BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Januari 31, 2011

BERITA JOHOR BANJIR 2011 - JANUARI 2011

Adakah Banjir Besar yang pernah melanda Johor pada tahun 2006 akan berulang lagi? Beberapa maklumat daripada pelbagai sumber kali ini memungkinkan ramalan akan dapat dibuat. Sekiranya benar, maka semua penduduk di daerah yang terbabit perlu berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga.

AMARAN HUJAN LEBAT
(PERINGKAT MERAH)
Dikeluarkan pada: 3.50 petang 30/01/2011
SEKSYEN A : AMARAN HUJAN LEBAT (PERINGKAT MERAH)

Dikeluarkan pada : 3.50 petang, 30 Januari 2011

Amaran Hujan Lebat (Peringkat Jingga) yang dikemaskini pada 12.30 petang, 30 Januari 2011 ditingkatkan kepada Amaran Hujan Lebat (Peringkat Merah). Hujan berterusan kadangkala lebat yang berlaku di negeri Johor (Daerah Muar, Ledang , Segamat, Kluang dan Batu Pahat) dijangka berterusan sehingga Isnin, 31 Januari 2011.

Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

SEKSYEN B : AMARAN HUJAN LEBAT (PERINGKAT JINGGA)
Dikemaskini pada : 3.50 petang, 30 Januari 2011

Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat yang berlaku di negeri N. Sembilan (Daerah Jempol dan Tampin), Melaka (Daerah Jasin) dan Johor (Daerah Mersing, Kota Tinggi, Kulaijaya, Johor Bahru dan Pontian) dijangka berterusan sehingga Isnin, 31 Januari 2011.

Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

SEKSYEN C : NASIHAT HUJAN LEBAT (PERINGKAT KUNING)
i) Dikemaskini pada : 3.50 petang, 30 Januari 2011

Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana yang berlaku di negeri Selangor (Daerah Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak, Hulu Langat, Sepang, Kuala Langat, Kelang dan Petaling), WP Kuala Lumpur dan Putrajaya, Negeri Sembilan (Daerah Jelebu, Kuala Pilah, Rembau, Port Dickson dan Seremban), Melaka (Daerah Alor Gajah dan Melaka Tengah) dan Pahang (Daerah Kuantan, Maran, Bera, Pekan dan Rompin) dijangka berterusan sehingga Isnin, 31 Januari 2011.

Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

ii) Dikemaskini pada : 12.30 petang, 30 Januari 2011

Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana yang berlaku di Sabah : Bahagian Kudat (Daerah Kudat, Kota Marudu dan Pitas), Sandakan (Daerah Sandakan, Tongod dan Beluran) dan Pantai Barat (Daerah Ranau) dijangka berterusan sehingga Isnin, 31 Januari 2011.

Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

HEAVY RAIN WARNING
(RED STAGE)
Issued at : 3.50 pm 30/01/2011
SECTION A : HEAVY RAIN WARNING (RED STAGE)

Issued at : 3.50 pm, 30 January 2011

Heavy Rain Advisory (Orange Stage) updated at 12.30 pm, 30 January 2011 is upgraded to Heavy Rain Warning (Red Stage). Continuous rain occasionally heavy occurring over Johore (Muar, Ledang, Segamat, Kluang and Batu Pahat Districts) is expected to continue until Monday, 31 January 2011.

This condition may result in floods over low-lying areas and along river banks.

SECTION B : HEAVY RAIN WARNING (ORANGE STAGE)

Updated at : 3.50 pm, 30 January 2011

Intermittent rain occasionally heavy occurring over N. Sembilan (Jempol and Tampin Districts), Malacca (Jasin District), Johore (Mersing, Kota Tinggi, Kulaijaya, Johor Bahru and Pontian Districts) is expected to continue until Monday, 31 January 2011.

This condition may result in floods over low-lying areas and along river banks.

SECTION C : HEAVY RAIN ADVISORY (YELLOW STAGE)

i) Updated at : 3.50 pm, 30 January 2011

Intermittent rain occasionally moderate occurring over Selangor (Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak, Hulu Langat, Sepang, Kuala Langat, Kelang dan Petaling Districts), FT Kuala Lumpur and Putrajaya, Negeri Sembilan (Jelebu, Kuala Pilah, Rembau, Port Dickson and Seremban Districts), Malacca (Alor Gajah and Melaka Tengah Districts) and Pahang (Kuantan, Maran, Bera, Pekan and Rompin Districts) is expected to continue until Monday, 31 January 2011.

This condition may result in floods over low-lying areas and along river banks.

ii) Updated at : 12.30 pm, 30 January 2011

Intermittent rain occasionally moderate occurring over Sabah : Divisions of Kudat (Kudat, Kota Marudu and Pitas Districts) , Sandakan (Sandakan, Tongod and Beluran Districts) and West Coast (Ranau District) is expected to continue until Monday, 31 January 2011.

This condition may result in floods over low-lying areas and along river banks.

Issued by
Malaysian Meteorological Department
Ministry of Science, Technology & Innovation
30/01/2011

LAPORAN DARIPADA BERITA HARIAN - BERNAMA
Orang ramai dinasihat tidak lalui jalan Labis-Segamat - 2011/01/30

LABIS: Majlis Keselamatan Negara (MKN) negeri Johor menasihatkan orang ramai supaya tidak menggunakan laluan Labis-Segamat, khususnya jambatan Kampung Lembah Bakti, Jalan Taman Tenang di sini, berikutan keadaan arus deras banjir.

MKN dalam kenyataan di sini, berkata arus deras itu adalah berbahaya kepada semua kenderaan.

Pekan Labis kini dilanda banjir besar selepas hujan lebat turun tanpa henti sejak awal pagi.
Keadaan hujan dan banjir itu turut menjejaskan hari pengundian pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di sini, yang berlangsung hari ini.

Selain Labis, hujan lebat dan sekali-sekala renyai yang turun secara berterusan sejak enam hari lalu turut menyebabkan beberapa kawasan lain di Johor seperti Segamat, Yong Peng dan Ayer Hitam dilanda banjir.

Sementara itu, menurut beberapa penduduk yang ditemui di sini, banjir kali ini jauh lebih buruk berbanding bencana sama yang berlaku pada 2006. - BERNAMA


Amaran Hujan Peringkat Merah di Johor Hingga Esok - 30 JANUARI 2011

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Jabatan Metereologi mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat merah di beberapa daerah di Johor dan keadaan itu dijangka berterusan hingga esok.

Hujan berterusan kadangkala lebat di Muar, Ledang, Segamat, Kluang dan Batu Pahat itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan tebing sungai, kata jabatan itu dalam kenyataan di sini hari ini.

Jabatan itu turut mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat jingga di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor yang dijangka berterusan hingga esok.

Antara kawasan terlibat ialah Jempol dan Tampin di Negeri Sembilan; Jasin di Melaka; dan Mersing, Kota Tinggi, Kluang, Kulaijaya, Johor Baharu dan Pontian di Johor.

Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat itu jika berterusan boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai.

Sementara itu, hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana di Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Sabah dijangka berterusan sehingga esok dan keadaan itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai. — Bernama


LAPORAN DARIPADA THE STAR - 31 JANUARI 2011
Widespread floods in Johor; thousands being evacuated

JOHOR BARU: Continuous rain has led to widespread flooding in Johor and thousands are being evacuated to relief centres.

With rain still falling, all of Segamat is cut off by floodwaters. It is an island.

Police said no one can get in or out of the town as the roads to Muar, Johor Baru and Kuala Lumpur are under water.

Roads in Labis town, which was flooded Sunday, are clearing but the outskirts are still submerged.

Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman is expected to give a press conference in Labis soon.

According to the Department of Irrigation and Drainage Malaysia (DID) online river level data, three in Johor burst their banks Sunday. Sungai Muar, Sungai Benut and Sungai Mengkibol overflowed.

With the downpour continuing, the department is closely watching five more rivers – Sungai Simpang Kiri at Sri Medan, Sungai Bekok, Sungai Johor at Rantau Panjang are at a dangerous level.


LAPORAN DARIPADA MSTAR:
JOHOR BARU: Hujan sejak semalam menyebabkan dua daerah iaitu Kluang dan Segamat dilanda banjir, menyebabkan mangsa terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir, Rabu.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negeri Johor, Mohamad Yusri Hashim berkata, sehingga lewat petang ini, 27 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan Balai Raya Kampung Lembah Bakti, Labis, selepas kawasan perumahan mereka dinaiki air sehingga paras lutut dan pinggang.

"Daripada 27 keluarga, dua keluarga adalah dari Kampung Lembah Bakti, Kampung Paya Merah Lama (15), Kampung Kangkar Chaah (enam) dan Kampung Orang Asli Selai (empat)," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Mohamad Yusri berkata, seramai 124 mangsa di kawasan Air Panas, Labis turut dipindahkan ke Sekolah Agama Air Panas apabila rumah mereka dinaiki air.

Banjir di Kampung Orang Asli Selai menyebabkan kawasan itu sehingga kini terputus hubungan manakala bah di Kampung Lembah Bakti, Kampung Paya Merah dan Kampung Kangkar Chaah dilaporkan semakin surut, katanya. Di Kluang, sebanyak 19 rumah melibatkan Kampung Muhibbah dan Kampung Chamek dekat Paloh, dinaiki air.

Bagaimanapun, tiada pusat pemindahan di daerah itu dibuka setakat ini.

"Tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan. Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini," katanya.


LAPORAN DARIPADA BERNAMA:
JOHOR BAHARU, 26 Jan — Hujan yang turun sejak semalam menyebabkan dua daerah iaitu Kluang dan Segamat, menyebabkan mangsa terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir, hari ini.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negeri Johor, Mohamad Yusri Hashim, berkata

sehingga lewat petang ini, 27 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan Balai Raya Kampung Lembah Bakti, Labis, selepas kawasan perumahan mereka dinaiki air sehingga paras lutut dan pinggang.

“Daripada 27 keluarga, dua keluarga adalah dari Kampung Lembah Bakti, Kampung Paya Merah Lama (15), Kampung Kangkar Chaah (enam) dan Kampung Orang Asli Selai (empat),” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Mohamad Yusri berkata seramai 124 mangsa di kawasan Air Panas, Labis, turut dipindahkan ke Sekolah Agama Air Panas apabila rumah mereka dinaiki air.

Banjir di Kampung Orang Asli Selai menyebabkan kawasan itu sehingga kini terputus hubungan manakala bah di Kampung Lembah Bakti, Kampung Paya Merah dan Kampung Kangkar Chaah dilaporkan semakin surut, katanya.

Di Kluang, sebanyak 19 rumah melibatkan Kampung Muhibbah dan Kampung Chamek

dekat Paloh, dinaiki air.

Bagaimanapun, tiada pusat pemindahan di daerah itu dibuka setakat ini.

“Tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan. Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini,” katanya. — Bernama


LAPORAN DARIPADA THE STAR:
Monday January 31, 2011
Water levels in Johor rivers up, with three bursting their banks
By AUSTIN CAMOENS and SHARIN SHAIK

JOHOR BARU: Water levels in Johor rivers are rising dangerously, raising fears of a repeat of the 2006 floods that left the state inundated and with damages worth millions in its wake.

The Meteorological Department warned late Saturday afternoon of heavy rain over Muar, Ledang, Segamat, Kluang, Batu Pahat, Mersing, Kota Tinggi, Kulaijaya, here and in the Pontian areas.

According to the Department of Irrigation and Drainage Malaysia (DID) online river level data, three in Johor burst their banks yesterday. Sungai Muar, Sungai Benut and Sungai Mengkibol overflowed at 5.50pm.

However, if the downpour continued, the department warned that five more rivers – Sungai Bekok, Sungai Lenik, Sungai Senggarang, Sungai Johor and Sungai Plentong – would also overflow today.

DID deputy director-general Datuk KJ Abraham said the department was monitoring the river levels and was prepared for any eventuality.

“Every district has an office that will set up an evacuation centre to help the affected in the event of a flood,” he said.

In Kota Tinggi, four families from Kampung Sungai Berangan were evacuated at 6am yesterday as the water level at Sungai Berangan rose to a dangerous level.

In Pasir Gudang, more than 20 houses were knee-deep in water as the drainage system there could not cope with the increase in water near Taman Kota Puteri.

The Pasir Gudang highway was flooded and caused a massive jam while 100m of the Masai Lama-Kong Kong road, just before the Octville Golf Resort in Seri Alam, was impassable to vehicles.

NOTA: Hujan masih berterusan pada ketika ini. Kemungkinan besar banjir besar akan melanda adalah positif. Apa pun kita tunggu laporan terkini daripada pihak meteorologi.


Kata-kata Hikmah - Pemerintah

No man can stand on top because he is put there.
H. H. Vreeland

A ruler should be slow to punish and swift to reward.
Ovid

It is impossible to imagine anything which better becomes a ruler than mercy.
Seneca

No man is good enough to govern another man without that other's consent.
Abraham Lincoln

Ahad, Januari 30, 2011

Anak-Anak Angkatku - Kehadiran

ANAK-ANAK ANGKATKU
Kehadiran
Penulis: Amiene Rev (C) 2011

Kira-kira 4 tahun lepas, sahabat baikku dan isterinya berangkat pergi ke alam baka, lalu, di sisiku ditinggalkannya dua orang anak. Seorang dikenali sebagai Alberto Zein, dan seorang lagi dikenali sebagai Aleeka Irwin. Nama keluarga mereka tidak dapat kusebutkan di sini. Kedua-dua mereka kini berusia 6 dan 4 tahun kini. Oleh kerana pada ketika itu kedua-dua mereka ini amat kecil, maka tugas penjagaan mereka dilaksanakan oleh pihak berwajib.

Dalam tempoh tersebut, aku sering berangkat ke luar negara untuk menemui mereka. Pergerakanku adalah senyap dan sunyi, kerana aku tidak suka mendedahkan kisah yang menyedihkan ini untuk meraih simpati sesiapa pun. Lalu, hubunganku sebagai penjaga, atau lebih tepat bapa angkat kepada kedua-dua anak kecil ini menjadi rahsia antara benua.

Sahabat baikku dan isterinya adalah rakan seperjuanganku. Kami berjuang perkara yang sama. Perjuangan kami merentasi lautan, hutan-hutan, gunung-ganang dan selainnya. Namun perjuangan ini menuntut pengorbanan dan kematian. Kematian demi berbilion-bilion manusia yang lain. Kematian demi satu keamanan dan kesejagatan.

Dari jauh, aku memantau mereka. Sekali-sekala aku mengajar dan mendidik mereka. Alberto Zein dan Aleeka Irwin akan diIslamkan apabila usia mereka genap 18 tahun. Sudah pasti, ini bukan perkara yang mudah bagiku.

Kedua-duanya tidak memiliki saudara-saudara jauh. Sesiapa yang melibatkan diri dalam perjuangan ini mesti bersedia untuk berputus arang dengan keluarga masing-masing, demi menjaga keselamatan keluarga. Oleh itu Alberto Zein dan Aleeka Irwin akan sentiasa di dalam perlindunganku. Aku sudah bersedia untuk mengorbankan diri untuk menjaga mereka berdua.

Pihak Interpol sudah mengesahkan senarai Black Hunters dan Silverine Raiders yang kini bergerak di serata dunia demi memburu pewaris-pewaris pejuang nombor satu dunia ini. Dan aku, adalah Dewa Pelindung anak-anak kecil ini.

Baru-baru ini, dalam satu pertempuran, bahagian belakang tengkukku telah terkena tembakan peluru, dan ini menghasilkan satu lubang yang dalam. Aku tidak mati kerana tembakan itu tidak mengenai titik mautku. Tambahan pula, di negara ini, ada doktor peribadi yang telah ditugaskan untuk mengendalikan kecederaan aku, sekiranya ia melibatkan pertempuran semasa bertugas. Setiap peluru yang dilepaskan memiliki identiti yang tersendiri, dan kecederaan yang melibatkan pertempuran ini tidak boleh dirawat di hospital biasa. Sistem pangkalan data hospital di negara ini pasti akan dicerobohi oleh pihak musuh untuk mengesan identiti aku.
Sekiranya ini berlaku, pihak musuh akan dengan mudahnya mengesan kedudukanku. Mereka tidak tahu di mana aku bersembunyi, dan mereka tidak tahu, aku menyamar sebagai apa. Mereka dapat mencederakan aku, tapi buat masa ini, mereka masih gagal membunuhku. Mereka juga tidak tahu rupaku yang sebenar.

Namun proses penyembuhan itu agak lama, dan aku terpaksa berbohong kepada orang-orang yang mengenali aku bahawa itu adalah satu pembedahan biasa.
Mereka tidak tahu dalam tahun-tahun yang lalu, aku bertempur dalam senyap menangani saki-baki 419 Elites yang masih bebas di luar sana.

Mereka mahu memburu anak-anak angkat aku. Namun mereka tidak akan menemuinya, kerana anak-anak angkatku tidak tinggal bersama aku. Dan aku akan terus menjadi Dewa Pelindung mereka. Tapi aku tidak lupa, Tuhan Pelindung yang sebenar, ada di atas sana.

Kehadiran anak-anak kecil ini bukan satu beban bagiku. Mereka adalah amanah daripada sahabat baikku. Aku akan terus menjaga mereka. Suatu hari nanti mereka pasti akan membaca catatanku ini, selepas mereka berjaya menyelesaikan CODE yang kuberikan kepada mereka. CODE adalah kata kunci yang tersembunyi, yang cuma ada pada diri mereka.

BERSAMBUNG...

Beli Beg Plastik Setiap Sabtu

Jabatan Penerangan Malaysia
KPDNKK menjelaskan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik yang dikenakan kepada pengguna setiap Sabtu di seluruh negara adalah sempena Kempen Kurangkan Penggunaan Beg Plastik anjuran kementerian itu. Wang hasil pembelian beg plastik oleh pengguna itu akan disalurkan kepada badan-badan kebajikan terpilih dibawah program "Tanggungjawab Sosial Korporat" & juga bagi pelaksanaan program-program berkaitan pemeliharaan alam sekitar.

Nyamuk Aedes Versi Ubahsuaian Genetik Dilepaskan IMR

Gambar Nyamuk Aedes Aegypti (Famili: Culicidae, Sub: Culicinae)
Order: Diptera, Class: Insecta, Pyhlum: Arthropoda

Jabatan Penerangan Malaysia
Kementerian Kesihatan memberi jaminan bahawa tindakan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) melepaskan nyamuk aedes spesies diubah suai genetik (GE) tidak akan membawa risiko kepada manusia. NOTA: IMR - Institute of Medical Research

ARKIB BERKENAAN NYAMUK AEDES UBAHSUAIAN GENETIK UNTUK DIKAJI
Pelepasan nyamuk genetik masih tunggu kelulusan
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

PUTRAJAYA 20 Sept. - Pelepasan nyamuk aedes Kejuruteraan Genetik (GE) ke tempat awam yang akan membunuh progeni atau keturunan nyamuk penyebar denggi itu kini di peringkat akhir kelulusan Jawatankuasa Keselamatan Bio Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Hanya selepas mendapat kelulusan jawatankuasa tersebut, baru perkara itu dibawa kepada Jemaah Menteri untuk dimuktamadkan sebelum ujian ke atas orang ramai dibenarkan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Kementerian Kesihatan telah melakukan ujian ke atas nyamuk aedes GE di makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan mahu melakukan penyelidikan selanjutnya ke atas orang ramai.

''Kita belum meluluskan pelepasan nyamuk GE pada masa ini. Penyelidikan sedang dijalankan dan kita mahu mengambil kira semua aspek termasuk ujian klinikal, isu alam sekitar dan kelulusan badan antarabangsa," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Kebangsaan Mengenai Denggi di sini hari ini.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, kerajaan akan mengenakan hukuman lebih berat termasuk penjara ke atas mereka yang didapati melakukan kesalahan membiak nyamuk aedes berulang kali di premis masing-masing.

Beliau berkata, cadangan itu perlu memandangkan kadar denda yang kini dinaikkan sehingga RM500 tidak begitu menyedarkan orang ramai tentang ancaman nyamuk aedes.

Tegasnya, ia juga sejajar dengan dua akta yang digunakan untuk menangani wabak itu iaitu Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 (pindaan 2000) dan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang turut memperuntukkan hukuman penjara selain denda.

''Di beberapa buah negeri, kita dimaklumkan ada kes yang bukan sekali didenda tetapi berulang kali jadi mungkin kadar denda itu tidak menakutkan serta membebankan mereka.

''Justeru, kita cadangkan supaya apa yang ada dalam peruntukan undang-undang yang boleh mengenakan hukuman lebih berat dikenakan kepada mereka yang dianggap pesalah berulang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Kebangsaan Mengenai Denggi di sini hari ini.

Dalam tempoh sehingga 18 September tahun ini, jumlah kes denggi yang dilaporkan meningkat sebanyak 14 peratus iaitu 35,533 kes berbanding tempoh yang sama tahun lalu iaitu 31,085 kes.

Kematian akibat demam denggi juga meningkat dengan ketara sehingga 53 peratus pada tahun ini dengan 107 kematian dicatatkan berbanding 70 kematian bagi tempoh yang sama tahun lalu.

Malah, jumlah kematian sehingga September tahun ini telah pun melebihi jumlah keseluruhan kematian yang dicatatkan pada tahun lalu iaitu 88 kematian.

Muhyiddin menegaskan kerajaan sememangnya memandang serius terhadap peningkatan kes tersebut berikutan ia satu penyakit yang mudah merebak dan berbahaya.

''Isu ini kita anggap amat serius dan Kementerian Kesihatan telah meletakkan sasaran kadar kes akan dapat kita kurangkan sebanyak 10 peratus setiap tahun," katanya.

Penyelidikan nyamuk GE itu melibatkan pelepasan nyamuk jantan GE yang membawa gen 'pembunuh' yang dibiarkan mengawan dengan nyamuk betina liar sehingga menyebabkan kematian progeni atau keturunan bagi kedua-dua jenis nyamuk berkenaan.

Penggunaan nyamuk GE bagaimanapun melahirkan kebimbangan sesetengah pihak bahawa ia akan mengganggu ekosistem sedia ada.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, operasi membunuh jentik-jentik akan dilakukan sebelum kerja-kerja pengasapan dijalankan di satu-satu kawasan.

''Kita minta aktiviti pengasapan tidak dijalankan sehingga operasi untuk memusnahkan jentik-jentik dilakukan terlebih dahulu.

''Kita tidak boleh berbuat demikian sahaja, kita juga mahu musnahkan bekas-bekas kosong yang mengandungi jentik-jentik.

''Aktiviti pengasapan sahaja tidak boleh menyelesaikan masalah denggi sekiranya jentik-jentik tidak dibunuh," katanya.


6,000 nyamuk GM dilepaskan di Bentong
Sumber: MALAYSIAKINI

Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) telah melepaskan 6,000 nyamuk Aedes Aegypti jantan bebas kuman jenis OX513A yang diubah suai secara genetik (GM) di satu kawasan hutan tanpa penghuni berhampiran Bentong pada 21 Dis lalu untuk tujuan penyelidikan.

aedes mosquito 180910 aedes mosquitoIMR berkata langkah itu yang bertujuan mengkaji penyebaran dan tempoh hayat nyamuk berkenaan di lapangan juga melibatkan nyamuk serupa daripada jenis liar dilepaskan di kawasan itu untuk tujuan perbandingan.

"Uji kaji itu selesai pada 5 Jan. Proses pengasapan dibuat pada 6 Jan untuk membasmi semua nyamuk berkenaan dan pemantauan akan diterus dibuat hingga dua bulan jika perlu," kata institut itu dalam satu kenyataan.

IMR berkata pelepasan nyamuk itu ditunda dari jadual asalnya kerana keadaan cuaca yang tidak mengizinkan.

dengue malaria mosquito outbreak fogging 290905Ia juga berkata tiada pelepasan baru dirancang sehinggalah tempoh pemantaun pasca percubaan selesai dilaksanakan mengikut garis panduan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Hasilnya dibuat analisis dan disiarkan dalam jurnal sains serta mesyuarat untuk diulas oleh pihak berkepentingan.

Uji kaji itu dijalankan selepas penilaian secara menyeluruh dibuat tentang nyamuk berkenaan di makmal IMR dan penelitian ketat dilakukan terhadap aplikasi yang digunakan.


Jangan lulus pelepasan nyamuk aedes GE
Date: Saturday, 04 September 2010
Oleh SM Mohamed Idris
SUMBER: DETIKDAILY

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa ketua pengarah keselamatan bio supaya menolak permohonan untuk melepaskan nyamuk aedes yang menjalani kejuruteraan genetik (GE) ke ladang tanaman dan semua ujikaji yang berkaitan dengannya. Ini kerana risiko terdedah kepada ujikaji yang boleh menjejaskan kesihatan awam dan alam sekitar.

Lembaga Keselamatan Bio Kebangsaan pada masa ini sedang menimbang permohonan dari Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) Malaysia untuk melepaskan nyamuk transgenik untuk membendung penyakit denggi bawaan vektor. Ujikaji itu melibatkan pelepasan nyamuk jantan GE, Aedes aegypti (OX513A) yang membawa gen “pembunuh”, untuk mengawan dengan nyamuk betina liar, yang boleh menyebabkan kematian progeni (keturunan) kedua-duanya.

Jika permohonan itu diluluskan, kedua-dua nyamuk jenis GE dan aedes jenis liar dijangka akan dilepaskan di kawasan yang tidak didiami dan dihuni di daerah Bentong, Pahang dan daerah Alor Gajah di Melaka.

Menurut perancangan yang ada, lebih kurang 2,000 – 3,000 nyamuk GE akan dilepaskan dalam sehari, selama dua hari berturut-turut. Satu lagi kaedah ialah dengan dilepaskan sekali, kira-kira 4,000 – 8,000 nyamuk GE, bersama-sama sejumlah nyamuk jenis liar, aedes aegypti. Di dalam permohonan itu ada disebut bahawa ujikaji itu mungkin perlu dibuat berulangkali.


Ini bermakna sejumlah 24,000 – 36,000 aedes aegypti GE selain nyamuk yang hidup meliar mungkin dilepaskan ke dalam alam sekitar. Jika ujikaji itu dilakukan berulangkali, ada kemungkinan jumlah kedua-dua jenis nyamuk tersebut akan bertambah banyak.

Kami berasa bimbang dengan ujikaji ladang secara terbuka ini kerana semua risiko yang berkaitan dengan teknik terbabit mungkin tidak diambil kira oleh pemohon kerana sebahagian daripada risikonya tidak ketara.

Di antara perkara yang membimbangkan kami ialah terdapat kemungkinan nyamuk betina memindahkan penyakit dibebaskan secara berterusan jika proses pemilihan jantina sebelum dilepaskan kurang tepat. Kita tidak mempunyai jaminan mengenai kebolehupayaan dan keberkesanan proses pemilihan jantina nyamuk.

Tambahan pula, larva nyamuk yang terhasil selepas nyamuk jantan GE mengawan dengan nyamuk betina liar hanya akan mati dengan kehadiran tetracycline dalam alam sekitar. Perkara ini penting kerana tetracycline merupakan antibiotik umum yang digunakan di ladang ternakan untuk tujuan perubatan dan veterinar. Dengan kehadiran tetracycline progeni mungkin hidup dan meningkatkan bilangan aedes aegypti dalam persekitaran.

Satu lagi kebimbangan yang perlu disuarakan ialah serangga lain, yang sesetengahnya lebih berbahaya daripada aedes aegypti, mungkin akan menghuni di kawasan yang dikosongkan oleh nyamuk-nyamuk terbabit. Misalnya jika nyamuk aedes aegypti berjaya mengatsi jumlah nyamuk liar, ia boleh menyebabkan pertambahan nyamuk aedes albopictus, yang menyebarkan wabak chikugunya dan denggi.

Pemohon telah mencadangkan langkah-langkah kawalan yang antara lain memerangkap nyamuk GE dan mengasap kawasan terbabit. Namun ada kemungkinan sesetengah nyamuk terus berada dalam alam sekitar walaupun dibuat pemantauan dan kawalan terhadapnya.

Begitu juga tiada jaminan bahawa kesemua nyamuk dan larva yang dibebaskan berjaya dihapuskan. Beberapa kajian lain menunjukkan aedes aegypti boleh kekal sebagai larva selama berbulan-bulan selagi suhunya sejuk dan bekalan airnya mencukupi.

Jika penggunaan nyamuk GE masih diluluskan di sebalik bantahan orang ramai, ia masih belum mapan dalam jangka panjang. Apabila transgen mati bersama nyamuk berkenaan, ini bermakna nyamuk GE perlu dilepaskan secara berterusan. Kita perlu wang yang banyak untuk proses melepaskan nyamuk GE sekalipun tiada jaminan mengenai keselamatannya.

Kenapakah kita hendak mengguna pakai kaedah yang agak mahal untuk mengawal perebakan demam denggi padahal terdapat pilihan yang kurang berbahaya dan lebih menjimatkan wang?

Terdapat alternatif yang berkesan dan mampu mengawal nyamuk yang merebakkan demam denggi dan lain-lain penyakit. Usaha-usaha untuk mengurangkan jangkitan perlu memberi tumpuan kepada langkah-langkah pencegahan. Kita perlu memastikan bahawa tempat pembiakan nyamuk dihapuskan sama sekali.

Satu kajian di Thailand mendapati bekas air yang besar menampung 90 peratus pupa nyamuk aedes di kawasan luar bandar dan 60 peratus di kawasan bandar. Di Cuba, kajian ke atas aedes aegypti mengesahkan yang risiko terbesar dikaitkan dengan ketiadaan penjagaan kebersihan bekalan air yang disimpan dan air dalam pasu bunga untuk tujuan keagamaan. Membersihkan bekas-bekas air ini boleh mengurangkan bilangan nyamuk dengan lebih berkesan lagi.

Penyelidikan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Hutan Malaysia menemui sejumlah ‘essential oils’ seperti cymbopogon nardus (tumbuhan citronella), litsea eliptica, melaleuca cajuputi (gelam), dan cinnsmomum spp (kulit kayu manis) mempunyai ciri-ciri untuk menghapuskan nyamuk aedes aegypti. Ekstrak euphoriaceae, khususnya euphorbia tirucalli (tumbuhan firestick) juga didapati boleh menjadi penghapus larva yang baik.

Kaedah-kaedah yang disebutkan tadi mungkin lebih berkesan daripada kaedah berteknologi tinggi yang bukan sahaja mahal malah tidak selamat. Justeru itu, kami menggesa kerajaan dan Ketua Pengarah Keselamatan Bio agar tidak meluluskan permohonan untuk melepaskan nyamuk GM tetapi sebaliknya mendapatkan jalan keluar yang lebih selamat untuk mengawal penyakit bawaan vektor daripada merebak.

Penulis adalah presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang dan Sahabat Alam Malaysia.

Ulasan - Sinopsis Filem HAQ

SINOPSIS FILEM HAQ
‘HAQ’ berkisarkan dua orang adik-beradik angkat yang mempunyai kuasa luar biasa. Konflik bermula apabila mereka diuji dengan keperitan hidup, godaan kemewahan, wanita dan ketidakpastian antara yang betul dan yang salah. Apabila kuasa di genggaman, ke mana arah hati manusia?

Bad (kiri) dan Haq (kanan) bermain catur

Haq mewarisi kuasa luar biasanya daripada ayahnya. Bad tertarik dengan kuasa yang digunakan lalu meminta Ayah Haq mewariskan cara penggunaan kuasa tersebut kepadanya. Namun Bad bukanlah orang yang baik. Hatinya tertarik pada kemewahan dan kesenangan dunia. Bad adalah jenis manusia berhati busuk yang tidak suka melihat orang lain melebihi dirinya. Haq menjadi mangsa buli Bad. Dipengaruhi perasaan tamak, Bad menyalahgunakan kuasa yang dimilikinya untuk merebut segala-galanya, biarpun dia sudah memilikinya. Ketamakan menyebabkan matanya menjadi buta, tidak dapat melihat segala rezeki dan kelebihan yang sebenarnya sudah lama ada di sisinya, cuma dia yang buta untuk tidak melihatnya.

ULASAN FILEM HAQ:
PRO: Visual kesan khas yang digunakan dalam filem Haq adalah baik. Secara visual, filem Haq memiliki visual yang menarik. Hasil seni bina bangunan-bangunan yang menarik di Malaysia
dimanfaatkan sebagai latar belakang filem. Seimbas lalu, montaj filem Haq yang menarik ada iras filem dari Thailand, namun itu bukanlah perkara yang penting. Apa yang penting adalah jalan ceritanya yang ada babak-babak yang menarik.

KONTRA: Jalan cerita Haq walau bagaimana pun tidak begitu lancar. Babak-babak yang memaparkan ketegangan berterusan, dan ada babak yang agak kaku, adakalanya boleh buat penonton rasa mengantuk. Watak-watak tidak dikembangkan ke tahap yang memuaskan. Masih ada banyak misteri yang menyelubungi watak-watak. Adakah kuasa yang dimiliki oleh Haq dan ayahnya adalah anugerah Tuhan? Bagaimana pula Bad boleh mempelajari kuasa tersebut?

PRO: Namun aksi-aksi pertarungan yang diselitkan dalam filem ini akan menyegarkan kembali penonton yang mengantuk.

PRO: Watak hero digambarkan dengan baik. Heronya kuat, tegas dan bijak. Betul-betul ada ciri-ciri hero. Ini menarik perhatian penonton. Lakonan watak-watak lain juga adalah baik. Adi Putra berjaya membawa watak antagonis yang diselubungi hasutan dendam dengan baik. Dari segi lakonan, filem ini adalah baik, baik dan baik. Emosi lakonan para pelakon sampai kepada penonton.

KONTRA: Watak-watak yang digambarkan dalam filem Haq memiliki ciri-ciri fasik. Watak-watak ada menggunakan dialog-dialog yang menunjukkan mereka ingat akan kewujudan Tuhan, tetapi budaya hidup watak-watak di dalam filem ini menunjukkan seolah-olah Tuhan wujud sebagai satu kuasa, tetapi perintahnya tidak dituruti sepenuhnya. Terdapat beberapa babak yang bertentangan dengan ajaran Islam seperti berpegangan tangan, bersekedudukan dan sebagainya. Ada penonton yang mengeluarkan komen sindiran apabila salah seorang watak heroin menyebut seolah-olah dia mengingati Tuhan tetapi pada masa yang sama hidupnya menggambarkan sebaliknya.

KONTRA: Terdapat satu dua babak asmara dan separuh babak aksi di ranjang yang dilakonkan oleh Adi Putra tidak menyenangkan mata memandang, apatah lagi ada kanak-kanak di dalam panggung yang mula bertanya apa yang sedang dilakukan oleh watak-watak tersebut.

PRO: Efek bunyi yang dipaparkan adalah menarik.

KESIMPULAN: Filem Haq memiliki kekuatan tarikan dari segi lakonan, visual dan kesan khas. Secara keseluruhannya, penonton suka melihat kesan-kesan khas yang diaparkan dalam filem Haq ini. Jalan ceritanya walau bagaimana pun adalah biasa-biasa sahaja.

Haq - Lakonan Zul Huzaimy
Haq merupakan watak hero dalam filem ini. Ibunya meninggal dalam satu kemalangan yang diakibatkan oleh kesilapan menggunakan kuasanya sendiri.

Bad - Lakonan Adi Putra
Bad muncul sebagai watak antagonis dalam filem ini. Semasa kecil Bad menghilangkan diri, dan dengan kuasa yang dimilikinya, dia menjadi kaya raya. Apabila dewasa, Bad kembali semula ke Malaysia untuk memusnahkan hidup Haq.

FAKTA FILEM HAQ
Genre: Aksi - Triller
Format Filem
Tempoh: Masa 90 Minit
Bahasa: Bahasa Melayu & English
Penerbit: Jumaatun Azmi
Penerbit Bersama: Nanu Baharudin
Pengarah:
Fairuz Loy (Tv series Susuk, Ayyad, Seri Maya)
& C.L Hor (Films Kinta 1881, Purple Mirage, 3rd Generation)


Gambar (Dari Kiri): Zul Huzaimy, Raja Farah, Nanu, Adi Putra

PELAKON UTAMA FILEM HAQ

Zul Huzaimy
Anugerah : Festival Filem Malaysia: Pelakon Pembantu
Lelaki Terbaik 2008
Filem : Wayang, KL Menjerit, Lang Buana, Anak Halal, Syaitan

Nanu Baharuddin
Anugerah : Festival Filem Malaysia: Pelakon Pembantu
Wanita Terbaik 2007,
Anugerah Bintang
Harapan 1992
Filem : Congkak, Waris Jari Hantu, Cinta, Pontianak Harum Sundal Malam,
Perempuan Melayu
Terakhir

Adi Putra
Filem : Histeria, Anak Halal, Akhirat


Raja Farah
Filem : Salon, Anak Halal, Apa Kata Hati

Kata-kata Hikmah - Kuasa Kepimpinan

Ill can he rule the great that cannot reach the small.
Edmund Spenser

He who has learned how to obey will know how to command.
Solon

When I give a minister an order, I leave it to him to find the means to carry it out.
Napoleon Bonaparte

Sabtu, Januari 29, 2011

Raja Lawak 5 - Peserta Pilihan Amiene Rev

NAZMI - Mohd Nazmi Bin Md Isa yang berasal dari Sungai Besar, Selangor, memiliki semangat dan tenaga yang tinggi dan ini menarik perhatian penonton. Ada identiti dan trademark tersendiri. Lawaknya memiliki fokus dan berkait-kait. Lawaknya asli dan satu bentuk baru dalam Raja Lawak. Belum ada peserta yang didapati pernah memanfaatkan sepenuhnya lawak menggunakan perkataan seperti beliau. Beliau juga ada interaksi dengan penonton. Ini sesuai dengan status pelawak dan penghibur. Oleh itu, tidak syak lagi, beliau adalah pilihan pertama Amiene Rev. STATUS: Lulus pusingan ke-5.

R2 - Dianggotai oleh Rahim Bin Mat Ali dan Ridhzuan Bin Mat Ali. Rasanya kedua-dua mereka ini adalah adik beradik yang berasal dari Klang, sebab bin mereka sama. Kedua-dua peserta ini memiliki bakat berlakon yang baik. Lawak mereka nampak natural dan seolah-olah peristiwa itu adalah benar-benar berlaku. Kombinasi lawak dan lakonan menyebabkan mereka berdua menjadi pilihan Amiene Rev. Oleh sebab mereka berdua, markah mereka dibahagi dua, dan kumpulan R2 menjadi pilihan kedua Amiene Rev. Begini sudah boleh. STATUS: Lulus pusingan ke-5

ULASAN AMIENE REV MENGENAI RAJA LAWAK MUSIM KE-5:
RAJA LAWAK MUSIM KE-5, pertama kali sempat saya tonton pada minggu ke-5 kerana sebelum ini saya sering terlepas menontonnya kerana terlalu sibuk. Nampaknya peserta perempuan dalam Raja Lawak 5, iaitu KAMI sudah tersingkir pada minggu ke-2. Belum sempat melihat aksi mereka berdua. Lalu saya membuka Youtube.

Antara lawak-lawak yang saya suka ialah lawak si Nazmi, R2 dan Balas. Ahli kumpulan KopiO yang berkulit gelap tu unik dan ada potensi, tapi sayang sekali beliau tidak pandai memanfaatkan kelebihan beliau dengan skrip lawak yang hebat. Hal ini menyebabkan penampilan beliau tampak ada identiti tetapi tidak ada isi. Beliau mungkin sesuai sebagai pelakon, tetapi bukan sebagai pelawak. Begitu juga peserta yang bernama Epy, permainan mimik muka dan kening beliau memang paling hebat dalam Raja Lawak 5. Sekilas, Epy buatsaya teringatkan Man Belon.

Kumpulan Balas juga memiliki identiti sendiri. Bercakap dalam Bahasa Melayu, tetapi gaya sebutan orang asing. Lawak mereka konsisten. Peserta-peserta Raja Lawak yang lain boleh berjaya sama ada menerusi pencarian identiti yang baru dalam Raja Lawak, seperti Nazmi, atau persembahkan idea-idea lawak yang segar, bermesej dan kena pada tempatnya. Apa pun, prestasi peserta-peserta Raja Lawak Musim Ke-5
secara keseluruhannya didapati lebih memberangsangkan berbanding musim-musim sebelumnya. Setiap peserta didapati berjuang dengan tekad sendiri dan seronok dengan penyertaan mereka.

Apa yang menarik untuk Raja Lawak Musim Ke-5, tidak ada adegan dramatik atau simpati seperti yang telah berlaku dalam Raja Lawak yang sebelumnya. Penonton boleh menghiburkan diri menonton rancangan Raja Lawak pada musim ke-5 ini tanpa perlu berasa stres. Barisan juri yang dipilih juga hebat-hebat belaka.

Mutiara Kata - Kuasa Pemimpin

A bold onset is half the battle.
Giuseppe Garibaldi

The power is detested, and miserable the life,
of him who wishes to be feared rather than to be loved.

Cornelius Nepos

To be a great leader and so always master of the situation,
one must of necessity have been a great thinker in action.
An eagle was never yet hatched from a goose's egg.

James Thomas

Khamis, Januari 27, 2011

Mutiara Kata - Kepimpinan

In this world a man must either be an anvil or hammer.
Henry W. Longfellow

I light my candle from their torches.
Robert Burton

Leadership does not always wear the harness of compromise.
Woodrow Wilson

The greater a man is in power above others,
the more he ought to excel them in virtue.
None ought to govern who is not better than the governed.

Publius Syrus

Kata-kata Inspirasi - Kepimpinan

Any one can hold the helm when the sea is calm.
Publilius Syrus

Never tell people how to do things. Tell them what to do
and they will surprise you with their ingenuity.
George Patton
(from Big Dog's Quotes)

Where there is no vision, the people perish.
Proverbs 29:18

Misfortunes, untoward events, lay open, disclose the skill of a general,
while success conceals his weakness, his weak points.
Horace

Rabu, Januari 26, 2011

Kata-kata Inspirasi - Pemimpin

If your actions inspire others to dream more,
learn more, do more and become more,
you are a leader.
John Quincy Adams

He who has never learned to obey
cannot be a good commander.
Aristotle

The ultimate measure of a man is not
where he stands in moments of comfort,
but where he stands at times of challenge and controversy.
Martin Luther King, Jr.

Selasa, Januari 25, 2011

Taktik Baru SCAM Melalui SMS - Hati-hati!

Taktik Baru Scam Melalui SMS kini berleluasa. Berita melaporkan ramai pengguna telefon bimbit di Malaysia menerima panggilan seumpama ini:
Ni sms yg baru diterima oleh kawan saya (my colleague) hari ni 9.24 am. Ni ayah, guna fon polis, tlon bgi credit maxis RM50 ke nombor baru ayah 0128640597 Ayah lgi ada msalah kat balai police. Ta payah call, sekejap baru ayah call.
SERUAN: Jangan mudah percaya SMS yang tidak dikenali.

Kata-kata Motivasi - Pemimpin

Rely on your own strength of body and soul.
Take for your star self-reliance, faith, honesty and industry.
Don't take too much advice — keep at the helm and steer your own ship,
and remember that the great art of commanding
is to take a fair share of the work.
Fire above the mark you intend to hit.
Energy, invincible determination with the right motive,
are the levers that move the world.
Noah Porter

Isnin, Januari 24, 2011

Kata-kata Motivasi - Kepimpinan

Go to the people. Learn from them. Live with them.
Start with what they know. Build with what they have.
The best of leaders when the job is done, when the task is accomplished,
the people will say we have done it ourselves.
Lao Tzu

A leader is a dealer in hope.
Napoleon Bonaparte

Ahad, Januari 23, 2011

Alberto dan Aleeka

Alberto Zein dan Aleeka Irwin adalah dua prodigi di bawah seliaan aku sejak beberapa tahun lepas. Berdasarkan CODE JED, kedua-dua prodigi telah menunjukkan pencapaian yang mengkagumkan dalam beberapa tahun terakhir ini.

Propetus, seorang pengkaji, anak didik kepada Rosemary V. memaklumkan bahawa kedua-dua anak angkat aku ini telah bersedia untuk ke fasa seterusnya. Ini adalah satu pencapaian, di mana kedua-duanya bakal memberi sumbangan yang besar kepada tamadun manusia. Legasi Amiene Rev berterusan.

Kata-kata Hikmah - Pemimpin

What chance gathers she easily scatters.
A great person attracts great people and knows
how to hold them together.
Johann Wolfgang Von Goethe

A general is just as good or just as bad as the troops under his command make him.
General Douglas MacArthur

The real leader has no need to lead--
he is content to point the way.
Henry Miller

Sabtu, Januari 22, 2011

Kata-kata Hikmah - Kepimpinan

Do not follow where the path may lead.
Go instead where there is no path and leave a trail.
Harold R. McAlindon
(also attributed to Emerson and others)

Leadership: The art of getting someone else
to do something you want done because he wants to do it.

Dwight D. Eisenhower

There go the people.
I must follow them for I am their leader.
Alexandre Ledru-Rollin

Jumaat, Januari 21, 2011

Kata-kata Motivasi - Pendidikan

Kata-kata Motivasi Dunia Pendidikan
Susunan Amiene Rev

It is in fact a part of the function of education to help us escape, not from our own time -- for we are bound by that -- but from the intellectual and emotional limitations of our time.

T.S. Eliot

Whatever is good to know is difficult to learn.
Greek Proverb

What sculpture is to a block of marble,
education is to the human soul.
Joseph Addison

What we have learned from other becomes our own reflection.
Ralph Waldo Emerson

Khamis, Januari 20, 2011

Kata-kata Motivasi - Pendidikan

Kata-kata Motivasi Dunia Pendidikan
Susunan Amiene Rev

If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and will never be.

Thomas Jefferson

Practice is the best of all instructors.
Publilius Syrus

Education is the transmission of civilization.
Will Durant

It is a greater work to educate a child, in the true and larger sense of the word, than to rule a state.
William Ellery Channing

Education is more than a luxury; it is a responsibility that society owes to itself.
Robin Cook

The fruit of liberal education is not learning, but the capacity and desire to learn, not knowledge, but power.
Charles W. Eliot

The ultimate goal of the educational system is to shift to the individual the burden of pursuing his education.
John W. Gardner

Intelligence plus character--that is the goal of true education.
Martin Luther King, Jr.

I am still learning.
Michelangelo

Rabu, Januari 19, 2011

Mutiara Kata - Dunia Pendidikan

Mutiara Kata Dunia Pendidikan
Susunan Amiene Rev

Next in importance to freedom and justice is popular education, without which which neither freedom nor justice can be maintained.
James A. Garfield

Education, like the mass of our age's inventions, is after all, only a tool; everything depends upon the workman who uses it
The Simple Life

Learning is like rowing upstream:
not to advance is to drop back.
Chinese Saying

Education should bring to light the ideal of the individual.
J.P Richter

Education should consist of a series of enchantments, each raising the individual to a higher level of awareness, understanding, and kinship with all living things.
Author Unknown

When asked how much educated men were superior to those uneducated, Aristotle answered, 'As much as the living are to the dead.'
Diogenes Laetius

Upon the education of the people of this country, the fate of this country depends.
Benjamin Disraeli

Education is the best provision for old age.
Aristotle

Selasa, Januari 18, 2011

Kata-kata Hikmah - Dunia Pendidikan

Kata-kata Hikmah dan Motivasi
Berkenaan Dunia Pendidikan
susunan Amiene Rev

Education make a people easy to lead,
but difficult to drive: easy to govern, but impossible to enslave.
Peter Brougham

Education is not the filling of a pail,
but the lighting of a fire.
Wiliam Butler Yeats

Tell me and I'll forget. Show me, and I may not remember. Involve me, and I'll understand.
Native American Saying

What we learn with pleasure we never forget.
Alfred Mercier

Education is simply the soul of a society as it passes from one generation to another.
G. K. Chesterson

Instruction ends in the school-room, but education ends only with life.
Frederick W.Robertson

Isnin, Januari 17, 2011

Kata-kata Hikmah - Penulisan Yang Terbaik

To write without clarity or charm is a miserable waste of time and ink.
Cicero

Proper words in proper places make the true definition of a style.
Jonathan Swift

A collection of good sentences resembles a string of pearls.
Chinese Proverb

Ahad, Januari 16, 2011

Kata-kata Hikmah - Kebijaksanaan Dalam Penulisan

Beneath the rule of men entirely great,
The pen is mightier than the sword.
Edward Bulwer Lytton

Successful writers learn at last what they should learn at first,--to be intelligently simple.
Josh Billings

If a book comes from the heart, it will contrive to reach other hearts; all art and authorcraft are of small amount to that.
Thomas Carlyle

Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain

Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
I praise Allah for sending me you my love
You’ve found your home and sail with me
And I’m here with you
Now let me let you know
You’ve opened my heart
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And there’s a couple of words I want to say
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
I’ll be with you
I’ll stay by your side
Honest and true
Till the end of my time
I’ll be loving you
Loving you
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
Through days and nights
I’ll thank Allah
For opening my eyes
Now and forever I
I’ll be there for you
I know it deep in my heart
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
I feel so blessed when I think of you
And I asked Allah to bless all we do
You’re my wife and my friend and my strength
And I pray we’re together in Jannah
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
All I know I found myself
I feel so strong
Yes every thing was changed when you came along
And there’s a couple of words I want to say
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
I’ll be with you
I’ll stay by your side
Honest and true
Till the end of my time
I’ll be loving you
Loving you
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
Through days and nights
I’ll thank Allah
For open my eyes
Now and forever I
I’ll be there for you
I know it deep in my heart
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
Now that you’re here
In front of me
I strongly feel love
And I have no doubt
I’m singing it loud
That I will love you eternally
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
I’ll be with you
I’ll stay by your side
Honest and true
Till the end of my time
I’ll be loving you
Loving you
Lirik For The Rest Of My Life – Maher Zain
For the rest of my life
Through days and nights
I’ll thank Allah
For open my eyes
Now and forever I
I’ll be there for you
I know it deep in my heart

Sabtu, Januari 15, 2011

Aizat - Susun Silang Kata - Lirik Lagu

Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
(korus)
Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
(ulang korus)
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu
Lirik Lagu Susun Silang Kata - Aizat
(ulang korus 2x)

Kata-kata Hikmah - Membaca dan Menulis

Whatever sentence will bear to be read twice, we may be sure was thought twice.
Henry David Thoreau

You don't write because you want to say something;
you write because you've got something to say.
F. Scott Fitzgerald

We never know how much has been missing from our lives until a true writer comes along.
Alfred Kazin

Reading maketh a full man, conference a ready man, and writing an exact man.
Lord Bacon

Jumaat, Januari 14, 2011

Sofea Jane - Black - Lirik Lagu

Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Kau ibarat permata di dalam hiasan kaca
Yang tak bisa disentuh
Namun hanya boleh dipandang
Ingin sekali ku sentuh
Ingin jua ku memiliki
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Chorus
Andai kau tahu
Apa yang ku mahu
Mahukan dirimu ‘tuk mendekatiku
Dan aku tak bisa memaksa dirimu
Walau dalam tidur
Ku kan menantimu hingga akhir nanti
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri
Lirik Lagu Sofea Jane - Black
Ulang chorus

Kata-kata Motivasi - Penulis dan Sastera

In good writing, words become one with things.
Ralph Waldo Emerson

Once the itch of literature comes over a man, nothing can scratch it but a pen.
Samuel Lover

If you wish to be a writer, write.
Epictetus

Khamis, Januari 13, 2011

Selamat Malam - Faizal Tahir - Lirik Lagu

Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siang kan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Lirik Lagu Faizal Tahir - Selamat Malam
Lirik Selamat Malam - Faizal Tahir

Kata-kata Hikmah - Penulis dan Penulisan

What a joy is there in a good book, writ by some great master of thought, who breaks into beauty, as in summer the meadow into grass and dandelions and violets.
Theodore Parker

It makes little difference how many university degrees or courses a person may own. If he cannot use words to move an idea from one point to another, his education is incomplete.
Norman Cousins

But words are things, and a small drop of ink,
Falling like dew upon a thought, produces
That which makes thousands, perhaps millions, think.
Lord Byron

Rabu, Januari 12, 2011

Lirik Stacy AF6 - Jahat

Lirik Stacy AF6 - Jahat
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Aku sudah serik bercinta
Kerna asyik berakhir dengan kecewa
Tapi sejak hadirnya dia
Semua sistem kawalan kini terdedah
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Kepala kata jangan gelojoh (no)
Hati pula kata pergi (go baby go)
Benarkah cinta itu buta
Kerna tak nampak apa selain dia
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Korus
Aku aku
Bagaikan sudah terkena mantera cinta
Dari manakah kau datang menyerang
Diriku diriku
Yang disangka kebal
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebab diriku terigau-igau
Kini ku terbayangkanmu hampir setiap waktu
Ku mahu ku mahu denganmu selalu
Oh jahatnya kamu
Jahatnya kamu
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Apa agaknya sudah jadi
Pada ingkar untuk tak bercinta lagi
Walaupun belum bersedia
Tapi hatiku mendesak dan menggesa
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Ulang korus 2X
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Jahatnya kamu
Jahatnya kamu
Lirik Stacy AF6 - Jahat
Lirik Stacy - Jahat

Kata-kata Motivasi - Penulis dan Penulisan

To write well is to think well, to feel well, and to render well; it is to possess at once intellect, soul, and taste.
George-Louis Leclerc de Buffon

Superlatives are diminutives, and weaken.
Ralph Waldo Emerson

A man will turn over half a library to make one book.
Samuel Johnson

Selasa, Januari 11, 2011

Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna

Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Aliff Aziz
Di lubuk hatiku
Adalah kamu
Sebagai ratu
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Joanna
Seluruh Jiwaku
Hanya dirimu
Yang aku mahu
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Duet
T’lah ku percayakan
Hati ini padamu
Maka kita tak saling risau
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Kalau cinta jangan kacau
Kalau sayang tak perlu marah
Kalau ikhlas tak minta berbalas
Serahkan cintamu
Pada yang punya cinta
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Joanna
Di lubuk hatiku
Adalah kamu
Yang aku perlu
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Aliff Aziz
Seluruh Jiwaku
Hanya dirimu
Yang aku mahu
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna
Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna

Kata-kata Motivasi - Penulisan

Think much, speak little, and write less.
Italian Proverb

The secret of all good writing is sound judgment.
Horace

The ink of the scholar is more sacred than the blood of the martyr.
Mohammed

Isnin, Januari 10, 2011

Lirik Insha Allah – Maher Zain

Lirik Insha Allah – Maher Zain
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that it’s way too late
You’re so confuse
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Oohh Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Show me the way
Show me the way
Show me the way
Lirik Insha Allah – Maher Zain
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Lirik Kalau Berpacaran – Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet

Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
Menjaga susila ibu bapa adik abang
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencoba aksi terlarang
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Chorus
Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
Jangan pegang-pegang (jangan pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk renggang-renggang)
Bertambah sayang (bertambah sayang)
Biar malu-malu (biar malu-malu)
Biar segan-segan (biar segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Ulang Chorus
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Ulang Chorus
Lirik Kalau Berpacaran -Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
Jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
Bertambah sayang (nanti confirm dapat)
Biar malu-malu (jangan malu-malu)
Biar segan-segan (jangan segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman (hahahaha)

Cukup Indah - Alif Satar - Lirik Lagu

Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Ulang Korus
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar
Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar

Kata-kata Motivasi - Penulis dan Penulisan

Talent alone cannot make a writer.
There must be a man behind the book.
Ralph Waldo Emerson

One man is as good as another until he has written a book.
Benjamin Jowett

Ahad, Januari 09, 2011

Facebook Ending March 15 2011 - Another Ridiculous Rumor Spreading like Crazy

"Itu semua khabar angin. Facebook tidak akan berakhir atau ditutup pada 15 Mac 2011 ini. Sekiranya Facebook ditutup, maka pesaing-pesaingnya seperti Friendster, MySpace, Hi5 dan lain-lain akan kembali hangat di kalangan pengguna internet." - Amiene Rev

FACEBOOK WILL END ON MARCH 15th
http://weeklyworldnews.com

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.

“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”

However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.

“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”

Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.

But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.

“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.
The hot rumor -- evidenced by Google Trends and gaining traction on Twitter -- says that on March 15, 2011, Facebook will ...Man charged with making threats on Facebook. March 15, 2010 6:54 PM | 16 Comments ... Derek on March 15, 2010 3:38 PM. A dangerous situation, and the authorities should keep ...In March 2004, Facebook expanded to Stanford, Columbia, and Yale.[22] It soon opened to ... On November 15, 2010, Facebook announced a new "Facebook Messages" service. ...Welcome to the official Facebook Page of Casarela. Get exclusive content and interact ... March 15 at 2:27pm · Comment · Like · RSVP to this event. Casarela Rellenos Nórdico ...Welcome to the official Facebook Page of WPDE NewsChannel 15. Get exclusive content and interact with WPDE NewsChannel 15 right from Facebook. ...Times are tough for social media skeptics and today they got tougher Hitwise the web analytics firm announced that in the week ending March 13 20ConnectU filed another lawsuit against Facebook on March 11, 2008,[190] attempting to ... argued that Facebook represented itself as being worth $15 billion at ...
Is Facebook Ending on March 15?
Another Ridiculous Rumor Spreading like Crazy
Website: www.associatedcontent.com

Will Facebook end on March 15, 2011? This is the latest trend circulating all over the web. Don't worry folks, Facebook will NOT be closing down. How did this rumor get started?

According to World News Insight , it started off by the actual website and then of course spread like wildfire on the popular social network Twitter. I know some folks are seeing this headline, and saying
"OMG! What am I going to do without my Facebook?" No need to panic. Look at it this way, at least this rumor isn't about another celebrity passing away.

Even more aggravating the same website ( Weekly World News )who had Michelle Obama pregnant, and Michael Jackson spotted on the moon is also reporting about Facebook closing down. They quote " Starting March 15, users will no longer be able to access their Facebook account." Don't believe it. Like I mentioned in an earlier article this month, you can't really believe this website. Yes, some of their stories are true, but lately they are all hoaxes.

This is not the first time this hoax has been mentioned. Back in 2007, the same rumor went around. Many people were saying the social network was getting sued, or someone else was buying the company. Don't you think if this was true, it would be all over the television, and better websites such as TMZ, The Huffington Post, or RadarOnline?

So for all you Facebook junkies, no need to get upset and start erasing your friends and your account, because it's not going anywhere. Continue to do what you do best, and that's having fun, promoting, and meeting new people.
Facebook Shutting Down on March 15: PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.Jan 09, 2011 Facebook Ending, March 15 Facebook ; Will Facebook end on March 15, 2011? This is the latest trend circulating all over the web. Dont worrIs this true or not? Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful. Thus The Facebook Corporation suggests that ...Latest Complete News Updates Tonight, while looking at trending topics on social channels, I noticed people talking about Facebook shutting down. Mr. MarkRecently Complete News Updates This is the latest trend circulating all over the web. Don't worry folks, Facebook will NOT be closing down. The Wall Streethttp://bit.ly/hsMrvc Watch Original video of Is Facebook Shutting Down at this : http://facebook-shutting-down.notlong.com Watch Original video of Is Facebook Shutting Down at ...Okamiden, the Nintendo DS sequel to the cult hit PlayStation 2 and Wii action adventure, will launch in the U.S. on March 15, Capcom said
Facebook Shutting Down Rumor Goes Viral:
Site Said To Be Ending March 15, 2011
Resource: The Huffington Post

It's not clear how it started, but a ridiculous rumor that Facebook is shutting down is spreading fast on social networks.

The hot rumor -- evidenced by Google Trends and gaining traction on Twitter -- says that on March 15, 2011, Facebook will be closing down. Not taking a day off, not undergoing maintenance, but ending entirely.

The rumor has led to such frantic tweets as, "Facebook will be shutting down on March 2011? I hope not!" (@MissAyl) and "So the rumor is Facebook is shutting down....please don't jump to twitter & ruin my social networking experience" (@jjelksboss).

Facebook users are also concerned. Says one: "Facebook is shutting down on March 15, 2011 for good D: Is there any way we can stop this!?!?" And a group has already started to stop Facebook from shutting down.

Ironically, Yahoo announced last month that its "Yahoo Video" will be closing down on the date in question, March 15, 2011, and videos can be seen for the last time on March 14. But that hardly means it's taking the rest of the Internet down with it.

Just a day ago, an opinion piece published on CNN said that the recent Goldman Sachs investment was the "beginning of the end" for Facebook. That post went viral with more than 5,000 Facebook "likes" and could be partially to blame for the ensuing panic.

Whatever the reason for this rumor, it's safe to say that as a site with more than 500 million users and a $500 millon investment from Goldman Sachs recently, Facebook won't be shutting down anytime soon.

Facebook ends March 15th, 2011
http://www.allvoices.com

Yes, you are reading right! Facebook will end on March 15th, 2011.This means that the friends which you have made and interacted with during Facebook life time will not be accessible anymore; maybe funeral arrangements could be made to bid farewell to beloved Facebook.

According to founder Mark ZuckerbergMark Zuckerberg operating Facebook has become stressful taking too much out of him. Therefore,

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Further the founder has been quoted to saying from a world news interview on the decision that:

“I personally don’t think it’s a big deal. And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing…….. I don’t care about the money. I just want my old life back.”

Speculations are that he has made enough money or there is something else which is not being told to the public about the closure of Facebook. However, it could be a great idea for fans to collaborate and start their own Facebook site. What do you think?

NOTE: Based on above articles, what you think? It's a rumour. It's a hoax. Don't be worry.