BLOG DUKE AMIENE REV

Ahad, Ogos 31, 2008

Prinsip Amiene Rev - Saya Mencari Pengajaran, Bukan Mencari Alasan


"Saya tidak mahukan alasan. Apa yang saya mahu ialah hasil atau pengajaran daripada tindakan atau perbuatan kita pada masa lalu, tidak kira ianya suatu kegagalan atau pun kejayaan." - Amiene Rev (Prinsip Amiene Rev)

Prolog: Menilai Maksud Kemerdekaan
31 Ogos 1957, negara kita merdeka. Sudah, 51 tahun negara kita Merdeka. Negara kita hari ini menjadi negara merdeka kerana mereka, orang-orang dahulu mahukan kemerdekaan. Namun, orang-orang kita pada hari ini, tidak semuanya mahu merdeka. Apakah perkara yang telah kita lakukan selama ini, sebagai tanda menghargai kemerdekaan?

Menyambut kemerdekaan adalah kisah lalu. Kegembiraan orang-orang dahulu. Kita hari ini, apakah pengajaran yang kita dapat daripada kisah-kisah lalu; sejarah kemerdekaan negara kita? Adakah kita cuma memahami keseronokan acara dan program menyambut kemerdekaan, atau melihat bunga api, atau melaungkan kemerdekaan sekuat-kuat hati? Kita berasa seronok kerana dapat menjerit dan melaungkan kemerdekaan? Itukah? Itu sajakah? Di mana pula letakknya hati dan jiwa kemerdekaan dalam diri kita? Mungkin tidak terbayang dari sesetengah sudut imaginasi bagi sebilangan orang daripada kita, bagaimana perjuangan kemerdekaan itu disambut.

"Saya mahukan hasil atau pengajaran daripada tindakan saya yang lalu, bukannya alasan. Alasan tidak memberi apa-apa makna, tetapi hasil atau pengajaran yang kita perolehi daripada peristiwa lalu, adalah ilmu dan pengalaman yang paling berharga." - Amiene Rev

Dalam usaha untuk mencapai kemerdekaan, orang-orang dahulu tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan dan kegagalan sebelum menempuhi kejayaan. Namun, pada pandangan saya, apa yang kita mahukan bukanlah alasan kenapa kita gagal, kenapa kita tidak dapat mencapai matlamat yang kita ingini. Saya lebih suka meminta hasil atau pengajaran yang diperolehi daripada satu-satu perkara yang telah berlaku, tidak kira ianya berjaya atau gagal.

Katakan kita telah melakukan suatu kesilapan, adakah kita mahu mengungkit-ungkit kesilapan lalu dengan memberikan alasan? Jika saya, saya lebih suka memberitahu hasil dan pengajaran yang saya perolehi daripada kisah lalu. Saya gagal. Ya, saya gagal, dan saya telah mendapat pengajarannya. Dahulu saya tidak tahu, tetapi selepas berlaku peristiwa tersebut, saya telah mengetahui kenapa dan bagaimana, dan apa yang sepatutnya saya lakukan.

Jika saya berjaya maka saya juga tidak akan berikan sebarang alasan kenapa saya berjaya. Saya berjaya dan saya tahu kenapa, dan apa yang telah saya lalui, dan kerana itu saya berjaya. Saya mengutip hasil dan pengajaran, bukannya alasan. Itulah hati dan jiwa yang boleh dikutip daripada peristiwa lampau.

Sejarah kemerdekaan yang lalu tidak melibatkan kita orang-orang baru, yang lahir sebagai generasi dunia selepas penjajahan. Kebanyakan kita pada hari ini tidak melalui pengalaman orang-orang dahulu, orang-orang yang memperjuangkan kemerdekaan. Jadi, bagaimanakah kita mahu menyambut kemerdekaan dengan jiwa kesyukuran sekiranya hanya pergi menghadiri konsert kemerdekaan? Melihat percikan bunga api di langit? Melaung dan menjerit perkataan 'MERDEKA' sekuat-kuat hati sehingga kering tekak dengan sebelah tangan digenggam dan dijulang ke angkasa?

Tidak. Kita tidak menyambut kemerdekaan jika cuma itu yang kita lakukan? Menghayati. Kita perlu menghayati bagaimana proses kemerdekaan itu berlaku. Kita perlu mengenang kembali sesuatu yang kita sendiri tidak ada pada ketika itu. Bagaimana? Dan bagaimana?

Dunia hari ini, memiliki teknologi. Walau pun proses menyambut kemerdekaan itu tidak dapat kita lihat dan rasai. Lakonan, pementasan, tayangan dan dokumentari boleh menjadi sumber penghayatan kita. Usaha segelintir daripada kita untuk menjejaki bukti-bukti sejarah kemerdekaan juga, suatu perkara yang patut diberi galakan. Internet. Menerusi internet, kita boleh mencari pelbagai maklumat, gambar, audio, video dan artikel-artikel berkaitan dengan kemerdekaan.

Jika kita benar-benar menghayati kemerdekaan, kenapa ramai antara kita gagal menjawab soalan-soalan berkaitan dengan kemerdekaan? Itu perkara asas. Perkara asas yang perlu kita tahu, untuk menghayati kemerdekaan. Jadi, sayab bertanya sekali lagi untuk kali terakhir, adakah anda telah melakukan sesuatu sebelum ini untuk membuktikan anda benar-benar menghayati kemerdekaan? Saya juga bertanya soalan yang sama kepada diri saya.

Saya tidak mahukan alasan. Apa yang saya mahu ialah hasil atau pengajaran daripada tindakan atau perbuatan kita pada masa lalu, tidak kira ianya suatu kegagalan atau pun kejayaan. Pengajaran akan membawa saya maju ke hadapan, alasan cuma satu dinding penghalang yang menyekat kemajuan saya.

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Sabtu, Ogos 30, 2008

6 Panduan Harus Diikuti Berkenaan Cari Kawan Di Internet, Chatroom dan Laman Web Sosial


Tips Hubungan Sosial Di Internet
Panduan Menghindari Mangsa Jenayah Internet
Penulis: Amiene Rev (C) 2008
Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Internet seperti laman web sosial dan bilik sembang atau chatroom adalah sebuah tempat yang terbaik untuk bertukar-tukar pandangan, mencari pengetahuan dan berita terbaru, tetapi pada masa yang sama boleh mendatangkan keburukan sekiranya pengguna tidak berhati-hati dalam mencari kawan. Berikut adalah sedikit petua untuk para pengguna internet mengenai cara-cara mencari kawan di internet.


1. Jangan memberikan nama penuh, fakta peribadi atau identiti asli.

Memberikan informasi berkaitan maklumat peribadi kepada orang yang belum anda kenal di internet sebenarnya cukup bahaya. Sekiranya anda fikir dengan mengucapkan salam perkenalan itu membawa maksud anda boleh mendedahkan segala-galanya tentang diri anda terhadap seorang kenalan di internet, anda tersilap langkah dan kemungkinan berisiko untuk menjadi mangsa untuk dianiayai.

Dalam dunia internet terdapat ramai pemangsa atau pemburu orang-orang dengan ciri-ciri tertentu, dan lebih teruk mereka memiliki komuniti atau kumpulan sendiri di alam siber untuk memudahkan mereka mencari mangsa. Mereka ini mungkin terdiri daripada penagih seks, pengamal ajaran sesat, scammer, pengugut atau peminat fanatik yang akan cuba sedaya upaya untuk mengenali dan mendekati anda, sebelum melunaskan niat jahat mereka. Berhati-hatilah.


2. Sekiranya perlu berurusan, maka adakan pertemuan di tempat ramai orang.

Mungkin ada di kalangan anda yang merupakan seorang peniaga atau ahli perniagaan yang memerlukan anda bertemu dengan pelanggan atau prospek anda. Dalam kes ini anda perlu berhati-hati supaya tidak mengadakan pertemuan di tempat-tempat yang sunyi. Sekiranya prospek atau orang yang akan anda temui itu menukar tempat pertemuannya ke tempat yang sunyi, maka awas, kerana anda mungkin sedang masuk ke dalam perangkapnya.

Tidak semua orang yang kelihatan baik dan boleh dipercayai di internet benar-benar baik di dunia nyata. Seelok-eloknya elakkan pertemuan tanpa sebab atau pertemuan kerana mahu menjalinkan hubungan semata-mata kerana ini adalah salah laku yang boleh membawa anda ke kancah kegelapan.

Jangan mudah terpedaya dengan hubungan internet sehingga merancang pertemuan di dunia nyata kerana nafsu atau cinta internet, kerana kelak anda mungkin menyesal apabila mendapati orang yang anda bayang-bayangkan selama ini tidak menepati ciri-ciri yang anda kehendaki. Lebih teruk, anda bukan sahaja melukakan hati orang-orang tertentu, bahkan melukakan hati anda sendiri kerana tindakan yang tidak kukuh yang telah anda ambil.


3. Berhati-hati dengan profil yang memaparkan personaliti atau ciri fizikal yang terlalu sempurna.

Ramai pengguna internet yang menggunakan laman web sosial seperti Friendster, MySpace dan sebagainya bertujuan untuk mencari teman baru atau pasangan hidup. Mungkin ada antara anda yang menemui profil personaliti yang sangat menarik. Bentuk fizikal yang amat menarik dan sikap yang sangat romantis atau menarik hati.

Dalam dunia sekarang, bukan sahaja terdapat orang yang pandai memujuk rayu, malah mengumpan dengan fakta-fakta peribadi dan fizikal yang sempurna sebagai promosi mudah untuk memerangkap mangsanya.


4. Sekiranya anda sudah berkahwin, elakkan menjalin sebarang hubungan rapat; mesra, teman bergurau atau intim di internet.

Sekiranya anda sudah berkahwin, elakkan diri anda daripada mencari teman untuk bermesra di internet. Luangkan masa bersama teman hidup anda. Walau pun anda bertegas, "hanya kawan" tetapi tindakan anda itu akan mengundang rasa cemburu apabila ada masa yang sepatutnya anda luangkan untuk teman hidup anda tetapi dihabiskan dengan bersenda gurau atau berbual perkara-perkara yang tidak menjamin masa depan atau ekonomi keluarga atau bidang pekerjaan anda.


5. Gunakan bahasa diri seperti seorang yang sudah berkahwin atau membahasakan diri seseorang itu agar dia sentiasa sedar bahawa dia sudah berkahwin.

Kadangkala ada antara kita atau kenalan kita di internet yang sudah berkahwin tetapi masih mahu menggunakan nama gelaran yang tertentu. Seelok-eloknya bagi yang sudah berkahwin terus membahasakan diri atau menggalakkan kenalannya menggunakan nama panggilan terhormat, Tuan atau Puan.

Dan sekiranya anda tahu bahawa kenalan anda itu sudah berkahwin, maka bahasakan dirinya sebagai Puan atau Tuan supaya dia sedar bahawa dia sudah berkahwin. Namun sebaik-baiknya, elakkan diri daripada berbincang perkara-perkara yang tidak berkaitan dengan pekerjaan.


6. Jika anda sudah bertunang, berkahwin atau sudah memiliki pasangan, elakkan daripada mendaftar di mana-mana laman web sosial tanpa sebarang sebab yang khusus.

Sekiranya anda bukan bermatlamatkan perniagaan, promosi atau apa-apa pekerjaan yang melibatkan internet, maka elakkan diri daripada mendaftar di mana-mana laman web sosial dan sebagainya.

Begitu mudah internet boleh mendatangkan fitnah. Contohnya apabila seseorang mengirimkan kata-kata cinta yang mungkin bermaksud gurauan kepada anda, dan kemudian dibaca oleh orang lain, maka fitnah boleh berlaku.

Jika anda sudah memiliki teman hidup di dunia nyata, kenapa harus mencari-cari teman yang lain lagi. Untuk tujuan ALUMNI atau sebagainya mungkin boleh tetapi biarlah secara terhormat, iaitu perbincangan mesti merujuk kepada perkara-perkara reunion atau urusan pekerjaan atau perniagaan sahaja.

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Jumaat, Ogos 29, 2008

PCS 011 - Hotel Berhantu Hujan Malam

PCS 011: Parodi Cerita Seram - Siri 11
Sebuah Hotel Dihuni Hantu
Penulis: Amiene Rev (C) 2008
Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Hayakallah dan salam sejahtera. Saya memaklumkan kepada para pembaca setia semua, bahawa siri Parodi Cerita Seram ini akan dihentikan sempena bulan Ramadhan. Maka ini adalah siri terakhir yang akan dapat anda saksikan untuk hari ini. Siri kali ini adalah kesinambungan daripada siri sebelumnya yang boleh anda baca di sini: Hotel Hantu Hantu Hantu

dan sambungannya pun bermula...

Di sebuah kawasan hutan yang terpencil, terdapat sebuah hotel mewah bak istana raja, yang hanya akan muncul setiap kali titisan hujan turun melebati bumi. Dan pada hari itu, tiga kumpulan manusia entah bernasib baik, entah tidak, kerana mereka berpeluang merasai pengalaman seram untuk tinggal di hotel berhantu itu.


Encik John, Puan Maya dan dua orang anaknya.

Keempat-empat ahli keluarga itu terus masuk ke dalam hotel yang serba seram itu. Hotel ini tidak ada sebarang debu, cukup klasik, dengan hiasan sepasang patung singa bersayap yang bertindak seolah-olah pengawal pintu.

Krekk.... "Selamat datang. Sila masuk," kedengaran satu suara menyapa, tetapi tidak ada sesiapa pun di dalam bangunan hotel itu.

"Masih dibuka untuk penginapan?" tanya Encik John, kepada siapa pun dia tidak pasti.

"Ya, sila datang ke kaunter." Tidak ada orang. Tidak kelihatan pun empunya suara. Namun kedengaran bunyi tapak kasut mengetuk lantai kayu di serata tempat di dalam bangunan itu.

Keempat-empat ahli keluarga itu berasa agak pelik. Seram. Misteri. Mistik.


Gloris Yam dan Chow Eng Kiat. Pasangan kekasih berdarah panas.

Gloris Yam leka di dalam bilik mandi. Seronok sungguh dapat merasai air pancuran panas ketika cuaca begitu sejuk di luar sana. Chow Eng Kiat mengetuk pintu bilik mandi, katanya:

"Gloris, gue mahu berjalan-jalan sebentar. Loe mandilah puas-puas. Gue mahu melihat-lihat.

Chow Eng Kiat terus membuka pintu bilik hotel, lalu berjalan menuruni tangga. Bangunan Hotel itu sungguh besar, seperti sebuah istana di Barat, bentuknya.

Hotel itu lengang tanpa orang, tetapi Chow Eng Kiat merasa sungguh aneh. Bagaikan terdapat orang lalu lalang, di segenap penjuru hotel itu.

"Apa khabar Encik Chow. Bergembiralah," tiba-tiba satu suara menyapa Chow Eng Kiat.

Chow Eng Kiat melihat ke sekeliling, tidak ada sesiapa pun. Dia cuma terasa seperti ada angin yang meniup di kiri, kanan, depan dan belakangnya. Dia tidak dapat melihat satu apa pun.

Sementara itu, satu makhluk kelihatan muncul di depan pintu bilik mandi. Gloris Yam terdengar suara orang memanggilnya.

"Chow?"

"Tidak, Puan. Saya cuma mahu menghantar beberapa kelengkapan, Puan."

Dan suara cuma tinggal suara. Tidak kelihatan satu jasad pun.


Vasantini. Pemberita Yang Baru Dipecat.

Vasantini tiba di hotel yang serba gelap itu. Dia melihat ada dua buah kereta diletakkan berhampiran hotel itu. Selepas meletakkan keretanya di tempat yang sesuai, Vasantini melangkah masuk ke dalam hotel.

Tang! Tang! Tang! Bunyi jam dinding cukup kuat.

"Merdeka! Merdeka! Merdeka!" Tiba-tiba bayang-bayang manusia semakin lama semakin jelas kelihatan. Kesemua mereka sedang melaungkan perkataan "Merdeka" sekuat-kuat hati.

Melihatkan keadaan yang aneh itu, Vasantini berasa sangat takut. Dia pun menjerit sekuat-kuat hatinya.

"Hantu! Hantu! Hantu! Hantu!"

Encik John, Puan Maya dan dua orang anaknya turut berasa terkejut melihat kehadiran orang ramai yang secara mengejut di hotel itu.

"Hotel apakah ini?" Jerit Encik John dengan pelat lidah Inggerisnya.

Malam itu, bunyi jeritan manusia diselang-seli dengan jeritan merdeka di rumah hantu itu. Apakah yang berlaku kepada mereka sekeluarga. Dan bagaimanakah pula nasib Chow Eng Kiat dan Gloris Yam?

Seorang lelaki berpakaian seperti detektif, dengan kot berjubah hitamnya, dan topi koboi lebar hitamnya, dan kaca matanya yang sekali-kali berkilauan disinari cahaya kilat, dengan wajah yang serius berdiri di tengah hujan, menghadap pintu besar hotel berhantu itu.

"Ianya berlaku, sekali lagi. Sudah sah, khabar angin mengenai tempat ini benar belaka," kata lelaki itu kepada dirinya sendiri. Rupa-rupanya dia mahu menyiasat kewujudan hotel misteri itu, yang hanya akan muncul, pada waktu malam hujan lebat.

NOTA: Cerita ini sedang diproses sebagai sebuah novel. Dua entri ini adalah ringkasan bab pertamanya. Nantikan kemunculannya! Terima kasih atas sokongan yang telah para pembaca berikan. Selamat menyambut Hari Kebangsaan ke-51 dan Salam Ramadhan.

Khamis, Ogos 28, 2008

MP3 Doa Berbuka Puasa - Audio

Ucapan Selamat Sempena Ramadhan Bulan Mulia

Petikan ucapan Imam As-Syahid Hassan Al-Banna sempena kedatangan Ramadhan Al-Mu'azzhom

Kita panjatkan puji syukur ke hadrat Allah swt. Kita ucapkan selawat dan salam untuk junjungan kita Nabi Muhammad, juga untuk segenap keluarga dan sahabatnya, serta siapa sahaja yang menyerukan dakwahnya hingga ke hari kiamat.

Wahai Ikhwan yang mulia. Saya sampaikan salam penghormatan Islam, salam penghormatan dari sisi Allah yang diberkati dan baik:

Assalamua'laikum wa rahmatullah wa barakatuh...

Pada malam ini, yang merupakan akhir bulan Sya’ban, kita menutup siri kajian kita tentang Al-Qur’anul Karim, tentang kitab Allah swt. Insya Allah, pada sepuluh malam yang pertama bulan Syawal, kita kembali kepada tema tersebut. Setelah itu kita akan membuka siri baru dari ceramah-ceramah Ikhwan, yang temanya insya Allah: Kajian-Kajian tentang Sirah Nabi dan Tarikh Islam.

Ramadhan adalah bulan perasaan dan ruhani, serta saat untuk menghadapkan diri kepada Allah. Sejauh yang saya ingat, ketika bulan Ramadhan menjelang, sebagian Salafush Shalih mengucapkan selamat tinggal kepada sebagian lain sampai mereka berjumpa lagi dalam shalat ‘Id. Yang mereka rasakan adalah ini bulan ibadah, bulan untuk melaksanakan shiyam (puasa) dan qiyam (shalat malam) dan kami ingin menyendiri hanya dengan Tuhan kami.

Ikhwan sekalian, sebenarnya saya berupaya untuk mencari kesempatan untuk mengadakan kajian Selasa pada bulan Ramadhan, tetapi saya tidak mendapatkan waktu yang sesuai. Jika sebagian besar waktu selama setahun telah digunakan untuk mengadakan kajian-kajian tentang Al-Qur’an, maka saya ingin agar waktu yang ada di bulan Ramadhan ini kita gunakan untuk melaksanakan hasil dari kajian-kajian tersebut. Apalagi, banyak di antara ikhwan yang melaksanakan shalat tarawih dan memanjangkannya, sampai mengkhatamkan Al-Qur’an satu kali di bulan Ramadhan. Ini merupakan cara mengkhatamkan yang indah. Jibril biasa membacakan dan mendengarkan bacaan Al-Qur’an dari Nabi saw. Sekali dalam setahun.

Nabi saw. mempunyai sifat dermawan, dan sifat dermawan beliau ini paling menonjol terlihat pada bulan Ramadhan ketika Jibril membacakan dan mendengarkan bacaan Al-Qur’an beliau. Beliau lebih dermawan dan pemurah dibandingkan dengan angin yang ditiupkan. Kebiasaan membacakan dan mendengarkan bacaan Al-Qur’an ini terus berlangsung sampai pada tahun ketika Rasulullah saw. diberi pilihan untuk menghadap kepada Ar-afiq Al-A’la (Allah swt.), maka ketika itu Jibril membacakan dan mendengarkan bacaan Al-Qur’an beliau dua kali. Ini merupakan isyarat bagi Nabi saw. bahawa tahun ini merupakan tahun terakhir beliau hidup di dunia.

Ikhwan sekalian, Ramadhan adalah bulan Al-Qur’an. Rasulullah saw. pernah bersabda mengenainya ;
“Puasa dan Al-Qur’an itu akan memberikan syafaat kepada hamba di hari kiamat. Puasa akan berkata, ‘Ya Rabbi, aku telah menghalangi-nya dari makan dan syahwat, maka perkenankanlah aku memberikan syafa ‘at untuknya.’ Sedangkan Al-Qur’an akan berkata, ‘Ya Rabbi, aku telah menghalanginya dan tidur di malam hari, maka perkenankan aku memberikan syafaat untuknya. ‘Maka Allah memperkenankan keduanyamemberikan syafaat. ”
(HR. Imam Ahmad dan Ath Thabrani)

Wahai Ikhwan, dalam diri saya terbetik satu pemikiran yang ingin saya bicarakan. Kerana kita berada di pintu masuk bulan Puasa, maka hendaklah pembicaraan dan renungan kita berkaitan dengan tema bulan Ramadhan.

Ikhwan sekalian, kita telah berbicara panjang lebar tentang sentuhan perasaan cinta dan persaudaraan yang dengannya Allah telah menyatukan hati kita, yang salah satu dampaknya yang paling terasa adalah terwujudnya pertemuan ini kerana Allah. Bila kita tidak akan berjumpa dalam masa empat pekan atau lebih, maka bukan berarti bara perasaan ini harus padam atau hilang. Kita tidak mesti melupakan prinsip-prinsip luhur tentang kemuliaan dan persaudaraan kerana Allah, yang telah dibangun oleh hati dan perasaan kita dalam majelis yang baik ini.

Sebaliknya, saya yakin bahawa ia akan tetap menyala dalam jiwa sampai kita biasa berjumpa kembali setelah masa percutian ini, insyaAllah. Jika ada salah seorang dari Anda melaksanakan shalat pada malam Rabu, maka saya berharap agar ia mendoakan kebaikan untuk ikhwannya. Jangan Anda lupakan ini! Kemudian saya ingin Anda selalu ingat bahawa jika hati kita merasa dahaga akan perjumpaan ini selama minggu-minggu tersebut, maka saya ingin Anda semua tahu bahawa dahaganya itu akan dipuaskan oleh mata air yang lebih utama, lebih lengkap, dan lebih tinggi, yaitu hubungan dengan Allah swt., yang merupakan cita-cita terbaik seorang mukmin bagi dirinya, di dunia maupun akhirat.

Kerana itu, Ikhwan sekalian, hendaklah Anda semua berusaha agar hati Anda menyatu dengan Allah swt. Pada malam-malam bulan mulia ini. Sesungguhnya puasa adalah ibadah yang dikhususkan oleh Allah swt. bagi diri-Nya sendiri.

“Semua amalan anak Adam adalah untuknya, kecuali puasa. la untuk-Ku dan Aku akan memberikan balasannya.”

Ini, wahai Akhi, mengisyaratkan bahawa setiap amal yang dilaksanakan oleh manusia mengandung manfaat lahiriah yang bisa dilihat, dan di dalamnya terkandung semacam bagian untuk diri kita. Kadang-kadang jiwa seseorang terbiasa dengan shalat, sehingga ia ingin melaksanakan banyak shalat sebagai bagian bagi dirinya. Kadang-kadang ia terbiasa dengan dzikir, sehingga ia ingin banyak berdzikir kepada Allah sebagai bagian bagi dirinya.

Kadang-kadang ia terbiasa dengan menangis kerana takut kepada Allah, maka ia ingin banyak rnenangis kerana Allah sebagai bagian bagi dirinya. Adapun puasa, wahai Akhi, di dalamnya tidak terkandung apa pun selain larangan. Ia harus melepaskan diri dari bermacam keinginan terhadap apa yang menjadi bagian dirinya. Bila kita terhalang untuk berjumpa satu sama lain, maka kita akan banyak berbahagia kerana bermunajat kepada Allah swt. Dan berdiri di hadapan-Nya, khusus-nya ketika melaksanakan shalat tarawih.

Ikhwan sekalian, hendaklah senantiasa ingat bahawa Anda semua berpuasa kerana melaksanakan perintah Allah swt. Maka berusahalah sungguh-sungguh untuk beserta dengan Tuhan Anda dengan hati Anda pada bulan mulia ini. Ikhwan sekalian, Ramadhan adalah bulan keutamaan. Ia mempunyai kedudukan yang agung di sisi Allah swt. Hal ini telah dinyatakan dalam kitab-Nya,

“(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Qur’an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang haq dan yang batil).”
(Al-Baqarah:185)

Wahai Akhi, pada akhir ayat ini Anda mendapati:

“Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu.”
(Al-Baqarah: 185)

Puasa adalah kemanfaatan yang tidak mengandung bahaya. Dengan penyempurnaan puasa ini, Allah swt. akan memberikan hidayah kepada hamba-Nya. Jika Allah memberikan taufiq kepada Anda untuk menyempurnakan ibadah puasa ini dalam rangka menaati Allah, maka ia adalah hidayah dan hadiah yang patut disyukuri dan selayaknya Allah dimahabesarkan atas karunia hidayah tersebut.

“Dan hendaklah kalian mencukupkan bilangannya dan hendaklah kalian mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepada kalian, supaya kalian bersyukur.”
(Al-Baqarah: 185)

Kemudian, lihatlah wahai Akhi, kesan dari semua ini.

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah) bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang mendoa apabila ia berdoa kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.”
(Al-Baqarah; 186)

Wahai Akhi, di sini Anda melihat bahawa Allah Yang Maha Benar meletakkan ayat ini di tempat ini untuk menunjukkan bahawa Dia swt. paling dekat kepada hamba-Nya adalah pada bulan mulia ini. Allah swt. telah mengistimewakan bulan Ramadhan. Mengenai hal ini terdapat beberapa ayat dan hadits. Nabi saw. bersabda,

“Jika bulan Ramadhan datang, pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup, setan-setan dibelenggu, kemudian datang seorang penyeru dari sisi Allah Yang Mahabenar swt “Wahai pencari kejahatan, berhentilah! Dan wahai pencari kebaikan, kemarilah!"

Wahai Akhi, pintu-pintu syurga dibuka, kerana manusia berbondong-bondong melaksanakan ketaatan, ibadah, dan taubat, sehingga jumlah pelakunya banyak. Setan-setan dibelenggu, kerana manusia akan beralih kepada kebaikan, sehingga setan tidak mampu berbuat apa-apa. Hari-hari dan malam-malam Ramadhan, merupakan masa-masa kemuliaan yang diberikan oleh Al-Haq swt., agar orang-orang yang berbuat baik menambah kebaikannya dan orang-orang yang berbuat jahat mencari karunia Allah swt. sehingga Allah mengampuni mereka dan menjadikan mereka hamba-hamba yang dicintai dan didekatkan kepada Allah.

Keutamaan dan keistimewaan paling besar bulan ini adalah bahawa Allah swt. telah memilihnya menjadi waktu turunnya Al-Qur’an. Inilah keistimewaan yang dimiliki oleh bulan Ramadhan. Kerana itu, Allah swt. mengistimewakan dengan menyebutkannya dalam kitab-Nya.

”(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Qur’an.”
(Al-Baqarah: 185)

Ada ikatan hakikat dan fisik antara turunnya Al-Qur’an dengan bulan Ramadhan. Ikatan ini adalah selain bahawa Allah telah menurunkan Al-Qur’an di bulan Ramadhan, maka di bulan ini pula Dia mewajibkan puasa. Kerana puasa artinya menahan diri dari hawa nafsu dan syahwat. Ini merupakan kemenangan hakikat spiritual atas hakikat material dalam diri manusia. Ini berarti, wahai Akhi, bahawa jiwa, ruh, dan pemikiran manusia pada bulan Ramadhan akan menghindari tuntutan-tuntutan jasmani. Dalam kondisi seperti ini, ruh manusia berada di puncak kejernihannya, kerana ia tidak disibukkan oleh syahwat dan hawa nafsu. Ketika itu ia dalam keadaan paling siap untuk memahami dan menerima ilmu dari Allah swt. Kerana itu, bagi Allah, membaca Al-Qur’an merupakan Ibadah paling utama pada bulan Ramadhan yang mulia.

Pada kesempatan ini, Ikhwan sekalian, saya akan meringkaskan untuk Anda semua pandangan-pandangan saya tentang kitab Allah swt., dalam kalimat-kalimat ringkas. Wahai Ikhwan yang mulia, tujuan-tujuan asasi dalam kitab Allah swt. dan prinsip-prinsip utama yang menjadi landasan bagi petunjuk Al-Qur’an ada empat:

1. Perbaikan Aqidah

Anda mendapati bahawa Al-Qur’anul Karim banyak menjelaskan masalah aqidah dan menarik perhatian kepada apa yang seharusnya tertanam sungguh-sungguh di dalam jiwa seorang mukmin, agar ia bisa mengambil manfaatnya di dunia dan di akhirat. Keyakinan bahawa Allah swt. adalah Yang Maha Esa, Yang Mahakuasa, Yang menyandang seluruh sifat kesempurnaan dan bersih dari seluruh kekurangan. Kemudian keyakinan kepada hari akhir, agar setiap jiwa dihisab tentang apa sahaja yang telah dlkerjakan dan ditinggal kannya. Wahai Akhi, jika Anda mengumpulkan ayat-ayat mengenai aqidah dalam Al-Qur’an, niscaya Anda mendapati bahawa keseluruhannya mencapai lebih dari sepertiga Al-Qur’an.

Allah swt. berfirman dalam surat Al-Baqarah:
“Hai manusia, beribadahlah kepada Rabb kalian Yang telah menciptakan kalian dan orang-orang yang sebelum kalian, agar kalian bertaqwa. Dialah Yang menjadikan bumi sebagai hamparan bagi kalian dan langit sebagai atap, dan Dia menurunkan air (hujan) dari langit, lalu Dia menghasilkan dengan hujan itu segala buah-buahan sebagai rezeki untuk kalian; kerana itu janganlah kalian mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah padahal kalian mengetahui.”
(Al-Baqarah: 21-22)

Wahai Akhi, setiap kali membaca surat ini, Anda mendapati kandungannya ini melintang di hadapan Anda. Allah swt. juga berfirman dalam surat Al-Mukminun,

“Katakanlah, Kepunyaan siapa-kah bumi ini, dan semua yang ada padanya, jika kalian mengetahui?’ Mereka akan menjawab, ‘Kepunyaan Allah.’ Katakanlah, ‘Maka apakah kalian tidak ingat?’ Katakanlah, ‘Siapakah Yang Empunya langit yang tujuh dan Yang Empunya ‘Arsy yang besar?’ Mereka akan menjawab, ‘Kepunyaan Allah.’ Katakanlah, ‘Maka apakah kalian tidak bertaqwa?’ Katakanlah, ‘Siapakah yang di tangan-Nya berada kekuasaan atas segala sesuatu sedang Dia melindungi, tetapi tidak ada yang dapat dilindungi dari (adzab)-Nya, jika kalian mengetahui?’ Mereka akan menjawab, ‘Kepunyaan Allah.’ Katakanlah, ‘(Kalau demikian), maka dari jalan manakah kalian ditipu?’ Sebenar-nya Kami telah membawa kebenaran kepada mereka, dan sesungguhnya mereka benar-benar orang yang berdusta.”
(Al-Mukminun: 84-90)

Allah swt. juga berfirman di surat yang sama:
“Apabila sangkakala ditiup maka tidaklah ada lagi pertalian nasab di antara mereka pada hari itu dan tidak pula mereka saling bertanya. Barangsiapa yang berat timbangan (kebaikannya) maka mereka itulah orang-orang yang dapat keberuntungan. Dan barangsiapa yang ringan timbangan (kebaikannya), maka mereka itulah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, mereka kekal di dalam neraka Jahanam.”
(Al-Mukminun: 101-103)

Allah swt. juga berfirman:
“Apabila bumi diguncangkan dengan guncangan yang dahsyat. Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung)nya. Dan manusia bertanya, ‘Mengapa bumi (jadi begini)?’ Pada hari itu bumi menceritakan beritanya. Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang demikian itu) kepadanya. Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan yang bermacam-macam, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka. Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrah pun, niscaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat dzarrah pun, niscaya dia akan melihat (balasan)nya pula.”
(Az-Zalzalah: 1-8)

Allah swt. berfirman;
“Hari Kiamat. Apakah hari Kiamat itu? Tahukah kalian apakah hari Kiamat itu?” (Al-Qari’ah: 1-3) Dalam surat lain Allah berfirman, “Bermegah-megahan telah melalaikan kalian. Sampai kalian masuk ke dalam kubur. Janganlah begitu, kelak kalian akan mengetahui (akibat perbuatan kalian itu). Dan janganlah begitu, kelak kalian akan mengetahui.”
(At-Takatsur: 1-4)

Wahai Akhi, ayat-ayat ini menjelaskan hari akhirat dengan pen-jelasan gamblang yang bisa melunakkan hati yang keras.

2. Pengaturan Ibadah

Anda juga membaca firman Allah swt. mengenai ibadah. “Dan dirikanlah shalat dan tunaikanlah zakat.”
(Al-Baqarah: 43)

“…diwajibkan atas kalian berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian.”
(Al-Baqarah: 183)

“…mengerjakan haji adalah kewa-jiban manusia terhadap Allah, yaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah.” (Ali-Imran: 97) Maka aku katakan kepada mereka, “Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun.”
(Nuh: 10)

Dan banyak lagi ayat-ayat lain mengenai ibadah.

3. Pengaturan Akhlak

Mengenai pengaturan akhlak, wahai Akhi, Anda biasa membaca firman Allah swt.
“Dan demi jiwa serta penyempurnaan (ciptaan)-Nya. Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketaqwaannya.”
(Asy-Syams: 7-8)

“…Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan suatu kaum, sehingga mereka mengubah keadaan yang ada dalam diri mereka sendiri.”
(Ar-Ra’d:11)

“Adakah orang yang mengetahui bahawasanya apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu itu benar sama dengan orang yang buta? Hanyalah orang-orang yang berakal sahaja yang dapat mengambil pelajaran. (Yaitu) orang-orang yang memenuhi janji Allah dan tidak merusak perjanjian. Dan orang-orang yang sabar kerana mencari ridha Tuhannya, mendirikan shalat, dan menafkahkan sebagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik). (Yaitu) syurga ‘Adn yang mereka masuk ke dalamnya bersama-sama dengan orang-orang yang shalih dari bapak-bapaknya, istri-istrinya dan anak cucunya, sedang malaikat-malaikat masuk ke tempat-tempat mereka dari semua pintu. (Sambil mengucapkan), ‘Salamun ‘alaikum bima shabartum (keselamatan atasmu berkat kesabaranmu),’ maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu.”
(Ar-Ra’d: 19-24)

Wahai Akhi, Anda mendapati bahawa akhlak-akhlak mulia bertebaran dalam kitab Allah swt. dan bahawa ancaman bagi akhlak-akhlak tercela sangatlah keras.

“Dan orang-orang yang memutuskan apa-apa yang Allah perintahkan supaya dihubungkan dan mengadakan kerusakan di bumi, orang-orang itulah yang memperoleh kutukan dan bagi mereka tempat kediaman yang buruk (Jahanam).”
(Ar-Ra’d: 25)

Inilah peraturan-peraturan tersebut, Ikhwan sekalian, sebenarnya, peraturan-peraturan itu lebih tinggi daripada yang dikenal oleh manusia, kerana di dalamnya terkandung semua yang dikehendaki manusia untuk mengatur urusan masyarakat. Ketika mengupas sekelompok ayat, maka Anda mendapati makna-makna ini jelas “Seperempat Juz Khamr” dalam Al-Quran yang diawali dengan

“Mereka bertanya kepadamu tentang khamr dan judi”
(Al-Baqarah: 219),

lebih dari dua puluh lima hukum praktis: tentang khamr, judi, anak-anak yatim, pernikahan laki-laki dan wanita-wanita musyrik, haid, sumpah, ila’, talak, rujuk, khuluk, nafkah, dan hukum-hukum lainnya yang banyak sekali Anda dapatkan dalam seperempat juz sahaja. Hal ini kerana surat Al-Baqarah datang untuk mengatur masyarakat Islam di Madinah.

Ikhwan tercinta, hendaklah Anda semua menjalin hubungan dengan kitab Allah. Bermunajatlah kepada Tuhan dengan kitab Allah. Hendaklah masing-masing dari kita memperhatikan prinsip-prinsip dasar yang telah saya sebutkan ini, kerana itu akan memberikan manfaat yang banyak kepada Anda, wahai Akhi. Insya Allah Anda akan mendapatkan manfaat darinya.

Semoga selawat dan salam dilimpahkan kepada Sayidina Muhammad dan kepada segenap keluarga dan sahabatnya.

Logo Hari Kemerdekaan Ke-51 2008


Logo Hari Kemerdekaan Ke-51
Sempena sambutan
Hari Kebangsaan Ke-51
31 ogos 2008
Ciptaan ANUARDAN

Rasional Logo
Rekabentuk logo ini diilhamkan daripada 3 figura berpakat dan saling berganting bahu dan berpadu tenaga dalam menuju kejayaan ini melambangkan "Perpaduan Teras Kejayaan".

3 figura manusia saling berganding bahu menunjukkan rakyat yang bekerjasama di antara satu sama lain dalam menjaga keamanan dan memajukan negara.

3 figura manusia digayakan bekerjsama dan berganding bahu adalah mewakili 3 kaum utama di Malaysia yang bersefahaman ini menunjukkan mereka telah mencapai kejayaan dalam perpaduan.

Warna merah simbal keseluruhan rakyat Malaysia.

Warna biru melambangkan perpaduan yang dijalinkan oleh ketiga-tiga kaum di Malaysia.

Warna kuning pula melambangkan sistem Beraja dan Yang Di-Pertuan Agong dan juga bermaksud warna kegemilangan yang dikecapi oleh rakyat Malaysia.


Rabu, Ogos 27, 2008

Proposal Al-Quran: Teknologi Identiti Cap Jari

Menerusi surah di bawah ini, wujudnya panduan mengenai penggunaan cap jari sebagai tanda pengenalan bagi satu-satu manusia.

Allah s.w.t. berfirman:

“Apakah manusia mengira, bahawa Kami tidak akan mengumpulkan (mengembalikan) tulang belulang-nya? Bahkan, sebenarnya Kami berkuasa menyusun (kembali) hujung jari jemarinya dengan sempurna.” (Surah Al Qiyamah : 3-4)

“Jadilah! Maka menjadilah ia.” (Surah Yasin:82)

Dan Al Qur'an itu adalah kitab yang Kami turunkan, yang diberkati, maka ikutilah dia dan bertakwalah agar kalian diberi rahmat. (QS Al-An’aam: 155)

…adalah suatu peringatan, maka barangsiapa yang menghendaki, tentulah ia memperhatikannya. (QS ‘Abasa: 11-12)

Isnin, Ogos 25, 2008

Pelik Bin Ajaib - Rekabentuk Bangunan Unik Siri 6

Bangunan Nipis Sam Kee,
Bangunan Ternipis Dunia, Kanada
Penulis: Amiene Rev (C) 2008

Siapa sangka pada tanah yang sempit, dengan lebar enam kaki (ya, enam kaki lebar), sebuah bangunan setinggi dua tingkat dapat dibina? Itulah yang berlaku pada Bangunan Sam Kee.

Siapa sangka bangunan sesempit enam kaki lebar ini mampu menjana kewangan bagi 13 tapak perniagaan, serentak! Bangunan ini menyediakan perkhidmatan mandi air panas untuk kegunaan penduduk setempat.

Sabtu, Ogos 23, 2008

Testimoni Friendster,Komen MySpace,Perjanjian


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.

Komen Friendster,Testimoni MySpace, Sosial


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.

Jumaat, Ogos 22, 2008

Friendster Comment, MySpace Comment, Persahabatan


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan
lain-lain.

--o--

Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan
lain-lain.

--o--

Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan
lain-lain.

--o--

Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan
lain-lain.

Friendster Comment, MySpace Comment, Tanggungjawab


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.

Friendster Comment, MySpace Comment, Peringatan


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.

Friendster Comment, MySpace Comment, Sabar


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.


--0--


Copy dan Paste Code di bawah ke dalam
Friendster, MySpace, Blog dan lain-lain.How I Meet God?


I do not see God, yet...
but I met the God's love
Written by Amiene Rev (C) 2008

How to meet God? This must be a question with many meaning. I pray so then I can meet God. I have many things to tell to God.

God said, if you wish something. Pray. If that thing is good for me, God will give it or else God will make my path into another way of destiny.

Some people blame God. But that's is not what we should do. There exist many paths of life. But some of us didn't realize which is better and which is the best for us.

So, how I can meet God? There must be a way, but we didn't know. But God give us clues. One of them is pray.

I can't see God for now, but I can see the God's love. Oxygen and air is really important for us. Without them, we die. But God make it free and mostly everywhere. Water is cheaper than petroleum or gold, but without water, we run out of body fluid and we die. God give us rain and water for free. We need light to see the enviroment, so God give us Sun. We need dark to sleep and rest, so God give us night.

Why we should blame God when God give us the most important. But most of us never use it wisely. Some of us pollute the air, pollute the water and many more. The environment become angry. The Sun heated us more. The stinky air attack our lung. Fishes in the sea died and tsunami happened.
How can we meet God like this?

Most of all, God give us a brain for every people. God said in God's words that we are selected to be the world's protagonist because we have brain. But some of us deny the important of the brain to us and to the enviroment.

How can we meet God like this? Think of all of this, I know one way to meet God. It is to pray and to be obedient. But, I realize that I met the God's love. Grateful. God give us the Book, so we can follow the guides.

God give everybody a brain so we can become grateful and use all the God's loves give to us wisely. So then we can finally meet our God.

PCS 010 - Hotel Hantu Hantu Hantu Hantu

PCS010: Parodi Cerita Seram - Siri 10
Hotel Hantu Hantu Hantu Hantu
Penulis: Amiene Rev (C) 2008

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Hayakallah dan salam sejahtera. Dalam siri yang lepas, telah saya terangkan apakah maksud parodi cerita seram. Terima kasih kerana masih setia mengikuti siri kisah hantu ini. Semoga kisah-kisah seram yang dipaparkan di blog ini sedikit sebanyak dapat memberikan kepuasan kepada para pembaca dalam melayari blog ni.

Dan ceritanya pun bermulalah...

Cerita ini adalah mengenai sebuah hotel tinggal yang tidak dijaga atau dimiliki oleh sesiapa lagi. Hotel ini dikatakan sebagai kubu kuat sekalian hantu. Kononnya, pada setiap malam hantu-hantu akan berpesta di hotel tinggal ini.

Lokasinya? Ya, setiap hotel tentulah dibina di sekitar kawasan yang menjadi tumpuan pelancong. Sekurang-kurangnya ada kolam mandi. Iya, hotel ini ada kolam mandi, perkhidmatan limousin dan hidangan mewah pada waktu malam dan... mangsa, untuk diusik.


Encik John, Puan Maya dan dua orang anaknya.

Waktu itu malam gelap. Jam sekitar 11.40 malam. Encik John memandu kereta dalam kedinginan malam. Hujan turun mencurah-curah.

"Abang, bahayalah memandu malam-malam begini. Hujan pun begitu lebat. Tidak nampak jalan di hadapan. Silap-silap jatuh ke longkang," tegur Puan Maya.

"Nak berhenti di mana?" soal Encik John.

Sementara itu kedua-dua orang anak kembar mereka, Nuri dan Eja tidur lena di tempat duduk belakang. Kedua-duanya berpelukan kerana kesejukan.

"Oh, lihat di sana tu, Bang. Itu ada hotel. Hotel Han?"

"Iya itu sebuah hotel! Apa lagi, marilah kita berhenti dan bermalam di hotel itu," ujar Encik John.

Puan Maya ceria dalam kesejukan. Lalu mereka pun berangkat pergi ke hotel tersebut.


Gloris Yam dan Chow Eng Kiat. Pasangan kekasih berdarah panas.

Jam sudah menunjukkan tepat ke angka 11:45 malam. Lagi lima belas minit sebelum pukul 12 malam. Chow Eng Kiat, si jejaka tampan, memandu keretanya dalam keadaan jalan lebat. Gloris Yam, gadis berkulit seputih salji dengan rambut panjang dan lurus ke paras pinggang berpeluk tubuh, terketar-ketar kesejukan. Malam ini sungguh dingin.

"Gue rasa elok loe berhenti saja. Hujan makin lebat nich. Kita perlu cari tempat berteduh." Ya, pasangan kekasih ini berasal dari Indonesia, mereka datang merantau ke negara ini untuk bercuti.

"Tetapi di mana ya? Tidak ketahuan, tidak kelihatan apa pun di hadapan."

"Kok begitu, kenapa loe masih mahu memandu. Mari kita bermalam di hotel itu!" Gloris menundingkan jari telunjuknya ke sebuah bangunan kira-kira 50 meter dari jalan berbecak yang sedang mereka lalui. Sungguh aneh laluan ini, tidak ada sebarang lampu jalanan. Hendak bergantung pada lampu kereta dalam keadaan hujan lebat begini memang tidak memadai. Jawapan terbaik, ialah berhenti berteduh.


Vasantini. Pemberita Yang Baru Dipecat.

Jam ketika itu sudah mendekati sebelah lima puluh minit malam. Hujan lebat, jalan berbecak digenangi air, namun itu semua tidak menghalang gadis India berambut tocang itu daripada leka dibuai perasaan kesal dan kecewanya. Dia terus memandu dan memandu kereta.

Hajat asalnya melalui kawasan ini adalah untuk menenangkan pemikiran, tetapi entah bagaimana, sudah berapa kali dia berpusing-pusing di tempat yang sama. Vasantini tidak sedar akan hal itu, kerana asyik memikirkan nasib hidupnya.

Kereta Perodua Kancil itu terus bergerak perlahan-lahan. Tiba-tiba kilat menyambar, persekitaran menjadi terang seketika.

"Kreekk... Ptak! Ptak! Krakk! Gebumm!" Sebatang pokok Jati Mas tumbang dipanah petir. Lalu jatuh melintang di tengah jalan. Guruh kuat berdentum, Vasantini tersentak dan membrekkan keretanya secara mengejut. Bumper keretanya hampir melanggar pokok balak yang tumbang itu.

"Shit!" Vasantini menyumpah-nyumpah geram. Laluannya sudah terhalang. Mustahil Vasantini dapat mengalihkan pokok kayu balak yang tumbang itu seorang diri.

Tiba-tiba satu lembaga berpakaian ala-ala detektif muncul di hadapan kereta Vasantini. Lembaga itu bertopi koboi, topinya sangat lebar. Dia memakai kot jubah berwarna hitam gelap. Dia berdiri di atas kayu balak yang tumbang. Wajahnya sukar dilihat, yang kelihatan cuma kaca mata bulat dan klasiknya, yang bersinar-sinar diterangi cahaya lampu kereta, menyilaukan pandangan Vasantini.

Lembaga itu melompat dan menghilangkan diri seketika, lalu tiba-tiba dia muncul di cermin sisi pula, betul-betul rapat dengan cermin kereta di bahagian tempat duduk pemandu. Bersebelahan benar dengan Vasantini. Dia mengetuk cermin tingkap Vasantini beberapa kali. Laju. Bajunya basah disimbahi percikan hujan dari langit dan dari tanah. Air hujan menuruni dari beberapa bahagian topi hitam lebar yang kalis air itu.

Dalam keadaan bergementar, Vasantini menurunkan sedikit tingkap cermin kereta Perodua Kancilnya itu, lalu bertanya,"Siapakah encik ini? Apa yang encik mahu?"

Lelaki itu bercakap separa menjerit. Bunyi angin ribut yang kuat, titisan hujan dan guruh memaksanya bercakap dalam keadaan yang sedemikian rupa. Lelaki berpakaian detektif itu, seorang lelaki tua tanpa misai dan janggut memberitahu:

"Cepat! Cepat berpatah balik! Pergi menginap di hotel di belakang sana! Bahaya jika kamu terus menunggu di sini!"

"Kenapa?" tanya Vasantini.

"Jangan banyak tanya. Pergi cepat, sebelum kamu ditimpa bahaya!" tengking lelaki itu. Garang sungguh dia.

Vasantini keliru. Dia baru sahaja dibuang kerja. Baru sahaja cuba mengikis perasaan sedih, kecewa dan kesalnya. Sekarang tiba-tiba dia ditengking oleh seorang lelaki tua berpakaian detektif yang sungguh misteri.

"Cepat! Pergi!" Keras sekali suara lelaki tua itu.

"Encik tidak ikut?" tanya Vasantini lagi.

"Cepat! Pergi! Pergi!!!!!" Lelaki tua itu terus mendesak Vasantini.

"Ba.. baik," Vasantini akur. Dia sendiri tidak tahu kenapa dia harus akur.

Selepas mengundurkan keretanya beberapa meter ke belakang, Vasantini membuat pusingan berbentuk U, dan terus memandu sehinggalah dia menemui sebuah bangunan besar yang bercahaya suram. Pada pintu besar bangunan itu tertulis: "Hotel Han."

Bersambung... mungkin esok, atau minggu hadapan. Cuba teka. Mengantuk amat. Penat. Kroh... kroh... kroh...

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com


NOTA PENULIS: Nampaknya sudah lebih dua bulan setengah, entri bersiri parodi cerita seram ini disiarkan di blog ini. Sudah sepuluh minggu cerita kernit seram ini disiarkan di blog ini. Terima kasih di atas sokongan para pembaca semua. Saya juga meminta maaf sekiranya cerita ini tidak seram. Saya berharap tidak ada pihak yang menciplak atau menerbitkan cerita ini di tempat lain atas apa tujuan sekali pun. Sekiranya anda tertarik dengan cerita ini, beritahulah rakan-rakan, teman dan kenalan yang lain mengenai blog ini. Cerita kali ini bersambung, bersempena dengan... dengan... dengan... dengan... tik... tik... tik...

Isnin, Ogos 18, 2008

Pelik bin Ajaib - Rekabentuk Bangunan Unik Siri 5

Bangunan Robot Bangkok
Simbolik Dunia Kewangan
Penulis: Amiene Rev (C) 2008

Bangunan rekaan arkitek bernama Sumet Jumsai ini terletak di Bangkok, Thailand. Bangunan ini berjaya disiapkan pada tahun 1986 dengan nilai 10 juta Dolar Amerika.

Rekaan bangunan ini melambangkan penggunaan teknologi komputer dalam dunia perbankan di Thailand. Robot yang memiliki mata, antena ini direkacipta untuk Bank Asia.

Bangunan ini membolehkan Sumet menjadi arkitek yang pertama menerima anugerah daripada pihak Muzium Arkitektur dan Rekabentuk Athenaeum, Chicago.

Sumber:
Wikipedia.com

NOTA: Bermula 21 Julai 2008, Siri Rekabentuk Bangunan Unik akan disiarkan setiap hari Isnin.

Jumaat, Ogos 15, 2008

PCS 009 - Makhluk Halus Di Dapur Rumah


PCS009: Parodi Cerita Seram - Siri 9
Makhluk Halus Di Dapur Rumah
Penulis: Amiene Rev (C) 2008

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

Hayakallah dan salam sejahtera. Bertemu lagi kita dalam siri parodi cerita seram. Ramai orang sudah mula tertanya-tanya, apakah parodi? Di sini sebelum saya melanjutkan cerita, maka biarlah saya jelaskan dengan ringkas apa yang dimaksudkan dengan parodi. Mungkin anda pernah dengar perkataan satira. Parodi itu satu bentuk komedi, sindiran atau jenaka. Di sini, saya menjenakakan cerita seram. Penulisan parodi ini sebenarnya memiliki mesej atau teguran atau sindiran yang berkaitan dengan isu-isu tertentu, tetapi, biarlah tidak langsung agar tidak menyinggung perasaan orang lain secara jelas. Saya menjadikan cerita seram itu sebagai medium parodi. Maka jadilah parodi cerita seram.


Dan beginilah ceritanya...

"Emmmakkkk...! Mmmaaakkkk!" Suatu hari Siti memanggil Remlah.

"Iya? Ada apa?" sahut Remlah.

Remlah bukannya ibu kandung Siti. Remlah sekadar pembantu rumah sahaja. Namun kerana sudah sekian lama Siti membesar bersama Remlah, maka Siti yang baru berusia lima tahun itu sudah menganggap Remlah sebagai ibunya. Ibu kandung Remlah, Puan Rohida Samentar adalah seorang ibu tunggal, dan merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya.

"Kamu ini keanak-anakan, sih. Memanggilnya begitu, menakutkan bibi."

Ternyata, Remlah enggan membahasakan dirinya sebagai emak kerana dikhuatiri akan menyinggung perasaan Puan Besar.

"Emak, Siti dapat kawan baru!" beritahu Siti.

"Kawan Siti itu di mana?" Remlah yang sedang sibuk menggosok baju enggan melayan kehendak Siti. Dia sekadar bertanya sahaja sambil terus mengosok baju-baju Puan Besar.

"Di dapur! Emak, itu kawan Siti!" jerit Siti.

"Di mana?" Remlah memanjangkan lehernya, pura-pura memandang ke dapur, tetapi matanya masih tidak lekang memerhatikan kain yang digosoknya.

"Itu yang berwarna hijau itu!" jerit Siti.

"Oh, yang berwarna hijau itu. Ah, sudah ketemu Kroko kamu ya?" Remlah pura-pura sudah nampak 'kawan' Siti. Baginya, 'kawan berwarna hijau' yang berwarna hijau itu ialah patung mainan buaya kepunyaan Siti yang hilang tempoh hari. Siti memanggilnya 'Kroko'.

"Bukan, Mak! Bukan 'Kroko'! Lihatlah, kawan Siti, matanya merah-merah saja!" kata Siti lagi.

"Oh, Alfred. Siti mainlah dulu dengan Alfred. Bibi mahu sudahkan kerja ini. Sebentar..."

"Bukan Alfred! Makk!! Mari! Mari!!" Siti menarik tangan Remlah. Remlah terjinjit-jinjit ke dapur.

"Sitiii!!! Sitiii!!! Kain! Kainnya! Ya, Tuhanku!" Remlah mulai bimbang. Bimbang kalau-kalau pakaian Puan Besar hangit dimakan terma panas seterika elektrik itu.

"Itu! Itu kawan Siti! Comelkan, mak?" Siti tersengih-sengih sehingga sepet mata bulatnya.

Remlah ternganga. Dia menggeletar. Seekor makhluk yang sebaya kanak-kanak berusia dua tahun enam bulan tercegat di dapur. Matanya merah garang, kulitnya agak hijau kekuningan. Sudah pasti kerana kesan revolusi telekomunikasi masa kini.

"Itu kawan Siti. Mari," Siti kelihatan garang menarik tangan Remlah. Dia mahu Remlah mendekati makhluk tersebut.

Liang-liang roma Remlah terasa sejuk. Kaki Remlah lemah longlai.

"Itu... tuyul!!!" Jerit Remlah sekuat-kuat hatinya.

-0-

Sudah beberapa hari Puan Rohida Samentar bercuti gara-gara mahu menjaga Siti. Siti enggan ke taman asuhan kanak-kanak. Siti mengamuk apabila hendak dibawa ke sana. Amukannya lain macam. Siti gigit ibu jari kaki cikgu di taska. Siti gigit ibu jari kawan-kawan di sana.

"Kenapa Siti gigit ibu jari Cikgu Mok?" tanya Puan Rohida Samentar. Cikgu Mok sudah takut dengan Siti.

"Siti tak mahu orang lain, Siti mahu emak!" radang Siti.

"Kan Mama ada di sini?"

"Bukan! Siti mahu Emak!"

Emak yang dimaksudkan oleh Siti itu ialah Remlah, pembantu rumah yang telah melarikan diri tempoh hari.

"Emak kamu itu sudah lari! Habis baju-baju emak kena curi!" Puan Rohida meninggikan suaranya sedikit. Emosi barannya tercetus gara-gara teringatkan perbuatan Remlah.

Puan Rohida menyangka Remlah yang melarikan baju mewahnya. Dia tidak tahu baju mewah itu telah hangus dimakan haba seterika elektrik. Dia tidak tahu ada sesuatu di dapur rumah yang menakutkan Remlah. Dia tidak tahu Siti berkawan dengan makhluk tersebut.

Bukan setakat baju sahaja, barang-barang kemas Puan Rohida juga sudah banyak yang hilang. Buat sementara waktu, Puan Rohida enggan mencari pembantu rumah. Namun, kini, masalah lain pula yang timbul. Siti tidak mahu ke taska.

"Bukan Emak yang curi!"

"Habis, kamu ingat siapa? Toyol?" Nampaknya begitulah sikap Puan Rohida sehingga dia ditakuti oleh orang-orang bawahannya. Seorang majikan yang tegas dan garang, terutama apabila berkaitan dengan soal untung rugi.

"Eh, Mama tahu?" Siti ternganga. "Mama cerdik!"

"Aaa? Mana ada toyol! Semua itu karut!" nafi Puan Rohida.

"Tapi tadi, Mama kata ada!" Siti memuncungkan mulutnya. Keningnya diberatkan ke bawah.

Puan Rohida mati akal.

-0-

Malam itu gelap. Puan Rohida tiba-tiba ternampak kelibat Siti di bucu katilnya. Siti gigit ibu jari Puan Rohida.

"Eish! Budak ni, mana belajar gigit ibu jari kaki ni!"

Minta dibuatkan airlah tu, fikir Puan Rohida di dalam hati. Puan Rohida mengantuk, dia pun memanggil Remlah. Senyap. Selalunya Remlahlah yang buatkan air untuk Siti.

Puan Rohida menepuk dahi. Dia bangkit dari katil. Stresnya masih belum hilang. Dalam keadaan mengantuk itu dia ke dapur. Rumah itu besar. Dapurnya juga besar.

Puan Rohida berjalan perlahan-lahan ke dapur. Lembaga kecil itu mengekorinya.

"Nak air apa?" tanya Puan Rohida. Dia tidak memandang ke arah Siti. Matanya fokus ke arah gelas dan tin-tin berisi serbuk minuman.

"Ara...." Terdengar bisikan jawapan. Halus. Cilik.

"Aaa? Sirap? Sirap dah habislah, sayang."

"Mama buat susulah, ya?" Tidak ada jawapan daripada Siti. Puan Rohida pantas memasukkan beberapa serbuk susu ke dalam gelas. Menuang sedikit air panas dan kemudian air suam. Tidak ada apa-apa bantahan daripada Siti.

Siti ni diam semacam saja, fikir Puan Rohida. Dia mengantuk, dia tidak memandang pun ke belakang. Dia tidak pandang pun ke arah Siti. Puan Rohida terasa seram juga dengan tingkah laku anaknya sejak akhir-akhir ini. Macam dirasuk. Puan Rohida terus mengacau air susu di dalam gelas. Biar larut.

"Dah siap," Puan Rohida lantas berpaling dan memberikan gelas berisi susu itu kepada lembaga kecil yang berada di belakangnya.

Sepasang tangan kecil menyambutnya. Siti meneguk susu itu sedikit.

"Cepat minum." Puan Rohida menyandarkan dirinya pada kabinet dapur, tempat dia membuat air susu untuk Siti.

"Mama..." panggil Siti perlahan.

"Hmmm?"

"Kawan Siti pun nak."

"Aaa? Sayang mengigaulah," Puan Rohida mengeluh. Penat. mengantuk.

"Itu... kawan Siti tu."

Perlahan-lahan, kelihatan seorang anak kecil; seekor toyol, malu-malu, menampilkan dirinya dari balik almari pinggan mangkuk. Matanya merah darah dan agak tersembul keluar. Anak matanya hitam. Kulitnya hijau kekuningan. Pucat.

Toyol itu tersengih. Nampak taring dan gigi-gigi runcingnya. Puan Rohida terkeut. Semangatnya terbang. Dia pengsan.

-0-

Subuh itu, Puan Rohida tersedar. Dia mendapati dirinya di atas katil. Dia melihat jam. Sudah pukul lima pagi.

"Aku mimpi rupanya," bisik Puan Rohida.

"Mama!" Puan Rohida terkejut apabila didapati Siti ada di sebelahnya.

"Eh? Bila masa Siti tidur dengan Mama?"

"Siti jaga Mama," jawab Siti.

"Jaga Mama? Buat apa, sayang?"

"Mama pengsan malam tadi, nasib baik Pak Cik Momok tolong angkat," jujur Siti menjelaskan sambil memandang ke arah sisi katil.

Puan Rohida memandang ke sisi katil. Alangkah terkejutnya Puan Rohida apabila dilihatnya, seekor lembaga berbulu lebat dan tinggi berdiri di sisi katil. Dan, di hujung ibu kakinya, kelihatan kepala seekor toyol, sedang menganga mulut, menampakkan taring dan gigi runcingnya.

"Nak... araaa!!" Nafas panas Toyol itu terasa dekat di ibu jari kakinya Puan Rohida. Ibu jari Puan Rohida terasa seram sejuk. Semangat Puan Rohida terbang. Puan Rohida pengsan lagi.

"Araaa!!!" Toyol itu bersuara lagi. Siti ketawa terkekek-kekek.


SEKIAN.

Sumber: http://dukeamienerev.blogspot.com

NOTA PENULIS: Nampaknya sudah lebih dua bulan, entri bersiri parodi cerita seram ini disiarkan di blog ini. Sudah sembilan minggu cerita kernit seram ini disiarkan di blog ini. Terima kasih di atas sokongan para pembaca semua. Saya juga meminta maaf sekiranya cerita ini tidak seram. Saya berharap tidak ada pihak yang menciplak atau menerbitkan cerita ini di tempat lain atas apa tujuan sekali pun. Sekiranya anda tertarik dengan cerita ini, beritahulah rakan-rakan, teman dan kenalan yang lain mengenai blog ini.

Selasa, Ogos 12, 2008

PENGUMUMAN PENTING Buat Para Pengunjung Blog Duke Amiene Rev

NOTA: Entri-entri terbaru akan disiarkan secara automatik di bawah entri ini:

Hayakallah,


Terlebih dahulu, saya mengucapkan terima kasih buat semua penyokong, peminat, pengunjung dan kenalan sepanjang saya berada di alam blogger. Kewujudan blog adalah sesuatu yang istimewa buat umat manusia. Blog boleh jadi senjata yang terhebat, menyuarakan suara kebebasan manusia menerusi alam siber.

Saya mungkin tidak dapat aktif di blog ini, membalas komen dan sebagainya buat sementara waktu (bermula 12 Ogos 2008), tetapi sudah ada beberapa entri tertentu yang akan disiarkan secara automatik untuk tatapan pembaca. Entri-entri terbaru akan disiarkan secara automatik di bawah entri ini:

Sejarah Blog Duke Amiene Rev
Sejak dilancarkan sejak 12 Ogos 2006 (Entri Pertama) dan sehingga sekarang bilangan pengunjung blog ini sudah pun sekitar 200,000 orang atau lebih. (Statistik Cluster Map yang dipasang sekitar 20 Februari 2007 mencatatkan jumlah bilangan pengunjung melebihi 170,00 orang). Entri yang tersiar sebelum tarikh 12 Ogos 2006 adalah entri atau nota simpanan semata-mata yang ditambah kemudian pada tahun 2006, 2007 dan 2008.

Jumlah ini walau bagaimana pun belum dapat menandingi jumlah pengunjung di Forum Dragonizer yang memiliki jumlah pengunjung sekitar 1,110,000 (satu juta, satu ratus sepuluh ribu), sejak dilancarkan pada 6 Oktober tahun 2004.

Blog Popular
Blog Duke Amiene Rev pernah beberapa kali mengungguli carta Blog Paling Popular di MSJBOX.COM sekitar tahun 2006, dan pernah beberapa kali berada di carta Top Malaysia Website. Selepas mengalami 'crash', saya tidak lagi memasang apa-apa kotak mesej atau shoutbox di blog ini, dan cuma bergantung kepada input komen sebagai ruang maklum balas utama.

Pendirian Blogger
Sebenarnya terdapat banyak ideologi blogger mengenai cara berinteraksi di internet. Antara idealogi yang paling utama ialah, blogger berfahaman kotak mesej itu penting, blogger berfahaman kotak mesej itu tidak penting, blogger berfahaman blog adalah diari peribadi, blogger berfahaman blog adalah satu bentuk terapi diri, blogger berfahaman blog sebagai medan suara bebas, blogger berfahaman blog sebagai alat keusahawanan, blogger berfahaman blog sebagai medan intelektual, blogger berfahaman blog sebagai ruang kebebasan mutlak untuk diri sendiri (egosentrik: ini blog aku, ikut suka hati aku hendak tulis apa) dan sebagainya.

Forum Dragonizer
Duke Amiene Rev adalah kesinambungan daripada Forum Dragonizer. Forum Dragonizer muncul sebagai satu eksperimen bermotifkan akademik dan kaunseling. Tanpa diduga, forum tersebut mendapat perhatian daripada ramai pengunjung, lalu beberapa orang yang aktif dan berkelayakan dipilih sebagai moderator. Forum Dragonizer mewajibkan ahli-ahlinya menggunakan Bahasa Melayu Standard atau Bahasa Melayu Rasmi atau apa-apa bahasa dengan struktur ejaan yang betul. Forum Dragonizer juga tidak menggalakkan ahli-ahlinya bercakap mengenai benda-benda yang sia-sia, selain daripada perkara-perkara yang berkaitan dengan ilmu pengetahuan, motivasi dan kaunseling.

Namun, saya mendapati satu keburukan atau kesan negatif dalam dunia siber, iaitu ketagihan internet atau penglibatan sosial secara siber sebagai satu beban kepada ahli-ahlinya. Terdapat beberapa ahli yang didapati terlalu fokus terhadap aktiviti internet dan susah untuk mengasingkannya daripada kehidupan realiti. Lalu, saya mengambil langkah segera dengan menetapkan peraturan bahawa ahli-ahli tidak boleh melayari Forum Dragonizer jika tidak ada apa-apa perkara penting untuk dibicarakan. Perubahan ini kelihatan dingin, tetapi wajar supaya ahli-ahli lebih fokus kepada tugasan-tugasan hidup di dunia realiti. Saya tidak berbangga jika Forum Dragonizer dikunjungi orang, pada masa yang sama menjadi beban kepada kehidupan nyata.

Lalu sejak itu, semua orang pun berusaha mengejar cita-cita masing-masing. Namun, Forum Dragonizer masih menerima kunjungan sehingga ke hari ini biarpun sudah lama mengalami proses pembekuan. Barangkali cuma proses pembekuan separa yang berlaku.

Tujuan Penulisan Blog
Saya berpendapat internet sebagai medan paling berguna untuk berkongsi pandangan, kemahiran dan ilmu pengetahuan. Oleh sebab fokus utama lebih kepada perkara-perkara yang lebih berkaitan dengan intelektual, maka pengisian entri di blog ini kadangkala agak berat. Mungkin ramai yang tidak sedar kebanyakan entri karya kreatif di blog ini sebenarnya menerapkan pelbagai unsur latihan secara individu. Dalam erti kata lain, blog ini juga medan belajar menulis dan mengkaji.

Blog sebegini biasanya kurang mesra. Mengikut struktur piramid, kita dapat lihat kehendak manusia apabila melayari internet. Bilangan populasi cerdik pandai adalah umpama keluasan bahagian teratas bucu piramid; kecil dan sedikit, manakala bilangan orang biasa-biasa adalah umpama keluasan dasar tapak piramid; luas, sesak dan ramai.

Setiap orang mempunyai tujuan dan pendirian sendiri dalam penulisan blog, tetapi saya berpendapat blog sebagai medan ilmu. Mungkin tidak lama lagi saya akan kerap menulis jurnal ilmiah di blog ini. Bak kata, blog adalah diari. Diari hidup saya boleh dilihat menerusi entri-entri yang mengisi blog ini mengikut kalaan waktu dan usia yang meningkat hari. Dinyatakan secara tersirat untuk difahami oleh orang-orang tersayang, yang sedia mengenali sifat semula jadi saya; dingin tapi prihatin, diam tapi mesra, tidak suka menonjol diri di dunia nyata tetapi masih mampu meraih anugerah tertinggi fakulti dan organisasi, tidak suka menunjuk pandai di dunia nyata tetapi suka menyebarkan ilmu dan kemahiran menerusi internet, tidak suka bercakap perkara-perkara yang merapu tetapi suka bercakap mengenai perkara-perkara yang bermesej, suka berterus terang apabila bersuara dan kadangkala pahit didengar tetapi disayangi dan dihormati oleh ramai kelompok orang di dunia nyata, dan terakhir sekali...

yang terakhir sekali itu... tidak dapat diceritakan di sini, untuk sementara waktu, sebab ia perlu dibuktikan dalam dunia nyata.

Dalam dunia ini saya memegang satu prinsip, generasi muda, generasi akan datang perlu lebih hebat daripada generasi lama. Saya memiliki seorang adik kandung, dan saya berpendapat, adik saya harus menjadi lebih hebat daripada saya, harus mengatasi kebolehan saya... maka itulah kebanggaan saya sebagai seorang abang. Dan jika saya memiliki anak, maka anak itu harus menjadi lebih hebat daripada saya, maka itulah kebanggaan saya sebagai seorang ayah. Sebab, jatuh atau bangunnya sesuatu tamadun bangsa itu ditentukan oleh generasi muda bangsa itu sendiri. Jika generasi muda tidak dapat mengatasi kehebatan generasi lama, maka itulah petanda awal bagi kejatuhan tamadun tersebut pada masa akan datang.

Dan... saya pergi dulu... ini adalah satu pengembaraan. Pengembaraan hidup Amiene Rev. Sampai jumpa lagi!Isnin, Ogos 11, 2008

Pelik bin Ajaib - Rekabentuk Bangunan Unik Siri 4

Perpustakaan Berbentuk Susunan Buku
Terdapat Di Kansas dan Cardiff
Penulis: Amiene Rev (C) 2008

Perpustakaan Awam Cardiff dan Perpustakaan Bandaraya Kansas merupakan dua buah perpustakaan yang direkacipta mengikut gaya susunan buku. Gambar di atas adalah gambar Library District (Kansas City). Dikatakan bagi setiap rekaan buku Berikut adalah judul-judul buku yang tersenarai untuk rekaan perpustakaan tersebut:
 • The Adventures of Huckleberry Finn. Mark Twain. 1884.
 • Black Elk Speaks: Being the Life Story of a Holy Man of the Oglala Sioux. Black Elk as told to John G. Neihardt. 1932.
 • Catch-22: A Novel. Joseph Heller. 1961.
 • Charlotte’s Web. E. B. White. 1952.
 • Cien Años de Soledad/100 Years of Solitude. Gabriel Garcia Marquez. 1967; translated 1970.
 • Collected Poems of Langston Hughes. Langston Hughes. 1994.
 • Fahrenheit 451. Ray Bradbury. 1953
 • Invisible Man. Ralph Ellison. 1952.
 • Journals of Lewis and Clark. Meriwether Lewis. 1804-1806.
 • The Lord of the Rings. J. R. R. Tolkien. 1954-1956.
 • O Pioneers! Willa Cather. 1913.
 • The Republic. Plato 4th Century B.C.
 • Romeo and Juliet. William Shakespeare ca.1599.
 • Silent Spring. Rachel Carson. 1962.
 • A Tale of Two Cities. Charles Dickens. 1859.
 • Tao Te Ching. Lao Tzu. 4th/3rd Century, BCE
 • Their Eyes Were Watching God. Zora Neale Hurston. 1990.
 • To Kill a Mockingbird. Harper Lee. 1960.
 • Truman. David G. McCullough. 1992.
 • Undaunted Courage: Meriwether Lewis, Thomas Jefferson, and the Opening of the American West. Stephen E. Ambrose 1997.
 • Goodnight Moon. Margaret Wise Brown; pictures by Clement Hurd. 1947.
 • Green Eggs and Ham. Dr. Seuss. 1960.
 • Harold and the Purple Crayon. Crockett Johnson. 1955.
 • Little House on the Prairie. Laura Ingalls Wilder. 1953.
 • M. C. Higgins, the Great. Virginia Hamilton. 1974.
 • What a Wonderful World. George David Weiss; pictures by Ashley Bryan. 1995.
 • Winnie the Pooh. A. A. Milne. 1926.
 • The Wonderful Wizard of Oz. L. Frank Baum. 1900.
 • Farm: A Year in the Life of an American Farmer. Richard Rhodes. 1989.
 • Goin’ to Kansas City. Nathan W. Pearson, Jr. 1987.
 • Kansas City, Missouri: An Architectural History, 1826 - 1990. George Ehrlich. 1992.
 • Kansas City, Missouri; Its History and Its People 1808-1908. Carrie Westlake Whitney. 1908.
 • The Kansas City Story for Kids. Monroe Dodd and Daniel Serda. 2000.
 • Mr. Anonymous, the Story of William Volker. Herbert C. Cornuelle. 1951.
 • Tom’s Town, Kansas City and the Pendergast Legend. William M. Reddig. 1986.
 • I Was Right on Time. Buck O’Neil. 1996.
 • Independence Avenue. Eileen Sherman. 1990.
 • PrairyErth: (A Deep Map). William Least Heat-Moon. 1991
 • Messages from my Father. Calvin Trillin. 1996.
 • Mrs. Bridge. Evan Connell. 1959.
 • The O’Donnells. Peggy Sullivan. 1956.
 • Stella Louella’s Runaway Book. Lisa Campbell Ernst. 1998.
 • Virgil Thomson, a Reader: Selected Writings, 1924-1984. 2002.
Sumber:
Wikipedia.comNOTA: Bermula 21 Julai 2008, Siri Rekabentuk Bangunan Unik akan disiarkan pada hari Isnin, setiap minggu.