BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Jun 26, 2007

Dan Telah Kamu Katakan Tadi

Seorang guru kelas meminta aku masuk ke sebuah kelas. Maka, hari ini aku masuk ke kelas yang bukan kepunyaanku. Namun, hari ini, aku menjadikan kelas itu kepunyaanku.

"Ini adalah kelas pelajar yang pasif. Pelajar-pelajarnya semua suka diam-diam. Sukar menjawab sebarang persoalan." Maklum guru tersebut.

Pada hari ini, di dalam kelas, ada seorang pelajar bernama Schindel, yang tidak berpuas hati dengan peraturan sekolah, yang mahu setiap pelajar menggondolkkan kepala. Aku bertanya kepada Schindel dan rakan-rakannya.

"Status kalian semua adalah sama seperti seorang askar. Tahukah kalian, apakah persamaan kalian dengan askar?"

Georgvachen menafikan. "Mustahil, mana mungkin kami semua adalah sama seperti askar!"

Lalu aku memberikan pelbagai klu. Dan berdasarkan klu-klu tersebut, mereka memberikan jawapan-jawapan yang kelakar.

"Kasut."

"Stokin."

"Baju."

"Jam tangan."

Dan masa berlalu. Tanpa sebarang jawapan yang memuaskan hati. Kelas yang terkenal pasif itu menjadi hangat dengan perbicaraan mengenai diri mereka sendiri. Status mereka sendiri. Oh, benar-benar, pelajar ini sudah lapuk otaknya, dan sekarang sudah cuba mengasah parang dan menyapu debu-debu karat pada matanya.

Schindel sudah mula berputus asa. Meminta jawapan pintas daripadaku.

"Walau bagaimana sukar pun, kamu harus cuba mencari jawapannya sendiri, kerana soalan ini tidak berguna jika aku, sebagai guru kamu, yang menjawab untukmu."

"Jawapan untuk soalan ini harus lahir dari hati kamu, dan kamu harus menghayati setiap perbuatan kamu, lalu apabila jawapan untuk soalan ini dapat kamu berikan, maka...

persoalan kamu, mengenai kenapa kamu harus menggondolkan kepala setiap daripada kamu akan terjawab atau terhapus dengan sendirinya."

Loceng berbunyi. Seorang guru wanita datang ke kelas itu.

"Bergantung kepada kamu..."

"Hanya kamu..."

Lalu, kemudian, guru wanita itu diserang dengan pertanyaan daripada para pelajar yang aku di kelas itu tadi.

Di bilik guru, guru wanita itu datang dan bertanya kepadaku:

"Apa jawapannya, budak-budak itu bertanya soalan itu kepadaku?"

Kelas yang pasif itu, pasti akan ceria, dan pasti akan keluar dari liang nafas zombi, selepas berjaya mencari jawapan untuk persoalan ini, dengan sendirinya.

Oh, ya. Bob akan berangkat ke London. Sepatutnya hari ini. Dia bertukar sekolah.

Isnin, Jun 25, 2007

Kajian Yang Memedihkan Tetapi Penting

Orang kata, budak-budak zaman sekarang sukar dikawal. Orang kata, kanak-kanak paling susah untuk diajar di dalam kelas. Orang kata, lebih senang mengajar remaja berbanding mengajar kanak-kanak.

Aku mencipta hipotesis. Mengkaji kebenaran kata-kata ini. Untuk beberapa minggu pertama, aku mengajar seperti biasa. Kemudian, aku merendahkan tahap kawalan dan ketegasan dalam pengajaran secara berperingkat untuk melihat apa yang akan berlaku.

Pada tahap tertentu, pelajar mula mendapat 'kunci' untuk berlaku nakal lagi 'comel' di dalam kelas. Dengan membiarkan keadaan ini, aku membiarkan pelajar-pelajar 'naik kepala' untuk beberapa ketika. Kemudian, aku mengkaji tahap keberkesanan pengajaran, melihat hasil pembelajaran.

Malam ini, aku meningkatkan tahap ketegasan kepada tahap yang asal. Hasilnya amat memuaskan. Di sini, aku dapat lihat perkaitan antara perlakuan pembelajaran dengan hasil pembelajaran. Kajian ini memang memedihkan, namun seperti apa yang aku pernah catatkan dulu.

Di asrama, aku adalah kawan atau ayah kepada murid-murid aku, di sekolah, aku adalah seorang guru yang tegas. Kajian ini memedihkan hati, sebab aku harus menahan perasaan simpati melihat murid-murid aku, terkejut melihat guru mereka kembali ke tahap asal.

Ada yang kelihatan seolah-olah hendak menangis, namun, sebagai seorang guru, aku harus tetap dengan pendirian aku. Hasil kajian ini sungguh menyenangkan. Seterusnya, aku mahu lihat, dalam beberapa hari ini, apakah peningkatan yang dapat dilihat dalam diri pelajar-pelajar ini.

Aku harus mengekalkan tahap perlakuan pelajar dalam pembelajaran pada tahap ini untuk beberapa minggu, kerana ada hasil pembelajaran yang perlu ditingkatkan dengan menggunakan tahap perlakuan pelajar pada peringkat ini.

Aku berpegang pada pendapat aku sejak dulu, bahawa guru yang menguasai ilmu psikologi, adalah raja dalam dunia pendidikan. Dia berupaya mengawal seorang atau seluruh dunia, dan dari titik inilah lahirnya pemimpin-pemimpin dunia... dari keringat seorang guru dan dengan izin Tuhan Yang Maha Esa.

Jumaat, Jun 22, 2007

Pendapat: 10 asas menyemarakkan kokurikulum di sekolah

Entri ini mengandungi pendapat ringkas berdasarkan artikel yang dipetik dari www.utusan.com.my. Pendapat oleh Amiene Rev (C) 2007.

PENGURUSAN sekolah disaran melaksanakan beberapa inisiatif sendiri untuk menggalakkan penyertaan pelajar dalam aktiviti kokurikulum.

Sehubungan dengan itu, kata Setiausaha Parlimen Kementerian Pelajaran, P. Komala Devi, pihaknya menggariskan 10 pendekatan yang boleh dijadikan asas iaitu:

1. Memberi wajaran yang sesuai kepada kegiatan kokurikulum supaya kurikulum dan aktiviti kokurikulum boleh saling melengkapi dalam proses pendidikan di sekolah.

Pendapat: Kokurikulum dan kurikulum harus saling berkaitan dari segi komitmen masa, jadual dan aktiviti. Memadankan elemen-elemen tertentu dalam akademik dengan aktiviti kokurikulum adalah salah satu cara meningkatkan kefahaman konsep secara praktik.

2. Menambahkan bilangan pasukan badan beruniform, persatuan/kelab dan sukan serta mempelbagaikan aktiviti tersebut, dengan tujuan memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dengan aktif secara individu, kumpulan dan beramai-ramai.


Pendapat: Idea menambahkan bilangan pasukan badan beruniform adalah bagus. Saya juga mencadangkan agar pihak sekolah memperbgaikan struktur organisasi kepimpinan pelajar bagi memberi peluang dan pendedahan kepada lebih ramai pelajar untuk mempelajari dan meningkatkan daya kepimpinan masing-masing. Contohnya Kelab Pengakap 1 dengan ahli-ahli majlis tertingginya, Kelab Pengakap 2 dengan ahli-ahlinya dan sebagainya.


3. Melibatkan pelajar daripada semua kaum dalam semua aktiviti kokurikulum di mana-mana yang sesuai, untuk tujuan pemupukan perpaduan.

Pendapat: Secara umumnya, kaum-kaum di negara kita dilihat dapat hidup dalam satu tanah yang sama, namun dengan adanya penglibatan atau integrasi kaum, masyarakat kita akan lebih dapat mengenali antara satu sama lain.


4. Melibatkan Jawatankuasa Bimbingan Pelajar Sekolah (JBPS), Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), guru dan pelajar dalam perancangan dan pelaksanaan aktiviti kokurikulum.

Pendapat: Penglibatan ibu bapa dalam aktiviti sekolah merupakan salah satu ciri penting dalam pembentukan Sekolah Penyayang.


5. Melibatkan murid dan pihak sekolah dalam aktiviti khidmat masyarakat.

Pendapat: Pelajar tidak seharusnya dibiarkan terlalu fokus atau taksub terhadap pencapaian kendiri sahaja. Nilai-nilai murni seperti prihatin terhadap masyarakat, suka memberi sumbangan dan rasa bertanggungjawab terhadap masyarakat setempat perlu dipupuk sedari alam sekolah.

6. Merancang dengan teliti aktiviti kokurikulum bagi menetapkan matlamat yang dikehendaki.

Pendapat: Perancangan aktiviti kokurikulum haruslah selari dengan jadual persekolahan, pengurusan kewangan dan peristiwa-peristiwa penting tahunan untuk memastikan kelancaran dan keberkesanan dalam mencapai matlamat yang dikehendaki.


7. Merekod dan menilai kemajuan aktiviti kokurikulum yang dijalankan.

Pendapat: Kokurikulum yang dilaksanakan haruslah direkod dan dinilai dari semasa ke semasa supaya strategi dapat ditingkatkan.

8. Mengadakan pertandingan dengan melibatkan semua pelajar,

9. Mengadakan penyeliaan dan penilaian yang sistematik secara berterusan.

10. Memberi penghargaan kepada murid dan pihak lain, dari semasa ke semasa.

Khamis, Jun 21, 2007

Anak-anak Murid Suka Mendengar Ceritaku

Memandangkan aku bertanggungjawab sebagai salah seorang warden di sekolah ini, tugas aku adalah untuk memastikan keselamatan dan kedamaian di asrama sekolah ini. Pada waktu malam minggu, aku suka meluangkan masa bersama anak-anak muridku.

Anak-anak murid aku suka mendengar aku bercerita. Kadangkala dalam satu malam, aku bercerita lebih daripada 10 buah cerita kepada anak-anak muridku. Mereka tidak berhenti-henti meminta aku bercerita. Selepas tamat satu cerita, mereka meminta aku bercerita lagi. Kata mereka, mereka seronok mendengar ceritaku.

Setiap kali mereka meminta, maka setiap kali itulah juga secara spontan, aku menulis cerita-ceritaku di dalam otak, menyusun plot-plot dengan pantas, lalu bercerita kepada anak-anak muridku. Hentam sajalah. Lalu terjadilah cerita dengan permulaan dan penamatnya.

Keesokan harinya, aku mendapati cerita-cerita yang aku lisankan kepada mereka, telah tersebar kepada anak-anak muridku yang lain. Mereka mengulangi cerita-cerita yang kusampaikan malam tadi kepada kawan-kawan mereka yang lain pula.

Seronok benar. Aku semakin yakin untuk menulis cerita, cerita-ceritaku menarik perhatian anak-anak ini. Menarik sekali, cerita-cerita ini disampaikan secara lisan dan spontan.

Alhamdulillah.

Pada malam seterusnya, mereka meminta aku bercerita lagi dan lagi. Namun aku meminta mereka menunggu pada malam minggu yang seterusnya.

"Ketuk-ketuk!" Seorang murid berbangsa Cina datang ke bilikku.

"Assalamualaikum." Murid Cina beragama Buddha ini memberi salam kepadaku.

Ah, nampaknya aku harus menamatkan penulisan aku di blog ini pada hari ini. Anak muridku sudah datang dan mengajakku makan malam di Dewan Makan.

Aku mengamalkan polisi dan prinsip tertentu di sekolah ini. Di asrama, aku bagaikan ayah atau penjaga mereka, di sekolah, aku adalah seorang guru yang tegas dan boleh menjadi garang sekiranya keadaan memerlukan aku bertindak sedemikian.

Awal-awal lagi aku telah jelaskan, jangan kecil hati kalau dimarahi semasa di dalam kelas, sebab ini adalah tanggungjawab aku sebagai seorang guru.

Roket Datang Lagi

Kalau dunia ini, satu-satunya kenderaan yang boleh digunakan ialah roket, maka semua manusia akan mementingkan bahan api petrol sebagai sumber utama. Betulkah?

Bagaimana pula roket yang menggunakan teknologi H20 atau Nitrogen atau arang batu? Bagaimana pula dengan roket yang menggunakan perasaan kasih sayang untuk dilancarkan? Semua ini akan menjadi kenyataan.

Ketika itu, lima orang anak muda telah pun tiba di pinggiran pantai. Bagi mereka, ini adalah satu-satunya roket yang paling hebat. Roket ini tidak menggunakan wang atau material seperti mana-mana roket yang biasa dibuat. Malah, Amerika Syarikat, Rusia, China, Jerman, India, Jepun dan Bangladesh turut hairan kenapa roket ini begitu murah untuk dibuat.

Rahsia ini cuma diketahui oleh mereka berlima. Ini adalah detik bersejarah buat rakyat Malaysia, khususnya... Amiene Rev.

Isnin, Jun 18, 2007

Izinkan Banjir Itu Pergi

Kuala Lumpur pada 10 Jun lalu dilanda banjir yang disifatkan sebagai terburuk sejak 2003 apabila beberapa kawasan utama bandar raya ditenggelami air sehingga satu meter. Banjir di Kuala Lumpur dapat diatasi jika:
 • Sungai dibersih dan dibesarkan lagi.
 • Lebih banyak Terowong SMART dikorek.
 • Lebih banyak kolam takungan air dibina.
 • Buat terusan bagi sokong aliran sungai.
 • Kalau hujan lebat tentu berlaku banjir.
 • Manusia punya asa, Tuhan punya kuasa.
Manakah jawapan di atas paling sesuai?

Diubahsuai berdasarkan undian di web
www.utusan.com.my

Khamis, Jun 14, 2007

Terlupa Seketika

Keseronokan mendidik di sekolah ini membuatkan aku dengan tidak sengaja terlupa kehendak aku sebagai seorang penulis novel. Lantaran itu, hari ini aku kembali menjejak peluang untuk menulis sebarang dua kata untuk mengisi ruang di blog ini.

Aku sangat-sangat gembira kerana sekali lagi berpeluang bertemu dengan keluarga angkat aku. Ada khabar mengatakan keluarga angkat aku sudah berpindah ke negara lain tetapi khabar itu ternyata angin yang halus tiupannya.

Sebaik-baik sahaja mendengar suara ayah angkatku, kebetulan seorang rakan pendidik di sini ingin berubat, lalu aku berpeluang membawa diri ke rumah keluarga angkatku.

Aku akan membawa pulang seekor kucing untuk ayah dan ibu angkat aku di sini. Kucing dari sekolah ini. Kucing di sekolah ini banyak.

Ya, tiba-tiba aku rasa terlalu banyak perkara untuk diceritakan, tetapi tunggulah. Segala pengalaman menarik yang aku lalui di sekolah ini akan diceritakan dalam suatu bentuk yang lain. Aku akan berada di sekolah ini sehingga penghujung tahun ini.

Hari ini aku berpeluang mencungkil masa untuk bermain tenpin bowling di dewan bowling di sekolah ini. Kolam renang pula sudah lama tidak aku jejak. Aku tidak suka dengan cuaca panas ketika ini. Sekali sekala ternampak kelibat warga Rusia pada petang hari.

Kata orang, pemanasan global sekarang merupakan salah satu isu penting dalam dunia. Ada orang menggunakan istilah perubahan cuaca. Namun pemanasan global merupakan fokus utama yang menjadi salah satu bahagian dalam perubahan cuaca.

Mengajar memang seronok. Seronok apabila melihat hasilnya. Ya, begitulah!

Sabtu, Jun 09, 2007

Pengarah Filem dan Krew Filem Pilihan Amiene Rev

Berikut adalah beberapa nama pengarah filem dan krew filem pilihan yang sempat disenaraikan dalam entri ini.

Johnny To (Pengarah) - Running Out Of Time (1999)

 • Kredit: Julien Carbon dan Laurent Courtiaud (Penulis skrip)

M. Night Shyamalan (Pengarah) - The Sixth Sense (1999), Lady In The Water (2006)


David Johnson - (Sinematografi)

Genre: Drama

1. On a Clear Day (2005) [Sinematografi]
2. Bienvenue au gîte (2003) [Sinematografi]
... aka Bed and Breakfast (Antarabangsa: Judul Inggeris)
3. Tube Tales (1999) (TV) [Sinematografi]
4. Hilary and Jackie (1998) [Sinematografi]
5. Basil (1998) [Sinematografi]
6. The Mill on the Floss (1997) (TV) [Sinematografi]
7. Basil (1997) [Operator Kamera]
8. Saint-Ex (1996) [Sinematografi] [Operator Kamera]
9. Othello (1995) [Sinematografi]

Genre: Komedi
1. Bienvenue au gîte (2003) [Sinematografi]
... aka Bed and Breakfast (Antarabangsa: Judul Inggeris)
2. The Martins (2001) [Sinematografi] [Operator Kamera]
3. Football (2001) [Sinematografi] [Operator Kamera]
4. Honest (2000) [Sinematografi] [Operator Kamera]
5. An Ideal Husband (1999) [Sinematografi]
6. Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence (1998) [Sinematografi]
... aka The Very Thought of You (USA)
7. "The Comic Strip Presents..." [Pembantu Kamera] [Sinematografi] [Focus Puller]
- The Yob (1988) TV Episode [Sinematografi]
- Private Enterprise (1986) TV Episode [Pembantu Kamera]
- Consuela, or, the New Mrs. Saunders (1986) TV Episode [Pembantu Kamera]
- Slags (1984) TV Episode [Pembantu Kamera]
- Eddie Monsoon, a Life (1984) TV Episode [Pembantu Kamera]
(4 more)

Genre: Seram
1. Resident Evil: Extinction (2007) [Sinematografi]
2. AVP: Alien vs. Predator (2004) [Sinematografi]
... aka Alien vs. Predator (Germany) (USA: judul pendek)
... aka AVP (USA: promotional abbreviation)
... aka AVP: Alien vs. Prédateur (Canada: judul French)
3. Resident Evil (2002) [Sinematografi] [Operator Kamera]
... aka Resident Evil (France) (Germany)
4. The Darkening (1995) [Second Pembantu Kamera]
... aka Dark Encounters
... aka The Black Gate (USA: Judul DVD)
5. Alien (1979) [Second Pembantu Kamera]
... aka Alien: The Director's Cut (USA: director's cut)

Genre: Romantis
1. Bienvenue au gîte (2003) [Sinematografi]
... aka Bed and Breakfast (Antarabangsa: Judul Inggeris)
2. An Ideal Husband (1999) [Sinematografi]
3. Basil (1998) [Sinematografi]
4. Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence (1998) [Sinematografi]
... aka The Very Thought of You (USA)
5. Clash of the Titans (1981) [Second Pembantu Kamera]

Genre: Sci-Fi
1. Resident Evil: Extinction (2007) [Sinematografi]
2. AVP: Alien vs. Predator (2004) [Sinematografi]
... aka Alien vs. Predator (Germany) (USA: judul pendek)
... aka AVP (USA: promotional abbreviation)
... aka AVP: Alien vs. Prédateur (Canada: judul French)
3. Resident Evil (2002) [Sinematografi] [Operator Kamera]
... aka Resident Evil (France) (Germany)
4. Arena (1985) (V) [Focus Puller]
5. Alien (1979) [Second Pembantu Kamera]
... aka Alien: The Director's Cut (USA: director's cut)

Genre: Thriller
1. Resident Evil: Extinction (2007) [Sinematografi]
2. AVP: Alien vs. Predator (2004) [Sinematografi]
... aka Alien vs. Predator (Germany) (USA: judul pendek)
... aka AVP (USA: promotional abbreviation)
... aka AVP: Alien vs. Prédateur (Canada: judul French)
3. Resident Evil (2002) [Sinematografi] [Operator Kamera]
... aka Resident Evil (France) (Germany)
4. The Sight (2000) (TV) [Sinematografi]
5. Alien (1979) [Second Pembantu Kamera]
... aka Alien: The Director's Cut (USA: director's cut)

Genre: Aksi
1. Resident Evil: Extinction (2007) [Sinematografi]
2. AVP: Alien vs. Predator (2004) [Sinematografi]
... aka Alien vs. Predator (Germany) (USA: judul pendek)
... aka AVP (USA: promotional abbreviation)
... aka AVP: Alien vs. Prédateur (Canada: judul French)
3. Resident Evil (2002) [Sinematografi] [Operator Kamera]
... aka Resident Evil (France) (Germany)
4. Clash of the Titans (1981) [Second Pembantu Kamera]

Genre: Dokumentari
1. The Star, the Castle & the Butterfly (1991) [Sinematografi]
2. Chasing Shadows (1991) [Sinematografi]
3. The Sabbath Bride (1988) [Sinematografi]
4. Cane Toads (1988) [Graphic Artist]
... aka Cane Toads: An Unnatural History

Genre: Filem Pendek
1. Football (2001) [Sinematografi] [Operator Kamera]
2. The Star, the Castle & the Butterfly (1991) [Sinematografi]
3. The Universe of Dermot Finn (1988) [Sinematografi]
4. Jazzin' for Blue Jean (1984) (V) [Focus Puller]

Genre: Misteri
1. The Sight (2000) (TV) [Sinematografi]
2. The Darkening (1995) [Second Pembantu Kamera]
... aka Dark Encounters
... aka The Black Gate (USA: Judul DVD)
3. An Unsuitable Job for a Woman (1982) [First Pembantu Kamera]

Genre: Biografi
1. Hilary and Jackie (1998) [Sinematografi]
2. Saint-Ex (1996) [Sinematografi] [Operator Kamera]

Genre: Fantasi
1. Saint-Ex (1996) [Sinematografi] [Operator Kamera]
2. Clash of the Titans (1981) [Second Pembantu Kamera]

Genre: Muzik
1. Hilary and Jackie (1998) [Sinematografi]
2. Jazzin' for Blue Jean (1984) (V) [Focus Puller]

Genre: Sukan
1. The Ride (2002) [Sinematografi]
... aka Joy-Rider
2. Football (2001) [Sinematografi] [Operator Kamera]

Genre: Pengembaraan
1. Clash of the Titans (1981) [Second Pembantu Kamera]

Genre: Keluarga
1. Clash of the Titans (1981) [Second Pembantu Kamera]

Genre: Muzikal
1. Arena (1985) (V) [Focus Puller]


Hans Zimmer (Komposer - Runut Bunyi)
Gladiator - kredit: Lisa Gerrad (vokal)
Batman Begins
King Arthur
The Da Vinci Code
Pirate Of Carribeans - kredit: Klaus Badelt (vokal)


Stephen Chow - Shaolin Soccer, Kungfu Hustle

bersambung...

Rabu, Jun 06, 2007

Zhi Yao Wei Ni Huo Yi Tian - He's a Fool and She's a Mute

Dalam filem Kung Fu Hustle, lakonan Stephen Chow, ada dua watak penting yang menarik. Si bisu yang menjual gula-gula dan si penyangak yang menjadi baik.

Sementara itu, dalam Ghost Rider pula, ada watak pelagak ngeri, jika di Malaysia dia mungkin dipanggil Mat Rempit, yang memburu orang-orang jahat, termasuk para malaikat yang mengkhianati syurga.

Sementara itu dalam filem Jangan Pandang Belakang, terdapat saka yang mengejar pewarisnya. Kemudian muncul pula Waris Jari Hantu dengan kisah saka harimau mencari pewaris.

Stephen Chow mempunyai konsistensi dalam penyampaian ceritanya. Kalau diteliti, Stephen Chow mengangkat kefahaman mengenai Buddha dan Taoisme, yang lebih dipengaruhi menerusi elemen populariti seni mempertahankan diri Kung Fu dari Kuil Shao Lin.

Sementara itu, Hollywood pula boleh bermegah dengan karya-karya komik Marvel dan DC dari Baratnya.

Bagaimana pula dengan Filem Malaysia? Filem Malaysia seakan-akan sudah menemui rentaknya, menerusi filem-filem masa kini yang lebih berindentitikan kebudayaan mistik dan sejarah Melayu. Lombong ilham, lubuk kreativiti filem Melayu sudah pun terbongkar.

Filem-filem Malaysia seperti Pontianak Harum Sundal Malam, Puteri Gunung Ledang, Jangan Pandang Belakang dan Waris Jari Hantu mengangkat tema mistik dalam kebudayaan Melayu. Namun begitu, Mukhsin karya sutradara Yasmin Hamid masih unggul dengan tema cinta dan aspirasi terhadap budaya harmonis dan liberal. Afdlin Shauki juga membawa tema budaya luar yang diselamkan ke dalam jiwa Melayu, namun tema Afdlin masih tidak lari dari tema terhidrat, iaitu tema orang 'besar'.

Tidak kira Yasmin Hamid, Ahmad Idham atau Suhaimi Baba, perkara yang menjadi kesatuan, tampak paling menarik dalam menghasilkan filem ialah sinematografi. Jurukamera Malaysia tidak lagi malu-malu untuk memegang kamera, visual yang dihasilkan kini lebih hidup, asertif dan simulasi.

Kebangkitan pakar-pakar animator, pakar CGI dalam arena perfileman seperti Cicakman, yang dirintis oleh Yusry KRU membangkitkan lagi semangat karyawan, lalu lahirlah beberapa karya berunsur parodi superhero menerusi drama-drama tempatan. Namun, kehadiran drama Susuk, hasil kreativiti asal daripada penulis Nizam Zakaria, yang dahulunya banyak menghasilkan e-buku novel percuma untuk dibaca, membuahkan hasil. Sekali lagi elemen mistik menguasai karyawan media elektronik tempatan.

Tema mistik dan penggunaan CGI, menjurus semangat filem Malaysia ke arah pengkaryaan filem global.

Jadi apa kena mengena lagu yang saya mainkan dalam entri ini dengan apa yang saya tulis dalam entri ini. Oh, tidak ada kena-mengena, sebab saya sedang menyiapkan sesuatu untuk masa depan. Jadi, tiba-tiba saya teringatkan sesuatu, dan lagu ini merupakan album sonik, mengenai memori dan kenangan pada masa silam.

Selasa, Jun 05, 2007

Analisis & Maklumat Sekolah Kluster

Sedikit Maklumat Tentang Sekolah Kluster

LATARBELAKANG - Penubuhan Sekolah Kluster terkandung dalam Bab 9 Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) yang telah dilancarkan pada 16 Januari 2006. Pewujudan Sekolah Kluster adalah berdasarkan pendekatan kedua PIPP iaitu untuk mengembangkan sepenuhnya potensi sekolah dalam kluster kecemerlangan yang mekanismenya dinyatakan dalam Teras Strategik Ke-6, Melonjakkan Kecemerlangan Institusi Pendidikan. Tinjauan literatur menunjukkan bahawa amalan mengelompokkan sekolah dilaksanakan di luar negara untuk peningkatan kualiti pendidikan. Pengelompokan yang dilaksanakan di luar negara adalah berasaskan lokaliti ataupun kecemerlangan.


DEFINISI
Sekolah kluster ialah satu jenama yang diberi kepada sekolah yang dikenal pasti cemerlang dalam klusternya daripada aspek pengurusan sekolah dan kemenjadian murid. Pewujudan sekolah kluster bertujuan melonjakkan kecemerlangan sekolah dalam sistem pendidikan Malaysia dan membangun sekolah yang boleh dicontohi oleh sekolah dalam kluster yang sama dan sekolah lain di luar klusternya.


TUJUAN
Sekolah Kluster diwujudkan bagi melonjakkan kecemerlangan sekolah dalam sistem pendidikan Malaysia.


PELAKSANAAN
Terdapat tiga jawatankuasa yang ditubuhkan bagi melaksanakan konsep sekolah kluster. Jawatankuasa tersebut ialah;

 • Jawatankuasa Pemilihan Sekolah - dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia
 • Panel Penasihat - dipengerusikan oleh YBhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad
 • Jawatankuasa Pelaksana – dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Jabatan Sekolah)

Pelaksanaan sekolah kluster adalah berasaskan kepada proses desentralisasi yang melibatkan pengupayaan sekolah menerusi pemberian autonomi terpimpin. Pandangan stakeholder seperti PIBG, Alumi, pemimpin sekolah dan guru turut diambil kira dalam pelaksanaan sekolah kluster. Mereka telah terlibat secara langsung dalam Bengkel Autonomi Sekolah Kluster Kementerian Pelajaran Malaysia yang telah diadakan pada 19-20 Mac 2007. Panel Penasihat Sekolah Kluster pula akan membantu menyumbangkan kepakaran mereka bagi memastikan pelaksanaan sekolah kluster dapat berjalan dengan jayanya.


KRITERIA PEMILIHAN SEKOLAH KLUSTER

Pemilihan sekolah kluster akan dibuat berdasarkan kepada kluster berikut:

 • Sekolah Rendah yang terdiri daripada Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dan Sekolah Orang Asli.
 • Sekolah Menengah yang terdiri daripada Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Menengah Teknik (SMT), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Menengah Harian, Sekolah Premier, Sekolah Seratus Tahun, sekolah dalam persekitaran Putrajaya dan Cyberjaya, dan Sekolah Model Khas.
 • Sekolah Rendah Pendidikan Khas (SPK) dan Sekolah Menengah Pendidikan Khas (SMPK), dan Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional (SMPKV).
 • Sekolah Antarabangsa dan Sekolah Swasta
 • Institusi lepas menengah seperti Kolej Matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru (IPG) (PIPP, 2006, ms. 119 dan 121)

Pemilihan sekolah tersebut perlu memenuhi prasyarat dan syarat berikut:

 • Prasyarat Pertama
  • Pengukuran Standard Sekolah:
 • Sekolah mestilah mencapai sekurang-kurangnya Taraf Cemerlang berdasarkan Standard Kualiti Pendidikan Malaysia (SKPM)

 • Prasyarat Kedua
 • Kecemerlangan Kurikulum (Sekolah Menengah)
 • Gred Purata Sekolah (GPS) untuk peperiksaan awam PMR dan SPM 3 tahun berturut-turut:
   • SBP : GPS 2.5 dan ke bawah
   • SMKA : GPS 3.0 dan ke bawah
   • SMT : GPS 4.0 dan ke bawah
   • SM Harian : GPS 4.0 dan ke bawah
  • Kecemerlangan Kurikulum (Sekolah Rendah):
  • Sekolah Rendah Harian : 80% dan ke atas murid lulus semua mata pelajaran dalam UPSR, atau
  • Peratus kelulusan menunjukkan peningkatan; atau
  • GPS UPSR : 2 dan ke bawah

c. Syarat Pemilihan

 • Kecemerlangan murid dalam aspek:
  • Akademik
  • Kokurikulum
  • Sahsiah
 • Pengurusan sekolah berwawasan dan berkesan.
 • Pembangunan sumber terurus dan digunakan secara optimum.
 • Pemimpin sekolah mengamalkan kepimpinan berkualiti.
 • Pengurusan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.
 • Iklim sekolah kondusif untuk pembangunan modal insan.
 • Keberkesanan pelaksanaan program KPM
 • Sekolah berwatak

Sekolah yang memenuhi prasyarat dan syarat yang ditetapkan di atas boleh mengemukakan permohonan dan prosedur pemilihan adalah seperti berikut:

 • Langkah 1: Penerimaan pencalonan
 • Langkah 2: Penilaian menggunakan instrumen SKPM dan Annex.
 • Langkah 3: Penentuan standard (standard fixing) oleh JK Pelaksana Sekolah Kluster
 • Langkah 4: Kesahan calon dalam Mesyuarat Hal-hal Profesional
 • Langkah 5: Calon dimaklumkan kepada Lembaga Penasihat
 • Langkah 6: Pengumuman oleh YB Menteri Pelajaran

PENGURUSAN SEKOLAH KLUSTER

Pemimpin sekolah kluster ialah:

 • Pengetua/Guru Besar (DG52/DGA 36)
 • Pemimpin yang terpilih memenuhi syarat pemimpin cemerlang
 • Jawatan: school-based post

Guru-guru sekolah kluster pula:

 • Memenuhi kriteria Guru Cemerlang
 • Prestasi mereka akan menentukan sama ada mereka kekal mengajar di Sekolah Kluster.
 • Boleh mendapatkan perkhidmatan pakar mengikut niche areas sekolah dalam bidang kokurikulum secara kontrak atau sambilan
 • Nisbah kelas: guru ialah 1:2

Kaedah pemilihan pelajar sekolah kluster:

 • Kluster SBP, SMT dan SMKA kekal seperti amalan sedia ada
 • Kluster lain, pengetua/guru besar diberi kuasa mengambil sejumlah kecil murid baru untuk bidang kebitaraan sekolah
 • Ujian saringan sekolah

Akauntabiliti Pemimpin Sekolah:

 • Berpandukan:
  • Key Performance Indicator (KPI)
   • pengurusan sumber manusia dan fizikal
   • sumber kewangan
   • pembangunan profesionalisme staf
   • program kurikulum dan kokurikulum berkesan
   • lulusan sekolah berkualiti: pencapaian akademik, kokurikulum dan sahsiah.
  • TOR Sekolah Kluster

Autonomi Sekolah:
Jenis Autonomi yang diberikan kepada sekolah berbentuk:

  • Umum (untuk semua sekolah)
  • Khusus (mengikut keperluan sekolah berlandaskan kepada jenis sekolah, pengajiannya dan niche areas).

Autonomi yang diberikan juga merupakan autonomi terpimpin yang memerlukan kepada:

 • Pematuhan piawai yang berikut:
  • Akta Pendidikan 1996
  • Sistem Pendidikan Kebangsaan
  • Akta Tatacara Kewangan 1957, Pekeliling Perbendaharaan dan Garis Panduan dan Surat-surat Siaran
  • SKPM

Senarai Bidang Autonomi:

  • Pengurusan Sekolah
  • Pengurusan Sumber Manusia
  • Pengurusan Sumber Kewangan dan Sumber Fizikal
  • Pengurusan dan Pelaksanaan Kurikulum
  • Pengurusan dan Pelaksanaan Kokurikulum

Jaminan kualiti:

Bagi memastikan sekolah kluster sentiasa mempertingkatkan standard kualiti, jaminan kualiti di sekolah kluster akan menggunakan mekanisme kawalan luaran dan kawalan dalaman.

Peranan Agensi Lain

Sekolah Kluster akan memperluas peranan yang boleh dimainkan oleh PIBG, Lembaga Pengelola, Alumni dan NGO dalam aspek:

  • Biasiswa
  • Kewangan/Dana
  • Program Kecemerlangan Akademik
  • Program Kecemerlangan Kokurikulum
  • Program Kerjaya

IMPAK SEKOLAH KLUSTER

Sekolah kluster akan memberi impak yang positif kepada pendidikan negara dari segi:

Program Kecemerlangan Kokurikulum

 • Program Kerjaya
 • Pelajar sekolah cemerlang secara keseluruhan (holistic) dalam sistem: 5.8% daripada 5.2 juta pelajar
 • Lepasan sekolah kluster diterima masuk universiti ternama luar negara
 • Badan korporat dan agensi kerajaan berkeyakinan menaja pengajian lepasan sekolah kluster
 • Menyediakan asas kukuh melahirkan peneraju utama agen perubahan
 • Sebanyak 300 buah sekolah diiktiraf antarabangsa (3.1% daripada 9663 sekolah)
 • Model piawaian kepada sekolah dalam dan luar negara
 • Pemimpin berkualiti (3.1% daripada 9663 sekolah) dan guru yang cemerlang
  (6.9% daripada 350,000 guru)
 • Melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan di Malaysia
sumber: Jebat, www.sklikas.com

Ahad, Jun 03, 2007

Novel Beruk - Haji Azizi Haji Abdullah - 1991

Bila bercakap mengenai sekolah, mengenai anak-anak murid aku, mengenai Matematik (kerana aku mengajar subjek Matematik di sekolah ini), tiba-tiba sahaja aku teringatkan sebuah buku yang pernah aku baca sekitar tahun 1991.

Buku yang berjudul Beruk, karya Tuan Sasterawan Haji Azizi Haji Abdullah. Buku ini mengisahkan si Alias yang tinggal dengan emaknya yang sudah tua lumpuh, dan teman baiknya si gadis bernama Som dengan ayahnya yang bernama Pak Din serta Cikgu Sunan selaku watak separa antagonis.

Dalam cerita ini tidak ada sesiapa yang benar-benar bersalah, kerana cerita ini cuma mengenai budak yang baru berusia 12 tahun. Si Alias yang handal dalam Matematik, suatu hari tidak dapat tenang untuk pergi ke sekolah kerana beruknya hilang.

Bukan salah Alias, kerana gagal memberikan jawapan yang bernas untuk menyenangkan hati gurunya. Namun, sudah semestinya, apabila seorang budak berusia 12 tahun menimbulkan masalah, seorang guru itu harus menjejak ke rumahnya, kerana jawapan yang sebenar mungkin terdampar di rumah budak itu.

Alias tersilap memberi alasan kerana cuma mengatakan dia sayangkan Pon. Sekiranya Alias menerangkan peranan Pon dalam keluarganya, sudah pasti Cikgu Sunan juga tidak jadi mengirimkan penampar ke telinga Alias. Agaknya budak-budak zaman sekarang masih adakah seperti Alias? Ada... ada... di sekolah tersebut, aku mengesan seorang budak yang gagal memberikan keterangan yang benar mengenai dirinya, lalu dia pernah termakan penampar oleh seorang guru.

Budak ini sekarang dalam pemerhatian aku, kerana aku mendapati dia jadi begini kerana dia seorang anak yatim, tidak tahu siapa ibu dan bapanya. Dia menghadapi dilema antara permainan sukan tenis dengan skuash, lalu aku meminta dia mengadakan senarai semak sebelum membuat keputusan yang sebaik-baiknya.

Beruk yang bernama Pon itu adalah sumber pencarian makan, minum, pendidikan dan ubatan buat Alias sekeluarga. Jika bukan kerana itu, maka masih ada Pak Din dan Mak Cik Kiah yang agak gempal badannya itu datang membawa sejambir rezeki buat mereka sekeluarga.

Alias cuma memiliki dua helai seluar dan sehelai baju untuk dipakai buat sehari-harian. Begitulah apa yang diceritakan oleh penulisnya, Pak Haji Azizi menerusi buku yang diterbitkan oleh Penerbitan Kintan pada suatu ketika dahulu.

Suatu hari telinga Alias termakan penampar Cikgu Sunan yang garang hingga keluar menanah dan terjerit pekik bengkak merah dari telinga serta lebam bisu di lehernya. Alias makin enggan untuk hadir ke sekolah kerana risau bau busuk nanah yang sepekat susu penuh krim itu menyakitkan hidung dan menimbulkan perasaan nakal di kalangan rakan-rakan sekelas untuk mengejek dirinya sebagai beruk dan tidak selain perkataan B.E.R.U.K.

Hal ini mengundang pihak sekolah untuk menyiasat kehidupan Alias yang terpencil di pinggir hutan, untuk mengetahui kisah sebenar si Alias. Lalu, suatu ketika Cikgu Sunan datang sendiri untk menghayati keperitan hidup si Alias. Ini juga permulaan tragedi.

Ketika Cikgu Sunan menitiskan air mata memeriksa bisa tamparannya terhadap telinga Si Alias, Pon mengamuk kerana salah faham dan bimbang kerana menyalahtanggap si guru itu. Dalam mata Pon, Cikgu Sunan adalah seperti harimau yang sedang membaham isi telinga dan otak tuannya, Alias.

Lalu, Pon berusaha melepaskan diri, memutuskan tali, lalu menerkam ke arah Cikgu Sunan. Tragis, apabila Alias sendiri harus menamatkan nyawa Pon yang mengganas, dengan menggunakan lembing pengupas kulit kelapa, dan pergi, melayanglah, jiwa seekor beruk yang setia.

Saya ketika berusia 12 tahun juga terpengaruh dengan penamat cerita ini. Suatu ketika, kucing saya dibuang dari rumah, lalu saya berjanji kepada kucing saya itu.

"-NAMA KUCING-, TUNGGU SAYA DI UNIVERSITI..."

Gunting, Sabit dan Cantas


Apabila dewasa nanti apa kau mahu jadi? Aku mahu jadi seorang penyunting, kerana aku mahu mencantas karya-karya orang.

Kenapa kau mau mencantas karya-karya orang?

Kerana aku suka gunting kertas dan filem.

Biarlah. Sekarang aku bertanya kepada engkau pula, apa kau mahu jadi apabila dewasa nanti?

Aku mahu jadi Doktor.

Kalau begitu, ambil ini sabit dan bawalah ke padang rumput.

Kenapa kau berikan aku sabit?

Kerana bukankah bulan sabit doktor berwarna merah?

Dan padang rumput itu pula?

Kerana ada ramai pesakit yang tidak boleh mandi pagi, oleh itu mereka berbau seperti...

Ehem. Sensitif ni...

Lupakan.