BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, Ogos 31, 2009

Kematian Seekor Ikan Betta Betina Berwarna Putih - Sekitar Subuh, 31 Ogos 2009

30 Ogos 2009 - Saya telah kembali ke lokasi kajian saya. Saya juga sempat melihat Betta Holiday Food Block yang telah saya letakkan di dalam tangki ikan Betta. Didapati masih ada sekitar 50 peratus baki blok makanan ikan Betta yang belum ditukarkan menjadi makanan di dalam air. Berbanding dengan blok makanan ikan Betta, ada sesuatu perkara yang menarik perhatian saya.

Saya dapati kualiti air tangki kurang memuaskan. Kemungkinan besar, bungkusan karbon teraktif yang saya letakkan tempoh hari kurang mencukupi untuk menyerap dan menapis ammonia. Saya yakin, kandungan ammnonia di dalam tangki air sudah semakin tinggi. Saya yakin, ikan-ikan Betta saya tentu menghadapi kesukaran untuk hidup dalam persekitaran air yang beralkali seperti ini. Seekor ikan Betta berwarna putih telah menunjukkan tanda-tanda ia menghadapi kecederaan akibat ammonia.

Ikan Betta tersebut tidak berminat untuk berenang-renang, ia duduk diam dan termenung di dasar air, dan jarang sekali timbul ke permukaan untuk mengambil oksigen. Ikan Betta itu duduk dekat dengan salah satu blok makanan yang saya tinggalkan di dalam tangki ikan tersebut.

Saya mula mengambil langkah merawat kesemua ikan di dalam tangki. Ubat-ubat yang diperlukan ditambah ke dalam air. Anti ammonia turut ditambah. Namun, saya dapati ikan Betta yang berwarna putih itu berkemungkinan besar sukar untuk diselamatkan.

Ikan tersebut sudah menunjukkan tanda-tanda ia tidak mahu makan apabila diberi makanan. Kes seperti ini pertama kali berlaku. Berbeza dengan situasi di mana beratus-ratus ikan Betta saya di tempat lain yang hidup cemerlang di dalam air.

31 Ogos 2009 - Hari ini, sekitar waktu Subuh, saya menjenguk semula ikan tersebut. Saya mencari-cari ikan Betta betina yang berwarna putih tersebut. Kelibatnya langsung tidak nampak.

Kemudian saya melihat pula di celah-celah rumpai air yang saya letakkan tempoh hari. Di situ saya lihat ikan Betta putih itu duduk diam tanpa bergerak-gerak.

Saya mendapati tidak ada pergerakan dan warna badan ikan Betta itu sangat pucat. Akhirnya saya akur dengan pemergian ikan Betta berwarna putih itu. Keracunan ammonia yang berlaku sepanjang tempoh 9 hari ia ditinggalkan.

Kini ikan Betta saya tinggal 18 ekor. 8 ekor ikan Betta jantan, dan 10 ekor ikan Betta betina. Saya tidak bercadang untuk menambah bilangan ikan Betta di dalam tangki itu. Kebetulan, saya dapati ikan Veil-Tailed Betta berwarna Merah di dalam tangki air itu, yang juga merupakan salah satu daripada tiga jaguh di dalam tangki ikan Betta di dalam tangki sedang bersungguh-sungguh menjaga buih-buihnya yang bersarang di salah sebuah tukun tiruan yang seumpama gua itu.

Saya berharap sesuatu yang menarik akan berlaku tidak lama lagi. Namun, kematian ikan Betta putih itu adalah sesuatu yang sungguh menyedihkan. Pada hari kemerdekaan, seekor ikan Betta betina saya telah meninggal dunia kerana keracunan ammonia. Ikan itu mati dalam keadaan termenung, seolah-olah sedang berehat di celah-celah rumpai air.

Khamis, Ogos 27, 2009

Bantuan Pihak Berkuasa Untuk Menjejaki Pembuli Siber

Pembuli Siber atau Pengganggu Misteri: Tertarik Tetapi Takut Untuk Berdepan Dengan Mangsa
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Saya ada satu kisah benar. Seorang kenalan saya yang juga merupakan seorang blogger telah diganggu oleh 'stalker' atau barangkali mungkin 'secret admirer' atau juga dikenali sebagai 'pemerhati tersembunyi'. Hal ini merupakan perkara yang biasa berlaku bagi sesiapa yang mempunyai laman web peribadi. Saya mencadangkan kepada beliau supaya meminta bantuan pihak berkuasa untuk menjejaki penjenayah siber ini. Sebelum ini kita pernah dikejutkan dengan kes di mana seorang artis menghentam seorang artis yang lain, juga kes di mana seorang pembuli siber atau pengganggu misteri ditangkap kerana mengganggu ketenteraman seorang artis menerusi blog artis tersebut.

Dari segi psikologi, 'pemerhati tersembunyi' ini mempunyai rasa tertarik terhadap mangsa dan pada masa yang sama cemburu terhadap orang yang diperhatikannya secara diam-diam itu. Ini adalah satu penyakit mental minor di mana 'pemerhati tersembunyi' ini merasakan dirinya perlu atau mungkin 'terpaksa' melibatkan dirinya dalam kehidupan mangsa. Biasanya 'stalker' akan cuba mengganggu ketenteraman mangsa dengan menghantar mesej yang mengandungi elemen 'taunting', 'troll' atau 'mengganggu' dengan harapan mangsa akan berasa sakit hati atau bersedih dengan tindakannya. Bagi merujuk kepada tingkah laku abnormal 'pemerhati tersembunyi' ini, istilah peracau juga boleh digunakan.

Pembuli Siber atau Pengganggu Misteri: Ketakutan dan Tarikan Terhadap Mangsa
Pemerhati tersembunyi biasanya takut untuk berdepan dengan mangsa, justeru, dunia siber merupakan jalan belakang bagi pemerhati tersembunyi untuk menghentam, mengganggu, atau melepaskan geram atau nafsunya terhadap mangsa. Pemerhati tersembunyi barangkali adalah seorang fanatik, pendendam, seorang pendengki, seorang gila seks, dan kemungkinan juga merupakan pengamal seks songsang. Disebabkan pemerhati tersembunyi tidak dapat meluahkan perasaan atau hajatnya secara langsung kepada mangsa, maka terdorong oleh kegagalan pemikiran untuk berfikir secara normal dan matang menyebabkan pemerhati tersembunyi cuba mendekati dan mengganggu mangsa menerusi alam siber.

Terdapat beberapa kes 'pemerhati tersembunyi' yang agresif di seluruh dunia. Berikut adalah contoh beberapa kes 'pemerhati tersembunyi' atau 'pembuli siber atau pengganggu misteri' yang berjaya diselesaikan di serata dunia:
 • VN seorang gadis yang bekerja di sebuah firma kewangan. Beliau diminati secara diam-diam oleh seorang rakan sepejabatnya yang bernama DJ. Disebabkan VN tidak melayan atau memberi perhatian terhadap DJ, maka perasaan tertarik DJ kepada VN bertukar mencari cemburu apbila VN didapati lebih mudah mesra dengan lelaki lain. DJ mengetahui VN memiliki laman peribadi, lalu dengan menggunakan nama samaran, DJ mengganggu ketenteraman VN. VN membuat laporan kepada pihak berkuasa dan DJ didakwa di atas kesalahan cuba mengganggu ketenteraman VN.
 • RK merupakan seorang 'happy go lucky' dan kelakar. Hal ini menyebab RK diminati ramai rakan sekerjanya. Pada masa yang sama SD yang berbadan gempal dan berkepala botak telah tertarik dengan RK kerana keistimewaan RK. SD yang juga merupakan seorang homoseks mula meminati RK dalam diam dan tidak berani meluahkannya kerana takut ditolak oleh RK. Apabila SD mengetahui RK memiliki laman blog peribadi, SD sering mengunjungi laman blog tersebut dengan nama samaran dan berharap RK akan memberi perhatian terhadap komentarnya. Namun, setelah didapati RK tidak begitu melayan SD, SD telah bertukar menjadi agresif dan mula menggunakan nama samaran untuk mengganggu RK. RK membuat laporan kepada pihak berkuasa dan alangkah terkejutnya RK apabila mendapati SD adalah adalah seorang pekerja yang bekerja di syarikat yang sama dengannya.
 • NN sering aktif di internet. Ini kerana NN bekerja dari rumah dan memperolehi pendapatan menerusi internet. Kerja NN ialah mencari seberapa banyak prospek untuk membeli produk jualannya. NN juga sering dipuji oleh majikannya kerana banyak menulis artikel yang berguna untuk produk-produk yang dijual selain cadangan-cadangan yang bermakna. Hal ini menyebabkan sesetengah pekerja yang lain berasa cemburu dengan NN. Pada suatu hari NN telah mengkritik sikap segelintir promoter yang menyebabkan jualan mereka tidak laris. Salah seorang promoter yang dikritik itu bernama KJ. KJ mula berasa tidak puas hati terhadap NN dan menyerang NN secara anonymous di blog NN. Pada mulanya NN tidak menghiraukan KJ, namun ini menyebabkan KJ semakin panas hati dan agresif mengganggu NN. NN membuat laporan kepada pihak berkuasa dan KJ berjaya dikesan dan ditangkap.
 • TK suka menulis tentang kejayaan dirinya dan harapan masa depannya di blog peribadinya. Kebetulan ada seorang pengunjung bernama LK sering mengunjungi blog TK. Entah bagaimana LW berasakan seperti ada tarikan dalam penulisan TK. Disebabkan TK selalu menulis perkara-perkara yang berkaitan dengan cita-cita dan kehidupan TK yang bahagia, LW menjadi cemburu dan berasa tidak puas hati terhadap TK. LW cuba merosakkan kebahagiaan dan ketenteraman TK dengan menafikan apa yang ditulis oleh TK atau apa yang dirasai oleh TK. LW pada mulanya menggunakan 'chat box' untuk menyerang TK, tetapi selepas TK memadamkan 'chat box' itu LW mula bertindak menyerang TK menerusi ruangan komentarnya. LW mencabar dan melakukan provokasi terhadap TK beberapa kali. Disebabkan tindakan LW itu sudah melampau batas dan biadab, TK telah membuat laporan kepada pihak berkuasa. LW ditangkap beberapa minggu kemudian.
 • CT merupakan seorang pekerja yang popular di tempat kerjanya. CT juga sering mendapat sesuatu kelebihan di tempat kerjanya berbanding pekerja lain. Hal ini mengundang rasa dengki dan tidak puas hati oleh beberapa pekerja lain. CT sering menulis di blog mengenai pengalaman bekerjanya setiap hari. Kemudian, datang seorang pengganggu bernama JP yang mengganggu ketenteraman CT dengan menulis sesuatu yang berunsur provokasi dan memperkecil-kecilkan tulisan CT. CT tidak memberi perhatian pada mulanya, dan ini menyebab JP semakin ketagih untuk mengganggu ketenteraman CT. Pada masa yang sama, JP tertarik dengan CT tetapi tidak berani untuk meluahkan perasaannya terhadap CT. CT kemudiannya membuat laporan kepada pihak berkuasa dan JP berjaya ditangkap.
Ketagihan Pembuli Siber atau Pengganggu Misteri
Berdasarkan beberapa kes yang disebutkan di atas, didapati 'pemerhati tersembunyi' biasanya akan tertanam rasa ketagih di dalam dirinya untuk terus mengganggu mangsa. Pemerhati tersembunyi juga ada kalanya mempunyai tekanan dalam kehidupannya dan memilih mangsa tertentu untuk melepaskan geramnya. Kes ini boleh dikategorikan sebagai 'buli siber'. Rasa ketagihan untuk mengganggu mangsa ini semakin meningkat, umpama satu kepuasan seks bagi 'pembuli siber atau pengganggu misteri' untuk merapati mangsa. Hakikatnya, 'pembuli siber atau pengganggu misteri' sukar untuk merasa puas dan berhenti. Jiwa 'pembuli siber atau pengganggu misteri' tidak tenang. Mereka juga berharap mangsa tidak tenang. Hakikatnya mereka lupa, mangsa mungkin telah menunjukkan segala tulisan komentar pembuli siber atau pengganggu misteri itu kepada ahli keluarga, rakan-rakan atau pihak berkuasa. 'Pembuli siber atau pengganggu misteri' tidak sedar mereka mungkin menjadi bahan jenaka atau ditertawakan atau dikutuk oleh ahli keluarga, rakan-rakan mangsa, dan mungkin juga mangsa tertawa geli hati membaca tulisannya.

Perasaan tertarik, takut cinta tidak berbalas, tidak mendapat perhatian, cemburu, dengki antara punca utama seseorang pemerhati siber cuba mendekati mangsa secara diam-diam. Pemerhati tersembunyi biasanya mempunyai masalah dengan persepsi diri sendiri. Mungkin pemerhati siber tersebut memiliki berat badan yang berlebihan, bentuk tubuh yang tidak menarik atau tidak memiliki ciri-ciri idaman mangsa dan ini menyebabkan pemerhati tersembunyi merasakan mereka mungkin tidak dapat menarik perhatian mangsa. Ada juga kes di mana pemerhati tersembunyi merasakan mangsa mempunyai kelebihan dan lebih keistimewaan berbanding dirinya. Perasaan inferior ini telah mendorong pemerhati tersembunyi untuk mula bertindak menyerang mangsa.

Hakikatnya, blog peribadi umpama rumah bagi seseorang blogger di mana kedatangan pengunjung dialu-alukan tetapi pengunjung perlulah menghormati tuan rumah. Sikap cemburu 'pemerhati tersembunyi' yang tidak senang dengan kebahagiaan mangsa menyebabkan 'pemerhati tersembunyi' berubah menjadi 'pembuli siber atau pengganggu misteri' dan mula menyerang mangsa dengan perkataan. Kesudahannya, 'pembuli siber atau pengganggu misteri' berasa tidak tenteram apabila mendapati dirinya diburu oleh pihak berkuasa, atau menerima hukuman di akhirat kelak atau kedua-duanya.

Pembuli Siber atau Pengganggu Misteri Yang Diketawakan
Rakan blogger saya telah menunjukkan komen-komen pembuli siber atau pengganggu misteri tersebut kepada rakan-rakan dan ahli keluarganya. Komen tersebut juga telah ditunjukkan kepada saya. Kami ketawa lucu. Hal ini juga mendorong saya untuk menulis tentang pembuli siber atau pengganggu misteri di blog saya. Perasaan kelakar. Sambil ditemani oleh seorang seorang ahli keluarga saya yang turut membaca tulisan-tulisan di blog saya, kami sama-sama merancang isi mengenai pembuli siber atau pengganggu misteri di blog ini. Saya juga menunjukkan komen-komen di blog saya yang sengaja tidak disiarkan kepada beliau. Biasanya saya akan meluluskan komen-komen daripada kenalan blogger sahaja atau komen-komen yang saya rasa wajar dibalas, atau komen-komen yang unik dan tidak 'klise'. Ruangan komen ini saya wujudkan untuk teman-teman rapat saya yang berjauhan. Sekiranya komen tersebut melibatkan perkara peribadi yang tidak perlu diposkan (saya boleh balas dengan SMS) maka komen tersebut tidak disiarkan.

Kebetulan selepas ini saya akan mengikuti ayah saya untuk membuka akaun baru di sebuah bank, dan juga akaun Tabung Haji, oleh itu ahli keluarga saya sedang menunggu saya menyiapkan tulisan ini. Cita-cita saya untuk menunaikan umrah atau haji selepas wabak H1N1 mungkin akan tercapai tidak lama lagi. Semoga wabak H1N1 yang merupakan bala yang diturunkan oleh Tuhan ini akan tamat tidak lama lagi.

Balasan Di Dunia atau Di Akhirat atau Di Kedua-duanya
Mangsa-mangsa 'pembulian siber' perlu ingat, setiap perbuatan buruk, khianat atau jahat yang dilakukan oleh 'pembuli siber atau pengganggu misteri' pasti akan dibalas dengan keburukan juga. Ini kerana adalah amat sukar untuk mangsa memaafkan 'pembuli siber atau pengganggu misteri' selagi 'pembuli siber atau pengganggu misteri' tidak memperkenalkan dirinya. Oleh itu, kepada blogger-blogger yang menjadi mangsa pembulian siber, teruskan menulis dan berkarya dengan gembira, kerana seperti satu permainan, dalam perjalanan hidup seorang blogger, pasti akan ada watak jahat. Bezanya, ini permainan realiti di mana watak jahat akan dihukum sama ada di dunia atau di akhirat atau di kedua-duanya. Anda yang menjadi mangsa 'pembulian siber' tidak akan mengalami apa-apa kerugian malah mendapat pengalaman yang mengajar kita betapa rapuhnya hati sesetengah orang sehingga mudah menghasut diri sendiri untuk bertindak jahat.

Kehidupan blogger adalah permainan realiti. Kita bebas berkarya, tentang fantasi atau kehidupan peribadi. Mangsa adalah pemenang manakala 'pembuli siber atau pengganggu misteri' adalah orang yang tewas. Mereka tewas kerana tunduk kepada niat jahat untuk mengganggu ketenteraman orang lain. Laporkan kepada pihak berkuasa dan biarkan pihak berkuasa mengendalikan kes jenayah pembuli siber atau pengganggu misteri tersebut.

Rabu, Ogos 26, 2009

Semua Kanak-kanak Adalah Pintar DAN Kempen Biadab Sifar

Semua kanak-kanak adalah pintar, namun tidak semua kanak-kanak dapat menonjolkan kepintaran mereka pada usia atau masa yang sama. Faktor persekitaran banyak mempengaruhi perkembangan kepintaran individu. Berdasarkan penyelidikan yang saya lakukan di beberapa buah sekolah tempoh hari, saya mendapati tahap perkembangan kepintaran kanak-kanak ada di antaranya hanya boleh dilihat semasa usia remaja. Beberapa prosedur telah dilakukan untuk meneliti perkembangan kepintaran bagi satu-satu remaja.
 • Sampel dibiarkan menentukan minatnya sendiri.
 • Sampel didedahkan kepada pelbagai situasi kemahiran dan bidang untuk membangkitkan keistimewaan di dalam diri.
 • Sampel dibenarkan untuk melakukan pembetulan bagi kesilapan yang dilakukan dalam usaha mencari minat dan keistimewaan dirinya.
Cadangan kepada ibu bapa, penjaga dan golongan pendidik:
 • Banyakkan berinteraksi dengan sampel. Kemukakan soalan-soalan yang dapat mencetus pemikiran sampel dari pelbagai bidang.
 • Sampel tidak perlu diberi tekanan dalam pembelajaran. Setiap sampel dianggap memiliki gaya pembelajaran yang tersendiri.

Kempen Biadab Sifar

Kanak-kanak atau remaja pintar dianggap tidak berhasil sekiranya mereka bersikap biadab dan kurang ajar. Pada masa yang sama, dalam usaha menjayakan Kempen Biadab Sifar, saya menyarankan pihak-pihak yang terlibat untuk membentuk sampel-sampel yang terdiri daripada remaja dan kanak-kanak untuk turut melaksanakan perkara-perkara berikut:
 • Mengucapkan salam apabila bertemu dengan orang yang lebih tua atau dewasa.
 • Mencium tangan ibu bapa, penjaga, pendidik dan golongan yang lebih tua apabila bersalaman.
 • Bercakap dengan gaya bahasa dan susunan bahasa yang sopan.
 • Tidak mengeluarkan kata-kata untuk menyakiti orang lain.
 • Memberi salam apabila mengunjungi ke rumah atau ke tempat orang lain.
 • Menghindari konflik dan mengelakkan diri daripada terlibat dalam pertelingkahan yang sia-sia.
 • Sentiasa menjaga kebersihan dan tidak membuang sampah di merata-rata tempat.
 • Sentiasa menjaga keselamatan harta-benda awam.
 • Menghindari diri daripada sifat prejudis, dendam, cemburu, hasad dengki dan khianat.
 • Sentiasa melihat pada kebolehan diri dan tidak membandingkan kelemahan diri dengan orang lain.
 • Sentiasa bersyukur apabila melihat kegembiraan dan kebahagiaan orang lain.
Dewasa ini, didapati kemunculan warga biadab di negara Malaysia semakin ramai. Ekoran itu, Kempen Biadab Sifar atau seumpamanya perlu dilaksanakan dengan segera bagi membendung gejala biadab daripada terus menjangkiti umat manusia. Kemunculan internet dan dunia siber memudahkan lagi individu-individu yang berniat buruk untuk melepaskan hajat terkutuk mereka bagi mendekati dan mengganggu mangsa-mangsa mereka secara anonymous atau tersembunyi. Bagi kes seperti ini, sokongan pihak berkuasa tempatan adalah wajar bagi mengesan penjenayah-penjenayah siber terbabit bagi dikenakan tindakan undang-undang.

Semoga Kempen Biadab Sifat atau Kempen Anti-Biadab akan dapat dilaksanakan pada suatu hari nanti bagi memupuk budaya bersopan santun, berbudi bahasa dan pencinta kedamaian di kalangan generasi baru di Malaysia.

Selasa, Ogos 25, 2009

Kereta Sporty Perak - Kereta Sporty Baru Saya Bermula Bulan Depan

Pihak kewangan dari pusat penyelidikan telah meluluskan bonus untuk tahun ini. Dengan itu, hasrat saya untuk memiliki kereta sporty perak ini telah menjadi kenyataan. Pada pertengahan musim panas ini, kereta sporty perak ini akan menjadi milik saya. Pun begitu, kereta sporty hitam saya masih menjadi kenderaan rasmi saya di Malaysia. Bezanya, kereta sporty perak ini akan saya gunakan sepanjang saya berada di luar negara atau senang kata, kenderaan rasmi saya semasa saya berada di luar negara yang memerlukan stereng pemanduan di sebelah kiri. Tak perlu lagi mengangkut kereta naik kapal apabila perlu bertugas di luar negara.

HARGA KERETA:
RM370,000 termasuk insurans

SPESIFIKASI KERETA:
NISSAN 370Z


ENJIN:
VQ37VHR 3,696cc DOHC 24 injap V6
Variable Valve Event and Lift (VVEL)


KUASA MAKSIMUM:
332 hp : 7,000 rpm.

TORK MAKSIMUM:
365Nm : 5,200 rpm.

CIRI-CIRI KESELAMATAN:
Enam beg udara, ABS empat roda,
EBD dan BA.


TAYAR CADANGAN:
ContiSportContact 2
245/40 ZR19 98Y

Kedua-dua buah kereta yang berada di dua benua ini akan memudahkan saya untuk bergerak dengan lebih bebas tanpa bergantung kepada pemandu peribadi. Kereta kebebasanku, bergerak pantas di jalan kejayaan dan kedamaian. Mengatur hidup dan aura peribadi.

Isnin, Ogos 24, 2009

Jaguh Matematik - Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa (IMO)

Kebetulan saya menemui satu artikel yang menarik di dalam akhbar mengenai Matematik. Ini dapat membantu saya menulis novel blog saya yang bertajuk Catatan Seorang Guru Matematik dan ICT. Barangkali ramai pelajar tidak tahu, sesiapa yang mempunyai minat yang cukup mendalam dalam subjek atau bidang Matematik boleh mewakili negara dalam bidang Matematik. Seperti seorang ahli sukan Matematik. Sekiranya anda berminat untuk menjadi salah seorang anggota kontinjen Malaysia bagi mewakili negara dalam bidang Matematik, sila baca petikan berita di bawah:

Jaguh Matematik - Oleh Mohd Azis Ngah
Sumber: Berita Harian

TIDAK ramai yang tahu, bidang Matematik juga sebenarnya ada seni kreatif tersendiri. Bukan setakat bermain dengan nombor tetapi juga membabitkan pemikiran kreatif dan kritis bagi membolehkan seseorang itu layak digelar pakar Matematik.

Ini bermakna, pelajar sekolah khasnya digalakkan sentiasa berfikir bagi mencari jalan penyelesaian sendiri bagi setiap permasalahan dan bukan setakat menerima dan mengamalkan kaedah tertentu dalam buku pelajaran atau diajar guru.

Mohd Suhaimi Ramly, 27, yang kini bergelar Ketua Jurulatih Olimpiad Matematik Antarabangsa (IMO) Malaysia adalah antara genius Matematik yang terpilih sebagai juri termuda untuk menghakimi pengiraan markah pertandingan IMO peringkat dunia.

Anak muda itu mengakui, pertandingan IMO itu bukannya suatu yang mudah kerana ia membabitkan pelajar terpilih di seluruh dunia, namun di situlah terletaknya keseronokan menyahut cabaran sebagai peserta dan kini beliau bertindak selaku jurulatih.

Sehubungan itu, setiap kali tiba musim pertandingan IMO peringkat dunia membabitkan 108 negara, ketika itulah pasukan IMO Malaysia sibuk mencari bakat baru dan melatih mereka supaya berfikiran kreatif. Mohd Suhaimi turut berkongsi ilmu dengan menulis buku.

"Ramai yang tersalah anggap. Tidak semestinya pelajar yang cemerlang dalam Matematik dan sering mendapat markah A layak menyertai IMO.

"Matematik sebenarnya memerlukan pelajar sentiasa ligat berfikir mencari jalan penyelesaian bagi setiap soalan atau permasalahan. Mereka perlu kritis dan kreatif. Sebab itulah pada sesi latihan, hubungan mereka dengan pengajar umpama jurulatih dan pemain.

"Hubungan ini berbeza jika dibandingkan antara guru dengan murid kerana jurulatih akan mendedahkan taktik dan pemain akan melaksanakan dengan pelbagai cara. Sudah semestinya mereka perlu berfikir dan idea sentiasa berkembang," katanya.

Mohd Suhaimi sendiri pernah muncul antara pelajar terbaik pernah dilahirkan bagi pertandingan IMO, termasuk meraih anugerah juara Olimpiad Matematik Kebangsaan pada 1998 dan 2000.

Berdasarkan kejayaan itu, Suhaimi terpilih mewakili negara selama empat tahun berturut-turut bagi IMO peringkat Asia Pasifik dan peringkat dunia di Romania, Korea dan Amerika Syarikat bermula 1999 hingga 2001.

Namun, sejak pertandingan Olimpiad Matematik peringkat kebangsaan diperkenalkan mulai 1970-an, sering kedengaran rungutan pelajar dan guru mengenai masalah mereka tidak biasa dengan kaedah, soalan dan cara penyelesaiannya.

Menyedari masalah itu, Suhaimi mengambil pendekatan bijak untuk berkongsi pengalamannya melalui penulisan buku khas mengenai asas Matematik bagi pertandingan Olimpiad bertujuan memudahkan guru dan pelajar membuat rujukan.

"Buku itu mengandungi empat siri dan ia sebenarnya membabitkan nota lama yang disimpan sejak peringkat sekolah hingga sekarang. Ia terbukti banyak membantu dan pada masa sama saya sering mendapat input baru daripada pelajar yang banyak menampilkan idea bernas," katanya.

Menyingkap sejarah pembabitan awalnya dalam bidang Matematik Olimpiad, anak jati Kuala Lumpur ini mengakui ia menyedari bakatnya selepas terpilih mewakili Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) untuk pertandingan peringkat kebangsaan dengan muncul naib juara.

Tanpa sebarang latihan, beliau terkejut dengan keputusan itu seterusnya ditawarkan berlatih bersama Prof Abu Osman (Universiti Kebangsaan Malaysia) untuk mewakili negara. Kini beliau menjadi ketua jurulatih menggantikan gurunya dan sudah 10 tahun mengetuai kontinjen Malaysia.

Sekalipun ahli keluarga langsung tidak terbabit dalam bidang itu, beliau mengakui dorongan kuat keluarga yang banyak memberi kemudahan mendapatkan buku dan internet banyak membantunya belajar untuk mendapatkan maklumat tambahan.

Selain menerbitkan buku panduan khas untuk Olimpiad Matematik, beliau juga banyak memberikan ceramah kepada pelajar dan guru serta terbabit dalam pertandingan peringkat MRSM dan Matrikulasi. Beliau memiliki kepakaran dalam bidang-bidang
Matematik seperti Algebra, Kombinatoriks, Teori Nombor, Geometri, Analisis Fungsian

Informasi: Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa
 • Hampir 600 pelajar terbaik dunia terpilih
 • Ujian peperiksaan dua hari
 • Enam soalan dalam masa sembilan jam
 • Markah berdasarkan kaedah pemikiran kreatif pelajar menjawab soalan
 • 108 negara bertanding.
 • 100 juri profesional seluruh dunia
 • Peserta mesti berusia bawah 20 tahun dan belum memasuki universiti.

Ahad, Ogos 23, 2009

Akan Datang: NOST - Pemburu Memori: Salah Satu Siri Dalam Koleksi Saga Amiene Rev

Amiene Rev akan muncul dengan sebuah lagi karya underground yang berjudul NOST - Pemburu Memori. Salah satu sekuel dalam Novel Saga Amiene Rev yang berjudul LEGENDARIS. Jangan sesekali mengaitkan aku dengan kehidupanmu atau kelak aku akan berupaya memburu memori silammu, mengubah nostalgia lalu. Ketika itu kau akan menyedari apa itu erti kesunyian dan apa itu erti kesedihan.

Legendaris: Nost - Sang Pemburu Memori

Ingatanku terhadap mu tidak pernah berakhir
Sehingga terbuai-buai di dalam mimpi
Aku ingin membuka tabir memori itu kembali
Supaya masa lalu dan kini dapat bercantum
dengan hadirnya kamu

Isi dan penuhi masa silamku
dengan kenangan kini

Mustahil! Mustahil! Mustahil!
Perlahan-lahan aku akan meragut ingatanmu
menghapuskan semua kenanganmu
menghilangkan segala nostalgiamu

Dengan itu aku akan terus hidup
Kekal abadi dalam ingatan setiap manusia
dan juga engkau

Kaedah Mengetahui Rahsia Tarikh Lahir Individu - Ulasan Amiene Rev

Ulasan Mengenai Kaedah Mengetahui Rahsia Tarikh Lahir Manusia
Pengulas: Amiene Rev (C) 2009

Beberapa minggu sudah, seorang remaja perempuan memberitahu saya mengenai cara mengetahui rahsia tarikh lahir individu dengan menggunakan kaedah numerologi, dilaksanakan secara metafizik terhadap berbilion-bilion umat manusia untuk mengetahui skrip kehidupan seseorang. Sebenarnya saya kurang berminat dengan perkara-perkara seperti ini, namun disebabkan ramai remaja yang meminta saya mengulas mengenainya, maka di sini, setelah memiliki masa yang agak lapang, barulah saya berkesempatan untuk menulis mengenai rahsia tarikh lahir yang dipopularkan oleh Dr. Azizan Osman.

Kaedah rahsia tarikh lahir ini dikatakan telah wujud sejak berkurun-kurun tahun lalu. Kaedah numerologi telah diasaskan oleh Pythagoras, seorang ahli Matematik sekitar 2600 tahun yang lalu. Untuk menulis ulasan mengenai rahsia tarikh lahir ini, saya telah merujuk beberapa sumber yang berlainan dan memadankannya dalam satu entri seperti ini. Namun kebanyakan sumber adalah berdasarkan budak perempuan (remaja) tersebut yang kebetulan mendapat maklumat ini daripada seseorang yang pernah menghadiri bengkel Mengetahui Rahsia Tarikh Lahir Dr. Azizan Osman. Oleh itu, maklumat di bawah ini tidaklah selengkap mana jika dibandingkan dengan pengetahuan orang yang pernah menghadiri bengkel Rahsia Tarikh Lahir Dr. Azizan. Ibarat sesudu kopi berbanding secawan kopi.


Sebelum kita pergi dengan lebih jauh. Saya ingin menyatakan sifat beberapa nombor di dalam rajah di atas.
 • Pertama, nombor kod asas diwakili oleh huruf O di dalam bulatan biru. Nombor kod asas ini mewakili ciri-ciri utama individu.
 • Kedua, nombor-nombor cermin diwakili oleh huruf S dan T di dalam bulatan hijau. Sekiranya nombor-nombor cermin ini memiliki nilai yang sama; sebagai contoh S = 6, dan T = 6, maka individu tersebut dikatakan berpotensi besar untuk menjadi seorang individu yang amat hebat dan popular.
 • Ketiga, nombor chassis atau nombor kod peribadi. Nombor chassis ini terdiri daripada I, J dan O. Nombor chassis ini juga dikatakan sebagai nombor kombinasi penentu sifat peribadi seseorang. Kedudukan nombor-nombor chassis ini telah saya warnakan dengan warna biru cair.
 • Keempat, nombor-nombor circular yang terdiri daripada kesemua 16 nombor yang diwakili oleh huruf A, B, C, D, E, F, G ,H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S dan T. Kombinasi nombor-nombor tertentu daripada nombor circular ini juga dikatakan satu cara lagi untuk menghalusi sifat peribadi individu.
Ada beberapa perkara yang perlu diketahui oleh individu sebelum mengira nombor chassis atau kod asas individu berdasarkan tarikh lahir mereka. Pertama AB mewakili dua digit hari lahir. Kedua DC mewakili dua bulan lahir. EF dan GH pula mewakili empat digit tarikh lahir. Pendek kata, tarikh lahir individu perlulah disusun mengikut format AB.CD.EFGH yang pada akhirnya akan bertumpu menjadi A+B+C+D+E+F+G+H untuk mengetahui nombor kod asas.

Sebelum itu, perlu diketahui di sini, bahawa sebarang nombor dua digit seperti 10, 11, 12 dan ke atas perlulah diubah menjadi nombor satu digit menerusi kaedah numerologi seperti berikut:
10 --> 1 + 0 = 1
11 --> 1 + 1 = 2
12 --> 1 + 2 = 3
19 --> 1 + 9 = 10 --> 1 + 0 = 1 maka untuk kes seperti ini, kita ambil 1
20 --> 2 + 0 = 2
94 --> 9 + 4 = 13 --> 1 + 3 = 4 maka untuk kes seperti ini, kita ambil 4
Sebagai contoh, saya akan ambil tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad. Tokoh negara Malaysia ini dilahirkan pada 10 Julai 1925 dan merupakan seorang tokoh yang amat dikagumi di kebanyakan negara, termasuk di negara-negara maju.

Mari kita semak cara pengiraan tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad di atas. Mula-mula kita susun tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad daripada 10 Julai 1925 kepada 10:07:1925 mengikut format AB:CD:EFGH, dan kita akan dapat menjalankan pengiraan seperti di bawah:
AB:CD:EFGH --> 10:07:1925

A=1, B=0, oleh itu A+B= 10 --> I=1

C=0, D=7, oleh itu C+D= 7 --> J=7

E=1, F=9, oleh itu E+F=10 --> K=1

G=2, H=5, oleh itu G+H=7 --> L=7

dan seterusnya.
Berdasarkan kiraan rahsia tarikh lahir Tun Dr. Mahathir Mohamad di atas, maka kita dapati Tun Dr. Mahathir memiliki nombor-nombor berikut:
 • Nombor kod asas diwakili oleh huruf O = 7
 • Nombor-nombor cermin diwakili oleh huruf S dan T adalah sama iaitu masing-masing ialah 6.
 • Nombor chassis atau nombor kod peribadi I.J.O Tun Dr. Mahathir ialah 1.7.7.
 • Nombor-nombor circular yang terdiri daripada kesemua 16 nombor yang diwakili oleh huruf A, B, C, D, E, F, G ,H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S dan T bagi Tun Dr. Mahathir ialah 1,1,3,6,6,6,6,6,6,7,7,7,8,8,9 dan 9.

HURAIAN NOMBOR KOD ASAS:
Nombor kod asas ini diperolehi berdasarkan nombor chassis. Contohnya Tun Dr. Mahathir memiliki nombor-nombor kod asas 1, 7 dan 7 atau nombor chassis 1.7.7. Ini bermaksud Tun Dr. Mahathir memiliki nombor chassis berdasarkan 1 dan 7. Jika anda memiliki nombor chassis 1.2.3 maka sifat peribadi anda adalah berdasarkan nombor 1.2.3. Namun kod asas yang paling utama bagi anda adalah nombor yang mewakili huruf O. Dalam kes ini, nombor 7 mewakili ciri-ciri utama Tun Dr. Mahathir, manakala nombor 1 adalah rangkaiannya. Begitulah apa yang saya faham berdasarkan apa yang diterangkan oleh remaja perempuan tersebut.

Sifat Peribadi Individu Nombor Kod Asas 1

Pro: Mempunyai sifat seorang pemimpin, ada daya tarikan yang tinggi daripada jantina yang berlainan, mempunyai kebijaksanaan yang tinggi, berupaya mengkaji dan menganalisis sesuatu perkara dengan mendalam dan spesifik, seorang yang sukakan ilmu pengetahuan dan memiliki ilmu pengetahuan yang tinggi, seorang yang sangat teliti dalam kebanyakan perkara, memiliki daya kreativiti yang sangat tinggi dan kepekaan yang tinggi.

Cadangan: Kepekaan dan kreativiti yang dimiliki hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya kerana individu yang memiliki nombor kod asas 1 berpeluang besar memperolehi keuntungan menerusi kreativiti dan kepekaan.


Kontra: Pentingkan diri sendiri, tidak suka dikritik, susah untuk menerima pandangan atau komen daripada orang lain.

Cadangan: Individu dengan nombor kod asas 1 sesuai bekerja sendiri berbanding bekerja di bawah majikan.

Selebriti dan tokoh yang memiliki nombor kod asas 1 termasuklah Arsene Wenger, Tom Hanks dan Hulk Hogan.


Sifat Peribadi Individu Nombor Kod Asas 2

Pro: Seorang yang berkemahiran tinggi dan memiliki personaliti yang menarik. Mudah kelihatan tenang dan selamba dalam kebanyakan keadaan. Peramah. Sangat suka menjaga kebersihan. Rajin. Berfikiran Matang. Baik hati, lembut hati dan suka menjaga kebajikan dan keperluan orang lain. Mudah bergaul dengan golongan yang lebih tua daripadanya. Apabila diberi tugasan, individu dengan nombor kod asas 2 akan berusaha untuk menyempurnakan tugas tersebut dengan sebaik mungkin. Suka memberi sumbangan, berjasa dan berbakti kepada masyarakat. Boleh dianggap sebagai seorang sahabat atau saudara.

Kontra: Adakalanya kurang berkeyakinan untuk memulakan sesuatu perkara (kurang yakin dengan kebolehan diri, sekiranya kurang maklumat tentang sesuatu perkara yang hendak dilakukan) walaupun pada hakikatnya orang lain melihat dia sebagai seorang yang sememangnya mampu untuk melakukannya. Mendengar nasihat tetapi tidak semestinya mengikut nasihat tersebut (kelihatan seperti seorang yang lurus tetapi sebenarnya degil). Lebih mengutamakan kepentingan orang lain berbanding kepentingan diri sendiri dalam kebanyakan situasi. Suka berkorban untuk orang lain sehingga boleh memudaratkan atau menyusahkan diri sendiri.

Contoh selebriti yang memiliki nombor kod asas 2 ialah Adi Putra (kanak-kanak pintar Malaysia).


Sifat Peribadi Individu Nombor Kod Asas 3

Pro: Dikatakan sebagai seorang individu yang serba boleh. Seorang yang idealistik, aktif dan berpandangan jauh. Tahu dan faham keperluan diri. Mampu membezakan antara perkara buruk dengan perkara baik. Berkebolehan dalam bidang yang diceburi. Berpotensi untuk hidup mewah sekiranya berusaha bersungguh-sungguh. Mudah menyatakan pandangan terhadap sesuatu perkara (suka memberi komen).

Kontra: Bersikap terlalu agresif, bukan seorang yang penyabar dan boleh jadi seorang yang mudah melenting atau panas baran. Suka mengambil mudah sesuatu perkara dan tidak tegas. Boleh jadi seorang yang nakal dan bermulut laser. Perlu berhati-hati dengan perkataan yang digunakan semasa bercakap kerana individu dengan nombor kod asas 3 boleh menyakiti hati orang lain dan seterusnya merenggangkan perhubungan dengan orang lain.

Selebriti yang mempunyai nombor 3 termasuklah Wayne Rooney, Christiano Ronaldo dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Rahsia Peribadi Individu Nombor Kod Asas 4

Pro: Suka mempelajari sesuatu perkara, bekerja dengan tekun, tabah dan memiliki strategi dalam melakukan satu-satu perkara. Memiliki jiwa seni dan biasanya boleh berjaya dalam peperiksaan. Seseorang yang boleh dipercayai dan boleh menyesuaikan diri dengan masyarakat. Mudah bersimpati dengan orang lain dan memiliki karisma. Peramah. Suka mengembara dan mencari kebahagiaan dalam hidup. Apabila gagal, akan mudah bangkit semula.

Kontra: Suka memendamkan perasaan. Tidak mudah meluahkan rasa tidak puas hati dalam sesuatu perkara. Terlalu mengutamakan perkara-perkara remeh dan berfikiran sempit, tidak berpandangan luas. Mudah mengalami masalah dalam perhubungan dan rumah tangga.

Selebriti yang memiliki nombor kod asas 4 termasuklah Bill Gates, Alex Ferguson dan Margaret Thatcher.


Individu Dengan Kod Asas 5

Pro: Memliki sikap kepimpinan yang kuat. Suka mengambil risiko. Suka mencuba perkara-perkara baru. Boleh memimpin dan ada karisma. Selalunya akan memegang jawatan tinggi. Sangat rajin dan selalu fokus terhadap kejayaan masa depan jika beliau berkeinginan untuk mencapai kejayaan tersebut. Berfikiran realistik, tegas, berkesedaran tinggi dan tidak suka berangan-angan. Tidak mudah melakukan satu-satu perkara yang sama, perlukan kepelbagaian dan mudah asyik dengan satu-satu perkara yang dilakukan.

Kontra: Keras kepala, tidak boleh dihalang sekiranya ingin melakukan sesuatu perkara. Mudah cerewet biarpun dengan hal-hal kecil. Tidak mudah bertenang dan sentiasa sibuk bekerja. Kurang teliti dalam menyempurnakan satu-satu kerja.

Contoh selebriti yang memiliki nombor kod asas 5 termasuklah Britney Spears, Ronaldo, Abraham Lincoln dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.


Ciri-ciri Peribadi Individu Dengan Nombor Kod Asas 6

Pro: Nombor 6 dikatakan sebagai nombor untuk terus hidup atau wujud. Mempunyai perjuangan dalam kehidupan. Individu dengan nombor 6 merupakan seorang yang sangat bersopan, berbudi bahasa dan selalunya memiliki citarasa yang tinggi dalam kehidupannya. Individu dengan nombor kod asas 6 juga mudah hidup senang atau mewah dan pada masa yang sama juga merupakan seseorang yang mengawal harta benda dan kekayaan.

Individu dengan nombor 6 akan berjaya dalam karier dalam bidang pendidikan, bidang seni dan bidang keagamaan. Individu dengan nombor 6 akan mejadi popular dalam masyarakat. Individu dengan nombor 6 juga sangat mengambil berat dan menjaga kebajikan orang-orang bawahannya. Suka membantu orang lain. Selalu menjadi pendamai.

Kontra: Individu dengan nombor 6 suka berbangga dan tidak akan mengambil kerja mudah. Seorang yang perfectionist dan mahukan kesempurnaan dalam melakukan sesuatu perkara. Patuh terhadap kata-kata orang atasan dan tidak mudah menerima cakap atau arahan daripada orang-orang lain yang bukan ketuanya. Melakukan sesuatu adakalanya disebabkan ada kepentingan dalam hasil kerja tersebut yang diperlukan untuk menyempurnakan sesuatu perkara yang lain.

Selebriti yang memiliki nombor kod asas 6 termasuklah Luis Felipe Scolari (pengurus pasukan bola sepak Chelsea), Rafa Benitez (pengurus pasukan bola sepak Liverpool), Warren Buffett (pakar kewangan dunia) dan Albert Einstein (genius dalam bidang Matematik dan Fizik).


Keperibadian Individu dengan Nombor Kod Asas 7

Pro: Memiliki kemahiran yang sangat tinggi dan sangat teliti apabila mengendalikan sesuatu perkara. Individu dengan nombor kod asas 7 tidak akan lupa kepada orang yang pernah menolongnya. Seorang yang sangat-sangat menghargai dan suka berterima kasih. Individu ini ghairah dengan cinta dan seks. Seorang pemikir. Suka kedamaian dan ketenangan. Menarik perhatian orang ramai. Suka menjadi perhatian ramai atau melakukan perkara-perkara yang boleh menonjolkan dirinya di khayalak ramai. Suka mengejar kemasyhuran, populariti dan tuah.

Kontra: Pandai memutarbelit kata-katanya. Suka berlawan cakap. Tidak tetap pemikiran atau pendirian. Mudah mengubah keputusan. Tidak tegas. Sangat suka berahsia dan sikap seperti ini selalunya menyebabkan dirinya dipandang negatif. Tidak menghargai erti persahabatan sejati atau persaudaraan yang sebenar. Sering menganggap semua orang adalah sama. Mendekati orang-orang tertentu kerana ada kepentingan terhadap diri sendiri. Boleh bertindak kejam jika mood tidak baik. Mudah berasa tertekan. Suka menyendiri dan akan mencari kawan apabila ada keperluan. Cerewet. Sensitif dengan persekitaran.

Selebriti yang memiliki nombor kod asas 7 termasuklah Frank Lampard (pemain bola sepak Chelsea), Saddam Hussein, Mawi dan Michael Jackson.


Sikap Individu Dengan Nombor Kod Asas 8

Pro: Selalunya lebih aktif di kalangan kawan-kawan, dan ini menyebabkan individu dengan nombor kod asas 8 mudah terkenal. Sangat pendiam, konservatif dan pasif. Bertanggungjawab dan sangat bermoral. Seorang yang boleh dipercayai. Boleh menyelesaikan masalah. Tidak akan mempermain-mainkan orang lain.

Kontra: Kadangkala tidak jelas dengan apa yang hendak atau sedang dilakukan. Matlamat kabur. Nampak kuat secara luaran tetapi sebenarnya berhati sensitif. Sangat berhati-hati dan percaya kepada pandangan diri. Mudah kehilangan peluang. Sekiranya terjerat dengan perkara-perkara tidak berfaedah dan membuang masa seperti hiburan, individu dengan nombor kod asas 8 mudah jatuh ke jurang kegagalan.

Selebriti yang memiliki nombor kod asas 8 termasuklah Osama Laden dan Steven Gerrad (pemain bola sepak Liverpool).


Individu dengan Kod Asas 9

Pro: Sangat optimistik dan berfikiran terbuka. Suka kelihatan cantik. Sangat beradab. Pintar, peka dan sensitif. Berkebolehan untuk bersikap offensive dan defensive. Pandai dalam memenangi hati orang lain. Berkebolehan untuk menghiburkan orang lain. Mempunyai daya tarikan sebagai penghibur. Boleh berkawan dengan sesiapa sahaja. Melakukan kerja dengan cepat tetapi tidaklah secara terperinci atau khusus. Fleksibel terhadap persekitaran.

Kontra: Tidak mengambil berat terhadap orang bawahan. Bersikap emosional. Pada mulanya memiliki ramai kawan, dan kemudian berkemungkinan besar akan kehilangan kawan satu demi satu sehingga menjadi seorang yang kesunyian. Mudah berubah-ubah sikap dan sukar difahami. Mudah mengikut perasaan, kadangkala gembira, kadangkala tertekan dan sebagainya. Mudah berputus asa apabila menghadapi cabaran yang sukar.

Selebriti yang memiliki nombor kod asas 9 termasuklah Harrison Ford, Elvis Presley, Suharto dan Megawati Sukarno.


NOMBOR-NOMBOR CIRCULAR

Nombor-nombor circular sebanyak 16 unit diambil daripada huruf A, B, C, D, E, F, G ,H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S dan T. Nombor-nombor ini boleh dicantumkan menjadi kombinasi nombor tertentu yang membawa makna tertentu juga. Berdasarkan Dr. Azizan Osman, ada antara kombinasi-kombinasi nombor circular yang boleh membawa maksud seperti berikut:

1 2 3 @ 1 2 * bermaksud:
 • Ada kekuatan/bakat/anugerah suara
 • Boleh bercakap dengan lancar dan pantas
 • Kadangkala bercakap kosong
 • Kadangkala tidak boleh mengawal mulut atau terlepas cakap/kurang pandai bergurau
 • Boleh berhujah/berdebat

4 2 6 @ 2 4
 • Boleh berceramah
 • Suka berkongsi ilmu
 • Boleh menjadi seorang motivator

8 4 3
 • Mudah berasa bosan dengan satu-satu perkara
 • Terlalu suka berangan-angan
 • Susah untuk berjaya jika tidak fokus dalam melakukan sesuatu perkara
 • Suka mencari peluang baru

5 7 3
 • Mudah bergaul dengan orang atasan atau VIP
 • Orang atasan mudah percaya percakapannya
 • Mudah dihentam dan menghentam orang (barangkali disebabkan kelantangan bercakap)

9 1 1
 • Lebih suka berdikari dalam melakukan sesuatu
 • Suka bekerja sendiri dan sukar bekerjasama dengan orang lain
 • Susah ada rakan kongsi kerana mudah bertentangan pendapat
 • Suka buat keputusan sendiri
 • Boleh menjadi orang tengah
 • Mudah berjaya atas usaha sendiri
 • Keras kepala
 • Senang dikhianati orang lain

1 1 1 1 @ 6 6 6 6 @ 1 6 1 6

 • Suka berfikir secara mendalam
 • Tidak suka berkongsi masalah
 • Mudah berasa kecewa
 • Mudah dilanda tekanan emosi

4 5 6

 • Sesuai menjadi akauntan
 • Mudah terlibat dalam penyelewengan dan rasuah

9 9 9
 • Banyak peluang dalam hidup hingga boleh mengubah diri menjadi seorang yang tamak
 • Sunyi dan suka tinggal di kawasan yang banyak pokok

3 3 3 @ 8 8 8
 • Mudah tertekan
 • Panas baran
 • Berpontensi untuk menjadi seseorang yang memiliki pengaruh dan kuasa
 • Pendendam
 • Degil
 • Mudah berasa resah dan gelisah (perlu belajar bertenang)

4 5 9

 • Lebih suka mengikut gerak hati berbanding merancang dalam usaha mendapatkan sesuatu

6 7
 • Mudah berbelanja untuk orang lain

1 5 6
 • Lebih sesuai kerja di luar (outstation) sekiranya inginkan keuntungan atau rezeki lebih.

1 8 9
 • Suka melancong, suka bergerak dan sentiasa tertekan

8 3
 • Suka aktiviti luar rumah
 • Tidak suka duduk diam di dalam rumah tanpa kerja

3 3 6
 • Kebocoran wang.
 • Duit senang masuk, senang keluar

PENUTUP
Setelah menjalankan kajian terhadap beberapa orang responden yang terdiri daripada kenalan dan sanak-saudara yang terdekat, saya mendapati tidak semua keputusan yang diperolehi adalah betul-betul sama seperti ciri-ciri yang dinyatakan. Ilmu seperti ini boleh membantu merangsang atau memotivasikan individu tetapi tidak boleh diterima atau dipercayai seratus peratus kerana boleh menyesatkan akidah manusia. Sesiapa yang berminat bolehlah menguji kaedah di atas dan menyatakan ketepatan atau peratus ketepatannya di sini.

Ratusan Ikan Betta Peliharaan Saya

Malam gelap, saya telah menjejaki ke kampung. Waktu itu sekitar jam 2 pagi. Perjalanan yang agak jauh dengan menggunakan keretapi KTM. Masalah pada enjin menyebabkan waktu ketibaan keretapi KTM Lambaian Timur tersasar 4 jam dari masa ketibaan yang sepatutnya. Pemandangan di tepi landasan keretapi agak tercemar dengan asap coklat nipis yang dihembuskan dari corong asap keretapi. Ketika ini saya teringatkan Greg Vezina yang mencipta hidrofuel sekitar dua puluh tujuh atau dua puluh lapan tahun lepas.

Sudah lama saya tidak menaiki keretapi, dan nasib baik saya tidak perlu bersahur di dalam keretapi. Suhu air minum yang amat panas serta berasap. Jika di negara sejuk, saya boleh menganggap suhunya tidak terlalu tinggi kerana persekitaran yang sejuk akan membuatkan air minum tersebut lebih berasap daripada suhu sepatutnya. Namun di Malaysia, suhu yang berasap itu membawa makna sebenar dalam skala suhu di kawasan beriklim khatulistiwa

Pagi ini saya menjenguk di belakang rumah saya. Saya dapati pokok-pokok kiambang telah menguasai permukaan air tangki ikan Betta saya. Lalu saya menyelak pokok-pokok Kiambang ini, dan saya dapati beratus-ratus ikan Betta muncul memberi salam hormat kepada saya, mengiktiraf saya sebagai tuan mereka dan menyatakan rasa lapar perut mereka, barangkali. Projek pembiakan ikan Betta di kampung telah berjalan dengan amat lancar. Ayah saya juga memilih salah seeor ikan Betta untuk dipelihara di dalam rumah. Seekor ikan Betta dengan corak ekor biru gelap dan putih sutera. Ikan-ikan Betta yang dipelihara terdiri daripada pelbagai warna hasil usaha kacukan yang saya lakukan beberapa bulan lepas. Putih, merah, hijau, hitam, kuning, biru, ungu dan selainnya. Memandangkan ikan-ikan Betta dari jenis Half-Moon ini adalah adik-beradik, maka mereka tidak bergaduh. Ratusan ikan Betta hidup harmoni dalam satu tangki ikan bersaiz besar. Saiz yang tiga kali ganda lebih besar daripada saiz tangki ikan Betta saya yang terbaru.

Saya juga mendapati itik-itik serati di rumah saya semakin banyak dan anak-anak mereka yang berwarna kuning berkeliaran. Begitu juga dengan ayam-ayam. Begitu juga dengan arnab-arnab.

Kesemuanya sedang membiak dengan cepat. Ada antara arnab ini dilepaskan begitu sahaja di belakang rumah, kerana tabiatnya yang suka berlari-lari di luar kawasan kandang arnab. Arnab-arnab yang dilepaskan ini sudah dilatih untuk kembali masuk ke kandang selepas sebelum matahari terbenam. Dan lingkaran pagar berdawai halus di sekeliling rumah untuk menghalang kemasukan biawak juga telah dipasang. Anak-anak arnab yang masih kecil berusia beberapa bulan bermain di dalam kandang bersama ibu mereka.

Saya lalu menuju ke kandang arnab utama. Di situ saya melihat seekor lagi ibu arnab dengan anak-anaknya yang baru berusia beberapa hari. Dan, ketika itu juga Gothik, bapa segala arnab di rumah saya, bangkit dan meluru mendapatkan saya. Nampaknya Gothik masih mengenali saya sebagai tuan muda, yang memilihnya untuk dijadikan induk jantan pertama di rumah ini. Dan kesemua binatang-binatang peliharaan di rumah, kini mengelilingi saya sambil memberi tunduk hormat.

Sabtu, Ogos 22, 2009

Waktu Solat Menerusi e-Solat JAKIM

Bersempena dengan kemunculan Ramadhan Al-Mubarak, di sini saya sertakan laman web e-Solat JAKIM - www.islam.gov.my atau www.e-solat.gov.my untuk kegunaan mengetahui waktu-waktu solat, termasuklah waktu bersahur dan waktu berbuka puasa bagi negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Perak, Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan dan lain-lain tempat di dunia. Laman web www.e-solat.gov.my ini memaparkan waktu solat yang piawai untuk Malaysia oleh JAKIM.

Click Website: www.e-solat.gov.my

Laman web e-solat.gov.my oleh JAKIM ini mampu memaparkan waktu solat Subuh, Zuhur atau Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak mengikut bilangan hari, bulan atau tahun. Semoga laman web ini membantu para pengunjung untuk mengetahui waktu berbuka puasa, waktu bersahur dan waktu imsak.

Jumaat, Ogos 21, 2009

Makanan Semula Jadi Ikan Semasa Bercuti

Minggu depan saya akan kembali ke salah sebuah makmal penyelidikan saya di Malaysia. Pihak dari pusat penyelidikan saya yang bertempat di luar negara telah memberi kebenaran kepada saya untuk terus berada di Malaysia, memandangkan isu H1N1 yang masih belum reda. Saya bercadang untuk pulang ke kampung selama beberapa hari sebelum kembali ke makmal. Oleh itu, saya perlu mencipta makanan semula jadi untuk ikan-ikan Betta saya. Plankton merupakan sumber makanan semula jadi yang penting untuk ikan. Saya membeli Bettas Holiday Food Block For Tropical and Goldfish atau Blok Makanan Ikan Betta Semasa Tuan Punya Ikan Bercuti yang ada dijual di kedai-kedai binatang kesayangan.

Catatan Guru Matematik dan ICT - Kestabilan Antara Jaguh-Jaguh Matematik
Penulis: Amiene Rev (C) 2009
Sepanjang masa cuti sekolah ini, saya telah membekalkan bahan-bahan latihan khusus untuk meningkatkan kemahiran dan penguasaan NR, YS dan IS dalam subjek Matematik. Saya menanda kertas-kertas ujian untuk kesemua pelajar saya yang berjumlah 620 orang (enam ratus dua puluh orang pelajar). Saya dapati ada peningkatan antara 1 hingga ke 2.5 ganda bagi setiap pelajar yang saya ajar.

YS muncul sebagai pelajar terbaik dalam kelasnya. Hakikatnya, NR merupakan pelajar paling bagus, tetapi ketinggalan 7.5 mata berbanding YS. Ini membuktikan bahawa bakat bukan pengukur kejayaan seseorang, tetapi sikap dan usaha merupakan faktor-faktor terpenting dalam menentukan kejayaan seseorang.

Sementara itu, seorang guru di sekolah saya telah terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa mencari ketam. Oleh itu, saya telah membantu memberi makan ikan-ikan dan kura-kura peliharaannya di sekolah. Guru tersebut bercuti selama satu bulan kerana sebelah kakinya tercedera.

Semalam, saya telah menyediakan bekas tumpangan untuk ikan-ikan guru tersebut untuk dibawa pulang ke rumah. Ini kerana cuti sekolah sudah bermula, dan ikan-ikan tersebut tidak boleh ditinggalkan di bilik guru. Bilik guru akan berkunci, dan ikan-ikan tersebut pasti akan kelaparan selama tujuh hari. Justeru, langkah membawa pulang ikan-ikan tersebut ke rumah adalah satu langkah yang amat baik.

Sementara itu, hari ini seorang pelajar yang juga merupakan seorang pengawas telah jatuh pengsan. Seperti seorang guru yang jatuh pengsan di tangga tempoh hari, pelajar ini juga jatuh pengsan di tangga. Seorang pengawas perempuan berlari mencari saya dan memberitahu saya mengenai adanya pelajar pengsan.

Saya bergegas mendapatkan pelajar perempuan tersebut, dan meminta pelajar-pelajar perempuan membantu mengangkat pelajar perempuan tersebut. Saiz badannya yang agak kecil dan kurus memudahkan pelajar tersebut diangkat. Saya juga meminta seorang pelajar perempuan berbangsa India untuk pergi ke kantin dan meminta sebotol air mineral daripada makcik kantin.

Memandangkan kelas saya akan bermula sebentar lagi dan saya pula perlu mengedarkan kertas ujian di dalam kelas, saya menyerahkan tugas tersebut kepada Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Saya juga meminta seorang pelajar untuk mencari guru bertugas pada minggu itu atau guru kesihatan untuk mengendalikan kes ini.

Cuti sekolah bakal bermula tidak lama lagi, dan saya meminta kerjasama beberapa orang guru dan pengawas untuk membantu membuat rondaan di sekitar bangunan sekolah sebelum waktu persekolahan tamat. Ini kerana kes-kes vandalisme berkebarangkalian akan berlaku pada waktu pulang. Kebiasaannya pelajar-pelajar dalam kategori nakal, ADHD atau bermasalah akan melakukan kerosakan, melempar cat atau tepung ke mana-mana bahagian bangunan sekolah untuk menunjukkan rasa merdeka.

Syukurlah kawalan ketat yang dilakukan oleh guru dan pengawas memberikan hasil yang baik. Tidak ada sebarang kejadian vandalisme berlaku. Pelajar nakal tidak berani bertindak apabila mendapati kawalan keselamatan dan tingkah laku yang dilaksanakan oleh skuad pengawas dan guru adalah dalam keadaan yang amat baik.
Idea penulisan novel blog saya kali ini dipengaruhi oleh Bettas Holiday Food Block. Oleh itu saya kini mewujudkan watak seorang guru yang suka memelihara binatang atau ikan. Memandangkan saya memelihara 19 ekor ikan Betta yang terdiri daripada 11 ekor ikan Betta betina dan 8 ekor ikan Betta jantan, maka saya menggunakan dua blok makanan ikan semula jadi untuk diletakkan di dalam tangki air ikan Betta saya sepanjang ketiadaan saya di sini. Makanan ini mengandungi bahan-bahan seperti gypsum, free dried tubifex, brine shrimp, daphnia, mosquito larvae selain membantu mencuci dan meneuralkan isi kandungan air tangki ikan saya selama sepuluh hari.

Kehadiran tumbuhan-tumbuhan air, karbon teraktif dan blok peneutralan di dalam tangki ikan Betta saya telah berjaya mewujudkan suasana aman di dalam tangki ikan Betta saya. Ikan-ikan Betta kelihatan gembira dan tidak lagi berasa stres atau tertekan dengan adanya tumbuh-tumbuhan air, bungkusan karbon teraktif dan blok peneutralan yang membantu mewujudkan pemandangan dan kualiti air yang baik di dalam tangki ikan. Berdasarkan keadaan ini saya merumuskan, apabila stres dihilangkan, ikan-ikan tidak akan bersikap agresif atau defensif, maka kedamaian di dalam tangki ikan Betta akan dapat diwujudkan.

Rabu, Ogos 19, 2009

The Best Book For Mathematics and Additional Mathematics Revision - SPM Level

Suatu hari ada beberapa pengunjung bertanya kepada saya, buku rujukan atau buku ulangkaji apakah yang paling bagus untuk anak mereka mempelajari Matematik atau Matematik Tambahan? Maka di sini saya menyenaraikan buku rujukan Matematik atau Matematik Tambahan yang terbaik untuk tahun 2009 untuk dibeli dan dijadikan buku ulangkaji untuk para pelajar. Entri kali ini adalah dalam kategori Ulasan Buku Akademik


Selaras dengan novel blog saya yang berjudul Catatan Seorang Guru Matematik dan ICT, saya perlu mengkaji lebih mendalam ciri-ciri seorang guru Matematik. Tidak kira pensyarah Matematik atau cikgu Matematik, kedua-duanya adalah pendidik juga. Berdasarkan maklum balas kaji selidik dan penelitian terhadap bahan pengajaran di salah sebuah sekolah elit yang merintis ke arah 1S0 9001:2008, yang juga merupakan sekolah kajian saya, saya dengan ini mengiktiraf buku Strategic Practice Mathematics Form 4, Strategic Practice Mathematics Form 5, Strategic Practice Additional Mathematics Form 4 dan Strategic Practice Additional Mathematics Form 5 sebagai buku ulangkaji terbaik untuk mengulangkaji subjek Matematik dan Matematik Tambahan tingkatan empat dan lima bagi tahun 2009. Oleh itu, entri saya kali ini adalah khas untuk mengulas buku-buku akademik ini.

Strategic Practice Mathematics and Additional Mathematics Series
Education/Academic Book Review by Amiene Rev (C) 2009

Kelebihan buku Strategic Practice Mathematics and Additional Mathematics adalah susunan set latihannya yang diatur secara peringkat demi peringkat. Pada peringkat permulaan, soalan-soalan yang dikemukakan adalah senang dengan panduan menjawab soalan. Kemudian, panduan menjawab soalan dikurangkan sedikit demi sedikit. Dengan cara ini, pelajar akan dapat membina keyakinan dan seterusnya semakin berminat untuk mempelajari satu-satu topik Matematik atau Matematik Tambahan.

Salah satu ciri menarik dalam buku Strategic Practice Mathematics dan Strategic Practice Additional Mathematics ialah bagi setiap set latihan yang dikemukakan, akan terdapat nota ringkas yang dapat membantu pelajar mengulangkaji sendiri topik-topik Matematik dan Matematik Tambahan di rumah. Bentuk-bentuk latihan pula dipelbagaikan. Soalan-soalan disusun dari aras senang ke aras paling sukar.

Isi kandungan buku Strategic Practice Mathematics dan Strategic Practice Additional Mathematics juga difokuskan terhadap bentuk soalan peperiksaan SPM. Terdapat beberapa klon soalan SPM bagi setiap bab dan topik. Sekiranya pelajar rajin mengulangkaji topik-topik Matematik, saya yakin akan ada peningkatan dalam keputusan peperiksaan dan gred pencapaian pelajar.

Kesimpulannya, buku Strategic Practice Mathematics dan Strategic Practice Additional Mathematics sesuai dijadikan bahan rujukan guru-guru untuk merancang isi kandungan pengajaran dan modul aktiviti pembelajaran di sekolah.

Penawar H1N1 - Ubat Selesema Babi - Pengganti Tamiflu (Oseltamivir Phosphate)

Penawar atau pencegah H1N1 yang telah dinyatakan sebelum ini di dalam akhbar termasuklah Habbatus Sauda dan Tujuh Ramuan Herba Pesara Guru yang terdiri daripada daun mahkota dewa, daun akar cerita, daun Afrika, daun malberi, daun mambu dan buah mengkudu hutan serta buah tunjuk langit. Berikut adalah petikan berita berkaitan dengan penawar atau pencegah H1N1

Jintan Hitam atau Habbatus Sauda atau Diamond Black Seed mampu cegah H1N1 atau Selesema Babi
Sumber: Utusan Malaysia, 14 Ogos 2009.

SHARJAH, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) 13 Ogos - Jintan Hitam atau lebih dikenali sebagai Habbatus sauda dalam bahasa Arab dipercayai dapat mencegah jangkitan selesema babi atau influenza A (H1N1).

Menurut kajian yang disiarkan dalam sebuah majalah penyelidikan perubatan China, Jintan Hitam atau Habbatus Sauda atau Diamond Black Seed boleh digunakan dengan merendam herba tersebut dalam air suam dan airnya diminum pada waktu pagi.

Akhbar Al- Khaleej melaporkan, kajian tersebut telah menyebabkan penjualan Jintan Hitam atau Habbatus Sauda atau Diamond Black Seed meningkat sebanyak 50 peratus di beberapa negara Asia dan Arab Saudi serta Mesir.

Minuman Jintan Hitam atau Habbatus Sauda atau Diamond Black Seed tersebut turut diedarkan kepada mereka yang sedang menunaikan umarah di Mekah dan Madinah. - AGENSI


Ramuan Tujuh Herba: Daun mahkota dewa, daun akar cerita, daun Afrika, daun malberi, daun mambu dan buah mengkudu hutan serta buah tunjuk langit mampu merawat H1N1.

Pesara guru dakwa temui penawar selesema babi
Sumber: Berita Harian, 19 Ogos 2009
Oleh Ridzuan Ahmad

PENDANG: Seorang pengamal perubatan tradisional di Bukit Kuang di sini, mendakwa mampu mengubati Influenza A (H1N1) menggunakan tujuh jenis herba dan buah tempatan yang dihasilkan sendiri sejak sebulan lalu.

Pesara guru, Romli Hussin, 56, mendakwa lebih 200 pelanggan yang menggunakan herba itu termasuk lima ahli keluarganya yang mempunyai simptom seperti H1N1, iaitu demam berpanjangan, batuk, selesema, sakit tekak dan pening kepala pulih selepas beberapa hari mengambil herba berkenaan.

Katanya, kemampuan herba itu untuk mencegahnya teruji apabila anak keempatnya, Rohizati, 20, yang menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam pulang ke kampung selepas universiti itu ditutup seminggu sebagai langkah mengawal penularan wabak H1N1.

“Dia mengalami simptom seperti demam dan sakit tekak dan keadaan itu bertambah serius apabila empat ahli keluarga saya termasuk isteri, Roshidah Ismail, 43, turut mengalami simptom hampir sama.

"Saya terus mengadun tujuh ramuan herba yang terdiri daripada daun mahkota dewa, daun akar cerita, daun Afrika, daun malberi, daun mambu dan buah mengkudu hutan serta buah tunjuk langit untuk dikapsulkan sebelum diberikan kepada Rohizati.

"Selepas beberapa jam mengambil herba ini, anak saya menunjukkan reaksi yang positif dan kembali segar daripada kelesuan. Demam panasnya juga berkurangan dan badannya mula berpeluh," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Sebelum itu, Romli sudah menghasilkan 13 jenis produk berasaskan herba yang dihasilkan sendiri menggunakan kepakaran diwarisi daripada ibu bapanya yang mempunyai latar belakang sebagai pengamal perubatan tradisional.

Minat yang mendalam untuk meneroka khazanah alam yang diwarisi sejak zaman berzaman, beliau sanggup membelanjakan ribuan ringgit untuk menjalankan penyelidikan termasuk menghantar herba itu untuk dianalisis oleh agensi berkaitan.

Romli berkata, dia juga memberikan herba itu kepada ahli keluarganya dan kenalannya termasuk 60 pelajar sebuah sekolah menengah agama rakyat (SAR) di Batu 16, Jalan Alor Setar-Sungai Petani yang mengalami simptom hampir sama dengan H1N1.

Beliau mendakwa selepas menggunakan herba berkenaan, mereka memberi reaksi positif dan terus mengamalkan herba itu sebagai alternatif mengawal penularan H1N1.

Sementara itu, setiausaha sekolah agama berkenaan, Mohd Najib Fahami Yahya, 54 yang dihubungi berkata, hampir 80 peratus daripada 60 pelajar sekolahnya yang mengalami simptom H1N1 sembuh selepas menggunakan herba berkenaan seminggu lalu.

Selasa, Ogos 18, 2009

Budak Kura-kura Mengamuk

Saya dapati ada sesuatu telah berlaku pada ekor seekor ikan Betta saya. Ekornya semakin pendek. Berdasarkan ini, saya menduga, kemungkinan besar ada pergaduhan telah berlaku secara senyap-senyap. Sementara itu, ikan-ikan Betta saya sudah mula mengenali makanan mereka. Jika dahulu, ikan-ikan Betta ini cuma menelan makanan ikan yang terapung di permukaan air, namun sekarang, mereka akan menyelam lebih dalam ke dasar tangki ikan untuk mencari makanan-makanan ikan yang telah karam.

Catatan Seorang Guru Matematik dan ICT - Budak Kura-kura Mengamuk
Penulis: Amiene Rev (C) 2009
Di dalam salah sebuah kelas corot yang saya ajar, ada seorang pelajar yang sangat suka memikul beg, tidak kira semasa duduk atau semasa berdiri. Pelajar ini dikenali sebagai Budak Kura-kura. Pelajar ini jarang berada di dalam kelas. Kadangkala dari bilik guru, saya dapat melihat Budak Kura-kura berkeliaran di luar kelas sambil memikul beg. Walaupun usia Budak Kura-kura sekitar 16 tahun, tetapi Budak Kura-kura masih belum dapat berfikir dengan betul dan waras. Budak Kura-kura hanyut dalam dunianya.

Pelajar seperti ini tidak kisah dengan soal-soal pembelajaran. Dia cuma tahu memikul beg ke sekolah dan terus memikul beg itu ke mana-mana sahaja dia pergi. Dan, dia akan keluar kelas sesuka hati apabila dia bosan berada di dalam kelas, tidak kira ada guru atau pun tidak ada guru di dalam kelas.

Saya berpendapat Budak Kura-kura mengalami masalah mental. Saya juga berpendapat, beg yang sering dipikul oleh Budak Kura-kura pasti mempunyai makna tertentu terhadap Budak Kura-kura sehinggakan Budak Kura-kura tidak mahu berpisah dengan begnya.

Suatu hari, beg Budak Kura-kura hilang. Budak Kura-kura pun mengamuk. Habis kerusi meja ditendang sehingga patah dan rosak. Beberapa kaca tingkap telah dipecahkan. Guru Penolong Kanan datang dan cuba menyelamatkan keadaan. Kisah ini disampaikan oleh pelajar-pelajar lain kepada saya.

Kini kelas tingkatan empat yang paling corot di sekolah itu kekurangan kerusi dan meja. Bilangan kerusi dan meja yang tinggal sangatlah sedikit dan saya tidak pasti bagaimana pelajar di kelas yang paling corot itu akan dapat belajar. Mereka pasti memberi alasan tidak dapat belajar kerana tidak ada kerusi dan meja untuk belajar.

Saya difahamkan Budak Kura-kura telah menerima amaran terakhir daripada pihak sekolah. Pihak sekolah sebelum ini telah memberi banyak peluang kepada pelajar-pelajar bermasalah untuk berubah sikap, sayangnya oleh sebab terlalu banyak peluang itulah maka pelajar-pelajar ini semakin merasakan diri mereka berkuasa dan mereka boleh berbuat sesuka hati di sekolah.

Saya yakin, apabila hukuman rotan dikuatkuasakan semula, zaman pelajar-pelajar beradab seperti era sebelum abad millenium dahulu akan dapat dikembalikan. Pelajar-pelajar ini lemah dan kurang berdaya untuk menggunakan otak mereka untuk berfikir secara logik. Hiperaktif, ADHD dan seumpamanya adalah label yang sesuai untuk pelajar-pelajar bermasalah seperti ini. Mereka perlu diajar secara behaviourisme, untuk patuh kepada arahan. Sekurang-kurangnya mereka tidak lagi membuat kacau dan mempengaruhi pelajar-pelajar lain untuk turut melakukan pelbagai masalah disiplin di sekolah.
Buat masa ini saya sedang berusaha mengkaji jenis hidupan air yang paling sesuai untuk dibiak di dalam tangki ikan saya. Ini kerana saya dapati ikan-ikan Betta kuat makan dan jika kiraan pertambahaan populasi hidupan air tidak dibuat dengan betul, saya khuatir ikan-ikan Betta saya akan terpaksa berpuasa. Bulan Ramadhan pun sudah hampir tiba, tetapi ikan-ikan Betta saya tidak diwajibkan berpuasa seperti umat Islam. Saya juga kurang pasti ikan-ikan Betta saya ini menganut agama apa.

Isnin, Ogos 17, 2009

Satu Ribu Satu Ratus Sebelas

Pos atau entri kali ini agak istimewa, kerana angka sa yang sama untuk empat digit. Hari ini, saya dapati kesemua ikan Betta saya sudah boleh hidup dengan aman di dalam satu tangki. Nampaknya kajian saya terhadap sosiologi ikan Betta sudah masuk ke satu fasa yang baru.

Catatan Seorang Guru Matematik dan ICT - Barisan Jaguh Matematik
Penulis: Amiene Rev (C) 2009
Usaha saya untuk memotivasikan pelajar-pelajar dari kelas corot untuk bersungguh-sungguh mempelajari subjek Matematik nampaknya amat berhasil. Saya dapati pelajar-pelajar saya seperti IS, NR, YS, AT dan ramai lagi sudah mula berkepit dengan buku-buku Matematik dan bahan-bahan rujukan Matematik yang saya berikan.

Apabila mereka melihat saya, cepat-cepat mereka menunjukkan hasil latihan Matematik mereka, dan bertanyakan saya soalan-soalan Matematik. Fenomena seperti ini boleh dikatakan belum pernah berlaku sebelum ini bagi kelas corot. Barisan-barisan pelajar dari kelas corot, telah tampil menjadi barisan jaguh Matematik.

Sementara itu, dua daripada tiga pelajar jagaan saya yang telah dibuang sekolah telah datang ke sekolah pada hari ini. Mereka tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dibuang sekolah. Saya lantas menemui kedua-dua pelajar secara berasingan ini untuk berbincang secara peribadi. Kemudian saya berbincang pula dengan pihak pentadbiran sekolah, dan dari situ saya melihat kebenaran.

Hati saya terasa sebak secara tiba-tiba. Sebelum ini saya telah diamanatkan oleh pengetua untuk mengawasi keempat-empat pelajar paling bermasalah dan kadangkala dianggap berbahaya di sekolah kerana sikap liar mereka. Pelajar-pelajar ini mempunyai pelbagai rekod yang merisaukan ibu bapa, pihak sekolah dan pelajar-pelajar yang lain.

Jika dibandingkan dengan guru-guru kanan yang lain, saya memiliki paling ramai pelajar jagaan. Bilangannya pelajar jagaan saya adalah dua kali ganda bilangan pelajar jagaan guru-guru terpilih yang lain. Keempat-empat pelajar jagaan saya ini sebenarnya boleh dianggap sebagai mimpi ngeri bagi mana-mana guru yang diamanatkan untuk menjaga mereka. Dan, 'mimpi ngeri' itu 'dihadiahkan' kepada saya.

Pengalaman menjaga keempat-empat pelajar ini banyak memberi kesedaran kepada saya. Saya tidak sesekali berasa menyesal kerana diberikan tanggungjawab ini. Guru-guru kaunselor banyak memberi panduan dan sokongan kepada saya. Malah saya anggap ini sebagai satu penghormatan daripada pengetua terhadap saya. Saya telah cuba sedaya-upaya untuk membentuk satu ruang fleksibel bagi menguruskan hal-hal pelajar ini.

Pelajar yang pertama dibuang adalah pelajar yang paling bermasalah di sekolah ini, yang namanya sering disebut oleh pihak pentadbir sekolah. Pernah dibuang sekolah pada tahun lalu, dan diterima kembali pada tahun ini. Namun, sayang sekali, Tuhan belum membuka pintu hati pelajar tersebut untuk berubah sikap.

Lalu tinggallah tiga orang pelajar lagi. Pada minggu lepas, ketiga-tiga pelajar ini dijatuhkan hukuman dibuang sekolah secara serentak kerana terlalu banyak rekod. Hakikatnya, pelajar-pelajar ini berkelakuan baik di depan saya dan akan mendengar arahan dan saranan saya. Pun begitu, bagaikan ada dendam antara mereka dengan pihak sekolah, dan mereka sering memberontak dan melawan cakap guru-guru yang lain. Memikirkan hal ini, saya diam. Hati saya tidak bersuara. Saya menarik nafas sambil memejamkan mata dan dalam diam mata hati saya melihat sinar ilham terpancar dari celah-celah pintu kesedaran.
Ketika ini, saya sedang mengkaji kaedah terbaik untuk membiak atau menambah bilangan makanan semula jadi di dalam air tangki ikan Betta saya. Dengan cara ini, saya tidak perlu lagi risau untuk meninggalkan ikan-ikan Betta saya selama beberapa hari. Ikan-ikan ini akan dapat memakan plankton atau apa-apa hidupan air yang kecil di dalam tangki air semasa ketiadaan saya.

Saya perlu meletakkan beberapa jenis tumbuhan air di dalam tangki ikan Betta saya, supaya ikan-ikan Betta ini mendapat privasi yang mencukupi untuk bermeditasi, tidur, melakukan hubungan jenis dan mencari ilham. Saya percaya, ikan Betta juga memiliki bakat seni yang terpendam. Disebabkan ikan Betta berpotensi untuk menjadi senikan (seniman ikan), maka, ikan Betta juga berpotensi untuk berjiwa sensitif. Ini dilihat menerusi jiwa sensitif ikan-ikan Betta, di mana ada ikan-ikan Betta yang sangat cenderung beremosi.

Jumaat, Ogos 14, 2009

Lebih Hitam Daripada Dakwat Cina

Ikan Betta saya kini adalah sebanyak 19 ekor. 8 ekor ikan Betta jantan dan 11 ekor ikan Betta betina kini hidup dengan agak harmoni di dalam satu tangki yang sama. Saya telah menjalankan kajian untuk membolehkan ikan-ikan Betta ini hidup dalam keadaan harmoni.

Pertama, saya perlu memastikan kebanyakan ikan Betta yang saya pilih dari kedai ikan adalah dari jenis yang sukakan privasi dan tidak suka mencabar atau mengacah ikan Betta yang lain. Pilihan terbaik ialah Crown-Tailed, kecuali ikan Betta betina.

Kedua, ikan Betta yang paling kuat dan handal mestilah dari jenis Crown-Tailed. Dengan cara ini, ia dengan mudah dapat menundukkan ikan Betta dari jenis Veil-Tailed yang terkenal angkuh dan tamak di daerah (tangki ikan saya) ini.

Catatan Seorang Guru Matematik dan ICT - Tiga Pelajar Dibuang Sekolah
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Biarpun beban tugas saya telah semakin kurang dengan ketiadaan tiga orang pelajar di bawah jagaan saya di sekolah ini, saya tetap berasa sedih. Sebelum ini saya ditugaskan untuk menjaga ketiga-tiga pelajar bermasalah ini. Pelajar-pelajar bermasalah ini yang juga merupakan pelajar paling samseng di sekolah ini, tetap mampu mendengar kata-kata dan arahan saya. Pun begitu, mereka sering menimbulkan masalah kepada guru-guru yang lain. Apa boleh buat, saya hilang kata-kata. Pada hari yang sama, saya mendapat serangan jantung semasa mengajar di dalam kelas. Rupa-rupanya naluri saya telah berdetak, telah menghidu berita yang menyedihkan ini lebih awal daripada mata dan telinga saya. Kini, saya tidak ada pelajar jagaan lagi. Namun, kehilangan ketiga-tiga orang pelajar jagaan saya ini telah berganti dengan berpuluh-puluh orang pelajar yang mahu belajar Matematik. Ini, barangkali, adalah penawar untuk saya.
Saya melepaskan kesemua ikan Betta yang diasingkan sebelum ini bersama-sama dengan ikan Betta betina dan dua ekor ikan Betta jantan dari jenis Crown-Tailed yang saya nilai sebagai jaguh baru di dalam tangki ikan saya itu.

Pada mulanya ketiga-tiga ikan Betta jantan murahan dari jenis Veil-Tailed mahu menunjuk samseng di dalam tangki, tetapi dengan mudahnya mereka ditundukkan oleh dua ekor ikan Crown-Tailed Betta jantan yang baru saya beli itu. Dengan ini, keamanan di dalam tangki ikan saya telah berjaya diwujudkan.


Ikan Veil-Tailed Betta yang paling samseng di dalam tangki ikan saya ialah Dakwat Cina. Warnanya biru kehitaman dan sangat beremosi. Walaupun sudah dikalahkan oleh ikan-ikan Betta jantan yang lain, dia masih tidak mahu mengalah dan mahu bertarung. Oleh sebab saya tidak dapat menjaga dan meleraikan Dakwat Cina daripada bergaduh dan dikalahkan oleh ikan Betta jantan yang lain, maka saya terpaksa mengasingkan Dakwat Cina buat seketika.

Walaupun besar harapan saya kini agar kesemua ikan Betta jantan dapat memilih pasangan hidup sendiri secara bebas, namun Dakwat Cina telah merosakkan hasrat saya. Selepas mengurung Dakwat Cina, saya dapati keadaan di dalam tangki ikan semakin aman.

Saya mengurung Dakwat Cina di dalam penjara ikan selama beberapa minit sebelum melepaskannya semula. Sebaik-baik sahaja dilepaskan, Dakwat Cina pun kembali berkeliaran di dalam tangki ikan dalam keadaan yang keliru.

Dakwat Cina kembali mencari musuh lamanya. Namun sekali lagi, Dakwat Cina dikalahkan. Saya terpaksa meleraikan Dakwat Cina daripada terus memburu musuhnya. Dakwat Cina telah mengalami kerosakan sirip yang teruk. Namun selepas beberapa kali ditewaskan, barulah Dakwat Cina dapat menerima hakikat bahawa dirinya adalah paling tidak handal di dalam tangki itu.

Kini, Dakwat Cina berdiam diri sambil bermuhasabah diri. Refleksi kendiri merupakan satu aktiviti peribadi yang sangat penting buat Dakwat Cina. Kini setelah hampir satu jam berlalu, Dakwat Cina sudah mampu hidup dengan agak harmoni di dalam tangki ikan saya. Masalah pergaduhan antara ikan-ikan Betta saya sudah pun berakhir.

Sebagai ganjaran di atas inisiatif Dakwat Cina dan ikan-ikan Betta yang lain untuk berubah sikap dan berkelakuan baik di dalam tangki ikan saya, saya telah mengurniakan dua set tukun tiruan yang diperbuat daripada beberapa biji botol air mineral yang dikerat secara adil.

Dengan ini, sudah terdapat tiga set tukun tiruan di dalam tangki ikan saya. Ikan-ikan Betta jantan dan betina kini sudah boleh bermain sorok-menyorok dan tidur dengan lena di dalam tukun-tukun tiruan yang saya hadiahkan kepada mereka. Maka, saya juga sudah boleh tidur dengan lena. Tidak ada lagi mimpi ngeri.

Khamis, Ogos 13, 2009

Ulasan Filem - District 9 - Movie Review

Ulasan Filem: District 9 - Filem Yang Mengharukan Minda
Pengulas: Amiene Rev (C) 2009

District 9 bukan filem biasa. Ia adalah sebuah filem mokumentari yang menarik dan mempunyai mesej yang boleh ditafsirkan. Salah sebuah filem terbaik yang pernah saya lihat untuk tahun ini. Filem ini mempunyai plot dan jalan cerita yang mampu membuatkan saya berfikir. Filem ini juga memiliki aksi-aksi yang mencemaskan, kasih-sayang, setiakawan dan hubungan luar biasa antara manusia dengan makhluk asing selain sindiran dan teguran tersirat untuk dunia nyata.Sinopsis Filem District 9:
Filem District 9 mengisahkan kehadiran sebuah kapal angkasa makhluk asing di Johannesburg, Afrika Selatan. Kapal angkasa itu terapung di langit selama beberapa hari, sehinggalah manusia cuba membongkar misteri di sebalik kapal angkasa itu.

Didapati, terdapat beribu-ribu makhluk asing yang kelaparan, keliru dan putus harapan di dalam kapal angkasa tersebut. Persatuan manusia yang baik hati, memutuskan untuk menyelamatkan makhluk-makhluk asing yang juga dipanggil sebagai 'orang udang' atau 'prawn' itu dengan memberi sumbangan makanan dan tempat perlindungan.

Daerah yang memuatkan beribu-ribu makhluk asing itu dikenali sebagai District 9 atau Daerah 9. Bilangan makhluk asing ini meningkat hingga ke angka juta dan mereka juga banyak menimbulkan masalah sosial kepada masyarakat setempat. Makhluk-makhluk asing ini mencuri, menculik manusia dan melakukan banyak kerosakan dan vandalisme. Hal ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan penduduk setempat.

Makhluk-makhluk asing yang juga dipanggil 'Prawn' oleh penduduk setempat kerana rupanya seperti udang ini sebenarnya adalah makhluk yang setiakawan dan jujur. Mereka juga pandai mencipta senjata-senjata bioteknologi yang canggih dan menukarnya dengan makanan kucing di dalam tin.

Contohnya, satu suit robotik berharga 100 tin makanan kucing. Suit robotik itu dijual kepada kumpulan-kumpulan gelap yang dianggotai oleh warga Afrika. Sayang sekali, kesemua senjata makhluk asing itu tidak dapat digunakan oleh manusia. Ini kerana kesemua senjata canggih ciptaan makhluk asing itu memerlukan pengguna yang memiliki DNA makhluk asing sahaja. Namun, ketaksuban kumpulan-kumpulan gelap terhadap senjata makhluk asing yang dianggap sebagai misteri, ajaib dan keramat menyebabkan mereka tetap mahu menyimpan senjata-senjata makhluk asing ini.

Kumpulan gelap ini sering menipu makhluk-makhluk asing ini. Mereka percaya dengan memakan jantung makhluk asing ini, mereka akan kebal dari pelbagai jenis penyakit termasuklah diabetes. Manakala ketua kumpulan gelap Afrika pula percaya, dengan memakan tangan makhluk asing, akan dapat memberikannya tenaga dan kuasa makhluk asing.

Watak utama dalam filem ini ialah seorang ejen MNU (Multi-Nation United) bernama Wikus van der Merwe (lakonan Sharlto Copley). Wikus sangat menjaga kebajikan makhluk asing ini, tetapi sayangnya dia sering diancam oleh makhluk asing semasa menjalankan tugas.

Memandangkan masyarakat setempat tidak lagi mampu bersabar dengan kebiadaban yang dipamerkan oleh makhluk asing, pihak MNU bercadang untuk memindahkan kesemua makhluk asing ke satu tempat yang tidak ada manusia, iaitu kira-kira 200 kilometer daripada District 9. Tempat baru ini akan dikenali sebagai District 10. Kesemua makhluk asing akan diminta untuk menandatangan satu borang persetujuan untuk berpindah.

Pada suatu hari, ketika Wikus mengunjungi sebuah rumah makhluk asing yang bernama Christopher, Wikus telah menemui satu silinder perak yang mengandungi cecair hitam. Semasa memeriksa silinder perak tersebut, Wikus telah terkena percikan cecair hitam yang menyebabkan mutasi makhluk asing berlaku ke atas Wikus.

Wikus kini mempunyai DNA makhluk asing dan perlahan-lahan berubah menjadi makhluk asing. Hal ini berjaya dikesan oleh pihak MNU di pusat perubatan semasa Wikus menerima rawatan. Jangkitan DNA makhluk asing ke atas Wikus ini sebenarnya telah membuka niat sebenar MNU melindungi makhluk asing.

Pihak MNU sebenarnya telah lama tertarik dengan senjata-senjata canggih ciptaan makhluk asing ini. Oleh itu, kebolehan Wikus untuk menggunakan kesemua peralatan dan senjata bioteknologi ciptaan makhluk asing telah menarik perhatian pihak MNU. Mereka menilai Wikus dengan harga berbilion Dolar. Wikus merupakan manusia paling bernilai di dunia. Pihak MNU mahu mengekstrak keluar DNA makhluk asing dari badan Wikus dan ini bermakna kesemua sel dan tisu badan Wikus perlu digunakan. Ini juga bermakna Wikus akan terkorban kerana ketamakan pihak MNU mahu merampas teknologi makhluk asing.

Menyedari agenda rahsia MNU, Wikus melarikan diri dan menjejaki Christopher. Christopher memberitahu Wikus bahawa makhluk asing memiliki teknologi perubatan untuk menyembuhkan kembali Wikus supaya menjadi manusia normal tetapi teknologi tersebut tidak ada di District 9. Teknologi tersebut berada di planet makhluk asing. Christopher juga berjanji akan kembali ke bumi selepas 3 tahun, untuk menolong menyembuhkan Wikus, tetapi Wikus tidak dapat bersabar memandangkan Wikus kini telah menjadi buruan pihak MNU yang mahukan DNA makhluk asing yang terdapat di badannya.

Pada mulanya Wikus menyalahkan Christopher, namun kemudian, Wikus mula menyedari keikhlasan Christopher. Ini kerana semasa Christopher dan Wikus berjaya memecah masuk ke makmal rahsia MNU, Christopher berasa sangat sedih melihat kaumnya telah dijadikan eksperimen perubatan. Oleh itu Christopher terpaksa melengahkan janjinya kepada Wikus selama tiga tahun kerana mahu menumpukan terhadap usaha menyelamatkan kaum sejenisnya.

Sementara itu, Wikus telah dianggap sebagai pelarian dan pada masa yang sama sebagai penjenayah yang dikehendaki. Wikus telah difitnah mengadakan hubungan seks dengan makhluk asing dan kerana itu beliau telah dijangkiti penyakit makhluk asing yang boleh berjangkit. Ini menyukarkan Wikus untuk menonjolkan diri di khalayak ramai. Mujurlah isteri Wikus masih mempercayai Wikus.

Babak-babak terakhir filem ini berakhir dengan aksi peperangan antara Wikus, makhluk asing dengan pihak MNU. Wikus menggunakan peralatan canggih makhluk asing untuk menyerang balas serangan pihak MNU dan pada masa yang sama untuk melindungi Christopher naik ke kapal angkasa makhluk asing.

Anak lelaki Christopher yang sudah tentunya seekor makhluk asing yang pintar telah berjaya mengaktifkan kapal angkasa makhluk asing secara kawalan jauh dan menyedut kapal angkasa kecil makhluk asing masuk ke kapal angkasa besar.

Adakah misi Wikus untuk membolehkan Christopher pulang ke planetnya berjaya? Bagaimana dengan cinta sejati isteri Wikus yang menunggu kepulangan Wikus biarpun ramai pihak menganggap Wikus telah terkorban? Apakah yang telah berlaku ke atas Wikus? Adakah Christopher akan menunaikan janjinya? Segala panduan jawapan untuk persoalan-persoalan ini akan menyerbu minda selepas menonton cerita ini.

Filem District 9 mungkin kurang sesuai untuk tontonan kanak-kanak kerana aksi terlalu ganas dan isu politik serta perkauman yang ada di dalam filem ini. Filem District 9 adalah sebuah filem yang menyentuh hati, dan pada masa yang sama merupakan satu filem sindiran halus buat umat manusia. Filem District 9 pada mulanya akan menggeletek hati saya, tetapi semakin lama saya menonton filem ini, saya mula tersentuh dengan jalan ceritanya. Saya menganggap filem District 9 ini sebagai salah sebuah filem terbaik untuk tahun 2009. Tahniah buat Neill Blomkamp dan Terri Tatchell.