BLOG DUKE AMIENE REV

Isnin, April 06, 2009

Kata-kata Amiene Rev Kepada Pelajarnya

Kata-kata Amiene Rev Kepada Pelajar-Pelajarnya
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Dalam dunia ini, kita mungkin sudah tahu, tidak ada guru yang benar-benar hebat untuk memastikan kejayaan setiap para pelajarnya menjadi kenyataan. Tugas ini terlalu berat, dan kadangkala bagi aku sebagai seorang guru, sentiasa merasa serba kekurangan, serba berdosa kerana tidak dapat memberikan sesuatu yang terbaik untukmu.

Setiap malam, setiap petang, setiap masa bila ada kelapangan, aku mencari, menyusun dan menulis sesuatu yang aku rasa dapat memudahkan engkau memahami apa yang mahu aku sampaikan. Aku menunggu setiap kali, supaya dapat kulihat kau tersenyum mengangguk, berpuas hati, memahami apa yang telah aku sampaikan.

Setiap kali aku melihat engkau kebingungan, tertunduk keliru, cuba memahami apa yang aku sampaikan maka aku gelisah, mengenangkan betapa berdosanya aku kerana tidak dapat mempermudahkan ajaranku. Lalu, apabila itu berlaku, maka aku bersengkang mata mencari penyelesaiannya, sehingga terbawa-bawa ke alam mimpiku.

Di dalam mimpi, aku membayangkan bagaimana caranya supaya aku dapat menyelesaikan masalah yang engkau hadapi dalam pembelajaran sesuatu perkara yang ingin aku sampaikan. Lalu aku memerah otak, mengerutkan dahi, menggenggam rambut di kepalaku, memejamkam mataku cuba mencari ilham dan kemudian aku menadahkan tanganku memohon doa supaya dapat kucari penyelesaian ini, supaya engkau dapat memahaminya pada sesi pengajaran dan pembelajaran akan datang.

Dan keesokkan harinya aku menarik nafas, memulihkan semangat dan tenagaku supaya aku dapat sekali lagi menyampaikan ilmu ini yang penting untuk engkau melayari masa depanmu dengan lebih mudah. Bagiku setiap masa lapang yang aku ada, adalah detik-detik terbaik untuk aku mengkaji cara pengajaranku, cara penyampaianku, isi kandungan pengajaranku dan refleksi terhadap apa yang telah aku lalui semasa mengajarmu.

Di mana silapnya? Di mana kekurangannya? Aku mengubahsuai dan terus merekacipta sesuatu yang baru, supaya nanti, engkau akan mudah memahaminya. Dan, kemudian, kelas yang seterusnya, apabila aku lihat engkau telah dapat menguasai apa yang aku ajarkan kepadamu, maka betapa lapangnya rasa hati, betapa indahnya sinar matahari yang memancar ke dalam bilik, menerangi ruang-ruang di majlis ilmu itu.

Selepas itu, aku mendapati engkau terus cepat memahami, cepat mempelajari apa yang aku ajarkan. Melihatkan keadaan ini, aku tidak berhenti-henti mengucap syukur, kegembiraanku, kebahagiaanku, kesenangan hatiku. Aku menganggap ini sebagai dorongan ke atas usahaku, sebagai ganjaran ke atas setiap usahaku. Terpesona dengan kejayaanmu menguasai apa yang telah aku ajarkan kepadamu, aku seolah-olah terlupa bahawa aku selama ini dibayar gaji untuk menjadi seorang pendidik. Aku terlupa bahawa aku selama ini sedang melaksanakan usaha untuk mencapai matlamat dan harapan bangsa. Ketika itu, setiap matlamat dan harapan bangsa seolah-olan telah menjadi harapan peribadiku. Aku ingin melihat engkau berjaya.Aku ingin melihat engkau menjadi orang yang berguna. Aku ingin melihat engkau mengharumkam nama negara, bangsa dan agama. Aku sudah terlupa bahawa aku ini makan gaji, kerana kepuasan dan kebahagiaanku melihat engkau semakin hari semakin berada di puncak kejayaan, seolah-olah ganjaran sebenar untukku. Ganjaran yang paling agung buatku.

Kemudian, engkau menghadapi peperiksaan untuk menguji kebenaran apa yang telah engkau kuasai selama ini. Aku gelisah, tetapi aku pendamkan. Syaitan-syaitan cuba sedaya-upaya mencampak benih was-was ke dalam hatiku, tetapi aku terus menangkisnya dengan doa dan keyakinan terhadap apa yang kita perjuangkan selama ini. Aku tahu engkau boleh melakukannya. Aku tahu engkau tahu apa tujuan engkau menuntut ilmu selama ini. Aku tahu kenapa aku mengajar engkau selama ini. Selama ini, aku mengajar engkau ilmu-ilmu yang aku miliki supaya engkau dapat menggunakannya untuk menolong dirimu dan bangsamu sendiri, dan masyarakat di sekitarmu, dan alam, dan agamamu untuk terus menstabilkan dunia dan merebut kebahagiaan di akhirat. Lalu tumbuh semula pohon-pohon kepercayaanku terhadap kebolehanmu.

Selepas itu, tibalah detik perpisahan antara aku dan engkau. Jika engkau mungkin kehilangan aku dan beberapa orang yang telah mendidikmu, tetapi aku kehilangan engkau dan berpuluh-puluh rakan seperguruan engkau saban tahun. Setiap kali itu juga aku memendam rasa rindu terhadap masa lalu, pada masa kita sama-sama membincangkan tentang sesuatu ilmu yang mahu aku ajarkan kepadamu. Aku mengenangkan kembali pada saat engkau yang tidak tahu apa-apa, kemudian pada akhirnya menjadi seorang yang serba tahu. Rindu aku pada saat itu, tetapi aku tahu sekarang ini masih ramai lagi orang-orang seperti engkau yang dahulu itu, perlu aku didik supaya menjadi seperti engkau pada masa kini atau lebih hebat lagi. Perjuangan ini tidak pernah berhenti.

Kesunyian, rindu terhadap kenangan lama kupendam begitu sahaja. Dan, apabila ada masa terluang, aku ceritakan saat-saat manis dan pahit itu buat pengajaran dan teladan untuk adik-adik segurumu.

Saban hari usiaku makin meningkat, aku tahu aku tidak akan lama hidup di muka bumi ini. Ketika itu harapanku terhadapmu semakin menggunung tinggi. Aku mengharapkanmu supaya mewarisi ilmu-ilmuku dalam pelbagai cara yang dapat memberi kebaikan kepada manusia. Sama ada engkau mengajarkan apa yang telah engkau fahami atau engkau ciptakan sesuatu yang baru untuk membantu umat manusia dan alam ini.

Aku teringatkan masa silamku. Aku teringatkan kesalahanku. Aku teringatkan ketidaksempurnaanku semasa dulu. Aku tidak pasti sama ada kejayaanmu akan dapat menebus kesilapan dan kesalahanku. Bagiku adalah satu dosa apabila aku gagal menjadikan dirimu sebagai seorang yang berjaya.

Bagi setiap anak didikku yang kuketahui kegagalannya dalam mengharungi masa depan, maka akan ada kepedihan dalam hatiku. Setiap kali aku mengingati anak didikku yang gagal dalam hidupnya, aku mendoakan agar dia diberikan peluang untuk mencapai kejayaan untuk kali kedua, ketiga, keempat dan seterusnya. Supaya dia dapat menjadi orang yang berguna.

Oleh itu, aku rasa kejayaanmu tidak cukup untuk mengubati kesedihan dan kepedihan hatiku. Aku berharap agar engkau akan turut dapat membantu rakan-rakan segurumu yang terkandas, yang gagal dalam pelajarannya, yang gagal dalam kerjayanya, yang gagal dalam hidupnya... berikan mereka peluang untuk melihat masa depan yang cerah yang seharusnya menjadi milik mereka. Berikan mereka keyakinan bahawa masa depan yang cerah itu memang milik mereka.

Aku berharap pada akhirnya, tidak kira engkau atau rakan-rakan engkau, wahai anak didikku, semuanya berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat. Maka dengan itu, dapat aku menghembuskan nafas terakhirnya dengan mata yang terpejam tenang, dan bibir yang tersenyum senang. Perjuangan ini tidak pernah tamat. Kerana itu aku akan terus berusaha untuk mendidik engkau dan generasi seterusnya. Kerja-kerja mendidik ini tidak pernah selesai.

"Aku hidup sebagai pendidik, mati pun sebagai pendidik." - Amiene Rev

CATATAN AMIENE REV
BUAT PARA PERANTISNYA I

Amiene Rev (C) 2009

Penat lelah aku mendidikmu
Kemudian melepaskan engkau pergi

Setiap kali aku mengenangkan masa itu
pada saat engkau tidak tahu apa-apa
kemudian menjadi bijak pandai

Aku tahu
Selamanya engkau adalah muridku
Selamanya engkau juara


CATATAN AMIENE REV
BUAT PARA PERANTISNYA II

Amiene Rev (C) 2009

Kini giliran aku untuk pergi
demi memenuhi kehendak perjuangan
ajaranku, didikanku
adalah nadi
pusaka hidup dan matiku
yang menggerakkan
perjuangan ini
supaya ia tidak pernah
berhenti


CATATAN AMIENE REV
BUAT PARA PERANTISNYA III

Amiene Rev (C) 2009

Mengenangkan masa silam
bererti mengenangkan
ajaranku dan pembelajaranmu

Ahad, April 05, 2009

Zizi Ratu Rock Akademi Fantasia 7 - Tersingkir Sebagai Juara

Zizi AF7 - Ratu Rock Akademi Fantasia 7
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Malam tadi saya tidak sempat menonton Akademi Fantasia 7, maka saya meluangkan masa untuk menyaksikan siaran ulangan Akademi Fantasia 7 sekitar tengah hari tadi.

Penyingkiran Zizi AF7 pada malam tadi merupakan satu kejutan besar buat tenaga pengajar. Zizi AF7 sebelum ini banyak membantu pelajar-pelajar Akademi Fantasia 7 yang lain untuk menghayati lenggok lagu. Dalam erti kata lain, sebelum Zizi AF7 meninggalkan Akademi Fantasia bersama Rubisa AF7, beliau telah memberikan satu sumbangan yang baik kepada para peserta Akademi Fantasia 7 yang lain. Kejayaan kebanyakan pelajar AF7 yang lain untuk Konsert Akademi Fantasia Ke-4 ini bukan sahaja dibantu oleh tenaga para pengajar, tetapi juga Isma AF7 dan Zizi AF7.

Biarpun Zizi AF7 tersingkir, namun Zizi AF7 telah terbukti seorang Ratu Rock yang berjaya dilahirkan di Akademi Fantasia. Malah kita ketahui sebelum ini, tidak semua peserta yang gagal ke konsert terakhir Akademi Fantasia Ke-7, akan gagal di persada seni yang sebenar. Contohnya Aizat yang berjaya muncul di peringkat akhir Juara Lagu, dan muncul dengan lagu-lagu yang mendapat sambutan hangat.

Saya cukup suka dengan kata-kata optimis Zizi AF7 kepada para penyokongnya, "Penyokong-penyokong saya masih boleh jumpa saya di luar sana!"

Memang tepat apabila saya memilih Zizi AF7 sebagai salah satu daripada peserta Akademi Fantasia 7 pilihan saya. Beliau memiliki sikap optimis yang perlu ada dalam diri seorang penanding, dan beliau telah buktikannya di depan kaca televisyen secara realiti. Sekarang saya mahu lihat Isma AF7, Hafiz AF7, Claudia AF7 dan Aril AF7 beraksi di pentas seterusnya.

Selain Isma AF7, Hafiz AF7, Claudia AF7, Zizi AF7 dan Aril AF7 saya juga ingin mengulas peserta-peserta lain menerusi entri ini.

Isma AF7 - Berkeyakinan, berbakat dalam nyanyian, serba boleh, personaliti yang menarik, mempunyai kebolehan untuk menyelesaikan masalah, ada kebolehan memimpin, matang dan bijaksana.

Hafiz AF7 - Seorang lagi pelajar yang memiliki kecerdasan muzikal yang sangat tinggi. Potensi Hafiz AF7 masih belum ditonjolkan sepenuhnya. Barangkali beliau merupakan peserta Akademi Fantasia terunggul pernah wujud dalam sejarah Akademi Fantasia.

Claudia AF7 - Salah seorang peserta berbakat dan mempunyai suara yang menarik dalam Akademi Fantasia 7. Beliau memiliki identiti dan tingkah laku yang unik. Namun, apabila menyanyi, beliau boleh menjadi seorang penghibur yang amat baik.

Zizi AF7 - Memiliki sikap yang ceria sebagai seorang penghibur, dan merupakan penyanyi berbakat dalam bidang rock yang sejati.

Aril AF7 - Kualiti Aril dari segi nyanyian biasa sahaja, tetapi suaranya agak menarik. Kelebihan utama Aril adalah dari segi persembahannya secara fizikal yang memaparkan dirinya sebagai seorang penghibur yang memang menghiburkan. Aril mempunyai keyakinan terhadap apa yang dilakukannya. Dia selamba tetapi persembahannya menjadi. Kelebihan Aril dari segi persembahan fizikal adalah antara yang terunggul di Akademi Fantasia 7.

Aishah AF7 - Memiliki personaliti yang memikat hati boleh berlakon, menjadi pelawak atau menjadi model iklan. Aishah AF7 jika diperhatikan adalah jenis wanita yang sentiasa mahu menjaga hati orang lain dan mengelakkan permusuhan. Beliau memiliki sifat yang suka kepada kedamaian. Personaliti seperti ini sangat saya suka. Aishah AF7 merupakan pilihan ke-6 saya selepas Isma AF7, Hafiz AF7, Claudia AF7, Zizi AF7 dan Aril AF7.

Qhaud AF7 - Sekali imbas beliau seperti Mawi, namun jika kita memberi perhatian kepada beliau, kita akan dapati bahawa Qhaud bukan Mawi. Identiti Qhaud terletak pada keningnya yang selalu bergerak-gerak, mulutnya yang sentiasa kelihatan tertawa riang dan manis. Qhaud mempunyai lenggok suara yang menarik. Ciri-ciri istimewanya ialah sebagai penenang keadaan. Kelemahan Qhaud ialah beliau kelihatan agak kurang mesra dengan para penyokongnya.

Rubisa AF7 - Beliau boleh menyanyi dengan baik, namun aura juara seakan-akan hilang dalam diri beliau. Rubisa AF7 tetap adalah seorang penyanyi yang baik.

Rini AF7 - Mempunyai bakat lakonan terpendam. Perlu diberi peluang dalam dunia lakonan. Persembahan terakhir beliau, iaitu pada minggu ke-3 merupakan persembahan terbaik beliau. Konsep lagu sebegitu sesuai dengan Rini AF7.

Yazid AF7 - Kelebihan dan mungkin juga aspek negatif yang ada pada diri Yazid ialah rambutnya yang panjang yang menjadikan diri Yazid kelihatan agak garang. Yazid memiliki kelebihan dari segi tarian, tetapi beliau belum dapat menonjolkan kelebihan ini sepenuhnya. Adakah Yazid bercadang untuk menggunakan kelebihannya itu sebagai satu senjata rahsia untuk merebut kejuaraan di Akademi Fantasia 7 pada kemudian hari?

Akim AF7 - Beliau memiliki bakat terpendam dalam bidang nyanyian, dan masih belum menonjolkan potensi sepenuhnya.

Sidi AF7 - Peserta yang paling berprofil rendah. Kurang menonjolkan diri tetapi tetap memiliki kesungguhan dalam pembelajarannya di Akademi Fantasia 7. Mempunyai ton suara yang agak unik.

Obri AF7 - Saya kurang dapat mengenali Obri disebabkan beliau merupakan salah seorang peserta yang tersingkir di minggu terawal selain Fadila. Jadi apa yang dapat saya komen ialah, beliau seorang yang kelakar.

Adila AF7 - Beliau kelihatan amat pemalu dan suka menyendiri. Adila perlukan imej atau perwatakan yang lebih hangat dan mesra.

Pemerhatian saya terhadap konsep rancangan realiti setakat ini ialah, jika seseorang peserta itu sudah sedia popular atau mempunyai ramai kawan di dunia luar, maka apabila dia masuk ke satu-satu pertandingan realiti (di mana kuasa menentukan pemenang terletak di tangan pengundi), maka peluangnya untuk muncul juara adalah tinggi.

Kebanyakan pengundi mengundi peserta berdasarkan personaliti, diikuti dengan potensi dalam diri peserta dan persembahan semasa hari pertandingan. Sesiapa yang ingin memenangi pertandingan realiti seperti Akademi Fantasia tidak seharusnya bergantung kepada bakat semula jadi, tetapi juga perlu mengubah diri menjadi satu personaliti yang disukai ramai dan mudah didampingi. Yang penting, harus ikhlas, harus mandi supaya sentiasa wangi.

Jumaat, April 03, 2009

Berakhirnya Teori R.A.H.M.A.N

Najib angkat sumpah PM - Berakhirnya Teori RAHMAN - Perlantikan Datuk Seri Najib menggantikan Tun Abdullah Badawi

Teori R.A.H.M.A.N yang merujuk kepada Rahman, Abdul Razak, Hussein Onn, Mahathir, Abdullah dan Najib telah pun terlaksana kini.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang keenam menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang berundur selepas menerajui negara lebih lima tahun. Najib, 55, mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara. Berbaju Melayu hitam, Najib tiba di Istana Negara pada 9.42 pagi diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor. Mereka berdua kemudian memasuki Balairong Seri pada 10 pagi diikuti Abdullah dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah. Kenamaan lain yang turut hadir termasuklah anggota Kabinet, Menteri Besar dan Yang Dipertua Dewan Negara serta Speaker Dewan Rakyat. Seramai 319 tetamu kehormat hadir pada majlis bersejarah itu termasuk bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. - WWW.HMETRO.COM.MY

Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj lahir pada 8 Februari 1903 di Alor Star, Kedah. Ayahanda beliau, Sultan Abdul Hamid Halim Shah adalah Sultan Kedah yang ke-24 dan bonda beliau, Cik Menyalara, adalah anak kepada Luang Naraborirak (Kleb), seorang pegawai daerah dalam kerajaan Thai ketika pemerintahan Raja Rama V.Semasa kecilnya, putera raja ini suka mencuri keluar daripada kawasan istana. Beliau suka bergaul dengan orang kebanyakan dari semua peringkat masyarakat. Beliau telah mulakan persekolahan di Sekolah Rendah Melayu, kemudian ke English Medium School di Alor Star, dan mengaji Quran di sebelah petang, sebelum dihantar bersama tiga orang kekandanya ke Debsirindir School di Bangkok pada 1913. Pada 1916, beliau pulang ke Kedah dan memasuki Penang Free School .

Kemudian, Tunku Abdul Rahman menerima biasiswa kerajaan negeri untuk belajar di Universiti Cambridge , England . Tunku menerima Ijazah Bachelor of Arts pada 1925 dan kemudian meneruskan pendidikan di sekolah undang-undang di Inner Temple . Enam tahun kemudian Tunku pulang tanpa menamatkan pelajarannya.

Tunku pernah bekerja di dalam perkhidmatan awam Kedah dan pernah dilantik sebagai Pegawai Daerah Kulim dan Sungai Petani. Pada 1947, Tunku berangkat semula ke England untuk menyambung pengajian undang-undang dan akhirnya dipanggil ke bar di Inner Temple ketika usianya 45 pada tahun 1948.

Di London pada "zaman sekolah kali kedua" inilah Tunku bertemu dengan Abdul Razak Hussein (kemudiannya Datuk dan Tun). Pada masa itu Tunku adalah Presiden Persatuan Melayu Great Britain and Abdul Razak yang berumur 26 pada masa itu, merupakan setiausahanya. Pada 1949, beliau pulang ke Tanah Melayu. Kepulangan itu ternyata bukan merupakan akhiran sebuah perjalanan tetapi permulaan satu kehidupan yang baru. Pada mulanya, beliau dihantar ke pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Kemudian beliau memohon untuk bertukar ke Kuala Lumpur . Di Kuala Lumpur, Tunku menjadi Timbalan Pendakwa Raya, walaupun menerima gaji yang sama seperti di Alor Star, tetapi mendapat elaun bulanan sebanyak RM150. Kemudian, beliau dilantik sebagai Presiden Mahkamah Sesi.

Pada masa itu, semangat kebangsaan sedang marak di kalangan orang-orang Melayu, dengan Datuk Onn Jaafar mengetuai Umno dalam perjuangan menentang Malayan Union tajaan Britain . Pada Ogos 1951, kemelut mula terserlah dalam kepimpinan Umno. Krisis dalaman ini akhirnya telah menyebabkan Datuk Onn meletak jawatan sebagai presiden parti pada Oktober pada tahun itu. Ketika itu, rata-rata orang Melayu mengharapkan kepimpinan Tunku Abdul Rahman untuk menggantikan Datuk Onn. Tunku yang bersetuju mengambil alih tampuk pimpinan Umno akhirnya memegang jawatan itu selama 20 tahun. Pada tahun-tahun pertama Tunku memimpin Umno, salah satu tugas utama beliau adalah untuk menyatukan semua kaum utama di Tanah Melayu dan mencapai satu persetujuan dalam isu-isu bersangkutan perjuangan untuk menuntut kemerdekaan.

Pada awal 1952, satu pilihanraya kecil telah diadakan di majlis perbandaran Kuala Lumpur, di mana Umno dan Persatuan Cina (MCA) yang baru ditubuhkan bersetuju untuk tidak bertanding menentang satu sama lain. Hasil daripada persefahaman ini, lahirlah perikatan Umno-MCA, dan kedua-dua pihak telah muncul sebagai pemenang. Seterusnya pada 1955, Parti Perikatan ini telah disertai oleh Kongres India Se-Tanah Melayu (MIC) yang mewakili komuniti India . Hasilnya, merupakan satu perkongsian kuasa yang sangat kukuh dan mewakili majoriti besar rakyat Tanah Melayu. Banyak isu yang sebelum ini sukar untuk diselesaikan telah menjadi jelas dan hanya memerlukan perbincangan biasa untuk mencapai kata sepakat.

Pada 1954, Tunku telah mengetuai satu rombongan ke England untuk berbincang bagi menuntut kemerdekaan bagi Tanah Melayu, tetapi kunjungan itu tidak berhasil. Pada tahun berikutnya, pilihanraya persekutuan umum yang pertama telah diadakan, dan Parti Perikatan telah memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. Dengan majoriti ini, Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Ketua Menteri Tanah Melayu yang pertama. Satu lagi rombongan ke London telah diadakan pada tahun 1955, dan akhirnya England telah bersetuju untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu, dan 31 Ogos 1957 telah diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan Tanah Melayu. Sebaik pulang dari England selepas berjaya menuntut kemerdekaan Tanah Melayu, Tunku telah mengisytiharkan berita gembira ini buat kali pertamanya pada 20 Februari 1956 di Bandar Hilir, Melaka. Perkhabaran ini telah disambut dengan penuh kesyukuran daripada penduduk Tanah Melayu.

Bila England dengan rasminya menurunkan bendera mereka di Kuala Lumpur pada 31 Ogos 1957, Tunku telah mengetuai orang ramai bersorak 'MERDEKA!' Gambar hitam-putih Tunku yang menjulang tangannya, dan suara beliau yang penuh emosi tetapi lantang dan tegas dalam mengetuai sorakan Merdeka itu kini merupakan gambar kenangan Kemerdekaan yang paling bermakna sehingga kini, dan menjadi peringatan paling nostalgik, sinonim kepada saat bersejarah itu. Sumbangan besar Tunku kepada negara tidak berhenti setakat itu sahaja. Selepas kemerdekaan, beliau meneruskan usaha-usaha pembinaan negara yang telah beliau bina; memupuk persefahaman antara kaum dan memajukan ekonomi untuk memperkukuhkan pentadbiran beliau. Rancangan Tanah Melayu yang pertama, yang telah dimulakan sejak 1956, telah teruskan dalam usaha mengisi Kemerdekaan yang baru dimiliki.

Tunku telah membawa Tanah Melayu ke arena antarabangsa; menyertai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Komanwel, mengambil dasar anti-apartheid dan menyokong perjuangan rakyat Palestin serta Congo . Pada September 1963, Tunku telah menjadi bapa kepada sebuah lagi negara baru, Malaysia , apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sarawak dan Borneo Utara (sekarang Sabah ).

Tunku telah memulakan penubuhan Association of Southeast Asia (ASA) pada 1961; menggabungkan Tanah Melayu , Thailand dan Filipina. Gabungan ini kemudian telah dibubarkan untuk memberi laluan kepada persatuan yang lebih besar iaitu Association of Southeast Asian Nations (Asean) pada 1967. Era pentadbiran Tunku merupakan zaman penuh pancaroba dan pancawarna, dan tentunya tidak semua berjalan lancar seperti yang diharapkan. Krisis-krisis seperti Konfrontasi Indonesia, perpisahan Singapura, peristiwa 13 Mei dan Darurat 1948-1960 menggegarkan seluruh negara, namun Tunku berjaya melaluinya dengan kebijaksanaan, kesabaran, toleransi yang tinggi serta peri kemanusiaan.

Tunku Abdul Rahman tidak pernah kelihatan sebagai seorang yang warak, namun idea-idea dan penglibatannya dalam aktiviti-aktiviti keagamaan telah mencetuskan pemikiran dan penubuhan institusi-institusi besar yang kekal hingga ke hari ini. Selepas menjadikan Islam sebagai agama rasmi setelah Merdeka, pada 1960 Tunku telah menubuhkan Pertubuhan Kebajikan Islam (PERKIM), sebuah pertubuhan untuk membantu golongan mualaf dalam menyesuaikan hidup baru sebagai Muslim. Tunku memegang jawatan Presiden PERKIM sehingga setahun sebelum beliau mangkat. Pada 1961, Malaysia menjadi tuan rumah Pertandingan Membaca Al-Quran Peringkat Antarabangsa yang pertama. Acara ini merupakan hasil cambahan ilham Tunku, yang menganjurkan pertandingan peringkat negeri yang pertama di Kedah pada 1951.

Tunku bukan saja berusaha keras untuk meninggikan imej Islam di Malaysia dan di rantau Asia tetapi juga di peringkat antarabangsa. Pada 1969, beliau membantu menubuhkan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), di mana beliau dilantik sebagai Setiausaha Agungnya yang pertama. Seiringan itu, beliau telah mengusulkan penubuhan Bank Pembangunan Islam (IDB) sebagai satu institusi khusus dalam kerangka OIC. Tunku juga merupakan presiden Majlis Dakwah Serantau Asia Tenggara dan Pasifik (RISEAP) dari tahun 1982 hingga 1988. Sebagai seorang pencinta sukan, Tunku telah memperkenalkan kejohanan Pestabola Merdeka, yang merupakan pertandingan bolasepak antarabangsa. pada 1957. Pada tahun berikutnya, beliau telah dilantik sebagai president pertama Asian Football Confederation (AFC), jawatan yang disandangnya sehingga 1976.

Walaupun Tunku Abdul Rahman dilahirkan di istana, beliau tidak direncanakan menjadi Sultan di negerinya, tetapi menjadi pemimpin kepada seluruh negara. Keperibadian beliau yang selalu merendah diri dan cepat mesra telah menarik ribuan pengikut dan sahabat, dan telah menghadiahkan Kemerdekaan kepada negara tanpa pertumpahan darah. Semangat kebangsaannya yang tidak pernah luntur telah membawa Tanah Melayu daripada sebuah jajahan Britain yang tidak dikenali hingga menjadi anggota baru dunia yang bermaruah. Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno pada 1971, dan tempatnya diambil oleh timbalannya yang merupakan sahabatnya sejak belajar di London , Datuk Abdul Razak Hussein.

Tunku, Bapa Kemerdekaan dan Bapa Malaysia yang dicintai mangkat pada 6 Disember, 1990 ketika berusia 87 tahun dan telah disemadikan di Makam Diraja Langgar di Alor Star. - WWW.CTL.UTM.MY

Sumber-sumber rujukan:
http://www.hmetro.com.my
http://www.ctl.utm.my/merdeka/calon/merdeka18/


Rabu, April 01, 2009

Pelajar Akademi Fantasia - Masalah Hafiz AF7

Rakan Seperjuangan & Tanggungjawab
Diari AF7 Minggu Keempat Paling Menarik
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Hafiz AF7 merupakan pelajar yang sentiasa menonjokan persembahan terbaik di setiap konsert tetapi belum pernah mencetuskan sebarang kontroversi di Akademi AF7. Namun, tiba-tiba hari ini dia meluahkan perasaan kecewa sehingga menitiskan airmata. Apakah sebenarnya perkara yang selama ini dipendamkan? Semuanya akan dapat anda tonton dalam Diari Akademi Fantasia 7 jam 9 malam ini. - www.astro.com.my/akademifantasia

Jika ditanya siapakah pelajar Akademi Fantasia pilihan Amiene Rev? Maka saya akan menjawab, Isma AF7, Hafiz AF7, Claudia AF7, Zizi AF7 dan Aril AF7 merupakan 5 pelajar Akademi Fantasia pilihan saya. Namun ini bukan bermaksud pelajar-pelajar lain tidak bagus, sebab apa yang saya tertarik dengan Akademi Fantasia 7 ialah semangat dan keyakinan yang ada pada para pesertanya.

Minggu ini ada beberapa perkara yang menyebabkan saya rasa mahu mengulas mengenai Diari Akademi Fantasia 7. Pertama, kesungguhan para pelajar untuk memahami dan menghayati tugasan yang diberikan. Inilah baru namanya pelajar!

Saya seronok melihat Isma AF7 dan Zizi AF7 membimbing pelajar-pelajar lain untuk menghayati lagu tugasan mereka. Isma AF7 memang mempunyai ciri-ciri seorang pemimpin. Zizi AF7 memang seorang rocker!

Sementara itu saya melihat Hafiz AF7 dilanda konflik peribadi. Ya, apa yang dialami oleh Hafiz AF7 adalah masalah yang selalunya dialami oleh kebanyakan pelajar yang selalu menerima pujian daripada guru atau pengkritik. Melihat Diari Akademi Fantasia Ke-7 di Saluran @15 Astro tadi membuatkan saya mengimbas semula kenangan lama semasa masih di bangku sekolah.

Semasa di sekolah, saya selalu menjadi pelajar cemerlang, sering dipuji oleh guru-guru, dan diberikan jawatan penting yang sepatutnya dipegang oleh senior sekolah. Dari situ saya lihat wujudnya dua kelompok pelajar. Pertama kumpulan besar pelajar (senior dan junior) yang menyokong saya. Kedua, seorang dua orang pelajar senior yang tidak berpuas hati. Ini kerana kedudukan tersebut dirasakan penting bagi mereka untuk mendapatkan sijil ko-kurikulum tetapi mereka tidak terpilih untuk memegang jawatan penting tersebut.

Begitu juga dengan isu pujian. Apabila guru dan orang lain melabelkan kita sebagai serba sempurna, maka sukar untuk orang lain memberikan komen kepada kita. Saya rasa saya memahami situasi Hafiz AF7. Mungkin komen juri terhadap Hafiz AF7 boleh dianggap sebagai 'minyak yang dilontarkan ke bara api' secara tidak langsung. Peserta-peserta lain didapati ada menyuarakan rasa rendah diri terhadap kewujudan Hafiz AF7.

Saya masih ingat bagaimana saya menghadapi situasi ini dahulu. Apa yang saya lakukan adalah seperti yang dilakukan oleh Isma AF7. Saya mengajar pelajar-pelajar ini apa yang mereka tidak faham, berkongsi masalah dengan mereka. Tujuannya ialah untuk menamatkan konflik tersebut.

Isma AF7 juga menerima pujian, tetapi beliau lebih matang berbanding Hafiz AF7 untuk menangani masalah konflik di Akademi Fantasia ke-7. Mungkin setakat ini semua peserta beranggapan Hafiz AF7 mendapat undian tertinggi, memandangkan kebanyakan pujian dilontarkan kepada Hafiz AF7 maka tidak ada peserta yang berani atau yakin mampu mencari kesilapan Hafiz AF7 dari aspek pertandingan. Mungkin ada di kalangan mereka berkata di dalam hati, "Siapa aku nak kritik, nak beri tunjuk ajar, nak tegur Hafiz AF7. Dia tu kan perfect. Tiap-tiap minggu juri asyik puji dia sahaja. Aku pula teruk dikritik."

Ya. Saya rasa Hafiz AF7 perlu mendapatkan pandangan daripada Isma AF7. Isma AF7 seorang yang matang, dan boleh mengendalikan konflik. Ini kelebihan yang ada dalam diri seorang ibu beranak lima. Isma AF7 tentu sudah biasa menangani konflik kelima-lima orang anaknya, dan pengalamannya itu digunakan semasa di Akademi Fantasia 7. Saya juga suka melihat Zizi AF7 membantu rakan-rakannya. Memang tidak salah saya meletakkan Isma AF7 dan Zizi AF7 dalam senarai pelajar Akademi Fantasia 7 pilihan saya.

Walaupun Isma AF7 seorang wanita, tetapi saya rasa pemikiran Isma AF7 dan saya mungkin serupa dari segi menangani konflik seperti itu. Chewah! Ha! Ha! Ha!

Kepada Hafiz AF7, anda mungkin antara peserta yang mendapat pujian paling hebat di Akademi Fantasia 7, anda seorang pendiam tetapi mesra, dan mudah terasa. Sebab itu saya anggap pujian itu sebagai racun.

Saya bersetuju dengan pandangan Hafiz AF7, pujian itu ada bahagian positif dan negatif. Bahagian positifnya ialah pujian itu dapat membantu kita melihat apa kelebihan dalam diri kita dan seterusnya menolong kita untuk memajukan kebolehan tersebut ke tahap yang lebih tinggi. Keburukannya pula, jika kita sering dibuai pujian itu, kita boleh terkena racun 'riak'.

Hafiz AF7 cuma dilanda masalah yang biasa dialami oleh pelajar cemerlang. Perasaan sunyi seperti ini biasa dirasai oleh pelajar cemerlang atau dominan dan hidup dalam satu-satu bidang. Apabila mengingati masalah Hafiz AF7 ini, membuat saya dibuai nostalgia silam. Sehingga kini, saya masih berusaha mencari jalan penyelesaian yang lebih tepat, tetapi hakikatnya, kita tidak akan dapat memuaskan hati semua orang. Ini kerana syaitan sebagai makhluk pengantara akan sentiasa mewujudkan permusuhan dalam hati pesaing-pesaing kita. Kepada Allah, kita berlindung.