BLOG DUKE AMIENE REV

Selasa, Januari 30, 2007

KITAB: Kematian dan RM300

Aku berdiri di depan bilik penasihat PMP. Kalau sudah mendapat kelulusan penasihat, baru boleh mendapat kelulusan HEP. Juga, masalah untuk mendapat tapak program akan terhapus sama sekali. Satu-satu keperluan yang belum ada untuk melaksanakan KITAB ialah tapak program. Tenaga pengajar sudah ada. Peralatan pula sudah agak mencukupi. Tabung sokongan pula boleh diwujudkan, malah tidak akan jadi satu masalah jika program ini mendapat peruntukan daripada HEP.

Aku berdiri di depan bilik penasihat. Penasihat tidak menghubungi aku seperti yang dijanjikannya. Pasti, sudah berlaku sesuatu krisis. Kemudian kedengaran bunyi kasut berkletak kletuk. Datang seorang pensyarah yang lain.

"Dia tidak ada hari ini."

"Hmmm...? Dia ke mana?

"Ibu mertuanya meninggal dunia." Pensyarah itu menyelitkan satu sampul surat ke bawah pintu.

Ya. Kadangkala, kematian selalunya akan menjadi penghalang dan penamat dalam sesuatu perkara. Aku mengambil keputusan untuk tidak membincangkan hal ini dengan penasihat buat sementara waktu. Barangkali dalam tempoh tujuh hari ini, tidak akan ada apa-apa perbincangan berkaitan ini dengan penasihat tersebut.

Aku berjalan perlahan-lahan. Badanku agak lemah. Sebab aku hanya menjamu mi segera sahaja sejak beberapa hari ini. Ada sedikit masalah kewangan. Ada sebabnya berlaku masalah tersebut. Ya, seterusnya ke mana harus aku pergi?

Tahun Baru Cina sudah hampir. Ak berhajat untuk pergi ke sebuah pusat membeli belah. Biasanya ketika ini pusat membeli belah tersebut memerlukan pekerja tambahan. Boleh aku dapatkan jumlah RM300 yang aku mahukan dalam tempoh yang singkat itu. Aku perlukan RM300 untuk membayar yuran asrama bagi bulan April dan Mac. Jadi wang tersebut harus ada selewat-lewatnya pada akhir bulan April 2007.

Namun badanku meminta aku makan. Sudah puas menjamu mi segera dan kismis. Juga milo. Aku pergi ke medan berdekatan. Ternampak dua orang rakan aku. Dah lama tak bertemu, aku sibuk juga dalam seminggu dua ini.

Dia mengajak aku menyertai mereka.

"Mahu minum apa?"

"Tidak. Aku tidak mahu minum."

"Pesanlah apa-apa air, aku belanja," kata kawanku ini.

Aku diam. Lalu aku bertanya bagaimana pekerjaannya sekarang. Kepada seorang rakan aku yang lain juga. Kami berbual-bual. Melihat aku belum mengambil apa-apa tindakan untuk memesan air minum, dia pergi sendiri ke kaunter minum dan memesan air Milo ais. Lalu dia membawa gelas air tersebut dan meletakkan di atas meja, di hadapan aku. Nampaknya aku tak boleh menolak lagi. Air sudah ada di depan mata, dan sudah pun dibayar harganya.

Kemudian dia memberitahu aku, dia ingin mengupah aku membantunya dalam penulisan akademik. Aku menolak. Lalu dia katakan, dia akan memberi upah sebanyak RM300. Oh, kebetulan pula aku memerlukan nilai sebanyak itu. Aku katakan, semester ini aku agak sibuk dan mungkin hasil pekerjaan aku nanti agak mengecewakan, jadi aku menolak lagi.

"Tak apa. Tak kisah."

"Bagaimana kalau kau tak sempat siap?"

"Aku bayar RM300." Katanya lagi.

"Baiklah, tapi kalau kau tak siap, tak payah bayar." Jawabku. Aku memang segan untuk menerima wang kalau hasil kerja aku tidak memuaskan. Tiba-tiba aku teringatkan seorang pensyarah aku.

"Tak apa. Tak siap pun aku bayar RM300." Aku tidak berapa setuju. Fikiran aku terimbas kembali kepada seorang pensyarah. Aku sebenarnya agak tidak bersetuju dengan tindakan pensyarah tersebut, menyiarkan hasil kerja aku tanpa ada kredit nama aku. Bukan soal nama atau untuk membangga diri, tetapi tindakan pensyarah tersebut boleh menutup periuk nasi seseorang. Katakan kalau ada orang luar yang tertarik dengan hasil kerja kita dan ingin mengupah kita, bagaimana? Pensyarah itu pula seorang yang sangat-sangat sibuk.

Perbincangan mengenai upah tersebut ditamatkan. Kami berborak-borak. Tiba-tiba datang seorang lagi kawan aku, seorang wanita, seorang guru yang menyambung pengajian dalam bidang Sarjana Matematik.

"Eh, Amien. Lama tak nampak?" Melihat kami bertiga lelaki, dia pun duduk di satu sudut meja yang lain. Kebiasaannya jika dia menemui aku keseorangan, dia akan duduk bersama aku sambil berborak-borak.

Daripadanya, aku mengetahui seorang rakanku akan berkahwin. Di Melaka, pada bulan Mac ini. Oh, sudah pasti ada kad jemputan yang akan sampai di rumah, dan aku pula tidak ada di rumah.

Ya, pertemuan dengan kawan-kawan, pada saat ini, sekurang-kurangnya dapat melegakan sedikit rasa terkilan. Kematian ibu mertua penasihat tersebut adalah perkara yang tidak diduga.

Kata-kata yang popular, manusia hanya merancang dan yang menentukannya hanya Tuhan.

Isnin, Januari 29, 2007

KITAB: Cabaran beroperasi tanpa bilik operasi

"Dua orang yang berbeza usia, berbeza pandangan, berbeza pemikiran. Seorang presiden persatuan yang ingin membangunkan persatuannya, seorang lagi adalah si Penulis Blog yang ingin memastikan wujudnya Program Khidmat Tutor Percuma untuk Anak-anak Desa Bakti. Demi mencapai impian masing-masing, kedua-dua insan ni bergabung tenaga. Aku bantu engkau membangunkan persatuan kau dan kau akan bantu aku mencapai hasrat aku. Asasnya sudah ada, namun pelaksanaannya penuh cabaran. Tanpa bilik operasi persatuan, hal ini menimbulkan banyak cabaran. Ini menuntut si Penulis Blog untuk membuat pakatan baru, menemui penasihat PMP untuk mewujudkan kerjasama, demi kebaikan semua pihak."

Hari ini aku menunggu laporan statistik Excel daripada sang Presiden. Namun tidak ada apa-apa keputusan. Aku memerlukan data-data tersebut untuk perbincangan dengan penasihat PMP. Petang itu, aku ke biliknya untuk mendapatkan data, selain mencetak kertas kerja yang dikemaskini untuk penggabungan dua persatuan. Perlu ada wakil daripada dua persatuan, memandangkan program KITAB ini boleh dikatakan sebagai anjuran bersama dua persatuan pelajar. Namun mesin pencetak ada masalah.

Ketika itu, datang pula seorang junior yang memang terkenal dengan kebiadabannya. Juga dari Fakulti Pendidikan. Mulutnya tidak habis bercakap itu dan ini. Aku memang tidak menyenangi orang ini. Cakap lepas, jarang sekali dia berfikir. Jika dia berfikir, jika dituang menjadi lopak air berudu pun tergolek-golek. Ketika kami berdua sedang sibuk berurusan dengan mesin pencetak yang degil. Dia pula sibuk bercakap soal dirinya. Entah apa-apa. Apabila mendapati kami tidak melayannya, dia mula menyampuk perbincangan kami. Orang seperti ini memang membosankan.

Dia mengatakan, program KITAB ini sepatutnya diberikan kepada pelajar-pelajar Fakulti Pendidikan sahaja, pelajar-pelajar LADS pula sebagai penaja wang dan makanan. Merah telinga sang Presiden mendengar kata-kata makhluk itu. Sang Presiden bimbang aku akan terpengaruh dengan kata-kata rakannya. Aku sebenarnya hairan kenapa makhluk ini boleh menjadi rakannya.

"Memang KITAB boleh dilaksanakan tanpa LADS. Asalnya program ini hendak dibuat menerusi Kelab Penyayang atau PMP, tetapi aku mahu menolong menghidupkan LADS. Sebab itu KITAB dibuat menerusi LADS." Aku menenangkan keadaan. Sang Presiden telinganya masih kekal merah. Marah dengan sikap makhluk yang maha biadab itu.

Sang Presiden ini, aku harap, perlahan-lahan dapat membentuknya menjadi orang yang beradab. Dahulu sebelum dia menjadi Presiden, memang perangainya... Ya. Namun aku bersyukur dia sudah berubah menjadi lebih baik sekarang. Aku ingat apa yang aku katakan kepadanya dahulu.

"Kau sekarang kena berubah menjadi lebih beradab dan berbudi bahasa. Tidak boleh bersikap biadab seperti dahulu. Dahulu kau pernah kata diri kau hipokrit, tetapi kau harus ingat. Berbudi bahasa bukan suatu sikap hipokrit tetapi adalah satu bentuk tanggungjawab sosial. Walau pun kau rasa itu bukan diri kau yang sebenar, tetapi jika niat kau untuk menjaga hati orang lain, maka kau adalah benar. Itu bukan hipokrit, tetapi tanggungjawab kau untuk menjaga hati orang lain. Tidak ada sebabnya kau harus berlaku biadab bukan?"

Kata-kata ini aku tujukan kepada dia. Kerana sememangnya dahulu sang Presiden ini memang agak teruk perangainya. Dahulu aku nyaris-nyaris mahu meninggalkannya selepas mendapati dia sukar diubah perangainya. Kecil hati dengan cara dia melayan orang. Bak kata, manusia yang biadab selalunya akan rapat dengan orang yang biadab juga. Namun sang Presiden ini, ada satu sifat terpendam dalam dirinya, yang aku fikir, aku boleh mengubahnya. Sebab itu aku biarkan sahaja dia berkawan dengan aku. Sebab aku yakin, suatu hari nanti, Tuhan akan buka hatinya. Barangkali pertemuan kami dahulu, yang secara kebetulan adalah kerana ini. Sekarang, patut sudah tiba masanya untuk dia berubah. Bukan lagi hipokrit, tetapi jadikan sifat yang dikatakannya sebagai hipokrit itu sebagai sifat asalnya. Perubahan sifat.

"Kau sekarang adalah Presiden. Pemimpin pelajar Fakulti engkau. Engkau harus belajar berkorban. Harus belajar tanggungjawab sosial."

Oh ya, cabaran paling getir adalah ketiadaan bilik operasi. Hal ini melembabkan sikit proses pelaksanaan program. Persatuan ini telah sekian tahun mati tanpa operasi. Ketua Jabatan sudah tidak menaruh harapan terhadap persatuan ini. Oleh itu, persatuan ini menghadapi banyak masalah. Masalah untuk mendapatkan tajaan, masalah untuk mendapatkan sokongan, masalah untuk mendapatkan publisiti, masalah untuk mendapatkan kelulusan, masalah untuk mendapatkan ahli jawatankuasa. Apa-apa yang dibuat boleh menimbulkan spekulasi.

Ya, Tuhanku. Cabaran ini amat besar. Aku tahu mungkin ramai yang mempersoalkan kenapa aku masih memilih LADS, bukannya PMP. Kenapa pula aku tidak melalui junior-juniorku yang berdua itu? Mereka adalah anggota MPP. Sebab, sebab aku mahu lihat potensi LADS sebagai persatuan yang mahu bangkit setelah tidur yang lena.

Hari ini aku terfikirkan satu idea. Bagaimana mahu menangani masalah bilik persatuan. Aku melihat baki sampul surat yang belum digunakan di bilik aku. Selain penggunaan Yahoo Messenger dan e-mel untuk berbincang, kami juga akan menggunakan sampul surat dan peti surat untuk urusan yang memerlukan bahan bercetak. Ya, bukan semua pelajar memiliki mesin pencetak. Aku juga belum ada mesin pencetak.

"Kenal ini?"

"Sampul surat?"

"Mulai hari ini, kita akan berurusan menerusi sampul surat. Sebarang laporan atau kertas kerja yang memerlukan cetakan, setelah dicetak, tuliskan nama saya, kemudian masukkan ke kotak surat bernombor 31. Saya akan mengutipnya pagi esok untuk mesyuarat selanjutnya."

Jadi, kami tidak perlu bertemu sekiranya ada halangan dari segi jadual kuliah dan aktiviti lain. Apakah idea ini? Ya, idea menggunakan sampul surat dan peti surat di kolej. Kami kini akan memiliki bilik operasi yang sangat kecil. Sekecil sarang tikus, tetapi kami bukan berhati tikus!

KITAB: Perundingan

Minggu ini
aku akan menemui penasihat di fakulti
untuk perbincangan mengenai KITAB.
Oh ya,
sebelum itu biar aku paparkan di sini
sebuah lagi karya grafik aku.
Dicipta khusus untuk bulan Februari 2006.
Ya, benar. 2006, setahun yang lalu.
Semakin sibuk,
dan esok
aku akan kembali
menulis tesis.

Jumaat, Januari 26, 2007

KITAB: Kenangan dulu-dulu

Lukisan ini dihasilkan beberapa tahun lepas. Conteng-conteng sahaja dengan Microsoft Paint Brush 100%. Kebetulan saya menemui kembali lukisan ini dalam salah satu laman web saya.Ini pula rekabentuk untuk perisian akademik saya. 99% grafik adalah rekaan sendiri. Projek gabungan multimedia interaktif, juga ada permainan berunsurkan akademik. Ini semua adalah kenangan zaman dahulu.

Ini pula antaramuka perisian contoh yang saya buat suatu ketika dahulu. Antara hasil-hasil karya ini boleh ditemui dalam buku-buku berkenaan dengan grafik, komputer, multimedia dan IT tempatan. Jika terjumpa gambar-gambar ini digunakan dalam mana-mana buku, sila maklumkan kepada saya nama buku dan penulis buku tersebut. Imej ini dihasilkan dengan menggunakan tiga keping imej asal, yang kemudiannya diubahsuai secara ringkas dengan menggunakan perisian grafik. Warna biru selalunya menjadi warna identiti. Biru dan indigo.

Sebenarnya ada banyak lagi, tetapi cukuplah tiga keping dahulu.

KITAB: Matlamat terlaksana dalam diam...

"Dua orang yang berbeza matlamat, seorang presiden yang mahu menghidupkan kembali persatuannya, seorang lagi pelajar dari Fakulti Pendidikan yang mahu mewujudkan Program Khidmat Tutor Percuma Untuk Anak-anak Desa Bakti. Program itu melalui banyak cabaran dan spekulasi, dipercayai tercetus angkara adanya anasir-anasir bermotifkan kepentingan diri sendiri daripada pihak yang kalah dalam pilihan raya. Namun kini, si Penulis Blog telah berjaya mendapatkan satu lagi pakatan untuk mengukuhkan program KITAB ini. Moga-moga Tuhan akan buka mata sesiapa yang menyertai program KITAB, agar terbuka hati mereka untuk membentuk keperibadian yang lebih baik..."

Ini ada sebuah kisah. Diceritakan oleh salah seorang anggota KITAB terawal...

Semasa hari mengedarkan borang soal selidik hari tu, dia dan seorang rakannya ini menemui seorang anak warga Desa Bakti yang bermain di tepi jalan, berdekatan dengan rumahnya, seorang diri. Budak itu usianya dalam 10-11 tahun.

"Adik, boleh bagi borang ni dekat emak?"

"Emak dah tak ada." Terkedu anggota KITAB ini mendengarnya.

Katanya, sehingga ke hari ini, kata-kata anak warga Desa Bakti itu, memberi kesan yang mendalam terhadap dirinya. Semacam ada satu kesedaran dan keinsafan.

Ya, inilah yang aku mahukan menerusi program ini. Aku mahu setiap mereka sedar akan sesuatu, yang dapat mengubah jiwa mereka.

KITAB telah menunjukkan objektifnya bermula dari pengedaran borang soal selidik lagi. Moga-moga kesan ini akan membantu setiap anggota KITAB untuk muhasabah diri dengan lebih baik.

Hari Isnin ini, aku akan bertemu dengan salah seorang Penasihat PMP untuk mesyuarat antara dua pihak. Topik utamanya sudah semestinya berkaitan dengan tapak program KITAB. Untuk menampung maksimum 80 orang. Bilangan tutor sudah mencapai tahap minimum, iaitu sekitar 15 orang. KITAB sudah semakin dekat dengan tarikh pelaksanaan.

Pasti... akan berlangsung! Harapan warga Desa Bakti akan tertunai dan kebangkitan LADS semakin hampir.

Khamis, Januari 25, 2007

NOVEL AMIENE REV

Protagonis Nagasari
Hakcipta Amiene Rev (C) 2005

Lakaran kasar jalan cerita...

"Esok,Guru akan pergi ke suatu tempat untuk bertemu dengan wira keenam."

"Wira keenam? Maksud guru, selain saya masih ada wirawan yang lain?"

"Benar. Sebenarnya kamu masih memilik empat adik beradik seguru yang lain. Mereka semua telah dilatih secara berasingan selama ini. Kaum yang berbilang bangsa."

Pergilah ke Istana untuk bertemu dengan Ratu, dan kamu akan bertemu dengan mereka. Akan ada pertandingan pada 3 haribulan ini di mana jika kamu berjaya Anakku, maka termakbullah harapan Guru. Tidak sia-sia... tidak ada sesalan.. apabila melihat anak bangsaku berlainan kaum bersatu padu mempertahankan tanah air ini."

"Benar? Siapa mereka?"

"Kamu akan tahu nanti, apabila tiba masanya."

"Guru?"

"Semoga berjaya" Guru tersenyum, air matanya yang mengalir kelihatan penuh harapan dan keyakinan akan kejayaan yang bakal dicapai oleh anak muridnya.

Maka Guru Wirawan pun hilang dalam tiupan angin dan kabus putih. Samar-samar kelihatan jubah guru, rambut guru hilang dari pandangan.

Juara Naga pun berbisik, "Guru, akan kutunaikan permintaanmu, agar makbul harapanmu. Aku akan ke Istana, menemui saudara-saudara Wirawan yang lain."

Maka Juara Naga pun berlari ke atas bukit. Dari situ dia melihat tanah Nagasari yang luas. Lalu, melaungkan 'Raungan Naga' yang menjadi kebanggaan kaum Naga!

Nota: Kisah ini mengisahkan sekumpulan 6 orang wirawan daripada enam kaum yang berbeza, yang dilantik menjadi Pelindung Nagasari. Pertama kali ditulis pada tahun 2005. Menggabungkan fakta sains, kebudayaan, kepimpinan dan elemen perpaduan kaum sebagai teras dan jalan cerita. Kebanyakan cerita-cerita hasil tulisan Amiene Rev yang pernah diilhamkan sebelum tahun 2006 mempunyai unsur-unsur sebegini. Kertas kerja penulisan novel pertama ditulis ketika beliau berusia 14 tahun, dan kebanyakannya mempunyai unsur-unsur ketamadunan manusia ciptaan sendiri, falsafah, bahasa, sistem politik, ekonomi, teknologi selain berpuluh-puluh watak utama yang dibantu oleh beratus-ratus watak sampingan. Kebanyakan novel mempunyai hubungkait antara satu sama lain dengan latar zaman yang melibatkan hingga ke beberapa abad. Namun ada sesuatu yang hanya diketahui oleh rakan-rakan penulis kenapa... dan begitulah kisahnya.

Belum tiba masa untuk jam itu dikunci. Apabila jam itu sudah dikunci, 5 novel mesti diterbitkan dalam tempoh dua tahun, jika tidak hukuman yang berat akan dilaksanakan. Apabila tiba masa itu, jam akan dikunci... setiap degupan jantung mewakili satu saat. Buat masa ini biar, program KITAB itu berjaya dahulu...

Belum Tahu Ayam Masih Berlaga

"Dua orang yang berbeza matlamat, seorang Presiden yang mahu menghidupkan persatuannya yang telah terkubur, seorang lagi adalah si Penulis Blog mahu melaksanakan program khidmat tutor percuma untuk anak-anak di Desa Bakti, yang selama ini terbiar dan terpinggir dari mana-mana catatan program mahasiswa. Mereka bergabung tenaga. Namun, akibat tekanan daripada si penasihat dan beberapa ahli jawatankuasa yang berfikiran negatif, semangat sang Presiden semakin lemah. Hal ini membuatkan si Penulis Blog merantau jauh ke Putrajaya untuk mencari sesuatu... belum tahu, ayam masih berlaga."

Dua hari aku menetap di Putrajaya. Pemandangan indah sekitar Putrajaya, dari bilik mesyuarat yang serba canggih, membuatkan aku terfikir seketika mengenai strategi baru yang boleh dilakukan untuk apa yang perlu diperjuangkan dalam hidup ini. Dunia korporat, kehidupan seorang jutawan sentiasa sibuk dengan pelbagai tugas-tugas harian. Mereka mungkin tidak sempat untuk mengadakan program kebajikan, namun mereka boleh menaja dari aspek kewangan.

Aku berbincang dengan seorang profesor. Dari situ aku tahu profesor ini juga sedang terlibat dengan program kebajikan bantuan banjir di Johor. Juga didapati, memandangkan program KITAB ini adalah berbentuk program kebajikan, tajaan kemungkinan boleh diperolehi menerusi Kementerian Kebajikan.

Malam tadi, ketika itu suasana kampus masih sunyi, aku pergi menemui Sang Presiden. Nampaknya Sang Presiden telah menjalankan apa yang patut dilakukannya seperti yang telah aku rancangkan. Sebelum berangkat ke Putrajaya dua hari yang lalu, aku ada meninggalkan jadual kerja dan penerangan bertulis sebagai panduan kepada Sang Presiden dan ahli-ahli persatuannya untuk bertindak sepanjang ketiadaan aku.

Seramai 22 orang pelajar sekolah rendah dan 16 orang pelajar sekolah menengah telah berdaftar untuk menyertai Program KITAB. 38 orang semuanya. Ini bermaksud program ini memerlukan 13-38 orang tutor sukarelawan. Sekarang, apa yang harus aku lakukan adalah melihat statistik lengkap peserta. Mencari tapak yang sesuai. Semua ini memerlukan beberapa hari lagi.

Sekembalinya aku, dari Putrajaya. Aku sudah ada strategi baru. Terlalu awal untuk mengalah...

Mungkin tidak perlu mengalah!

Isnin, Januari 22, 2007

Semangat Yang Dijatuhkan

"Dua orang yang berbeza matlamat, seorang yang mahu menghidupkan kembali persatuannya dan seorang lagi mahu mewujudkan program khidmat tutor percuma Desa Bakti setiap minggu. Kedua-duanya bergabung, untuk saling mencapai cita-cita masing-masing. Namun rintangan akan sentiasa ada. Bagaimana?"

Hari ini aku menyiapkan separuh daripada jadual perancangan kerja. Esok aku akan ke Kuala Lumpur selama dua hari. Aku harap dapat mencari sesuatu. Sesuatu yang boleh membantu aku, untuk menyelesaikan satu lagi masalah.

Sementara itu, hari ini sang Presiden baru, semangatnya telah dilemahkan oleh penasihat persatuannya. Sebenarnya aku langsung tidak menyukai sikap penasihat tersebut. Sebagai penasihat persatuan, dia seharusnya memberi sokongan atas aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Kalau dia boleh bersetuju mahu menganjurkan perlawanan boling yang memakan belanja, kenapa tidak boleh dia bersetuju untuk program kebajikan masyarakat seperti ini. Apa pun status aku masih sebagai orang luar, yang tidak ada kena mengena dengan persatuan tersebut.

Namun, hari ini aku cuba mengembalikan semangat Presiden tersebut. Inilah yang dikatakan. Cabaran baru bermula. Aku perlu mencari pakatan yang kuat untuk membolehkan projek ini dilaksanakan.

Kata-kata warga Desa Bakti yang penuh harapan, aku tidak mahu mereka semua kecewa. Baru sahaja kami berjaya menggembirakan mereka melalui edaran borang soal selidik. Anak-anak kecil pula sudah mula berbicara, mahu belajar itu dan ini. Lihat, bukankah mereka semua ada minat untuk belajar. Cuma suasana dan kawasan perumahan yang daif dan sempit menyebabkan kekurangan ini. Boleh, kalau program khidmat tutor percuma ini berjaya, perubahan yang baik boleh dicetuskan. Cuma, perlu mendapatkan sokongan.

Hari ini juga, aku bertanya mengenai cara-cara untuk mendapatkan tapak program bagi mengadakan kelas tutor tersebut. Kena sewa. Wah! Persatuan tersebut tidak ada satu sen pun sumber kewangan. Bagaimana? Ini satu lagi cabaran.

Pasti ada jalan... pasti... ada!

Aku teringatkan kata-kata seorang pengawal keselamatan, Timbalan Pendaftar, ketika aku membawa Presiden ke rumahnya untuk mendengar pandangan pengawal tersebut mengenai program ini.

Pengawal itu mengulang satu kisah lucu beberapa tahun lepas, semasa itu aku kesuntukan wang. Aku memanjat pagar universiti. Tidak, aku tak merosakkan pagar tersebut, sebab aku menggunakan kerusi, dan terus melompat ke sebelah sana untuk menampal poster tuisyen. Sebab ketika itu aku perlukan wang saku.

Pengawal itu nampak aku. Aku ditahan. Aku menceritakan tujuan aku. Lalu serta merta aku mendapat pekerjaan yang aku harapkan ketika itu. Mengajar tuisyen. Sebenarnya aku berhasrat mendapatkan anak pensyarah sebab aku ingin mengenakan yuran yang cukup supaya dapat membayar hutang sebuah buku yang berharga mahal. Namun disebabkan aku lihat pendapatan pengawal ini yang tidak seberapa. Aku mengenakan yuran yang sangat murah, kata kawan-kawanku. Dari situ hubungan aku dengan warga Desa Bakti semakin rapat. Dan selepas itu, aku tidak ada masalah kewangan lagi.

Kini, aku kembali lagi. Dengan agenda baru. Hasrat yang aku pendamkan sejak dulu. Aku ingin mengadakan Program Khidmat Tutor Percuma untuk anak-anak Desa Bakti. Warga Desa Bakti seringkali diabaikan dalam hal-hal yang berkaitan dengan program kebajikan masyarakat. Mereka, para mahasiswa dan persatuan lebih suka pergi jauh, jauh ke Utara, ke Timur, ke Hulu untuk mewujudkan program khidmat bakti. Tidak ada yang mahu mengadakan program untuk jiran mereka ini.

Jadi bila lagi? Bila lagi mahu ada pihak yang boleh mewujudkan program seperti ini. Mengingati kembali sambutan dan harapan warga Desa Bakti. Aku rasa aku tidak boleh kalah dengan keputusan penasihat itu. Dia tidak yakin sahaja. Maksudnya masih ada harapan untuk meneruskan KITAB.

Sambil menghela nafas yang panjang... sambil mengatur strategi baru... pasti ada jalan!

Ahad, Januari 21, 2007

Kebangkitan Semula LADS


"Dua orang warga UTM. Seorang presiden persatuan yang ingin menghidupkan persatuannya. Seorang lagi pelajar yang ingin cita-citanya mewujudkan Program Khidmat Tutor Percuma Untuk Anak-anak Desa Bakti dijayakan dalam apa cara sekali pun pada tahun 2007. Kini, kedua-duanya bersua muka, bergabung tenaga, demi mencapai matlamat masing-masing."

Setakat ini borang-borang soal selidik telah diedarkan, untuk melihat berapa ramai peserta yang boleh menyertai ini. Sekitar 10 orang ahli dari LADS bersama aku mengedarkan borang soal selidik kepada seluruh warga Desa Bakti.

Gembira aku, melihat adanya beberapa orang yang berminat dengan program ini. Sebaik-baik sahaja aku dan Presiden LADS selesai mengedarkan borang terakhir, hujan rahmat turun rintik-rintik. Beberapa orang siswi pula sudah mula mendapat anak murid tidak rasmi. Amboi... tersenyum aku.

Borang-borang yang telah diisi akan diserahkan kepada penghulu desa. Kemudian pelaksanaan terus akan berlangsung. Penat memang penat. Semalam kelas sehingg pukul 9 malam. Hari ini kelas dari pukul 8.00 pagi hingga 4.00 petang. Habis kelas terus aku menghadiri mesyuarat mereka. Kemudian selepas solat Asar, borang soal selidik diedarkan. Maklum balasnya sangat positif. Syukur...

Ya, Tuhanku. Moga-moga program ini akan berjaya. Aku cadangkan nama program ini Kitab. Program Khidmat Tutor Percuma Untuk Anak-anak Desa Bakti - KITAB. Ini nama sementara, jika tidak ada nama lain, maka kekallah nama ini.

Namun pasti akan ada rintangan lain. Cabaran lain. Aku harap akan berjaya, dengan kerjasama daripada LADS, program ini akan berjaya. Jika berjaya, maka sudah tamatlah ketiga-tiga objektif aku tahun ini. Dan...

Aku sudah boleh menulis tesis dengan hati yang tenang.

Ya Tuhanku. Dekatkan kepada kami, orang-orang yang jujur, ikhlas dan berilmu, moga orang-orang ini dapat membantu dalam menjayakan KITAB. Wujudkan kesedaran yang tinggi terhadap warga Desa Bakti UTM, semoga mereka mahu merebut peluang ini dan berilah kepada kami sokongan daripada pihak UTM, moga ada tapak yang sesuai menjayakan program ini. Ubahkanlah hati para mahasiswa UTM, agar hati mereka telus dan jujur untuk turut serta dalam program ini. Moga-moga program KITAB ini akan membawa kebaikan untuk semua.

Ya Tuhanku. Program kami ini bermula tanpa sesen wang pun. Moga-moga Kau permudahkan urusan kami untuk melaksanakan program KITAB ini. Moga-moga ada sumber yang halal agar dapat dimanfaatkan untuk memberi pendidikan percuma dengan lebih berkualiti kepada anak-anak Desa Bakti ini. Aku mohon kepadamu, agar program ini diberkati dan dijauhi dari segala kekacauan, konflik dan bencana. Moga berjaya menghasilkan insan-insan berintelek dan berperibadi mulia, tidak kira daripada golongan mahasiswa atau pun anak-anak Desa Bakti, mahu pun sesiapa sahaja yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak.

Amin.

Jumaat, Januari 19, 2007

Hidupkan Dia Kembali Dan Hasratku Pasti Tertunai

Hari ini aku mengambil Ujian Personaliti. Matlamat aku ada dua. Pertama, aku mahu mengetahui kaedah ujian ini dilakukan. Hasilnya bagaimana? Kedua, aku mahu merekrut lebih ramai sukarelawan untuk membantu misi aku. Kini aku sudah melihat laluan antara aku dengan Kelab Penyayang. Sayang sekali yang menghubungi aku itu adalah bekas presidennya. Jadi aku perlu menyerap masuk ke dalam kelab itu, dan kemudian mendapat individu-individu yang boleh membantu untuk memberi kesedaran terhadap anak-anak yatim di Rumah Barkat. Kesedaran terhadap kepentingan pembelajaran. Ujian Personaliti banyak gunanya, banyak faedahnya.

Orang yang melaksanakan ujian itu seorang gadis India. Senang sekali kami berurusan. Dia menyatakan keinginan untuk melibatkan dalam kerja-kerja kebajikan seperti ini. Syukur, aku sudah dapat seorang calon untuk menjayakan hasrat ini.

Orang-orang yang berada di bawah Kelab Penyayang terhad. Aku tidak boleh mengganda-duakan aktiviti mereka. Tambahan pula aku ini masih berstatus individu, orang luar. Aku perlu mencari pakatan yang lebih kuat untuk menjayakan satu lagi cita-cita aku. Program Khidmat Bakti di Desa Bakti. Sepanjang tahun lalu, aku sering merenung, melihat anak-anak staf bermain-main di padang permainan yang terhampar di situ. Aku perlukan sokongan daripada organisasi untuk melaksanakan khidmat menabur ilmu untuk anak-anak staf ini. Pengalaman aku mengajar tuisyen dahulu banyak membuka mata aku, hati aku untuk membantu anak-anak staf yang rata-rata berpendapatan rendah.

Petang tadi, seorang rakan aku yang kini menjadi presiden untuk satu persatuan fakulti di universiti. Persatuan itu statusnya mati. Dia mahu menghidupkan persatuan itu. Hari ini kami bertemu lagi. Sudah lama aku tidak menemui beliau. Baru aku tahu, dia kini sedang menghadapi masalah untuk menghidupkan kembali persatuan itu.

Asalnya dia ingin mengadakan perlawanan boling sebagai salah satu agenda utama untuk menghidupkan persatuan itu. Namun itu sudah menuntut banyak wang. Tambahan pula kami kecil hati dengan sikap biadab seorang staf dan pengurus pusat boling yang terletak di Skudai itu. Aku bertanya, satu lane boleh memuatkan berapa orang. Sebab aku berhasrat untuk mengurangkan kos. Aku tahu, aku cuma membantu rakanku ini sahaja. Kalau aku tidak libatkan diri, tidak perlu bertemu dengan orang yang menyakitkan hati seperti ini. Pengurus dan staf yang tidak tahu berbudi bahasa.

Jawab pengurus pusat boling itu dengan nada menyindir,"Kalau enam orang main satu lane, sampai malam pun tak habis."

Merah padam muka rakan aku. Setelah itu kami pergi ke sebuah kedai makan untuk berbincang. Dari situ aku tahu masalah persatuan itu dengan lebih lanjut. Persatuan itu ada masalah kewangan. Jadi aku minta rakanku itu batalkan sahaja niatnya untuk mengadakan perlawanan boling. Lebih baik buat sukaneka... atau...

Tiba-tiba aku teringatkan Desa Bakti. Aku mengusulkan hal ini kepadanya. Dia bersetuju. Baguslah! Sekarang aku sudah berjaya mendapatkan sebuah organisasi untuk melaksanakan hasratku ini. Jadi bermulalah perjuangan yang aku hasratkan selama ini.

Dua orang yang berbeza matlamat. Bergabung tenaga untuk menjayakan matlamat masing-masing. Aku bermatlamat untuk mewujudkan program khidmat bakti di Desa Bakti. Memberi khidmat tutor percuma untuk anak-anak staf di Desa Bakti. Dia pula seorang presiden yang ingin menghidupkan persatuannya. Kami akan bergabung tenaga. Syukur ke hadrat Tuhan, kerana mendengar doakan sebelum ini. Berjaya hendaknya program ini. Masih banyak rintangan yang harus kuhadapi.

Malam itu juga aku menelefon salah seorang pengawal universiti yang berpangkat tinggi. Dahulu aku pernah mengajar anaknya ilmu Matematik. Sekarang aku harap dengan sokongan daripada ahli-ahli persatuan ini, akan berjaya melakukan perkara yang sama untuk seluruh anak-anak warga Desa Bakti UTM Skudai.

Ya, Tuhanku... permudahkan urusan ini dan tetapkan hatiku dan hati sekalian mahasiswa untuk membantu menjaya program ini, untuk anak-anak Desa Bakti, untuk pembangunan insani dan untuk menghidupkan kembali persatuan itu supaya dapat dijadikan medan aktiviti berfaedah bagi seluruh warga fakulti tersebut.

Pada asalnya aku dijadikan pemain boling jemputan untuk fakulti tersebut, tetapi sekarang perlawanan itu akan dimansuhkan dan program yang menjadi hasratku sebelum ini akan terlaksana. Seterusnya, malam ini, sekitar pukul 11.45 malam, aku akan bertemu pengawal universiti tersebut, dan kemudian bersedia untuk menyertai mesyuarat persatuan tersebut.

Aku tahu aku ini orang luar, pasti banyak cabarannya. Namun, asalkan dapat menghidupkan dia kembali, hasrat ini pasti akan tertunai.

Khamis, Januari 18, 2007

Ingatan Aku

Hari ini aku bertemu dengan penyelia tesis aku, Doktor Z. Penulis buku terkenal berkaitan dengan dunia siber dan multimedia. Ada sesuatu yang ingin aku maklumkan kepada beliau, iaitu sesuatu berkaitan dengan hasil akademik aku, beberapa tahun yang lalu. Sebenarnya sudah lama aku tidak bertemu dengan Dr. Z.

"Doktor, saya dapati, ada antara bahan-bahan yang terpapar di dalam buku Doktor itu, adalah hasil tugasan saya suatu ketika dahulu."

"Ya, hasil kerja awak adalah yang terbaik antara yang terbaik. Cuma yang terbaik akan mendapat tempat dalam buku saya." Jawab Dr. Z.

Rekabentuk perisian yang aku cipta mengagumkan ramai pensyarah. Sebenarnya, aku tidak bermaksud untuk membangga diri. Namun sehingga kini, kalau bercakap dalam soal multimedia, belum ada pelajar di fakulti tersebut yang mampu menandingi aku. Ini adalah estim diri yang mendokong keyakinan aku untuk bercakap soal-soal berkaitan kualiti.

"Ada sesuatu..." aku mematahkan perkataan-perkataanku.

Dan sehingga aku beredar dari bilik Dr. Z, lalu di dalam hati aku berkata, berbicara terhadapnya:

"Sebenarnya, ada sesuatu yang ingin saya beritahu Doktor. Sesuatu mengenai perbicaraan kita beberapa tahun dahulu mengenai kuasa luar biasa yang saya miliki. Doktor kata itu kebolehan para wali. Seorang Kaunselor pula mengatakan itu adalah Syaitan. Tidak, Doktor. Ada sesetengah manusia dianugerahkan kebolehan ini tanpa perlu menjadi wali. , Saya berkata benar..."

Aku terus melangkah dan berjalan lagi, meninggalkan koridor. Mengeluarkan wang tunai dan membeli sebuah buku. Terus berjalan lagi dan menyambung, percakapan hatiku:

"Sudah terbukti. Wujudnya manusia lain seperti saya. Ini adalah anugerah Tuhan. Kami dipanggil..."

Aku memandang ke langit.

"Manusia Indigo..."

Dapatkah kalian mengetahui, betapa sunyinya menjadi berbeza dengan orang lain? Namun ini adalah satu anugerah, satu ujian dan juga satu cabaran...

Rabu, Januari 17, 2007

Dan Bermulalah Episod Ini


Malam ini aku berlapar. Sebab petang tadi aku gunakan wang untuk bermain boling. Peningkatan mendadak hari ini. Aku sempat mendapat tunjuk ajar tidak rasmi daripada salah seorang jurulatih kebangsaan.

Ini adalah suatu perjanjian. Jika wang itu kau gunakan untuk tujuan, maka pastikan kau memiliki gantinya. Aku bercakap dengan diri aku sendiri. Tidak dengan orang lain.

Maka malam ini aku berlapar. Banjir. Hujan tidak lagi kelihatan hari ini. Kesedihan, kesunyian dan kebosanan menjadi peneman yang cukup setia. Rindu terhadap diri ini. Aku ingin mengarang sebuah seni kata namun... biarkan sahaja. Biarkan sahaja seni kata itu bermain dalam hatimu. Takkan dapat diperjelaskan dengan perkataan sekali pun. Lalu, dengan cara apakah dapat aku tuliskan di sini. Sekadar memperturunkan kalam yang tersembunyi di dalam hati yang belum kunjung mati mengingatimu...

Jasad-jasad di dalam tanah
Adakah kalian kesejukan?
Adakah kalian menggigil?
Adakah kalian tercemar dicalit lumpur?

Jasad-jasad di dalam tanah
Bagaimana dapat kalian bernafas
dalam keadaan ditenggelami air?
dalam keadaan gelap gelita tanpa cahaya?

Ingin kupayungi pusara kalian
dengan payung-payung
namun cuma daripada kertas berlilin
atau wajarkah kugunakan krayon ini
menghiasi payung-payung itu

Air telah masuk ke liang-liangmu
Adakah sudah kembung perutmu?
Bocorkah paru-parumu dihimpit tanah
yang makin termendap?

Lalu cuma aku boleh memohon kepada-Nya
agar tamatkan bencana ini

Sekalian orang akan tamat jiwanya
Moga hidup ini sentiasa disaluti kebahagiaan
dalam kehidupan yang tiada penghujungnya ini.

Ahad, Januari 14, 2007

Banjir Kota Tinggi

Sekarang saya sudah memiliki komputer riba sendiri. Bayar ansuran. Di Kelantan ada bayaran ansuran, dekat KB Mall. Hari ini saya terbaca berita mengenai banjir di Kota Tinggi, lalu keluar gambaran kisah seperti ini:

Orang kampung risau. Air sudah naik ke paras atap. Barang-barang yang dapat diselamatkan mungkin akan menjadi arwah juga. Tiba-tiba datang sebuah bot.

"Wah! Syukur ke hadrat Ilahi. Sudah ada penyelamat yang datang!" Maka apabila bot itu sampai ke tempat mereka, maka berebutlah orang kampung untuk naik ke bot itu. Mereka memunggah barang-barang secekap mungkin ke atas bot.

"Jangan sampai tenggelam sudahlah," kata pemandu bot.

"Terima kasih. Moga Tuhan membalas jasa..." si orang kampung merangkap mangsa banjir melihat si pemandu bot menekan kalkulator.

"Err... anggaran kerugian ya?" Mangsa banjir meneka.

"Semua sekali, termasuk barang kamu dan diri kamu, tambangnya ialah 30 ringgit. Namun, saya bagi diskaun, kamu bayar 25 ringgit sajalah."

Mangsa banjir tercengang-cengang.

Saya tidak tahu, kenapa perkara sebegini boleh berlaku. Tidak sangka ada orang yang sanggup mengambil kesempatan dalam hal-hal kecemasan begini. Adakah wang lebih penting berbanding nyawa manusia? Sama-sama kita renungkan.

Dalam soal itu, apabila melihat keadaan banjir ini dan apabila saya mengaitkan dengan kisah yang berlaku ini, tiba-tiba saya terfikir sempena Tahun Melawat Malaysia 2007 ini, jika banjir ini dijadikan satu peluang pelancongan. Bagaimana jika ada pihak yang kreatif mengadakan Pesta Sukan Air atau Sukan X-Treme Air di kawasan banjir? Ini sudah tentu idea gila. Namun kalau baik jika pendapatan yang berasaskan aktiviti ini disumbangkan untuk mangsa-mangsa banjir.

Dalam keadaan hujan ini, saya tidak begitu berminat untuk melayari internet (sambungan WiFi) komputer riba saya. Bimbang jika komputer riba saya terkena air. Juga, setiap kali hujan turun, hati saya akan berasa terharu dan agak sedih. Sedih dan sayu mengenangkan jasad-jasad yang sedang tidur di dalam tanah. Bagaimana keadaan mereka?

Apabila musim hujan, terlintas seribu satu nostalgia. Sekian, saya beransur dulu.

Khamis, Januari 11, 2007

Ulasan Buku: Mengapa Kanak-kanak Sukar Belajar?

Anugerah Peribadi Amiene Rev 2006

Judul Buku: Mengapa Kanak-kanak Sukar Belajar?
Kategori: Buku Psikologi Pendidikan Terbaik 2006
Sub Kategori: Pendidikan Khas

Penulis: K.A Razhiyah
Penerbit: PTS Professional Publishing Sdn. Bhd.

Dua hari yang lalu saya pergi mengeluarkan duit di sebuah mesin ATM Bank Bumiputra. Terlalu ramai orang. Apa yang menarik perhatian saya ialah seorang kanak-kanak yang saya duga adalah seorang kanak-kanak sindrom down. Ini berdasarkan sifat fizikalnya, tingkah lakunya, cara percakapannya dan reaksinya terhadap sesuatu. Semalam, 10 Januari 2007, saya pergi ke sebuah kedai buku di universiti, dan di situ saya menemui buku yang berjudul “Mengapa Kanak-kanak Sukar Belajar?”. Saya sangat jarang membeli buku-buku yang dibalut dengan plastik, melainkan ada sampel untuk dibelek-belek. Buku ini tidak dibalut dengan plastik, justeru saya mengambil peluang untuk membacanya. Sudah menjadi kebiasaan saya, untuk membaca separuh atau sehingga habis sesebuah buku itu sebelum membelinya. Ini untuk memastikan isi kandungannya adalah menarik, berkualiti dan sesuai untuk dijadikan koleksi. Saya tertarik dengan buku tulisan K.A Razhiyah ini, lantas saya membelinya.

Saya pernah membaca banyak buku berkaitan psikologi pendidikan. Perkara yang paling saya cari apabila membaca buku-buku sebegini ialah masalah pembelajaran dan cara untuk mengatasinya. Masalah seperti disleksia, hiperaktif dan sindrom down adalah antara jenis-jenis masalah pembelajaran yang paling menarik perhatian saya.

Apakah yang menyebabkan saya memilih untuk membeli buku ini? Apa pula yang menariknya dalam buku ini. Pertama, saya dapati gaya penyampaiannya dapat menyentuh hati saya. Setiap helaian yang saya tatap, dapat membuatkan saya mengimbas kembali kenangan saya semasa mengajar di sekolah-sekolah, di Rumah Barkat dan di tempat-tempat yang lain. Kadangkala hati saya rasa terharu, hiba dan rindu akan kenangan silam ini. Seolah-olah saya pula yang menulis buku ini, seolah-olah buku ini memahami isi hati dan luahan seorang pendidik dan anak muridnya.

Ini buku yang saya cari-cari selama ini. Buku ini sesuai dibaca oleh semua golongan. Saya anggap buku ini sebagai Buku Wajib Baca bagi para pendidik, para ibu bapa, Menteri Pendidikan, para pelajar dan sesiapa sahaja yang terlibat dalam dunia pendidikan.

Buku ini mendedahkan banyak perkara sehingga mungkin ada yang akan bersuara di dalam hati, “Eh, yakah? Adakah budak bermasalah seperti ini? Patutlah anak aku tak pandai-pandai, rupanya dia ada masalah pembelajaran. Banyak betul jenis-jenis pembelajaran ya? Aku ingatkan kalau dia tak pandai membaca dan mengira tu, maksudnya dia tak pandai langsung tetapi rupa-rupanya dia ada bakat lain yang aku tak dapat kesan. Tak sangka aku, anak aku ni ada bakat terpendam rupanya.”

Bab yang paling saya sukai ialah Bab 6, Bab 19, 20 dan 21. Dalam bab ini ada panduan bagaimana ibu bapa boleh membantu anak mereka yang mengalami masalah pembelajaran untuk mencari bantuan untuk menyokong anak-anak mereka dalam bidang akademik. Ini yang perlu didedahkan kepada semua ibu bapa dan guru.

Bagaimana pun, sebagaimana setiap anak ada kelebihan dan ada pula kekurangannya. Buku ini juga ada kelemahannya. Saya berharap penulis akan meletakkan rujukan bagi setiap fakta yang ada di dalam buku ini untuk memudahkan rujukan pembaca. Contohnya ada disebut mengenai undang-undang berkaitan pendidikan khas dalam mukasurat 43. Undang-undang apakah itu? Harap dapat dinyatakan dalam cetakan seterusnya. Begitu juga akta dan apa-apa maklumat tambahan yang boleh membantu para pembaca yang menghadapi masalah berkaitan dengan pembelajaran. Ini sahajalah kelemahan yang saya harap dapat diperbaiki. Namun begitu, kekurangan ini tidak menjejaskan minat saya untuk membeli buku ini sebab banyak panduan yang berguna, selain kisah-kisah benar mengenai bagaimana orang yang menghadapi masalah pembelajaran boleh berjaya, malah lebih cemerlang berbanding orang yang ‘biasa-biasa’.

Seterusnya pada Bab 21, saya hampir-hampir menitiskan air mata apabila membaca contoh kejayaan seorang anak yang dikatakan memiliki IQ rendah, tetapi berjaya meraih banyak kejayaan selain mendapat kepercayaan dan pujian daripada majikannya. Kenapa saya rasa terharu sehingga mahu menitiskan air mata, hanya mereka yang bergelar pendidik, pasti faham perasaan ini. Apa lagi yang seorang pendidik mahukan daripada anak didik mereka, selain melihat anak-anak ini keluar dari cangkerang keras, seperti rama-rama yang bersusah payah untuk keluar dari kepompongnya, kemudian menjadi serangga yang sangat cantik, berterbangan bebas di udara. Ini adalah Buku Wajib Baca yang sangat sesuai dijadikan koleksi. Terima kasih, K.A Razhiyah kerana menulis buku ini. Buku ini akan menjadi rujukan peribadi saya untuk berhadapan dengan pelajar-pelajar yang bermasalah dalam pembelajarannya. Apa yang dinyatakan dalam buku ini selari dengan pendirian saya, tidak ada anak yang dilahirkan bodoh kerana semua anak di dunia ini mempunyai bakat yang terpendam. Asalkan bakat itu berjaya dicungkil, maka ramai genius dan tokoh dalam pelbagai bidang akan dilahirkan untuk membangunkan negara. Semua pihak harus buka mata. Di sini ingin saya petik salah satu tulisan yang menyentuh hati saya dan elok dijadikan sebagai pulang paku buah keras terhadap mereka yang sering mengejek dan memandang rendah golongan bermasalah pembelajaran ini:

“Jangan sesekali beranggapan apabila anda bermasalah pembelajaran, anda adalah seorang yang bodoh. Anda silap! Sesiapa yang mengatakan anda bodoh, sebenarnya mereka sendiri yang bodoh. Bodoh kerana mereka tidak mengenali, tidak memahami dan tidak pernah berusaha mengenal siapa diri anda. Lebih-lebih lagi, bodoh kerana mereka tidak mempunyai ilmu bagaimana hendak berurusan dengan anda.”

Maafkan saya, sudah menjadi identiti, untuk tidak menulis kekurangan buku atau filem di dalam blog sebab saya takut hasil tulisan saya ini akan menjatuhkan hasil jualan sesebuah produk karya. Namun bagi, blog, saya akan kritik terang-terangan, terutama bagi blog yang banyak merosakkan Bahasa Ibunda. Sebab itu setakat ini, bagi karya-karya komersil seperti filem Bilut dan Rempit, cuma kebaikannya sahaja banyak saya ulaskan. Jika mahu saya kritik filem-filem tersebut, tunggulah sehingga tamat tayangannya di panggung. Ketika itu saya boleh mengkritik filem tersebut daripada aspek seorang penonton filem jika filem itu benar-benar menjengkelkan atau mengecewakan. Bagi produk buku pula, jika ada kelemahan yang ketara, saya akan poskan kepada tuan punya karya apabila diminta. Namun untuk buku ini, tidak ada kelemahan yang ketara. Itulah sebabnya buku ini berjaya memenangi Anugerah Peribadi Amiene Rev bagi Kategori Buku Psikologi Pendidikan Terbaik 2006. Sekian sahaja ulasan saya mengenai buku “Mengapa Kanak-kanak Sukar Belajar?” tintaan K.A Razhiyah dari PTS Profesional Publication Sdn. Bhd. Akhir kata, ingatlah, kalau anda kata anak anda bodoh, andalah si bodoh yang sebenar-benarnya, bukan anak anda.

Pada masa akan datang, jika masa mengizinkan, saya berharap dapat mengulas dua lagi filem yang berjaya menambat hati saya untuk tahun 2006, iaitu filem Cinta dan Cicakman. Saya menonton kedua-dua filem ini bersama keluarga dan kedua-dua filem ini adalah filem perintis yang akan membawa kegemilangan baru dalam dunia karyawan filem Malaysia. Ada sesuatu dalam filem Cinta yang buat saya ingin kirimkan terima kasih kepada penulis skripnya, pengarahnya dan para pelakonnya. Sesuatu yang berkaitan dengan realiti kehidupan, hubungan yang bertambah baik antara dua insan yang termotivasi selepas menonton filem Cinta. Siapa sangka, filem Cinta ada kuasa yang sedemikian istimewa. Ini tidak mustahil apabila suatu karya itu didalangi ilmu yang berguna dan teknik penceritaan yang berkesan. Inilah kehebatan filem.

Rabu, Januari 10, 2007

Suasana Tempat Tinggal Yang Baru

Sudah beberapa bulan aku tidak menulis di sini. Dalam tempoh itu banyak peristiwa yang berlaku. Aku gembira apabila dihadiahkan bola bowling oleh seorang pemain bowling yang pernah mewakili Kelantan. Aku juga gembira kerana sekarang aku sudah boleh menaip dengan bebas di komputer riba. Rupa-rupanya apabila ayahku berpencen, dia mendapat bonus empat bulan gaji, patutlah begitu banyak.

Namun sekarang aku sudah wajib untuk menyimpan wang sebab sehingga bulan Mei atau Jun ini, ayahku tidak akan mendapat sesen wang untuk menyara keluarga. Berita terbaru hari ini, aku sudah memulakan semester baru pengajianku. Juga, aku menerima e-mel daripada Presiden Kelab Penyayang, untuk menemuiku.

Ya, kalau begitu tidak sia-sia aku menulis sesuatu di blog. Sekarang nampaknya sudah ada organisasi yang boleh bekerjasama untuk meneruskan lagi perjuangan ini. Dahulu aku termenung melihat Desa Bakti di belakang kolej. Hari ini aku harap dengan adanya sokongan dari organisasi ini, dapat berbuat sesuatu.

Junior-juniorku yang dua orang itu telah berjaya menganggotai Majlis Perwakilan Pelajar. Aku harap dapat menggunakan peluang ini untuk melaksanakan dua cita-cita yang telah lama aku pendam. Program pendidikan khas untuk anak-anak Desa Bakti. Aku harap usaha ini akan disertai oleh pelajar-pelajar Fakulti Pendidikan, seterusnya menyemai rasa prihatin dan penyayang di kalangan junior-juniorku yang bakal bergelar pendidik. Ya, Tuhanku, besar harapanku agar program ini berjaya dilaksanakan tahun ini, sebelum aku meninggalkan pusat pengajian ini.

Juga, aku tidak perlu lagi mengeluarkan wang simpanan untuk berkunjung ke Rumah Barkat, apabila sudah mendapat pengangkutan percuma nanti. Dengan jadual malam yang lebih selesa. Tahun ini aku memutuskan untuk menghadiri kelas hujung minggu sahaja. Oleh itu aku ada waktu lapang pada hari Isnin hingga Jumaat. Selain itu aku akan memulakan projek penulisan tesisku. Bahagian pertama dalam tahun 2007 menjadi cukup sibut buat diriku.

Berita selanjutnya, aku tidak lagi tinggal di bilik berinternet. Membazir sahaja. Nasib baik pengurus asrama yang baik dan berbudi bahasa itu memberikan aku bilik yang baik. Yurannya jauh lebih murah. Dengan ini aku ada wang untuk melaksanakan projek penulisan tesisku. Alhamdulillah, syukur kepada Tuhan kerana mengenalkan aku dengan ramai orang yang baik-baik.

Aku membeli sebuah buku keluaran PTS hari ini. Tajuknya Mengapa Kanak-kanak Sukar Belajar? Penulisnya ialah K.A Razhiyah. Buku ini aku beli kerana aku harap dapat mempermudahkan lagi proses pengajaranku di Rumah Barkat. Pada hari yang sama, kebetulan pula aku menerima e-mel daripada Presiden Kelab Penyayang. Begitu banyak kebetulan, ya? Rata-rata buku yang aku beli adalah buku bertemakan pendidikan keluaran PTS. Seperti yang pernah aku tuliskan sebelum ini, aku berminat dengan hasil tulisan Pn. Ainon Mohd sejak zaman kanak-kanak lagi.

Tidak lama lagi, seorang penulis buku dari PTS akan mengirimkan dua buah buku novel beliau kepadaku untuk diulas. Ya, perlu aku beritahu polisi pengulasan buku atau filem yang aku terbitkan di blog ini. Aku tidak akan menceritakan keburukan dengan nyata, seperti mana Bilut, Rempit dan sebagainya. Ini sebab setiap filem atau buku yang aku ulas itu adalah salah satu tujuan untuk membantu mempromosikan hasil kerja karyawan Malaysia. Jika ada yang buruk, itu akan aku tuliskan secara peribadi kepada empunya. Tidak akan disiarkan sepenuhnya di dalam blog ini. Namun, sudah pasti, setiap buku atau filem yang diulas dalam blog ini, bukan calang-calang filem. Aku tidak akan mengulas filem yang aku rasa tidak menarik minatku. Malah jika ada buku-buku yang diulas di sini, itu bermaksud penulis buku tersebut betul-betul berminat untuk meningkatkan kualiti penulisannya supaya dapat memenuhi kehendak hati pembaca. Oleh itu kita sewajarnya memberi sokongan kepada penulis-penulis ini.

Terima kasih kepada penulis-penulis yang sudi mengirimkan buku kepadaku. Aku akan mengulas buku-buku kalian setiap kali ada kelapangan. Tanpa internet, aku akan jarang-jarang menulis. Namun aku akan pastikan setiap yang dipos di dalam blog ini, ada mesej dan nilainya.

Terima kasih kepada semua pengunjung dan pembaca blog Duke Amiene Rev.

Isnin, Januari 01, 2007

30 Rahsia Wanita Yang Perlu Diketahui Lelaki

30 Rahsia Wanita Yang Perlu Diketahui Lelaki

1. Apabila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Apabila seorang wanita tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu memberi dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita berasa sukar apabila hendak mencari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang.

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tahu bagaimana hendak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu apabila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya seorang gadis mula menjauhkan diri daripada kamu selepas kamu menolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah untuk mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali memberitahu perempuan yang mereka ini langsung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Apabila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja gagang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tidak sampai sepuluh minit, rakan-rakannya akan mengetahui berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi, jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai seorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu mengajaknya keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan daripadamu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas seorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Apabila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa berada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hai' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan seorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan kejutan buatnya (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. Jadi,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi.

sumber: e-mel jajaan.

Koleksi Laman Web Lirik Lagu Popular Pilihan Ramai

Lirik lagu sebenarnya mempunya peranan sendiri dalam mendidik anak bangsa. Tidak ada sebarang panduan khusus untuk menulis lirik lagu, namun ada lirik yang ditulis berdasarkan lagu dan ada lagu yang ditulis berdasarkan lirik. Fleksibel. Lirik yang baik akan mengandungi mesej yang bernilai, selain disusun dengan kata-kata yang indah dan mudah dihayati.

Berikut adalah senarai laman web yang mengandungi pelbagai lirik lagu Melayu, Indonesia, Inggeris dan lain-lain. Sekiranya anda mencari lirik-lirik lagu terbaru, top carta, terbaik dan sebagainya, anda boleh membuat pilihan menerusi laman-laman web lirik lagu yang telah diulas.

English Note: These are review about websites whichs are created for lyric database. I opened and reviewed these websites, and I hope my reviews will help people to find what they really looking for. Here you can read the review about the website and the function they provide for the visitor. You can get some news, facts, request and submit new hot and lyrics for the popular favourite songs.


Laman Lirik Untuk Lagu-lagu Timur: Melayu, Indonesia dan Rantau Nusantara


Koleksi IMNOGMAN:
Koleksi Lirik Lagu Melayu

http://www.liriklagu.com/
Terkandung lirik-lirik lagu Melayu, Inggeris, Ramadan dan Hari Raya, lagu patriotik dan lagu Indonesia. Terbitan Imnogman. Saya suka laman web ini kerana selain mengandungi koleksi lirik lagu, laman web ini juga mempunyai fakta yang luas berkaitan dengan penggubah lagu, penulis lirik lagu, syair, novel, cerpen dan sebagainya. Terdapat juga koleksi gambar-gambar artis untuk tatapan anda.I LOVE BLUE LYRICS
http://www.iloveblue.com/lirik/
Laman web ini menampilkan lirik lagu Melayu, Indonesia, Bali, Mandarin dan Barat yang terbaru. Terdapat juga koleksi kod, kord atau chord gitar terbaru. Anda tidak perlu bersusah payah mencari lirik lagu kerana ada disertakan fungsi pencarian atau search yang memudahkan anda mencari lirik lagu. Juga terdapat senarai lagu dan band yang sedang popular. Terdapat juga fungsi sampingan seperti mencari jodoh, pepatah, mutiara kata atau kata-kata hikmah, ramalan bintang atau horoskop, wallpaper dan gambar berkaitan Bali. Sebuah laman web yang baik untuk dirujuk.
LIRIK NASYID
http://www.liriknasyid.com/
Anda meminati lagu-lagu nasyid? Ini adalah laman web khusus untuk anda. Koleksi lagu nasyid daripada pelbagai barisan artis solo dan berkumpulan pasti akan memenuhi kehendak anda. Anda juga boleh menyumbang lirik-lirik lagu baru. Antara lirik-lirik yang terdapat di sini termasuk lirik lagu nasyid antarabangsa terkenal seperti Yusof Islam dan Raihan. Lirik-lirik terbaru akan disenaraikan di muka depan laman web ini.


deLIRIC.com
http://www.delirik.com/
Laman web lirik lagu ini agak menarik juga kerana menampilkan lagu pilihan editor atau editor's choice. Ketika ini, lagu Siti Nurhaliza iaitu Cahaya Cinta menjadi pilihannya. Turut menyediakan ruangan Top Artists dan Lyrics Of The Week. Paling menarik ialah ruangan Artists Of The Month yang menampilkan gambar artis popular pilihan bulanan berserta dengan biodatanya. Ketika saya mengunjungi laman web ini, biodata vokalis Peterpan iaitu Nazril Irham atau Ariel berserta dengan gambarnya terpampang di muka depan laman web.
Western, English and International Lyrics Websites Reviews


A-Z LYRICS UNIVERSE: It's a place where all searches end!
http://www.azlyrics.com/
"We have a large, every day growing universe of lyrics where stars of all genres and ages shine." Ini bukan sebarang cakap, laman web ini antara laman web terhangat untuk lagu-lagu dari Barat. Anda boleh melihat ulasan lagu (ini yang bagus), meminta lirik lagu atau mendengar runut bunyi, lagu latar atau soundtrack. Kulit Album lagu-lagu terkini yang sedang hangat di pasaran juga dipaparkan.LYRICS.COM: Music for your head
http://www.lyrics.com/
Laman web ini menampilkan carta lirik popular dan juga pertandingan menyanyi "Singing Contest". Anda boleh memberi mata kepada para peserta setelah mendengar mereka menyanyi. Mungkin inilah tarikan utama yang terdapat pada laman web lirik lagu antarabangsa ini.
SING365: save your time
http://www.sing365.com/
Menampilkan ruangan menarik seperti Top Galleries dan What's New and Hot. Juga disediakan fungsi carian lirik lagu, album, galeri, gambar dan sebagainya.

GET LYRICS
http://www.getlyrics.com/
Menampilkan enam foto artis top dari Barat, Top Concerts dan jualan tiket konsert bagi konsert-konsert tersebut. Antara artis-artis popular masa kini ialah Avril Lavigne, 50 Cents, Alan Jackson, Alanis Morisette, Gwen Stefani dan Tom Jones. Selain fungsi carian berbentuk A-Z seperti laman-laman web lirik yang lain, web ini juga turut menyediakan fungsi-fungsi berbentuk tetingkap untuk memboleh pengunjung melihat statistik berkaitan dengan lirik, carta, pemain lagu, tiket, belian secara online, gambar dan sebagainya.

LEO'S LYRICS
http://www.leoslyrics.com/
Selain menampilkan carta lagu top semasa, laman web ini turut menampilkan nama para penyumbang lirik lagu. Menerusi laman web ini, anda boleh mencari lirik lagu menerusi nama artis atau tajuk lagu. Terdapat juga carian teks penuh dan forum.
LYRICS CAFE
http://www.lyricscafe.com/
Sebaik-baik sahaja anda membuka laman web ini, anda akan dapat menyaksikan senarai album terbaru untuk tahun yang terkini dan tarikh keluarannya. Fungsi carian yang disediakan adalah berdasarkan jenis lagu. Juga terdapat ruangan khusus untuk pengguna telefon mobil atau ringtones.


Sekian sahaja ulasan saya mengenai laman web lirik lagu dari serata dunia. Semoga apa yang saya buat ini dapat membantu anda membuat carian lirik lagu popular dan terkini semasa dengan lebih mudah dan selamat.

Sekian.

Adat-adat Perkahwinan

Bangsa Melayu kaya dengan adat. Adat merupakan penghormatan terhadap satu pihak daripada satu pihak yang lain. Adat dapat mengeratkan hubungan. Adat juga diciptakan berdasarkan pengalaman orang-orang dahulu kala. Adat-adat perkahwinan orang Melayu boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat atau fasa seperti berikut:

  1. merisik,
  2. meminang,
  3. menghantar tanda,
  4. hantaran belanja,
  5. menjemput,
  6. akad nikah,
  7. berinai besar,
  8. bersanding
  9. jemput menantu.


Merisik

Merisik. Diambil daripada kata risik atau siasat. Dalam keadaan ini, keluarga pihak lelaki atau keluarga pihak wanita akan menziarahi rumah keluarga pihak yang ingin dijadikan besan. Tujuaannya adalah untuk saling kenal-mengenal dan mengetahui status si gadis atau si teruna sama ada sudah berpunya atau belum.Meminang
Apabila sudah mendapat persetujuan daripada dua-dua pihak, meminang akan dilaksanakan. Wakil dari kedua-dua pihak akan dihantar untuk meminang. Perkara-perkara yang dibincangkan semasa meminang termasuklah hantar belanja, persalinan dan tempoh bertunang.
Jawatan Ketua Adat dan Ketua Syarak biasanya diwujudkan, dan orang-orang ini akan bertanggungjawab dalam mengendalikan urusan meminang dan seterusnya.


Menghantar tanda
Tanda di sini berkaitan dengan cincin pertunangan. Juga dipanggil sebagai cincin penanda atau cincin tanda. Ini menunjukkan individu tersebut sudah ditanda, iaitu sudah berpunya. Biasanya dibuat majlis pertunangan. Dalam majlis ini, akan turut dibincangkan mengenai urusan perkahwinan.Hantaran belanja
Kedua-dua belah pihak akan diketuai oleh Ketua Syarak atau Ketua Adat. Wang hantaran akan dihantar dan digubah dalam pelbagai bentuk yang menarik. Selain wang, turut dihantar bunga rampai, sirih junjung atau tepak sirih, pahar telur merah, nasi semangat, alat solek, buah-buahan dan sebagainya.

Adat ini dipercayai ada kaitannya dengan pengaruh budaya Hindu.Menjemput
Menjemput di sini bermaksud memberitahu dan mengajak orang-orang kampung untuk datang ke majlis perkahwinan yang bakal diadakan. Kenduri biasanya akan dimulakan di rumah pengantin perempuan.Akad nikah
Akad nikah merupakan perkara wajib dalam perkahwinan, berkait rapat dengan keagamaan. Imam akan mewakili wali perempuan, menjadi juru nikah, sambil berdepan dengan bakal pengantin lelaki. Selepas selesai akad nikah, maka sahlah sudah pasangan suami isteri. Dalam upacara ini, juga disahkan hantaran dan lain-lain. Mas kahwin disebut sama ada hutang atau tunai. Selepas akad nikah, biasanya akan diadakan upacara berinai dan bersanding.

Mas kahwin ini adalah untuk kegunaan suami isteri. Boleh dikatakan sebagai belanja kehidupan suami isteri yang baru berkahwin.Berinai besar
Pengantin akan berpakaian seperti golongan bangsawan dan raja-raja. Warna baju pengantin lelaki dan perempuan adalah sama. Pengantin lelaki akan datang ke rumah pengantin perempuan dengan iringan kompang. Pengantin akan duduk di atas pelamin. Inai akan dipakaian ke kuku dan hujung jari pengantin lelaki terlebih dahulu oleh ahli keluarga pengantin.Bersanding
Pada hari persandingan, jamuan diadakan secara besar-besaran di rumah pengantin perempuan. Pengantin lelaki serta rombongannya akan diarak dan diiringi dengan selawat dan pukulan rebana dari rumahnya atau tempat persinggahannya ke rumah pengantin perempuan. Hantaran akan dibawa bersama jika ia belum dihantar terlebih dahulu.

Hari persandingan atau kenduri kahwin atau majlis perkahwinan, akan diadakan secara besar-besaran di rumah pengantin perempuan. Pengantin lelaki akan diarak dan diiringi dengan selawat dan pukulan kompang dari satu tempat khusus, kebiasaannya rumah keluarga pihak lelaki atau rumah sanak-saudaranya, menuju ke rumah pengantin wanita. Hantaran akan turut dibawa bersama.Jemput menantu
Majlis jemput menantu atau ‘menyambut menantu’ diadakan di rumah pengantin lelaki. Biasanya diadakan pada hari-hari bilangan ganjil, iaitu hari ketiga, kelima atau ketujuh. Selepas tinggal di rumah pengantin wanita, pasangan pengantin akan pergi pula ke rumah pengantin lelaki.

Blog Templates Selection For Beta Blogger 1

Free Blogger Templates In XML

There are many latest design with various theme for Blogger. Some of these sites include the widgets also. Widget is a function that is only avaiable for Beta Version. Some of the blog here avaiable for XML or older version. Even you already change to Beta version, you can still use the old template. Old template is the classic html or classic template version. You can edit that in your EDIT HTML later.

What it mean by Blogger Beta or The New Version Blogger or Blogspot? Actually the new version of Blogger or the Blogger Beta use XML to implement the new design and template. Here are some lists of the latest beautiful crafted for Blogger. Click the text to go to the sites.

Below are some of my favourite templates:

Beautiful Beta: Giraffe

The Hobbits perhap one of the most beautiful crafted blog skin. There are more!
Also here are the Giraffe. These can be found in Beautiful Beta site.Final Sense: GuitarFinal Sense: Blue

Final Sense also included the XML version which is suitable
for Beta Blogger. Blue are simple but is one of my favourite colour,
while the Guitar looked 'veggie' to me. Final Sense offer the best
and high quality graphic for your blog template. You can even make
those background images as you desktop wallpaper!


John Oxton: Colibri
This one is from blogger template blogspot also. Nice nature looking with white
as the main background.


Some good news to Harry Potter fans. This is a Blogger skin theme with Harry Potter as in
the background. Stay tune and check this XML version.


This is actually The Nail Care from Template Panic.


What will be to world of blog if it is running without Isnani?
Isnani is one of my most favourite blog template designer.


Well I think I'm done with some selected blogger free template for today.