BLOG DUKE AMIENE REV

Jumaat, Disember 30, 2011

Surat Pembaca - Terperangkap Dalam Cinta Nafsu Kronik

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul. Nama yang disiarkan juga adalah nama samaran, berdasarkan kehendak pengirim surat.

Surat Pembaca: Terperangkap Dengan Cinta Berlandaskan Nafsu
Saya Era berasal dari KL. Saya berumur 20 tahun tetapi saya rasa saya banyak masalah. Hal ini bersangkut-paut dengan perasaan saya. Saya merupakan seorang yang setia tetapi pasangan yang saya dapat hampir semuanya milik orang. Saya pun tak tahu kenapa saya acap kali dipertemukan dengan orang yang macam itu. Saya juga sudah melakukan kesilapan dalam hidup. Saya sangat mudah percaya kepada lelaki sehingga saya pernah terlanjur banyak kali. Bukan dengan seorang lelaki tetapi dengan ramai lelaki. Saya sendiri keliru tentang apa sebenarnya yang saya mahukan dalam hidup. Saya kini sudah menyambung pelajaran saya di peringat ijazah tetapi itu semmua tidak memberi apa-apa makna kepada saya.

Kini saya berpasangan dengan lelaki yang kaki perempuan. Saya sudah kenal dia sejak 4 tahun lepas dengan dia juga saya sudah terlanjur tetapi saya mula rasa diperbodohkan oleh dia. Saya pun tak tahu bagaimana saya boleh terpikat dengannya dan kini saya mahu melupakannya tetapi tidak tahu bagaimana caranya kerana kami terlalu banyak kenangan. Tolonglah bantu saya kerana hal ini saya rasa saya banyak buang masa.

Era Syirochan


Jawapan Amiene Rev: Bercinta Hendaklah Kerana Allah
Daripada apa yang Era tuliskan di atas, saya dapati kesilapan yang jelas berlaku dalam percintaan Era adalah disebabkan cinta berlandaskan nafsu. Ini dapat dijelaskan berdasarkan kekerapan keterlanjuran dalam hubungan bagi setiap hubungan cinta yang saudari telah jalinkan, sebagaimana yang dimaklumkan oleh saudari sendiri.

Dalam hidup ini, kita mesti ada matlamat. Tanpa matlamat, hidup kita terumbang-ambing. Saya cadangkan kepada saudari agar menetapkan matlamat untuk hidup mencari keredhaan Allah. Terlalu banyak dosa yang telah dilakukan. Ingatlah, cinta kerana nafsu tidak akan membawa saudari ke mana-mana. Cuba saudari lihat kembali bagaimana kambing, kerbau, ayam, itik, monyet dan sebagainya menjalani kehidupan mereka. Hidup mereka dipenuhi dengan mengikut kehendak nafsu semata-mata. Kita sebagai manusia yang berakal, hendaklah mengutamakan akal dan fitrah hidup sebagai seorang manusia Muslim.

Kembalilah ke jalan Allah. Dikatakan, perempuan yang jahat akan dipasangkan dengan lelaki yang jahat juga. Jika saudari tidak mahu berpasangan dengan lelaki yang jahat, kaki perempuan yang suka hidup dalam noda dan dosa, maka saudari hendaklah bertaubat dan kemudian mengikut jalan yang diredhai Allah. Apabila saudari telah menjadi seorang yang baik dan beriman, maka lelaki yang akan mendekati saudari juga biasanya adalah orang yang beriman juga.

Semoga saudari akan kembali berbahagia, dan kembali ke jalan yang benar.
Yang benar,
AMIENE REV

Khamis, Disember 29, 2011

Surat Pembaca - Atasi Lurus Bendul

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

Surat Pembaca: Bakal Pendidik Selalu Dipermain-mainkan Orang.
Saya merupakan bakal pendidik. Masalah saya, saya senang digula-gulakan oleh orang lain. Bagi saya menipu adalah tindakan yang salah. Oleh itu, saya terlalu bersikap jujur dan menganggap orang di sekeliling saya juga jujur seperti saya. Baru-baru ini saya didatangi oleh kanak-kanak yang beraya di rumah. Kanak-kanak tersebut bijak dan petah berbicara. Malangnya, mereka telah mempermainkan saya dengan menipu identiti mereka. Tapi akhirnya rakannya yang lain memberitahu saya yang rakannya itu hanya mereka-reka cerita kepada saya. Saya sangat sedih apabila menyedari saya telah tertipu. Mungkin disebabkan saya ni lurus bendul. Bukan sekali dua saya terkena, bahkan banyak kali. Saya sebelum ini adalah seorang yang periang tetapi disebabkan kejadian tersebut, saya sering murung. Disebabkan itu, saya terlalu rendah diri dengan kawan-kawan yang lain. Untuk pengetahuan tuan,saya merupakan anak bongsu dan manja.

Nadiyah


Jawapan Amiene Rev: Usah Ambil Berat Perkara Yang Kurang Penting.
Salam, Nadiyah. Saya dapati yang mempermain-mainkan saudari cumalah sekumpulan kanak-kanak yang masih belum matang dan belum bijak berfikir. Dalam menilai benar atau palsu bagi satu-satu maklumat, kita tidak boleh bulat-bulat menerima dan menilai berdasarkan pendapat satu pihak sahaja. Saudari perlu membiasakan diri untuk menyiasat kebenaran sesuatu fakta. Untuk mengatasi sikap lurus bendul, saya cadangkan agar saudari berfikir terlebih dahulu sebelum bertindak mempercayai apa-apa yang orang kata. Berfikir sebelum berbuat, adalah jalan terbaik untuk mengatasi lurus bendul. Lurus bendul biasanya berlaku kerana didalangi tabiat malas berfikir. Galakkan diri berfikir sebelum bertindak, pasti saudari tidak akan lagi dipermain-mainkan orang. Semoga panduan yang saya berikan ini dapat membantu saudari dalam kehidupan saudari.

Yang benar,
AMIENE REV

ANDA ADA MASALAH? Duke Amiene Rev: Pos Masalah Anda - Borang

Rabu, Disember 28, 2011

Surat Pembaca - Keliru Dengan Hubungan Cinta

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

Surat Pembaca: Keliru Dengan Sikap Kekasih

Salam, Amiene Rev.

Saya seorang pelajar dan sedang menuntut di sebuah institut. Saya sudah berusia 20 tahun dan beberapa tahun lagi akan menamatkan pengajian. Saya sangat cemburu dengan kawan-kawan yang telah berpunya sedangkan saya belum. Saya menyedari bahawa saya bukanlah seorang yang sangat cantik. Sebelum ini, saya pernah berkenalan dengan seorang lelaki selama beberapa bulan namun dia menghilang tanpa saya tahu apa sebabnya dan ini sedikit sebanyak telah membuat saya tertekan.

Selepas hampir 6 bulan, saya berkenalan pula dengan seorang lelaki yang lain dan dia dengan yakin telah meluahkan isi hatinya kepada saya. Saya selesa dengannya tidak seperti lelaki yang lain. Namun, saya dapat merasai kekurangan dalam perhubungan ini kerana dia sudah jarang berkomunikasi dengan saya. Saya cuba untuk memberi dia ruang kerana bimbang akan mengganggu sebarang aktiviti hariannya disebabkan dia seorang penuntut di luar negara, jadi waktu cuti adalah waktu untuk bersama keluarga. Apa yang mengelirukan saya ialah dia mengatakan saya terlalu baik untuk dia menyebabkan dia sukar untuk menghubungi saya.

Saya keliru dengan sikapnya walaupun saya sudah cuba untuk memahami dirinya. Melihat teman-teman yang gembira membuatkan saya cemburu dan berharap saya juga akan punya saat sebegitu. Saya harap Amiene Rev dapat membantu saya sedikit sebanyak.

Anaraz

Jawapan Amiene Rev: Usah Ditunggu Kepada Yang Tidak Sudi

Salam kembali, Anaraz.

Berdasarkan keterangan saudari Anaraz, saya kurang pasti sama ada hubungan saudari dengan lelaki tersebut berada pada tahap serius atau belum. Berdasarkan komen lelaki tersebut, saya berpendapat bahawa dia tidak mempunyai apa-apa hubungan cinta yang serius dengan saudari. Oleh itu, dalam keadaan ini, adalah menjadi perkara biasa sekiranya hubungan seperti ini tidak berkekalan, melainkan jika sudah jodoh.

Apakah yang dimaksudkan dengan meluahkan isi hatinya di sini? Adakah dia ada menyatakan bahawa dia benar-benar mencintai saudari? Adakah saudari pernah bersemuka dengan beliau? Lelaki ini berkemungkinan sedang sibuk dengan urusan pengajiannya dan mungkin terbeban dengan pelbagai tugas, oleh itu adalah bijak jika saudari tidak mengganggunya selalu, melainkan memberinya sokongan moral, dan jangan sekali-kali menambah beban beliau.

Mungkin saudari terlalu awal mendekatinya, kerana pada ketika ini beliau mungkin belum bersedia untuk bercinta. Barangkali tindakannya meluahkan isi hatinya tempoh hari dilakukan secara terburu-buru, mengikut perasaan, tanpa mempertimbangkan baik buruknya dahulu.

Saudari digalakkan untuk melakukan solat istikharah, dan kemudian tinggalkan perkara yang lara ini dari terus menghantui diri saudari. Jika benar dia jodoh saudari, maka pasti dia akan datang kepada saudari selepas dia tamat pengajiannya. Jika dia tidak datang, ternyata hatinya telah tawar. Namun, perlu saya ingatkan, jangan sesekali membebankan lelaki tersebut, kecuali saudari memberi sokongan moral kepadanya.

Ada sesetengah gadis bertindak membebankan lelaki yang dicintainya dengan tanggungjawab cinta dan hubungan cinta sehingga menyebabkan si lelaki rasa terbeban dan serba salah, dan akhirnya bertindak memutuskan hubungan yang mengganggu tanggungjawab sedia adanya. Berhati-hatilah.


Yang benar,
AMIENE REV

ANDA ADA MASALAH? Duke Amiene Rev: Pos Masalah Anda - Borang 

Selasa, Disember 27, 2011

Buli Di Tempat Kerja - Apabila Beban Kerja Ditambah & Jasa Tidak Dihargai

Bagaimana menangani buli di tempat kerja

KEJADIAN buli di sekolah, sama ada melibatkan pelajar lelaki atau perempuan, sudah acap kali dilaporkan media. Umum juga kerap diberitahu tentang tindakan disiplin yang diambil terhadap pelajar dalam kes buli, termasuk dibuang sekolah.

Bagaimana pula dengan kejadian buli di tempat kerja?

Berikut ialah satu situasi yang diceritakan seorang petugas pentadbiran di sebuah syarikat swasta, Azman Bahar (bukan nama sebenar) yang berusia lewat dua puluhan.

"Saya selalu dibebankan dengan kerja-kerja rumit dan berat oleh pegawai atasan saya. Walaupun ada rakan lain di pejabat lain yang mempunyai tanggungjawab sama, sayalah yang selalu dijadikan 'mangsa'.
"Saya jarang dapat pulang tepat selepas tamat waktu kerja seperti petugas lain iaitu pukul 6 petang. Biasanya saya hanya boleh balik kira-kira 8 malam. Bila sudah siap sesuatu kerja, dengan sengaja saya dilonggokkan fail-fail lain walaupun ada orang lain yang semasa itu tiada tugasan," katanya kepada penulis.

Azman juga mengadu beliau sukar mendapat kebenaran cuti.
"Bila saya tunjuk sijil cuti sakit pun, banyak soalan yang ditanya seolah-olah saya buat-buat sakit", kata beliau lagi.

Kenapa tidak bekerja di syarikat lain saja atau laporkan kepada majikan? Penulis melontarkan soalan ini kepada graduan perakaunan sebuah IPTA itu.

"Pernah saya laporkan kepada majikan tetapi saya diberitahu itu sebahagian daripada cara hidup kerja. Kalau kerja di tempat lain pun, tidak tentu perkara sebegini tidak akan berulang," kata Azman.

Tidak kenal tempat

Buli di tempat kerja tidak mengenal tempat.

Bagi Norlina Samad (juga bukan nama sebenar), beliau selalu dibuli oleh rakan setugas yang lebih senior bila mula-mula bertugas dulu.

"Buli di tempat kerja bukanlah satu rahsia lagi. Petugas yang baru biasanya akan disuruh menjalankan tugas yang lebih berat bila mula-mula bertugas. Alasannya ialah petugas junior mesti belajar, tetapi sebenarnya 'buli' yang berselindung di sebalik tugasan," kata beliau.

Bagi pensyarah serta juga aktivis sosial, Abdul Rashid Ismail, buli di tempat kerja tidak dapat dielak.

"Buli ialah satu penyakit sosial dan ia boleh berlaku di mana-mana sahaja".

Apa itu 'buli'


Menurut Abdul Rashid, tiada definisi tentang buli secara 'universal'.

Kata beliau, masyarakat memahami tabiat buli di tempat kerja sebagai satu 'tindakan berulang yang tidak munasabah ditujukan kepada pekerja yang menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan atau keselamatan'.

"Terdapat beberapa jenis buli. Antaranya kata-kata pedas atau kesat, tindakan meminggirkan pekerja, menyuruh pekerja berbuat kerja yang tidak bersangkut-paut dengan bidang tugas serta gangguan psikologi.

"Tindakan buli yang lain ialah memberikan tugas yang memang tidak boleh dilaksanakan, sengaja menukar jadual kerja tanpa sebab selain untuk menyusahkan petugas dan sengaja menyembunyikan maklumat bagi menghalang atau menyusahkan petugas melaksanakan tugasan," kata beliau kepada Bernama.

Katanya tiada undang-undang yang spesifik bagi melindungi mangsa buli di tempat kerja, melainkan jika ada kekerasan fizikal serta ancaman berlaku barulah boleh digunakan kanun jenayah.

Jantina serta keturunan

Menurut Abdul Rashid, ada beberapa kes buli disebabkan jantina serta keturunan dan juga personaliti.

"Mangsa buli akan mengalami stres. Begitu juga bagi saksi yang melihat insiden buli, mereka akan mengalami ketakutan serta gangguan emosi," kata beliau.

Menurut Abdul Rashid, bagi yang melakukan buli mereka mungkin berasa seronok melakukannya dan tiada rasa penyesalan akan timbul. Malangnya mangsa buli mungkin akan melakukan perkara sedemikian sebagai 'membalas dendam' terhadap orang lain pula.

Buli tidak kenal jantina


"Buli tidak terhad hanya pada kaum lelaki, wanita juga ada kebolehan membuli. Biasanya lelaki hanya akan membuli lelaki juga tetapi ada insiden wanita membuli kaum sejenis dan juga lelaki," kata beliau.

Pakar psikologi, Dr. Anne Ng berkata, buli akan membuat mangsa mengalami masalah kesihatan berpunca daripada stres dan ketegangan.

"Terdapat beberapa indikasi klinikal yang dialami mangsa buli antaranya seperti keresahan, naik berat badan (tanpa makan berlebihan), sakit kepala, sakit belakang, rasa mual, ulser di mulut, insomnia (tidak boleh tidur), mimpi buruk, radang kulit, diarhea serta iritasi perut, tekanan darah tinggi, murung, serta kurang keyakinan diri," kata beliau.

Dr. Ng menjelaskan bahawa buli di tempat kerja bukan sahaja berkenaan masalah kerja tetapi boleh juga dalam bentuk kata-kata kurang manis menyentuh hal peribadi seperti keluarga, gaya hidup, bentuk dan berat badan, pakaian serta penampilan.
Buli juga meliputi diskriminasi terhadap kurang keupayaan atau masalah perubatan, kata beliau.

Buli di tempat kerja akan mengakibatkan penurunan produktiviti.

"Mangsa akan sakit dan akan kerap mengambil cuti sakit. Ataupun mangsa akan kerap mengambil cuti untuk mengelak daripada dibuli dan ini secara langsung akan merendahkan produktiviti kerja beliau serta juga organisasi pada keseluruhannya," kata Dr. Ng.

Bagaimana hindari buli?

Jadi bagaimana hendak mengelak diri daripada dibuli?

Bagi Dr Ng, senjata utama ialah hanya dengan 'membuat tidak tahu atau tidak kisah'.

"Pembuli akan merasa seronok apabila mangsa memberi respons. Mereka akan cuba untuk membuat mangsa tidak selesa. Senjata utama ialah hanya membuat tidak kisah dan ini akan melemahkan semangat si pembuli.

"Bila pembuli mula mengusik anda, reaksi anda yang tidak ambil kisah akan membuatkan dia berasa hampa dan lambat laun dia akan menghentikan perbuatannya", katanya.

Satu lagi cara ialah dengan mewujudkan satu perwatakan yang anda bukannya seorang yang senang dibuli. Pembuli di pejabat biasanya hanya akan mencari mangsa daripada mereka yang dianggap lemah serta tidak berupaya melawan balik.

Sumber: Utusan

Cara Menangani Buli Di Tempat Kerja - Anda Dibuli?

Hampir semua tempat kerja di serata dunia menghadapi isu buli di antara pekerja dan pihak atasan yang mengakibatkan berlakunya kesan trauma yang berpanjangan. Kesan buli yang berterusan juga sudah pasti akan menurunkan produktiviti dan juga terjejasnya kesihatan si mangsa buli. Malaysia juga termasuk di antara kategori negara yang mempunyai kaki-kaki buli yang termasuk daripada pelajar, pekerja mahupun orang awam. Seringkali kes yang kerap muncul di muka akhbar dan televisyen adalah berkaitan buli di sekolah, namun kes yang sama berlaku di tempat kerja walaupun isu ini kurang mendapat perhatian ramai.

Tips berikut mungkin membantu anda menangani tekanan buli di tempat kerja.

Dalam usaha mematahkan tekanan buli ditempat kerja,anda haruslah memahami apa yang dimaksudkan dengan buli di tempat kerja.  Ciri-ciri yang yang boleh dianggap sebagai perbuatan buli adalah seperti:

Tindakan ulang-ulangan yang tidak munasabah dilakukan oleh pihak atasan, rakan sekerja atau sekumpulan rakan sekerja  terhadap pekerja yang lain dengan berniat untuk  mengertak, ugutan, menjatuhkan maruah atau memalukan. Selain itu cuba mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan terhadap pekerja yang lain dengan kritikan yang tidak munasabah, perbuatan suka menyalahkan orang lain tanpa usul periksa, meletakkan masa yang tidak rasional untuk menyiapkan tugasan tertentu atau mengeluarkan suara yang lantang dan perkataan lucah, makian di khalayak ramai atau bersendirian.


Langkah-langkah untuk menangani buli di tempat kerja

Berhadapan dengan pelaku buli dengan menyatakan bahawa anda sedang dibuli olehnya dan anda tidak menyukai perbuatan tersebut. Pastikan anda menggunakan ton suara yang rendah untuk elakkan sebarang konfrontasi dan  rekodkan situasi itu untuk rujukan masa hadapan.

Rekodkan dengan kadar segera perbuatan buli yang berlaku. Jika perbuatan buli tersebut berlaku di dalam talian telefon, pastikan anda mencatat waktu ia berlaku seperti masa, tarikh dan kemungkinan saksi yang ada sewaktu kejadian. Jika buli berlaku di dalam media elektronik seperti email atau ruangan chat, pastikan anda membuat salinan email tersebut, manakala untuk ruangan chat dapatkan perisian “screen capture” untuk mendapatkan screenshot gambar chat tersebut.

Dapatkan pandangan daripada kaunselor yang pengalaman atau pihak  anda boleh percayai. Jika anda dapat mengesahkan anda adalah mangsa buli, anda boleh melaporkan kepada pihak atasan syarikat atau bahagian sumber manusia untuk penyiasatan yang seterusnya.

Pembuli adalah seorang pelakon yang handal, jika pihak atasan  mengaturkan perjumpaan untuk menyelesaikan masalah anda, pembuli tersebut akan menipu bermati-matian untuk menutup kesalahan dirinya, anda harus bersedia dengan bukti yang kukuh seperti saksi ,masa, tarikh untuk menyokong pertuduhan anda itu.

Perbuatan buli boleh menjadi lebih serius jika tiada tindakan diambil sehingga  boleh mendatangkan kecederaan dan keganasan, laporkan kepada pihak pengurusan yang lebih tinggi untuk mendapatkan tindakan yang segera.

Sumber: Forward E-mel

Isnin, Disember 26, 2011

Surat Pembaca - Mengharap Si Dia Kembali

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

Surat Pembaca: Susah Untuk Melupakan Si Dia, Mahu Si Dia Kembali
Hampir setahun sudah berlalu tapi saya cuba melupakan si dia.. Namun bagai usaha yang sia-sia. Semua ini kerana si dia sekelas dengan saya.. Selain itu, si dia banyak menegur dan beramah mesra dengan saya.. sedangkan saya dan si dia sudah berpisah.. 

Saya seorang yang belum pernah bercinta sehingga bertemu si dia.. Setelah 3 bulan berhubung, akhirnya dia mahu berpisah dengan saya kerana dia mendakwa saya memaksa dia menyukai saya. Sukar terima kenyataan itu, saya mencuba segala usaha untuk melupakan dia. tapi semua usaha itu hanya bertahan 3 bulan sahaja.. dia seolah-olah memberi saya harapan terutama ketika dia meminta bantuan daripada saya... hanya ALLAH saja yang tahu bagaimana matanya merenung saya dengan senyuman dan riak wajahnya.. 

Pernah saya bertanya kepadanya, "ada harapan untuk aku lagi?" Namun jawapan yang diberikan sungguh menghampakan.. saya nekad ingin melupakannya.. masalahnya, tiadakah cara lain untuk melupakan dia? kerana saya sekelas dengan dia...

Haris

Jawapan Amiene Rev: Dekatkan Diri Kepada Allah, Kerana Allah Lebih Dahulu Mencintaimu
Terima kasih saudara Haris kerana menghantar surat ini. Pertama, saya memuji gaya penulisan Haris yang mirip penulis novel cinta. Saudara Haris memiliki bakat dalam bidang penulisan.

Di dunia ini, ramai orang yang menghadapi masalah yang sama seperti Haris. Saya banyak menerima surat-surat pembaca seperti ini. Putus cinta, dan susah untuk melupakan orang yang pernah dicintai sebelum ini. Berat hati untuk memutuskan hubungan dengan kekasih dan sebagainya.

Haris percaya bahawa jodoh itu di tangan Tuhan? Ramai juga orang yang engkar dengan kenyataan ini, mereka tidak dapat menerima hakikat bahawa jodoh itu di tangan Tuhan.

Dekatkan diri dengan Allah. Dalam Islam, kita dianjurkan untuk membuat solat istikharah, untuk meminta petunjuk supaya mudah membuat keputusan dalam soal-soal hidup dan mati. Adakah Allah redha dengan cinta itu? Kebanyakan manusia, apabila putus cinta, sesat dan lupa di mana Allah. Ini sama sekali sifat yang sangat merugikan. Keimanan luntur. Hanyut dalam buaian kekecewaan.

Kembalilah pada ajaran Islam yang asal. Cinta dan jodoh yang baik akan ditemui kemudian.

Yang benar,
AMIENE REV

ANDA ADA MASALAH? Duke Amiene Rev: Pos Masalah Anda - Borang 

Sabtu, Disember 24, 2011

Surat Pembaca - Mahu Tips Pembelajaran Berkesan

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

Surat Pembaca - Sukar Memahami Konsep Sains SPM

Salam. Saya sedang menghadapi kesukaran dalam meemahami dan menjawab dengan betul dengan subjek SPM terutama sains. Setiap hari saya mencuba memahami dan apabila menjawab dalam peperiksaan, saya rasa blank dalam melihat soalan seolah-olah saya tak pernah jumpa soalan tu. Saya tak berapa faham macam mana nak memahami sesuatu konsep dalam tajuk subjek. Saya juga tidak dapat mengingat dalam jangka masa yang panjang walaupun hampir setiap hari saya telah mengulanginya. Bantulah saya. Saya menduduki SPM tidak lama lagi. Saya mahukan sesuatu perubahan dalam pembelajaran saya.
Mata Pelajaran:
Bahasa Melayu B+
Bahasa Inggeris C+
Mathematics D
Fizik E
Biologi E
Kimia E
Pendidikan Syariah Islamiah C+
Pendidikan Quran Sunnah B+
Bahasa Arab Tinggi D
Sejarah B
Additional Mathemathics E
ERM,TERUK BUKAN??? Sila bantu saya dalam pembelajaran berkesan. Terima kasih.

Nurul AYS @ Sumaiyyah


Jawapan Amiene Rev: Jadikan Berfikir dan Mengingat Sebagai Tabiat - Elakkan Tabiat Menghafal
Salam kembali. Berdasarkan subjek-subjek elektif SPM yang saudari ambil, saya anggap saudari sebenarnya merupakan seorang pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama. Subjek-subjek yang saudari ambil selalunya diambil oleh pelajar-pelajar yang cemerlang dalam PMR.

Berdasarkan keputusan peperiksaan saudari, saya beranggapan bahawa saudari lebih cenderung dalam hafalan dan lemah dalam kecerdasan logik Matematik. Saudari mungkin lebih cenderung menghafal, dan apabila mengulangkaji pelajaran, saudari juga menghafal langkah-langkah untuk menjawab soalan peperiksaan dan bukannya menghayati.

Saudari Sumaiyyah, hafal dan faham adalah dua perkara berbeza. Memahami kemudian mengingati apa yang difahami adalah langkah yang bijak. Saya sendiri tidak faham bagaimana saudari boleh mengambil subjek-subjek aliran Sains Tulen. Namun, jika dilihat secara keseluruhan, subjek-subjek menghafal pun rendah juga.

Perkara seperti ini biasanya jarang berlaku. Saya duga saudari mungkin sibuk dengan aktiviti-aktiviti selain akademik, menyebabkan saudari tidak sempat atau tidak mempunyai cukup masa untuk mengulangkaji pelajaran. Mungkin juga fokus pembelajaran saudari sering terganggu dengan urusan-urusan bukan akademik.

Menjaga hati guru adalah perkara penting bagi seorang pelajar. Apabila guru redha dengan pelajarnya, maka berkatlah ilmu yang diajarnya. Apabila meminta atau bertanya sesuatu soalan kepada guru, hendaklah menggunakan ayat-ayat yang bersopan.

Faktor yang lain lagi adalah faktor pemakanan. Ada makanan yang boleh melemahkan daya berfikir dan mengingat seperti kepala ikan, makanan masam dan makanan yang telah dipijak semut. Ada makanan yang boleh menguatkan daya ingatan dan kecerdasan berfikir seperti kurma, kismis, madu dan susu.

Pembelajaran berkesan di dalam kelas bermula dengan daya tumpuan di dalam kelas. Kegagalan memberi tumpuan kepada para pelajar di dalam kelas adalah musibah yang nyata kepada para pelajar untuk menguasai peperiksaan.

Saudari juga ada menyatakan bahawa pemikiran saudari kosong apabila saudari melihat soalan peperiksaan seperti tidak pernah berjumpa soalan itu. Memanglah saudari tidak pernah berjumpa dengan soalan itu kerana soalan peperiksaan tahun ini tidak akan sama dengan soalan tahun lepas. Lainlah kalau soalan bocor.

Oleh itu, saudari mestilah berusaha untuk mengubah tabiat menghafal kepada tabiat berfikir. Tingkatkan daya berfikir dengan banyak berfikir. Kefahaman saudari akan semakin meningkat.

Selamat berjaya!

Yang benar,
AMIENE REV

Jumaat, Disember 23, 2011

Surat Pembaca - Anak 6 Tahun Alami Masalah Pembelajaran Di Tadika

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.


Surat Pembaca: Anak Lemah Dalam Pembelajaran
Salam. Saya ada seorang anak yang berumur 6 tahun. Dia sangat lemah dalam perbelajaran. Dia belajar di tadika dekat rumah. Menurut cikgunya, dia tidak seperti kawan-kawannya yang lain. Dia tak boleh ikut apa yang diajar oleh gurunya. Saya nak tanya, apakah sebabnya dan bagaimana untuk mengatasinya? Sekian, terima kasih.

Hadi Zainal


Jawapan Amiene Rev: Perlu Jumpa Pakar Kanak-kanak
Salam kembali. Saya pernah ditemukan dengan ibu bapa yang mempunyai anak yang bermasalah dalam pembelajaran seperti ini. Ada beberapa kes yang mungkin berkaitan dengan anak saudara, antaranya:

Masalah pembelajaran khusus
Keadaan ini selalu dipanggil 'dyslexia ' dalam bahasa Inggeris. Ini dapat dikenali sebagai satu keadaan di mana kanak - kanak yang tidak mengalami kecacatan akal atau kurang minat mengalami kesukaran sama ada membaca , menulis atau mengira.

Keadaan ini selalu tidak dikenali dan ini menyebabkan kanak - kanak ini meneruskan persekolahan mereka tampa mendapat bimbingann yang sesuai . Akibatnya timbul perasaan konsep diri yang negetif atau kelakuan yang mungkin menimbulkan masalah disiplin di sekolah. Kanak - kanak yang mendapati sukar membaca memerlukan orang untuk membaca kepadanya atau diajar melalui rakaman pita. Masalah pembelajaran khusus ini memang sudah lama dikenali tetapi hanya sedikit sahaja bilangan kanak - kanak yang berjaya dikenalpasti dan diberi kurikulum pembelajaran khas oleh kerana kekurangan pakar - pakar dalam bidang Psikologi pembelajaran.

Kekurangan pendengaran dan / atau penglihatan
Kanak - kanak yang pekak lazimnya tidak boleh bertutur dengan jelas walaupun dia boleh memahami percakapan orang lain sama dengan cara bacaan bibir atau cara - cara lain. Oleh kerana pendengaran merupakan deria yang paling mustahak untuk pembelajaran , kanak - kanak yang pekak akan kebelakang didalam kelasnya. Kanak - kanak ini memerlukan cara pengajaran yang khas.

Kanak - kanak yang kurang jelas penglihatannya akan kurang mampu menangkap maklumat yang ditulis di papan hitam. Jika dia tidak menyatakan masalah kepada guru dan gurunya pun tidak mengetahui , keadaan ini akan berterusan sehingga akan menjejaskan pembelajarannya. Kebanyakkan daripada kanak - kanak ini boleh dan mesti dipulihkan dengan memberi kaca mata yang sesuai.

Perkembangan yang lambat
Ada pula kanak - kanak yang menempuhi proses perkembangan mental yang lambat tampa apa - apa kecacatan jasmani.Walaupun umurnya sudah enam tahuin umpamanya , pengalaman dan pemikirannya mungkin seperti kanak - kanak yang berumur lima tahun. Kanak - kanak ini perlu diberi galakkan dan bimbingan yang sewajarnya untuk membolehkan perkembangan kognitifnya berterusan . Walaupun ada baiknya jika pendaftaran persekolahan dilambatkan ini selalunya tidak dapat dilakukan pada masa kini. kanak - kanak seperti ini bukanlah mengalami kecacatan akal dan jika tidak dikenalpasti dan diberi bimbingan yang sewajarnya mungkin ada menyerap konsep diri yang tidak sihat. Kanak - kanak ini akan mendapat manafaat jika dirancang.

Masalah bahasa dan pertuturan
Kefahaman bahasa serta pertuturan  adalah mustahak bagi seseorang itu berinteraksi dengan orang lain. Jika seseorang itu tidak boleh memahami bahasa atau mengunakan bahasa kerana sesuatu gangguan pada urat sarafnya , ini akan menjejaskan pembelajarannya. Keadaan ini tidak selalu berlaku tetapi perlu dikenal pasti supaya dapat diberi cara pemulihan yang sesuai untuknya.


Saya cadangkan saudara Hadi Zainal membawa anak saudara bertemu pakar kanak-kanak atau doktor. Kanak-kanak yang mengalami masalah pembelajaran sebenarnya boleh berjaya dalam hidup, malah telah dibuktikan ramai tokoh ternama di dunia pernah mengalami masalah pembelajaran. Sekiranya anak saudara benar-benar ada masalah pembelajaran, anak saudara memerlukan pendidikan khas. Jalan terbaik buat masa ini adalah dengan membawa anak saudara bertemu pakar kanak-kanak. Di sana, saudara akan mendapat prosedur yang betul untuk membantu anak saudara.

Yang benar,
AMIENE REV

Terdapat bahan yang dirujuk dari sumber:

Ahad, Disember 18, 2011

Surat Pembaca - Gadis Comel Sering Dikecewakan Lelaki Kerana Gagal Ubah Tabiat Bercakap Kasar

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

SURAT PEMBACA: GADIS CANTIK SERING DITINGGALKAN LELAKI KERANA TABIAT BERCAKAP KASAR
Salam. Saya berumur 24 tahun, bekerjaya, mempunyai rupa paras yang menarik, berkulit cerah,baik,bergaya, dan berwajah comel. Ramai rakan lelaki mengatakan saya mempunyai cukup pakej. Tetapi kisah cinta saya selalu tidak berkekalan. Seringkali orang yang saya suka hanya suka saya sementara sahaja.

Selepas 5-6 bulan, selalunya mereka akan berubah hati kepada orang lain padahal saya sangat sayang pada mereka. Bila saya tanya apa salah saya, mereka akan cakap saya tidak salah apa-apa malah mengatakan saya amat baik. Kadang kala saya menjadi bingung. Salahkah kalau kita menjadi baik, tidakkah mereka mahu pasangan yang baik dan cukup pakej?

Saya sering berfikir-fikir apa silap saya dalam perhubungan yang mungkin saya boleh perbaiki. Adakah kerana cara saya bercakap kasar membuatkan mereka berubah hati? Saya cuba untuk mengubah cara cakap saya, tetapi susah sebab saya dah hidup 24 tahun dengan cara bercakap macam tu dan ianya mengambil masa kalau kita nak berubah. Orang tua saya sudah bertanya adakah saya mempunyai teman istimewa sekarang memandangkan ramai kawan-kawan saya sudah berkahwin dan bertunang.

Saya selalu perasan ramai lelaki selalu memandang saya tapi jarang sekali untuk bertegur dengan saya, maksud saya untuk berkenalan. Rakan saya pernah cakap kalau orang tidak mengenal saya, mereka akan ingat saya sombong dan mempunyai kelas tersendiri berbeza dengan saya yang sebenarnya.

Saya risau tahun depan saya akan 25 tahun dan saya masih tiada teman istimewa. Kadang-kadang timbul perasaan cemburu melihat orang lain bahagia sedangkan saya masih bersendirian padahal boleh dikira cukup pakej. Saya bingung, buntu tidak tahu apa yang patut saya lakukan. Adakah kerana saya terlalu baik menyebabkan saya sering dipermainkan? Bagaimana harus saya buat untuk orang tertarik untuk berkenalan dengan saya?

Eira Sofia


JAWAPAN AMIENE REV: BUDI BAHASA DAN SOPAN SANTUN ADALAH KECANTIKAN DALAMAN
Salam kembali. Saya bersimpati dengan saudari Eira Sofia kerana sering dikecewakan lelaki. Kecantikan, mempunyai dua makna bagi lelaki. Pertama, kecantikan luaran, iaitu rupa paras. Kedua kecantikan dalaman, iaitu budi bahasa. Saudari tentu bergred A+ dari segi kecantikan luaran, tetapi dari aspek kecantikan dalaman, mungkin banyak lagi yang perlu saudari perbaiki.

Tempoh 5-6 bulan pertama dalam hubungan mungkin boleh dianggap sebagai tempoh percubaan. Lelaki-lelaki ini menggunakan tempoh itu untuk mengenali saudari dari aspek dalaman. Jarang ada lelaki yang mudah menerima wanita yang bercakap kasar. Pepatah Melayu ada mengatakan, kerana pulut, santan binasa, kerana mulut, badan binasa.

Mulut dan lidah adakalanya lebih tajam daripada pedang, boleh menikam terus ke hati dan emosi tanpa perlu melukai kulit dan daging. Lelaki lebih tertarik dengan wanita yang lembut budi bahasanya walaupun wanita itu berkulit hitam, atau berwajah biasa-biasa. Bayangkan sehelai pakaian berjenama mahal tetapi tercalit lumpur dan sampah. Adakah saudari sangup memakainya? Bayangkan pula sebuah radio yang cantik rekaannya, tetapi bunyinya bingit dan menyakitkan telinga. Sanggup saudari simpan atau gunakan radio itu?

Kata-kata kasar itu akan terngiang-ngiang di telinga lelaki, dan seterusnya menimbulkan rasa tidak suka, benci, geram, tersinggung, tercabar dan dendam, walaupun saudari tidak berniat jahat. Akhirnya saudari pun ditinggalkan.

Bercakap kasar juga tidak dianjurkan di dalam agama. Selain menyakiti dan menyinggung perasaan orang, bercakap kasar juga boleh mendatangkan dosa. Dapat dosa, ditinggalkan lelaki. Kan, tidak bagus tu?

Budi bahasa adalah kecantikan dalaman bagi semua insan. Berfikir sebelum bercakap adalah latihan terbaik untuk saudari. Semoga saudari akan dapat memperbaiki kecantikan dalaman, dan menjadi lebih cantik lagi di mata dan di hati lelaki pada masa akan datang.

Yang benar,
AMIENE REV

Sabtu, Disember 17, 2011

Surat Pembaca - Menghilangkan Rasa Sunyi

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.

SURAT PEMBACA - SERING KESUNYIAN

Saya sentiasa berasa kesunyian dan kesepian setiap hari. Pelbagai perkara telah saya cuba lakukan untuk menghapuskan perasaan tersebut selain dengan menyiapkan assigment, saya juga melakukan aktiviti-aktiviti keagamaan dan memenuhi masa terluang dengan membaca buku cerita atau sebarang bahan bacaan. Namun, perasaan tersebut akan hadir juga beberapa ketika kemudian. Saya tidak tahu apa lagi tindakan yang patut saya ambil. Saya kurang gemar berada bersama kawan-kawan yang ramai dan menghabiskan masa berborak kosong dan melepaskan hilai tawa yang keterlaluan. Saya sentiasa merasakan ingin berteman dengan seseorang yang memahami saya. Kadang-kadang kesunyian dan kesepian yang melanda jiwa saya menjadikan saya agak tertekan kerana sudah buntu.

Apa lagi yang harus saya lakukan bagi menghilangkan perasaan sebegini. Kerap kali juga uga saya menangisi kesunyian dan kesepian yang dialami. Saya harap masalah saya ini dapat diberi penawarnya agar saya gembira dan kesunyian itu diganti dengan kebahagiaan.

Miss LonelyJAWAPAN AMIENE REV : LIHAT KELEBIHAN DIRI DAN PENDERITAAN ORANG LAIN, KITA AKAN MAKIN BERSYUKUR.

Daripada apa yang saya faham mengenai masalah saudari Miss Lonely ini, bukanlah kesunyian, tetapi kemurungan. Saya yakin, Miss Lonely adalah seorang pelajar di peringkat pengajian tinggi. Saudari berasa tidak mendapat kepuasan dalam hidup, lantaran tidak ada teman yang betul-betul dapat memahami keperluan saudari.

Kadangkala tidak semua perkara dapat memenuhi kehendak atau ikut kemahuan kita. Saudari harus belajar untuk menerima rakan-rakan lain. Mungkin saudari berasa sunyi kerana kawan-kawan lain suka menghabiskan masa dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah, sedangkan saudari pula dari jenis yang suka melakukan sesuatu yang berfaedah.

Saudari mungkin seorang yang bercita-cita tinggi. Jika saudari ada matlamat yang boleh dicapai, cubalah isu ruang masa saudari dengan mencapai matlamat tersebut. Mungkin saudari boleh cuba tuliskan apa masalah saudari di dalam jurnal atau hasil pembacaan saudari di dalam jurnal dan berkongsi idea dengan penulis-penulis intelek yang lain? Atau, sertai mana-mana kelab atau persatuan kebajikan supaya saudari dapat mengenali lebih ramai aktivis kemanusiaan yang suka melakukan perkara-perkara berfaedah.

Mungkin, dengan melakukan kerja-kerja kebajikan di dalam kelab atau persatuan, seperti ke rumah orang-orang tua, akan membuka pandangan saudari tentang erti kesunyian. Orang-orang tua, atau pesakit-pesakit kanser di wad kritikal mungkin melalui tempoh kesunyian yang lebih teruk. Jika ini benar, saudari akan dapati bahawa saudari lebih beruntung daripada mereka.

Bersyukurlah. Bersyukur adalah kunci penghapus kesunyian.

Yang benar,
AMIENE REV

Jumaat, Disember 16, 2011

Surat Pembaca - Emak Pilih Kasih

Surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu dari struktur ejaannya kerana pihak Duke Amiene Rev tidak suka menyiarkan ejaan-ejaan SMS. Sekiranya pembaca mahu maklum balas yang cepat daripada pihak Duke Amiene Rev, pastikan anda menulis dalam Bahasa Melayu dengan ejaan yang betul.


Mama Pilih Kasih - Ibu Pilih Kasih

Asalamualaikum Amiene Rev, saya ada masalah. Mama saya sentiasa menangkan abang saya. Walaupun mama tidak pernah membuat apa-apa yang keterlaluan kepada saya, tetapi mama selalu lebihkan abang daripada saya. Apa kemahuan abang semua dituruti, jika saya. Memang tidak boleh. Saya sentiasa hormat dan patuh kepada mama tetapi kadangkala semuanya abang sahaja yang betul saya sahaja yang salah. Tolonglah saya, saya sentiasa bersabar menghadapinya. Dalam masa yang sama saya perlukan motivasi.

Rosza Zaza


Jawapan Amiene Rev - Berdoa Kepada Allah Agar Lembutkan Hati Mama


Waalaikumussalam, Rosza. Pilih kasih kadangkala berlaku dalam keluarga. Dalam keadaan ini, anak yang sering dipinggirkan pasti akan merasa sedih. Sekiranya Rosza masih seorang pelajar, mungkin Rosza boleh mendapat perhatian yang Rosza tidak dapat daripada emak Rosza itu melalui guru-guru. Guru-guru di sekolah kaya dengan nasihat, kaya dengan ilmu, mungkin mereka boleh membantu Rosza untuk maju dalam pelajaran, mencipta fokus di sekolah dan seterusnya mengalihkan tumpuan Rosza daripada masalah emak Rosza yang suka melebihkan abang Rosza.

Saya tidak pasti apa yang Rosza minta, dan apa pula yang abang Rosza minta sehingga mudah dipenuhi. Adakah kerana permintaan Rosza itu terlalu berat untuk dipenuhi berbanding permintaan abang Rosza. Apa pun, saya nasihatkan Rosza agar sentiasa berdoa kepada Allah, agar hati emak Rosza dapat dilembutkan, dan berlaku adil kepada anak-anaknya.

Salam maju jaya Rosza. Semoga kebahagiaan semakin menghampiri.

Yang benar,
AMIENE REV

ANDA ADA MASALAH? Duke Amiene Rev: Pos Masalah Anda - Borang 

Khamis, Disember 15, 2011

Surat Pembaca - Ingin Kembali Ke Sekolah

Isi kandungan surat ini telah diubah ke bentuk Bahasa Melayu TInggi kerana Blog Amiene Rev mengutamakan ejaan Bahasa Melayu Tinggi. Ejaan singkatan SMS tidak diterima kerana e-mel tidak ada batas bilangan teks atau huruf.


Soalan: Pembaca Mahu Kembali Sekolah Untuk Ambil SPM
Saya hendak bertanya. Saya sudah berhenti sekolah sejak saya tingkatan 1 tetapi saya mahu sekolah balik untuk ambil SPM tahun ini. Adakah sekolah akan beri peluang kepada saya?

Zamri


Jawapan Amiene Rev:

Terima kasih kepada Zamri kerana sudi menghantar e-mel kepada pihak editorial blog Duke Amiene Rev. Pertama, saya cadangkan Zamri supaya merujuk kepada pihak kaunselor sekolah mengenai cara-cara kemasukan semula ke sekolah. Sebenarnya saya kurang jelas dengan maklumat yang Zamri berikan. Apa pun untuk pengetahuan Zamri, sehingga kini, masih ada pelajar yang berusia lebih daripada 20 tahun, malah ada yang berusia 30 tahun dan masih mahu mengambil SPM. Tujuan mereka mengambil SPM pada usia 30 tahun adalah kerana sebelum ini mereka tidak memiliki sijil SPM dan tidak dapat naik pangkat.

Jika seorang ayah atau ibu yang telah bekerja dan berusia 30 tahun pun masih sanggup menduduki bangku peperiksaan SPM, apatah lagi Zamri. Peluang itu ada dan boleh diperolehi jika ada kesungguhan.

Sebarang usaha untuk masuk semula ke sekolah biasanya boleh dirujuk terus menerusi PPD berdekatan. Sekiranya berjaya, Zamri akan diberi kebenaran untuk kembali ke sekolah. Untuk maklumat lanjut tentang prosedur kemasukan semula ke sekolah, sila hubungi pihak sekolah atau pergi terus ke sekolah dan buat temu janji dengan kaunselor untuk panduan lanjut.

Semoga maklumat ringkas yang saya berikan ini dapat membantu Zamri untuk membina masa depan yang lebih gemilang. Sekian, terima kasih.

Yang benar,

Rabu, Disember 14, 2011

Watak Kucing Jutawan Dalam Novel Amiene Rev Jadi Kenyataan

KUCING WARISI HARTA RM39 JUTA
Beberapa tahun lepas saya ada merancang sinopsis dan jalan cerita mengenai novel bertemakan kemanusiaan dan persaudaraan. Dalam novel tersebut ada satu watak kucing yang menjadi jutawan selepas mewarisi harta kekayaan daripada tuannya yang telah meninggal dunia. Kucing tersebut tinggal di rumah besar seperti istana dan membela kebajikan ratusan kucing-kucing terbiar yang diselamatkan daripada terbiar di jalanan. Walaupun kucing ini bukan watak utama, tetapi peranannya dalam novel tersebut amat penting. Hari ini, apabila terbaca mengenai kisah kucing yang mewarisi harta RM39 Juta, saya mula teringatkan balik novel. Adakah ini satu petunjuk? Memandangkan saya mempunyai banyak idea yang berjalan serentak, saya sendiri pun tidak tahu mana satu novel yang patut disiapkan dahulu. Mungkin, sekarang, saya sudah nampak petunjuknya.


KUCING WARISI HARTA RM39 JUTA
ROME: Seekor kucing terbiar yang diselamatkan di jalan raya di bandar raya ini, mewarisi harta berjumlah AS$13 juta (RM39 juta) daripada tuannya, balu seorang jutawan hartanah. Maria Assunta meninggalkan hartanya kepada kucing kesayangannya itu, Tommaso, selepas meninggal dunia dua minggu lalu ketika berusia 94 tahun. Kekayaan yang diwarisi kucing itu, termasuk wang tunai dan juga hartanah di Rome dan Milan serta tanah di Calabria. Ketika mula sakit dua tahun lalu, Assunta yang tidak mempunyai anak, mula memastikan Tommaso dijaga dengan baik selepas kematiannya. - Agensi .

Selasa, Disember 13, 2011

Jadual Gaji Kakitangan Awam 2012

Sukacita dimaklumkan. Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) secara rasminya telah mengeluarkan Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan Awam bagi Tahun 2012.  Untuk memudahkan mana-mana kakitangan awam untuk melihat jadual gaji kakitangan awam 2012 dan tarikh pembayaran gaji kakitangan awam, maka di bawah ini ada disertakan beberapa maklumat berkenaan jadual gaji kakitangan awam 2012 berserta dengan tarikh pembayaran gaji kakitangan awam sekali.

Bulan
Tarikh
Catatan
Januari
16 Januari 2012
Isnin
Tahun Baru Cina
23 & 24 Jan 2012
Februari
23 Februari 2012
Khamis

Mac
22 Mac 2012
Khamis

April
25 April 2012
Rabu

Mei
23 Mei 2012
Rabu
Pesta Menuai
30 & 31 Mei 2012
Jun
25 Jun 2012
Isnin
Hari Gawai
1 & 2 Jun 2012
Julai
25 Julai 2012
Rabu

Ogos
13 Ogos 2012
Isnin
Hari Raya Puasa
19 & 20 Ogos 2012
September
25 September 2012
Selasa

Oktober
22 Oktober 2012
Isnin
Hari Raya Haji
26 Oktober 2012
November

6 November 2012
Selasa
Deepavali
13 November 2012
Disember

18 Disember 2012
Selasa
Hari Krismas
25 Disember 2012

Kakitangan awam juga diminta untuk membaca Surat Pekeliling Akauntan Negara Malaysia Bilangan 6 Tahun 2011 tentang Tarikh dan Peraturan Pembayaran Gaji Tahun 2012 bagi maklumat lain berkenaan gaji kakitangan awam 2012.

Jumaat, Disember 09, 2011

ILMU UNTUNG RUGI FILEM BAJET RENDAH DAN FILEM BAJET BESAR

FORMULA AMIENE REV: STRATEGI PENERBITAN FILEM: 
Untung Rugi Filem Bajet Besar dan Filem Bajet Kecil

Ulasan perbandingan beberapa buah filem bajet kecil dan filem bajet besar dari aspek untung ruginya:

FILEM: Penunggu Istana
KATEGORI: SERAM   
MODAL: 0.60 juta
TARIKH TAYANG: 21.04.2011
KUTIPAN: 0.89 juta   
BILANGAN PANGGUNG: 39
Ulasan Amiene Rev: Filem ini saya anggap berjaya mengaut keuntungan, walaupun bajet kecil, tetapi untungnya tetap ada. Tajuk dan jalan cerita filem ini dikaitkan dengan cerita sebenar yang pernah menjadi bualan pihak tertentu.

FILEM: Sumpahan Puaka
KATEGORI: SERAM / KELUARGA / MISTERI   
MODAL: 0.46 juta   
TARIKH TAYANG: 20.10.2011   
KUTIPAN: 0.31 juta   
BILANGAN PANGGUNG: 42
Ulasan Amiene Rev: Filem ini gagal mengaut keuntungan. Mungkin sekiranya penerbit meningkatkan lagi promosi, keuntungan boleh dicapai.

FILEM: HAQ
KATEGORI: AKSI   
MODAL: 2.50juta   
TARIKH TAYANG: 27.01.2011   
KUTIPAN: 0.80 juta
BILANGAN PANGGUNG: 50
Ulasan Amiene Rev: Filem ini menampilkan pelakon-pelakon hebat. Kegagalan filem ini mungkin kerana kurang promosi. Saya juga tidak tahu filem HAQ ini filem apa, tetapi kerana saya menyokong filem-filem tempatan, maka saya pun pergi menonton filem ini. Promosi tampak perkara penting dalam mempromosikan filem.


FILEM: Hikayat Merong Mahawangsa
KATEGORI: SEJARAH / AKSI / PEPERANGAN   
MODAL: 6.82 juta   
TARIKH TAYANG: 10.03.2011   
KUTIPAN: 6.50 juta   
BILANGAN PANGGUNG: 67
Ulasan Amiene Rev: Kutipan untuk filem ini amat memberangsangkan tetapi filem ini masih belum untung sepenuhnya di Malaysia. Filem ini tidak menggandingkan pelakon-pelakon hebat dan terkenal. Pelakon terkenal yang masih lekat pada ingatan saya dalam filem Hikayat Merong Mahawangsa ini cuma Stephen Rahman Hughes, Datuk Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera dan Jehan Miskin. Gandingan pelakon dalam filem ini bersifat rencah, kerana ada pelakon yang banyak muncul bersama watak utama (pelakon hebat) tetapi lakonannya agak kaku (masih boleh diperbaiki sebenarnya). Namun, KRU Studios bijak menganggar keuntungan filem ini di Malaysia dan mengambil langkah bijak dengan mempromosikan filem ini di luar negara. Kita ambil contoh, filem TWILIGHT - BREAKING DAWN juga pasti akan rugi jika dipaparkan di satu negara kecil seperti Malaysia, malah berada di tangga kutipan yang lebih rendah berbanding filem Ombak Rindu karya tempatan. Filem yang bersifat antarabangsa akan menjamin pulangan balik yang menguntungkan sekiranya strateginya betul.

  
FILEM: 2 Alam
KATEGORI: DRAMA
MODAL: 1.51 juta
TARIKH TAYANG: 18.11.2010
KUTIPAN: 0.44 juta
BILANGAN PANGGUNG: 83
Ulasan Amiene Rev: Filem ini sememangnya mendapat promosi yang luar biasa hebatnya dalam sejarah promosi filem di Malaysia. sebaliknya filem ini gagal teruk di pasaran. Sebelum ini, kita (saya) anggap promosi sebagai satu perkara penting dalam memastikan kutipan tinggi bagi satu-satu filem. Malah filem ini juga telah menepati beberapa teori pemasaran seperti meningkatkan pasaran dengan memperbanyakkan bilangan panggung. Jadi, apakah silapnya filem ini sehingga gagal di pasaran? Dikatakan, filem 2 Alam ini diiringi dengan promosi berbentuk provokasi tidak langsung dari pihak penerbitnya yang menyebabkan filem ini hilang popularitinya. Malah ada pembaca surat khabar yang menganggap iklan filem 2 Alam ini di surat khabar sebagai satu bentuk provokasi tidak langsung kepada pengarah-pengarah filem senior, walaupun ini pasti bukan niat sebenar penerbit. 

Ada juga penonton yang mengatakan mereka berasakan kualiti dan jalan cerita filem 2 Alam ini tidak sehebat yang digembar-gemburkan. Pada pandangan penonton, filem ini telah dikhabarkan sebagai sebuah filem hebat, tetapi realiti sebenarnya dianggap penonton sebagai tidak sampai ke tahap itu. Mungkin kerana faktor ini, ramai penonton berasa seolah-olah telah ditipu dan diperlekehkan tentang daya fikir mereka tentang satu-satu produk filem, dan akhirnya menyebabkan banyak cerita negatif tentang filem ini tersebar. Saya pasti penerbit 2 Alam tidak berniat untuk membohongi penonton, dan semangat penerbit filem 2 Alam ini sememangnya hebat.

Moral yang dapat saya perolehi daripada kes filem 2 Alam ini ialah, jika mahu filem laku di pasaran, jauhi provokasi, hormati penerbit senior. Penerbit senior juga tidak berani mensasarkan 40 juta walaupun tahun pengalaman mereka dalam dunia penerbitan filem jauh lebih lama berbanding penerbit filem 2 Alam. Teknik promosi yang luar biasa hebat akan musnah sekiranya terdapat kontradiksi anggapan di kalangan pembeli tiket dengan apa yang cuba digambarkan.

FAKTA UNTUK FILEM NASI LEMAK 2.0 KURANG JELAS KERANA MAKLUMAT FILEM INI TIDAK DIPAPARKAN DI LAMAN WEB FINAS.

FILEM: Nasi Lemak 2.0
KATEGORI: Komedi
MODAL: bajer rendah (tidak dinyatakan)
TARIKH TAYANG: 8 September 2011
KUTIPAN: 7 juta (berdasarkan laporan berita)
BILANGAN PANGGUNG: 60-70

Ulasan Amiene Rev: Kontroversi lebih bagus berbanding provokasi. Berbeza dengan filem 2 Alam yang mencetuskan provokasi, filem Nasi Lemak 2.0 pula diiringi kontroversi penerbitnya yang lama. Penerbit filem ini, Namawee, sebenarnya secara tidak langsung telah mencipta dua persepsi berbeza tentang dirinya. Pertama, segolongan orang menganggap beliau sebagai seorang yang biadab. Kedua, segolongan orang telah melihat dirinya sebagai wira yang berani bersuara demi keadilan. Berbeza dengan penerbit filem 2 Alam, Namawee dilihat sebagai seorang pejuang. 

Filem Nasi Lemak 2.0 sebenarnya tidak mempunyai promosi yang hebat, tetapi kontroversi yang mengekori Namawee secara tidak langsung telah memancing para pemburu kontroversi dan cerita sensasi untuk mengenali filem Nasi Lemak 2.0. Keberanian Namawee untuk menerbitkan filem Nasi Lemak 2.0, di samping kesungguhannya untuk menemui Perdana Menteri bagi memohon kelulusan agar filem ini ditayangkan kerana filem ini bertemakan 1 Malaysia telah menyentuh hati ramai orang. Berbeza dengan penerbit filem 2 Alam, Namawee dilihat sebagai seorang yang tidak mempunyai apa-apa tetapi berhati waja. Sifat seorang pejuang yang ada dalam diri Namawee ini menyebabkan filem Nasi Lemak 2.0 laku di pasaran. 

Namawee dan penerbit filem Nasi Lemak 2.0 juga bijak menganggar keuntungan filem ini, beliau cuba membawa filem ini keluar dari kelompok pasaran filem Malaysia, dan menayangkannya di luar negara, Australia. Kerana Namawee bijak menganggar senario paling merugikan yang bakal dihadapi dan bagaimana mengatasi senario tersebut, Namawee berjaya menyelamatkan filem Nasi Lemak 2.0. Perbezaan jelas antara Nasi Lemak 2.0 dengan 2 Alam ialah faktor keyakinan. Penerbit filem 2 Alam terlebih yakin, dan dilihat tidak memikirkan senario apa akan berlaku jika filem 2 Alam rugi, dan bagaimana untuk menyelamatkan kutipan filem 2 Alam, manakala filem Nasi Lemak 2.0 yang lahir dalam keadaan penerbitnya memiliki risiko untuk rugi, telah memikirkan jalan selamat untuk menyelamatkan kutipan filem ini dan mengaut keuntungan. Filem Nasi Lemak 2.0 juga dijadualkan untuk ditayangkan di beberapa buah negara lain pada bulan Disember, iaitu di Taiwan dan Singapura.

KEHEBATAN FILEM NASI LEMAK 2.0
Filem Nasi Lemak 2.0 diterbit dan ditayangkan pada tahun yang sama. Perkara seperti ini jarang-jarang berlaku kerana kebanyakan filem perlu menunggu giliran sebelum ditayangkan. Namawee boleh dianggap sebagai wira dalam dunia perfileman, dia bangkit dari kontroversi dan persepsi negatif sesetengah rakyat Malaysia dan berjaya menjual filemnya dengan jayanya. Namawee adalah graduan universiti dari luar negara dalam bidang media. Strategi Namawee boleh dicontohi dan dirujuk oleh penerbit-penerbit filem yang lain.

FORMULA FILEM NASI LEMAK 2.0
YANG DILIHAT
Kontroversi (bukan provokasi) jadi sumber percuma promosi. Orang suka melihat sesuatu yang buruk, jadi apa salahnya kita tampal iklan promosi di tempat yang buruk itu. Jadi apabila orang tercari-cari sesuatu yang buruk dan kontroversi itu, mereka melihat ada iklan promosi pula di situ.

Gabungan 1 Malaysia dan barisan pelakon pelbagai kaum. Kontroversi Namawee sebelum ini telah mengheret ramai kaum untuk secara tidak langsung terlibat dalam promosi filem ini. Tambahan pula filem ini berjaya memuatkan pelakon-pelakon 1 Malaysia yang terkenal sejak filem arahan arwah Yasmin Ahmad dahulu seperti Adibah Noor dan Afdlin Shauki, filem ini tampil mesra pelbagai kaum.

Keperwiraan dan pengaruh Namawee. Namawee dilihat sebagai seorang yang biadab apabila bersuara, tetapi suaranya mewakili keadilan untuk kaum, masyarakat dan rakyat. Namawee mengutarakan persoalan-persoalan yang nyata memihak kepada masyarakat. Ini membantu meningkatkan pengaruh Namawee. Orang ramai datang mencari Namawee kerana kontroversi, kemudian Namawee berjaya mengubah mereka yang datang itu kepada penyokongnya menerusi kehebatan dan pengaruhnya. Namawee mungkin mampu menjadi seorang ahli politik, dan dia berjaya mendapat peminatnya yang tersendiri.

Kata-kata Namawee mungkin biadab, tetapi mesejnya bermakna. Ramai orang datang mahu menonton filem Namawee kerana mahu mendengar apa yang Namawee ingin sampaikan. Lihat saja pada lirik lagu tarian India tetapi berbahasa Cina dalam filem Nasi Lemak 2.0, dari situ kita dapat lihat betapa bijaknya graduan universiti bidang media ini menyusun langkah untuk menyampaikan mesej kepada masyarakat. Dalam komedi, ada intipati.

Strategi pemasaran. Namawee dan pihak penerbit filem Nasi Lemak 2.0 tahu filem ini mempunyai risiko untuk gagal di pasaran Malaysia, maka beliau mengambil langkah bijak bersama pihak penerbit filem ini untuk memasarkan filem ini ke beberapa negara selain Malaysia.

APA YANG DAPAT SAYA RUMUSKAN HASIL DARI KAJIAN RINGKAS SAYA TENTANG UNTUNG RUGI FILEM-FILEM BAJET BESAR DAN BAJET RENDAH SEPERTI BERIKUT:
 • Filem bajet rendah boleh berjaya jika ada promosi.
 • Tema seram biasanya berjaya untuk filem bajet rendah.
 • Promosi boleh ditampal pada cerita kontroversi supaya apabila orang cari cerita kontroversi, tetapi mendapat cerita promosi. Bak kata, cerita kontroversi yang dicari, promosi yang didapati.
 • Kontroversi membuka peluang promosi, manakala provokasi membuka pintu kritikan.
 • Keyakinan melampau memakan diri, perlu ada rasa bimbang tentang risiko kerugian filem dan cari cara untuk menghadapi kerugian tersebut.
 • Strategi pemasaran perlu.
Strategi Pemasaran Perlu Ada
Caranya ialah dengan membawa keluar filem atau karya itu dari kelompok tempatan ke kelompok luar kerana pemikiran dan budaya penduduk berbeza mengikut geografi. Jika di sini, penerbit dicerca dan diboikot, mungkin di negara lain adalah sebaliknya.

Sebagai contoh, jika belanja bikin filem ialah 1,000,000 juta, dan promosi serta kos pemasaran ialah 50,0000 dan kutipannya cuma 200,000, penerbit mesti cari jalan supaya berapa banyak tapak untuk tayangkan filem atau pasarkan filem tersebut untuk membolehkan pulangan modal berlaku.

Kos filem ialah 1,000,000 + 5(50,000) = 1,250,000 manakala kutipan untuk filem ialah 5 x 200,000 = 1,000,000 maka mesti pastikan kutipan melebihi kos bikin filem + kos (promosi + pemasaran) supaya ada untung. Dalam kes ini cuba lihat kalau:

Kutipan untuk filem 10 x 200,000 = 2,000,000 manakala kos bikin, promosi dan pemasaran filem ialah 1,000,000 + 10(50,000) = 1,500,000

KEUNTUNGAN: Jumlah Kutipan - Jumlah Kos = 2,000,000 - 1,500,000 = 500,000

Apabila ditingkatkan keluasan pasaran dan promosi pada kadar yang munasabah, maka senario balik modal boleh berlaku.

Begitulah pandangan dan ilmu tentang strategi yang dapat saya wujudkan tentang bagaimana penerbit filem mampu menyelamatkan filem mereka dari segi kutipan filem. Jangan sekadar bertaruh nasib, tetapi mesti ada strategi menyelamat kutipan dan keuntungan untuk satu-satu filem. Usaha ini pasti menjadi kenangan manis buat pihak penerbitan filem itu sendiri, selain mampu meningkatkan pengaruh yang tidak disangka.

Selasa, Disember 06, 2011

Ombak Rindu Yang Sangat Menyentuh Hati

Ombak Rindu - Filem Drama Mengasyikkan
Ulasan Oleh Amiene Rev

Para pelakon: Aaron Aziz (Hariz), Maya Karin (Izzah), Lisa Surihani (Mila Amylia)

Saya pasti peminat-peminat setia dan tegar novel Ombak Rindu pasti sudah menonton filem Ombak Rindu. Walaupun mereka sudah tahu jalan ceritanya, namun apa yang mereka ingin lihat ialah bagaimana imaginasi mereka tentang Izzah dan Hariz direalisasikan ke dalam bentuk visual, bentuk video atau filem. Tulisan saya ini mengandungi jalan cerita filem Ombak Rindu dari mula sehingga tamat, namun sebagai seorang pemerhati filem, saya tidak pernah menganggap pendedahan jalan cerita ini sebagai spoiler. Ini kerana sebagai pemerhati filem, saya menikmati sesuatu filem itu bukan kerana mahukan kejutan kerana  tidak tahu jalan ceritanya, tetapi kerana hasil pembikinan filem tersebut dari segi lakonan, dialog, visual dan runut bunyi untuk menyampaikan jalan cerita. Saya mendapat keseronokan menonton filem kerana seni dan tekniknya, bukan kerana terhibur. Oleh itu kepada mana-mana pembaca yang tidak mahu 'spoiler' maka mungkin tulisan saya ini tidak begitu sesuai untuk anda. Namun bagi pembaca novel Ombak Rindu, saya sedia maklum, mereka sudah tahu jalan ceritanya. Jalan cerita awalnya mungkin tidak sama dengan sinopsis Ombak Rindu versi novel.

Naskah novel Ombak Rindu karya Fauziah Ashari, sememangnya sebuah karya yang mampu mengusik jiwa. Dalam novel Ombak Rindu, emak saudara Izzah digambarkan sebagai seorang antagonis, namun di dalam filem Ombak Rindu, emak saudara Izzah digambarkan sebagai seorang yang baik. Izzah, merupakan seorang gadis, seorang ustazah, seorang anak yatim piatu bernama Izzah yang sering dizalimi oleh pakciknya, telah dijual ke sebuah pusat pelacuran. Daripada seorang ustazah bertudung menutup aurat, Izzah telah dibawa ke jalan hina. Pada malam pertama Izzah dinodai, adalah detik pertemuannya dengan lelaki yang bernama Hariz, yang kemudiannya telah menyelamat Izzah dari dunia pelacuran dan menjadikan Izzah sebagai perempuan simpanan. Izzah walau bagaimana pun enggan menjalinkan hubungan sulit dengan Hariz melainkan secara halal.

Hariz menyedari bahawa Izzah sememangnya bukan perempuan murahan yang hina, yang sanggup menjual dan membenarkan mana-mana lelaki menyentuh badannya. Hariz juga sedar Izzah seorang yang kuat pegangan agamanya. Oleh itu, Hariz telah membawa Izzah bernikah di Siam, dan kemudian barulah mereka berdua dapat bersama sebagai pasangan suami isteri.

Hariz yang memiliki sifat yang ganas sebenarnya memiliki hati yang baik. Lama-kelamaan cinta Hariz terhadap Izzah mula muncul, dan untuk selama dua tahun, mereka berdua dapat mengecapi kehidupan yang bahagia. Kemudian,  kehadiran Mila Amylia yang merupakan kekasih lama Hariz, telah menggugat cinta antara Hariz dan Izzah. Tanpa mengetahui bahawa Izzah adalah perempuan yang dicintai oleh Hariz, Mila Amylia telah menjadi kawan baik Izzah, dan pada masa yang sama telah menjadikan Izzah sebagai tempat meluahkan perasaan sedihnya kerana Hariz tidak mencintainya. Izzah merahsiakan kisah dirinya sebagai isteri pertama Hariz daripada pengetahuan Mila Amylia, dan menanggung derita sendiri.

Namun kisah cinta Izzah dan Hariz akhirnya terbongkar juga. Mila Amylia tidak mampu menyalahkan Izzah, kerana sebelum ini, Hariz pernah memberitahu hasratnya untuk tidak mahu berkahwin dengan Mila, dan telah memberitahu Mila bahawa dia sudah memiliki wanita lain di hatinya. Namun kedegilan Mila untuk melangsungkan perkahwinan dengan Hariz, ditambah lagi dengan sokongan ibu bapa Hariz, menyebabkan Hariz tidak ada pilihan selain berkahwin dengan Mila. Malah Hariz juga selama ini tidak pernah mencintai Mila, Mila cuma seorang gadis yang mahu dijodohkan kepadanya sebagai tanda ikatan dua keluarga yang masing-masing mewakil satu syarikat gergasi yang besar. Malah, tujuan perkahwinan Hariz dan Mila sebenanya adalah bertujuan untuk mengukuhkan perniagaan ibu bapa Hariz dan Mila.

Datin Sufiah yang mengetahui kehadiran Izzah yang telah menyebabkan Hariz tidak mahu berkahwin dengan Mila, telah memfitnah Izzah dan menyebabkan Hariz untuk seketika, membenci Izzah. Namun, Hariz dikejutkan oleh satu berita benar, bahawa beliau sebenarnya bukan anak kandung Datin Sufiah. Malah, Hariz juga akhirnya mengetahui bahawa Datin Sufiah telah memfitnah Izzah. Hariz kembali mendapatkan Izzah.

Di kampung, selepas berpisah dengan Hariz, Izzah meneruskan pekerjaannya sebagai seorang ustazah. Hariz yang telah menyesal, kembali mendapatkan Izzah. Pada masa yang sama, Mila Amylia mengekori Hariz dan bersemuka secara baik dengan Izzah. Mila sedar bahawa dia yang telah merampas Hariz dari Izzah. Mila tidak mahu terus hidup bermadu. Mila meminta secara baik kepada Hariz untuk menceraikannya. Akhirnya, Mila dan Hariz hidup bahagia bersama. Mila pula telah berjaya menjadi seorang pelakon terkenah yang memenangi banyak anugerah.

Filem Ombak Rindu dibintangi oleh ramai pelakon hebat. Maya Karin, Aaron Aziz dan Lisa Surihani. Malah barisan pelakon pembantunya juga hebat-hebat belaka. Zaidi Omar, Blon Palare, Normah Damanhuri, Azizah Mahzan dan Julia Ziegler juga dikenali sebagai pelakon drama yang hebat. Kemunculan gandingan pelakon hebat, ditambah lagi dengan skrip yang diolah daripada sebuah novel popular, menghasilkan sebuah karya hebat.

Watak Izzah yang dilakonkan oleh Maya Karin memiliki kekuatan. Filem Ombak Rindu mengingatkan saya kepada drama Nur Kasih, di mana terdapatnya watak perempuan beriman, dan lelaki yang ganas tetapi memiliki kemuliaan dalam hatinya. Formula ini telah bertahun-tahun membantu menghasilkan karya yang digemari di pasaran. Namun Ombak Rindu muncul jauh lebih awal berbanding berbanding Nur Kasih. Malah, Ombak Rindu kini diulang cetak untuk kali ke 19. Ternyata Ombak Rindu bukan sebarangan karya, ia merupakan sebuah karya yang dicintai dan disanjung. Ada segelintir pembaca yang mengakui novel ini telah hilang dari simpanan mereka (sama ada dipinjam oleh orang lain dan tidak dipulang-pulang sampai kini), dan mereka mahu membelinya semula. Ini menunjukkan karya Ombak Rindu ini merupakan sebuah karya yang berpengaruh.
Sebuah novel yang hebat, mesti disokong oleh gandingan para pelakon yang hebat, supaya filemnya mampu setanding dengan karya asalnya. Sebab jika filem yang terkemudian dilahirkan itu gagal menandingi karya asalnya, maka para peminat setia novel tersebut pasti akan mengkritik filem itu habis-habisan. Mana-mana pengarah atau penerbit filem yang gagal memahami kenyataan ini, sekiranya mereka menghasilkan filem dengan cara paksa atau tidak sensitif, maka karya yang terkemudian itu akan binasa di pasaran layar perak.

Sebuah filem hebat yang dihasilkan dari karya hebat, tetapi tanpa pelakon yang hebat, akan musnah. Ketelitian penerbit dan pengarah filem Ombak Rindu dalam memilih pelakon, akhirnya telah menjamin keselamatan filem ini daripada kemusnahan, Ucapan tahniah, harus diberikan kepada kedua-duanya.

Sesekali ada juga kecacatan dari aspek fokus visual, di mana ada sesetengah watak utama kelihatan kabur, seolah-olah tersalah titik fokusnya. Saya tidak pasti sama ada ini disengajakan atau tidak, namun sejujurnya saya menyatakan, hal ini, salah fokus, sedikit sebanyak ada mengganggu penghayatan, tetapi kesalahannya adalah agak kecil.

Filem Ombak Rindu mengusik jiwa saya sepanjang perjalanan ceritanya. Lagu tema, biarpun diulang-ulang tetapi itulah jiwa filem ini. Sebuah filem sukar dihayati sepenuh hati jika lagu temanya tidak asli. Geseran violin menambahkan lagi kesayuan dalam filem ini. Ombak dan pemandangan indah, serta visual yang menarik menghidupkan filem ini dari aspek seni. Filem Ombak Rindu muncul sebagai satu lagi karya seni yang seronok untuk dihayati.

Fakta Filem Ombak Rindu

Pengarah : Osman Ali
Penerbit : Sharad Sharan
Pengarang : Fauziah Ashari
Suntingan : Affandi Jamaludin
Mula tayangan : 1 Disember 2011
Negara : Bendera Malaysia Malaysia
Bahasa : Bahasa Melayu
Perbelanjaan : RM 1.56 juta

Watak utama
Aaron Aziz sebagai Hariz
Maya Karin sebagai Izzah
Lisa Surihani sebagai Mila Amylia
Bront Palarae sebagai Mail

Watak pembantu
Julia Ziegler sebagai Wafiah
Azizah Mahzan sebagai Datuk Sufiah
Zaidi Omar sebagai Pak Dollah
Normah Damanhuri sebagai Mak Jah

Ahad, Disember 04, 2011

Bahasa SMS Simbolik Kemalasan Orang Melayu?

Bahasa SMS Simbolik Kemalasan Orang Melayu?
Bahasa SMS, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
Hadir rasa Amiene Rev (C) 2011

Pada permulaannya Malaysia ini merupakan tanah agung untuk Bahasa Melayu, yang juga diangkat sebagai Bahasa Kebangsaan - Bahasa Malaysia. Malaysia wujud selepas era penjajahan British berakhir, dan pada ketika itu orang-orang Melayu di serata negara, di seluruh pelusuk negeri, bahagia menuturkan bahasa ibunda mereka. Hal ini walau bagaimana pun, cuma mampu berlanjutan selama hampir setengah abad sahaja.

Ancaman baru kini, Bahasa SMS, perosak bahasa, parasit yang meracuni darah daging dan jati diri anak bangsa. Seluruh dunia digegarkan dengan Bahasa SMS. Seluruh dunia siber juga  turut digegarkan dengan Bahasa SMS. Teks-teks ringkas dengan ejaan-ejaan yang cuma mewakili maksud, pada akhirnya bukan sahaja telah merebak keluar dari dunia telefon bimbit ke dunia penulisan di bangku sekolah, malah kini telah mencemari tesis-tesis di peringkat universiti dan sarjana muda! Betapa kuatnya pengaruh Bahasa SMS ini.

Anak-anak generasi baru, begitu malas untuk menggunakan ejaan, begitu gopoh dan tidak sabar untuk menyatakan isi hati dan suara mereka. Mereka lantas melangkah bendul peradaban dan kehormatan, lalu melompat dan menyergah masyarakat dengan bahasa SMS. Tidak perlu tulis panjang-panjang, pedulikan susunan huruf dan ejaan, yang penting bagi mereka ini, adalah orang ramai faham apa yang mereka ingin katakan. Mereka tidak perlu faham orang lain!

Sememangnya padan sikap anak-anak generasi baru ini dengan sistem makan suap, di mana cuma guru-guru yang jauh lebih penat berusaha dan memberikan gred markah kepada mereka, tanpa perlu mereka bersusah payah untuk mendapatkan kecemerlangan akademik untuk diri mereka dan keluarga mereka.

Bahasa SMS adalah bukti nyata, bahawa anak-anak hari ini semakin malas berusaha, semakin individualistik, hanya berusaha jika sesuatu itu memberi makna keuntungan pada diri mereka sahaja.  Tidak ada lagi anak-anak generasi muda yang mahu memikul beban kemasyarakatan, tidak ada lagi anak-anak generasi muda hari ini yang mahu menjadi pejuang bangsa. Jika benar kenyataan ini, maka sudah nyata, bahawa dunia bangsa Malaysia kita ini, sudah berada di penghujung zaman.

Apakah nasib kita semua pada ketika kita telah muncul sebagai orang-orang tua, yang berdepan dengan perkhidmatan dan layanan anak-anak muda di serata ceruk pekerjaan yang gunanya untuk melayan kita, manusia, bangsa Malaysia sebagai pelanggan? Adakah pada ketika itu sistem layan diri akan mula menguasai sektor-sektor kehidupan kita? Ini satu persoalan yang sudah mula boleh dipanaskan enjinnya dalam pemikiran kita, tentang masa depan kita, tentang masa depan negara kita.

Apakah jenis bangsa Malaysia yang akan muncul pada kemudian hari? Dunia masa depan kita, mungkin akan menjadi padang pasir yang tandus. Kita ketandusan pelapis kepimpinan Kita kekurangan orang-orang muda yang mempunyai kesedaran untuk memperjuangkan bahasa kita. Bahasa melambangkan bangsa.

Baru-baru ini satu usaha untuk meluaskan semula penggunaan bahasa Melayu kita ke seluruh Asia Tenggara. Ini satu langkah yang perlu dilaksanakan pada sekitar dasawarsa ini. Kita adalah generasi terkini, dan kitalah yang akan menentukan sama ada Bahasa Melayu merangkap Bahasa Malaysia ini, akan terus berkembang dan digunakan dengan penuh kedaulatan dan kehormatan.

Mari, berjuang demi bangsa. Mari, mulakan perjuangan ini, dengan Bahasa Ibunda kita. 

Bagaimana jika pada esok hari, blog Duke Amiene Rev ini ditulis dalam Bahasa Inggeris? Seringkali apabila ada orang menulis dalam Bahasa Inggeris, mungkin akan ada orang yang bukan Inggeris mahu menunjuk kepandaian menegur jika ada kesilapan ejaan atau tatabahasa bagi perkataan-perkataan atau struktur ayat yang ditulis itu. Bagaimana pula dengan Bahasa Melayu? Beribu-ribu dan mungkin berjuta-juta orang dengan sengaja menggunakan ejaan-ejaan yang salah dalam perkataan-perkataan Bahasa Melayu, tetapi tidak ada seorang pun cuba menunjuk pandai untuk membetulkannya? Oh, dunia. Betapa agungnya bahasa asing pada minda mereka, betapa hinanya bahasa ibunda pada mata mereka.

Adakah ini tandanya kemajuan bangsa? Bangsa maju, bahasa tergadai. Ini bukan sesuatu yang kita mahu saksikan.

Bahasa SMS digunakan di Twitter? Itu barangkali, satu cerita yang lain.

Sabtu, Disember 03, 2011

Arthur Christmas - Ulasan Filem


Ulasan Filem Arthur Christmas
Pengulas: Amiene Rev (C) 2011

Arthur Christmas mengisahkan ahli-ahli keluarga Santa yang menguruskan pemberian hadiah Hari Krismas kepada kanak-kanak Kristian di seluruh dunia. Santa Malcom, yang merupakan Santa terkini, sepatutnya meletakkan jawatannya sebagai Santa selepas misi yang ke-70 berhasrat untuk meneruskan tugasnya sebagai Santa, dan menyebabkan anaknya Steve berkecil hati. Hubungan anak-beranak Santa menjadi agak dingin, sebelum kesemua ahli keluarga Santa dikejutkan dengan satu kesilapan, di mana hadiah untuk seorang daripada 2 bilion budak, iaitu Gwen, seorang kanak-kanak perempuan, yang tinggal di England, tercicir. Arthur, yang merupakan anak kedua Santa Malcom, yang bertugas menguruskan maklum balas surat daripada kanak-kanak kepada Santa Claus, bertegas mahu supaya hadiah untuk Gwen dihantar. Ini kerana Arthur sudah berjanji akan menunaikan hajat kanak-kanak tersebut, dan sentiasa menulis sesuatu yang positif tentang Santa seperti Santa sentiasa menepati janji, Santa pasti akan menghantarkan hadiah dan sebagainya.

Arthur kemudian dibantu oleh datuknya, yang juga merupakan bekas Santa, serta seekor rusa dan seorang Elf, yang dikenali sebagai Bryony yang merupakan Elf dari Batalion Pembungkusan Hadiah. Perjalanan mereka menempuh pelbagai cabaran, termasuk tersesat ke Afrika, dan diserang oleh jet pejuang yang menganggap mereka sebagai makhluk asing.

Terdapat beberapa inovasi dan perubahan menarik dalam filem Arthur Christmas ini. Pertama, menerusi filem Arthur Christmas, penonton didedahkan bahawa Santa sebenarnya bukan seorang. Begitu juga pelbagai persoalan yang dikemukakan oleh Gwen menerusi suratnya kepada Santa sebenarnya merupakan persoalan yang mencetuskan idea inovasi dalam Santa.

Adalah mustahil bagi Santa yang berperut buncit untuk masuk menerusi serombong asap yang kecil, oleh itu dalam filem ini, Santa digambarkan sebagai seorang pemimpin yang mengetuai beratus-ratus atau mungkin beribu-ribu orang Elf, yang setiap seorangnya mempunyai kepakaran setanding seorang ninja, dan setanding seorang perisik, dan dilengkapi dengan teknologi serba canggih.

Selain itu juga, memandangkan pertambahan bilangan kanak-kanak setiap tahun semakin ramai, Santa tidak lagi mampu menghantar hadiah secara tradisional. Oleh itu terdapat beratus-ratus Elf yang akan membantu Santa untuk menghantar hadiah. Santa juga akan turut serta dalam misi menghantar hadiah.

Begitu juga cerita ajaib tentang Santa membawa beribu-ribu hadiah di dalam guni telah ditukar kepada Santa membawa hadiah yang disusun secara sistematik di dalam kapal angkasa yang mampu bergerak dengan kelajuan yang sangat tinggi. Santa dan setiap pembantunya juga dilengkapi dengan gajet dan peralatan canggih. Kapal angkasa Santa juga mampu mempunyai mod penyamaran dan boleh menyamar sebagai langit malam yang dipenuhi bintang bersinar.

Itu adalah antara inovasi dalam filem Arthur Christmas. Bagaimana pula dengan watak-wataknya? Watak Arthur sebenarnya amat menjengkelkan. Selain daripada hati nurani yang ikhlas, watak Arthur sememangnya cukup membuatkan saya berasa meluat. Keghairahan Arthur untuk memastikan usaha penghantaran hadiah berjalan dengan sempurna ditenggelami oleh sikap biadab Arthur yang menceroboh masuk ke bilik operasi, memijak dan menyakiti beberapa orang Elf seolah-olah mereka tidak wujud dan hanya patung mainan (walaupun Arthur mungkin tidak sedar) cukup membuatkan saya berasa meluat.

Sepanjang perjalanan cerita ini, watak Arthur yang paling menjengkelkan. Arthur digambarkan sebagai seorang yang kurang berhati-hati, cuai, leka, tidak ada keyakinan diri, berani bercakap tetapi penakut. Namun, personaliti Arthur berubah sedikit-demi sedikit semasa dalam perjalanan bersama datuknya, untuk menghantar hadiah Hari Krismas ke rumah Gwen.

Dan, dengan tidak disangka-sangka, rasa meluat saya kepada Arthur digantikan dengan rasa tersentuh hati apabila melihat babak di mana demi menjaga nama baik Santa, Arthur bertegas mahu menghantar hadiah kepada Gwen. Arthur juga mempunyai satu sifat mulia, di mana beliau akan berasa bimbang dan sedih apabila memikirkan jika Gwen bangun pada pagi Krismas dan mendapati hadiah yang dihajatinya tidak ada. Babak imbasan, dan kata-kata antara datuk Santa, Arthur dan beberapa watak yang lain, serta usaha mereka untuk menghantar hadiah, sungguh menyentuh hati.

Apabila satu hadiah Krismas untuk seorang kanak-kanak tercicir, keempat-empat Santa; si datuk, si ayah, si abang, si adik dan isteri Santa berusaha sedaya upaya untuk menyempurnakan penghantaran hadiah. Inilah babak yang paling menyentuh hati dalam filem Arthur Christmas. Bak kata, tidak ada seorang pun yang sempurna, oleh itu setiap orang pasti ada cara untuk menyempurnakan satu-satu masalah yang dihadapi.

Satu lagi perkara yang menyentuh hati dalam filem Arthur Christmas ini ialah watak-watak Elf khususnya Bryony. Elf digambarkan sebagai makhluk kerdil yang jujur dan comel, ikhlas dan sangat setia kepada Santa. Mereka mempunyai komitmen terhadap manusia, dan sangat dipercayai. Walaupun Bryony sangat bijak, jauh lebih pandai dan berpengalaman berbanding Arthur, Bryony tetap merendah diri dan sentiasa sedia membantu dan akan meminta izin terlebih dahulu sebelum berbuat apa-apa berkenaan operasi penghantaran hadiah. Bryony seorang yang sangat mahu menyempurnakan objektif Santa, iaitu memastikan proses awal hingga akhir pemberian hadiah kepada kanak-kanak di seluruh dunia berjalan dengan lancar.

Cerita Arthur Christmas sememangnya sebuah karya kreatif dan inovatif. Sebuah cerita yang menyentuh hati dan sesuai ditonton seisi keluarga.


Pelakon Suara (Voice Actor) dan Watak yang dipegangnya
 • James McAvoy as Arthur, good-natured but clumsy younger son of Santa and Mrs. Santa.
 • Hugh Laurie as Steve, Santa and Mrs. Santa's eldest son and Arthur's cool and incredibly capable, but commonly arrogant older brother.
 • Jim Broadbent as Santa, the guy in charge at the North Pole, Mrs. Santa's husband and Steve and Arthur's father.
 • Bill Nighy as Grandsanta, Santa's 136 years old cranky father, who hates the modern world and grandfather of Steve and Arthur.
 • Imelda Staunton as Mrs. Santa, Santa's dedicated wife and Steve and Arthur's mother.
 • Ashley Jensen as Bryony, elf from the Giftwrap Battalion.
 • Will Sasso as American James
 • Ramona Marquez as Gwen, the girl whose present Arthur must deliver.
 • Iain McKee as Thomas Jack
 • Joan Cusack as Mission Control Elf
 • Robbie Coltrane as Old Doom-Laden Scottish Elf
 • Michael Palin as Ernie Clicke
 • Dominic West as Field Sargent Elf
 • Andy Serkis as General Elf
 • Miggie Donahue as Pedro

THANK TO GOD - AMIENE REV

Thank To God
from Amiene Rev to God

Thank to God,
God that made me brilliant,
God that made me rich,
God that made me smart,
God that made me healthy
God that made me wealthy,
God that made me happy,
God that made me wise,
God that made me powerful,
God that made me... a good leader,
God that made me strong,
God that protect me everywhere,
God that put the light inside my heart,

Thank to God.

NOW THAT I AM A MILLIONAIRE.