BLOG DUKE AMIENE REV

Sabtu, Februari 28, 2009

Raja Lawak Ke-3 Minggu Ke-9 - LNJ Tersingkir Sebagai Pelakon Terbaik

Ulasan Raja Lawak Astro Musim Ketiga Minggu Ke-9 - Separuh Akhir
Ulasan dan Tulisan oleh Amiene Rev (C) 2009
NOTA: Entri ini akan dikemaskini sekiranya perlu.

Raja Lawak Astro Musim Ke-3 Minggu Ke-9 merupakan minggu semi final yang menyaksikan kebenaran kata-kata orang dahulu kala, "Tuah Ayam Nampak Di Kaki, Tuah Manusia Siapa Yang Tahu."

Berdasarkan keputusan Raja Lawak Astro Musim Ke-3 Minggu Ke-9 ini, maka satu catatan sejarah sudah bermula apabila terdapat peserta wanita pertama berjaya ke peringkat akhir Raja Lawak Astro dan kombinasi pelbagai variasi peserta Raja Lawak iaitu berkumpulan, solo lelaki dan solo wanita.

Siapakah pemenang pada Raja Lawak Musim Ke-3 itu nanti? Adakah Kumpulan Raja Lawak Sepah yang selamba? Adakah Jihan Ratu Lawak yang bersemangat tinggi? Atau Amir Raja Lawak yang juga boleh dianggap Putera SMS yang masih berusaha menyembuhkan dirinya daripada kecederaan emosi akibat kritikan-kritikan saiz badan kerdil pada minggu-minggu lalu? Saya percaya terdapat ilmu-ilmu baru telah ditonjolkan pada malam tadi.

Seperti biasa saya memberikan sama ada gred A+, A, B dan C untuk setiap peserta yang bertanding pada malam tadi.

[A+ : Terbaik Minggu Ini]--[A: Baik-Bagus ]--[ B: Biasa ]--[ C: Kurang Memuaskan ]

Skala adalah daripada C hingga A+. Ini kerana saya percaya finalis Raja Lawak sudah ditapis daripada beribu-ribu orang peserta, maka sekiranya ada gred D, E, F atau Gagal, maka rancangan realiti Raja Lawak Astro adalah sebuah rancangan tidak ada standard.

Peserta Pilihan Pertama Amiene Rev untuk RJL3 Minggu Ke-9:
Jihan Raja Lawak - Serikandi Lawak

TUGASAN 1 : Lakonan: A, Skrip: A+, Dialog: A, Mesej: A+,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A+, Kreativiti: A
TUGASAN 2 : Kreativiti: A, Minat: A+ Cerita: A, Lakonan: A, Lawak: A

Malam ini Jihan bangkit sebagai stand up comedian yang sangat kreatif. Seperti biasa, Jihan Raja Lawak menunjukkan kebolehan menggarap skrip yang cukup baik. Jihan Raja Lawak kelihatan penat malam tadi. Barangkali konsentrasinya agak terganggu dengan tugasan kedua.

Jihan Raja Lawak adalah kebanggaan kaum wanita. Pada rancangan Raja Lawak Musim Ketiga Minggu Ke-9 malam tadi, Jihan Raja Lawak membuat persembahan yang selayaknya untuk beliau muncul sebagai peserta final Raja Lawak Astro Musim Ke-3.

Walaupun Jihan Raja Lawak berseorangan, tetapi beliau mampu memberi idea yang sangat baik untuk tugasan satu dan tugasan dua. Logiknya ada. Idea-idea Jihan Raja Lawak adalah bersifat global. Potensi Jihan Raja Lawak belum dapat diduga kerana Jihan Raja Lawak sentiasa berusaha untuk memperbaiki dirinya. Bandingkan minggu pertama Jihan Raja Lawak berada di pentas dan terkini. Idea-idea Jihan Raja Lawak semakin hari semakin bercambah. Pheonix (burung api) yang bangkit dari abu yang semakin menyerlah kini.

Baiklah, cukuplah pujian saya terhadap Jihan Raja Lawak. Masih ada beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki oleh Jihan Raja Lawak. Pertama dari aspek lakonan dan pergerakan. Jihan Raja Lawak belum mampu melakukan pergerakan sebaik Jun Raja Lawak dari Kumpulan Raja Lawak LNJ, atau ManBelon Raja Lawak atau Am Raja Lawak. Sekiranya Jihan Raja Lawak mampu meningkatkan lagi persembahan gerak badan dan penghayatan watak, Jihan Raja Lawak pasti menjadi peserta yang paling mengagumkan.

Skrip Jihan Raja Lawak selalunya bagus, idea-idea Jihan Raja Lawak semakin global dan kritis. Teruskan menggali idea-idea baru. Perbaiki lakonan dan juga stamina.

Saya cadangkan Jihan Raja Lawak supaya merakamkan sketsa lawak yang hendak dibuat dan mengkaji semula kelemahan lawak. Sambil menyaksikan rakaman lakonan, sambil menanda merah atau membuat catatan pada skrip yang dirancang untuk memperbaiki dialog, petikan ucapan, tingkah laku, runut bunyi dan sebagainya. Semoga berjaya, Jihan Raja Lawak. Anda sudah mempunyai pasaran, jangan kecewakan penyokong-penyokong anda.


Peserta Pilihan Kedua Amiene Rev untuk RJL3 Minggu Ke-9:
Kumpulan Sepah Raja Lawak Buat Pembaharuan

TUGASAN 1 : Lakonan: A, Skrip: A, Dialog: A, Mesej: B,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A, Kreativiti: A
TUGASAN 2 : Kreativiti: A, Minat: A+, Cerita: A, Lakonan: A, Lawak: A

Seperti yang dijangka Kumpulan Sepah Raja Lawak pasti berjaya menggeletek hati para penonton. Namun, lawak dua maksud yang dibuat oleh Kumpulan Raja Lawak Sepah pada malam tadi menggusarkan hati saya. Nampaknya Kumpulan Raja Lawak Sepah kembali melakukan lawak-lawak secara kasar dan agak lucah. Tentu ada pengkritik yang marah malam tadi (jika diperhatikan).

Namun, populariti Kumpulan Raja Lawak Sepah yang telah dibina setingkat demi setingkat pada setiap minggu telah berjaya mendokong perasaan setia di kalangan penyokong. Inilah kepentingannya melakukan aksi lawak yang terbaik setiap minggu. Kumpulan Raja Lawak Sepah telah berjaya membina menara yang berdiri tegak di takhta undian Raja Lawak Astro Musim Ke-3.

Tugasan ke-2 dilaksanakan dengan baik. Memandangkan masa yang diberikan adalah singkat, maka Kumpulan Raja Lawak Sepah perlu bergantung kepada dialog spontan. Di sini sekali lagi terpapar dialog-dialog dan perkataan-perkataan yang agak kasar.

Saya berharap kumpulan Raja Lawak Sepah akan meneliti semula persembahan mereka dan tidak mengulangi lawak-lawak kasar lagi. Ini boleh menjejaskan populariti Kumpulan Raja Lawak Sepah pada masa akan datang.

Namun, ada satu perkara menarik pada malam tadi. Bimbingan Radhi Khalid menunjukkan satu peningkatan dalam persembahan Kumpulan Raja Lawak Sepah. Kerjasama. Semangat berpasukan. Tahniah, Radhi Khalid. Malam tadi, Kumpulan Raja Lawak Sepah tidak lagi melakukan format 2+1. Kumpulan Raja Lawak Sepah telah melaksanakan format persembahan 3 orang secara terus. Namun pembahagian dialog dan selit-menyelit antara satu watak ke satu watak yang lain berjaya dilaksanakan dengan baik. Tidak ada yang syok sendiri. Tidak ada yang terpinggir. Tahniah Kumpulan Raja Lawak Sepah! Barangkali ini potensi rahsia yang anda perkenalkan menjelang final Raja Lawak Musim Ke-3.


Peserta Pilihan Ketiga Amiene Rev untuk RJL3 Minggu Ke-9:
Kumpulan Raja Lawak LNJ Pelakon Terbaik RJL3

TUGASAN 1 : Lakonan: A+, Skrip: A, Dialog: A, Mesej: B,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A, Kreativiti: A
TUGASAN 2 : Kreativiti: A+, Minat: A+, Cerita: A+, Lakonan: A+, Lawak: A

Dari sudut pandangan peribadi saya, Kumpulan Raja Lawak LNJ sudah lulus uji bakat untuk menjadi pelakon mana-mana drama atau filem. Jika saya seorang pengarah drama atau filem, peserta Raja Lawak Musim Ke-3 yang telah tersingkir yang bakal menjadi pilihan UTAMA saya ialah Kumpulan Raja Lawak LNJ, diikuti dengan Yann Raja Lawak, Chot Raja Lawak dan ManBelon Raja Lawak.

Malam tadi, Kumpulan Raja Lawak LNJ turut membuktikan kebolehan mereka untuk menyusun cerita dengan cukup baik berserta dengan idea-idea yang sesuai dan fleksibel.

Jun, anggota Kumpulan Raja Lawak LNJ menunjukkan prestasi lakonan yang paling cemerlang antara individu-individu yang berada dalam senarai finalis Raja Lawak Musim Ke-3. Jun umpama jelmaan Rosyam Nor. Namun begitu, Lan, seorang lagi anggota Kumpulan Raja Lawak LNJ juga turut memberikan prestasi lakonan yang cukup baik.

Kumpulan Raja Lawak LNJ telah tersingkir, tetapi mereka keluar dari gelanggang Raja Lawak Astro Musim Ke-3, sebagai pemegang takhta Pelakon Terbaik.


Peserta Pilihan Keempat Amiene Rev untuk RJL3 Minggu Ke-9:
Amir Raja Lawak dan Cerita Kebesaran Tuhan

TUGASAN 1 : Lakonan: B, Skrip: B, Dialog: B, Mesej: A+,
Tema: A, Lawak: B, Minat: A, Kreativiti: B
TUGASAN 2 : Kreativiti: A, Minat: B, Cerita: A, Lakonan: B, Lawak: B

Doa orang teraniaya selalunya makbul. Setiap minggu saya menyaksikan Amir Raja Lawak seolah-olah dibuli, dan didera secara mental apabila ada sahaja kritikan yang fokus terhadap tubuh badan kerdil yang dimiliki oleh Amir Raja Lawak.

Setiap orang mengimpikan tubuh badan yang normal. Tidak ada lelaki normal yang tidak mahu dianugerahkan dengan tubuh badan yang tinggi dan gagah. Amir Raja Lawak kekurangan dari segi ini, tetapi pada minggu pertama, beliau cuba melawan kelemahannya dengan mempamerkan persembahan yang disifatkan terbaik oleh beberapa pengkritik pada minggu pertama.

Namun, kesilapan besar yang dilakukan oleh sesetengah pengkritik pada minggu pertama ialah, mengkritik dan seolah-olah mengusik saiz tubuh badan Amir Raja Lawak. Tidak cukup dengan itu, lontaran bahawa Amir Raja Lawak tidak patut membuat yang terbaik pada minggu pertama kerana dibimbangi sekiranya beliau gagal melakukan yang lebih baik pada minggu seterusnya akan membuatkan peserta tidak suka kepada Amir Raja Lawak. Ini adalah satu kesilapan besar dalam dunia kritikan.

Amir Raja Lawak berpotensi, namun tekanan mental yang terus dilontarkan kepada Amir Raja Lawak menjadikan Amir Raja Lawak kurang keyakinan diri, lantaran itu dia menjadi gagap dan sering tersasul setiap kali mahu membuka mulut dan membuat persembahan. Daripada seorang pemuda yang petah berbahasa Kelantan, Amir Raja Lawak kini turut tergagap. Mana-mana doktor atau pakar psikologi tentu mengakui hal ini.

Saya tidak pasti apakah perasaan saya apabila melihat Amir Raja Lawak mara ke final. Bagi saya Amir Raja Lawak adalah bakat yang telah dicederakan secara emosi. Jika aneroksia nervosa menjadi pembunuh bagi mereka yang bersedih kerana berbadan besar, maka Amir Raja Lawak pula adalah insan yang bersedih kerana ada pengkritk yang tidak menghargai usahanya pada minggu pertama, dan menjadikan saiz tubuh badan kerdilnya sebagai unsur-unsur diskusi dalam kritikan. Susah. Sebab Amir Raja Lawak kini dibelenggu dengan perasaan antara mahu menang, geram dan bersalah. Mahu menang, sebab itu Amir Raja Lawak memberikan yang terbaik pada minggu pertama. Geram, kerana ada orang yang mempertikaikan kebolehannya dan mengatakan dia cuma bersandar kepada saiz tubuh badan kerdilnya yang tampak comel dan kelakar. Bersalah, kerana Amir Raja Lawak mula kehilangan keyakinan diri setelah setiap minggu dipersalahkan kerana memiliki tubuh badan yang kerdil, yang dikatakan menjadi punca utama dia mendapat undian tertinggi daripada para penonton. Ah, memang dalam dilema jika saya menjadi Amir Raja Lawak.

Namun, sujud yang Amir Raja Lawak lakukan pada malam tadi, mempunyai makna tersendiri. Saya tidak pasti jika Amir Raja Lawak mempunyai kenangan manis dalam percintaan. Saya tidak pasti jika Amir Raja Lawak pernah dikecewakan sebelum ini kerana gagal memikat wanita yang disukai lantaran saiz badan yang kerdil. Mungkin tajuk cinta agak sensitif buat Amir Raja Lawak.

Namun Amir Raja Lawak boleh dikatakan bijak kerana meletakkan elemen ketuhanan dalam persembahannya malam tadi biarpun persembahannya kurang menyerlah. Cinta kepada Tuhan adalah satu-satunya cara terbaik untuk melupakan seseorang yang tidak dapat kita miliki. Amir sujud pada malam tadi sebagai tanda bersyukurnya dia kepada Tuhan kerana memberinya peluang untuk mara ke separuh akhir. Amir Raja Lawak berserah kepada Tuhan, pasrah, lantaran dia kini dalam dilema. Mungkin kerana perasaan bersalah, kerana gagal menunjukkan persembahan terbaik, lantaran penderaan mental yang dialaminya. Mungkin sebelum dia masuk ke rancangan Raja Lawak lagi. Mungkin, dia selalu dibuli, dianggap akan tersingkir pada minggu pertama kerana orang perempuan tidak suka memilih lelaki bersaiz kerdil sebagai pasangan hidup, atau mungkin kerana majikan di syarikat-syarikat tidak suka mengambil orang berbadan kerdil untuk bekerja, mendorong Amir Raja Lawak untuk membuat yang terbaik pada minggu pertama lagi. Tidak ada orang yang memahami isi hati Amir Raja Lawak? Saya sendiri pun tidak tahu, sama ada saya memahaminya.

Apa pun Amir Raja Lawak telah mara ke final. Doa orang teraniaya telah dimakbulkan. Sujud yang dibuat oleh Amir Raja Lawak di pentas Gelanggang Raja Lawak Astro barangkali merupakan sujud syukur pertama pernah dibuat oleh peserta Raja Lawak Astro. Saya terharu menyaksikannya.

Baiklah, ada beberapa kelemahan yang perlu Amir Raja Lawak perbaiki. Saya tidak pasti sama ada kata-kata saya akan sampai kepada Amir Raja Lawak atau pun tidak. Tapi alangkah bagusnya jika tulisan ini dapat dibaca oleh beliau. Anggaplah tulisan ini juga sebagai surat terbuka untuk mana-mana peserta Raja Lawak (khususnya Sepah, Jihan dan Amir yang bakal beraksi di final Raja Lawak Musim Ke-3 nanti).

Pertama, berusaha berlatih bercakap dalam Bahasa Baku untuk melentur lidah. Berlatih menyebut dialog secara perlahan, sebutir perkataan demi sebutir perkataan. Berlatih menyebut dialog secara perlahan, sebutir perkataan demi sebutir perkataan dengan memasang bunyi audio letupan, guruh, sorakan penonton, maki hamun penonton, tepukan dan sebagainya.

Rakamkan lakonan sketsa latihan anda. Pastikan skrip sudah siap ditulis untuk memudahkan semakan. Lihat kembali rakaman video lakonan anda dan teliti mana-mana bahagian yang kelihatan terputus-putus, tidak menarik atau kurang lucu atau tidak lucu langsung. Jika sukar mendapatkan kamera video digital, maka cuba gunakan web cam atau kamera video yang terpasang pada laptop. Atau jika tidak ada langsung, praktis pada cermin sajalah.

Kaji idea-idea baru yang boleh ditambah. Tontonlah YouTube dan cari kata kunci seperti Parody, Stand Up Comedian, Spoof dan sebagainya.

Semak dan sunting kembali skrip yang dibuat. Bayangkan di dalam minda apa yang akan ada lakonkan dan ucapkan.

Cuba berlakon dalam situasi radio terpasang. Pasang bunyi tepukan, maki hamun (boo), bunyi guruh dan sebagainya.

Saya berharap peserta-peserta Raja Lawak nanti akan dapat melibatkan diri dalam program-program yang dapat membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat sama ada dari segi rohani, emosi, jasmani atau intelektual.

Semoga berjaya kepada semua peserta Raja Lawak, tidak kira yang masih berjuang di Gelanggang Raja Lawak Astro atau yang telah tersingkir. Masa depan milik anda.

Ulasan-ulasan terdahulu berkaitan dengan Peserta Raja Lawak Astro Musim Ke-3:

Rabu, Februari 25, 2009

Cara Melupakan Kenangan Terhadap Seseorang

Cara Melupakan Kenangan Terhadap Seseorang
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Ada individu bertanya kepada saya, "Bagaimanakah caranya untuk melupakan kenangan manis terhadap seseorang?" Ini pasti satu soalan yang amat menyedihkan. Kadangkala kita suka atau sayang terhadap seseorang itu, tetapi sayangnya individu tersebut sering menyakiti atau mengecewakan hati kita. Saya kurang berminat untuk membicarakan soal hati dan perasaan, tetapi apabila ada orang bertanya, maka saya akan menjawabnya dengan harapan pandangan saya ini mampu mengubati hatinya yang telah terluka.

Kenapa mesti kita melupakan seseorang itu? Bagi sesetengah orang, selagi imej atau kenangan atau ingatan terhadap seseorang yang telah mengecewakan atau menyakiti hati mereka sama ada secara langsung atau pun tidak, akan menyebabkan mereka bersedih. Justeru, seperti duri yang tertanam di dalam daging, duri itu mesti dicabut, ingatan tersebut mesti dibuang jauh-jauh. Dapatkah kita menghilangkan kenangan?

Kenangan tidak dapat dihilangkan, tetapi boleh dilupakan. Ini kerana otak manusia tidak berfungsi seratus peratus seperti cakera keras atau alat-alat penyimpan maklumat. Album gambar boleh dibakar, cakera keras boleh diformat semula menjadi kosong, tetapi ingatan manusia akan dibawa sampai ke mati. Jadi cara yang ada ialah melupakan, mengabaikan dan bukannya menghilangkan.

Seperti duri yang baru dicabut dari daging, rasa sakit atau derita untuk menghilangkan ingatan atau kenangan terhadap seseorang itu pasti ada. Kita mungkin berasa berat hati untuk melupakan seseorang kerana perasaan sayang yang masih ada. Kasih sayang yang terbentuk itu tidak semestinya hubungan cinta, tetapi mungkin juga hubungan persahabatan, hubungan persaudaraan atau hubungan antara ibu atau ayah dengan anak dan sebagainya.

Kenapa kita mesti melupakan kenangan? Ya, kerana kenangan mengandungi isi hati atau perasaan dan kerana itu ia boleh meruntuhkan pertahanan emosi seseorang. Sebab itu, ada seseorang yang tahu atau diseksa oleh kenangan menyebabkan dia menganggap kenangan, cinta atau kesetiaan terhadap perasaan ini sebagai musuh ketat. Hasilnya muncullah individu-individu yang berhati dingin, keras hati dan tidak berperasaan, yang hidupnya cuma memandang matlamat dan kejayaan.

Sibukkan Diri Dengan Aktiviti Berfaedah
Kita boleh melupakan kenangan-kenangan ini dengan menyibukkan diri kita dengan pelbagai aktiviti. Bersedialah untuk berkorban demi kejayaan. Bersedialah untuk melaksanakan tugasan dan tanggungjawab baru. Kesibukan akan menyebabkan kita perlahan-lahan dapat melupakan kenangan lalu.

Elakkan Diri Daripada Bersendirian
Perasaan sayang yang mendalam dan keterlaluan mungkin sukar untuk dibuang dalam masa yang singkat. Untuk itu, elakkan diri kita daripada bersendirian. Carilah orang untuk berbicara, dan suatu masa nanti kita akan menemui nilai-nilai tertentu dalam diri orang-orang yang bertemu dengan kita, dan nilai-nilai ini akan mengubati luka akibat kesan kekecewaan, sakit hati yang telah diperkuatkan oleh kasih sayang kita terhadap orang yang ingin kita lupai.

Elakkan Persoalan Berkaitan Orang Yang Ingin Dilupai
Ada individu, apabila kecewa dengan seseorang, dia akan pergi menjauhkan diri daripada orang ramai, daripada kawan-kawan. Dalam sesetengah kes, ini benar sekiranya tujuan dia untuk mengelakkan daripada dikaitkan dengan soalan-soalan berkaitan dengan orang yang ingin dilupai. Namun, cubalah sedaya upaya minta orang lain menghormati pendirian anda.

Pulangkan Atau Buangkan Segala Barangan Yang Mengandungi Nilai Perasaan
Kadangkala kita melupakan seseorang bukan kerana kita benci lantaran perasaan kecewa kita terhadap seseorang itu, tetapi kerana masih ada nilai perasaan dalam kenangan-kenangan tertentu yang ingin kita lupakan. Nilai-nilai inilah yang menjana perasaan sedih dan murung dalam hidup kita. Sebab itu, ada orang yang mengambil langkah pantas dengan memadamkan semua benda yang boleh mengembalikan ingatan atau kenangan terhadap orang yang ingin dilupai. Cenderamata, hadiah, surat atau foto dibuang atau dibakar. Perasaan berat hati dilawan dan ditentang demi kebahagiaan pada kemudian hari.

Perundingan Terhormat
Salah satu cara lain ialah menerusi perundingan. Namun perundingan ini perlu mempunyai objektif tertentu supaya kita tidak berasa sakit hati. Kita harus memiliki keazaman yang kuat untuk melupakan dia sebelum perundingan dan selepas perundingan dibuat. Perundingan ini mungkin mengubah rasa untuk bercinta kepada perhubungan biasa atau kawan. Dalam keadaan ini, perasaan saling menghormati akan turut membantu menawarkan perasaan kecewa atau sakit hati kita terhadap seseorang.

Bagaimana pula dalam kes cinta bertepuk sebelah tangan. Atau kita ingin berkawan atau mendekati seseorang tetapi ditolak bulat-bulat oleh orang tersebut tanpa perundingan. Setiap kali kita mahu mendekatinya, maka setiap kali itu juga dia cuba mengelakkan diri atau menjauhi diri daripada kita. Ya, ini juga soalan terbaru yang saya terima. Kepada anda yang bertanya, maka saya cadangkan anda mengikut langkah terawal yang saya sebutkan tadi. Perundingan mungkin sukar dilakukan, maka anda tidak mempunyai pilihan lain selain menghormati kehendak si dia dan meneruskan kehidupan baru anda.

Mulakan Kehidupan Lalu - Lupakan Titik Kepiluan Lalu
Bagaimana sekiranya anda rasa ada sesuatu yang perlu anda beritahu kepada dia. Salah faham tertentu, fitnah dan sebagainya? Kadangkala tidak semua keadaan memihak kepada kita. Cara terbaik ialah memulakan kehidupan baru tanpa si dia. Sebarang penganiayaan yang berlaku ke atas diri kita biarlah ditetapkan dengan kasih sayang dan keadilan Tuhan. Tidak semua perkara boleh diselesaikan dengan mudah di dunia ini.

Apa pun teruskan kehidupan baru. Tanam azam dan matlamat. Carilah tujuan asal kehidupan kita. Apabila kita menemui tujuan sebenar kehidupan kita di muka bumi, maka bukan sahaja perasaan sakit hati atau kecewa terhadap orang yang ingin kita lupai akan hilang, malah masalah-masalah berkaitan perasaan yang lain juga mungkin akan sembuh secara semula jadi.

Wujudkan Matlamat Akhirat
Inilah keajaiban yang ada di muka bumi. Semakin kita cuba berusaha memperbaiki diri dan mencari keredhaan Allah, maka semakin luka di dalam jiwa kita akan sembuh. Semakin cerah sinar kebahagiaan dan harapan terhadap diri kita.

Cinta, perasaan dan hubungan sesama manusia mungkin topik yang menarik untuk dibicarakan sehingga dijadikan ilham untuk menulis lirik lagu, novel dan skrip drama kerana ia merupakan perkara lumrah dalam kehidupan manusia. Namun, apabila kita menemui tujuan asal kita wujud di muka bumi ini, maka, perasaan kebahagiaan akan mula melindungi jiwa kita. Tetapkan satu matlamat berupa ganjaran akhirat, maka kita akan kebal daripada sebarang kekecewaan, kekesalan dan dendam dunia.

Menjadi Kekasih Allah
Ini adalah satu langkah yang terbaik untuk mengubati jiwa sebagai seorang hamba. Menerusi langkah ini, kita belajar dan cuba mengenali sifat-sifat Allah. Kita mendekati diri kita kepada Allah. Menghayati kekuasaan dan nikmat yang telah diberikan kepada diri kita. Jangan bersedih, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita pasrah dan menyerah diri kepada Allah. Dalam catatan sejarah berkaitan dengan para sahabat, wali dan sufi, terdapat kisah beberapa wali atau kekasih Allah yang sangat-sangat mencintai Allah sehingga tidak ada kasih sayang manusia berupa cinta atau kemewahan atau apa-apa sahaja nikmat dunia yang mampu menandingi perasaan cintanya kepada Allah. Mereka yang mempunyai perasaan cinta sejati kepada Allah ini, hatinya sentiasa tenang dan bahagia. Jika mereka bersedih, maka mereka bersedih kerana dosa mereka terhadap Allah, dan jika mereka menangis, juga kerana Allah, tidur kerana Allah, makan kerana Allah, berbicara kerana Allah, mandi kerana Allah, berjalan kerana Allah dan segala-galanya kerana Allah. Manusia seperti ini mengabaikan kemewahan dan kegemilangan dunia demi mencari keredhaan Allah.

Begitulah beberapa cara yang boleh digunakan bagi sesiapa sahaja yang ingin melupakan kenangan atau ingatan terhadap seseorang. Oh, ya. Saya berharap entri ini dapat membantu sesiapa sahaja. Jadi jangan ada yang syok sendiri bahawa entri ini dibuat khusus untuk orang-orang tertentu, ya? Semoga entri ini dapat membantu ramai lagi insan yang terluka kerana kecewa terhadap seseorang yang mereka suka, sayang atau cinta.

Mari, kita uji diri kita. Selalunya manusia akan terkenangkan kisah lalu apabila mendengar lagu-lagu berunsur sedih. Baiklah. Cuba dengar lagu di bawah ini. Adakah lagu ini terlalu menyedihkan untuk anda? Anda mendengar lagu ini, dan anda teringatkan sesuatu. Ya, itulah yang mungkin berlaku ke atas diri anda apabila anda mengutamakan hati dan perasaan. Bagaimana pula jika anda dengar lagu yang satu lagi? Lagu yang berentak semangat patriotik. Semangat mengejar matlamat dan tujuan hidup. Lagu yang bertemakan memburu kecemerlangan dalam kehidupan. Apa rasanya hati anda apabila mendengar lagu seperti itu? Sila klik di bawah ini untuk mendengar lagu yang berikutnya.:

Amiene Rev dan Alam Sekitar

Saya sedang mencari lagu berunsur keagamaan yang sesuai untuk digunakan untuk mengubati hati yang terluka. Artikel ini akan dikemaskini pada masa akan datang dengan pautan ke lagu keagamaan yang berkaitan.

E-mel Pembaca: Ruangan Pos Masalah Anda
Sekiranya anda ada masalah untuk dikongsi dan mahukan pandangan daripada Amiene Rev, bolehlah menggunakan pautan di bawah untuk mengisi borang Pos Masalah Anda (Surat Pembaca). Anda diminta tidak menggunakan Bahasa SMS dan seangkatan dengannya. Setiap surat yang tersiar akan disunting terlebih dahulu.

Sebagai Pemegang Saham Syarikat

Sebagai seorang jutawan, salah satu aspek yang penting ialah bagaimana memperkembangkan modal sedia ada supaya dapat meraih keuntungan yang lebih tinggi. Maka, adalah perlu bagi seorang jutawan untuk memegang beberapa peratus saham di syarikat-syarikat tertentu memandangkan dia tidak memiliki syarikat sendiri.

Sebagai jutawan, saya lebih suka program berasaskan alam semula jadi, pertanian dan sebagainya. Konsep mesra alam menjadi pilihan saya. Bagi saya projek pengangkutan air di sepanjang Sungai Kelantan pasti memakan belanja yang tinggi. Namun hasilnya sudah tentu memberi kebaikan kepada ramai pihak. Masalahnya kini, teknologi enjin petrol dan diesel tidak begitu sesuai untuk menjamin sistem pengangkutan sungai yang dibuat nanti dapat menjaga kebersihan alam sekitar.

Tiba-tiba saya teringatkan pula mengenai pekerja-pekerja asing yang semakin ramai bekerja di tapak pembinaan berhampiran Sungai Kelantan. Ada yang telah ditahan kerana tidak memiliki permit bekerja di Kelantan. Saya berpendapat, pekerja-pekerja asing yang datang ke Malaysia perlu diberi kursus khas untuk melatih jiwa kemasyarakatan dan setia kepada Malaysia di dalam sanubari mereka. Pekerja asing yang bekerja di negara ini juga perlu berkebolehan bertutur bahasa Malaysia dengan fasih untuk memudahkan mereka memahami budaya dan prinsip hidup masyarakat setempat.

Kebanyakan syarikat tempatan mula suka mengambil pekerja asing untuk mengurangkan kos membayar gaji pekerja. Ini mungkin satu langkah yang baik dari sudut syarikat, tetapi tidak begitu baik untuk pengaliran wang asing. Pekerja asing akan menghantar keluar wang pendapatan yang mereka perolehi daripada syarikat-syarikat di Malaysia untuk dibelanjakan di negara asal mereka.

Apakah strategi yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan peratusan pengaliran kredit mata wang Malaysia seperti ini?

Tutorial Manga: Aksi Berlawan 1

Travian Analyser Travian Tool Travian Map

Travian Analyser, Travian Tool and Travian Map Analyser Collection Reviews
The Best Ever Tool for Trading, War and Politician - Travian Online Browser Games

Travian is a game where only the bravest and the most intelligent gamers will play. Since it is not only about war, but also leadership in commanding an entire confederations and alliances, diplomatic skills and real time war. Which mean, even you are log out, offline from the game, your villages still can become ashes in one day. Faithful friends, loyal comrades are in need to help you stay until the server end.

There will be also Natarians, a group of bot with superb units and tactical strategies to invade, crush and conquer your empire in order to reach to the most amazing World Of Wonder.

TO PLAY, YOU NEED TO REGISTER A FREE ACCOUNT HERE:
http://www.travian.com.my

Since Travian is a multi-tactical strategy browser game, Travian Players need some advantage tool to help them to analysis some situation as war strategist. Not only as a leader, but also a great diplomat, or a savage raider or else a wise trader, you still need some tool so you can calculate and implement some action to win.


Travian Tool: Travian World Analyser
Web Address: http://travian.ws

Travian World Analyzer (TWA) is an analytical site for Travian game. Using it you can easily find inactive neighbours for farming, view population growth of your enemies, track all the events in the world. For example: village conquering, players changing alliance and the foundation of new villages. In the "day overview" page, you can see which villages and players have the highest population growth, which villages are under attack and the greatest losers. Just try it and you will understand the power of information.


Travian Tool: TravUtils - Travian Utility Programs - Travian Utilities and Statistics
Web Address: http://travian-utils.com

Recognized Functions:

● Statistics and Analysis - Travian Server Statistics
Here you can find in-depth information about any village, player or alliance on any Travian server. TravUtils world analyzer keeps you updated on server events, and offers information on the development of players on any travian server that you are interested in.

● Directory
The largest Travian related directory. Contains reference material and utilities created for Travian by independent developers.

* Analyzers - Dynamic information portals about Travian
* Calculators - Calulation utilities
* Battle reports - Travian battle analyzers
* Maps - View and analyze game maps
* Signatures - Dynamic signatures for forums
* Documentation - FAQ, wikis, and Travian directories
* Graphic packages -Sites about graphic packages for Travian
* Catalogs - Sites with catalogs of references for Travian

● Signature Generator
Registered users can create their own personalized signature forum badge.


Travian Tool: Travian Tool Box
Web Address: http://traviantoolbox.com

Presentation: This site is dedicated to Travian, it contains several tools to make the game easier to play. Data concerning each server are updated every day. Informations about the last updates are available here. Here is a brief description of all these tools :

- Units Comparison
Here you can compare the different types of troops using different comparison factor like the quality/cost and the quality/upkeep ratio. Use it to optimise your combat strategy.

- Combat Simulator
This tool allows to simulate the attack and gives you an anticipated Battle-report. This simulator is more precise than the one on Travian or the Travian Combat tool, but, sometimes, there's a tiny difference of a few units compared to the Travian plus simulator.

- Calculating distance and time
Very useful for synchronisation, this tool gives you the distance, the length and the date and time on which you should launch your troops depending of their type and your coordinates. It allows to avoid long and complicated formulas.

- Users and Allies Signature
Here you can create a signature with your logins on the different Travian game-world, as well as your account information. It gets updated automatically every day.

- Choose your world

* The Map
This map gives a global vision of the game with several possibilities to view other players, and contains several levels for zooming. You have also the possibility to choose which alliances you want to view on the map. Information about the villages are available if the zoom is close enough.

* List
You can find 3 types of lists: Players, Towns and Allies. More search and sort functions are available compared to those ingame. You can also find players, towns and allies evolution graphics until that day.

* Battle Plan
Allows to easily manage the war between allies. This tool indicates the nearest enemy towns to every member of the ally.

* Farms Search
You could search for farms in your neighbourhood according to several criteria.

* Statistics
Contains several statistics about the game world


Travian Tool: Travian Map
Web Address: http://travianmap.nl/?ln=en

Welcome at Travianmap! We are back online! New server and new features, thank you for your support while we were offline, please mail for bugs. For the new features look in the advanced search section.

This Travian Map Tool help Travian Players to located the villages coordinates owned either by a player or an entire alliances. With this Travian Map Tool, it will be easier for a player to manage their alliances or do some squadron mission.


Travian Tool: TravMap 0.8.11
Web Address: http://travmap.shishnet.org

Separate multiple alliances and players with commas; quotes can be used to keep commas and spaces intact, eg -- A, B, "C,D,E", F

Zoom = x,y,zoom factor or village name,zoom factor

Alliance, player, and town to zoom in on are all case sensetive, as it makes things faster. Players and alliances with non-standard characters in their names can use their IDs rather than their names, eg id:123. IDs can be seen in the links from village and statistics pages.

Hotlinking is encouraged -- while each map takes a while to be generated the first time each day, it's then cached, and takes practically no processing power or bandwidth to re-send. Group by Alliance 2 = treat players with no alliance as all separate.


Travial Tool: TRAVIAN UTILITY
Web Address: http://travianutility.netsons.org/index_en.php

Travian is an online game that lets you create your own village and try to win others. The game basa and is set during the Roman, Teutons and Galli. This game has become popular motorcycle, in fact, was objective research of many players to the point that in 2006 was awarded as a game of the year. E 'divided into servers, everyone can choose the one that best prefers. In the official site are also present Tutorial of the game, forums, blogs, manuals, chat and nothing less than the popular "Travian Shop" in which no one can not make a leap!


Travian Tool: Travian Tool
Website: http://www.traviantool.com

This website is dedicated to the Travian Game. We try to create and developp interresting tools to help Travian Players in the Game. All our tools are based on the official Travian Game data extracted from map file.

If your country or Travian Game server is not available please send us an email and we will do our best to provide it. If you want to help us in Traviantool translation or to correct wording please contact us. Travian Game data of the ervers in many countries are automatically updated every days.


TO PLAY, YOU NEED TO REGISTER A FREE ACCOUNT HERE:
http://www.travian.com.my

Anda juga mungkin berminat untuk membaca artikel berikut:
Travian - Permainan Internet Paling Popular Masa Kini - Belajar Berkuasa Pada Usia Muda


Travian Tool Box Travian Tool Tracker * Inactives * Neighbour * Alliances * Players Travian 3 Beyond · Alliance Founder Leaves Alliance · Travian Gaul Guide · Travian Crop Finder Travian Tool: TravUtils - Travian Utility Programs - Travian Utilities and Statistics tracker - Tracker for Travian Game - Alliance tools - Travian Alliance Tool

Selasa, Februari 24, 2009

Penawar Pening Kepala Sakit Kepala

Mengubati Sakit Kepala dan Menghilangkan Pening Kepala
Dengan Menggunakan Rahsia Bawang Putih, Bawang Merah dan Daun Lemuni

Kata orang-orang tua, kalau kita sakit kepala, rasa pening-pening, ambillah sebiji bawang putih yang kecil. Hiris nipis-nipis dan tampal pada bahagian kiri dan kanan pelipis. Biarkan semalaman. Gunanya untuk menyerap bisa pada yang menyebabkan kepala kita sakit.
Gambar Bawang Merah

Kita tak perlu tanggalkan hirisan bawang itu tadi, sebab ia akan kering dan tanggal dengan sendirinya. Pelipis kita akan bertukar warna menjadi merah kehitaman dan mengelupas dalam masa dua atau tiga hari.

Selain bawang putih, ada juga satu cara yang lain untuk menghilangkan sakit kepala, iaitu dengan menggunakan ramuan bawang putih dan bawang merah. Sebiji bawang merah besar dan lima biji bawang putih dihancurkan sehingga lumat dan dicampurkan dengan satu sudu besar madu. Kemudian sapukan pada kulit kepala dan urut dengan lembut. Balut kepala dengan tuala suam. Biarkan semalaman dan pening kepala akan hilang.

Anda tidak suka dengan kedua-dua petua menghilangkan sakit kepala dan pening kepala seperti di atas? Baiklah, apa kata kita gunakan daun lemuni. Daun lemuni ni sebenarnya adalah ramuan untuk membuat nasi kerabu hitam. Air perahannya merupakan pewarna asli yang digunakan untuk memberi warna biru kepada nasi kerabu.

Gambar Daun Lemuni

Selain itu daun lemuni ini juga boleh digunakan untuk membunuh jentik-jentik, menggalakkan pertumbuhan janggut bagi sesiapa yang inginkan janggut, dan mengubati penyakit mata berair. Saya akan ceritakan dengan lebih lanjut khasiat dan rahsia daun lemuni ini dalam entri yang akan datang.

Berbalik kepada topik asal entri kali ini, daun lemuni merupakan kaedah termudah dalam merawat sakit kepala atau pening kepala. Ambil daun lemuni berserta batangnya yang masih lembut dalam berat lingkungan satu kilogram. Masukkan ke dalam sarung bantal untuk kegunaan mengalas kepala. Pesakit kepala perlu menggunakan bantal berisi daun dan batang lemuni ini semasa tidur selama 2-3 hari. Sakit dan pening kepala akan hilang, kepala akan terasa ringan.

Ahad, Februari 22, 2009

Ulasan Raja Lawak 3 Minggu Ke-8: Am - Bakat Yang Tersingkir

Ulasan Raja Lawak Astro Musim Ketiga Minggu Ke-8
Ulasan dan Tulisan oleh Amiene Rev (C) 2009

Tirai Raja Lawak Musim Ketiga Minggu Kelapan telah berakhir. Memang agak menyedihkan kerana peserta-peserta yang tersingkir adalah peserta-peserta berbakat dari aspek-aspek tertentu. Namun saya yakin dengan persembahan dan potensi yang telah mereka tunjukkan dalam persembahan terakhir malam itu, akan membolehkan mereka mendapat saham untuk maju dalam bidang seni pada masa akan datang. Seperti biasa, saya memberikan markah A, B dan C untuk setiap peserta. Walau bagaimana pun, terdapat satu gred khas iaitu A+ yang akan saya berikan kepada peserta tertentu pada minggu ini, sebagai tanda penghormatan saya terhadap usaha peserta yang tertentu.

[A+ : Terbaik Minggu Ini]--[A: Baik-Bagus ]--[ B: Biasa ]--[ C: Kurang Memuaskan ]

Skala adalah daripada C hingga A+. Ini kerana saya percaya finalist Raja Lawak sudah ditapis daripada beribu-ribu orang peserta, maka sekiranya ada gred D, E, F atau Gagal, maka rancangan realiti Raja Lawak Astro adalah sebuah rancangan tidak ada standard.

Kumpulan Raja Lawak Sepah memiliki ciri-ciri kumpulan lawak yang profesional. Kelebihan kumpulan ini adalah boleh bekerjasama dan pandai mengatur strategi. Dua watak keluar awal, dan satu watak sokongan akan keluar kemudian bagi membolehkan penonton lebih fokus. Format bijak ini digunakan oleh Kumpulan Raja Lawak Sepah dari minggu terawal hingga kini. Saya yakin, Sepah akan masuk ke final dan sememangnya layak ke final. Tidak ada sebarang komen lanjutan yang dapat saya berikan pada minggu ini kerana Kumpulan Raja Lawak Sepah sememangnya sebuah kumpulan yang stabil dan tidak mengecewakan pada setiap minggu.

Kumpulan Sepah nyaris-nyaris terperangkap dalam tugasan ke-2, apabila tidak dapat menahan nafsu kecerdasan verbal mereka. Kumpulan Raja Lawak Sepah ternyata adalah sebuah Kumpulan Raja Lawak yang selamba dan spontan. Idea-idea dan dialog-dialog lawak mereka boleh muncul pada bila-bila masa. Menyelitkan peribahasa dalam lawak merupakan satu lagi identiti Kumpulan Raja Lawak Sepah yang boleh dilihat sejak akhir-akhir ini. Satu usaha yang baik.

TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: A, Skrip: A, Dialog: A, Mesej: B,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A, Kreativiti: A

TUGASAN 2 : Lakonan: A, Keselarasan: B, Kreativiti: A

Komen Amiene Rev: Kumpulan Raja Lawak Sepah adalah Pelapis
Kumpulan Lawak NegaraDari aspek lakonan, Kumpulan Raja Lawak LNJ merupakan bintang yang paling menyerlah. Saya amat yakin kedua-dua anggota Kumpulan Raja Lawak LNJ ini mempunyai bakat dalam bidang lakonan. Pun begitu, saya kecewa kerana Kumpulan Raja Lawak LNJ belum dapat menyingkirkan perkataan-perkataan kasar dan kesat dalam dialog mereka. Masih ada perkataan "Bongok!" yang disebutkan oleh salah seorang anggota Kumpulan Raja Lawak LNJ. Untuk tugasan 1, markah tertinggi dalam aspek lakonan wajar diberikan kepada Kumpulan Raja Lawak LNJ.

Saya berharap kedua-dua anggota Kumpulan Raja Lawak LNJ mengambil berat akan isu ini, sebab ia mungkin akan menjadi punca Kumpulan Raja Lawak LNJ yang berpotensi ini untuk tersingkir pada minggu akan datang.


TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: A+, Skrip: A, Dialog: A, Mesej: A,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A, Kreativiti: A
TUGASAN 2 : Lakonan: A, Keselarasan: B, Kreativiti: A

Komen Amiene Rev: Kumpulan Raja Lawak LNJ berbakat besar
dalam bidang lakonan.Jihan Raja Lawak mempamerkan lawak yang berkualiti malam tadi. Elemen hujan diterokai dengan cukup baik namun persembahan Jihan Raja Lawak agak kekurangan dari segi penghayatan. Dari segi pemakaian, Jihan berjaya menyesuaikan dirinya dengan watak hujan, tetapi Jihan tidak menjadi sedingin hujan, seringan titisan hujan dan sebagainya. Ada sesetengah lawak yang boleh disampaikan oleh watak yang kelihatan dingin. Namun mungkin subjek penghayatan yang terlalu abstrak dan berseni ini sukar untuk dibentuk dalam masa persediaan yang singkat. Apa pun, Jihan Raja Lawak terus bangkit sebagai Stand Up Comedian. Apa kata kita saksikan video YouTube di bawah ini:

Jihan Raja Lawak juga mampu melaksanakan Tugasan 2 dengan baik walaupun agak kurang kreatif. Saya rasa Johan dan Zizan menokok tambah skrip yang ada di tangan mereka, sebab kadangkala arahan yang disampaikan agak keterlaluan. Namun Jihan Raja Lawak menghadapi pembulian yang dilakukan oleh kedua-dua orang pengacara yang nakal itu dengan hati yang tabah. Teruskan usaha, Jihan Raja Lawak. Saya berharap Jihan Raja Lawak akan dapat masuk ke pusingan final.

TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: B, Skrip: A, Dialog: A, Mesej: A,
Tema: A, Lawak: A, Minat: A, Kreativiti: A
TUGASAN 2 : Lakonan: A, Keselarasan: A, Kreativiti: C

Komen Amiene Rev: Jihan Pelapis Pelawak Wanita Negara. Saya teringin melihat Jihan Raja Lawak berganding dengan Yann Raja Lawak sebagai adik-beradik dalam drama atau filem tempatan.


Kesilapan terbesar Am Raja Lawak ialah babak sedih yang disampaikannya pada awal persembahannya. Apabila kita dikejutkan dengan babak sedih dan tangisan, sudah tentu sukar untuk kita mengambil mood ketawa. Contohnya apabila kita melihat seseorang yang sedang bersedih kerana kematian seseorang, kemudian kita pergi pula menonton rancangan cerita lucu. Perasaan kelakar sudah tawar.

Namun Am Raja Lawak mempersembahkan lakonan yang sangat baik. Saya berharap untuk menyaksikan Am berlakon di layar perak, memegang watak-watak yang luar biasa seperti harimau jadian, hantu dan sebagainya. Saya rasa Am Raja Lawak berkebolehan untuk berlakon dalam filem aksi. Malam tadi, Am Raja Lawak keluar dengan penuh bermaruah.

Kebolehan Am untuk membuat pelbagai nada suara menarik perhatian saya. Am memiliki potensi untuk menjadi pelakon suara atau voice actor. Khusus untu Am Raja Lawak, sila rujuk entri di bawah ini:


Saya juga berharap Am Raja Lawak untuk mengembangkan bakat dan kecenderungannya untuk meniru suara watak-watak tertentu seperti Pablo Francisco di bawah:

Jika Am dapat dapat melakukan perkara seperti ini, tidak mustahil untuk Am Raja Lawak bangkit semula sebagai seorang Stand Up Comedian yang diminati ramai. Sebenarnya, potensi Am Raja Lawak untuk meniru suara merupakan identiti Am Raja Lawak yang unik. Sayang sekali, kebolehan ini tidak digunakan sepenuhnya oleh Am Raja Lawak. Ini adalah salah satu keistimewaan Am Raja Lawak yang tidak boleh dipandang sipi.

TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: A, Skrip: C, Dialog: B, Mesej: B,
Tema: A, Lawak: C, Minat: A, Kreativiti: B
TUGASAN 2 : Lakonan: A+, Keselarasan: A, Kreativiti: A+

Komen Amiene Rev: Am Raja Lawak memiliki kebolehan yang cemerlang dari segi lakonan gerak badan. Kita memerlukan orang seperti Am Raja Lawak untuk filem-filem aksi. Mungkin Am Raja Lawak patut muncul dalam filem Remp-It.


Saya agak sedih kerana Kumpulan Raja Lawak Chot terkeluar malam tadi. Mereka memberikan persembahan yang agak baik malam tadi. Kegagalan Kumpulan Raja Lawak Chot untuk menyampaikan dialog mereka pada malam tadi menjejaskan lawak mereka. Bunyi suara itik kadangkala menganggu kejelasan dialog. Namun kumpulan Chot sudah bersedia untuk muncul dalam mana-mana drama. Bakat mereka masih boleh dikembangkan. Drama-drama genre remaja sesuai untuk Kumpulan Raja Lawak Chot.

TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: B, Skrip: B, Dialog: B, Mesej: C,
Tema: A, Lawak: B, Minat: A, Kreativiti: B

TUGASAN 2 : Lakonan: B, Keselarasan: A, Kreativiti: B

Komen Amiene Rev: Semoga Kumpulan Raja Lawak Chot dapat muncul dalam drama-drama atau filem genre remaja.


Amir Raja Lawak kelihatan agak ketinggalan berbanding peserta-peserta Raja Lawak yang lain. Kelemahan utama Amir dalam persembahannya ialah loghat Kelantan yang agak pekat dalam percakapannya. Ini menyebabkan para penonton yang tidak faham bahasa Kelantan tidak faham, dan oleh itu tidak dapat hendak ketawa.

Saya berharap Amir Raja Lawak akan cuba berlatih melentur lidah Kelantannya supaya boleh bahasa pengucapannya lebih mesra Malaysia. Latihan seperti membaca dengan kuat dalam Bahasa Baku mungkin boleh membantu Amir Raja Lawak untuk bercakap dalam bahasa yang lebih dapat difahami.

Sekiranya Amir Raja Lawak gagal memperbaiki bahasa pengucapannya, dan loghat Kelantannya masih pekat, saya khuatir Amir Raja Lawak akan tersingkir pada minggu hadapan. Hati-hati Amir.

Satu lagi masalah yang ketara, ialah sikap merendah Amir. Isu badan kecil memang sensitif buat Amir. Tuhan telah jadikan Amir berbadan kecil, namun sayangnya ada pengkritik yang suka membuat komen berkaitan saiz badan Amir. Cuba lihat situasi contoh ini, seorang peserta yang menyertai Akademi Fantasia, berwajah kacak tetapi tidak pandai menyanyi.. Biarpun begitu, dia seorang yang bersungguh-sungguh belajar untuk memperbaiki vokalnya. Orang yang mengkritik mengatakan, "Awak kacak, orang suka awak sebab awak kacak. Yang undi ramai perempuan. Sebab tu awak kekal."

Apa perasaan orang yang kacak apabila dikritik begitu? Cuba kita lihat contoh berikut:

"Awak memang dah semula jadi cantik, tak hairanlah kalau awak menang pertandingan Ratu Cantik?"

"Awak dapat jadi bos sebab ayah awak bos."

"Awak memang murid kesayangan Cikgu Romlah. Tak hairanlah awak selalu dapat A dalam kelas."

"Awak anak orang kaya. Tak hairanlah kalau awak mampu memulakan perniagaan sendiri."

Cuba kita bandingkan kata-kata seperti di atas terhadap kritikan yang pernah dilontarkan kepada Amir Raja Lawak.

"Awak buat apa pun, walau tak kelakar pun orang akan tetap gelakkan awak sebab tengok muka awak pun dah lawak."

"Badan awak tu memang kecil dan cute. Orang tetap suka awak biarpun percakapan awak,orang tak faham satu apa pun."

Cuba kita bandingkan prestasi Amir Raja Lawak semasa minggu satu dengan minggu-minggu seterusnya. Saya dapati komen-komen yang diberikan oleh pengkritik amat sensitif apabila mereka menjadikan tubuh badan Amir Raja Lawak sebagai objek kritikan atau komen mereka.

Pada minggu pertama, Amir Raja Lawak sangat menyerlah, namun sudah ada komen-komen negatif seperti:

"Awak ni Amir Raja Lawak, minggu pertama dah buat persembahan yang terbaik, nanti minggu seterusnya awak buat tak elok, orang akan bandingkan prestasi awak dengan minggu sebelumnya."

"Awak kalau lawak tak jadi pun, orang tetap ketawa sebab badan dan gelagat awak tu dah boleh buat orang yang tengok rasa nak ketawa."

Keceriaan Amir Raja Lawak pada minggu pertama merosot. Kita boleh perhatikan komen-komen yang dilontarkan oleh sesetengah pengkritik pada setiap minggu, mesti merujuk kepada saiz tubuh badan Amir Raja Lawak. Hal ni pasti menyakiti hati Amir Raja Lawak.

Tidak ada lelaki yang suka dijadikan berbadan kerdil dan cute. Ramai lelaki mengimpikan tubuh badan yang normal. Saya rasa tidak adil dan agak keterlaluan apabila masih ada pengkritik-pengkritik yang menggunakan kata-kata seperti tubuh badan Amir Raja Lawak sememangnya kecil, badan Amir Raja Lawak cute yang menjadikan orang suka mengundi Amir Raja Lawak.

Hal ini seolah menafikan kebolehan Amir Raja Lawak. Amir Raja Lawak tentu mahu orang mengiktiraf bakat dan kebolehannya, tetapi setiap minggu, apa yang saya dengar ialah kritikan-kritikan yang lebih menjadikan tubuh badan Amir Raja Lawak sebagai alasan. Bagaimana dengan prestasi cemerlang Amir pada minggu pertama yang telah dipertikaikan oleh salah seorang pengkritik tetap?

Kritikan yang tajam seperti pisau telah membunuh bakat Amir Raja Lawak. Saya menganggap ini sebagai satu pembulian terhadap Amir Raja Lawak. Hentikan. Esok sudah masuk pusingan separuh akhir Raja Lawak Musim Ke-3.

Tanda-tanda tekanan mental yang dihadapi oleh Amir Raja Lawak jelas kelihatan pada tingkah laku Amir Raja Lawak. Saya percaya mana-mana doktor pakar dalam bidang psikologi tentu dapat mengagak apa yang telah berlaku ke atas Amir. Saiz tubuh badan Amir Raja Lawak dijadikan modal pengkritik untuk menghentam Amir.

Ada orang sanggup bunuh diri kerana saiz badan yang gemuk. Ada orang mati kerana aneroksia nervosa kerana mahu menguruskan badan. Mengkritik saiz tubuh badan orang bukanlah satu perkara yang menyeronokkan untuk didengar. Hentikan.

Amir Raja Lawak adalah seorang yang sangat berbakat besar. Keceriaan Amir Raja Lawak berhadapan dengan para penonton pada minggu pertama menjadi satu mimpi. Sebelum ini saya tidak berpeluang menonton Raja Lawak Musim Pertama dan Kedua kerana terlalu banyak urusan akademik. Namun sekarang saya berpeluang menyaksikan rancangan-rancangan realiti. Besar harapan saya agar pemenang-pemenang rancangan Raja Lawak akan dibentuk sebagai ikon yang dapat mendorong muda-mudi untuk memiliki pemikiran yang lebih positif dan cemerlang.

Saya bukan pun suka rancangan seperti Akademi Fantasia, namun sebab orang sudah buat, maka saya sentiasa berfikir bagaimana caranya untuk menarik pemenang-pemenang rancangan realiti ini untuk berbakti kepada masyarakat. Jika orang suka Akademi Fantasia, jika orang suka Raja Lawak Astro, maka pasti ada kebaikan yang boleh kita selitkan. Ini kaedah perang saraf, kita ubah apa yang orang suka kepada sesuatu yang dapat membentuk haluan yang lebih baik. Mungkin belum ke taraf keagamaan tetapi, mendekatkan lagi ke arah kemanusiaan.

Para pemenang rancangan realiti ini merupakan prospek untuk membantu membentuk masyarakat. Amir Raja Lawak tentu mempunyai kesan yang besar terhadap ramai insan yang dilahirkan bertubuh kecil.

Sebelum ini saya pernah membaca mengenai Muhammad Fadhly Mustaffa, berusia 27 tahun yang memiliki Ijazah Pengurusan Perniagaan dari UDM, tetapi sukar mendapat kerja biarpun telah menghadiri banyak temuduga. Ini kerana saiz tubuh badan Muhammad Fadhly yang kecil menyebabkan dia tidak mendapat kepercayaan penuh daripada pihak penemuduga bahawa Muhammad Fadhly mampu memikul tugas yang bakal diberikan kepadanya.

Kemenangan Amir Raja Lawak akan memberi pengaruh yang besar kepada masyarakat. Apabila pengkritik mengkritik tubuh badan Amir Raja Lawak, maka seolah-olah mengkritik ciptaan Tuhan kepada Amir Raja Lawak. Amir Raja Lawak sudah memberikan yang terbaik pada minggu pertama tetapi dipersoalkan pula kenapa memberikan yang terbaik. Kenapa pengkritik tidak memberi dorongan kata-kata seperti:

"Amir Raja Lawak, minggu pertama ni saya rasa persembahan awak amat bagus. Saya percaya awak boleh buat lebih cemerlang daripada ini pada minggu depan. Saya menunggu persembahan awak yang berikutnya."

Dan bukannya kata-kata seperti:

"Amir Raja Lawak, kenapa buat yang terbaik pada minggu pertama. Nanti minggu kedua, ketiga dan seterusnya, kalau awak tak dapat buat sebaik ini, orang akan rasa tak suka dengan awak."

Saya menyaksikan minggu kedua dan seterusnya, Amir Raja Lawak dikritik dan kritikan itu melibatkan saiz tubuh badannya yang kerdil. Ini penghinaan yang cukup besar. Saya tidak berasa hairan apabila melihat Amir Raja Lawak meluah atau membalas kata-kata salah seorang pengkritik tetap kerana saya rasa komen yang diberikan itu sememangnya tidak adil.

Tidak ada orang yang suka dikatakan dapat menjadi Ratu Cantik kerana dia sememangnya cantik. Tidak ada orang yang suka dikatakan dapat jadi juara lumba lari kerana dia seekor arnab dan lawannya seekor kura-kura. Dan tidak ada orang yang suka dijadikan berbadan kerdil. Hentikan kritikan terhadap tubuh badan kerdil Amir Raja Lawak.

Pengkritik patut menjadi lebih kreatif dalam melontarkan kritikan. Saya tidak tahu kalau-kalau Amir Raja Lawak membaca tulisan saya ini. Apa pun Amir Raja Lawak, selain Jihan, saya rasa Amir Raja Lawak antara insan yang paling tertekan dalam rancangan realiti Raja Lawak Astro Musim Ke-3. Saya berharap Amir Raja Lawak dapat membuktikan bahawa kekurangan yang dimiliki atau X-Factor yang ada pada diri Amir tidak bersandar kepada tubuh badan kerdil semat-mata. Saya yakin kebolehan Amir Raja Lawak sebagaimana yang pernah ditonjolkan pada minggu pertama, keceriaan Amir Raja Lawak yang menyerikan suasana pada malam minggu pertama Raja Lawak Astro Musim Ke-3 akan hidup semula, asalkan Amir Raja Lawak mempunyai keazaman untuk berjaya.

Kisah Amir Raja Lawak mengingatkan saya kepada seorang gadis berbadan kerdil yang menderita penyakit tulang belakang, yang pernah meluahkan perasaan duka dan deritanya kepada saya menerusi e-mel sekitar lima tahun yang lalu.

Orang berbadan kerdil menderita kerana sering diejek, dipandang pelik dan sukar mendapat cinta daripada orang lain. Cinta mungkin sukar, namun jodoh di tangan Tuhan. Saya ingin tengok persembahan Amir Raja Lawak dalam minggu seterusnya.

TUGASAN 1 (Aku sebagai ...) : Lakonan: B, Skrip: B, Dialog: B, Mesej: B,
Tema: A, Lawak: C, Minat: A, Kreativiti: C
TUGASAN 2: Lakonan: C, Keselarasan: C, Kreativiti: C

Komen Amiene Rev: Amir Raja Lawak perlu memperbaiki bahasa pengucapannya.
Orang Kelantan tentu faham apa yang Amir Raja Lawak ucapkan, tetapi orang luar tidak faham dan tidak berasa seronok kerana tidak faham apa yang Amir Raja Lawak ucapkan.

Lagi Ulasan Raja Lawak Musim Ketiga:
Sketsa Saya Seorang Pelakon Filem Hindi:

Panduan Uji Bakat Akademi Fantasia

Panduan Uji Bakat Akademi Fantasia
Bersempena dengan Akademi Fantasia Ke-7
Penulis: Amiene Rev (C) 2009

Sejak akhir-akhir ini program realiti semakin mendapat tempat di rancangan-rancangan televisyen di Malaysia. Saya meneliti rancangan uji bakat Akademi Fantasia 7 yang diadakan di seluruh Malaysia, seperti di Johor Bahru, Kuala Lumpur, Sabah dan Sarawak. Berdasarkan uji bakat yang diadakan untuk Akademi Fantasia 7, saya mendapat beberapa idea mengenai cara pemilihan peserta-peserta finalist yang layak untuk masuk ke Akademi Fantasia 7. Di sini, ingin saya sertakan tips atau petua yang mungkin dapat membantu para pengunjung laman blog Duke Amiene Rev yang berminat untuk menyertai rancangan realiti Akademi Fantasia Ke-7 pada tahun ini, agar berjaya masuk ke Akademi Fantasia 7.


Barangkali ramai yang berasa hairan kenapa ada penyanyi yang suaranya sedap tetapi masih tidak terpilih sebagai peserta finalist Akademi Fantasia Ke-7? Bagaimana caranya untuk mudah memenangi hati para juri untuk terpilih sebagai peserta Akademi Fantasia 7? Di sini saya sediakan beberapa panduan yang mungkin boleh membantu anda untuk menjadi salah seorang peserta finalist Akademi Fantasia Ke-7. Semoga anda berjaya menjadi peserta AF7.

1. Juri
Juri merupakan orang yang menentukan sama ada anda layak menjadi peserta finalist Akademi Fantasia 7. Pastikan anda tahu siapa juri anda. Kalau boleh lakukan sedikit kajian tentang orang yang bagaimanakah yang disukai oleh juri anda. Apakah perkara-perkara yang berkaitan dengan sikap manusia, gaya percakapan yang tidak disukai oleh juri anda? Apakah kegemaran juri anda? Pastikan anda tidak melakukan apa yang juri anda tidak suka semasa sesi uji bakat Akademi Fantasia berlangsung.


2. Penampilan
Penampilan anda mestilah tidak menjelekkan mata juri yang memandang. Sentiasa senyum dan yakin adalah kunci utama untuk anda terpilih sebagai peserta finalist Akademi Fantasia. Juri suka anda, juri mungkin akan bagi isyarat hijau kepada anda. Juri tidak suka anda, selain wajah yang merah menahan marah, anda juga mungkin akan mendapat isyarat merah daripada juri.

Pastikan anda tidak berwajah kusam. Pastikan juga anda tidak kelihatan terlalu berkeyakinan atau berlagak. Jadilah selamba tetapi mesra. Pastikan pemikiran anda sentiasa positif. Semangat merupakan satu perkara yang sangat penting. Anda mesti menunjukkan minat untuk menjadi seorang peserta Akademi Fantasia, untuk bergelar penghibur pada masa akan datang. Jika anda datang untuk suka-suka, lupakan Akademi Fantasia, kerana anda cuma akan menghabiskan duit SMS para penyokong dan belanjawan ASTRO.

Tampilkan diri anda sebagai seorang penghibur yang berwawasan. Fesyen pakaian tidak semestinya membantu anda untuk lulus. Jangan keterlaluan sehingga juri rasa tercabar dengan pemakaian anda. Belum jadi superstar sudah berpakaian seperti superstar. Rekaan fesyen pakaikan yang hebat tetapi wajah yang tidak mesra tetap tidak memberi apa-apa makna.


3. Sikap
Jadilah seorang yang mudah mematuhi arahan. Pastikan anda memberi perhatian apabila juri bercakap. Senyum sentiasa, tapi jangan senyum yang dibuat-buat. Senyumlah secara natural. Pastikan fikiran anda terbuka untuk menerima sebarang komen atau provokasi daripada juri di depan mata. Buat apa yang juri minta anda buat. Lakukan dengan rasa seronok. Kelakar dan pandai bergurau secara bertempat mungkin memberikan satu bonus untuk anda. Namun jangan keterlaluan atau buat apa yang tidak disuruh.

Anda juga seharusnya menghafal dan berlatih menyanyi beberapa buah lagu yang telah ditetapkan. Ini membantu memberi pemikiran positif kepada juri bahawa anda sememangnya berminat dan telah melakukan persediaan untuk uji bakat. Apabila juri melihat anda mampu menghafal lirik lagu dan menyanyikan beberapa buah lagu, anda ada peluang untuk lulus.

Saya melihat, kebanyakan peserta yang terpilih diminta menyanyikan beberapa buah lagu (2-3 buah lagu) sebelum diberikan isyarat hijau.


4. Vokal
Demam, atau sakit bukan alasan yang wajar untuk memancing belas kasihan juri. Melainkan anda sudah berjaya sebagai finalist Akademi Fantasia. Ini kerana juri Akademi Fantasia mahukan bukti bahawa anda boleh menyanyi dan menjadi penghibur yang baik. Pilihlah lagu yang sesuai dengan vokal anda.

Sebagai seorang manusia, anda mungkin ada kelemahan untuk mencapai not-not tertentu. Jangan nyanyikan lagu yang boleh menunjukkan kelemahan vokal anda. Seorang penyanyi harus tahu kekuatan dan kelemahan diri. Lagi pun anda masuk ke Akademi Fantasia 7 adalah sebagai pelajar. Anda akan mendapat tunjuk ajar pada kemudian hari.

Jadi, semasa uji bakat, pastikan anda banyak menyanyi dan merakamkan suara nyanyian anda, bagi setiap lagu-lagu yang telah ditetapkan untuk Uji Bakat Akademi Fantasia Ke-7. Cuba dengar kembali dan singkirkan mana-mana lagu yang anda rasakan tidak sesuai dengan vokal anda. Pastikan anda bersedia dengan beberapa buah lagu sampingan (yang telah ditetapkan untuk uji bakat), kerana juri mungkin meminta anda menyanyikan beberapa buah lagu. Ya, ini petanda baik.

Jika anda benar-benar bersemangat, setahun atau dua tahun sebelum anda mahu menyertai uji bakat Akademi Fantasia Ke-7, masuklah ke kelas vokal dan kursus untuk memperbaiki imej dan penampilan anda. Wah, terlebih sudah!5. Persembahan
Persembahan mestilah datang daripada diri anda sendiri. Selain vokal yang menarik, persembahan merupakan kunci utama untuk anda terpilih sebagai peserta Akademi Fantasia. Pastikan anda ada eye-contact, sentiasa memandang ke arah juri semasa menyanyi. Jangan syok sendiri. Kebanyakan peserta yang gagal adalah peserta yang menyanyi secara syok sendiri. Tidak ada eye-contact dengan juri semasa menyanyi.

Tangan anda perlu memainkan peranan. Saya lihat kebanyakan peserta yang terpilih pandai memainkan pergerakan tangan mereka untuk menyampaikan mesej sesuatu lagu. Jangan jadi kaku. Bergeraklah secara natural. Jangan lakukan langkah sumbang.

Anggap juri sebagai orang yang hendak anda hiburkan. Anggap juri sebagai penyokong setia yang amat anda hargai. Anggap juri sebagai seseorang yang ingin mengetahui sesuatu daripada anda.

Jangan buat sesuatu yang pelik atau tingkah laku yang membuatkan juri memandang anda seperti rusa masuk kampung. Juri mungkin berasa gerun untuk meluluskan anda.


6. Penghayatan
Anda mesti menghayati lagu yang dinyanyikan. Namun jangan keterlaluan sehingga anda lupa dunia, atau lupa bahawa juri sedang memerhatikan anda.

Mimik muka hendaklah sentiasa berkeyakinan semasa menyanyi. Saya lihat kebanyakan peserta yang terpilih mempunyai penghayatan semasa menyanyi. Mereka kelihatan seronok apabila menyanyikan lagu. Mereka cuba menyampaikan isi kandungan lirik lagu kepada juri. Mereka terus memandang juri dan menyampaikan mesej menerusi air muka dan sinar mata mereka kepada juri.

Tangan dan gerak badan mereka mengalun secara semula jadi mengikut rentak lagu yang mereka nyanyikan. Malah saya sebagai penonton juga merasa terhibur, seolah-olah ada aura pada peserta yang terpilih.

Ya, daya tarikan akan muncul secara semula jadi apabila anda sudah mampu menghayati sesuatu lagu, lirik lagu dan irama lagu. Ingat lagi bagaimana Hetty Koes Endang memberi tunjuk ajar tentang rentak lagu? Ya. Tap! Tap! Tap! Cha! Cha! Cha! Dan sebagainya. Konsert Akademi Fantasia 6 sedang ditayangkan, dan saya sarankan untuk para pengunjung blog Duke Amiene Rev yang berminat, untuk cuba melihat kembali cara menghayati rentak lagu yang pernah diajarkan oleh Ibu Hetty.


7. Ingat lirik
Pastikan anda tidak lupa lirik lagu. Salah satu ciri-ciri penting bagi seorang peserta Akademi Fantasia ialah ingat lirik lagu. Namun jika anda terlupa, redah saja. Jika nasib anda baik, anda akan terpilih. Paling penting, anda sentiasa menunjukkan minat dan semangat. Tidak syok sendiri dan menghargai kewujudan juri di depan mata anda.

Begitulah serba sedikit Panduan Uji Bakat Akademi Fantasia yang dapat saya berikan. Semoga panduan ini boleh memberi idea terhadap anda yang berminat untuk menjadi calon Akademi Fantasia Ke-7 atau yang seterusnya.

NOTA: Amiene Rev memiliki pengalaman beraksi di atas pentas, sebagai pelakon pentas, penulis skrip sketsa untuk lakonan pentas, pengarah runut bunyi untuk persembahan pentas dan pengarah sketsa lakonan pentas di peringkat sekolah dan universiti (minggu orientasi dan persembahan tugasan). Lakonan beliau setakat ini Alhamdulillah, sentiasa mendapat tepukan dan maklum balas positif daripada para hadirin dan dianggap sebagai seorang yang multi-talent. Malah ada dialog-dialog ciptaan beliau menjadi sebutan dan ikutan para hadirin, yang diulang-ulang dan dilakonkan semula oleh orang-orang yang pernah menonton lakonan beliau.

Sabtu, Februari 21, 2009

Rujukan Tertentu

Topik sementara ini adalah untuk jawapan bagi beberapa orang kenalan di internet, yang bertanyakan tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan topik berikut:

Khamis, Februari 19, 2009

Kini Bergelar Jutawan

Kini, sebagai seorang jutawan, apa yang sering terlintas di dalam hati ini ialah bagaimana wang ini hendak digunakan. Tidak pernah diduga kemenangan ini akhirnya jatuh ke tangan ini. Kata orang, inilah rezeki.
Tidak ada apa lagi yang lebih menggembirakan ketika ini selepas diumumkan sebagai pemenang Pertandingan Projek Khas yang disertai di Negara X baru-baru ini. Memang berbaloi menahan kesejukan udara beku dan salji dingin yang mencengkam ke tulang sumsum.

Kemenangan ini membolehkan wang tunai bernilai 250,000.00 Euro yang bersamaan dengan RM 1,150,000 atau satu juta satu ratus lima puluh ribu ringgit menjadi hak milik sendiri.
Pilihan terbaik, ialah memulakan perniagaan sebagai pelaburan untuk cita-cita masa depan. Apakah cita-cita yang terbaik untuk diri ini? Dahulu, saya menanam impian untuk menubuhkan satu sekolah elit, untuk sistem kurikulum yang direkabentuk sendiri. Kerana saya percaya, sistem kurikulum yang saya bentuk ini adalah sistem yang paling tepat untuk manusia sepanjang dia hidup di dunia dan kemudian, menghadapi hidup kekal di akhirat. Hasrat yang telah terpendam sekian lama, akan direalisasikan.

Saya akan menjadi seorang pedagang, seorang hartawan teragung dunia, yang berjuang mengutip keuntungan untuk perjuangan dunia dan akhirat atas nama Allah. Dengan melabur dan meningkatkan modal insan yang lebih ramai dan berkualiti bagi meneruskan kesinambungan alam fana dan alam akhirat.

Saya juga akan memulakan projek menjana kehidupan bagi keluarga-keluarga setinggan, untuk menumpang di atas medan tanah besar yang akan saya beli untuk tujuan agrokultur. Anak-anak mereka akan dididik untuk menjadi pemimpin berilmu pada masa akan datang.

Kerana nama saya bermaksud pemimpin berilmu, dan dengan nama ini saya akan berusaha mendidik masyarakat dan anak-anak manusia untuk menjadi pemimpin berilmu. Dan dengan kekayaan saya yang akan saya laburkan dalam perniagaan dunia dan akhirat, akan menjadi suntikan modal untuk menanggung segala projek-projek modal insan yang akan dicetuskan. Ini adalah revolusi.

Jika hari ini saya bergelar jutawan, pada masa akan datang saya akan bergelar billionaire. Dan, saya akan berjuang dengan menggunakan harta yang saya miliki untuk perjuangan dunia dan akhirat.

Beg buruk semasa graduasi, dompet buruk yang dikutip dari tong sampah yang digunakan sehingga kini, sentiasa menjadi satu peringatan kepada saya, bahawa harta kekayaan yang dimiliki ini adalah satu bonus perjuangan mencari keredhaan Allah.

Rabu, Februari 18, 2009

YouTube David After Dentist Fenomena 2009

Video David After Dentist Jadi Satu Fenomena di YouTube

Pada 30 Januari 2009, seorang bapa telah merakamkan gelagat anak lelakinya yang berusia 7 tahun, yang masih berasa kebas dengan tubuh badannya selepas menjalani rawatan di klinik gigi. Bapa tersebut menyiarkan video tersebut ke internet menerusi YouTube. Hasilnya sangat mengejutkan apabila video David After Dentist mencatat jumlah pengunjung melebihi 10 juta orang. Pada hari pertama, video David After Dentist menerima kunjungan melebihi 1,000,000 orang dalam masa satu hari sahaja. Di bawah ini adalah video asal David After Dentist berserta dengan beberapa video spoof David After Dentist dari YouTube pilihan Amiene Rev:
Original Video - Video Asal David After Dentist


David After Dentist REMIX (Spoof Pilihan Pertama Amiene Rev)


David After Dentist + Super Troopers (MASH UP)
Spoof Pilihan Kedua Amiene Rev


Josh After Boozer vs David After Dentist
Spoof Pilihan Ketiga Amiene Rev


David After Dentist After Spoof


Davud After Dentist - A Metal Tribute


Chad After Dentist - Versi Darth Vader


David After Dentist - David Jadi Kucing?
Star Trek TNG VS David After DentistDitty After Dentist - Dengarkan lagu ini
Spoof Pilihan Khas Amiene Rev


Video David After Dentist turut dijadikan video spoof, yang dilakonkan semula oleh ramai orang. Siapa sangka, gelagat David yang bercakap-cakap dalam keadaan seolah-olah separa sedar, berjaya mencuit hati berjuta-juta orang di seluruh dunia, dan dilakonkan pula oleh beberapa orang yang lain. Tak kurang juga yang menghasilkan video remix (clip video lagu) berdasarkan video asal David After Dentist.