuda yang lain.

Joey tidak lama berada dalam pasukan tentera England apabila Kapten Nicholls terkorban dalam satu pertempuran. Joey dan Topthorn diselamatkan oleh dua adik-beradik berusia belasan tahun yang bertugas di bahagian perubatan tentera Jerman. Hubungan Joey dan Topthorn bersama kedua-dua adik-beradik ini juga tidak lama, selepas kedua-dua adik-beradik ini ditembak mati kerana cuba melarikan diri dari peperangan.

Joey dan Topthorn ditemui pula oleh seorang gadis biadab bernama Emelie (lakonan Celine Buckens) yang tinggal bersama datuknya (Neil Arestrup). Datuk Emelie amat menyayangi cucunya yang berstatus anak yatim piatu.Emelie cuba mengajar Joey cara-cara untuk melompat, tetapi Joey masih belum pandai melompat.

Tidak lama kemudian Joey dan Topthorn dirampas semula oleh pasukan tentera Jerman untuk dijadikan kuda pengangkut senjata berat. Hubungan Joey dan Topthorn semakin rapat. Topthorn terkorban kerana kecederaan teruk pada lututnya, dan Joey sempat mengiringi pemergian Topthorn.

Sejurus selepas itu, Joey dikejar oleh sebuah kereta kebal. Joey terperangkap, di satu sudut yang dipenuhi pagar berduri. Akhirnya Joey berjaya menyelamatkan diri dengan melompat ke atas pagar kereta kebal. Kemudian Joey memecut selaju-lajunya melarikan diri dari medan peperangan, melompat dari satu kubu ke satu kubu, merentasi tanah berlumpur tanpa mempedulikan pagar-pagar dawai berduri yang terlekat pada badannya.

Babak Menarik Dalam Filem War Horse
Semakin lama semakin banyak dawai berduri yang terlekat pada tubuh Joey. Joey akhirnya rebah di medan peperangan. Tidak lama kemudian, seorang tentera England bernama Colin dan seorang tentera Jerman bernama Peter menyabung nyawa untuk merentangi medan perang bagi menyelamatkan Joey. Colin melambaikan bendera putih, kedua-dua pihak tentera menangguhkan pertempuran. Colin dan Peter sama-sama berusaha untuk menyelamatkan Joey.

Pada pandangan saya, inilah babak yang paling menarik dalam filem War Horse. Dua tentera dari dua negara yang sedang berperang, bekerjasama menyelamatkan Joey, saling bertanya khabar, dan saling bertukar-tukar cerita tentang negara masing-masing. Keadaan ini menunjukkan kepada kita bahawa seperti Joey, kedua-dua tentera ini juga berperang kerana nasib, bukan kerana adanya perasaan saling benci-membenci, tetapi kerana kesetiaan kepada negara masing-masing.

Selepas menyelamatkan Joey, kedua-dua tentera bersepakat untuk menggunakan duit syiling bagi menentukan siapa yang layak memiliki Joey. Colin dari England menang. Kedua-dua tentera tersebut berjanji akan saling kunjung-mengunjungi ke kampung halaman masing-masing selepas tamat peperangan. Pada ketika ini, peperangan bagaikan tidak ada ertinya lagi.

Colin membawa pulang Joey ke kem tentera. Di sana merupakan detik pertemuan antara Colin dan Albert. Colin meminta pegawai perubatan tentera agar mengubati Joey, tetapi Joey didapati telah cedera teruk. Seorang pegawai tentera yang berpangkat meminta agar Joey ditembak mati. Berita mengejutkan ini tersebar pantas di kem tentera England.

Ketika ini mata Albert masih sedang dirawat selepas terkena gas beracun tentera Jerman. Sebaik-baik sahaja Albert mengetahui ada seekor kuda dibawa masuk ke kem, gerak hati Albert kuat mengatakan bahawa kuda itu adalah Joey. Albert memanggil Joey dengan cara yang telah diajarkannya kepada Joey. Joey terdengar dan menunjukkan reaksi. Usaha untuk menamatkan nyawa Joey tertangguh.

Albert lalu muncul dengan matanya yang dibalut dengan kain untuk mendekati Joey sambil memanggil Joey dengan teknik siulan orang India Merah. Semua orang terpegun melihat kejayaan Albert. Albert semakin yakin kuda yang berlumuran lumpur itu adalah Joey.

Pegawai perubatan tidak mahu percaya pada sebarang keajaiban, namun Albert dengan matanya yang tertutup lalu menyatakan ciri-ciri fizikal Joey; mempunyai empat pasang kaki stokin putih dan terdapat satu jalur putih pada dahinya. Para pegawai lalu mencuci keempat-empat kaki Joey, ternyata Albert benar. Pegawai perubatan masih tidak yakin, lalu mengelap dahi Joey, dan dalam keadaan masih terkejut, beliau kini percaya bahawa kuda itu ialah Joey, kepunyaan Albert Narracott. Pegawai perubatan itu berjanji akan merawat kuda itu sebaik mungkin.

Tidak lama kemudian peperangan ditamatkan. Pihak berkuasa menegaskan bahawa semua harta rampasan perang mesti dilelong. Joey bakal dilelong kerana dianggap sebagai rampasan perang. Para tentera mahu menyelamatkan Joey dari dilelong, lalu mereka semua mengumpul wang untuk diberikan kepada Albert, supaya Joey dapat kembali kepada Albert.

Semasa lelongan, datuk Emelie tampil ke hadapan dan menewaskan semua pembida Joey termasuk Albert. Joey diserahkan kepada datuk Emelie. Albert merayu kepada datuk Emelie untuk memulangkan Joey, namun datuk Emelie tidak mahu kerana baginya Joey begitu bermakna buat Emelie. Joey tahu siapa tuannya yang sebenar, Joey memberontak, melepaskan diri dari datuk Emelie dan kembali kepada Joey.
Datuk Emelie tersentak. Ternyata tanggapannya terhadap Albert salah. Pada mulanya dia menyangka bahawa Joey adalah milik Albert semata-mata selepas ditemui di medan peperangan, tetapi panji anugerah milik ayah Albert yang dijadikan Albert sebagai tangkal penyelamat nyawa Joey yang disimpan oleh datuk Emelie menjadi bukti bahawa Joey adalah kepunyaan Albert. Datuk Emelie mengalah dengan sukarela.

Albert menunggang Joey pada waktu senja, pulang ke kampung halaman. Ibu bapa Albert terpegun melihat kembalinya Joey ke kampung halaman. Cerita ini tamat dengan Joey memandang pemandangan yang jauh, pada waktu senja. Kuda yang memegang watak Joey ini memang telah melakonkan wataknya dengan amat baik. Tahniah kepada pelatih Joey.

Filem War Horse sarat dengan nilai-nilai murni. Ini adalah filem genre drama terbaik. Dialog-dialognya bersih daripada carutan dan maki-hamun. Jalan ceritanya sarat dengan inspirasi dan motivasi, serta teladan yang boleh dicontohi. Sebuah filem yang amat menyentuh hati dengan penamatan yang menggembirakan.

Rabu, Februari 08, 2012

Fahaman Hedonisme: Lambakan Pertandingan Hiburan Antara Punca Utama Pelajar Sekolah Tidak Minat Masuk Aliran Matematik dan Sains

FAHAMAN HEDONISME:
Lambakan Pertandingan Hiburan Antara Punca Utama Pelajar Sekolah Tidak Minat Masuk Aliran Matematik dan Sains
Penulis: Amiene Rev (C) 2012

Saya masih ingat kata-kata pensyarah saya. Semasa beliau berada di Amerika Syarikat, ternyata pelajar-pelajar di Amerika Syarikat lebih cenderung ke arah bidang hiburan dan muzik. Kelas-kelas kuliah bagi bidang Matematik, Sains dan Kejuruteraan pada masa itu ternyata didominasi oleh pelajar-pelajar dari Asia. Kini budaya dan fahaman hedonisme mula menular di Malaysia. Rata-rata muda-mudi di negara ini berpendapat, tidak perlu belajar Matematik dan Sains untuk hidup senang. Cuma perlu tahu menyanyi, berlawak dan menghiburkan orang, sudah boleh jadi kaya. Janji perlu kreatif dan tahu kehendak masyarakat, maka semua penghibur pun boleh hidup senang. Cuba lihat ganjaran dan hadiah yang ditawarkan kepada para pemenang pertandinganh hiburan, semuanya bernilai lebih daripada empat digit, malah ada yang mencecah ke angka juta. Pengaruh pertandingan hiburan sebagai pencetus fahaman hedonisme di Malaysia memang kuat, sehingga ramai orang mula menyertai pertandingan berunsur hiburan. Tidak kira penganggur, pelajar universiti, golongan bekerja, suri rumah, malahan nenek turut beraksi di gelanggang pertandingan hiburan. Pertandingan berunsur hiburan seperti nyanyian kini dianggap sebagai pencetus inspirasi untuk berjuang. Berjuang dalam bidang hiburan, untuk meraih kesenangan atau kepuasan dalam kehidupan, atau kedua-duanya sekali.

Hedonisme menguasai pemikiran masyarakat Malaysia kini. Setiap bulan, setiap minggu, ada saja program-program berunsur hedonis. Bukan sahaja di pasaraya, kompleks membeli belah, malah juga di pentas universiti, sekolah dan juga tadika. Perkembangan fahaman hedonisme di Malaysia menyebabkan Matematik dan Sains yang menjadi teras pembangunan teknologi negara dianggap tidak lagi penting. Buat apa memenatkan otak, menebalkan kaca mata, menggugurkan helaian rambut untuk mempelajari konsep Sains dan Matematik yang menyakitkan otak kiri, jika dengan menyanyi sahaja pun sudah boleh jadi kaya, sudah boleh jadi popular, sudah boleh mengumpul peminat dan menjadi pusat tarikan.

Sokongan media massa dan elektronik terhadap perkembangan pemikiran hedonisme ternyata positif. Kerjasama dan sokongan antara media dan hedonisme bagaikan isi dengan kuku, saling lengkap-melengkapi, saling memberi keuntungan bagi kedua-dua pihak. Pihak media untung dengan menjual cerita tentang bintang-bintang hiburan, manakala rancangan-rancangan hiburan untung besar kerana dipromosikan oleh pihak media. Duit dan keuntungan mengalir masuk ke simpanan kedua-dua pihak, makin kaya, makin mewah, makin senang, maka makin hebat persembahan yang dapat dibuat.

Akhirnya, keyakinan sesetengah rakyat Malaysia mengenai betapa untungnya jika boleh menyanyi, bermain muzik berbanding betapa pentingnya Sains dan Matematik. Jika mahu menyambung pengajian dalam bidang Sains dan Matematik di universiti, mesti ada wang yang banyak, tetapi jika mahu masuk pertandingan hiburan atau akademi hiburan seperti rancangan realiti, pasti ada sponsor, tambahan lagi sudah boleh cepat popular, mengumpul peminat, dan lagi dapat duit yang banyak jika menang. Kemudian laku dalam industri hiburan, boleh jadi bintang filem, boleh jadi duta, dan boleh dijemput untuk menyaksikan konsert atau persembahan rancangan teleivisyen atau rancangan realiti tertentu secara percuma. Malah disanjung oleh para peminat, bagaikan dewa yang disembah manusia!

Bagaimana fahaman hedonisme berjaya menarik minat masyarakat kita? Pertama, menerusi rancangan realiti yang jelas memberi ruang kepada seberapa ramai rakyat Malaysia untuk sama-sama melibatkan diri, merasai dan mengalami sendiri keseronokan, kemanisan dan kenangan dalam dunia hiburan. Tidak kira sama ada sebagai peserta, atau penyokong, kesemua individu yang terlibat akan mendapat sentuhan emosi, kepuasan, perasaan berjuang, kesedihan, keseronokan, dan pelbagai jenis perasaan lagi yang menyebabkan mereka rasa begitu mesra dengan hiburan. Apa lagi dengan ganjaran-ganjaran lumayan sama ada berbentuk fizikal seperti wang tunai, kereta mewah, rumah banglo, unit kondominium atau berbentuk moral seperti populariti, disanjungi, diminati dan diangkat sebagai orang penting, menyebabkan betapa mudahnya fahaman hedonisme menyerap masuk ke lubuk jiwa rakyat Malaysia. Hedonisme dilihat sebagai satu bentuk pelarian daripada kesusahan mencapai kejayaan menerusi ilmu Sains dan Matematik yang dianggap abstrak dan mencabar imaginasi manusia. Hedonisme dianggap sebagai satu bentuk pujukan untuk setiap manusia yang gagal dalam menguasai Matematik dan Sains, serta satu cara untuk hidup senang dengan cara yang lebih mesra terhadap jeritan emosi dan kepuasan hidup, menjadi raja dan dihargai dari satu sudut yang luar biasa.

Rancangan realiti hiburan biasanya akan menampilkan harapan peserta, dengan latar belakang yang miskin, datang dari keluarga yang tidak bernasib baik, terabai, tetapi mempunyai bakat dan kesungguhan dalam bidang seni, lalu mereka ini mencuba nasib, meraih simpati sama ada dengan sengaja atau pun tidak, dengan kisah sedih masa lampau, lalu berjaya menitiskan air mata simpat ribuan rakyat Malaysia. Dari satu sudut yang lain, perjuangan mereka, kesungguhan mereka untuk mengubah nasib hidup mereka berjaya memikat hati ratusan ribu rakyat Malaysia untuk bersimpati dan menjadikan mereka sebagai inspirasi, orang yang berjaya mengubah nasib. Terasnya, hedonisme. Terasnya budaya berhibur. Jika tidak pandai Sains dan Matematik, tidak dapat masuk ke universiti pun tidak apa asalkan memiliki kesungguhan untuk menjadi penghibur yang baik.

Apa yang dapat saya saksikan kini, bagaimana akibatnya apabila budaya hedonisme dibiarkan berleluasa, maka manusia kini tertarik pada dua perkara. Pertama, hiburan, dan yang kedua, wang. Menyedari betapa kroniknya minat pelajar kini terhadap Sains dan Matematik, maka ada organisasi yang mencadangkan agar setiap pelajar yang mengambil jurusan Sains dan Matematik diberikan elaun sebagai ganjaran. Budaya memberi ganjaran kini terpaksa ditegaskan, lantaran sukarnya untuk mewujudkan kesedaran para pelajar terhadap kepentingan Matematik dan Sains dalam kehidupan dan masa depan manusia. Sesetengah pelajar tidak lagi nampak betapa pentingnya Matematik dan Sains dalam membantu meneruskan kelangsungan tamadun manusia, kini, mereka lebih tertarik terhadap jaminan kesenangan hidup yang boleh diperolehi jauh lebih mudah melalui hiburan, khususnya pertandingan berunsurkan hiburan seperti rancangan realiti dan pertandingan nyanyian.

Bersediakah kita, rakyat Malaysia, berusaha untuk memerangi budaya dan fahaman hedonisme yang menular di Malaysia? Bagaimana masa depan Malaysia, sekitar 10 tahun lagi? Negara kita memerlukan ramai jurutera dan saintis untuk meneruskan kelangsungan tamadun rakyat Malaysia. Membangkitkan semula semangat cintakan Sains dan Matematik demi memajukan tamadun bangsa Malaysia adalah usaha yang amat penting. Mari kita semai semula rasa prihatin dan tanggungjawab rakyat Malaysia terhadap pentingnya menguasai ilmu Matematik dan Sains.

Isnin, Februari 06, 2012

Pelajar Ponteng Diarah Baca Al-Quran - Langkah Bijak!

Al-Quran merupakan pengubat jiwa. Orang ramai tidak penat beratur membeli tiket wayang, berdiri di konsert kemaksiatan dan menganjur perhimpunan haram. Namun, apabila disuruh membaca Al-Quran, pasti mereka akan cepat-cepat menolak. Begitulah kuatnya syaitan merasuki hati nurani manusia seperti ini. Saya memuji tindakan mengarahkan pelajar ponteng diarah membaca Al-Quran. Semoga tindakan ini dapat menyucikan semula hati nurani para pelajar yang kian sesat dengan pengaruh dan budaya dari luar negara.

28 pelajar ponteng sekolah di Kota Bharu diarah baca Al-Quran
KOTA BHARU: Seramai 28 pelajar lelaki beberapa sekolah menengah sekitar daerah Kota Bharu, yang ditahan kerana ponteng sekolah hari ini, diarah membaca al-Quran. Pengarah Jabatan Pelajaran (JPN) Kelantan, Hussin Awang berkata kesemua pelajar yang ditahan itu dibawa ke Masjid Mukim Telipot di sini, untuk diberi kaunseling dan diarah membaca al-Quran di bawah bimbingan imam masjid itu, Ahmad Yunus. Pelajar terbabit yang berumur antara 15 dan 18 tahun, ditahan antaranya di pusat beli-belah, taman perumahan dan surau.

"Ada kalangan pelajar yang ditahan itu sedang merokok," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Hussin berkata pelajar terbabit kemudiannya dibebaskan selepas diambil kenyataan dan latar belakang mereka oleh guru disiplin atau kaunselor untuk tindakan lanjut. Operasi bersepadu melibatkan lapan agensi kerajaan berkaitan, selama dua jam bermula 9.30 pagi itu, adalah lebih kepada usaha untuk mendidik pelajar agar tidak ponteng sekolah, katanya.

Katanya terserah kepada pihak sekolah untuk memanggil ibu bapa atau penjaga pelajar terbabit untuk dimaklumkan mengenai kesalahan yang dilakukan anak mereka itu. Beliau berkata operasi bersepadu itu akan dijalankan dari semasa ke semasa bagi membanteras penglibatan pelajar dengan kegiatan tidak sihat.

Operasi bersepadu itu melibatkan Pejabat Pelajaran Daerah Kota Baharu, polis, Ikatan Relawan Rakyat, Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Majlis Perbandaran Kota Baharu, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan. -- BERNAMA

Ahad, Februari 05, 2012

Karyawan Sebagai Aset Pembangunan Ekonomi Negara

Tulisan menggabungkan pendapat ringkas Amiene Rev berkenaan kepentingan karya dan juga sebagai maklum balas menyokong tulisan Nisah Haron mengenai artikelnya yang berjudul "Sastera Lahirkan Mercu Tanda Pelancongan".

Sastera selama ini dianggap mempunyai peranan besar dalam membangunkan nilai-nilai murni dan nilai-nilai jati diri sebagai warganegara Malaysia. Namun, peranan sastera sebenarnya jauh lebih hebat daripada itu. Jika diperhatikan sejak bertahun-tahun dahulu, sastera dan pelbagai bentuk karya yang lain telah lama menyokong ke arah wujudnya industri pelancongan, dan seterusnya meningkatkan ekonomi negara. Taman Tema Disney atau Disneyland merupakan salah satu kejayaan besar dalam industri pelancongan.

Drama bersiri dari Korea, "Winter Sonata" yang merupakan pembukaan bagi 'demam drama Korea' beberapa tahun lalu turut membuka ruang bagi industri pelancongan di Korea untuk mewujudkan pakej pelancongan Winter Sonata. Menerusi pakej pelancongan khas itu, para peminat setia drama Winter Sonata kini mampu menghayati perasaan dan suasana di dalam drama tersebut menerusi pakej pelancongan Winter Sonata.

Suatu ketika dahulu, filem Finding Nemo telah mencetuskan fenomena baru apabila beribu-ribu peminat filem tersebut telah membeli dan memelihara ikan clown fish, dan juga beberapa ikan lain yang dijadikan sebagai watak utama dalam filem itu. Jelas di sini, bagaimana karyawan dapat membantu melariskan jualan satu-satu benda hanya menerusi karya.

Filem Ombak Rindu adalah hasil daripada novel popular Ombak Rindu. Kejayaan novel ini membantu memberi keuntungan besar kepada penerbit filem Ombak Rindu. Disebabkan filem Ombak Rindu mempunyai kualiti yang berjaya memikat penonton, hasilnya karya dalam bentuk filem itu turut membantu melariskan semula novel Ombak Rindu yang sudah diterbitkan bertahun-tahun dahulu. Ini adalah satu bentuk di mana dua bentuk karya, saling sokong-menyokong antara satu sama lain.

Jika orang-orang dari industri penulisan, industri perfileman dan industri pelancongan saling bekerjasama untuk menghasilkan karya yang mampu menarik perhatian pembaca atau penonton untuk pergi ke satu-satu tempat, maka secara tidak langsung kerjasama ini boleh dianggap sebagai salah satu jasa besar terhadap penduduk setempat. Jika sebelum ini orang tidak kenal Kampung Gantong dan Pulau Belitung, sekarang menerusi novel dan filem Laskar Pelangi, dunia sudah mula buka mata.

Seorang penulis blog atau blogger juga boleh dianggap seorang karyawan. Peranan blogger dalam membantu meningkatkan ekonomi setempat menerusi tulisan-tulisan mereka juga tidak boleh dinafikan. Kerana itu kita lihat wujudnya kini pelbagai saluran iklan tempatan khusus untuk memanfaatkan hasil tulisan penulis-penulis blog sebagai batu loncatan untuk memperkenalkan atau melariskan satu-satu produk seperti Google Adsense, Nuffnangs dan Innity. Tulisan positif blogger tentang sesuatu filem, novel atau apa-apa produk boleh membantu melariskan produk-produk tersebut.

Blogger mampu menjadi penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara, dan meningkatkan pendapatan harian penduduk setempat, bukan sekadar menghangatkan dunia hiburan dan politik semata-mata. Begitu besar sumbangan dunia penulisan dan karyawan dalam membantu memajukan negara. Bukan lagi sekadar aspek kemanusiaan, tetapi juga dari sudut material. Blogger boleh jadi seorang wira yang membantu masyarakat, dan boleh saja menjadi seorang pemusnah menerusi kritikan yang berat sebelah.

Mereka Seharusnya Dijadikan Contoh Artis Teladan, Bukan Dihina, Diusik atau Dipulaukan


KUALA LUMPUR: Dihina, diusik dan dilabel dengan pelbagai gelaran seperti ‘ustazah jadi-jadian’ selain dipulau rakan, saudara-mara dan adik beradik antara cabaran kehidupan empat artis ini selepas mendekatkan diri ke jalan Allah. Pada zaman kemuncak mereka, siapa tidak kenal Catriona Noorhayati Ross Bahrain Ross (Cat), Saiful Amir Abdul Wahab (Pot Innuendo), Azan Addin Abdul Wahab (Azan Ruffedge) dan Zafri Nanarudin (Zaf VE). Mereka bukan asing dalam industri hiburan tanah air. Masing-masing pernah merasai dunia glamor dan menyemarakkan dunia lakonan dan muzik melalui genre R&B dan hip-hop hingga menjadi kegilaan ramai, terutama anak gadis. Cat kini bergelar penceramah bebas, manakala tiga lagi artis lelaki itu menubuhkan kumpulan nasyid Al Mawlid bersama Abdullah Ahmad (Lah VE) dan Amer Munawer Yusoff (Amer Ruffedge). Sempena sambutan Maulidur Rasul hari ini, keempat-empat artis ini mengambil kesempatan berkongsi cabaran dan pengalaman dalam mengharungi fasa baru dalam hidup mereka.

Begitulah petikan daripada HMETRO mengenai reaksi sesetengah manusia terhadap manusia yang cuba berubah menjadi lebih baik.  Walau bagaimana pun kita semua pun sepatutnya sudah mengetahui, manusia yang baik akhlaknya tidak akan mengusik, memulaukan atau mengeji artis-artis yang mahu kembali ke jalan yang benar. Cuma manusia yang sesat, gelap hatinya sahaja yang akan mengeji, menghina dan memulaukan artis-artis yang sudah bertaubat dan menutup aurat.

Tahniah kepada artis-artis yang telah berubah menjadi lebih baik. Semoga usaha anda dapat membuka hati artis-artis lain untuk berubah kepada lebih baik dari sudut agama.

Maulidur Rasul 2012 - Tolaal Badru Alaina - Hijjaz

Maulidur Rasul (Arab: kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim, 8/25), 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah SWT akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Tolaal Badru Alaina
Album : Cahaya Ilahi
Munsyid : Hijjaz


طلعالبدرعلينا

طلعالبدرعلينا
من ثنيا تالوداع
وجباالشكر علينا
مادعاالله داع

أيها المبعو ث فينا
جئت با لأ مر المطاع
أنت غو ثناجميعا
يامجمل الطباع

أنت شمس أنت بدر
أنت نورفوق نور
أنت إكسير وغالى
أنت مصباحالصدور

صلى الله على محمد
صلى الله علية وسلم

Panggilan Telefon Jauh Lebih Baik Berbanding SMS

Ibu bapa dan anak digalakkan untuk saling membuat panggilan telefon berbanding hanya menggunakan SMS. Ini kerana panggilan suara bukan sahaja menyentuh hati ahli-ahli keluarga, malah menyentuh deria-deria lain yang membantu menghilangkan tekanan. Nada suara mampu menyentuh jiwa anak dengan lebih tepat berbanding teks yang mungkin boleh disalah tafsir sehingga menimbulkan masalah lain.

MADISON: Satu kajian terbaru mengesahkan pemerhatian yang dilakukan sejak sekian lama iaitu kata-kata ringkas seorang ibu mampu memberi ketenangan kepada anak remaja mereka berbanding sekadar menghantar pesanan ringkas (SMS), kata satu kajian di Amerika.

Kajian mendapati seseorang yang menghantar pesanan ringkas (SMS) dengan harapan meredakan tekanan yang dialaminya, tidak akan memperoleh apa yang diingini. Sebaliknya tekanan akan bertambah dua kali ganda. Pakar antropologi Universiti Wisconsin-Madison berkata, kajian sebelum ini mengesahkan bahawa percakapan seorang anak melalui telefon atau berbual secara berhadapan dengan ibunya merangsang tindak balas hormon yang dapat meredakan tekanan berbanding hanya menghantar SMS. “Kajian menunjukkan kadar hormon cortisol yang dikaitkan dengan tekanan atau emosi tertekan berkurangan, manakala hormon oxytocin yang merangsang rasa gembira semakin meningkat, ketika seorang anak bercakap atau berbual dengan ibunya melalui telefon,” katanya.

Beliau berkata, dalam kajian terbaru itu, seramai 64 remaja berusia antara 7 hingga 12 tahun ditanya cara menyelesaikan masalah matematik di hadapan tiga orang dewasa yang tidak dikenali, suatu keadaan yang mencetuskan rasa tertekan.

Penyelidik mengukur perubahan kadar oxytocin dan cortisol selepas remaja perempuan yang tertekan dibenarkan membuat pilihan sama ada untuk menghubungi ibu mereka melalui telefon, berbual secara berhadapan atau menghantar pesanan ringkas.

“Kami mendapati paras hormon cortisol remaja yang menghantar pesanan ringkas kepada ibu mereka meningkat pada kadar tinggi berbanding mereka yang bercakap dengan ibu bapa melalui telefon atau secara berhadapan.

“Mereka didapati lebih tertekan dan ujian kami menunjukkan peningkatan lebih dua kali ganda paras hormon cortisol. Jelas, SMS yang dihantar tidak membantu memberi mententeramkan seorang,” katanya. – Agensi

Kes Kematian Di Siber Kafe Perkara Biasa?

Kematian Chen Rong-yu, belia berusia 23 tahun adalah disebabkan darah beku kerana kurang bergerak di dalam keadaan sejuk. Berita tentang kematian semasa bermain permainan video sudah lama kedengaran, dan peristiwa ini terus berlaku dan berlaku.

TAIPEI: Kejadian seorang lelaki tempatan maut ketika bermain permainan video di sebuah kafe internet tidaklah begitu mengejutkan kerana kes yang sama pernah berlaku di tempat lain. Apa yang menghairankan, berpuluh-puluh orang lain terus leka bermain permainan video selama beberapa jam tanpa menyedari mereka sebenarnya sedang duduk berhampiran mayat, kata polis, semalam. Mangsa dikenali sebagai Chen Rong-yu yang berusia 23 tahun, masuk ke sebuah kafe internet di bandar New Taipei malam Selasa lalu. Seorang pelayan yang memeriksa, mendapati lelaki itu sudah tidak bernyawa namun masih duduk di kerusi permainan video sambil mendepangkan tangan pada malam berikutnya, kata polis.

Pelayan itu memberitahu pihak berkuasa, kali terakhir dia melihat mangsa bercakap adalah pada tengah hari Rabu apabila berbual dengan telefon. Maknanya, mayatnya duduk di kerusi itu selama sembilan jam tanpa disedari 30 pengunjung lain.

Satu siasatan awal polis mendapati mangsa mungkin maut akibat serangan jantung kerana keadaan dalam kafe yang agak sejuk. Siasatan juga menunjukkan dia bermain permainan video itu selama 23 jam tetapi pekerja kafe tidak bimbang dengan keadaannya kerana Chen sering berhenti untuk berehat apabila berasa letih. Chen bermain permainan yang diberi nama ‘League of Legends.’

Keluarganya memberitahu penyiasat bahawa dia sudah menjalani rawatan masalah jantung pada September lalu. Polis pula mengesyaki beberapa faktor menjadi sebab dia diserang sakit jantung selain keadaan sejuk iaitu keletihan dan kurang bergerak hingga membawa kepada darah beku seterusnya angin ahmar. – AFP